Tip of the Day

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα

06-11-2023 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα

Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη ταχείας μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την γη να αναθεωρήσουν τον τρόπο που αξιοποιούν τους πόρους.

Ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας ξεχωριστά από τη βελτίωση της υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως την ταχεία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την συμβολή της ατομικής ευθύνης.

Για παράδειγμα, εάν όλες οι πτήσεις στη Γη σταματούσαν ξαφνικά, θα μειωνόταν αμέσως τουλάχιστον το 2,5% όλων των εκπομπών CO2.

Η αεροπορία συνεισφέρει περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Από το 2013 έως το 2019, οι εκπομπές από τον τομέα των αερομεταφορών αυξήθηκαν κατά 30%, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές. Παρά την ύφεση λόγω της πανδημίας, οι εκπομπές της αυξάνονται και πάλι.

Στον τομέα της διατροφής, μετάβαση σε μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 0,8 τόνους CO2e κάθε χρόνο. Εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός στραφεί σε μια φυτική διατροφή, θα απελευθέρωνε το 75% της παγκόσμιας γεωργικής γης για άλλες χρήσεις. Αλλά ακόμη και με μικρότερες παρεμβάσεις όπως είναι η αλλαγή μεμονωμένων τροφίμων για μια επιλογή χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι ένας τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές από τρόφιμα. Για παράδειγμα, το αγελαδινό γάλα έχει χειρότερη βαθμολογία από τα φυτικά εναλλακτικά σε χρήση γης, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, χρήση νερού και ρύπανση από λίπασμα, ενώ διαφορετικά είδη πρωτεΐνης μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές εκπομπές.

Οι ιδιωτικές μεταφορές είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ο τομέας των μεταφορών – όπου κυριαρχούν αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και μοτοσικλέτες – είναι πλέον υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε πολλά μέρη, η πλειονότητα των ταξιδιών με αυτοκίνητο είναι μόνο για σχετικά μικρές αποστάσεις και το περπάτημα ή η ποδηλασία αποτελούν την κυρίαρχη εναλλακτική λύση.

Για μεγαλύτερα ταξίδια (και όπου είναι διαθέσιμα), τα δημόσια μέσα μεταφοράς τείνουν να είναι μια επιλογή πολύ χαμηλότερης κατανάλωσης άνθρακα από την οδήγηση.

Τέλος, ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση. Η θέρμανση των σπιτιών είναι μία από τις κύριες πηγές εκπομπών, ειδικά σε χώρες όπου η κυρίαρχη πηγή θέρμανσης είναι η καύση ορυκτών καυσίμων. Στην ΕΕ, η θέρμανση αντιπροσωπεύει το 63% της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θέρμανση ευθύνεται για το ένα τρίτο των εκπομπών και στις ΗΠΑ περίπου τα μισά σπίτια θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Αυτό πρέπει να αλλάξει δραστικά εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές θέρμανσης είναι μια αντλία θερμότητας, η οποία, αντί να καίει καύσιμο, συγκεντρώνει τη θερμική ενέργεια που υπάρχει ήδη στον αέρα, το έδαφος ή το νερό και την αντλεί μέσω σωλήνων. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι αντλίες θερμότητας δεν εκπέμπουν άνθρακα.

Άλλες αλλαγές, όπως η χρήση κρύου νερού για το πλύσιμο των ρούχων και το στέγνωμα έξω αντί της χρήσης στεγνωτηρίου, μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν άνθρακα στο σπίτι σας – σχεδόν 0,5 τόνους CO2e ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:44

Ουκρανία: Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Σιβέρσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ

17:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πάγια υποχρέωσή μας η ενημέρωση των κομμάτων και των θεσμών

17:37

ΕΟΔΥ: 104 νέες εισαγωγές και 7 θάνατοι από Covid19 - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης

17:34

Ουκρανικά drones έπληξαν δύο χημικά εργοστάσια στη Ρωσία

17:28

Η Ελλάδα δημιουργεί τον δικό της στόλο μικροδορυφόρων

17:25

Πώς μπορούν οι αγρότες να κάνουν διορθώσεις - ενστάσεις για τις επιδοτήσεις

17:16

Ντομπρόβσκις: Ελπίδα για συμφωνία με Βέλγιο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα δεσμευμένα ρωσικά assets

17:09

Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός από ελίν - Τι κερδίζουν οι τυχεροί

17:09

Euroxx: Διαψεύδει δημοσιεύματα περί εξαγοράς από πιστωτικό ίδρυμα

17:03

ΑΑΔΕ: Συνάντηση Πιτσιλή με την Επίτροπο Φορολογίας Ν. Υόρκης

16:59

Imperial Brands Hellas: Η Αναστασία Καψάλη νέα Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων

16:53

Wall Street: Η «βουτιά» 14% της Oracle πιέζει S&P 500 και Nasdaq

16:50

Το 74% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την προσχώρηση στην ΕΕ

16:46

Ευρωβαρόμετρο: Οι ψηφιακές δεξιότητες να συμπεριληφθούν σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης

16:42

Boυλή: Αποφασίστηκε άρση ασυλίας για τον Αθανάσιο Καββαδά

16:39

Τσιάρας: Μονόδρομος η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η μετάβαση στην ΑΑΔΕ

16:33

Eurogroup: Τον Κυριάκο Πιερρακάκη στηρίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

16:27

Επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην OpenAI από Disney - Αναβαθμίζεται το Sora

16:23

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Επιπλέον 21 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές

16:21

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ καλεί την Ευρώπη να αυξήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία

16:17

FinTHESIS: Αλλάζοντας το τοπίο στη στεγαστική πίστη μέσω της διαμεσολάβησης στεγαστικών δανείων

16:10

Σκρέκας: Εθνική επιτυχία η υποψηφιότητα Πιερρακάκη - Στήριξη στους πραγματικούς αγρότες

16:06

Eurobank: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει σε σχέση με την Ευρωζώνη

16:03

Τεκμηριωμένες αποφάσεις για τους πόρους στην υγεία -Ένα συνέδριο με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα

16:02

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν για πρώτη φορά πλατφόρμα πετρελαίου στην Κασπία

15:56

Έξι παραμυθένια ελληνικά χωριά για γιορτινές αποδράσεις

15:53

ΗΠΑ: Χαμηλό 4ετίας για το εμπορικό έλλειμμα - Μεγάλη αύξηση για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

15:43

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Φλώρινας

15:39

Βρετανία: Στενάζουν από την υπεργρίπη τα νοσοκομεία - «Ένα από τα χειρότερα σενάρια»

15:38

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη: Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό