Tip of the Day

Οι «χρυσοί» κανόνες για γιορτές με ασφάλεια - Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε

29-12-2023 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Χρυσοί» κανόνες για γιορτές με ασφάλεια - Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κάθε χρόνο κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρατηρείται μεγάλη αύξηση τόσο των λοιμώξεων όσο και των ατυχημάτων που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας. Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης και αποφυγής της μετάδοσης των ιώσεων, ειδικά σε χώρους με συγχρωτισμό. Επίσης καλεί τους πολίτες και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν για κορονοϊό, γρίπη και πνευμονιόκοκκο εάν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επισημαίνει τα εξής: «Μπορούμε να χαρούμε τις γιορτές χωρίς ωστόσο να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια που θα μας προστατέψουν αυτήν την περίοδο που αναμένεται αύξηση της μετάδοσης των ιών του αναπνευστικού. Θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες πρόληψης για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Ας δούμε τους κανόνες, για να περάσουμε με ασφάλεια τις ημέρες των εορτών, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Δ. Χατζή Παιδίατρο – Εντατικολόγο τ. Συντονιστή – Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, πρώην Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ.

- Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού, ενώ έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN.1, με υψηλό καθημερινό αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων.
- Αν και ο τρόπος μετάδοσης παραμένει ο ίδιος (με τα σταγονίδια από την ομιλία, το φτάρνισμα και το βήχα), παρατηρείται πολύ συχνά συγχρωτισμός χωρίς μάσκα.
- Παράλληλα, επισημαίνουμε την καλή υγιεινή των χεριών.
- Επίσης φαίνεται ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών στον επανεμβολιασμό έναντι του SARS-CoV2, παραμένει πολύ χαμηλή.

Αντιμετώπιση των λοιμώξεων

- Δυστυχώς αρκετός κόσμος εξακολουθεί να ακολουθεί λάθος αντιμετώπιση της λοίμωξης, είτε αποφεύγοντας τα αντιϊκά φάρμακα, είτε λαμβάνοντας αντιβιοτικά, που δεν έχουν καμιά δράση πάνω στους ιούς.
- Ο καθιερωμένος πλέον ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός φαίνεται ότι έχει γίνει συνείδηση για τον κόσμο, κάτι που όμως θα πρέπει να γίνει και για τον κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα εμβόλια (έναντι του πνευμονιοκόκκου, του έρπητα ζωστήρα κλπ), τα οποία θα πρέπει να κάνουμε.

Στρεπτόκοκκος Α

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος παιδιού, με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α. Οι οδηγίες είναι σαφείς: αν ένα παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό με όποια συνοδά συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς του να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους. Εκείνος θα εξετάσει το παιδί, θα κάνει κατά την κρίση του το strept-test και θα καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή. Συνιστάται επί πλέον συχνή ενημέρωση, για την κατάσταση του παιδιού και επανεξέτασή του.

Υγιεινή του χώρου

Θα πρέπει συνολικά να φροντίσουμε για την υγιεινή του χώρου και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Το κάπνισμα, για παράδειγμα που ούτως ή άλλως είναι βλαπτικό σε κλειστό χώρο, αυξάνει και την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού.

Ατυχήματα

Η υπερβολική ταχύτητα, είτε μέσα στις πόλεις, είτε σε μικρούς – επαρχιακούς δρόμους, η παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ, συμβάλλουν στην αύξηση τόσο της συχνότητας όσο και της σοβαρότητας των ατυχημάτων. Επί πλέον η αύξηση της κυκλοφορίας ηλεκτρικών πατινιών, τα οποία αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, ευθύνεται για κάποια θανατηφόρα ατυχήματα.

Διατροφή

Μη ξεχνάμε τις διατροφικές συνήθειες, που αυτές τις μέρες αποτελούν μέρος της γιορτής και της διασκέδασης. Η πολυφαγία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ήδη κάποια υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, χρόνια πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια κλπ.

Ψυχική υγεία

Συναισθηματικές διαταραχές που προκαλεί η μοναξιά, η φτώχεια, το πένθος κλπ, επιτείνονται αυτές τις γιορτινές μέρες και οδηγούν στην πολυφαγία, στην υπερβολική χρήση αλκοόλ, στα ηρεμιστικά, ακόμη και στις απόπειρες αυτοκτονίας.

