Tip of the Day

Οι «χρυσοί» κανόνες για γιορτές με ασφάλεια - Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε

29-12-2023 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Χρυσοί» κανόνες για γιορτές με ασφάλεια - Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε

Κάθε χρόνο κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρατηρείται μεγάλη αύξηση τόσο των λοιμώξεων όσο και των ατυχημάτων που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας. Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης και αποφυγής της μετάδοσης των ιώσεων, ειδικά σε χώρους με συγχρωτισμό. Επίσης καλεί τους πολίτες και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν για κορονοϊό, γρίπη και πνευμονιόκοκκο εάν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επισημαίνει τα εξής: «Μπορούμε να χαρούμε τις γιορτές χωρίς ωστόσο να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια που θα μας προστατέψουν αυτήν την περίοδο που αναμένεται αύξηση της μετάδοσης των ιών του αναπνευστικού. Θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες πρόληψης για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Ας δούμε τους κανόνες, για να περάσουμε με ασφάλεια τις ημέρες των εορτών, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Δ. Χατζή Παιδίατρο – Εντατικολόγο τ. Συντονιστή – Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, πρώην Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ.

- Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού, ενώ έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN.1, με υψηλό καθημερινό αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων.
- Αν και ο τρόπος μετάδοσης παραμένει ο ίδιος (με τα σταγονίδια από την ομιλία, το φτάρνισμα και το βήχα), παρατηρείται πολύ συχνά συγχρωτισμός χωρίς μάσκα.
- Παράλληλα, επισημαίνουμε την καλή υγιεινή των χεριών.
- Επίσης φαίνεται ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών στον επανεμβολιασμό έναντι του SARS-CoV2, παραμένει πολύ χαμηλή.

Αντιμετώπιση των λοιμώξεων

- Δυστυχώς αρκετός κόσμος εξακολουθεί να ακολουθεί λάθος αντιμετώπιση της λοίμωξης, είτε αποφεύγοντας τα αντιϊκά φάρμακα, είτε λαμβάνοντας αντιβιοτικά, που δεν έχουν καμιά δράση πάνω στους ιούς.
- Ο καθιερωμένος πλέον ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός φαίνεται ότι έχει γίνει συνείδηση για τον κόσμο, κάτι που όμως θα πρέπει να γίνει και για τον κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα εμβόλια (έναντι του πνευμονιοκόκκου, του έρπητα ζωστήρα κλπ), τα οποία θα πρέπει να κάνουμε.

Στρεπτόκοκκος Α

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος παιδιού, με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α. Οι οδηγίες είναι σαφείς: αν ένα παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό με όποια συνοδά συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς του να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους. Εκείνος θα εξετάσει το παιδί, θα κάνει κατά την κρίση του το strept-test και θα καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή. Συνιστάται επί πλέον συχνή ενημέρωση, για την κατάσταση του παιδιού και επανεξέτασή του.

Υγιεινή του χώρου

Θα πρέπει συνολικά να φροντίσουμε για την υγιεινή του χώρου και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Το κάπνισμα, για παράδειγμα που ούτως ή άλλως είναι βλαπτικό σε κλειστό χώρο, αυξάνει και την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού.

Ατυχήματα

Η υπερβολική ταχύτητα, είτε μέσα στις πόλεις, είτε σε μικρούς – επαρχιακούς δρόμους, η παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ, συμβάλλουν στην αύξηση τόσο της συχνότητας όσο και της σοβαρότητας των ατυχημάτων. Επί πλέον η αύξηση της κυκλοφορίας ηλεκτρικών πατινιών, τα οποία αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, ευθύνεται για κάποια θανατηφόρα ατυχήματα.

Διατροφή

Μη ξεχνάμε τις διατροφικές συνήθειες, που αυτές τις μέρες αποτελούν μέρος της γιορτής και της διασκέδασης. Η πολυφαγία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ήδη κάποια υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, χρόνια πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια κλπ.

