Tip of the Day

Πώς το ChatGPT αλλάζει τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας

27-01-2023 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η Kaspersky διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η ικανότητα πρόσβασης του ευρύτερου κοινού στο ChatGPT ενδέχεται να μεταβάλει τους καθιερωμένους κανόνες του κόσμου της κυβερνοασφάλειας. Η διερεύνηση αυτή πραγματοποιείται λίγους μήνες αφότου το OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT3, ένα από τα πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέχρι σήμερα. Το ChatGPT3 μπορεί να εξηγήσει πολύπλοκες επιστημονικές έννοιες καλύτερα από πολλούς καθηγητές, να γράψει μουσική και να δημιουργήσει σχεδόν οποιοδήποτε κείμενο θελήσει ένας χρήστης.

Το ChatGPT3 αποτελεί ένα, κατά βάση, γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πειστικών κειμένων, τα οποία είναι δύσκολο να διακριθούν από αυτά που γράφουν οι άνθρωποι. Ως εκ τούτου, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν ήδη να αξιοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία για την πραγματοποίηση επιθέσεων phising.

Προηγουμένως, το κύριο εμπόδιο για την πραγματοποίηση μαζικών εκστρατειών phising αποτελούσε το υψηλό κόστος για τη σύνταξη του εκάστοτε στοχευμένου email. Το ChatGPT φαίνεται να αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες, επειδή μπορεί να επιτρέψει στους επιτιθέμενους να δημιουργήσουν πειστικά και εξατομικευμένα μηνύματα phising σε βιομηχανική κλίμακα. Μπορεί ακόμη και να προσδώσει αληθοφάνεια στην ανταπόκριση, δημιουργώντας πειστικά ψεύτικα e-mail που αποστέλλονται φαινομενικά μεταξύ εργαζομένων. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των επιτυχημένων επιθέσεων phishing μπορεί να αυξηθεί.

Να μην φοβούνται οι επιμελείς χρήστες

Πολλοί χρήστες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι το ChatGPT είναι ικανό να δημιουργεί κώδικα, ακόμη και κακόβουλης μορφής. Η δημιουργία ενός απλού infostealer θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί ακόμη και χωρίς δεξιότητες προγραμματισμού. Ωστόσο, οι επιμελείς χρήστες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι λύσεις ασφαλείας μπορούν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν έναν κώδικα γραμμένο από bot τόσο γρήγορα όσο συμβαίνει με όλα τα παλαιότερα κακόβουλα προγράμματα που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους. Ενώ ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία ότι το ChatGPT μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει ένα μοναδικό κακόβουλο λογισμικό για κάθε συγκεκριμένο θύμα, αυτά τα δείγματα θα εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν κακόβουλη συμπεριφορά που πιθανότατα θα εντοπιστεί από μια λύση ασφαλείας. Επιπλέον, το κακόβουλο λογισμικό που γράφεται με bot είναι πιθανό να περιέχει λεπτά σφάλματα και λογικές ανακολουθίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης αυτοματοποίηση της κωδικοποίησης κακόβουλου λογισμικού.

Αν και το εργαλείο μπορεί να φανεί χρήσιμο για τους επιτιθέμενους, οι αμυνόμενοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτό. Για παράδειγμα, το ChatGPT είναι ήδη σε θέση να εξηγήσει γρήγορα τι κάνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι κώδικα. Στο πλαίσιο της ομάδας SOC, όπου οι συνεχώς καταπονημένοι αναλυτές καλούνται να αφιερώσουν ελάχιστο χρόνο για κάθε περιστατικό, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Στο μέλλον οι χρήστες θα δουν πιθανώς πολλά εξειδικευμένα προϊόντα: ένα μοντέλο αντίστροφης μηχανικής για την καλύτερη κατανόηση του κώδικα, ένα μοντέλο επίλυσης CTF, ένα μοντέλο έρευνας ευπάθειας και πολλά άλλα.

