Tip of the Day

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους

09-09-2022 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιες φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους

Μπορεί η ηλεκτρονική αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων να έχει πέσει αλλά υπάρχουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αφήσει εκκρεμότητες στην Εφορία τις οποίες θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι το τέλος του έτους υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους που έλαβαν το 2021 αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν τα αναδρομικά με τροποποιητική φορολογική δήλωση, για τους κληρονόμους φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021 και υποβάλουν υποχρεωτικά χειρόγραφη δήλωση στην Εφορία αλλά και για φορολογούμενους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες που καλούνται να κλείσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

1. Εισοδήματα παλαιότερων ετών. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

2. Δηλώσεις από κληρονόμους. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

3. Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Κάλυψη τεκμηρίων

Επίσης οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2022.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:11

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: 16,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - Πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τον πόλεμο στο Ιράν

21:07

Τυχερά παιχνίδια: Στα 16,73 δισ. ευρώ το 2025 - Το online «σήκωσε» την αγορά και τα έσοδα του Δημοσίου

21:00

Μαθητή Ειδικού Σχολείου που του είχε στείλει επιστολή συνάντησε ο Κ. Μητσοτάκης

20:54

Yπερκάλυψη 1,4 φορές για το ομόλογο της Premia - Στο 4,1% το επιτόκιο

20:44

Οι χώρες του Κόλπου καλούν το ΣΑ του ΟΗΕ να εγκρίνει τη χρήση βίας για το άνοιγμα του Ορμούζ - Αντίθετες Κίνα, Ρωσία, Γαλλία

20:35

Τέμπη: Από την αρχή η δίκη για τα βίντεο - Δεκτό το αίτημα αποχής της προέδρου

20:29

Ο Τραμπ «καρατόμησε» την υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι

20:19

Prodea: Απόσχιση του κλάδου logistics - Περνά στην θυγατρική Θριασεύς

20:11

Τραμπ: Το Ιράν πρέπει να συνάψει συμφωνία «προτού να είναι πολύ αργά»

20:06

Βουλή: Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές και ΟΠΕΚΕΠΕ

20:03

CNBC: Δασμούς έως και 100% για ορισμένα εισαγόμενα φάρμακα ετοιμάζει ο Τραμπ

19:55

Τραμπ και NATO: Βαθαίνει το ρήγμα με τους συμμάχους

19:45

ΤΜΕΔΕ: Παραμένει Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μακέδος

19:36

Πυροσβεστική: Δέχθηκε 1104 κλήσεις λόγω της κακοκαιρίας - 752 στην Περιφέρεια Αττικής

19:27

Έσβησαν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές με φόντο Τραμπ - Ιράν

19:14

Λεκορνί: Ο πόλεμος ενδέχεται να έχει άμεσο αντίκτυπο σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία στην Γαλλία

18:58

Ρωσία: Ο τερματικός σταθμός Πριμόρσκ έχασε το 40% των εγκαταστάσεων αποθήκευσης

18:47

Prodea: «Πράσινο φως» για την ΑΜΚ ύψους 50 εκατ. ευρώ

18:47

Unibios: Απόφαση για έκτακτη ΑΜΚ - Στα 2,47 ευρώ η τιμή διάθεσης

18:45

Dimand: Στα 39.4 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη το 2025

18:37

Διπλό «χτύπημα» σε γέφυρα κοντά στην Τεχεράνη - Ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν την Ιερουσαλήμ

18:34

Σκέρτσος: «Προτεραιότητά μας, η ενίσχυση της ειδικής εκπαίδευσης»

18:14

Το Ιράν καταρτίζει πρωτόκολλο με το Ομάν για τη ναυσιπλοΐα στο Ορμούζ

18:13

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις την Κυριακή (5/4) στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου

18:09

Σαράντα χώρες συζητούν τρόπους να ξανανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

18:06

ΟΗΕ: Ο γγ προειδοποιεί πως είμαστε «στα πρόθυρα ενός ευρύτερου πολέμου»

18:05

Reuters: Αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα οι επενδυτές μετά τις νέες απειλές Τραμπ

18:04

ΔΝΤ για Fed: Μικρός χώρος για μείωση επιτοκίων το 2026

17:59

Εβδομαδιαία άνοδος 4,64% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:55

Επικοινωνία Πούτιν και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για κρίση στη Μέση Ανατολή και OPEC