Tip of the Day

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα

06-11-2023 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη ταχείας μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την γη να αναθεωρήσουν τον τρόπο που αξιοποιούν τους πόρους.

Ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας ξεχωριστά από τη βελτίωση της υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως την ταχεία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την συμβολή της ατομικής ευθύνης.

Για παράδειγμα, εάν όλες οι πτήσεις στη Γη σταματούσαν ξαφνικά, θα μειωνόταν αμέσως τουλάχιστον το 2,5% όλων των εκπομπών CO2.

Η αεροπορία συνεισφέρει περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Από το 2013 έως το 2019, οι εκπομπές από τον τομέα των αερομεταφορών αυξήθηκαν κατά 30%, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές. Παρά την ύφεση λόγω της πανδημίας, οι εκπομπές της αυξάνονται και πάλι.

Στον τομέα της διατροφής, μετάβαση σε μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 0,8 τόνους CO2e κάθε χρόνο. Εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός στραφεί σε μια φυτική διατροφή, θα απελευθέρωνε το 75% της παγκόσμιας γεωργικής γης για άλλες χρήσεις. Αλλά ακόμη και με μικρότερες παρεμβάσεις όπως είναι η αλλαγή μεμονωμένων τροφίμων για μια επιλογή χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι ένας τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές από τρόφιμα. Για παράδειγμα, το αγελαδινό γάλα έχει χειρότερη βαθμολογία από τα φυτικά εναλλακτικά σε χρήση γης, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, χρήση νερού και ρύπανση από λίπασμα, ενώ διαφορετικά είδη πρωτεΐνης μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές εκπομπές.

Οι ιδιωτικές μεταφορές είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ο τομέας των μεταφορών – όπου κυριαρχούν αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και μοτοσικλέτες – είναι πλέον υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε πολλά μέρη, η πλειονότητα των ταξιδιών με αυτοκίνητο είναι μόνο για σχετικά μικρές αποστάσεις και το περπάτημα ή η ποδηλασία αποτελούν την κυρίαρχη εναλλακτική λύση.

Για μεγαλύτερα ταξίδια (και όπου είναι διαθέσιμα), τα δημόσια μέσα μεταφοράς τείνουν να είναι μια επιλογή πολύ χαμηλότερης κατανάλωσης άνθρακα από την οδήγηση.

Τέλος, ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση. Η θέρμανση των σπιτιών είναι μία από τις κύριες πηγές εκπομπών, ειδικά σε χώρες όπου η κυρίαρχη πηγή θέρμανσης είναι η καύση ορυκτών καυσίμων. Στην ΕΕ, η θέρμανση αντιπροσωπεύει το 63% της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θέρμανση ευθύνεται για το ένα τρίτο των εκπομπών και στις ΗΠΑ περίπου τα μισά σπίτια θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Αυτό πρέπει να αλλάξει δραστικά εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές θέρμανσης είναι μια αντλία θερμότητας, η οποία, αντί να καίει καύσιμο, συγκεντρώνει τη θερμική ενέργεια που υπάρχει ήδη στον αέρα, το έδαφος ή το νερό και την αντλεί μέσω σωλήνων. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι αντλίες θερμότητας δεν εκπέμπουν άνθρακα.

Άλλες αλλαγές, όπως η χρήση κρύου νερού για το πλύσιμο των ρούχων και το στέγνωμα έξω αντί της χρήσης στεγνωτηρίου, μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν άνθρακα στο σπίτι σας – σχεδόν 0,5 τόνους CO2e ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:59

Nvidia: Αναθεωρεί τα σχέδια για στήριξη κατασκευής κέντρου δεδομένων της OpenAI

09:48

Δεξαμενόπλοιο των ΗΑΕ υπέστη επίθεση στο στενό του Ορμούζ

09:38

Anthropic: Η αποτίμηση της IPO της βασίζεται σε προβλέψεις για έσοδα 190-200 δισ. δολαρίων το 2028

09:26

Υεμένη: Οκτώ νεκροί στο υπό κυβερνητικό έλεγχο λιμάνι Μόκα από χτυπήματα των Χούθι

09:12

Καναδάς – ΗΠΑ: Παραμένει το χάσμα για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας

08:59

Παναγιά της Τήνου: Το μεγάλο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου

08:54

Κολομβία: Έξι νεκροί εξαιτίας έκρηξης σε ανθρακωρυχείο

08:48

Ινδονησία: Τουλάχιστον 20 νεκροί απ' το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

08:35

15 εντυπωσιακές Παναγίες του Αιγαίου: Παράδοση και τοπία που κόβουν την ανάσα

08:30

Ιράν σε Τραμπ: Το Ορμούζ δεν μπορεί να καταληφθεί με τιτιβίσματα

08:19

Η νέα στρατηγική των Βρυξελλών απέναντι στις απειλές για δασμούς

08:12

Οι χώρες όπου τα σκουπίδια είναι τόσο λίγα που εισάγουν απορρίμματα – Πώς βγάζουν εκατομμύρια

08:06

Λιανεμπόριο: Οι «χαμηλές πτήσεις» των εκπτώσεων και η ύστατη ευκαιρία του Αυγούστου

08:00

Εξωδικαστικός: «Δίχτυ» προστασίας στην πρώτη κατοικία με εκποίηση των άλλων ακινήτων

23:55

Ιταλία: Οι αρχές ανέκτησαν έργα των Ρενουάρ, Σεζάν και Ματίς, που είχαν κλαπεί από μουσείο

23:47

Η Ρωσία παραδέχεται νέες ελλείψεις καυσίμων εν μέσω των ουκρανικών επιθέσεων

23:38

Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Σελλίων

23:24

Τραμπ: Σύντομα θα κηρύξω τα Στενά του Ορμούζ περιοχή των ΗΠΑ

23:16

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα κερδών για τον S&P 500 με ολίγο προβληματισμό...

23:04

Φωτιά στη Χαλκική: Ελεύθεροι δύο εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ που παρουσιάστηκαν αυτοβούλως

22:55

Πυροσβεστική: 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο - Τέσσερις συλλήψεις σε Μυτιλήνη, Πάτρα και Κάλαμο

22:46

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1 δολαρίου την Παρασκευή, ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο 5%

22:42

Samsung: Πράσινο φως από FDA για χρήση ασύρματων ακουστικών ως βοηθήματος ακοής

22:20

Πηγή χαράς και κινδύνου η θάλασσα - Τι προτείνουν οι ειδικοί ως μέτρα προστασίας από τον πνιγμό

22:08

Μπέρναμ: H Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή - «Πυριτιδαποθήκη» η χώρα

21:56

Χαλκιδική: Ο Δήμος Κασσάνδρας ανέστειλε λόγω της πυρκαγιάς όλες τις εκδηλώσεις

21:42

ΗΠΑ: Ο Λουίτζι Μαντζιόνε παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον CEO της UnitedHealthcare

21:30

Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν 1% καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τα επιτόκια

21:23

Οι Χούθι αναφέρουν πως εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία

21:04

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 21 Αυγούστου