Tip of the Day

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους

09-09-2022 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιες φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μπορεί η ηλεκτρονική αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων να έχει πέσει αλλά υπάρχουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αφήσει εκκρεμότητες στην Εφορία τις οποίες θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι το τέλος του έτους υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους που έλαβαν το 2021 αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν τα αναδρομικά με τροποποιητική φορολογική δήλωση, για τους κληρονόμους φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021 και υποβάλουν υποχρεωτικά χειρόγραφη δήλωση στην Εφορία αλλά και για φορολογούμενους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες που καλούνται να κλείσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

1. Εισοδήματα παλαιότερων ετών. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

2. Δηλώσεις από κληρονόμους. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

3. Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Κάλυψη τεκμηρίων

Επίσης οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2022.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:26

Κεραμέως: «Το επίδομα ανεργίας είναι ασφαλιστικό, ανταποδοτικό δικαίωμα. Δεν είναι προνοιακό»

17:19

Ιράν: Οι πιέσεις κατά της Τεχεράνης έχουν «φτάσει σε κρίσιμο και επικίνδυνο στάδιο»

17:19

11η Σεπτεμβρίου: Πέντε γυναίκες αφηγούνται τη ζωή μετά την τραγωδία

17:17

95 χρόνια Παπαστράτος: Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη για το επετειακό ντοκιμαντέρ

17:07

Anthropic: Οι Χούθι χρησιμοποίησαν την ΑΙ πλατφόρμα Claude για την ανάπτυξη πυραύλων

17:03

Alstom: Συμφωνία 1,2 δισ. ευρώ με τη Βρετανία για 29 ηλεκτρικά τρένα

16:59

Παπαθανάσης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Παρακαταθήκη για τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία»

16:50

Elan Capital: To hedge fund του Ρένου Δημητρίου εξετάζει τη δημιουργία γραφείου στην Αθήνα

16:40

Wall Street: Σπάει το αρνητικό σερί με +600 μονάδες ο Dow με βοήθεια από πληθωρισμό - πετρέλαιο

16:36

Κατσαφάδος: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για την Κρατική Αρωγή

16:31

Η Ρωσία θέτει στο στόχαστρο τη Λιθουανία αν αυτή εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της

16:26

Χούθι: «Κανένας λόγος ανησυχίας» για τη ναυσιπλοΐας στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ

16:12

Ο ηγέτης των Πρασίνων οριστικά υποψήφιος για την κοινοβουλευτική έδρα που άφησε ο Στάρμερ

16:02

Ελλάδα, η «χώρα της εστίασης»

15:48

ΗΠΑ: Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο - Ο δομικός ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

15:44

Μαρινάκης: «Προσωπική θέση» το δίμηνο επίδομα ανεργίας - Αντιδρoύν ΕΛΑΣ, ΠΑΣΟΚ

15:42

Δομική Κρήτης: Νέα σύμβαση 6,44 εκατ. ευρώ για πολυτελείς κατοικίες στην Ελούντα

15:36

Βέλγιο: Ένα ταξίδι 4 ημερών με τρένο στις πιο όμορφες πόλεις της χώρας

15:29

Νεπάλ: Στα 4,78 δισ. δολάρια εκτιμάται το κόστος ανοικοδόμησης μετά τη φονική πλημμύρα

15:29

Διπλό χτύπημα της ΑΑΔΕ στο «Ελ. Βενιζέλος» - Κατάσχεση 477.000 λαθραίων τσιγάρων

15:23

ΕΒΕΠ: Ανάλυση της νομοθεσίας που διέπει την αναγραφή τιμών πώλησης

15:19

Κεραμέως: Ρεκόρ απασχόλησης 72,2% στην Ελλάδα και ανεργία σε χαμηλό 18ετίας

15:12

Ντράγκι: Η Ευρώπη πρέπει να φτιάξει περισσότερα AI data centers

15:01

ΔΟΕ: Τουλάχιστον 46.000 εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της Υεμένης

14:57

Θα επιβιώσει ο Πέδρο Σάντσεθ από την κρίση της Θέουτα;

14:53

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2027

14:42

ΟΔΔΗΧ: Δεν θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία ομολόγων της 16ης Σεπτεμβρίου

14:36

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Νικουσόρ Νταν

14:33

O ΑΙ agent Muse της Meta ανέβηκε στη δεύτερη θέση του αμερικανικού App Store

14:25

Όμιλος Softweb: Chief AI Architect του Noetic AI Lab o Δημήτρης Γεωργίου