Η οργανωμένη πολιτεία, η τοπική κοινωνία, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, οι εθελοντικές οργανώσεις, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να βοηθούν τους συνανθρώπους τους.

Η πρόληψη πάντα είναι καλύτερη της θεραπείας!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:26

Μυλωνάς (Εθνική): Ισχυρό pipeline δανείων - Boost σε κέρδη και προμήθειες από Allianz

11:25

Οι Field Officers του 1566. Η εξυπηρέτηση σε δημόσια νοσοκομεία γίνεται τώρα καλύτερη!

11:20

Δοκιμάστε το εβδομαδιαίο κουίζ του insider

11:14

Βρετανία: Νίκη του Φάρατζ στις τοπικές εκλογές - «Δεν θα εγκαταλείψω», λέει ο Στάρμερ

11:11

«Rebrain Greece»: Σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες επαναπατρισμού στις 9 Μαΐου στο Λονδίνο

11:09

Πτώση στις ευρωαγορές μετά τις νέες απειλές Τραμπ για υψηλότερους δασμούς

11:05

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατοχύρωση κερδών με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

10:53

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η ΝΔ είναι η μεγάλη λαϊκή παράταξη της χώρας, κρίσιμες οι επόμενες εκλογές

10:46

Υγεία: Σόγια και όσπρια συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης

10:17

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση κερδοφορίας και αποδόσεων στο α' τρίμηνο - Καθαρά κέρδη 344 εκατ. ευρώ

10:04

Στα 859,4 εκατ. ευρώ τα έσοδα του ΟΤΕ το α' τρίμηνο με άνοδο 4,9% - Το μήνυμα Νεμπή

09:52

Πιερρακάκης: Αλλάζει το πλαίσιο στη δέουσα επιμέλεια λογιστών

09:48

Οι ωκεανοί κοντά σε ρεκόρ θερμοκρασίας πριν την αναμενόμενη επάνοδο του Ελ Νίνιο

09:31

Ο Τραμπ έδωσε στην ΕΕ προθεσμία έως τις 4 Ιουλίου για εμπορική συμφωνία

09:09

Παράνομοι (ξανά) οι γενικοί τελωνειακοί δασμοί του Τραμπ από δικαστήριο στις ΗΠΑ

09:08

Toyota: «Βουτιά» 49% στα λειτουργικά κέρδη α' τριμήνου

08:50

Δ. Τσιτσιράγκος: Οι εργαζόμενοι της Alpha Bank στήριξαν έξι κοινωφελείς οργανισμούς

08:39

Η «γαλάζια» φανέλα στην Κ.Ο. - O ανέτοιμος Τσίπρας - H τάξη στα πατίνια της Αθήνας

08:21

Το πιο λαμπερό «πετράδι» στο στέμμα του Μαϊάμι ο Λίο Μέσι

08:18

Coca-Cola HBC: Ποντάρει στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να βάλει «γκολ» στην κατανάλωση

08:10

«Φλερτάρει» με την κινητή τηλεφωνία η ΔΕΗ - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες

07:58

ΕΤΕ - Allianz: MoU για το 30% της ασφαλιστικής, συμφωνία σε bancassurance

07:49

Δυτική Μακεδονία: Μπαίνει το φυσικό αέριο με τον νέο αγωγό - Τι αλλάζει στην πράξη για την περιοχή

07:41

ΕΥΔΑΠ: Ποιος διαγωνισμός «φάντασμα» για κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων αναβιώνει μέσω ΕΕΣΥΠ (PPF)

07:32

Κοινωνική αντιπαροχή: Αυτά είναι τα 8 πρώτα ακίνητα της ΔΥΠΑ σε Παιανία, Λάρισα, Πύργο και Καλαμάτα - Τι ορίζει η ΚΥΑ

07:28

Από το επίδομα ανεργίας στο δίχτυ μετάβασης στην εργασία

07:26

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Iσχυρό διπλό «μήνυμα» από Moody’s και S&P - Πώς φτάσαμε στην αξιολόγηση/αναβάθμιση

07:23

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για έκπτωση 4% στον φόρο

07:21

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Eπενδυτική βαθμίδα και από την S&P

07:13

Ανταλλαγές πυρών ΗΠΑ-Ιράν - Ντ. Τραμπ: «Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός»