Tip of the Day

Πώς το ChatGPT αλλάζει τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας

27-01-2023 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η Kaspersky διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η ικανότητα πρόσβασης του ευρύτερου κοινού στο ChatGPT ενδέχεται να μεταβάλει τους καθιερωμένους κανόνες του κόσμου της κυβερνοασφάλειας. Η διερεύνηση αυτή πραγματοποιείται λίγους μήνες αφότου το OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT3, ένα από τα πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέχρι σήμερα. Το ChatGPT3 μπορεί να εξηγήσει πολύπλοκες επιστημονικές έννοιες καλύτερα από πολλούς καθηγητές, να γράψει μουσική και να δημιουργήσει σχεδόν οποιοδήποτε κείμενο θελήσει ένας χρήστης.

Το ChatGPT3 αποτελεί ένα, κατά βάση, γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πειστικών κειμένων, τα οποία είναι δύσκολο να διακριθούν από αυτά που γράφουν οι άνθρωποι. Ως εκ τούτου, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν ήδη να αξιοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία για την πραγματοποίηση επιθέσεων phising.

Προηγουμένως, το κύριο εμπόδιο για την πραγματοποίηση μαζικών εκστρατειών phising αποτελούσε το υψηλό κόστος για τη σύνταξη του εκάστοτε στοχευμένου email. Το ChatGPT φαίνεται να αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες, επειδή μπορεί να επιτρέψει στους επιτιθέμενους να δημιουργήσουν πειστικά και εξατομικευμένα μηνύματα phising σε βιομηχανική κλίμακα. Μπορεί ακόμη και να προσδώσει αληθοφάνεια στην ανταπόκριση, δημιουργώντας πειστικά ψεύτικα e-mail που αποστέλλονται φαινομενικά μεταξύ εργαζομένων. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των επιτυχημένων επιθέσεων phishing μπορεί να αυξηθεί.

Να μην φοβούνται οι επιμελείς χρήστες

Πολλοί χρήστες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι το ChatGPT είναι ικανό να δημιουργεί κώδικα, ακόμη και κακόβουλης μορφής. Η δημιουργία ενός απλού infostealer θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί ακόμη και χωρίς δεξιότητες προγραμματισμού. Ωστόσο, οι επιμελείς χρήστες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι λύσεις ασφαλείας μπορούν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν έναν κώδικα γραμμένο από bot τόσο γρήγορα όσο συμβαίνει με όλα τα παλαιότερα κακόβουλα προγράμματα που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους. Ενώ ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία ότι το ChatGPT μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει ένα μοναδικό κακόβουλο λογισμικό για κάθε συγκεκριμένο θύμα, αυτά τα δείγματα θα εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν κακόβουλη συμπεριφορά που πιθανότατα θα εντοπιστεί από μια λύση ασφαλείας. Επιπλέον, το κακόβουλο λογισμικό που γράφεται με bot είναι πιθανό να περιέχει λεπτά σφάλματα και λογικές ανακολουθίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης αυτοματοποίηση της κωδικοποίησης κακόβουλου λογισμικού.

Αν και το εργαλείο μπορεί να φανεί χρήσιμο για τους επιτιθέμενους, οι αμυνόμενοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτό. Για παράδειγμα, το ChatGPT είναι ήδη σε θέση να εξηγήσει γρήγορα τι κάνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι κώδικα. Στο πλαίσιο της ομάδας SOC, όπου οι συνεχώς καταπονημένοι αναλυτές καλούνται να αφιερώσουν ελάχιστο χρόνο για κάθε περιστατικό, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Στο μέλλον οι χρήστες θα δουν πιθανώς πολλά εξειδικευμένα προϊόντα: ένα μοντέλο αντίστροφης μηχανικής για την καλύτερη κατανόηση του κώδικα, ένα μοντέλο επίλυσης CTF, ένα μοντέλο έρευνας ευπάθειας και πολλά άλλα.