«Ενώ το ChatGPT δεν κάνει απολύτως τίποτα κακόβουλο, μπορεί να βοηθήσει τους εισβολείς σε διάφορα σενάρια, για παράδειγμα, γράφοντας πειστικά στοχευμένα μηνύματα phising. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, το ChatGPT σίγουρα δεν είναι ικανό να μετατραπεί σε κάποιου είδους αυτόνομο πρόγραμμα hacking τεχνητής νοημοσύνης. Ο κακόβουλος κώδικας που δημιουργεί το νευρωνικό δίκτυο δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργεί και θα απαιτούσε ακόμα έναν εξειδικευμένο ειδικό για να τον βελτιώσει και να τον αναπτύξει. Αν και το ChatGPT δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στον κλάδο και δεν αλλάζει το παιχνίδι της κυβερνοασφάλειας, οι επόμενες γενιές τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα το κάνουν. Τα επόμενα χρόνια μπορεί να δούμε πώς τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τόσο εκπαιδευμένα σε φυσική γλώσσα όσο και κώδικα προγραμματισμού, προσαρμόζονται για εξειδικευμένες περιπτώσεις χρήσης στην κυβερνοασφάλεια. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο, από το κυνήγι απειλών έως την απόκριση περιστατικών. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας θα θέλουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες που θα δώσουν τα νέα εργαλεία, ενώ γνωρίζουν επίσης πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Vladislav Tushkanov, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:37

Πιστόριους: Η Βαλτική πεδίο δοκιμών του Πούτιν - Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στις απειλές

21:31

Eurojackpot: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 23 εκατ. ευρώ

21:26

Η Ελλάδα διαθέτει ελάχιστα κέντρα πνευμονικής αποκατάστασης για 800.000 ασθενείς με ΧΑΠ

21:13

Ο Τραμπ ζήτησε την ανάκληση της άδειας μετάδοσης του ABC λόγω ερώτησης για Έπσταϊν

20:59

Meta: Κέρδισε τη δίκη για παραβίαση του αντιμονοπωλιακού νόμου στην εξαγορά των Instagram και Whatsapp

20:45

Περιορισμούς στις εξαγωγές σκραπ αλουμινίου σχεδιάζει η Κομισιόν

20:32

Ουκρανία: Η υπόθεση διαφθοράς προκαλεί αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο

20:21

Την Πέμπτη η κηδεία του Αλέκου Φλαμπουράρη - Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατό του

20:10

Υπόσχεση Μπιν Σαλμάν σε Τραμπ για επενδύσεις 1 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ από Σαουδική Αραβία

20:00

Υπόθεση Έπσταϊν: Η σπάνια ήττα του Τραμπ και το πιθανό πολιτικό κόστος

19:50

Συμφωνία Μερτς - Μακρόν στην ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί ψηφιακά από ΗΠΑ και Κίνα

19:41

Ορόσημο για e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση άνω των 10 εκατ. καρτελών ενσήμων

19:32

Lamda: Στις 19/11 ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 500.000 ομολόγων στο ΧΑ

19:25

Μητσοτάκης για Γλυπτά Παρθενώνα: Πρέπει να γυρίσουν στο μουσείο της Ακρόπολης - Μήνυμα για τουρισμό

19:10

Ευρωαγορές: «2x2» απώλειες ελέω της «φούσκας» AI - Σε χαμηλό ενός μήνα ο Stoxx 600

18:59

Υπερσύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό για την παρακολούθηση κοντέινερ με ναρκωτικά αποκτά η ΕΛ.ΑΣ.

18:50

Ρωσία: Διυλιστήριο της Rosneft ανέστειλε την επεξεργασία αργού έπειτα από επίθεση ουκρανικών drones

18:42

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε στόχους στη Ρωσία με πυραύλους ATACMS

18:38

Google: Το Gemini 3 κάνει το «ντεμπούτο» του - Συνεχίζεται η κούρσα εναντίον της OpenAI

18:26

Κατάρριψη drones με κατεύθυνση τη Μόσχα - Αναστολή πτήσεων σε μεγάλα αεροδρόμια

18:26

Ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος του Eurogroup

18:18

Έρχεται το Family Sports Park: Μια Ημέρα για Όλη την Οικογένεια – Αθλητισμός, Δημιουργία, Διασκέδαση

18:11

MSC: Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε 100 εκατ. ευρώ στο Λαύριο - Ενδιαφέρον για Πάτρα και Κατάκολο

18:11

Κικίλιας: Επανέρχεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά - Κύθνου

18:00

Μπλε Κέδρος: Ανακοίνωσε προσωρινό μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή

17:54

Η γρίπη ήρθε φέτος νωρίτερα και πιο επιθετική με το νέο στέλεχος Κ

17:53

ΧΑ: Γενικευμένες πιέσεις σε όλα τα… μήκη και πλάτη του ταμπλό

17:44

Στουρνάρας: Πρέπει να αναθεωρηθούν οι εντολές των κεντρικών τραπεζών; - Τι είπε για επιτόκια ΕΚΤ

17:44

Nvidia - Microsoft: Επένδυση «μαμούθ» έως και 15 δισ. δολαρίων στην Anthropic

17:31

ΔΕΗ: Άλμα EBITDA 1,7 δισ. ευρώ στο 9μηνο - Στα 1,9 δισ. οι επενδύσεις