Tip of the Day

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται

28-03-2023 | 07:37
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δώρο Πάσχα: Πότε θα καταβληθεί - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

Καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα, πλησιάζει και η ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι η μέρα που καταβάλλεται το επίδομα, αν και οι εργοδότες μπορούν να καταβάλουν το Δώρο νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.

Επομένως, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να λάβουν το Δώρο Πάσχα, φέτος, το αργότερο μέχρι τις 12 Απριλίου.

Το Δώρο Πάσχα ισούτεια με μισό μηνιαίο μισθό, για τους αμειβόμενους με μισθό, και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Το Δώρο καταβάλλεται στο ακέραιο εφ'όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον υπόχρεο εργοδότη διήρκησε από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου, ενώ εάν δεν διάρκησε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι δικαιούνται ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8ήμερο χρονικό διάστημα διάρκειας της εργασιακής σχέσεώς τους.

Αναλυτικές οδηγίες παρέχει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

  1. Όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και εργάζονται είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου, είτε αορίστου χρόνου, δικαιούνται από τους εργοδότες τους επίδομα εορτών Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

  2. Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στο ακέραιο εφ' όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου. Όσοι από τους παραπάνω μισθωτούς τους δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται αναλογίας Δώρου Πάσχα, το οποίο υπολογίζεται σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο (ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής) για κάθε οκτώ (8) ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσης. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, αντίστοιχα καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.

  3. Δώρο Πάσχα ανάλογο με το χρόνο που διάρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν ήδη αποχωρήσει από την εργασία τους κατά το χρόνο καταβολής αυτού, είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.

  4. Το δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.

  5. Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους

Χρόνοι που δεν λαμβάνονται υπ'όψιν για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα

  • Ασθένεια για την οποία καταβλήθηκε επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ
  • Αναστολή εργασιακής σχέσης λόγω νεκρής περιόδου εποχιακών επιχειρήσεων
  • Άδεια άνευ αποδοχών
  • Απεργία ή στάσεις εργασίας
  • Γονική άδεια, αν είναι άνευ αποδοχών
  • Σε περίπτωση στράτευσης, τα χρονικά διαστήματα μετά την έναρξη της θητείας ή πριν την λήξη αυτής
  • Παράνομη υπερωριακή απασχόληση
  • Αδικαιολόγητη απουσία
  • Ειδικό εξάμηνο μητρότητας που η μητέρα επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ
  • Ημέρες ασθένειας που υπερβαίνουν τα όρια της βραχείας ασθένειας
  • Λοιπές παροχές που θεωρούνται τακτικές αποδοχές και προσμετρώνται στον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα

Λοιπές παροχές που θεωρούνται τακτικές αποδοχές και προσμετρώνται στον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν το Πάσχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο νοείται το σύνολο των τακτικών αποδοχών του μισθωτού. Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται:

α) Ο συμβατικός ή ο νόμιμος μηνιαίος μισθός ή ημερομίσθιο, και

β) Οποιαδήποτε άλλη παροχή σε χρήμα ή σε είδος (λ.χ. τροφή, κατοικία), εφ' όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα ή κατ' επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Παράλληλα έχουν κριθεί (με διάφορες δικαστικές αποφάσεις), ότι αποτελούν τακτικές αποδοχές και οι εξής παροχές:

  • Το επίδομα αδείας. Για να τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας για το επίδομα αδείας θα πολλαπλασιασθεί το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666.
  • Η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφ' όσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
  • Η αξία του χορηγούμενου γάλατος ημερησίως.
  • Η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πρίμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν συμπεριλαμβάνονται το πρίμ παραγωγικότητας το οποίο χορηγείται με την προϋπόθεση της επίτευξης ορισμένου σκοπού και με την επιφύλαξη της περικοπής του οποτεδήποτε.
  • Τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
  • Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
  • Η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφ' όσον παρέχεται τακτικά.
  • Η αμοιβή της υπερεργασίας, εφ' όσον παρέχεται τακτικά.
  • Η αμοιβή από προμήθειες.
  • Το επίδομα κατοικίας.
  • Το επίδομα ισολογισμού, εφ' όσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο.

Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους που αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές

Τα επιδόματα αυτά υπολογίζονται βάσει του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών ή του μέσου όρου του ημερομισθίου των αμοιβών τις οποίες λαμβάνει ο μισθωτός κατά το διάστημα από 1/1 - 30/4 ή μέχρι την ημερομηνία λήξεως της εργασιακής του σχέσης. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο παραπάνω διάστημα δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που βρίσκουμε πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα στους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών που έλαβε ο μισθωτός κατά το αντίστοιχο διάστημα, δηλαδή από 1/1-30/4 ή μέχρι την ημερομηνία λήξεως της εργασιακής του σχέσης. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που βρίσκουμε πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666

Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Το άρθρο 38 παρ. 9 και 17 του Ν. 1892/1990, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του αντίστοιχου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίες της μερικής απασχόλησης. Επομένως, εφαρμόζονται και για τους μερικώς απασχολούμενους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Με βάση τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως Δώρο Πάσχα όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 1/1 έως 30/4. Το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση)

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες την εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Πάσχα 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια κατά το διάστημα από 1/1 έως 30/4. Το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:10

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Έκτακτα καιρικά φαινόμενα από σήμερα

11:08

«MyCoast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες - Χατζηδάκης: Εκδόθηκαν αμέσως όλες οι αποφάσεις για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο

11:04

Ισραήλ-Ιράν: Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία

11:00

«Ταύρος» για Jumbo και ΟΠΑΠ η HSBC - Οι τιμές στόχοι

10:57

Ινδία: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές - Θα διαρκέσει ως την 1η Ιουνίου

10:54

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές στη «σκιά» της Μέσης Ανατολής

10:51

Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

10:42

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια ΤΕΕ - Στασινός: Έμφαση στην ανθεκτικότητα της πατρίδας και της κοινωνίας

10:30

Νέο κατάστημα e-Lenovo.gr στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

10:26

Ελλάκτωρ: Πρόταση για την αγορά του 38,79% της Reds - Στα 60 εκατ. το τίμημα

10:13

Γερμανία: Ο όμιλος Volkswagen Group διευρύνει την παρουσία του στην κινεζική αγορά

10:05

Ασυδοσία στην ψηφιακή ζωή των εφήβων – Αναγκαίες οι παρεμβάσεις

09:59

Ο Αλ. Τσίπρας θα παραστεί στη σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο

09:58

S&P Global: Yποβαθμίζει το αξιόχρεο του Ισραήλ επικαλούμενος «αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους»

09:50

Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων: Καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό - ΔΟΑΕ: Δεν έχουν υποστεί ζημιές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

09:48

Βγάζει «άμυνες» το Χρηματιστήριο στο διεθνές κλίμα φόβο

09:41

Στη Λέσβο σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

09:34

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή-καμικάζι και έναν εξτρεμιστή για να αποτρέψουν επίθεση εναντίον Ιαπώνων

09:26

Ισραήλ: Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε το προσωπικό της να περιορίσει τις μετακινήσεις του στο εσωτερικό της χώρας

09:20

Κίνα: Ξεπέρασε τα 56,38 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα αγαθών και υπηρεσιών το πρώτο τρίμηνο

09:10

Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν

08:59

Η Αυστραλία προτρέπει τους υπηκόους της να φύγουν από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη

08:48

Χατζηγάκης (Hexicon): «Η τεχνολογία των πλωτών αιολικών το κλειδί στην πράσινη μετάβαση»

08:43

Ουκρανία: Θα λάβει όπλα από τις ΗΠΑ εντός εβδομάδων αφού εγκριθεί η χρηματοδότηση στο Κογκρέσο

08:38

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να «λάβει υπόψη» τις ανησυχίες μας για τη Ράφα

08:33

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προτρέπει τους Ευρωπαίους να αυξήσουν την βοήθεια στην Ουκρανία

08:31

Τα «καυτά» μέτωπα της συνόδου κορυφής της ΕΕ – Ποιοι και γιατί δεν θέλουν την ένωση κεφαλαιαγορών

08:17

Εκρήξεις στη νότια Συρία - Πλήγματα σε θέσεις του στρατού

08:12

Κίνα: Ετήσια αύξηση 6% κατέγραψε το ΑΕΠ του Πεκίνου στο πρώτο τρίμηνο του 2024

08:03

Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ - Καταδικάζει η Χαμάς