Tip of the Day

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα

06-11-2023 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη ταχείας μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την γη να αναθεωρήσουν τον τρόπο που αξιοποιούν τους πόρους.

Ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας ξεχωριστά από τη βελτίωση της υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως την ταχεία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την συμβολή της ατομικής ευθύνης.

Για παράδειγμα, εάν όλες οι πτήσεις στη Γη σταματούσαν ξαφνικά, θα μειωνόταν αμέσως τουλάχιστον το 2,5% όλων των εκπομπών CO2.

Η αεροπορία συνεισφέρει περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Από το 2013 έως το 2019, οι εκπομπές από τον τομέα των αερομεταφορών αυξήθηκαν κατά 30%, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές. Παρά την ύφεση λόγω της πανδημίας, οι εκπομπές της αυξάνονται και πάλι.

Στον τομέα της διατροφής, μετάβαση σε μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 0,8 τόνους CO2e κάθε χρόνο. Εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός στραφεί σε μια φυτική διατροφή, θα απελευθέρωνε το 75% της παγκόσμιας γεωργικής γης για άλλες χρήσεις. Αλλά ακόμη και με μικρότερες παρεμβάσεις όπως είναι η αλλαγή μεμονωμένων τροφίμων για μια επιλογή χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι ένας τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές από τρόφιμα. Για παράδειγμα, το αγελαδινό γάλα έχει χειρότερη βαθμολογία από τα φυτικά εναλλακτικά σε χρήση γης, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, χρήση νερού και ρύπανση από λίπασμα, ενώ διαφορετικά είδη πρωτεΐνης μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές εκπομπές.

Οι ιδιωτικές μεταφορές είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ο τομέας των μεταφορών – όπου κυριαρχούν αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και μοτοσικλέτες – είναι πλέον υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε πολλά μέρη, η πλειονότητα των ταξιδιών με αυτοκίνητο είναι μόνο για σχετικά μικρές αποστάσεις και το περπάτημα ή η ποδηλασία αποτελούν την κυρίαρχη εναλλακτική λύση.

Για μεγαλύτερα ταξίδια (και όπου είναι διαθέσιμα), τα δημόσια μέσα μεταφοράς τείνουν να είναι μια επιλογή πολύ χαμηλότερης κατανάλωσης άνθρακα από την οδήγηση.

Τέλος, ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση. Η θέρμανση των σπιτιών είναι μία από τις κύριες πηγές εκπομπών, ειδικά σε χώρες όπου η κυρίαρχη πηγή θέρμανσης είναι η καύση ορυκτών καυσίμων. Στην ΕΕ, η θέρμανση αντιπροσωπεύει το 63% της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θέρμανση ευθύνεται για το ένα τρίτο των εκπομπών και στις ΗΠΑ περίπου τα μισά σπίτια θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Αυτό πρέπει να αλλάξει δραστικά εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές θέρμανσης είναι μια αντλία θερμότητας, η οποία, αντί να καίει καύσιμο, συγκεντρώνει τη θερμική ενέργεια που υπάρχει ήδη στον αέρα, το έδαφος ή το νερό και την αντλεί μέσω σωλήνων. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι αντλίες θερμότητας δεν εκπέμπουν άνθρακα.

Άλλες αλλαγές, όπως η χρήση κρύου νερού για το πλύσιμο των ρούχων και το στέγνωμα έξω αντί της χρήσης στεγνωτηρίου, μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν άνθρακα στο σπίτι σας – σχεδόν 0,5 τόνους CO2e ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:06

Κρεμλίνο: Δεν αναμένονται σύντομα στη Μόσχα οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Γουίτκοφ και Κούσνερ

16:02

Eurobank: Κεντρικές τράπεζες σε σταυροδρόμι - Πώς το ενεργειακό σοκ της Μέσης Ανατολής επηρεάζει τις αποφάσεις τους

15:59

ΗΠΑ: Πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο - Στο 4,3% η ανεργία

15:55

Ράμα για επενδύσεις Κούσνερ - Τραμπ: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι δεν υπάρχει σχέδιο»

15:39

12 γραφικές Χώρες του Αιγαίου που θα σας μείνουν αξέχαστες

15:26

Ρωσία και Ουκρανία προχωρούν σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου - 185 από κάθε πλευρά

15:21

ΕΤΑΔ: Υπογραφή μακροχρόνιας μίσθωσης του «Ξενία Καρτερού», στο Ηράκλειο

15:20

Ζαπορίζια: Ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στο μέτωπο κοντά στον πυρηνικό σταθμό

15:10

Ουκρανικά drones έπληξαν πέντε πλοία σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ύδατα - Νεκροί πέντε Αζέροι

15:05

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση 415.000 λαθραίων τσιγάρων στο «Ελ. Βενιζέλος»

15:02

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως γλυκό κάθε μέρα

15:00

Ισότητα των φύλων: Η Γαλλία δεν τηρεί την προθεσμία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη μισθολογική διαφάνεια

14:59

Ξενοκώστας: Πρόταση για διατλαντική συμμαχία ΗΠΑ-Ευρώπης με στόχο την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας

14:50

Το Ιράν θεωρεί «μη ρεαλιστική» μια συνάντηση Μοτζταμπά Χαμενεΐ και Ντόναλντ Τραμπ

14:34

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε πακέτο χρηματοδότησης των υπηρεσιών μετανάστευσης ύψους 70 δισ.

14:33

Φον ντερ Λάιεν: Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας μετατρέπεται σε απειλή για όλες τις χώρες

14:27

Alpha Bank: Στα 4,9 δισ. δολάρια το δανειακό χαρτοφυλάκιο του shipping το 2026

14:24

Παπαθανάσης: Εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Άτυπη Υπουργική Σύνοδο της ΕΕ

14:11

Πάτρα: Παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών για θανάτους κρατουμένων στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου

14:00

Ώρα για κουίζ!

13:55

Η ΕΕ «χαιρετίζει» την επιστολή Ζελένσκι για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

13:49

ΤτΕ: Αμετάβλητο το επιτόκιο νέων καταθέσεων τον Απρίλιο, αυξήθηκε στο 4,76% στα νέα δάνεια

13:44

Τραυλού: Παραμένει πρωτοπόρος η ελληνική ναυτιλία με 931 πλοία στο order book

13:25

ΚΕΦΙΜ: Σημαντική η έξοδος της Ελλάδας από τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, αλλά χωρίς εφησυχασμό

13:21

Στα 53 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Mediobanca

13:20

Στουρνάρας: «Προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου»

13:13

«Η Αλβανία δεν είναι για πούλημα»: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στα Τίρανα κατά του τουριστικού σχεδίου του Κούσνερ

13:10

Κρεμλίνο: «Ενήμερος» ο Πούτιν για την επιστολή Ζελένσκι

13:06

Σύσταση "buy" για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών από Alpha Finance - AXIA Research

12:52

Αγαπηδάκη: Ριζική ανανέωση των κανόνων υγιεινής στα σχολικά κυλικεία