Tip of the Day

Πώς να καταναλώσετε τρόφιμα με ασφάλεια τις ημέρες του Πάσχα

05-04-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να καταναλώσετε τρόφιμα με ασφάλεια τις ημέρες του Πάσχα

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα και προετοιμαζόμαστε για το πασχαλινό τραπέζι, υπάρχουν ορισμένες κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων.

Ο ΕΟΔΥ παράσχει σχετικές οδηγίες και ειδικά του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών, που τις μέρες του Πάσχα καταναλώνονται περισσότερο.

Συγκεκριμένα:

  • Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.
  • Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
  • Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.
  • Βεβαιωθείτε ότι αποψύχετε το κρέας ακολουθώντας τα σωστά βήματα: η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες, όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι. Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.
  • Αποψύξτε το αιγοπρόβειο κρέας τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.
  • Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (π.χ. φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους. Διατηρήστε το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C.
  • Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δε χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.
  • Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.
  • Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3- 4 ημέρες.
  • Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι 32°C). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4°C, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74°C.
  • Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τα κρέατα και τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:14

ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ την Τρίτη 23/12

14:12

Dimand: Τα γραφεία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου πιστοποιήθηκαν με LEED Platinum

14:05

ΑΔΜΗΕ: Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής έσβησε τα φουγάρα για την παραγωγή ενέργειας στην Κρήτη

14:05

Η Qualco Intelligent Finance υποστηρίζει τα παιδιά με προβλήματα υγείας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

14:04

Παραστατίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ένταξη στην ΑΑΔΕ είναι μετακύλιση ευθυνών, όχι μεταρρύθμιση

14:00

Βουλή: «Πέρασαν» η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και η τροπολογία για το ελβετικό φράγκο

13:48

GT Tested Reader Survey Awards 2025: Η Ελλάδα «Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός»

13:39

Βουλή: «Πέρασε» από την επιτροπή Θεσμών ο διορισμός Τσαγγάρη στη νέα Αρχή Προστασίας Καταναλωτή

13:23

Profile Systems: Από 22 Δεκεμβρίου στο ταμπλό του ΧΑ οι 78.000 νέες μετοχές

13:22

Ξεκίνησε η εγκατάσταση των 388 έξυπνων καμερών της Περιφέρειας Αττικής

13:15

Παπαθανάσης: Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 ανέρχεται στα 22,4 δισ. ευρώ

13:05

Τέμπη: Συνεχίζεται η δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας

13:00

Κοντογεώργης για αγρότες: Η κυβέρνηση λειτουργεί με λογική και διάλογο, όχι με κοινωνικό αυτοματισμό

12:56

Ουκρανία: Ανακοίνωσε ότι παρέλαβε 1.000 νέες σορούς από τη Ρωσία

12:42

Βιομηχανία: Ισχνή αύξηση 0,3% στον κύκλο εργασιών τον Οκτώβριο

12:30

Sony: Εξαγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο του «Peanuts» για 457 εκατ. δολάρια

12:22

Όμιλος ΔΕΗ: Νέα ορόσημα και ενισχυμένη διαφάνεια στην ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

12:15

Στρασβούργο: Ταξίδι στην «Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων»

11:58

Ρεκόρ πληρωμών το 2025 για Σχέδια Βελτίωσης και επενδύσεις άνω 500 εκατ. ευρώ

11:55

Kaspersky: Αγορές με τη βοήθεια ΑΙ και προσωπικών δεδομένων - Τι να αναμένει λιανεμπόριο και e-commerce το 2026

11:46

Πούτιν: Η χρήση των ρωσικών assets θα είχε σοβαρές επιπτώσεις - H μπάλα στο γήπεδο Ουκρανίας και Δύσης

11:33

«Τριγμοί» στους κολοσσούς των αθλητικών ειδών - Η «βουτιά» 10% της Nike παρασέρνει την Puma

11:28

ΧΑ: «Κρατάει» τις 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:26

Τραμπ: Η Ουκρανία πρέπει να κινηθεί γρήγορα στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου

11:19

ΘΕΚ ΑΕ - ΤΕΚΑΛ ΑΕ: Υπογραφή σύμβασης για το πρώτο Logistics Park στην Ελλάδα

11:11

Βρετανία: Η κυβέρνηση δέχτηκε κυβερνοεπίθεση τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνει υπουργός

11:10

Επ. Ανταγωνισμού: Σε προτεραιότητα η έρευνα στην αγορά σχολικών τσαντών και ειδών ένδυσης και υπόδησης

11:10

ΑΑΔΕ: QR Code και Barcode για εύκολες και γρήγορες πληρωμές οφειλών»

10:44

ΕΥΔΑΠ: 17 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων

10:41

Σε υψηλό 30 ετών τα επιτόκια από την BoJ