Tip of the Day

Πέντε τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό στο σπίτι

Newsroom
28-11-2023 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό στο σπίτι

Η λειψυδρία αποτελεί ακόμη μία μάστιγα της εποχής μας με 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επηρεάζονται από αυτήν ενώ όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η λειψυδρία εκτιμάται ότι θα μειώσει έως και το 6% του ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες έως το 2050, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Η εξοικονόμηση του νερού αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την παγκόσμια οικονομία αλλά αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν λειτουργήσει και η έννοια της ατομικής ευθύνης. Και η αλήθεια είναι ότι εάν αλλάξουμε κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες, μπορούν να εξοικονομηθούν μεγάλες ποσότητες αυτού του τόσο πολύτιμου πόρου.

Μία συνήθεια από την οποία πρέπει να απαλλαγούμε είναι να κλείνουμε τις βρύσες όταν κάνουμε δουλειές που απαιτούν αρκετή ώρα κάτω από το τρεχούμενο νερό. Το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι, ο καθαρισμός του μπάνιου, το πλύσιμο των πιάτων, ακόμη και όταν πλένουμε τα δόντια μπορούν να γίνουν χωρίς να τρέχει συνεχώς η βρύση. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 20 λίτρα την ημέρα απλά κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή πλένουμε τα χέρια και το πρόσωπό μας. Αυτή η μέθοδος εξοικονόμησης νερού μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε κάθε νοικοκυριό και το όφελος από αυτό, όπως οι τουαλέτες εξοικονόμησης νερού – είναι διπλό, δηλαδή εξοικονόμηση νερού καθώς και χαμηλότερος λογαριασμός νερού.

Ομοίως, για το πλύσιμο στο πλυντήριο, ένα πλήρες φορτίο ρούχων είναι μια αποδοτική επιλογή νερού. Ενώ, για το πλύσιμο στο χέρι, η χρήση λιγότερης ποσότητας απορρυπαντικού απαιτεί λιγότερο νερό για ξέβγαλμα.

Το κλείσιμο της βρύσης ενώ πλένετε ρούχα και πιάτα είναι ένας από τους αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης νερού. Αυτό θα εξοικονομήσει περισσότερα από 50 λίτρα νερού την ημέρα. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιούμε πλυντήριο ρούχων ή πλυντήριο πιάτων, ακολουθώντας αυτήν τη συμβουλή μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό και ηλεκτρισμό.

Το ντους, όταν αυτό διαρκεί πολύ, αποτελεί άλλη μία συνήθεια που σπαταλά άσκοπα νερό. Σύμφωνα με έρευνα, κατά μέσο όρο, ένα άτομο μπορεί να σπαταλά 64 λίτρα ανά ντους. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό με όλα τα μέλη της οικογένειάς θα παρατηρήσουμε ότι η ποσότητα νερού που σπαταλάται είναι εξωρενική. Ως εκ τούτου, μία από τις καλύτερες μεθόδους εξοικονόμησης νερού είναι να περιορίσουμε τα ντους που διαρκούν πολύ (δηλαδή λιγότερο από 5 λεπτά).

Επίσης, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της κεφαλής του ντους, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε 18 λίτρα νερού ανά λεπτό. Για τον σκοπό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κεφαλή ντους μας με μια κεφαλή ντους χαμηλής ροής για εξοικονόμηση νερού.

Μία από τις μεγαλύτερες πηγές σπατάλης νερού οικιακής χρήσης είναι το ξέπλυμα της τουαλέτας (καζανάκι). Υπολογίζεται ότι οι παλιές τουαλέτες χρησιμοποιούν τρελή ποσότητα νερού (18-26 λίτρα) ανά έκπλυση. Έτσι, ένα σύστημα τελευταίας μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 700 λίτρα νερού κάθε χρόνο.

Επιπλέον, με τη μετάβαση σε νεότερα μοντέλα που χρησιμοποιούν μικρότερη ποσότητα νερού για το ξέπλυμα των τουαλετών, όχι μόνο μειώνετε σημαντικά την κατανάλωση νερού αλλά εξοικονομείτε και χρήματα στον λογαριασμό του νερού σας, κάτι που είναι κερδοφόρο τόσο για εσάς όσο και για το περιβάλλον.

Τέλος, δεν αρκεί να κλείνουμε τις βρύσες όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Θα πρέπει να κάνουμε και τακτικό έλεγχο και συντήρηση και να επισκευάζουμε παλιές βρύσες, σωληνώσεις και τουαλέτες που έχουν διαρροή. Κάνοντας αυτό, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 75 λίτρα νερού κάθε μέρα, το οποίο είναι μια σημαντική ποσότητα και σε συνδυασμό με όλες τις προσπάθειές σας για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:55

Σε πλήρη εφαρμογή το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από 16/02

09:46

AI στις ελληνικές ΜμΕ: 1 στις 2 επιχειρήσεις επενδύει αλλά το χάσμα υλοποίησης παραμένει

09:36

Τι σημαίνει η απόφαση του ΑΠ για τα δάνεια που υπάγονται στον ν. Κατσέλη

09:22

Ζήτημα επιβίωσης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία η αύξηση της ανταγωνιστικότητας

09:06

Τη Δευτέρα οι υπογραφές στη σύμβαση Ελληνικού Δημοσίου με Chevron-Helleniq Energy

08:55

ΕΝΦΙΑ: Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία για δηλώσεις της έκπτωση ως 20%

08:41

4 ελληνικές πόλεις για αξέχαστες Απόκριες

08:36

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα fitness trackers για όσους γυμνάζονται

08:30

ΕΕ – Άμυνα – ΝΑΤΟ: Η κλιματική πολιτική και το ρήγμα της στρατιωτικής εξαίρεσης στον CBAM

08:20

ΔΕΗ: Προ των πυλών το κοινωνικό ομόλογο των 5 εκατ. – Διάθεση στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας

08:13

Πόσο εφικτή είναι η ανατροπή της υπογεννητικότητας και υπογονιμότητας των Ελληνίδων τις επόμενες δεκαετίες

08:08

Στα μπλε τιμολόγια 65.000 νέα νοικοκυριά κάθε μήνα – Μείωση για τα πράσινα προϊόντα

08:00

Τουρισμός: Νωρίς ανοίγει η σεζόν και το 2026

23:58

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται και μετατρέπεται σε πόλη φιλική προς τους πολίτες και αναπτυξιακό και καινοτομικό κόμβο

23:37

Τη ζωή του έχασε 75χρονος σε τροχαίο στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής

23:15

Μπανγκλαντές: Ο νέος πρωθυπουργός, αφιέρωσε τη νίκη του σε εκείνους που «θυσιάστηκαν» για τη δημοκρατία

22:47

Περισσότερες από 100 προσωπικότητες εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη

22:18

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανέστειλαν την παροχή μη αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών σε μεγάλο νοσοκομείο της Γάζας

21:47

Χαρακόπουλος: Στην Αλβανία έχει βαθιές ρίζες η ορθόδοξη παράδοση

21:18

Τασούλας: Παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης των θανόντων εν ώρα υπηρεσίας Αστυνομικών

21:00

Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και αναθεώρηση του Συντάγματος στο «μικροσκόπιο» της ΓΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

20:54

Αττική Οδός: Παρατείνεται έως το πρωί της Δευτέρας ο ολικός αποκλεισμός των κλάδων εισόδου από τη Μάνδρα μέχρι το Αιγάλεω

20:50

Κέρκυρα: Βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο επίκεντρο επίσκεψης της Ό. Κεφαλογιάννη

20:32

Ζελένσκι: Η αλλαγή διαπραγματευτή από τη Ρωσία έχει ως στόχο την αναβολή οποιωνδήποτε αποφάσεων

20:23

Ελβετία: Επιβεβαιώνει την επανάληψη των ΗΠΑ - Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα

20:14

Υπ. Εργασίας: : Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Φεβρουαρίου

20:03

Προσωρινά κρατούμενος ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα

19:35

ΕΚΤ: Ανοίγει τη «γραμμή σωτηρίας» της σε ευρώ σε σχεδόν όλες τις εκτός ευρώ κεντρικές τράπεζες

19:00

Διάσκεψη Μονάχου: Η μοναξιά της Ευρώπης, τα ανησυχητικά μηνύματα και οι νέες ισορροπίες

18:55

Γαλλία: Η VW θα παραπεμφθεί σε δίκη σχετικά με το προ 10ετίας σκάνδαλο «Dieselgate»