Tip of the Day

Πέντε τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό στο σπίτι

Newsroom
28-11-2023 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό στο σπίτι

Η λειψυδρία αποτελεί ακόμη μία μάστιγα της εποχής μας με 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επηρεάζονται από αυτήν ενώ όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η λειψυδρία εκτιμάται ότι θα μειώσει έως και το 6% του ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες έως το 2050, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Η εξοικονόμηση του νερού αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την παγκόσμια οικονομία αλλά αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν λειτουργήσει και η έννοια της ατομικής ευθύνης. Και η αλήθεια είναι ότι εάν αλλάξουμε κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες, μπορούν να εξοικονομηθούν μεγάλες ποσότητες αυτού του τόσο πολύτιμου πόρου.

Μία συνήθεια από την οποία πρέπει να απαλλαγούμε είναι να κλείνουμε τις βρύσες όταν κάνουμε δουλειές που απαιτούν αρκετή ώρα κάτω από το τρεχούμενο νερό. Το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι, ο καθαρισμός του μπάνιου, το πλύσιμο των πιάτων, ακόμη και όταν πλένουμε τα δόντια μπορούν να γίνουν χωρίς να τρέχει συνεχώς η βρύση. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 20 λίτρα την ημέρα απλά κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή πλένουμε τα χέρια και το πρόσωπό μας. Αυτή η μέθοδος εξοικονόμησης νερού μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε κάθε νοικοκυριό και το όφελος από αυτό, όπως οι τουαλέτες εξοικονόμησης νερού – είναι διπλό, δηλαδή εξοικονόμηση νερού καθώς και χαμηλότερος λογαριασμός νερού.

Ομοίως, για το πλύσιμο στο πλυντήριο, ένα πλήρες φορτίο ρούχων είναι μια αποδοτική επιλογή νερού. Ενώ, για το πλύσιμο στο χέρι, η χρήση λιγότερης ποσότητας απορρυπαντικού απαιτεί λιγότερο νερό για ξέβγαλμα.

Το κλείσιμο της βρύσης ενώ πλένετε ρούχα και πιάτα είναι ένας από τους αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης νερού. Αυτό θα εξοικονομήσει περισσότερα από 50 λίτρα νερού την ημέρα. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιούμε πλυντήριο ρούχων ή πλυντήριο πιάτων, ακολουθώντας αυτήν τη συμβουλή μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό και ηλεκτρισμό.

Το ντους, όταν αυτό διαρκεί πολύ, αποτελεί άλλη μία συνήθεια που σπαταλά άσκοπα νερό. Σύμφωνα με έρευνα, κατά μέσο όρο, ένα άτομο μπορεί να σπαταλά 64 λίτρα ανά ντους. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό με όλα τα μέλη της οικογένειάς θα παρατηρήσουμε ότι η ποσότητα νερού που σπαταλάται είναι εξωρενική. Ως εκ τούτου, μία από τις καλύτερες μεθόδους εξοικονόμησης νερού είναι να περιορίσουμε τα ντους που διαρκούν πολύ (δηλαδή λιγότερο από 5 λεπτά).

Επίσης, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της κεφαλής του ντους, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε 18 λίτρα νερού ανά λεπτό. Για τον σκοπό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κεφαλή ντους μας με μια κεφαλή ντους χαμηλής ροής για εξοικονόμηση νερού.

Μία από τις μεγαλύτερες πηγές σπατάλης νερού οικιακής χρήσης είναι το ξέπλυμα της τουαλέτας (καζανάκι). Υπολογίζεται ότι οι παλιές τουαλέτες χρησιμοποιούν τρελή ποσότητα νερού (18-26 λίτρα) ανά έκπλυση. Έτσι, ένα σύστημα τελευταίας μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 700 λίτρα νερού κάθε χρόνο.

Επιπλέον, με τη μετάβαση σε νεότερα μοντέλα που χρησιμοποιούν μικρότερη ποσότητα νερού για το ξέπλυμα των τουαλετών, όχι μόνο μειώνετε σημαντικά την κατανάλωση νερού αλλά εξοικονομείτε και χρήματα στον λογαριασμό του νερού σας, κάτι που είναι κερδοφόρο τόσο για εσάς όσο και για το περιβάλλον.

Τέλος, δεν αρκεί να κλείνουμε τις βρύσες όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Θα πρέπει να κάνουμε και τακτικό έλεγχο και συντήρηση και να επισκευάζουμε παλιές βρύσες, σωληνώσεις και τουαλέτες που έχουν διαρροή. Κάνοντας αυτό, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 75 λίτρα νερού κάθε μέρα, το οποίο είναι μια σημαντική ποσότητα και σε συνδυασμό με όλες τις προσπάθειές σας για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:21

Eλλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ για Μ. Ανατολή: Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή

09:10

Ιράν: Η θεοκρατία στο σταυροδρόμι της επιβίωσης και της αλλαγής καθεστώτος

08:53

Κεφαλογιάννη: Τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν τη σταθερά ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού

08:38

Πρόσληψη 2.000 ανέργων με επιδότηση έως 875 ευρώ μηνιαίως - Έρχεται νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

08:28

Τραμπ: Αν το Ιράν μας χτυπήσει θα απαντήσουμε με μια δύναμη που κανείς δεν έχει ξαναδεί

08:13

Τι να σπείρω φέτος; Ο προβληματισμός του αγρότη που οδηγεί στην ακρίβεια στο ράφι…

08:00

Ιράν: Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είναι νεκρός

23:58

Επιθέσεις στο Ιράν: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν έχει διαπιστώσει «ραδιολογικές επιπτώσεις

23:37

Συλλήψεις έξι ατόμων για ναρκωτικά σε Κοζάνη και Εορδαία

23:15

Εντοπίστηκε εργαστήριο κατασκευής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων στην Αττική

22:48

Πλήγματα στο Ιράν: Η Αφρικανική Ένωση απευθύνει έκκληση για «επείγουσα αποκλιμάκωση»

22:16

Επίθεση στο Ιράν: Η τελική νίκη πλησιάζει, εκτίμησε ο γιος του τελευταίου σάχη

22:14

Τραμπ: Νεκρός ο Χαμενεΐ, ένας από τους πιο διαβολικούς ανθρώπους - "Οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν"

21:47

Πακιστάν: Αρνείται ότι καταρρίφθηκε μαχητικό αεροσκάφος του στο Αφγανιστάν

21:30

Νετανιάχου: Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Χαμενεΐ είναι «τελειωμένος»

21:18

Περιφέρεια Αττικής: Νέες κατασχέσεις 5,6 τόνων ακατάλληλων τροφίμων

20:55

Χαλκιδική: Θανατηφόρο τροχαίο στην Επαρχιακή Οδό Σταυρού – Ολυμπιάδος

20:47

Μητσοτάκης: Επικοινωνία με ηγέτες χωρών του Κόλπου και τον Κύπριο πρόεδρο

20:41

Κολωνός: Έγκυος εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της – Προσήχθη ο σύντροφός της

20:38

Βρετανία: Δεν θα συμμετέχει σε επιθέσεις κατά του Ιράν

20:31

OPEC+: Θα εξετάσει αύξηση της παραγωγής στον απόηχο της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

20:07

Γεραπετρίτης μετά το ΚΥΣΕΑ: Καλώ τους Έλληνες πολίτες στην περιοχή να παραμένουν σε ασφαλή τόπο και να ακολουθούν τις οδηγίες των πρεσβειών μας

20:04

Τουρκική προεδρία: «Απαράδεκτη» η κλιμάκωση ΗΠΑ–Ισραήλ–Ιράν

19:51

Ιράν: Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ζει ο Χαμενεΐ

19:26

Έκλεισε η βάση στη Σούδα - Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας

18:50

Τραμπ: Μπορεί να υπάρξουν αμερικανικές απώλειες στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν

18:45

Λίβανος: H Χεζμπολάχ καλεί τα κράτη και τους λαούς της περιοχής να αντιταχθούν στην επιθετικότητα κατά του Ιράν

18:17

Reuters: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ

17:56

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν και η Ελλάδα: Το γεωοικονομικό τεστ αντοχής, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

17:54

Γερμανία: Η κυβέρνηση έθεσε τις γερμανικές μονάδες της ρωσικής Rosneft υπό επιτροπεία