Tip of the Day

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα

06-11-2023 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα

Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη ταχείας μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την γη να αναθεωρήσουν τον τρόπο που αξιοποιούν τους πόρους.

Ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας ξεχωριστά από τη βελτίωση της υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως την ταχεία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την συμβολή της ατομικής ευθύνης.

Για παράδειγμα, εάν όλες οι πτήσεις στη Γη σταματούσαν ξαφνικά, θα μειωνόταν αμέσως τουλάχιστον το 2,5% όλων των εκπομπών CO2.

Η αεροπορία συνεισφέρει περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Από το 2013 έως το 2019, οι εκπομπές από τον τομέα των αερομεταφορών αυξήθηκαν κατά 30%, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές. Παρά την ύφεση λόγω της πανδημίας, οι εκπομπές της αυξάνονται και πάλι.

Στον τομέα της διατροφής, μετάβαση σε μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 0,8 τόνους CO2e κάθε χρόνο. Εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός στραφεί σε μια φυτική διατροφή, θα απελευθέρωνε το 75% της παγκόσμιας γεωργικής γης για άλλες χρήσεις. Αλλά ακόμη και με μικρότερες παρεμβάσεις όπως είναι η αλλαγή μεμονωμένων τροφίμων για μια επιλογή χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι ένας τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές από τρόφιμα. Για παράδειγμα, το αγελαδινό γάλα έχει χειρότερη βαθμολογία από τα φυτικά εναλλακτικά σε χρήση γης, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, χρήση νερού και ρύπανση από λίπασμα, ενώ διαφορετικά είδη πρωτεΐνης μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές εκπομπές.

Οι ιδιωτικές μεταφορές είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ο τομέας των μεταφορών – όπου κυριαρχούν αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και μοτοσικλέτες – είναι πλέον υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε πολλά μέρη, η πλειονότητα των ταξιδιών με αυτοκίνητο είναι μόνο για σχετικά μικρές αποστάσεις και το περπάτημα ή η ποδηλασία αποτελούν την κυρίαρχη εναλλακτική λύση.

Για μεγαλύτερα ταξίδια (και όπου είναι διαθέσιμα), τα δημόσια μέσα μεταφοράς τείνουν να είναι μια επιλογή πολύ χαμηλότερης κατανάλωσης άνθρακα από την οδήγηση.

Τέλος, ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση. Η θέρμανση των σπιτιών είναι μία από τις κύριες πηγές εκπομπών, ειδικά σε χώρες όπου η κυρίαρχη πηγή θέρμανσης είναι η καύση ορυκτών καυσίμων. Στην ΕΕ, η θέρμανση αντιπροσωπεύει το 63% της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θέρμανση ευθύνεται για το ένα τρίτο των εκπομπών και στις ΗΠΑ περίπου τα μισά σπίτια θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Αυτό πρέπει να αλλάξει δραστικά εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές θέρμανσης είναι μια αντλία θερμότητας, η οποία, αντί να καίει καύσιμο, συγκεντρώνει τη θερμική ενέργεια που υπάρχει ήδη στον αέρα, το έδαφος ή το νερό και την αντλεί μέσω σωλήνων. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι αντλίες θερμότητας δεν εκπέμπουν άνθρακα.

Άλλες αλλαγές, όπως η χρήση κρύου νερού για το πλύσιμο των ρούχων και το στέγνωμα έξω αντί της χρήσης στεγνωτηρίου, μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν άνθρακα στο σπίτι σας – σχεδόν 0,5 τόνους CO2e ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:39

Ινστιτούτο Τσίπρα: Εθνικό Πλαίσιο για τα Data Centers - Από την «Ψηφιακή Αποικία» στη Στρατηγική Αυτονομία

15:33

Κατάρ: «Οι χώρες του Κόλπου ενωμένες ζητούν αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή»

15:32

THEON: Νέα μονάδα παραγωγής στο Βέλγιο ενισχύει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

15:27

Στην κατοχή της Eli Lilly η Centessa με deal έως και 7,8 δισ. δολαρίων

15:22

Ιράν: Τα μαλαισιανά τάνκερ εξαιρούνται από καταβολή τελών διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ

15:20

Τηλεφωνική επικοινωνία Κόστα - Πεζεσκιάν: «Έκκληση για αποκλιμάκωση και αυτοσυγράτηση»

15:12

Γερμανία: Πάνω από 3 εκατ. άνεργοι παρά την άνοδο στην απασχόληση

15:11

Εξάρχου: «Κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οι μακροχρόνιες συμφωνίες προμήθειας LNG»

15:09

Αυτοσχεδιασμός και καινοτομία στο επίκεντρο της στρατηγικής: Επιτυχημένη εκδήλωση του Your Directors Club

15:06

Η Alpha Bank ενισχύει το Δίκτυό της σε όλη την Ελλάδα, επενδύοντας για μια νέα εμπειρία πελάτη

15:03

CrediaBank: Μεγάλη υπερκάλυψη στην ΑΜΚ - Κλείνει το διεθνές βιβλίο

15:00

Ενεργειακή κρίση: Μακάρι η «ρήτρα διαφυγής» να ήταν το μόνο θέμα μας

14:58

Η Κριστίνα Κοχ είναι η πρώτη γυναίκα που θα ταξιδέψει στη Σελήνη

14:48

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές Μαρτίου της ΔΥΠΑ - Αναλυτικά στοιχεία

14:46

Τραμπ σε συμμάχους: «Αγοράστε καύσιμα από τις ΗΠΑ ή πάρτε τα Στενά του Ορμούζ»

14:44

Έξι μαγευτικά αιγαιοπελαγίτικα χωριά για την άνοιξη

14:31

Βενζίνη: Πάνω από τα 4 δολάρια στις ΗΠΑ από το 2022 - Άλμα και για το ντίζελ

14:23

Ανοιχτά τα σχολεία αύριο στην Αττική, κλειστά τα νυχτερινά - Οι 4 συστάσεις της Περιφέρειας Αττικής

14:22

Μιχαηλίδου: Σε μία εβδομάδα ανοίγουν οι αιτήσεις για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

14:12

Παπασταύρου: «Ο Κάθετος Διάδρομος είναι μία αρτηρία ανάπτυξης, ευημερίας και ελευθερίας»

14:08

Από Τετάρτη η επιδότηση του diesel - Έρχεται και το fuel pass

14:08

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Λιγότερη ανάπτυξη με υψηλότερο πληθωρισμό το 2026

14:02

Ρωσία: Πλήγμα στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα από ουκρανικά drone - Το πέμπτο σε 10 μέρες

13:58

Μιούλερ (ΕΚΤ): Δεν μπορώ να αποκλείσω μία αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο

13:45

Γαλλία: Υψηλό 19 μηνών για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο - Ράλι 7,3% στην ενέργεια

13:40

Λαβρόφ: «Τα σχέδια των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος σε Ιράν και Βενεζουέλα αφορούσαν το πετρέλαιο»

13:36

Οι αποτυχίες γύρω από τη 17 Νοέμβρη και οι απόρρητες εκθέσεις της ΚΥΠ

13:33

Σε τροχιά για «βουτιά» 17ετίας στον μήνα ο χρυσός - Πτώση 14,6% τον Μάρτιο

13:28

Blink Charging Hellas: Εγκατέστησε πάνω από 90 σταθμούς φόρτισης το 2025

13:18

Γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και επιπτώσεις στη διεθνή ισορροπία