Tip of the Day

Μέτρα βιωσιμότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

13-06-2023 | 09:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα βιωσιμότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ουδετερότητα άνθρακα ή αλλιώς, οι μηδενικές εκπομπές, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και έρευνα για την ενημέρωση της σωστής στρατηγικής για κάθε οργανισμό και έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις που καλύπτουν τα πάντα, από τον τρόπο διαχείρισης των εγκαταστάσεων, των υλικών και των διαδικασιών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί για να μειώσουν τις εκπομπές CO2 που παράγονται από τις καθημερινές λειτουργίες. Βασική αρχή είναι να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο (και καθαρότερο) δυνατό τρόπο τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους.

Για παράδειγμα, τα παλαιότερα συστήματα θέρμανσης είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικά και συχνά χρειάζονται αναβάθμιση ή αντικατάσταση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να επιστρατευτούν τρόποι βελτιστοποίησης των συστημάτων θέρμανσης και μείωσης της σπατάλης ενέργειας.

Η χρήση των χώρων μπορεί να παρακολουθείται χρησιμοποιώντας αισθητήρες που συνδέονται με το σύστημα διαχείρισης κτιρίου (BMS). Αυτό επιτρέπει στους διαχειριστές των εγκαταστάσεων π.χ. να απενεργοποιούν τη θέρμανση όταν δεν χρησιμοποιείται. Ομοίως, οι αισθητήρες παραθύρων και θυρών μπορούν να ενεργοποιήσουν συναγερμό, εάν παραστεί τέτοια ανάγκη.

Ο φωτισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός οργανισμού και οι παραδοσιακοί λαμπτήρες καταναλώνουν περίπου πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά LED.

Η μετάβαση σε φωτισμό LED όχι μόνο μειώνει τη χρήση ενέργειας και το κόστος, αλλά μειώνει και τις εκπομπές CO2. Και, με την απομακρυσμένη παρακολούθηση των κτιρίων και τον έλεγχο των φώτων σε περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται συνεχώς, οι έξυπνοι αισθητήρες μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας, της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της γεωθερμίας και της βιοενέργειας, γίνονται πιο ευρέως διαθέσιμες, προσβάσιμες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο προσιτές.

Όσον αφορά στις πηγές της ενέργειας που χρησιμοποιεί το κτίριο, όπως είναι γνωστό, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) είναι μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δομημένα περιβάλλοντα και η πτώση του κόστους τους τα καθιστά μια προσιτή λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της επιχείρησης με χρήση πράσινης ενέργειας.

Ομοίως τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) έχει προχωρήσει πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία και τα EV αποτελούν πλέον μια ρεαλιστική και βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, υπάρχουν προγράμματα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και εξειδικευμένα κίνητρα για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, η επιλογή των προμηθευτών είναι κρίσιμης σημασίας στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χρήσιμο να επιλέγονται προμηθευτές με μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη προσέγγιση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Νετανιάχου - Τραμπ

23:44

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 265 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία τον Ιούνιο από ρωσικά πλήγματα

23:40

Μέτσολα: Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες τους

23:31

Επιτροπή Δεοντολογίας: Εισήγηση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

23:22

Ερντογάν: Αισιόδοξος για τα F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ

23:16

Wall Street: Rebound για τα chip, κέρδη άνω του 1% για τον Nasdaq

23:01

Τσίπρας: «Το πρόβλημα της χώρας και της πολιτικής τοξικότητας την οποία ζούμε, δεν είναι ο Άδωνις, αλλά ο αδωνισμός»

22:39

ΣΥΡΙΖΑ: Πολάκης - Παππάς ζητούν να μην αναβληθεί η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου

22:28

Πιερρακάκης: «Η ανταγωνιστικότητα θα καθορίσει τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο»

22:23

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό

22:01

Ιράν: Αναφορές για εκρήξεις στο νότιο τμήμα της χώρας

21:57

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων γεωργικών εκμεταλλεύσεων

21:47

Mητσοτάκης: Η Ελλάδα στις αμυντικές δαπάνες έχει ήδη πετύχει, από το 2026, τον στόχο για το 2035

21:44

Eurogroup: «Ανθεκτική» η οικονομία, αλλά η ενέργεια πιέζει την ανάπτυξη - Στο 3% ο πληθωρισμός το 2026

21:39

Ζελένσκι: Σε πολιτικό επίπεδο η συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για τους Patriot, απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες

21:15

Το απρόσμενο δώρο του Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ: Ένα περίστροφο με το όνομά τους και έξι σφαίρες

21:12

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% εν μέσω προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης στον Κόλπο

21:02

Τσεχία: Σεισμός 5,5 βαθμών στο δυτικό τμήμα της χώρας

20:49

Live: Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ρομπέρτα Μέτσολα

20:45

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα ΝΔ με 26% – Κυρίαρχο ζήτημα η ακρίβεια

20:43

Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά και έκρηξη σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

20:18

Ουκρανία: Περίπου 1,6 εκατομμύρια παιδιά υπόκεινται σε ρωσική κατήχηση και στρατιωτικοποίηση

20:17

ΝΑΤΟ: Οι εύθραυστες ισορροπίες και η συμμαχία που προσπαθεί να κρατηθεί ενωμένη

20:12

Γουίλιαμς (Fed): Οι τιμές ενέργειας θα υποχωρήσουν ακόμη και καθώς φουντώνει ο πόλεμος στο Ιράν

19:46

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: Είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε στο Ιράν «για τρίτη φορά, εφόσον χρειαστεί»

19:44

Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος από Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

19:36

Πιερρακάκης στο Eurogroup: Καλά τα νέα για το ψηφιακό ευρώ - Θα είναι πραγματικότητα έως το 2029

19:20

Ευρωαγορές: Κέρδη στο ταμπλό με ώθηση από την τεχνολογία

19:17

LAMDA Development: Στις 21 Ιουλίου 2026 η πρόωρη εξόφληση του ομολογιακού δανείου

19:07

Fais Group: Από 17 Ιουλίου ξεκινά η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου