Tip of the Day

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους

09-09-2022 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιες φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μπορεί η ηλεκτρονική αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων να έχει πέσει αλλά υπάρχουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αφήσει εκκρεμότητες στην Εφορία τις οποίες θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι το τέλος του έτους υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους που έλαβαν το 2021 αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν τα αναδρομικά με τροποποιητική φορολογική δήλωση, για τους κληρονόμους φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021 και υποβάλουν υποχρεωτικά χειρόγραφη δήλωση στην Εφορία αλλά και για φορολογούμενους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες που καλούνται να κλείσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

1. Εισοδήματα παλαιότερων ετών. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

2. Δηλώσεις από κληρονόμους. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

3. Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Κάλυψη τεκμηρίων

Επίσης οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2022.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:51

Goldman Sachs: Πού φυλάσσουν τον χρυσό τους οι κεντρικές τράπεζες

17:29

Οι αμερικανικές επικρίσεις σχετικά για τις επιθέσεις στη Συρία είναι «γεμάτες ανακρίβειες», λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

17:09

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στα Λευκόγια Δράμας

16:59

Συρία: Ένας τραυματίας έπειτα από επίθεση ισραηλινού drone

16:49

Βουλγαρία: Επενδύσεις έως 180 εκατ. ευρώ σε εταιρείες καινοτομίας

16:34

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα στον Όλυμπο

16:18

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Ινδό ομόλογό του - Θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη

15:56

Καλάθι ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις με «μπόνους» στους συνεπείς - Πώς και για ποιους επαγγελματίες καταργείται σταδιακά το τεκμαρτό εισόδημα

15:49

Η Τεχεράνη επέτρεψε σε ιρακινά πετρελαιοφόρα να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ

15:35

Θεσσαλονίκη: Νυχτερινός αποκλεισμός στην Περιφερειακή Οδό τη Δευτέρα 24 Αυγούστου

15:17

Το οικονομικό crash test του Τραμπ: Xρέος 40 τρισ. δολ, επιτόκιο στεγαστικών 6,7% και ντίζελ 5 δολαρίων

15:10

Ρωσία: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε σειρά πληγμάτων από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

14:50

Πρόεδρος βενζινοπωλών: Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη – «Άμεση ανάγκη για μέτρα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου»

14:42

Ο στρατηγός που έχασε τον γιο του και απειλεί να γκρεμίσει τον Νετανιάχου από την εξουσία

14:31

Σουηδία: Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας διαδικτυακές κοινότητες μετά τον θάνατο 17χρονης σε σχολείο

14:12

Ισπανία: Eπτά τραυματίες από σφοδρές βροχοπτώσεις – Εκκενώθηκε κάμπινγκ

13:59

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ προειδοποιεί το Ισραήλ για επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία

13:47

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές αύριο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

13:34

Τι σκέφτεται ο Τραμπ για την Κορέα

13:15

Euronext Athens: Στην τελική ευθεία η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές

13:02

Σιδηρόδρομος: Η (κυβερνητική) λίστα με τα μεγάλα έργα ανά την Ελλάδα - Η πρόοδος και τα χρονοδιαγράμματα

12:54

ΠΑΣΟΚ: Στον «αέρα» την Κυριακή το νέο vidcast για την Παιδεία

12:36

Ιός Δυτικού Νείλου: Κορύφωση για ακόμη 2 με 3 εβδομάδες – Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν

12:27

Οι διαιτητές κερδίζουν έως και 3.000 δολάρια ανά αγώνα - Γιατί έχουν βαρεθεί και τα παρατάνε

12:11

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις – Πότε αναμένεται η κλήρωση

11:52

Φονέας: Η παραλία με την άγρια ομορφιά στη Μεσσηνιακή Μάνη

11:36

ΟΑΣΘ: Έρχονται 12 νέες γραμμές λεωφορείων από 1η Σεπτεμβρίου

11:20

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 60χρονο με ένταλμα σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία της Interpol

11:09

Τι επιλέγουν να σπουδάσουν οι νέοι στην ΕΕ: Το χάσμα των δύο φύλων στα.. πτυχία - Η εικόνα στην Ελλάδα

10:58

Ουκρανία: Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάντεφουλ στο Κίεβο