«Ενώ το ChatGPT δεν κάνει απολύτως τίποτα κακόβουλο, μπορεί να βοηθήσει τους εισβολείς σε διάφορα σενάρια, για παράδειγμα, γράφοντας πειστικά στοχευμένα μηνύματα phising. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, το ChatGPT σίγουρα δεν είναι ικανό να μετατραπεί σε κάποιου είδους αυτόνομο πρόγραμμα hacking τεχνητής νοημοσύνης. Ο κακόβουλος κώδικας που δημιουργεί το νευρωνικό δίκτυο δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργεί και θα απαιτούσε ακόμα έναν εξειδικευμένο ειδικό για να τον βελτιώσει και να τον αναπτύξει. Αν και το ChatGPT δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στον κλάδο και δεν αλλάζει το παιχνίδι της κυβερνοασφάλειας, οι επόμενες γενιές τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα το κάνουν. Τα επόμενα χρόνια μπορεί να δούμε πώς τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τόσο εκπαιδευμένα σε φυσική γλώσσα όσο και κώδικα προγραμματισμού, προσαρμόζονται για εξειδικευμένες περιπτώσεις χρήσης στην κυβερνοασφάλεια. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο, από το κυνήγι απειλών έως την απόκριση περιστατικών. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας θα θέλουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες που θα δώσουν τα νέα εργαλεία, ενώ γνωρίζουν επίσης πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Vladislav Tushkanov, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:59

Νέος οργανισμός για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα: Επικεφαλής η Εφραίμογλου

15:48

Ξεκίνησαν οι νέες τριμερείς διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας - ΗΠΑ στη Γενεύη

15:35

Ανοιχτός καλλιτεχνικός διαγωνισμός για δεύτερη φορά από τη ΔΕΗ

15:26

Ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν

15:20

Παπαθανάσης: Χρηματοδότηση της μελέτης για επαγωγικό διάδρομο ηλεκτροκίνησης στην Πτολεμαΐδα

15:10

Επιδότηση 17.500 ευρώ σε νέους έως 29 ετών - Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις

15:03

Πιερρακάκης: Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη πολιτική νίκη της γενιάς μας

14:53

Μεσολόγγι: Διαδρομές στη φύση και την ιστορία

14:40

Bloomberg: Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ αντιδρούν στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

14:29

Σαμαράς σε Τασούλα: «Ανησυχώ βαθύτατα για τα εθνικά θέματα»

14:26

Warner Bros: Προθεσμία μίας εβδομάδας στην Paramount για να υποβάλει καλύτερη προσφορά

14:13

Το Ιράν κλείνει προσωρινά τα Στενά του Ορμούζ - Απειλεί να βυθίσει το αεροπλανοφόρο Lincoln ο Χαμενεΐ

13:58

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο

13:57

ECOFIN: Εγκρίθηκε επίσημα το αμυντικό σχέδιο της Ελλάδας στο πλαίσιο του SAFE

13:49

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αυτή στο ζύγι έχει πολλά να επιδείξει στην πλευρά των θετικών

13:46

ΙΟΒΕ: Στα 4,7 δισ. ευρώ η συμβολή της Βιομηχανίας τροφίμων-ποτών στην οικονομία το 2023

13:40

Coface: Ελλάδα και Κύπρος στις ασφαλέστερες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

13:38

ΤτΕ: Ταμειακό πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

13:25

Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα κατά της Shein για εθιστικό σχεδιασμό και πώληση παράνομων προϊόντων

13:12

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο India AI Impact Summit 2026 στο Νέο Δελχί

12:56

Ισπανία: Στο στόχαστρο X, Meta και TikTok για εικόνες ΑΙ με παιδιά

12:47

Βουλή: Ομόφωνη εισήγηση για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου

12:39

Η TP GREECE συνεργάζεται με την Aegean Rebreath με την δράση «Posidonia Oceanica: Do Not Disturb»

12:36

Το 51% των εργαζομένων στην Ελλάδα ψάχνει για δεύτερη δουλειά

12:29

Παπασταύρου: Με τις χθεσινές υπογραφές η Ελλάδα προχωράει με αυτοπεποίθηση, δυναμώνει

12:19

Στα 74,85 δισ. ευρώ ο τζίρος του λιανεμπορίου το 2025 με ετήσια αύξηση 2%

12:15

Χατζηδάκης: Στις αρχές Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

12:09

H Austriacard αποκτά πρόσβαση στην αγορά του τραπεζικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας

12:06

Πέθανε ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον - Πρωτεργάτης των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ

12:04

Η Vertizon ξεκινά την κατασκευαστική δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά