Tip of the Day

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα

06-11-2023 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη ταχείας μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την γη να αναθεωρήσουν τον τρόπο που αξιοποιούν τους πόρους.

Ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας ξεχωριστά από τη βελτίωση της υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως την ταχεία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την συμβολή της ατομικής ευθύνης.

Για παράδειγμα, εάν όλες οι πτήσεις στη Γη σταματούσαν ξαφνικά, θα μειωνόταν αμέσως τουλάχιστον το 2,5% όλων των εκπομπών CO2.

Η αεροπορία συνεισφέρει περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Από το 2013 έως το 2019, οι εκπομπές από τον τομέα των αερομεταφορών αυξήθηκαν κατά 30%, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές. Παρά την ύφεση λόγω της πανδημίας, οι εκπομπές της αυξάνονται και πάλι.

Στον τομέα της διατροφής, μετάβαση σε μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 0,8 τόνους CO2e κάθε χρόνο. Εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός στραφεί σε μια φυτική διατροφή, θα απελευθέρωνε το 75% της παγκόσμιας γεωργικής γης για άλλες χρήσεις. Αλλά ακόμη και με μικρότερες παρεμβάσεις όπως είναι η αλλαγή μεμονωμένων τροφίμων για μια επιλογή χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι ένας τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές από τρόφιμα. Για παράδειγμα, το αγελαδινό γάλα έχει χειρότερη βαθμολογία από τα φυτικά εναλλακτικά σε χρήση γης, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, χρήση νερού και ρύπανση από λίπασμα, ενώ διαφορετικά είδη πρωτεΐνης μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές εκπομπές.

Οι ιδιωτικές μεταφορές είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ο τομέας των μεταφορών – όπου κυριαρχούν αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και μοτοσικλέτες – είναι πλέον υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε πολλά μέρη, η πλειονότητα των ταξιδιών με αυτοκίνητο είναι μόνο για σχετικά μικρές αποστάσεις και το περπάτημα ή η ποδηλασία αποτελούν την κυρίαρχη εναλλακτική λύση.

Για μεγαλύτερα ταξίδια (και όπου είναι διαθέσιμα), τα δημόσια μέσα μεταφοράς τείνουν να είναι μια επιλογή πολύ χαμηλότερης κατανάλωσης άνθρακα από την οδήγηση.

Τέλος, ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση. Η θέρμανση των σπιτιών είναι μία από τις κύριες πηγές εκπομπών, ειδικά σε χώρες όπου η κυρίαρχη πηγή θέρμανσης είναι η καύση ορυκτών καυσίμων. Στην ΕΕ, η θέρμανση αντιπροσωπεύει το 63% της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θέρμανση ευθύνεται για το ένα τρίτο των εκπομπών και στις ΗΠΑ περίπου τα μισά σπίτια θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Αυτό πρέπει να αλλάξει δραστικά εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές θέρμανσης είναι μια αντλία θερμότητας, η οποία, αντί να καίει καύσιμο, συγκεντρώνει τη θερμική ενέργεια που υπάρχει ήδη στον αέρα, το έδαφος ή το νερό και την αντλεί μέσω σωλήνων. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι αντλίες θερμότητας δεν εκπέμπουν άνθρακα.

Άλλες αλλαγές, όπως η χρήση κρύου νερού για το πλύσιμο των ρούχων και το στέγνωμα έξω αντί της χρήσης στεγνωτηρίου, μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν άνθρακα στο σπίτι σας – σχεδόν 0,5 τόνους CO2e ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:24

Διπλάσιες παραμένουν οι κλίνες των Airbnb από τις ξενοδοχειακές στην Αθήνα

09:24

Εκτόξευση 557% για τα λειτουργικά κέρδη της SK Hynix στο β' τρίμηνο - Γιατί «κοκκίνισε» η μετοχή

09:12

Ιαπωνία - σεισμός: Τουλάχιστον 13 νεκροί, συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια εμπορικού κέντρου

09:11

WSJ: Η κυβέρνηση Τραμπ κόβει επιχορήγηση για ασφάλιση υγείας και φάρμακα στους άνω των 65

08:58

Metlen: Deal στο γάλλιο με κορυφαία εταιρεία από τις ΗΠΑ

08:40

Alfa Pastry: Πωλήσεις 77 εκατ. ευρώ για τις κοζανίτικες ζύμες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

08:33

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι διαβεβαιώνει ότι «η πρωτοβουλία δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια» της Ρωσίας

08:28

Το καλύτερο μπέρμπον του 2026

08:27

Ξεπέρασε τα 70 καταστήματα η Sinsay στην Ελλάδα - Τα νέα σημεία πώλησης

08:21

Πετρέλαιο: Νέο ράλι λόγω Μέσης Ανατολής

08:21

ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία βομβάρδισαν «τρομοκράτες ευθυγραμμισμένους με το Ιράν» στην επικράτεια του Ιράκ

08:16

Πώς η «Οδύσσεια» του Νόλαν εμπνέει τους απατεώνες

08:14

Νέα Ζωή - Δεύτερη Ευκαιρία σε Παλαιά Ακίνητα

08:02

Enaon: Σε τροχιά ανάπτυξης η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα

07:53

Από τα λύματα μέχρι τα ηφαίστεια: Τα πιο απρόσμενα μέρη όπου παράγεται σήμερα ηλεκτρικό ρεύμα

07:51

Πάρος: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στο νησί - Ενίσχυση των δυνάμεων από ξηρά και αέρα

07:43

Το δίλημμα που έθεσε ο Μητσοτάκης - Ποιος δεν «βάζει μυαλό» - Τα γενέθλια του Τσίπρα

07:31

Γιατί κάθε Απρίλιο σημειώνεται boom προσλήψεων - Ποιοι κλάδοι «είδαν» αυξήσεις μισθών

07:20

Εξάρχου: Φυσικό αέριο και πετρέλαιο φέρνουν «βαρυχειμωνιά» στην Ευρώπη - Γιατί θα «αντέξει» ο AKTOR

07:17

Καύσιμα: Η Ελλάδα επιμένει στην επιδότηση, η Ευρώπη επιλέγει άλλες λύσεις - Τι εξετάζεται μετά τον Αύγουστο

07:12

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Υποχρεωτικά στο νέο σύστημα και οι μικρές επιχειρήσεις - Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου

07:05

Σημαντικά πρόστιμα από την ΤτΕ - Πρόθεση πώλησης και ενδιαφέρον - Η «Αττική Ριβιέρα» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

23:54

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκαν drones προερχόμενα από το Ιράκ

23:43

Ford: Αναβάθμιση guidance για τα κέρδη του έτους μετά το ισχυρό β' τρίμηνο

23:35

Visa: Αυξημένα κέρδη τριμήνου χάρη στις ανθεκτικές καταναλωτικές δαπάνες

23:34

Wall Street: Άλμα άνω των 500 μονάδων για τον Dow - «Βαρίδι» ο κλάδος των τσιπ

23:22

Κίνα: Οι αρχές επιβεβαίωσαν άλλους 30 θανάτους εξαιτίας κατολίσθησης στην Τσονγκτσίνγκ

23:02

Ουκρανός ΥΠΕΞ σε επικοινωνία με τον Αραγτσί - Έκκληση για αποκλιμάκωση

22:53

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων το πετρέλαιο

22:44

Νιγηρία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε χωριό της πολιτείας Μπένουε