Tip of the Day

Οι «χρυσοί» κανόνες για γιορτές με ασφάλεια - Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε

29-12-2023 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Χρυσοί» κανόνες για γιορτές με ασφάλεια - Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε

Κάθε χρόνο κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρατηρείται μεγάλη αύξηση τόσο των λοιμώξεων όσο και των ατυχημάτων που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας. Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης και αποφυγής της μετάδοσης των ιώσεων, ειδικά σε χώρους με συγχρωτισμό. Επίσης καλεί τους πολίτες και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν για κορονοϊό, γρίπη και πνευμονιόκοκκο εάν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επισημαίνει τα εξής: «Μπορούμε να χαρούμε τις γιορτές χωρίς ωστόσο να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια που θα μας προστατέψουν αυτήν την περίοδο που αναμένεται αύξηση της μετάδοσης των ιών του αναπνευστικού. Θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες πρόληψης για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Ας δούμε τους κανόνες, για να περάσουμε με ασφάλεια τις ημέρες των εορτών, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Δ. Χατζή Παιδίατρο – Εντατικολόγο τ. Συντονιστή – Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, πρώην Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ.

- Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού, ενώ έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN.1, με υψηλό καθημερινό αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων.
- Αν και ο τρόπος μετάδοσης παραμένει ο ίδιος (με τα σταγονίδια από την ομιλία, το φτάρνισμα και το βήχα), παρατηρείται πολύ συχνά συγχρωτισμός χωρίς μάσκα.
- Παράλληλα, επισημαίνουμε την καλή υγιεινή των χεριών.
- Επίσης φαίνεται ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών στον επανεμβολιασμό έναντι του SARS-CoV2, παραμένει πολύ χαμηλή.

Αντιμετώπιση των λοιμώξεων

- Δυστυχώς αρκετός κόσμος εξακολουθεί να ακολουθεί λάθος αντιμετώπιση της λοίμωξης, είτε αποφεύγοντας τα αντιϊκά φάρμακα, είτε λαμβάνοντας αντιβιοτικά, που δεν έχουν καμιά δράση πάνω στους ιούς.
- Ο καθιερωμένος πλέον ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός φαίνεται ότι έχει γίνει συνείδηση για τον κόσμο, κάτι που όμως θα πρέπει να γίνει και για τον κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα εμβόλια (έναντι του πνευμονιοκόκκου, του έρπητα ζωστήρα κλπ), τα οποία θα πρέπει να κάνουμε.

Στρεπτόκοκκος Α

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος παιδιού, με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α. Οι οδηγίες είναι σαφείς: αν ένα παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό με όποια συνοδά συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς του να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους. Εκείνος θα εξετάσει το παιδί, θα κάνει κατά την κρίση του το strept-test και θα καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή. Συνιστάται επί πλέον συχνή ενημέρωση, για την κατάσταση του παιδιού και επανεξέτασή του.

Υγιεινή του χώρου

Θα πρέπει συνολικά να φροντίσουμε για την υγιεινή του χώρου και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Το κάπνισμα, για παράδειγμα που ούτως ή άλλως είναι βλαπτικό σε κλειστό χώρο, αυξάνει και την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού.

Ατυχήματα

Η υπερβολική ταχύτητα, είτε μέσα στις πόλεις, είτε σε μικρούς – επαρχιακούς δρόμους, η παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ, συμβάλλουν στην αύξηση τόσο της συχνότητας όσο και της σοβαρότητας των ατυχημάτων. Επί πλέον η αύξηση της κυκλοφορίας ηλεκτρικών πατινιών, τα οποία αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, ευθύνεται για κάποια θανατηφόρα ατυχήματα.

Διατροφή

Μη ξεχνάμε τις διατροφικές συνήθειες, που αυτές τις μέρες αποτελούν μέρος της γιορτής και της διασκέδασης. Η πολυφαγία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ήδη κάποια υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, χρόνια πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια κλπ.

Ψυχική υγεία

Συναισθηματικές διαταραχές που προκαλεί η μοναξιά, η φτώχεια, το πένθος κλπ, επιτείνονται αυτές τις γιορτινές μέρες και οδηγούν στην πολυφαγία, στην υπερβολική χρήση αλκοόλ, στα ηρεμιστικά, ακόμη και στις απόπειρες αυτοκτονίας.

Η οργανωμένη πολιτεία, η τοπική κοινωνία, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, οι εθελοντικές οργανώσεις, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να βοηθούν τους συνανθρώπους τους.

Η πρόληψη πάντα είναι καλύτερη της θεραπείας!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:57

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF): Η οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ κρατών ο μεγαλύτερος κίνδυνος παγκοσμίως

15:52

Αγρότες: «Ναι» σε συνάντηση με Μητσοτάκη με ανοιχτούς δρόμους - Δεν θα γίνει συλλαλητήριο στην Αθήνα

15:51

Γεραπετρίτης: Καλούμε το καθεστώς του Ιράν να απέχει από την επιβολή και εκτέλεση ποινών κατά διαδηλωτών

15:49

Τουρκία: Δεκάδες Ιρανοί διέσχισαν τα σύνορα εν μέσω άγριας καταστολής των διαδηλώσεων

15:46

Ολλανδός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο παγκοσμίως

15:44

ΑΣΕΠ: Σε 16.739 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων το 2026

15:35

Citigroup: Στα 21 δισ. δολάρια τα έσοδα δ' τριμήνου - Πάνω από τις εκτιμήσεις

15:25

7 ευρωπαϊκές πόλεις ιδανικές για ταξίδι τον Φεβρουάριο

15:21

Γαλλία: Δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Λεκορνί λόγω Mercosur

15:20

Deutsche Bank: Έναρξη κάλυψης για Intralot με σύσταση «hold» και τιμή-στόχο 1,02 ευρώ

15:10

Λάιεν: Η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται σε θέση ισχύος - Πρόταση για δάνειο 90 δισ. ως το 2027

15:09

Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Οι όποιες αυξήσεις πρέπει να κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα

15:00

Σάλος για το εξώφυλλο του Charlie Hebdo μετά την τραγωδία στο Crans-Montana

15:00

Μηνύματα Λαβρόφ σε ΗΠΑ για Ιράν, Βενεζουέλα και Ουκρανία

14:59

Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο «κύμα» της παχυσαρκίας;

14:59

Υπ. Υποδομών: Νέος κύκλος ειδοποιητηρίων στο πλαίσιο των διασταυρωτικών ελέγχων οχημάτων

14:51

Κυρανάκης: Η υποχρέωση μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1% των ταξί - Σε 18 μήνες τα πρώτα νέα τρένα

14:51

Επιμένει ο Τραμπ: «Οι ΗΠΑ έχουν ζωτική ανάγκη τη Γροιλανδία για την εθνική ασφάλειά τους»

14:45

Wells Fargo: Νίκησαν τις προβλέψεις τα προσαρμοσμένα κέρδη, υστέρησαν τα έσοδα από τόκους

14:35

Μόλις 1 στους 5 Αμερικανούς στηρίζει τις προσπάθειες του Τραμπ για απόκτηση της Γροιλανδίας

14:31

ΕΣΑ: Διαρκώς εντεινόμενη και άνιση πίεση στις ΜμΕ

14:30

Μητσοτάκης: Μέχρι το 2027 ο ψηφιακός φάκελος σε όλο το φάσμα των δικαστικών υποθέσεων

14:28

Λάιεν: Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας «μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς» - «Προειδοποιητικές βολές» από Μακρόν

14:19

«Καμπανάκια» από ILO: Σταθερή η ανεργία το 2026 - Σοβαρή έλλειψη αξιοπρεπών θέσεων απασχόλησης

14:10

BofA: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα το τέταρτο τρίμηνο

13:52

ΓΓ Βιομηχανίας: Σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2026 ο νέος κανονισμός για την Ασφάλεια Παιχνιδιών

13:50

Ουκρανία: Έρευνα για διαφθορά στο κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο

13:49

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα γυναικείας απασχόλησης - Από τις 16/1 οι αιτήσεις

13:42

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα συνολικού ύψους 12.500 ευρώ τον Δεκέμβριο

13:34

Αρμενία: Οι ΗΠΑ προχωρούν τα σχέδια για διάδρομο που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με το Ναχτσεβάν