Tip of the Day

Νταντάδες της γειτονιάς: Άνοιξε η πλατφόρμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Newsroom
23-11-2023 | 12:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νταντάδες της γειτονιάς: Άνοιξε η πλατφόρμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Άνοιξε η πλατφόρμα ntantades.gov.gr για τις αιτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς». Πρόσβαση έχουν οι γονείς και τα πρόσωπα που έχουν την επιμέλεια βρεφών και νηπίων, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών.

Δικαίωμα αίτησης χρηματοδότησης από τη Δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς» για κάλυψη μέρους της αμοιβής της υπηρεσίας του/της Επιμελητή/τριας, έχουν τα ωφελούμενα πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Οι δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές για ένταξη στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως (από 250 ευρώ που είχε οριστεί αρχικά) για τη φύλαξη και φροντίδα των βρεφών τους από επιμελητή/επιμελήτρια που θα έχουν επιλέξει από το Μητρώο Επιμελητών. Το ποσό αυτό θα δίνεται στις περιπτώσεις που ο γονέας εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, άνεργες μητέρες, γονείς που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή λαμβάνουν άλλο voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα λαμβάνουν κάθε μήνα το ποσό των 300 ευρώ (από 150 που ήταν αρχικά).

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των γονέων. Η εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών πληρεί κάποια κριτήρια, δεν αποκλείει όμως άλλη απασχόληση, καθώς το ωράριο και η αμοιβή των επιμελητών/επιμελητριών ορίζεται κατόπιν ιδιωτικού συμφωνητικού με τους γονείς.

Όπως αναφέρει, σε δήλωσή της, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, «ξεκινά η δεύτερη φάση του προγράμματος "Νταντάδες της γειτονιάς". Στην πρώτη φάση είχε ανοίξει η πλατφόρμα ntantades.gov.gr για τους επιμελητές/επιμελήτριες (και παραμένει ανοιχτή για όσους/όσες ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών) και τώρα άνοιξε η πλατφόρμα για τους γονείς». «Οι "Νταντάδες της γειτονιάς" είναι ένα πρόγραμμα που έρχεται να βοηθήσει στην πράξη τους γονείς στη φύλαξη και φροντίδα των βρεφών και νηπίων και να διευκολύνει τις οικογένειες στην καθημερινότητά τους», προσθέτει.

Όροι για τους γονείς και τους επιμελητές

Οι προϋποθέσεις επιλογής των ωφελουμένων γονιών, κατά την πιλοτική εφαρμογή της δράσης, αφορούν:

  • στο ετήσιο ατομικό εισόδημα του ωφελούμενου, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 24.000 €
  • στην κατάσταση απασχόλησης και την εργασιακή σχέση (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανεργίας του ΟΑΕΔ), υπό την προϋπόθεση ότι δεν τελούν υπό καθεστώς άδειας μητρότητας ή άδειας πατρότητας ή άδειας ανατροφής τέκνου ή γονικής άδειας ή ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρου 36 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) ή δεν έχουν διακόψει ή αναστείλει την επαγγελματική τους δραστηριότητα,
  • στην τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση (ύπαρξη ανήλικου τέκνου δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών,
  • στη διεύθυνση διαμονής εντός των γεωγραφικών περιοχών που θα ορίζονται στην οικεία Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για επιμελητές έχουν τα άτομα που είναι ενήλικα, έχουν τυπικά προσόντα απόδειξης γνώσης κατηγορίας βρεφονηπιοκόμων, έχουν πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά και ιατρικές γνωματεύσεις καταλληλότητας από τις ειδικότητες παθολόγου/γενικού ιατρού, δερματολόγου και ψυχολόγου.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν όσοι θέλουν να εγγραφούν στο «Μητρώο Επιμελητών» είναι τα παρακάτω:

- Αντίγραφο τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης ή του Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή ισότιμου τίτλου ή Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5 Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)– Ειδικότητας: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες, ή ισότιμου τίτλου, πτυχίου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής ή Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου, ή πτυχίου ΑΕΙ Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου ή πτυχίου της Ανωτέρας Σχολής Νηπιοβρεφοκόμων του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» και του ΠΙΚΠΑ Ιωαννίνων.

- Πιστοποιητικά ή γνωματεύσεις ιατρών από δημόσια δομή υγείας, ειδικότητας ψυχιάτρου, για την καλή ψυχική του υγεία, δερματολόγου για τον έλεγχο μεταδοτικών δερματικών ασθενειών και παθολόγου ή ιατρού γενικής ιατρικής για τον έλεγχο αερογενώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

- Πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά.

- Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης σε ισχύ.

- Υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρει ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας, δεν τελεί υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, δεν εκκρεμεί σε βάρος του μήνυση και δεν έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε κακούργημα.

Οι αλλοδαποί κάτοικοι πρέπει να διαθέτουν επιπρόσθετα:

- Άδεια διαμονής ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο σε ισχύ που παρέχει πρόσβαση στην εργασία.
- Αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Β1 για αλλοδαπούς που δεν είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής.

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή της δράσης είναι οι εξής: Αθηναίων, Αβδήρων, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κομοτηνής, Ορεστιάδας, Αγίων Αναργύρων, Καλλιθέας, Κρωπίας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Νέας Ιωνίας και Παλαιού Φαλήρου.

Για περισσότερες πληροφορίες όσες/όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα https://ntantades.gov.gr, να καλούν στα τηλέφωνα 2103258080 και 2103258090 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00 π.μ. – 8.00 μ.μ. ή να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Δένδιας: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας και διεθνούς νομιμότητας

23:45

Τασούλας: Μια σπουδαία γιορτή για να μεταλάβουμε φως και αλήθεια που τόσο χρειαζόμαστε

23:35

Χαρδαλιάς: Τα Θεοφάνεια μας θυμίζουν όλα αυτά που μας κρατούν ενωμένους

23:31

Ζελένσκι: Εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη γραπτών δεσμεύσεων για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ουκρανία

23:15

Μερτς: Ο γερμανικός στρατός θα μπορούσε να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

23:08

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 - «Προσγειώθηκε» πάνω από τις 49.000 μονάδες ο Dow Jones

22:50

Στάρμερ για Ουκρανία: Τα «πιο δύσκολα βήματα» είναι ακόμα μπροστά μας

22:39

Πετρέλαιο: Πτώση λόγω των ανησυχιών για την προσοφρά λόγω Βενεζουέλας

22:22

Η «Συμμαχία των Προθύμων» συμφώνησε σε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

22:17

Τουρκία: Ζητεί από όλες τις κουρδικές ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα

22:08

Ανοδικό σερί «2x2» για τον χρυσό ελέω Βενεζουέλας

21:54

Χανιά: Μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο - Ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεσή της

21:42

Γροιλανδία και Δανία ζήτησαν να συναντήσουν τον Ρούμπιο για τις δηλώσεις Τραμπ

21:32

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χαλκό - Ξεπέρασε τα 13.000 δολάρια/τόνο

21:15

Βενεζουέλα και Κούβα δημοσιοποιούν τα ονόματα 55 νεκρών στρατιωτικών από την επιχείρηση σύλληψης Μαδούρο

21:04

Κοντογεώργης: Περισσότερη Ευρώπη όχι ως απλή ευχή και θεωρητική κατασκευή αλλά ως πράξη

20:46

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ της G7 στις 9 το βράδυ για τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία

20:27

Γροιλανδία: Η νέα γραμμή αντιπαράθεσης στο δόγμα ισχύος της Ουάσιγκτον

20:13

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Αναγκαία η συμμετοχή των ΗΠΑ στις εγγυήσεις ασφαλείας

19:50

Γενικός Εισαγγελέας Βενεζουέλας: Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαιοδοσία κατά του Μαδούρο

19:30

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την κοινή δήλωση για τη Γροιλανδία

19:17

Ευρωαγορές: Νέα ιστορικά υψηλά για Stoxx 600, FTSE 100 και IBEX 50

19:00

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό στο κεφάλι

18:42

Βενεζουέλα: Η Ματσάδο υπόσχεται ότι θα επιστρέψει σύντομα και δηλώνει έτοιμη για εκλογές

18:22

Γροιλανδία: O πρωθυπουργός ευχαριστεί τους ηγέτες και καλεί τις ΗΠΑ σε διάλογο

18:20

Ρωσία: Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από έκρηξη αερίου στην Τβερ

18:08

Γερμανία: Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βρανδεμβούργο

17:55

Πιερρακάκης: Έμπρακτη στήριξη των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων με 600 οργανικές θέσεις κληρικών

17:35

Ανδρουλάκης: Το 2026 να πετύχουμε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες

17:21

Ο Μακρόν χαρακτηρίζει «παράνομη» την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα