Tip of the Day

Οι «χρυσοί» κανόνες για γιορτές με ασφάλεια - Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε

29-12-2023 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Χρυσοί» κανόνες για γιορτές με ασφάλεια - Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε

Κάθε χρόνο κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρατηρείται μεγάλη αύξηση τόσο των λοιμώξεων όσο και των ατυχημάτων που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας. Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης και αποφυγής της μετάδοσης των ιώσεων, ειδικά σε χώρους με συγχρωτισμό. Επίσης καλεί τους πολίτες και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν για κορονοϊό, γρίπη και πνευμονιόκοκκο εάν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επισημαίνει τα εξής: «Μπορούμε να χαρούμε τις γιορτές χωρίς ωστόσο να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια που θα μας προστατέψουν αυτήν την περίοδο που αναμένεται αύξηση της μετάδοσης των ιών του αναπνευστικού. Θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες πρόληψης για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Ας δούμε τους κανόνες, για να περάσουμε με ασφάλεια τις ημέρες των εορτών, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Δ. Χατζή Παιδίατρο – Εντατικολόγο τ. Συντονιστή – Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, πρώην Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ.

- Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού, ενώ έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN.1, με υψηλό καθημερινό αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων.
- Αν και ο τρόπος μετάδοσης παραμένει ο ίδιος (με τα σταγονίδια από την ομιλία, το φτάρνισμα και το βήχα), παρατηρείται πολύ συχνά συγχρωτισμός χωρίς μάσκα.
- Παράλληλα, επισημαίνουμε την καλή υγιεινή των χεριών.
- Επίσης φαίνεται ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών στον επανεμβολιασμό έναντι του SARS-CoV2, παραμένει πολύ χαμηλή.

Αντιμετώπιση των λοιμώξεων

- Δυστυχώς αρκετός κόσμος εξακολουθεί να ακολουθεί λάθος αντιμετώπιση της λοίμωξης, είτε αποφεύγοντας τα αντιϊκά φάρμακα, είτε λαμβάνοντας αντιβιοτικά, που δεν έχουν καμιά δράση πάνω στους ιούς.
- Ο καθιερωμένος πλέον ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός φαίνεται ότι έχει γίνει συνείδηση για τον κόσμο, κάτι που όμως θα πρέπει να γίνει και για τον κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα εμβόλια (έναντι του πνευμονιοκόκκου, του έρπητα ζωστήρα κλπ), τα οποία θα πρέπει να κάνουμε.

Στρεπτόκοκκος Α

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος παιδιού, με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α. Οι οδηγίες είναι σαφείς: αν ένα παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό με όποια συνοδά συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς του να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους. Εκείνος θα εξετάσει το παιδί, θα κάνει κατά την κρίση του το strept-test και θα καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή. Συνιστάται επί πλέον συχνή ενημέρωση, για την κατάσταση του παιδιού και επανεξέτασή του.

Υγιεινή του χώρου

Θα πρέπει συνολικά να φροντίσουμε για την υγιεινή του χώρου και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Το κάπνισμα, για παράδειγμα που ούτως ή άλλως είναι βλαπτικό σε κλειστό χώρο, αυξάνει και την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού.

Ατυχήματα

Η υπερβολική ταχύτητα, είτε μέσα στις πόλεις, είτε σε μικρούς – επαρχιακούς δρόμους, η παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ, συμβάλλουν στην αύξηση τόσο της συχνότητας όσο και της σοβαρότητας των ατυχημάτων. Επί πλέον η αύξηση της κυκλοφορίας ηλεκτρικών πατινιών, τα οποία αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, ευθύνεται για κάποια θανατηφόρα ατυχήματα.

Διατροφή

Μη ξεχνάμε τις διατροφικές συνήθειες, που αυτές τις μέρες αποτελούν μέρος της γιορτής και της διασκέδασης. Η πολυφαγία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ήδη κάποια υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, χρόνια πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια κλπ.

Ψυχική υγεία

Συναισθηματικές διαταραχές που προκαλεί η μοναξιά, η φτώχεια, το πένθος κλπ, επιτείνονται αυτές τις γιορτινές μέρες και οδηγούν στην πολυφαγία, στην υπερβολική χρήση αλκοόλ, στα ηρεμιστικά, ακόμη και στις απόπειρες αυτοκτονίας.

Η οργανωμένη πολιτεία, η τοπική κοινωνία, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, οι εθελοντικές οργανώσεις, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να βοηθούν τους συνανθρώπους τους.

Η πρόληψη πάντα είναι καλύτερη της θεραπείας!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:33

Γερμανία: Σχεδιάζει 111 δισ. νέου χρέους για το 2027 - Εισηγείται φόρο ζάχαρης και πλαστικού

21:26

Χατζηδάκης: ΔΕΗ, ΕΦΚΑ και διαχείριση της πανδημίας χειροπιαστά παραδείγματα εκσυγχρονισμού του κράτους

21:24

Νέo «καμπανάκι» Ντάιμον για πιθανή κρίση στην αγορά κρατικών ομολόγων

21:08

Γεωργιάδης: «Η υγεία στην Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο και με πολύ μεγάλη ταχύτητα»

20:56

Παπασταύρου και Ράιτ συζήτησαν για τον Κάθετο Διάδρομο και την συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

20:48

Ρεσάλτο αμερικανών πεζοναυτών σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Αραβική Θάλασσα

20:34

Σαράντης: Διανέμει μέρισμα 0,39 ευρώ/μετοχή για το 2025

20:27

Μητσοτάκης: «Τα 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είχαν επενδυθεί χωρίς το επιτελικό κράτος»

20:09

Μερτς: «Έχουμε λύσει μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού» - Διαφωνεί η γερμανική αστυνομία

19:59

Κικίλιας: Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση των ναυτικών τα επόμενα επτά χρόνια

19:54

Eurobank: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 258,7 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

19:49

Εισήγηση Πιερρακάκη - Κυρανάκη στο Υπουργικό: Το Δημόσιο παραιτείται από ένδικα μέσα κατά των αποζημιώσεων για τα Τέμπη

19:38

Έναρξη έργων για νέο πάρκο στον Πειραιά - Επένδυση 3,25 εκατ. από την ΟΛΠ ΑΕ

19:30

Αλλάζει o καιρός ενόψει Πρωτομαγιάς - Πτώση θερμοκρασίας και βροχές

19:16

Τράπεζα της Ελλάδος: Απαιτείται εγρήγορση στην εποπτεία των τραπεζών

19:11

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν μέσω Ιράν και αποχώρησης ΗΑΕ από OPEC

18:54

Τουρκία: Τερματίστηκε μετά από 9 ημέρες η απεργία πείνας 110 απλήρωτων ανθρακωρύχων

18:46

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Ισχυρή ανάπτυξη και νέο ιστορικό υψηλό στον Δείκτη Φερεγγυότητας

18:42

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ζευγολατιό Κορινθίας

18:40

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην βιομηχανική ζώνη Τρίπολης - «Η εξαγωγική φαρμακοβιομηχανία είναι κλάδος αιχμής»

18:34

Vidavo: Άλμα 97,4% στον κύκλο εργασιών το 2025

18:29

To Ιράν απαγορεύει τις εξαγωγές χάλυβα μετά τα πλήγματα στις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες του

18:28

CNL: Μειωμένα κέρδη και έσοδα το 2025

18:24

Γιώργος Κώτσηρας: Θα συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης φορολογικών βαρών και στήριξης των πολιτών

18:21

Καρέλιας: Στα 1,67 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025 - Μέρισμα 14,60 ευρώ/μετοχή

18:20

Όμιλος Alumil: Στα 30,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 με αύξηση 61,57%

18:17

Space Hellas: Αυξημένα κατά 70% τα κέρδη μετά φόρων το 2025 - Στα 152,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος

18:13

Δομικές προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής γεωργίας: Ένας κλάδος σε… σταυροδρόμι

18:01

Η Παγκόσμια Τράπεζα «βλέπει» άνοδο τιμών ενέργειας 24% το 2026

18:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες απώλειες με χαμηλό τζίρο