Tip of the Day

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους

09-09-2022 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιες φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μπορεί η ηλεκτρονική αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων να έχει πέσει αλλά υπάρχουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αφήσει εκκρεμότητες στην Εφορία τις οποίες θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι το τέλος του έτους υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους που έλαβαν το 2021 αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν τα αναδρομικά με τροποποιητική φορολογική δήλωση, για τους κληρονόμους φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021 και υποβάλουν υποχρεωτικά χειρόγραφη δήλωση στην Εφορία αλλά και για φορολογούμενους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες που καλούνται να κλείσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

1. Εισοδήματα παλαιότερων ετών. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

2. Δηλώσεις από κληρονόμους. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

3. Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Κάλυψη τεκμηρίων

Επίσης οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2022.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:26

«Βουτιά» 5% για το αργό στο άκουσμα της συμφωνίας Ιράν - ΗΠΑ

01:07

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία για τερματισμό του πολέμου με το Ιράν - «Ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ»

23:58

Γάζας: Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς και πυρά των Ισραηλινών

23:37

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε εργαλεία και οικοδομικά υλικά από εργοτάξια σε βόρεια και νότια προάστια

23:15

Τα Λουτρά Αιδηψού στο επίκεντρο μεγάλης ευρωπαϊκής κινηματογραφικής παραγωγής

22:47

Στη Θεσσαλονίκη το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη χορογραφία ζεϊμπέικου

22:16

Ρωσία: Ένας νεκρός από επίθεση ουκρανικών drones σε πολυκατοικία στη πόλη Οριόλ

21:47

Μελέτη του Yale: Πώς το ελαιόλαδο διαμορφώνει ένα πιο υγιές εντερικό μικροβίωμα

21:28

Σεισμός 5,3 βαθμών νοτιοδυτικά της Μεθώνης

21:18

Εκατοντάδες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας βεβαιώθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης

20:54

Λουόμενος εντόπισε πυρομαχικό υλικό - πιθανώς νάρκη - σε θαλάσσια περιοχή της Πιερίας

20:40

Ελβετία: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη Γενεύη σε πορεία κατά της G7

20:21

Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν ότι Αμερικανοί απεσταλμένοι θα επισκεφθούν «σύντομα» τη Ρωσία

20:05

Επιμένει ο Τραμπ: Αργότερα απόψε η συμφωνία με το Ιράν

19:53

Πεζεσκιάν: Το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν υποστηρίζει την οδό του διαλόγου

19:43

Ομπάμα: Δεν αναμένει μια συμφωνία με το Ιράν να είναι πολύ διαφορετική από τη συμφωνία του 2015

19:34

Γαλλία: Μέση Ανατολή και Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο κορυφής του G7 στο Εβιάν

19:20

Τηλεφωνική συνομιλία Ζελένσκι - Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

19:00

Από τη Starbase στο 1 τρισ. δολάρια: Πώς ο Μασκ χτίζει την αυτοκρατορία του

18:52

Χάμιλτον: Πανηγύρισε την πρώτη του νίκη με τη Ferrari στη Βαρκελώνη

18:38

Κομισιόν: Υπό αξιολόγηση ο αποκλεισμός απ' τα εξελιγμένα μοντέλα ΑΙ της Anthropic

18:09

Τραμπ σε Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Ας μην τινάξουμε την ειρήνη στον αέρα

17:47

Έλαβε εξιτήριο ο Γιώργος Μυλωνάκης

17:00

Με αργούς ρυθμούς η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου – Παραμένει το κενό στις επενδύσεις με την ΕΕ

16:44

Ελβετία δημοψήφισμα: Με 55% απέρριψαν τον περιορισμό του πληθυσμού της χώρας στα 10 εκατομμύρια

16:26

Reuters: Υποχωρεί έντονα η στήριξη στον Τραμπ στις αγροτικές ΗΠΑ

15:55

Σδούκου: Οι μικρές νίκες κάνουν στο τέλος τη μεγάλη διαφορά

15:44

Μητσοτάκης: Παρουσιάζει τη Δευτέρα τον Εθνικό Μηχανισμό Προστασίας Ζώων σε Καταστροφές

15:24

Τραμπ: Με «μάχες» μικτών πολεμικών τεχνών γιορτάζει τα 80α του γενέθλια

15:13

ΣΤΑΣΥ: Εργασίες από 15/6 στη Γραμμή 3 του Μετρό στο τμήμα Πανόρμου - Νομισματοκοπείο