Tip of the Day

Πέντε τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό στο σπίτι

Newsroom
28-11-2023 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό στο σπίτι

Η λειψυδρία αποτελεί ακόμη μία μάστιγα της εποχής μας με 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επηρεάζονται από αυτήν ενώ όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η λειψυδρία εκτιμάται ότι θα μειώσει έως και το 6% του ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες έως το 2050, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Η εξοικονόμηση του νερού αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την παγκόσμια οικονομία αλλά αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν λειτουργήσει και η έννοια της ατομικής ευθύνης. Και η αλήθεια είναι ότι εάν αλλάξουμε κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες, μπορούν να εξοικονομηθούν μεγάλες ποσότητες αυτού του τόσο πολύτιμου πόρου.

Μία συνήθεια από την οποία πρέπει να απαλλαγούμε είναι να κλείνουμε τις βρύσες όταν κάνουμε δουλειές που απαιτούν αρκετή ώρα κάτω από το τρεχούμενο νερό. Το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι, ο καθαρισμός του μπάνιου, το πλύσιμο των πιάτων, ακόμη και όταν πλένουμε τα δόντια μπορούν να γίνουν χωρίς να τρέχει συνεχώς η βρύση. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 20 λίτρα την ημέρα απλά κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή πλένουμε τα χέρια και το πρόσωπό μας. Αυτή η μέθοδος εξοικονόμησης νερού μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε κάθε νοικοκυριό και το όφελος από αυτό, όπως οι τουαλέτες εξοικονόμησης νερού – είναι διπλό, δηλαδή εξοικονόμηση νερού καθώς και χαμηλότερος λογαριασμός νερού.

Ομοίως, για το πλύσιμο στο πλυντήριο, ένα πλήρες φορτίο ρούχων είναι μια αποδοτική επιλογή νερού. Ενώ, για το πλύσιμο στο χέρι, η χρήση λιγότερης ποσότητας απορρυπαντικού απαιτεί λιγότερο νερό για ξέβγαλμα.

Το κλείσιμο της βρύσης ενώ πλένετε ρούχα και πιάτα είναι ένας από τους αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης νερού. Αυτό θα εξοικονομήσει περισσότερα από 50 λίτρα νερού την ημέρα. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιούμε πλυντήριο ρούχων ή πλυντήριο πιάτων, ακολουθώντας αυτήν τη συμβουλή μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό και ηλεκτρισμό.

Το ντους, όταν αυτό διαρκεί πολύ, αποτελεί άλλη μία συνήθεια που σπαταλά άσκοπα νερό. Σύμφωνα με έρευνα, κατά μέσο όρο, ένα άτομο μπορεί να σπαταλά 64 λίτρα ανά ντους. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό με όλα τα μέλη της οικογένειάς θα παρατηρήσουμε ότι η ποσότητα νερού που σπαταλάται είναι εξωρενική. Ως εκ τούτου, μία από τις καλύτερες μεθόδους εξοικονόμησης νερού είναι να περιορίσουμε τα ντους που διαρκούν πολύ (δηλαδή λιγότερο από 5 λεπτά).

Επίσης, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της κεφαλής του ντους, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε 18 λίτρα νερού ανά λεπτό. Για τον σκοπό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κεφαλή ντους μας με μια κεφαλή ντους χαμηλής ροής για εξοικονόμηση νερού.

Μία από τις μεγαλύτερες πηγές σπατάλης νερού οικιακής χρήσης είναι το ξέπλυμα της τουαλέτας (καζανάκι). Υπολογίζεται ότι οι παλιές τουαλέτες χρησιμοποιούν τρελή ποσότητα νερού (18-26 λίτρα) ανά έκπλυση. Έτσι, ένα σύστημα τελευταίας μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 700 λίτρα νερού κάθε χρόνο.

Επιπλέον, με τη μετάβαση σε νεότερα μοντέλα που χρησιμοποιούν μικρότερη ποσότητα νερού για το ξέπλυμα των τουαλετών, όχι μόνο μειώνετε σημαντικά την κατανάλωση νερού αλλά εξοικονομείτε και χρήματα στον λογαριασμό του νερού σας, κάτι που είναι κερδοφόρο τόσο για εσάς όσο και για το περιβάλλον.