Ψυχική υγεία

Συναισθηματικές διαταραχές που προκαλεί η μοναξιά, η φτώχεια, το πένθος κλπ, επιτείνονται αυτές τις γιορτινές μέρες και οδηγούν στην πολυφαγία, στην υπερβολική χρήση αλκοόλ, στα ηρεμιστικά, ακόμη και στις απόπειρες αυτοκτονίας.

Η οργανωμένη πολιτεία, η τοπική κοινωνία, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, οι εθελοντικές οργανώσεις, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να βοηθούν τους συνανθρώπους τους.

Η πρόληψη πάντα είναι καλύτερη της θεραπείας!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:18

Ψήφισμα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους ζητούν από το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι στο «Κόκκινο» και την «Αυγή»

22:47

Χρηστίδης: Οι βουλευτές της ΝΔ που χειροκροτούσαν όρθιοι τον κ. Καραμανλή, τώρα τον παραπέμπουν

22:17

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η αστυνομικός που είχε παρασυρθεί από φορτηγάκι στη Χαλκιδική τον Απρίλιο

21:49

Βοτσαρίδης (INTERLIFE): Άμεση η ανάγκη συνεργασίας δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση

21:18

Σύλληψη για ναρκωτικά και κατοχή ανιχνευτή μετάλλων χωρίς άδεια στο Ρέθυμνο

21:02

Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Σέρρες εξαιτίας πυρκαγιάς πλησίον της γραμμής

20:55

ΔΟΑΕ: Τέσσερα κτίρια στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν επλήγησαν από την ισραηλινή επίθεση

20:44

Στάρμερ: Η Βρετανία στέλνει επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή

20:32

Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ιράν, Κίνας - Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τον «κύκλο βιας» στη Μέση Ανατολή

20:06

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της διεξαγωγής του Athens Pride

20:01

Ερντογάν: Προειδοποιεί ενάντια στον κίνδυνο ενός «καταστροφικού πολέμου» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

19:46

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για τη Μέση Ανατολή

19:35

Ομάν: Ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος για την Κυριακή νέος γύρος συνομιλιών Ιράν και ΗΠΑ

19:16

ΗΠΑ: Δολοφονήθηκε Δημοκρατική πολιτειακή Γερουσιαστής της Μινεσότα - Τραυματίας ένας άλλος Γερουσιαστής

19:00

UBS: Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

18:20

Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ Λαβρόφ με τον Ιρανό ομόλογό του

18:00

Σούπερ μάρκετ: «Χέρι χέρι» στο ράφι ιδιωτική ετικέτα και επώνυμα προϊόντα

17:49

Ιράν: Ποιοι είναι οι αντικαταστάτες των υψηλόβαθμων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους απ' το ισραηλινό χτύπημα

17:30

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου

17:19

Γάζας: Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι νεκροί κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας

17:06

Ανδρουλάκης: Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο του πυροσβεστικού σώματος

17:03

Κορκίδης: Η πολεμική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει πολυεπίπεδες οικονομικές επιπτώσεις

16:47

Λέων ΙΔ: Αυτές τις ημέρες, οι ειδήσεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία

16:21

ΣΕΤΕ: Σύνθετες και επιτακτικές οι προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό

16:13

Κικίλιας για σύρραξη Ισραήλ- Ιράν: Πρώτο μας μέλημα η ασφάλεια των ναυτικών μας και των πλοίων μας στην περιοχή

15:54

Μητσοτάκης για την απόφαση του ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

15:35

Η συγχώνευση των US Steel και Nippon Steel προχωρά με τις «ευλογίες» του προέδρου Τραμπ

15:09

ΝΥΤ: Πώς η Μοσάντ διείσδυσε κρυφά στο Ιράν για να εξαπολύσει την άνευ προηγουμένου επίθεση

14:49

Καύσιμα: Καταγγελίες για αισχροκέρδεια στην Αττική - Πώς απαντά η κυβέρνηση

14:28

Ινδία: Στους 279 νεκρούς αυξήθηκε ο τραγικός απολογισμός της συντριβής του Boeing 787 της Air India