Πειραιώς: Γενέθλια με ρεκόρ κεφαλαιοποίησης
Με ειδική προβολή στο εμβληματικό Nasdaq Billboard της Times Square στη Νέα Υόρκη, το Nasdaq IR Intelligence τίμησε τη συμπλήρωση 110 ετών από την ίδρυση της Πειραιώς.
Η Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών δύο χρόνια αργότερα, το 1918. Σήμερα διατηρεί ηγετική θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά, τόσο στα δάνεια όσο και στις καταθέσεις πελατών. Με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου 2026, διαθέτει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 39 δισ. ευρώ, καταθέσεις 65 δισ. ευρώ, κεφάλαια υπό διαχείριση 15 δισ. ευρώ και συνολικό ενεργητικό 90 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αριθμεί 8,1 χιλ. εργαζόμενους και δίκτυο 368 καταστημάτων σε όλη τη χώρα.
Η επέτειος των 110 ετών βρίσκει την τράπεζα σε μια περίοδο ιδιαίτερα ισχυρών επιδόσεων, με τη χρηματιστηριακή της αξία να κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και την κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει πλέον τα 11,5 δισ. ευρώ.
Δυνατά ο ΑΔΜΗΕ αλλά όχι σαν τη ΔΕΗ
Τρένο πηγαίνει η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, του οποίου η μετοχή κατέγραψε χθες νέο ιστορικό υψηλό στα 4,35 ευρώ με τους ξένους επενδυτές να προεξοφλούν ότι δεν θα πάρουν τις μετοχές που επιθυμούν.
Βέβαια η τιμή δεν φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί στο ανώτατο σημείο του εύρους αλλά θα είναι γύρω στα 4 ευρώ και ίσως και λιγότερο, ενώ τo ποσοστό της υπερκάλυψης δεν φαίνεται ότι θα πιάσει τα επίπεδα της ΔΕΗ όπου το επενδυτικό story είναι συναρπαστικό και η προοπτική εντελώς διαφορετική λόγω και της φύσης της επιχείρησης που δεν περιορίζεται όπως ο ΑΔΜΗΕ σε συγκεκριμένο αντικείμενο.
Αντίδραση με αιτία
Μπορεί να άργησε να αντιδράσει από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά χθες ήταν αρκετά κινητική η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Και αυτό είναι πολύ λογικό καθώς προεξοφλείται αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Αν είχαν γίνει και οι επενδύσεις που τρέχουν σήμερα, πιο έγκαιρα μάλιστα, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα.
Επιτέλους ο φορέας έχει «όνομα»
Επιτέλους ο Φορέας Ακινήτων φαίνεται να λαμβάνει σάρκα και οστά αφού μετά από 5 χρόνια διαδικασίας υπάρχει προσωρινός ανάδοχος. Ένας ανάδοχος που ενεργοποιείται εδώ και χρόνια στην αγορά κυρίως στις τιτλοποιήσεις και συνεργάζεται με πιστωτικά ιδρύματα αλλά και με servicers. Πρόκειται για την Christofferson, Robb & Co η οποία εφόσον αναλάβει οριστικά την αναδοχή του φορέα αναμένεται να τον λειτουργήσει από το Φθινόπωρο λύνοντας ένα σημαντικό πρόβλημα των ευάλωτων δανειοληπτών.
Οι κάρτες εκτός
Οι πιστωτικές κάρτες δεν «συμμετέχουν» ουσιαστικά στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟΟ για τις καταναλωτικές πιστώσεις, παρά μόνον ως προς τα επιτόκια - όπου προσδιορίζονται τα επιτόκια που ισχύουν και τώρα - και ως προς τις κατασχέσεις - όπου ισχύει ότι και για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια.
Προφανώς αν οι κάρτες είχαν περιορισμό χρέους δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν με τόσο υψηλά επιτόκια, κι αυτό αποτελεί μια πρώτη εξήγηση. Προβλέπεται λοιπόν ανώτατο όριο στο συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο (ΣΕΠΕ), το οποίο θα κυμαίνεται έως το 30%–50% του μέσου όρου που δημοσιοποιεί ανά τρίμηνο η Τράπεζα της Ελλάδος όπου για τις κάρτες το επιτόκιο ΣΕΠΕ είναι πολύ υψηλό.
Τι είναι το δικαίωμα στη λήθη
Πολύ σημαντικό είναι πως κλείνει το παραθυράκι για τις ασφαλιστικές εταιρείες να μην ασφαλίζουν τα δάνεια των καρκινοπαθών έστω κι αν αυτοί έχουν ιαθεί. Η ιστορία αυτή λαμβάνει τέλος και ο καρκινοπαθής ως προς το δάνειό του μπορεί να ασφαλίζεται το ίδιο με τον υγιή, εφόσον έχει παρέλθει μια πενταετία από τότε που νόσησε.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.