Tip of the Day

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα

06-11-2023 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη ταχείας μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την γη να αναθεωρήσουν τον τρόπο που αξιοποιούν τους πόρους.

Ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας ξεχωριστά από τη βελτίωση της υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως την ταχεία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την συμβολή της ατομικής ευθύνης.

Για παράδειγμα, εάν όλες οι πτήσεις στη Γη σταματούσαν ξαφνικά, θα μειωνόταν αμέσως τουλάχιστον το 2,5% όλων των εκπομπών CO2.

Η αεροπορία συνεισφέρει περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Από το 2013 έως το 2019, οι εκπομπές από τον τομέα των αερομεταφορών αυξήθηκαν κατά 30%, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές. Παρά την ύφεση λόγω της πανδημίας, οι εκπομπές της αυξάνονται και πάλι.

Στον τομέα της διατροφής, μετάβαση σε μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 0,8 τόνους CO2e κάθε χρόνο. Εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός στραφεί σε μια φυτική διατροφή, θα απελευθέρωνε το 75% της παγκόσμιας γεωργικής γης για άλλες χρήσεις. Αλλά ακόμη και με μικρότερες παρεμβάσεις όπως είναι η αλλαγή μεμονωμένων τροφίμων για μια επιλογή χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι ένας τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές από τρόφιμα. Για παράδειγμα, το αγελαδινό γάλα έχει χειρότερη βαθμολογία από τα φυτικά εναλλακτικά σε χρήση γης, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, χρήση νερού και ρύπανση από λίπασμα, ενώ διαφορετικά είδη πρωτεΐνης μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές εκπομπές.

Οι ιδιωτικές μεταφορές είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ο τομέας των μεταφορών – όπου κυριαρχούν αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και μοτοσικλέτες – είναι πλέον υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε πολλά μέρη, η πλειονότητα των ταξιδιών με αυτοκίνητο είναι μόνο για σχετικά μικρές αποστάσεις και το περπάτημα ή η ποδηλασία αποτελούν την κυρίαρχη εναλλακτική λύση.

Για μεγαλύτερα ταξίδια (και όπου είναι διαθέσιμα), τα δημόσια μέσα μεταφοράς τείνουν να είναι μια επιλογή πολύ χαμηλότερης κατανάλωσης άνθρακα από την οδήγηση.

Τέλος, ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση. Η θέρμανση των σπιτιών είναι μία από τις κύριες πηγές εκπομπών, ειδικά σε χώρες όπου η κυρίαρχη πηγή θέρμανσης είναι η καύση ορυκτών καυσίμων. Στην ΕΕ, η θέρμανση αντιπροσωπεύει το 63% της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θέρμανση ευθύνεται για το ένα τρίτο των εκπομπών και στις ΗΠΑ περίπου τα μισά σπίτια θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Αυτό πρέπει να αλλάξει δραστικά εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές θέρμανσης είναι μια αντλία θερμότητας, η οποία, αντί να καίει καύσιμο, συγκεντρώνει τη θερμική ενέργεια που υπάρχει ήδη στον αέρα, το έδαφος ή το νερό και την αντλεί μέσω σωλήνων. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι αντλίες θερμότητας δεν εκπέμπουν άνθρακα.

Άλλες αλλαγές, όπως η χρήση κρύου νερού για το πλύσιμο των ρούχων και το στέγνωμα έξω αντί της χρήσης στεγνωτηρίου, μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν άνθρακα στο σπίτι σας – σχεδόν 0,5 τόνους CO2e ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Bally’s Intralot: Παράταση προθεσμίας δεσμευτικής προσφοράς για την evoke plc

23:46

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας για υποθέσεις βουλευτών

23:32

Η Μέρκελ επικρίνει την EE για έλλειψη διπλωματικών προσπαθειών με τη Ρωσία

23:25

Επεισοδιακές διαδηλώσεις για τις τιμές καυσίμων στην Κένυα - 4 νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες

23:18

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στην Wall Street

23:01

Ράλι για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή

22:44

ΕΕ: Στασιμοπληθωριστικό σοκ «βλέπει» ο Ντομπρόβσκις - «Μικρά περιθώρια για μέτρα στήριξης»

22:34

Τραμπ: «Ανέβαλα την προγραμματισμένη για αύριο επίθεση στο Ιράν»

22:27

Τσίπρας: Την επόμενη Τρίτη στην πλατεία Θησείου οι ανακοινώσεις για το νέο κόμμα

22:18

Σμπώκου (ΣΕΤΕ): Το ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

22:11

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να φτιάξει ένα ελικοδρόμιο στον Λευκό Οίκο

22:08

ΗΑΕ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Μπαράκα μετά την επιδρομή drone

22:01

Έχασε τη δίκη με τον Σαμ Άλτμαν της OpenAI o Έλον Μασκ

21:39

Πρέσβης Ισραήλ: Παρά τις προκλήσεις, η σχέση με την Ελλάδα εμβαθύνθηκε

21:32

ΚΥΣΕΑ: Επιστρέφουν στη βάση τους οι Patriot από Κάρπαθο και Διδυμότειχο

21:22

ΗΠΑ: Την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο η ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της Fed

21:21

Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Η κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργεί και κάποιες παραπάνω ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

21:14

Ο πρόεδρος του Λιβάνου υπόσχεται να σταματήσει τον πόλεμο με το Ισραήλ

20:56

Μπακογιάννης: «Επικίνδυνη η οικονομική πολιτική της δημοτικής Αρχής Δούκα»

20:45

Γεραπετρίτης: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο»

20:30

ΗΠΑ: «Ανεπαρκής η νέα πρόταση του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο πόλεμος»

20:16

BofA: Tο Brent στα 90 δολάρια είναι το καλύτερο σενάριο για το πετρέλαιο

20:08

Βενιζέλος: Η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη, φοβισμένη και καχύποπτη απέναντι στο αφήγημα που επιχειρείται να της επιβληθεί

20:01

Η διεθνής αγορά κρατικών ομολόγων σε δίνη: Εκτίναξη αποδόσεων, πληθωρισμός και γεωπολιτικοί κίνδυνοι

19:49

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο - Μέτρα για τον Έμπολα λαμβάνουν τα CDC

19:45

Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ αναχαίτισε 28 από τα σκάφη του στολίσκου

19:39

Συγκρατημένες απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα παρά το διεθνές sell off

19:37

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το μεγάλο «μπαμ»

19:35

Μπρατάκος: Η καινοτομία γεννιέται από τη τόλμη των νέων να μετατρέπουν ιδέες σε αξία

19:33

Μανχάταν: Σε ύψη ρεκόρ το μέσο ενοίκιο - Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια