Tip of the Day

Μέτρα βιωσιμότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

13-06-2023 | 09:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα βιωσιμότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ουδετερότητα άνθρακα ή αλλιώς, οι μηδενικές εκπομπές, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και έρευνα για την ενημέρωση της σωστής στρατηγικής για κάθε οργανισμό και έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις που καλύπτουν τα πάντα, από τον τρόπο διαχείρισης των εγκαταστάσεων, των υλικών και των διαδικασιών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί για να μειώσουν τις εκπομπές CO2 που παράγονται από τις καθημερινές λειτουργίες. Βασική αρχή είναι να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο (και καθαρότερο) δυνατό τρόπο τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους.

Για παράδειγμα, τα παλαιότερα συστήματα θέρμανσης είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικά και συχνά χρειάζονται αναβάθμιση ή αντικατάσταση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να επιστρατευτούν τρόποι βελτιστοποίησης των συστημάτων θέρμανσης και μείωσης της σπατάλης ενέργειας.

Η χρήση των χώρων μπορεί να παρακολουθείται χρησιμοποιώντας αισθητήρες που συνδέονται με το σύστημα διαχείρισης κτιρίου (BMS). Αυτό επιτρέπει στους διαχειριστές των εγκαταστάσεων π.χ. να απενεργοποιούν τη θέρμανση όταν δεν χρησιμοποιείται. Ομοίως, οι αισθητήρες παραθύρων και θυρών μπορούν να ενεργοποιήσουν συναγερμό, εάν παραστεί τέτοια ανάγκη.

Ο φωτισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός οργανισμού και οι παραδοσιακοί λαμπτήρες καταναλώνουν περίπου πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά LED.

Η μετάβαση σε φωτισμό LED όχι μόνο μειώνει τη χρήση ενέργειας και το κόστος, αλλά μειώνει και τις εκπομπές CO2. Και, με την απομακρυσμένη παρακολούθηση των κτιρίων και τον έλεγχο των φώτων σε περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται συνεχώς, οι έξυπνοι αισθητήρες μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας, της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της γεωθερμίας και της βιοενέργειας, γίνονται πιο ευρέως διαθέσιμες, προσβάσιμες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο προσιτές.

Όσον αφορά στις πηγές της ενέργειας που χρησιμοποιεί το κτίριο, όπως είναι γνωστό, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) είναι μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δομημένα περιβάλλοντα και η πτώση του κόστους τους τα καθιστά μια προσιτή λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της επιχείρησης με χρήση πράσινης ενέργειας.

Ομοίως τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) έχει προχωρήσει πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία και τα EV αποτελούν πλέον μια ρεαλιστική και βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, υπάρχουν προγράμματα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και εξειδικευμένα κίνητρα για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, η επιλογή των προμηθευτών είναι κρίσιμης σημασίας στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χρήσιμο να επιλέγονται προμηθευτές με μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη προσέγγιση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:05

Οι 10+1 προορισμοί για το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

16:04

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει μία εκτεταμένη πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια»

16:00

Το Ιράν διεύρυνε την περιοχή που ορίζει ως τα Στενά του Ορμούζ

16:00

Ψήφος δια πληρεξουσίου: Η ιστορική αλλαγή στο Ευρωκοινοβούλιο

15:49

Σε υψηλό τριετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

15:47

Η Βιοιατρική και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενώνουν δυνάμεις

15:33

Μιχαηλίδου: «Η ψηφιακή γνώση είναι εργαλείο αυτονομίας και ισότιμης συμμετοχής»

15:30

ΕΕΕΠ: Νέο σύστημα για καταγγελίες παικτών και αναφορές παράνομου στοιχηματισμού

15:30

Κλείνει το κατάστημα Notos στη Σταδίου τον Αύγουστο

15:11

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στην PCRAMA Μονοπρόσωπη ΙΚΕ

15:10

Μαρινάκης: «Τα κόμματα διαμαρτυρίας δημιούργησαν πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν»

15:05

Citi: Διατηρεί «buy» για Alpha Bank, αναθεωρεί τιμή-στόχο

15:00

Μητσοτάκης σε πρόεδρο Βουλής Κύπρου: «Πιο ισχυροί από ποτέ οι δεσμοί των δύο χωρών»

14:39

Η Κομισιόν ενεργοποιεί μέτρα στήριξης για αλιείς και υδατοκαλλιέργειας

14:01

Netflix: Δαπάνησε 135 δισ. δολ. σε ταινίες και σειρές την τελευταία δεκαετία

13:51

Αύριο διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές

13:48

Κυπαρίσσης (Optima): Ξεπερνά το RRF η δυναμική στα δάνεια, προς νέα υπέρβαση στόχων

13:43

Κρεμλίνο: Επανέναρξη επιχειρήσεων στην Ουκρανία μετά τη λήξη της εκεχειρίας

13:38

Μπρατάκος: «Ελλάδα και Ισραήλ να διαμορφώσουν έναν νέο άξονα που συνδέει αγορές και ευκαιρίες στην Aνατ. Μεσόγειο»

13:33

Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: «Η νοσηλευτική κοινότητα αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του συστήματος υγείας»

13:31

Αυξήσεις μισθών σχεδιάζει εντός του έτους το 72% των επιχειρήσεων

13:28

Κυρανάκης: Ολική ανακατασκευή για 14 ιστορικούς συρμούς της Γραμμής 1

13:26

Κεφαλογιάννη: «Η Ελλάδα επενδύει σε βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό όλο τον χρόνο»

13:20

Ταμείο Ανάκαμψης: Στην 7η θέση από το τέλος η Ελλάδα σε δαπάνες - Επιτάχυνση το 2025

13:13

Παπαστεργίου: Οι μισοί Έλληνες μπορούν πλέον να έχουν το ποινικό τους μητρώο μέσα σε πέντε λεπτά

13:06

Δένδιας: Ουκρανικό το drone στη Λευκάδα, εξαιρετικά σοβαρό το ζήτημα

12:51

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2027

12:44

Ζελένσκι: Πάνω από 200 ρωσικά drones έπληξαν την Ουκρανία

12:40

UNESCO: Υπερδιπλασιάστηκαν οι φοιτητές παγκοσμίως μέσα σε 25 χρόνια

12:38

Porsche: Πάνω από 500 απολύσεις και λουκέτο σε τρεις θυγατρικές λόγω κρίσης στην ηλεκτροκίνηση