Tip of the Day

Πώς το ChatGPT αλλάζει τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας

27-01-2023 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η Kaspersky διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η ικανότητα πρόσβασης του ευρύτερου κοινού στο ChatGPT ενδέχεται να μεταβάλει τους καθιερωμένους κανόνες του κόσμου της κυβερνοασφάλειας. Η διερεύνηση αυτή πραγματοποιείται λίγους μήνες αφότου το OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT3, ένα από τα πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέχρι σήμερα. Το ChatGPT3 μπορεί να εξηγήσει πολύπλοκες επιστημονικές έννοιες καλύτερα από πολλούς καθηγητές, να γράψει μουσική και να δημιουργήσει σχεδόν οποιοδήποτε κείμενο θελήσει ένας χρήστης.

Το ChatGPT3 αποτελεί ένα, κατά βάση, γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πειστικών κειμένων, τα οποία είναι δύσκολο να διακριθούν από αυτά που γράφουν οι άνθρωποι. Ως εκ τούτου, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν ήδη να αξιοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία για την πραγματοποίηση επιθέσεων phising.

Προηγουμένως, το κύριο εμπόδιο για την πραγματοποίηση μαζικών εκστρατειών phising αποτελούσε το υψηλό κόστος για τη σύνταξη του εκάστοτε στοχευμένου email. Το ChatGPT φαίνεται να αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες, επειδή μπορεί να επιτρέψει στους επιτιθέμενους να δημιουργήσουν πειστικά και εξατομικευμένα μηνύματα phising σε βιομηχανική κλίμακα. Μπορεί ακόμη και να προσδώσει αληθοφάνεια στην ανταπόκριση, δημιουργώντας πειστικά ψεύτικα e-mail που αποστέλλονται φαινομενικά μεταξύ εργαζομένων. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των επιτυχημένων επιθέσεων phishing μπορεί να αυξηθεί.

Να μην φοβούνται οι επιμελείς χρήστες

Πολλοί χρήστες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι το ChatGPT είναι ικανό να δημιουργεί κώδικα, ακόμη και κακόβουλης μορφής. Η δημιουργία ενός απλού infostealer θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί ακόμη και χωρίς δεξιότητες προγραμματισμού. Ωστόσο, οι επιμελείς χρήστες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι λύσεις ασφαλείας μπορούν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν έναν κώδικα γραμμένο από bot τόσο γρήγορα όσο συμβαίνει με όλα τα παλαιότερα κακόβουλα προγράμματα που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους. Ενώ ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία ότι το ChatGPT μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει ένα μοναδικό κακόβουλο λογισμικό για κάθε συγκεκριμένο θύμα, αυτά τα δείγματα θα εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν κακόβουλη συμπεριφορά που πιθανότατα θα εντοπιστεί από μια λύση ασφαλείας. Επιπλέον, το κακόβουλο λογισμικό που γράφεται με bot είναι πιθανό να περιέχει λεπτά σφάλματα και λογικές ανακολουθίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης αυτοματοποίηση της κωδικοποίησης κακόβουλου λογισμικού.

Αν και το εργαλείο μπορεί να φανεί χρήσιμο για τους επιτιθέμενους, οι αμυνόμενοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτό. Για παράδειγμα, το ChatGPT είναι ήδη σε θέση να εξηγήσει γρήγορα τι κάνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι κώδικα. Στο πλαίσιο της ομάδας SOC, όπου οι συνεχώς καταπονημένοι αναλυτές καλούνται να αφιερώσουν ελάχιστο χρόνο για κάθε περιστατικό, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Στο μέλλον οι χρήστες θα δουν πιθανώς πολλά εξειδικευμένα προϊόντα: ένα μοντέλο αντίστροφης μηχανικής για την καλύτερη κατανόηση του κώδικα, ένα μοντέλο επίλυσης CTF, ένα μοντέλο έρευνας ευπάθειας και πολλά άλλα.

«Ενώ το ChatGPT δεν κάνει απολύτως τίποτα κακόβουλο, μπορεί να βοηθήσει τους εισβολείς σε διάφορα σενάρια, για παράδειγμα, γράφοντας πειστικά στοχευμένα μηνύματα phising. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, το ChatGPT σίγουρα δεν είναι ικανό να μετατραπεί σε κάποιου είδους αυτόνομο πρόγραμμα hacking τεχνητής νοημοσύνης. Ο κακόβουλος κώδικας που δημιουργεί το νευρωνικό δίκτυο δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργεί και θα απαιτούσε ακόμα έναν εξειδικευμένο ειδικό για να τον βελτιώσει και να τον αναπτύξει. Αν και το ChatGPT δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στον κλάδο και δεν αλλάζει το παιχνίδι της κυβερνοασφάλειας, οι επόμενες γενιές τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα το κάνουν. Τα επόμενα χρόνια μπορεί να δούμε πώς τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τόσο εκπαιδευμένα σε φυσική γλώσσα όσο και κώδικα προγραμματισμού, προσαρμόζονται για εξειδικευμένες περιπτώσεις χρήσης στην κυβερνοασφάλεια. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο, από το κυνήγι απειλών έως την απόκριση περιστατικών. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας θα θέλουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες που θα δώσουν τα νέα εργαλεία, ενώ γνωρίζουν επίσης πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Vladislav Tushkanov, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:03

Πώς σχολιάζουν ξένοι οίκοι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία

18:02

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας

17:59

Χρηματιστήριο: Έκανε το 4 στα 4 με συγκρατημένο τζίρο

17:58

Η Google αλλάζει τον τρόπο που εμφανίζονται τα αποτελέσματα αναζήτησης στην Ευρώπη

17:49

Πεντάγωνο: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας»

17:45

ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και οι οικονομικές σχέσεις με την Ιαπωνία

17:44

BriQ Properties: Αύξηση 25% στα καθαρά κέρδη το 1ο εξάμηνο - Προσωρινό καθαρό μέρισμα 0,10€/μτχ

17:40

ΑΑΔΕ: Καθορίζονται οι διαδικασίες ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για τη διαχείριση των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης

17:39

Πετρόπουλος: Συμφωνία για εξαγορά του 100% της «Τζώρτζης» έναντι 6,5 εκατ. ευρώ

17:36

Βρετανία: Το υψηλότερο κόστος δανεισμού από το 1998 μετά το sell off στα ομόλογα

17:30

Premia: Διατήρηση πιστοληπτικής διαβάθμισης ΑΑ από την ICAP CRIF για δεύτερη χρονιά

17:28

H Βρετανία κατηγορεί το Ισραήλ ότι «κλείνει τα μάτια» σε μια «εθνοκάθαρση» στη Δυτική Όχθη

17:12

Νέες προσθήκες πανεπιστημιακών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

17:11

Ρουμανία: Η υπηρεσία πληροφοριών SRI απέτρεψε ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς

17:05

Αντλίες θερμότητας, θερμοσίφωνες και νέο «Εξοικονομώ»: Πότε ανοίγουν τα νέα προγράμματα - Τι έρχεται το φθινόπωρο

17:02

Μητσοτάκης: Υπόδειγμα σταθερότητας και ευημερίας η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

17:01

Απώλειες στη Wall Street με φόντο Ιράν και δασμούς

16:56

Χριστοδουλίδης για τριμερή: Έχουμε οικοδομήσει σταθερό σχήμα το οποίο ενισχύεται συνεχώς

16:49

Helleniq Energy: Στα 17,8 ευρώ η νέα τιμή-στόχος για τη μετοχή από Goldman Sachs

16:47

Τριπλή ευρωπαϊκή διάκριση για το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Yellow της Πειραιώς

16:44

Δ. Όχθη: Δώδεκα χώρες προχωρούν σε κυρώσεις στο εμπόριο με παράνομους ισραηλινούς οικισμούς

16:41

Λάιεν: Η Ουκρανία μπορεί να αγοράσει συστήματα Patriot από το δάνειο στήριξης της ΕΕ

16:32

Σδούκου: Η Ελλάδα μοιράζει πλεόνασμα, όταν η Ευρώπη κάνει περικοπές

16:30

Ρέτσος: «Οι υποδομές στη Θεσσαλονίκη βελτιώνονται, αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον»

16:27

Ζαχαράκη για PISA: Αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες, αξιοποιούμε τα θετικά και προχωρούμε με σχέδιο

16:26

Aλ Σίσι: Ορόσημο η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου - Ελλάδας

16:20

Hellenic Growth Agora - 90ή ΔΕΘ: Η Βόρεια Ελλάδα ανοίγεται στα Βαλκάνια

16:15

Στα χέρια της Tamarack Valley η Headwater Exploration έναντι 7,24 δισ. δολαρίων

16:13

ΠOY: Οι ελλείψεις σε προσωπικό και χρηματοδότηση δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του Έμπολα

15:58

Μια μέρα στα Γιάννενα: Τι να δείτε και τι να κάνετε, όποια εποχή κι αν τα επισκεφτείτε