Tip of the Day

Πέντε τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό στο σπίτι

Newsroom
28-11-2023 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό στο σπίτι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η λειψυδρία αποτελεί ακόμη μία μάστιγα της εποχής μας με 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επηρεάζονται από αυτήν ενώ όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η λειψυδρία εκτιμάται ότι θα μειώσει έως και το 6% του ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες έως το 2050, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Η εξοικονόμηση του νερού αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την παγκόσμια οικονομία αλλά αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν λειτουργήσει και η έννοια της ατομικής ευθύνης. Και η αλήθεια είναι ότι εάν αλλάξουμε κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες, μπορούν να εξοικονομηθούν μεγάλες ποσότητες αυτού του τόσο πολύτιμου πόρου.

Μία συνήθεια από την οποία πρέπει να απαλλαγούμε είναι να κλείνουμε τις βρύσες όταν κάνουμε δουλειές που απαιτούν αρκετή ώρα κάτω από το τρεχούμενο νερό. Το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι, ο καθαρισμός του μπάνιου, το πλύσιμο των πιάτων, ακόμη και όταν πλένουμε τα δόντια μπορούν να γίνουν χωρίς να τρέχει συνεχώς η βρύση. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 20 λίτρα την ημέρα απλά κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή πλένουμε τα χέρια και το πρόσωπό μας. Αυτή η μέθοδος εξοικονόμησης νερού μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε κάθε νοικοκυριό και το όφελος από αυτό, όπως οι τουαλέτες εξοικονόμησης νερού – είναι διπλό, δηλαδή εξοικονόμηση νερού καθώς και χαμηλότερος λογαριασμός νερού.

Ομοίως, για το πλύσιμο στο πλυντήριο, ένα πλήρες φορτίο ρούχων είναι μια αποδοτική επιλογή νερού. Ενώ, για το πλύσιμο στο χέρι, η χρήση λιγότερης ποσότητας απορρυπαντικού απαιτεί λιγότερο νερό για ξέβγαλμα.

Το κλείσιμο της βρύσης ενώ πλένετε ρούχα και πιάτα είναι ένας από τους αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης νερού. Αυτό θα εξοικονομήσει περισσότερα από 50 λίτρα νερού την ημέρα. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιούμε πλυντήριο ρούχων ή πλυντήριο πιάτων, ακολουθώντας αυτήν τη συμβουλή μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό και ηλεκτρισμό.

Το ντους, όταν αυτό διαρκεί πολύ, αποτελεί άλλη μία συνήθεια που σπαταλά άσκοπα νερό. Σύμφωνα με έρευνα, κατά μέσο όρο, ένα άτομο μπορεί να σπαταλά 64 λίτρα ανά ντους. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό με όλα τα μέλη της οικογένειάς θα παρατηρήσουμε ότι η ποσότητα νερού που σπαταλάται είναι εξωρενική. Ως εκ τούτου, μία από τις καλύτερες μεθόδους εξοικονόμησης νερού είναι να περιορίσουμε τα ντους που διαρκούν πολύ (δηλαδή λιγότερο από 5 λεπτά).

Επίσης, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της κεφαλής του ντους, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε 18 λίτρα νερού ανά λεπτό. Για τον σκοπό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κεφαλή ντους μας με μια κεφαλή ντους χαμηλής ροής για εξοικονόμηση νερού.

Μία από τις μεγαλύτερες πηγές σπατάλης νερού οικιακής χρήσης είναι το ξέπλυμα της τουαλέτας (καζανάκι). Υπολογίζεται ότι οι παλιές τουαλέτες χρησιμοποιούν τρελή ποσότητα νερού (18-26 λίτρα) ανά έκπλυση. Έτσι, ένα σύστημα τελευταίας μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 700 λίτρα νερού κάθε χρόνο.

Επιπλέον, με τη μετάβαση σε νεότερα μοντέλα που χρησιμοποιούν μικρότερη ποσότητα νερού για το ξέπλυμα των τουαλετών, όχι μόνο μειώνετε σημαντικά την κατανάλωση νερού αλλά εξοικονομείτε και χρήματα στον λογαριασμό του νερού σας, κάτι που είναι κερδοφόρο τόσο για εσάς όσο και για το περιβάλλον.

