Tip of the Day

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης

09-10-2023 | 08:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης

Αν και βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του φθινοπώρου, η αύξηση των τιμών σε πολλά βασικά είδη και ο φόβος μιας νέας ανόδου στις τιμές της ενέργειας έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους φθηνής θέρμανσης. Πολλές φορές, ωστόσο, «το φθηνό είναι και ακριβό» καθώς ένα σύστημα μπορεί μεν να μην κοστίζει ακριβά όταν το αγοράζουμε αλλά μπορεί να στέλνει στα ύψη τους λογαριασμούς όταν το χρησιμοποιούμε.

Μια συνιστώσα που συχνά αμελείται είναι η γεωγραφική τοποθεσία του ακινήτου: Άλλες είναι οι ανάγκες μιας κατοικίας στον Έβρο και άλλες είναι οι ανάγκες μια κατοικίας στη νότια Κρήτη και επομένως κατά την αγορά ή αναβάθμιση ενός συστήματος θέρμανσης θα πρέπει να συνυπολογίζεται η ένταση χρήσης και η διάρκεια χρήσης.

Τα διαφορετικά συστήματα θέρμανσης παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς την απόδοση και τις εκπομπές ρύπων.

Για παράδειγμα, το φυσικό αέριο αποτελεί μία από τις πιο οικονομικές λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού με ένα διευρυνόμενο δίκτυο ενώ θεωρείται το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο και παρουσιάζει ελάχιστο κίνδυνο έκρηξης εφόσον υπάρξει κάποια διαρροή. Θεωρείται εύκολο στην χρήση του ενώ δεν απαιτείται ανεφοδιασμός καυσίμων ενώ εκτός από την θέρμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, κλιματισμό και παροχή ζεστού νερού.

Από άποψη κόστους το φυσικό αέριο συγκριτικά με το πετρέλαιο προσφέρει εξοικονόμηση θέρμανσης που μπορεί να ξεπεράσει το 40% ενώ για την παροχή ζεστού νερού και το μαγείρεμα η εξοικονόμηση συγκριτικά με τον ηλεκτρισμό ξεπερνά το 70%.

Οι καυστήρες πετρελαίου ξαναήρθαν στο προσκήνιο μετά από τις περυσινές επιδοτήσεις για την αγορά καυσίμου. Παρ’ όλα αυτά θεωρούνται πιο ακριβές επιλογές λόγω του κόστους αγοράς καυσίμου αλλά και λόγω της έλλειψης ευελιξίας που παρουσιάζει στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών όπου πολλοί χρήστες καλούνται να πληρώνουν χωρίς να το χρησιμοποιούν τις ώρες που πραγματικά το χρειάζονται.

Μία λύση για να μετριαστούν οι απώλειες είναι η τοποθέτηση αυτόνομης θέρμανσης και θερμοστατικών κεφαλών σε κάθε σώμα-καλοριφέρ ξεχωριστά καθώς η εξοικονόμηση καυσίμου με την εναλλακτική αυτή χρήση φτάνει έως και το 30%.

Τα κλιματιστικά, οι σόμπες, τα τζάκια και οι αντλίες θερμότητας

Τα κλιματιστικά αποτελούν μια λύση που μπορεί να συμφέρει σε σχέση με την χρήση κεντρικής θέρμανσης, από άποψη απόδοσης όμως παρουσιάζουν κάποια μειονεκτήματα καθώς ξηραίνουν την ατμόσφαιρα του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, πριν από την αγορά ενός κλιματιστικού θα πρέπει να ελέγχονται τα χαρακτηριστικά του, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση ρεύματος και τα φίλτρα καθώς επίσης και ο κατασκευαστής τους. Ειδικότερα τα συστήματα με τεχνολογία Inverter μπορεί να κοστίζουν παραπάνω από τα συμβατά αλλά μακροπρόθεσμα θα κάνεις απόσβεση καθώς καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια.

Ένας άλλος τρόπος θέρμανσης είναι οι σόμπες pellet, οι οποίες εξασφαλίζουν πολύ υψηλή απόδοση, αυτονομία θέρμανσης καθώς και μειωμένους ρύπους. Η κατανάλωση καυσίμου είναι αρκετά χαμηλή, με την εξοικονόμηση να ξεκινά από το 40% φτάνοντας ως και το 60% σε σύγκριση με το πετρέλαιο ενώ σε σύγκριση με τις απλές σόμπες ξύλου, οι σόμπες pellet έχουν έως και 5 φορές μεγαλύτερη απόδοση ενώ έχουν σαφώς λιγότερους ρύπους.

Στο ίδιο πνεύμα, όπως θα έχουν διαπιστώσει αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν παραδοσιακό τζάκι, η θέρμανση που προσφέρει το συγκεκριμένο σύστημα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Πιο αποδοτικό είναι το ενεργειακό τζάκι, το οποίο μεταφέρει το 70 -80% της θερμότητας ενώ το συμβατικό μόλις το 15% λόγω των απωλειών.

Τέλος, η αντλία θερμότητας έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης αλλά εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας καθώς δεν καίει κάποιο καύσιμο, λειτουργεί με ρεύμα και κάνει χρήση του ζεστού αέρα από το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:25

Ζαχαράκη: Σχέδιο πλήρους αποκατάστασης και αξιοποίησης εμβληματικού ακινήτου του ΙΚΥ στη Βιέννη

12:18

Δένδιας και Γουίτακερ στο 4ο Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

12:18

AdventureWEEK Peloponnese 2026: Η Πελοπόννησος στον διεθνή χάρτη του βιώσιμου adventure τουρισμού

12:13

Βρετανία: Τουλάχιστον 20 τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας μηνιγγίτιδας

12:02

ΙΝΣΕΤΕ: 31 εκατομμύρια αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό το 2025

11:59

Πιερρακάκης για Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων: «Αυτή τη φορά υπάρχει αληθινή βούληση να προχωρήσουμε»

11:43

Μιχαηλίδου: Αξιοπρέπεια στην επισιτιστική βοήθεια με το νέο σύστημα vouchers

11:35

Η Τουρκία ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέου συστήματος Patriot στο Ιντσιρλίκ από το ΝΑΤΟ

11:33

Σε απεργία διαρκείας τα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Λέσβο - «Κόκκινο πανί» το πλαφόν

11:30

ΧΑ: Επιστροφή στις 2.170 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

11:27

Σουέζ και Ορμούζ στο «κόκκινο»: Το γεωπολιτικό μπλόκο που απειλεί τις ελληνικές αγροτικές εξαγωγές

11:10

Τρίτη ημέρα του ανοδικού «σερί» των ευρωαγορών

11:05

Πειραιώς και Wikifarmer παρουσίασαν την πρώτη ψηφιακή αγορά αγροτικών εφοδίων στην Ελλάδα

10:53

Μητσοτάκης: «Ο παγκόσμιος ελληνισμός πρέπει να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στη μητέρα πατρίδα»

10:49

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη για το βαθύ κράτος - Oι 14 παρεμβάσεις

10:45

Απώλειες άνω του 2% για το πετρέλαιο

10:29

Optima: Έως 65,5 εκατ. ευρώ για το 80,84% της Euroxx

10:28

Λίβανος: Νέο ισραηλινό πλήγμα στο κέντρο της Βηρυτού χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση

10:24

Ο Όμιλος Aktor θα επενδύσει στον μεταλλευτικό τομέα της Αλβανίας

10:20

Premia Properties: Εκδίδει επταετές ομολογιακό δάνειο έως 150 εκατ. ευρώ

10:14

Συνεχίζεται η απεργία των ταξί, νέα συγκέντρωση

10:09

ΥΠΕΞ Ιράν: «Το πυρηνικό δόγμα της χώρας δεν είναι πιθανό να αλλάξει»

10:08

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων 18-29 ετών: Παράταση αιτήσεων

10:05

Μεταφορά σκόνης από την Αφρική: Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο, ποιες περιοχές επηρεάζονται

10:00

Κεφαλογιάννης: «Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κατά την αντιπυρική περίοδο δεν παίζουμε με τη φωτιά»

09:45

Booking.com: Κρατά δυνάμεις ο ελληνικός τουρισμός παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

09:35

ΠΟΥ - ΟΗΕ: 4,9 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν ετησίως - Eπιβραδύνει η πρόοδος δεκαετιών

09:26

Στην Αυστραλία την επόμενη εβδομάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

09:21

Μ. Ανατολή: Μπαράζ ιρανικών επιθέσεων σε Ιράκ, Κατάρ και Σ. Αραβία - Δύο νεκροί στο Ισραήλ

09:13

Autohellas: Ιστορικό υψηλό κύκλου εργασιών στα 1,034 δισ. ευρώ το 2025