Tip of the Day

Μέτρα βιωσιμότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

13-06-2023 | 09:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα βιωσιμότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

Η ουδετερότητα άνθρακα ή αλλιώς, οι μηδενικές εκπομπές, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και έρευνα για την ενημέρωση της σωστής στρατηγικής για κάθε οργανισμό και έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις που καλύπτουν τα πάντα, από τον τρόπο διαχείρισης των εγκαταστάσεων, των υλικών και των διαδικασιών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί για να μειώσουν τις εκπομπές CO2 που παράγονται από τις καθημερινές λειτουργίες. Βασική αρχή είναι να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο (και καθαρότερο) δυνατό τρόπο τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους.

Για παράδειγμα, τα παλαιότερα συστήματα θέρμανσης είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικά και συχνά χρειάζονται αναβάθμιση ή αντικατάσταση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να επιστρατευτούν τρόποι βελτιστοποίησης των συστημάτων θέρμανσης και μείωσης της σπατάλης ενέργειας.

Η χρήση των χώρων μπορεί να παρακολουθείται χρησιμοποιώντας αισθητήρες που συνδέονται με το σύστημα διαχείρισης κτιρίου (BMS). Αυτό επιτρέπει στους διαχειριστές των εγκαταστάσεων π.χ. να απενεργοποιούν τη θέρμανση όταν δεν χρησιμοποιείται. Ομοίως, οι αισθητήρες παραθύρων και θυρών μπορούν να ενεργοποιήσουν συναγερμό, εάν παραστεί τέτοια ανάγκη.

Ο φωτισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός οργανισμού και οι παραδοσιακοί λαμπτήρες καταναλώνουν περίπου πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά LED.

Η μετάβαση σε φωτισμό LED όχι μόνο μειώνει τη χρήση ενέργειας και το κόστος, αλλά μειώνει και τις εκπομπές CO2. Και, με την απομακρυσμένη παρακολούθηση των κτιρίων και τον έλεγχο των φώτων σε περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται συνεχώς, οι έξυπνοι αισθητήρες μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας, της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της γεωθερμίας και της βιοενέργειας, γίνονται πιο ευρέως διαθέσιμες, προσβάσιμες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο προσιτές.

Όσον αφορά στις πηγές της ενέργειας που χρησιμοποιεί το κτίριο, όπως είναι γνωστό, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) είναι μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δομημένα περιβάλλοντα και η πτώση του κόστους τους τα καθιστά μια προσιτή λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της επιχείρησης με χρήση πράσινης ενέργειας.

Ομοίως τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) έχει προχωρήσει πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία και τα EV αποτελούν πλέον μια ρεαλιστική και βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, υπάρχουν προγράμματα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και εξειδικευμένα κίνητρα για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, η επιλογή των προμηθευτών είναι κρίσιμης σημασίας στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χρήσιμο να επιλέγονται προμηθευτές με μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη προσέγγιση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:13

To 2025 η Ρωσία εκτόξευσε κατά της Ουκρανίας 60.000 αεροπορικές βόμβες και 100.000 drones

19:52

Ισραήλ: Καταδίκες από ΟΗΕ, ΕΕ και ΜΚΟ για την απαγόρευση πρόσβασης σε 37 ΜΚΟ στη Γάζα

19:35

Αργεντινή: Μπλακ άουτ στο Μπουένος Άιρες λόγω του καύσωνα

19:24

Παπαστεργίου: Η 11άδα των ψηφιακών MVPs που διαμόρφωσε την Ελλάδα του 2025

19:14

Κίεβο: Το βίντεο της Μόσχας για την επίθεση στο σπίτι του Πούτιν είναι «γελοίο»

19:03

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο

18:51

Σι Τζινπίνγκ: Η επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί να σταματήσει

18:38

Το Σίδνεϊ υποδέχθηκε το 2026 με φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στην παραλία Bondi

18:31

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατείνονται έως 7 Ιανουαρίου τα προληπτικά μέτρα στην Κρήτη

18:23

AVE: Άκαρπες οι συζητήσεις για την απόκτηση ποσοστού στη BAZAAR

18:19

Trastor: Απέκτησε το 100% της Μίλητος έναντι 53,7 εκατ. ευρώ

18:10

Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Οριστικά αποτελέσματα των ωφελούμενων του προγράμματος

17:59

Ιαπωνία: Σεισμός 6 Ρίχτερ ανοιχτά της επαρχίας Νόντα

17:52

Στην Ευρωζώνη η Βουλγαρία από Πρωτοχρονιά - Το καλωσόρισμα Πιερρακάκη

17:50

Κέρδη 2,2 τρισ. δολάρια το 2025 για τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

17:41

«Αυλαία» στο 2025 με συνολικά κέρδη 44% για το Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:35

Δήμος Αθηναίων: Ορισμός αντιδημάρχων και εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων για το 2026

17:23

Μητσοτάκης για το νέο έτος: Πιο έμπειροι και δυνατοί από ποτέ - Τα ορόσημα του 2025

17:17

Με συμφωνία στον τομέα της ενέργειας κλείνει το 2025 ο Όμιλος AKTOR

17:00

Φινλανδία: Δέσμευση πλοίου με προέλευση από Ρωσία - Υποψία πρόκλησης βλάβης σε υποθαλάσσιο καλώδιο

16:56

Παραμένει η κυκλοφοριακή ρύθμιση στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας

16:50

Τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς στη Wall Street - Καθ' οδόν για σημαντικά κέρδη

16:43

Μειωμένος ΦΠΑ κατά 30% από Πρωτοχρονιά - Ποιους αφορά

16:37

Πλημμύρες: Παράταση επιδότησης προσωρινής στέγασης για πληγέντες - Οι περιοχές

16:25

Συνολικά 167 εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Ιανουάριο σε όλη τη χώρα

16:24

Άλμα τετραετίας στις ευρωαγορές με «όπλα» τράπεζες και άμυνα

16:07

ΗΠΑ: Σε χαμηλό ενός μήνα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

15:54

«Γεωργία με Ευφυΐα»: Ενισχύεται το υφιστάμενο δίκτυο με 1800 σταθμούς συλλογής δεδομένων

15:49

Πούτιν: Πιστεύουμε σε νίκη στην Ουκρανία

15:38

Η Ρωσία δημοσιεύει βίντεο «απόδειξη» της ουκρανικής επίθεσης στην κατοικία του Πούτιν