Tip of the Day

POS παντού και online σύνδεση με ταμειακές μηχανές

27-09-2022 | 08:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
POS παντού και online σύνδεση με ταμειακές μηχανές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μετά την "Appodixi", την εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εντοπίζουν τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από αδήλωτες ή πειραγμένες ταμειακές μηχανές, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης των POS αλλά και των ταμειακών μηχανών στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελούν βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής και φέρνουν περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία το σχέδιο που δρομολογείται προβλέπει:

1. Επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων που δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και ταμειακή μηχανή. Επίσης δεν υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασης POS στα περίπτερα ή τα ταξί. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί επαγγελματίες διαθέτουν POS για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους.

2. Οnline διασύνδεση των ταμειακών με τα POS από τις αρχές του 2023. Με το νέο σύστημα οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από το πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν απόδειξη. Από τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό. Από το νέο έτος, ταμειακές μηχανές και POS θα είναι «σάρκα μία» με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το νέο σύστημα λέγεται «διασύνδεση συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS)». Με το σύστημα αυτό, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή. Ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να γίνεται σε 5 βήματα:

Ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να γίνεται σε 5 βήματα:

  • H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει "πληρωμή με κάρτα" και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  • Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  • Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) "online έγκριση" ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
  • Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
  • Ο Φορολογικός Μηχανισμός - ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:24

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ

13:21

Ψηφιοποίηση 1,2 δισ. σελίδων αρχείων του Δημοσίου: Ετήσιο όφελος 180 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αποτίμηση του ΕΚΤ

13:06

Παππάς: Θα ανατρέψουμε τα σχέδια διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ

13:00

Τράπεζες: Απελευθερώνουν κεφαλαιακό χώρο μέσω συνθετικών τιτλοποιήσεων

12:43

Η ακτινογραφία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε 20 αριθμούς

12:29

Γερμανία: Σχέδιο δραστικής περικοπής των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ

12:15

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

12:06

Μαρινάκης: Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που πήρε υπερκέρδη διυλιστηρίων και εταιρειών ενέργειας και τα επέστρεψε στην κοινωνία

11:52

Η Ρένα Δούρου νέα πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

11:45

Meta: Δικαστής δεν μπλόκαρε απολύσεις παρά την αγωγή εργαζομένων για διακρίσεις από ΤΝ

11:30

Βουλή: Κατατέθηκε προς κύρωση η σύμβαση παραχώρησης του αερολιμένα Καλαμάτας

11:17

Boeing: Διατηρεί αμετάβλητη την 20ετή πρόβλεψη της για τη ζήτηση αεροσκαφών

11:06

Θεσσαλονίκη: 23χρονος μοτοσικλετιστής έχασε τη ζωή του σε σύγκρουση με ΙΧ

10:57

Μητσοτάκης: Η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου είναι η καλύτερη απάντηση στις έωλες κατηγορίες της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας

10:51

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 20 Ιουλίου έως 24 Ιουλίου

10:31

Έκτακτη ρύθμιση 72 δόσεων: Άνοιξε η πλατφόρμα, ποιοι κερδίζουν και τι να προσέξουν

10:01

Αμοιβαία Κεφάλαια: Ξεπέρασε τα 32 δισ. το ενεργητικό, σε υψηλά 22 ετών

09:52

Τραμπ: Θέλει κι άλλο Μουντιάλ στις ΗΠΑ αλλά χωρίς Μεξικό και Καναδά

09:41

Γεραπετρίτης από Βιετνάμ: Νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις και κοινό μέτωπο υπέρ του Διεθνούς Δικαίου

09:31

Καναδάς: Πάνω από 200 δασικές πυρκαγιές παραμένουν εκτός ελέγχου

09:16

AI Act: Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΤΝ και η επόμενη ημέρα του ψηφιακού μετασχηματισμού

09:08

Ακρίβεια: Αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία «κυρίων» - Τι θα κρίνει τις μειώσεις τιμών 5% με 20%

08:55

Το 67% των παιδιών γεννιούνται με καισαρική στην Ελλάδα

08:51

Τουρκία: Σεισμός 5 βαθμών στο Μπαταλγκαζί, στην επαρχία Μαλάτια

08:45

Ανοικτά αύριο τα καταστήματα για την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων

08:40

Βενεζουέλα: Σε 5.069 νεκρούς ανέρχεται πλέον ο απολογισμός των σεισμών της 24ης Ιουνίου

08:29

Οι παραλίες της Κορινθίας που αξίζει να επισκεφθείτε

08:20

Οι μεγάλοι χαμένοι του Μουντιάλ

08:12

Καύσιμα: Γιατί η έκπτωση δεν έριξε τις τιμές της βενζίνης - Νέες αυξήσεις αναμένονται από το Σάββατο

08:07

Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος - Οι μισοί επισκέπτες εκτός ΕΕ έρχονται μήνες εκτός καλοκαιριού