Τέλος, δεν αρκεί να κλείνουμε τις βρύσες όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Θα πρέπει να κάνουμε και τακτικό έλεγχο και συντήρηση και να επισκευάζουμε παλιές βρύσες, σωληνώσεις και τουαλέτες που έχουν διαρροή. Κάνοντας αυτό, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 75 λίτρα νερού κάθε μέρα, το οποίο είναι μια σημαντική ποσότητα και σε συνδυασμό με όλες τις προσπάθειές σας για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:33

Ιράν: Κατέστρεψε αμερικανικό αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου στη Σαουδική Αραβία

18:24

Ιταλία: Η κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

18:00

Επενδυτική ψυχολογία σε καιρό πολέμου – Οι παγίδες που κοστίζουν ακριβά

17:51

Πακιστάν: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Πακιστάν, Τουρκίας, Σ. Αραβίας και Αιγύπτου για το Ιράν

17:40

Πιερρακάκης: Θα στηρίξουμε τους πολίτες, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, την παραγωγή, για όσο διάστημα χρειαστεί

17:19

Eli Lilly: Συμφωνία $2,75 δισ. για παγκόσμια διάθεση φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί μέσω ΑΙ

16:57

Οι Ελβετοί τάσσονται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους

16:36

Reuters: Ο τζόγος πριν από ορισμένες ανακοινώσεις του Τραμπ δημιουργεί ερωτηματικά

16:26

Μητσοτάκης: Σύσκεψη με αντικείμενο την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

16:00

Γιατί διστάζει η ΕΕ; Τα μαθήματα από την ενεργειακή κρίση του 2022

15:41

Λίβανος: Κηδεύτηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή

15:29

Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο

15:24

ΠΑΣΟΚ: Με την ψηφοφορία για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το 4ο συνέδριο

15:11

Καραμανλή: Ανερχόμενος διεθνής προορισμός για τους τουρίστες η Θεσσαλονίκη

14:52

Αρχαία Ολυμπία: Η ΔΟΑ ανοίγει τις πύλες της

14:46

Καιρός: Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό φέρνει θυελλώδεις ανέμους και έντονα φαινόμενα

14:41

Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση στη Μ. Ανατολή

14:36

Δύο ινδικά δεξαμενόπλοια LPG πέρασαν με ασφάλεια τα Στενά του Ορμούζ

14:22

ΠΟΕ: Μέλη του οργανισμού συμφώνησαν σε παγκόσμιο πλαίσιο κανόνων για το ψηφιακό εμπόριο

14:10

Ιράν: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν χερσαία επίθεση

14:03

Ελβετία: Οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν και μετά τον Μάρτιο

13:51

Τσουκαλάς: H ανάπτυξη επί διακυβέρνησης της ΝΔ δεν διαχέεται δίκαια στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού

13:42

PetroChina: Μείωση κερδών για τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Κίνας

13:28

Με τα εμβόλια επόμενης γενιάς μπορούν να αποφευχθούν 18 δισ. περιστατικά γρίπης έως το 2050

13:14

Κέρκυρα: Σε τροχιά ανάπτυξης ο θαλάσσιος τουρισμός - Αισιόδοξα μηνύματα για το 2026

13:04

Γερμανία: Η στεγαστική κρίση θα επιδεινωθεί

13:00

Επαγγελματικά Ακίνητα - Θεσσαλονίκη: Τι συμβαίνει σε Γραφεία, Logistics, Retail - Ενοίκια, αποδόσεις και προοπτικές

12:53

Ρωσία: Ουκρανικό πλήγμα στο σημαντικό λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου Ουστ-Λούγκα

12:43

Ινδία: Οι τράπεζες ζητούν απ' την κεντρική τράπεζα χαλάρωση των κανόνων στις συναλλαγές συναλλάγματος

12:25

Panathēnea 2026: Η Αθήνα στο σταυροδρόμι τεχνολογίας, startups και πολιτισμού