Tip of the Day

Πώς να καταναλώσετε τρόφιμα με ασφάλεια τις ημέρες του Πάσχα

05-04-2023 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να καταναλώσετε τρόφιμα με ασφάλεια τις ημέρες του Πάσχα

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα και προετοιμαζόμαστε για το πασχαλινό τραπέζι, υπάρχουν ορισμένες κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων.

Ο ΕΟΔΥ παράσχει σχετικές οδηγίες και ειδικά του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών, που τις μέρες του Πάσχα καταναλώνονται περισσότερο.

Συγκεκριμένα:

  • Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.
  • Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
  • Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.
  • Βεβαιωθείτε ότι αποψύχετε το κρέας ακολουθώντας τα σωστά βήματα: η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες, όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι. Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.
  • Αποψύξτε το αιγοπρόβειο κρέας τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.
  • Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (π.χ. φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους. Διατηρήστε το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C.
  • Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δε χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.
  • Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.
  • Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3- 4 ημέρες.
  • Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι 32°C). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4°C, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74°C.
  • Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τα κρέατα και τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό το 2024 αναμένεται «ασυνήθιστη»

23:48

Wall Street: Η χειρότερη μέρα του 2024 για τον Dow - Δεν κράτησε το «ράλι» της Nvidia

23:48

Μπάιντεν: Δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

23:43

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προάγει την Κένυα σε «μείζονα σύμμαχο» εκτός ΝΑΤΟ

23:35

Σε χαμηλό άνω της μιας εβδομάδας η τιμή του χρυσού

23:12

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου για τέταρτη μέρα

23:03

Σκυλακάκης: Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά οικονομική πραγματικότητα

22:42

Κασσελάκης: «Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ» - Ο κόσμος να στείλει μήνυμα στις ευρωεκλογές

22:10

Βραζιλία: Ο πρόεδρος χαιρετίζει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τα ευρωπαϊκά κράτη

22:02

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

21:57

77o Φεστιβάλ Καννών: Ο Νίκος Κολιούκος κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνιστικό Τμήμα La Cinef

21:46

DeepL: Έφτασε αποτίμηση 2 δισ. δολ. η ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια του Google Translate

21:29

Κομισιόν: Συνεχείς υπερβάσεις της τιμής του διοξειδίου του αζώτου στην Αθήνα

21:12

Σδούκου: Παρουσίαση των νέων ενεργειακών στόχων στο Eurelectric Power Summit 2024

21:05

Μητσοτάκης: Να αποκρούσουμε την τοξικότητα και το απολιτίκ lifestyle της αντιπολίτευσης

20:53

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

20:45

Ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τους Χούθι

20:21

Μισθολογικό αγκάθι στις αποφάσεις της ΕΚΤ: Πράσινο φως για μείωση 0,25% τον Ιούνιο - Άδηλες οι αποφάσεις του Ιουλίου

20:20

ΑΑΔΕ: «Φύλλο και φτερό» τα γραφεία της ΔΟΥ Χαλκίδας - Οι τρεις «εντολές» Πιτσιλή

20:12

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι 5 υποψήφιοι Προέδροι της ΕΕ

20:07

Σταϊκούρας: Οριστική λύση με τη νέα γέφυρα Ευήνου στην επανασύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων

19:55

Γ. Στάσσης: Οικονομικότητα-βιωσιμότητα-ενεργειακή ασφάλεια το τρίπτυχο για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

19:45

ΕΚΑΠΤΥ: Αναγκαία η εναρμόνιση με τον Κανονισμό της ΕΕ για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα

19:37

Τζέιμς Γκόρμαν: Αποχωρεί μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες στο «τιμόνι» της Morgan Stanley

19:27

Νέα σελίδα για τον Όμιλο Fourlis μετά από 75 χρόνια στην Ελληνική και διεθνή αγορά

19:22

Πορτογαλία: Μεγάλες φοροελαφρύνσεις σε πολίτες 18-35 ετών για την ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων

19:20

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη-Κωνσταντοπούλου για την παρουσία Μητσοτάκη στα social media

19:09

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές - Τεχνολογικό «γκάζι» από την Nvidia

19:07

ΣΕΒ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται επανεκκίνηση – Οι βασικές προτεραιότητες

18:59

Επί της οδού Πατησίων 85 το Νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