Tip of the Day

Μέτρα βιωσιμότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

13-06-2023 | 09:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα βιωσιμότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ουδετερότητα άνθρακα ή αλλιώς, οι μηδενικές εκπομπές, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και έρευνα για την ενημέρωση της σωστής στρατηγικής για κάθε οργανισμό και έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις που καλύπτουν τα πάντα, από τον τρόπο διαχείρισης των εγκαταστάσεων, των υλικών και των διαδικασιών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί για να μειώσουν τις εκπομπές CO2 που παράγονται από τις καθημερινές λειτουργίες. Βασική αρχή είναι να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο (και καθαρότερο) δυνατό τρόπο τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους.

Για παράδειγμα, τα παλαιότερα συστήματα θέρμανσης είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικά και συχνά χρειάζονται αναβάθμιση ή αντικατάσταση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να επιστρατευτούν τρόποι βελτιστοποίησης των συστημάτων θέρμανσης και μείωσης της σπατάλης ενέργειας.

Η χρήση των χώρων μπορεί να παρακολουθείται χρησιμοποιώντας αισθητήρες που συνδέονται με το σύστημα διαχείρισης κτιρίου (BMS). Αυτό επιτρέπει στους διαχειριστές των εγκαταστάσεων π.χ. να απενεργοποιούν τη θέρμανση όταν δεν χρησιμοποιείται. Ομοίως, οι αισθητήρες παραθύρων και θυρών μπορούν να ενεργοποιήσουν συναγερμό, εάν παραστεί τέτοια ανάγκη.

Ο φωτισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός οργανισμού και οι παραδοσιακοί λαμπτήρες καταναλώνουν περίπου πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά LED.

Η μετάβαση σε φωτισμό LED όχι μόνο μειώνει τη χρήση ενέργειας και το κόστος, αλλά μειώνει και τις εκπομπές CO2. Και, με την απομακρυσμένη παρακολούθηση των κτιρίων και τον έλεγχο των φώτων σε περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται συνεχώς, οι έξυπνοι αισθητήρες μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας, της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της γεωθερμίας και της βιοενέργειας, γίνονται πιο ευρέως διαθέσιμες, προσβάσιμες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο προσιτές.

Όσον αφορά στις πηγές της ενέργειας που χρησιμοποιεί το κτίριο, όπως είναι γνωστό, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) είναι μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δομημένα περιβάλλοντα και η πτώση του κόστους τους τα καθιστά μια προσιτή λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της επιχείρησης με χρήση πράσινης ενέργειας.

Ομοίως τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) έχει προχωρήσει πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία και τα EV αποτελούν πλέον μια ρεαλιστική και βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, υπάρχουν προγράμματα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και εξειδικευμένα κίνητρα για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, η επιλογή των προμηθευτών είναι κρίσιμης σημασίας στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χρήσιμο να επιλέγονται προμηθευτές με μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη προσέγγιση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Πύργος του Άιφελ: Τμήμα της παλιάς σκάλας πουλήθηκε για 450.000 ευρώ σε δημοπρασία

23:47

Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία ζητούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στον Μπεν Γκβιρ

23:36

Ο Λευκός Οίκος αναβάλλει υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος για ΑΙ από Τραμπ

23:24

«Όχι» από Γαλλία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε διεθνή αποστολή για τα Στενά του Ορμούζ

23:12

«Πράσινη» η Wall Street με ιστορικό υψηλό για Dow Jones - Απώλειες 1,77% για Nvidia

23:00

Ιμάμογλου, Γιαβάς και CHP για Οζέλ: «Πολιτικό πραξικόπημα» και «παρέμβαση στη δημοκρατία»

22:50

Νέα ζωή στα δημόσια ανενεργά σιδηροδρομικά ακίνητα από τη ΓΑΙΑΟΣΕ

22:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής για Λιβανό και Αραμπατζή

22:30

Ψιλή κυριότητα: Η «σιωπηλή» τάση που αλλάζει την αγορά ακινήτων

22:20

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

22:10

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον χρυσό

22:00

Η Νορβηγία αίρει τους περιορισμούς στο αλκοόλ τις μέρες του Μουντιάλ

21:51

«Global Sumud»: Επιστροφή 428 ακτιβιστών με ειδικές πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη

21:40

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Με 530 εκατ. ευρώ συμμετέχει στην ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

21:33

Η οικονομία του διαστήματος «προσγειώνεται» στη Γη - Η SpaceX ανοίγει τον δρόμο

21:21

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για χρηματοδότηση της ICE

21:10

ΕΟΦ: Καθολική απαγόρευση λιανικής πώλησης προϊόντων κάνναβης με μορφή ξηρού άνθους

21:00

Νέα πτώση για το πετρέλαιο μετά το προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν

20:51

Σκληρό παζάρι ΗΠΑ - Ιράν: «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» - Εμπόδια το ουράνιο και τα Στενά του Ορμούζ

20:45

Γαλλία: Ο Λεκορνί αποκλείει ευρείες μειώσεις φόρων στα καύσιμα

20:35

Μητσοτάκης από Μυστρά: Η Ελλάδα μπορεί να χτίζει γέφυρες σε έναν κόσμο που αλλάζει

20:22

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη

20:14

«Ελπίδα για τη Δημοκρατία» το όνομα του κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού

20:09

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν εξετάζουν μόνιμα διόδια - Αντιδρούν Τραμπ και Ρούμπιο

20:02

Το Κρεμλίνο δηλώνει ανοικτό σε διάλογο με τους Ευρωπαίους για την Ουκρανία

19:50

Πιερρακάκης: «Δύναμη αξιοπιστίας, σταθερότητας και ανάπτυξης και ανάπτυξης Ελλάδα και Κύπρος»

19:41

Βρεττού (Credia): Αρνητική υπεραξία και κεφαλαιακό όφελος από την Ευρώπη Holdings

19:40

Σε Ημαθία και Πέλλα ο Γεωργιάδης: Εγκαίνια και έργα αναβάθμισης σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

19:38

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία για εξηγήσεις 11 βουλευτές την Παρασκευή

19:25

Ρούμπιο: «Το ΝΑΤΟ δεν κάνει το παραμικρό για να στηρίξει τις ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν»