Tip of the Day

Πώς το ChatGPT αλλάζει τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας

27-01-2023 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η Kaspersky διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η ικανότητα πρόσβασης του ευρύτερου κοινού στο ChatGPT ενδέχεται να μεταβάλει τους καθιερωμένους κανόνες του κόσμου της κυβερνοασφάλειας. Η διερεύνηση αυτή πραγματοποιείται λίγους μήνες αφότου το OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT3, ένα από τα πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέχρι σήμερα. Το ChatGPT3 μπορεί να εξηγήσει πολύπλοκες επιστημονικές έννοιες καλύτερα από πολλούς καθηγητές, να γράψει μουσική και να δημιουργήσει σχεδόν οποιοδήποτε κείμενο θελήσει ένας χρήστης.

Το ChatGPT3 αποτελεί ένα, κατά βάση, γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πειστικών κειμένων, τα οποία είναι δύσκολο να διακριθούν από αυτά που γράφουν οι άνθρωποι. Ως εκ τούτου, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν ήδη να αξιοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία για την πραγματοποίηση επιθέσεων phising.

Προηγουμένως, το κύριο εμπόδιο για την πραγματοποίηση μαζικών εκστρατειών phising αποτελούσε το υψηλό κόστος για τη σύνταξη του εκάστοτε στοχευμένου email. Το ChatGPT φαίνεται να αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες, επειδή μπορεί να επιτρέψει στους επιτιθέμενους να δημιουργήσουν πειστικά και εξατομικευμένα μηνύματα phising σε βιομηχανική κλίμακα. Μπορεί ακόμη και να προσδώσει αληθοφάνεια στην ανταπόκριση, δημιουργώντας πειστικά ψεύτικα e-mail που αποστέλλονται φαινομενικά μεταξύ εργαζομένων. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των επιτυχημένων επιθέσεων phishing μπορεί να αυξηθεί.

Να μην φοβούνται οι επιμελείς χρήστες

Πολλοί χρήστες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι το ChatGPT είναι ικανό να δημιουργεί κώδικα, ακόμη και κακόβουλης μορφής. Η δημιουργία ενός απλού infostealer θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί ακόμη και χωρίς δεξιότητες προγραμματισμού. Ωστόσο, οι επιμελείς χρήστες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι λύσεις ασφαλείας μπορούν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν έναν κώδικα γραμμένο από bot τόσο γρήγορα όσο συμβαίνει με όλα τα παλαιότερα κακόβουλα προγράμματα που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους. Ενώ ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία ότι το ChatGPT μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει ένα μοναδικό κακόβουλο λογισμικό για κάθε συγκεκριμένο θύμα, αυτά τα δείγματα θα εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν κακόβουλη συμπεριφορά που πιθανότατα θα εντοπιστεί από μια λύση ασφαλείας. Επιπλέον, το κακόβουλο λογισμικό που γράφεται με bot είναι πιθανό να περιέχει λεπτά σφάλματα και λογικές ανακολουθίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης αυτοματοποίηση της κωδικοποίησης κακόβουλου λογισμικού.

Αν και το εργαλείο μπορεί να φανεί χρήσιμο για τους επιτιθέμενους, οι αμυνόμενοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτό. Για παράδειγμα, το ChatGPT είναι ήδη σε θέση να εξηγήσει γρήγορα τι κάνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι κώδικα. Στο πλαίσιο της ομάδας SOC, όπου οι συνεχώς καταπονημένοι αναλυτές καλούνται να αφιερώσουν ελάχιστο χρόνο για κάθε περιστατικό, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Στο μέλλον οι χρήστες θα δουν πιθανώς πολλά εξειδικευμένα προϊόντα: ένα μοντέλο αντίστροφης μηχανικής για την καλύτερη κατανόηση του κώδικα, ένα μοντέλο επίλυσης CTF, ένα μοντέλο έρευνας ευπάθειας και πολλά άλλα.

«Ενώ το ChatGPT δεν κάνει απολύτως τίποτα κακόβουλο, μπορεί να βοηθήσει τους εισβολείς σε διάφορα σενάρια, για παράδειγμα, γράφοντας πειστικά στοχευμένα μηνύματα phising. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, το ChatGPT σίγουρα δεν είναι ικανό να μετατραπεί σε κάποιου είδους αυτόνομο πρόγραμμα hacking τεχνητής νοημοσύνης. Ο κακόβουλος κώδικας που δημιουργεί το νευρωνικό δίκτυο δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργεί και θα απαιτούσε ακόμα έναν εξειδικευμένο ειδικό για να τον βελτιώσει και να τον αναπτύξει. Αν και το ChatGPT δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στον κλάδο και δεν αλλάζει το παιχνίδι της κυβερνοασφάλειας, οι επόμενες γενιές τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα το κάνουν. Τα επόμενα χρόνια μπορεί να δούμε πώς τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τόσο εκπαιδευμένα σε φυσική γλώσσα όσο και κώδικα προγραμματισμού, προσαρμόζονται για εξειδικευμένες περιπτώσεις χρήσης στην κυβερνοασφάλεια. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο, από το κυνήγι απειλών έως την απόκριση περιστατικών. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας θα θέλουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες που θα δώσουν τα νέα εργαλεία, ενώ γνωρίζουν επίσης πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Vladislav Tushkanov, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:00

Ποιες επιχειρήσεις τροφίμων κάνουν μπίζνες στην Ιαπωνία

13:59

ΔΕΘ: Ένας αιώνας σε αριθμούς – Τα ρεκόρ, οι παύσεις και η διαδρομή από το 1926 στο 2026

13:56

Η ζωή του Μάθιου Πέρι γίνεται ντοκιμαντέρ στο Netflix

13:53

Γεραπετρίτης από Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ: «Η ΕΕ αλληλέγγυα σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου»

13:49

Δεν εξελέγη η Έλενα Ακρίτα στο αξίωμα της αντιπροέδρου της Βουλής

13:48

Τσιόδρας σε Κομισιόν: «Ανάγκη θέσπισης πανευρωπαϊκής ηλικίας πρόσβασης στα social media»

13:43

Στους δρόμους τα 50 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ

13:43

Ιρανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ «Σατανά» μετά από επίθεση σε γάμο

13:34

ΤτΕ: Σχεδόν αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο

13:32

Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος: Νέα απάτη - «μαμούθ» 500.000 ευρώ στην Κρήτη

13:25

Νέα απειλή Ερντογάν: «Η Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου»

13:23

Bloomberg: Δυναμική ανάκαμψη εννέα ελληνικών μετοχών με την ένταξη στον Stoxx Europe 600 - Πάνω από $1 δισ. οι εισροές

13:20

Κερύνεια: Εντοπίστηκε το ναυάγιο του καταμαράν - Συνεχίζονται οι έρευνες

13:18

Πυρκαγιές: «Πορτοκαλί» συναγερμός αύριο σε Αττική, Εύβοια και νησιά Αιγαίου

13:14

Διπλή διάκριση για τη Motor Oil στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

13:09

Προειδοποιεί ο CEO της Deutsche Bank: Ποιο είναι το «δηλητήριο» για τη γερμανική οικονομία

12:49

Σούπερ deal 3,2 δισ. δολ. στο online gaming - Η Lottomatica εξαγοράζει την Cirsa

12:41

Επιδότηση έως 14.220 ευρώ από ΔΥΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις αφορά - Οι αιτήσεις

12:36

Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της Μόσχας για τη Λειψία – Κλήθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες

12:34

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες

12:31

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,62% η απόδοση από τη δημοπρασία ετήσιων εντόκων 400 εκατ. ευρώ

12:30

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Κάρυστο Ευβοίας, επιχειρούν έξι εναέρια μέσα

12:21

Αίγυπτος: Στους 21 οι νεκροί από το τροχαίο δυστύχημα στο Νότιο Σινά

12:19

Μητσοτάκης: Ορόσημο για το παραλιακό μέτωπο το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αέναον»

12:18

Στενά του Ορμούζ: Δύο τάνκερ προσέκρουσαν σε νάρκες και τυλίχθηκαν στις φλόγες

12:17

Χατζηδάκης για μείωση τιμών: Δε θα αφήσουμε κάθε λαϊκιστή να μειώνει κάθε προσπάθεια

12:10

Υψηλό 3,5 ετών «χτύπησε» το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

12:06

H Νέα Υόρκη θα απαγορεύσει τη χρήση AI στα δημόσια σχολεία έως και την Γ' Γυμνασίου

12:02

ΛΔ Κονγκό: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί από την επιδημία Έμπολα

11:51

Μαρινάκης: «Λεφτά από Monopoly» οι υποσχέσεις της αντιπολίτευσης - Οι αναφορές σε Τσίπρα και Σαμαρά