Tip of the Day

Μέτρα βιωσιμότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

13-06-2023 | 09:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα βιωσιμότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

Η ουδετερότητα άνθρακα ή αλλιώς, οι μηδενικές εκπομπές, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και έρευνα για την ενημέρωση της σωστής στρατηγικής για κάθε οργανισμό και έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις που καλύπτουν τα πάντα, από τον τρόπο διαχείρισης των εγκαταστάσεων, των υλικών και των διαδικασιών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί για να μειώσουν τις εκπομπές CO2 που παράγονται από τις καθημερινές λειτουργίες. Βασική αρχή είναι να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο (και καθαρότερο) δυνατό τρόπο τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους.

Για παράδειγμα, τα παλαιότερα συστήματα θέρμανσης είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικά και συχνά χρειάζονται αναβάθμιση ή αντικατάσταση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να επιστρατευτούν τρόποι βελτιστοποίησης των συστημάτων θέρμανσης και μείωσης της σπατάλης ενέργειας.

Η χρήση των χώρων μπορεί να παρακολουθείται χρησιμοποιώντας αισθητήρες που συνδέονται με το σύστημα διαχείρισης κτιρίου (BMS). Αυτό επιτρέπει στους διαχειριστές των εγκαταστάσεων π.χ. να απενεργοποιούν τη θέρμανση όταν δεν χρησιμοποιείται. Ομοίως, οι αισθητήρες παραθύρων και θυρών μπορούν να ενεργοποιήσουν συναγερμό, εάν παραστεί τέτοια ανάγκη.

Ο φωτισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός οργανισμού και οι παραδοσιακοί λαμπτήρες καταναλώνουν περίπου πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά LED.

Η μετάβαση σε φωτισμό LED όχι μόνο μειώνει τη χρήση ενέργειας και το κόστος, αλλά μειώνει και τις εκπομπές CO2. Και, με την απομακρυσμένη παρακολούθηση των κτιρίων και τον έλεγχο των φώτων σε περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται συνεχώς, οι έξυπνοι αισθητήρες μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας, της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της γεωθερμίας και της βιοενέργειας, γίνονται πιο ευρέως διαθέσιμες, προσβάσιμες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο προσιτές.

Όσον αφορά στις πηγές της ενέργειας που χρησιμοποιεί το κτίριο, όπως είναι γνωστό, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) είναι μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δομημένα περιβάλλοντα και η πτώση του κόστους τους τα καθιστά μια προσιτή λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της επιχείρησης με χρήση πράσινης ενέργειας.

Ομοίως τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) έχει προχωρήσει πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία και τα EV αποτελούν πλέον μια ρεαλιστική και βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, υπάρχουν προγράμματα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και εξειδικευμένα κίνητρα για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, η επιλογή των προμηθευτών είναι κρίσιμης σημασίας στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χρήσιμο να επιλέγονται προμηθευτές με μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη προσέγγιση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:10

Τραμπ: Καταφέρθηκε κατά των New York Times μετά τη δημοσίευση δυσμενούς δημοσκόπησης

21:07

Η Ιαπωνία τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2026

20:56

Τι είναι το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ - Οι συμμετοχές, το καταστατικό και οι άγνωστοι Χ

20:42

Αλβανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης

20:31

Κάλας: Οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα

20:20

Μητσοτάκης: «Ενωμένη η ΕΕ στο πλευρό Δανίας και Γροιλανδίας» - Η πρότασή του για το Συμβούλιο Ειρήνης

20:10

SpaceX: Τέσσερις αμερικανικές τράπεζες ηγούνται μίας από τις μεγαλύτερες IPO στην ιστορία

20:09

Φρεντέρικσεν: Η Δανία έχει ζητήσει μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής

20:03

Μερτς: Ευγνώμων για την αλλαγή στάσης Τραμπ για τη Γροιλανδία - «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση» λέει ο Μακρόν

19:54

Τραμπ: Μηνύει JPMorgan και Ντάιμον - Ζητά 5 δισ. δολ. για φερόμενο «debanking»

19:43

Η Δανία σκοπεύει να άρει την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας

19:36

Viohalco: Νέος πρόεδρος του Δ.Σ. ο Μιχαήλ Στασινόπουλος

19:31

Χατζηδάκης: Υπεύθυνες δηλώσεις αντί πιστοποιητικών για την επιτάχυνση διαδικασιών

19:19

ΕΟΔΥ: Μείωση της θετικότητας γρίπης και COVID - Τα νεότερα στοιχεία

19:17

Eυρωαγορές: Ράλι μετά την εκτόνωση της έντασης στη Γροιλανδία - Καταποντίστηκε στο -40% η Ubisoft

19:06

Παπουτσάνης: Παραιτήθηκε ο Δημήτριος Παπουτσάνης από Αντιπρόεδρος του ΔΣ

18:55

ΥΠΕΞ Γροιλανδίας: «Θετικά» τα νέα από το Νταβός - «Θέσαμε κόκκινες γραμμές»

18:45

Πρώην ειδικός εισαγγελέας: Ο Τραμπ επιχείρησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020

18:38

Societe Generale: «Ψαλίδι» σε 1.800 θέσεις εργασίας για μείωση εξόδων

18:27

ΕΧΑΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο

18:14

Ubisoft: «Παγώνει» έξι παιχνίδια, κλείνει δύο στούντιο - «Γκρεμίζεται» -36% η μετοχή

18:14

ICAP CRIF: Η εικόνα των 5.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας πλην χρηματοπιστωτικού τομέα το 2024

18:11

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον διορίζει νέα επιτετραμμένη για τη Βενεζουέλα

18:10

ΧΑ: Εκτίναξη σε νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη και αυξημένος τζίρος

17:59

Ισπανία: Στους 45 οι νεκροί από την σύγκρουση τρένων στην Ανδαλουσία

17:58

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: «Απαράδεκτο να προσπαθούν να παραχωρήσουν τη χώρα μας»

17:48

Παπανικολάου (δήμαρχος Γλυφάδας): Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην έχουμε στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις

17:45

Μαζαράκης (Εθνική Ασφαλιστική): Μεσοσταθμικές αυξήσεις 6,8% στα ισόβια ασφάλιστρα υγείας το 2026

17:37

Ζελένσκι: Αύριο η πρώτη «τριμερής» Ουκρανίας-Ρωσίας-ΗΠΑ - Σχεδόν έτοιμα τα έγγραφα για τον τερματισμό του πολέμου

17:34

ΝΑΤΟ: Μας ανησυχεί η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας στην Αρκτική