Τέλος, δεν αρκεί να κλείνουμε τις βρύσες όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Θα πρέπει να κάνουμε και τακτικό έλεγχο και συντήρηση και να επισκευάζουμε παλιές βρύσες, σωληνώσεις και τουαλέτες που έχουν διαρροή. Κάνοντας αυτό, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 75 λίτρα νερού κάθε μέρα, το οποίο είναι μια σημαντική ποσότητα και σε συνδυασμό με όλες τις προσπάθειές σας για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:13

Tο ελληνικό διαβατήριο εντάσσεται στα έγγραφα του gov.gr wallet

14:09

Βρετανία και ΕΕ ανακοινώνουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για κυβερνοεπιθέσεις

14:05

Μητσοτάκης: «Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά θα αλλάξει τη Δυτική Αττική»

14:01

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο - Οι «πορτοκαλί» περιοχές

13:45

Ο Ραφαέλε Φίτο νέος ειδικός αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο

13:25

Γαλλία: Στο 8,2% αναμένεται η ανεργία το 2026 - Υψηλό επταετίας

13:25

«Παράθυρο» για 50.000 επιπλέον απολύσεις από Volkswagen

13:05

Ουκρανικά drones έπληξαν ακόμα 15 ρωσικά σκάφη στην Αζοφική Θάλασσα

13:02

Μεγαλύτερη αμυντική startup στην Ευρώπη η Helsing - Αποτίμηση 18 δισ. δολαρίων

12:58

Χατζηδάκης: «Ο κ. Τσίπρας επανέρχεται ίδιος και το ΠΑΣΟΚ παριστάνει τον ΣΥΡΙΖΑ»

12:48

Παπασταύρου: «Η διαχείριση των υδάτων είναι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών»

12:45

Πάνω από 2.700 θάνατοι συνδέονται με τους πρόσφατους καύσωνες σε Αγγλία και Ουαλία

12:41

Δίκη για Τέμπη: Αίτημα για ακύρωση του κλητηρίου θεσπίσματος από συνήγορο κατηγορούμενου

12:36

Ταρνανίδου: Σύγχρονα «εργαλεία» για μια αποτελεσματική, ανθεκτική και βιώσιμη αγορά ενέργειας

12:23

Η ΕΛΒΟ και η Rheinmetall MAN Military Vehicles ενισχύουν τη βιομηχανική τους συνεργασία

12:18

Παρίσι: Συνάντηση 37 κρατών για «στρατηγική αφύπνιση» και βοήθεια στην Ουκρανία - Παρών και ο Μητσοτάκης

12:17

ΟΛΘ: Ο 6ος Προβλήτας σχηματίζεται στον Θερμαϊκό μετά από 30 χρόνια

12:12

Σχοινάς: Ισχυρή στήριξη της ελληνικής γεωργίας με επιτάχυνση πληρωμών και νέες ενισχύσεις

11:58

«Όχι» από AkzoNobel στα 7,5 δισ. ευρώ της Nippon Paint για τον κλάδο διακοσμητικών χρωμάτων

11:45

Παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Συμεών Κεδίκογλου - Συντάσσεται με τον Αλέξη Τσίπρα

11:35

Revolut: Νέο εργαλείο για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μέσω AI assistants

11:17

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Ιαπωνία, το Βιετνάμ και τη Δημοκρατία της Κορέας

11:10

Η Τουρκία ενημέρωσε τον Καναδά για τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Τράπεζα για την Άμυνα

11:05

Η ΑΑΔΕ εγκαινιάζει το νέο πρότυπο κατάστημα myPoint στον Πειραιά

11:03

Μαρκόπουλος από Ηράκλειο: Υπόδειγμα της παραγωγικής Ελλάδας η Κρήτη

10:54

Μπαταρίες: 530MW + 100 MW ήδη στη «πρίζα» - Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τους επόμενους 12 μήνες

10:54

Επιστρέφει η ανασφάλεια στις ευρωαγορές

10:47

Χρηματιστήριο: Πιέζεται ξανά προς τις 2.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

10:34

H Mitsubishi UFJ έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη της Ιαπωνίας

10:23

Proft taking στη μετοχή της SK Hynix: Η χειρότερη ημέρα στην ιστορία της με πτώση 15,4%