Tip of the Day

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους

09-09-2022 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιες φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους

Μπορεί η ηλεκτρονική αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων να έχει πέσει αλλά υπάρχουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αφήσει εκκρεμότητες στην Εφορία τις οποίες θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι το τέλος του έτους υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους που έλαβαν το 2021 αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν τα αναδρομικά με τροποποιητική φορολογική δήλωση, για τους κληρονόμους φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021 και υποβάλουν υποχρεωτικά χειρόγραφη δήλωση στην Εφορία αλλά και για φορολογούμενους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες που καλούνται να κλείσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

1. Εισοδήματα παλαιότερων ετών. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

2. Δηλώσεις από κληρονόμους. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

3. Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Κάλυψη τεκμηρίων

Επίσης οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2022.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:14

Ευκαιρίες για πρακτική άσκηση στο ΝΑΤΟ με μισθό 1.477 ευρώ - Αιτήσεις έως 22 Απριλίου

08:09

Επέστρεψαν στη Γη οι αστροναύτες της αποστολής Άρτεμις 2

08:03

Πασχαλινό τραπέζι 2026: Πόσα ευρώ κοστίζει η κρίση στη Μέση Ανατολή;

08:00

«Φωτιά» το πασχαλινό τραπέζι – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

23:57

Πάρκο «Ντόναλντ Τραμπ» θα ανεγερθεί στο Βουκουρέστι

23:43

Copernicus: Οι ωκεανοί κοντά σε επίπεδα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

23:36

Την Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου στα Χανιά παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

23:34

Εβδομαδιαία κέρδη 2% για τον χρυσό μετά την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

23:20

Wall Street: Ισχυρά κέρδη στην εβδομάδα με την προσοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες

22:50

Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2022 για το πετρέλαιο

22:25

Πακιστάν: Οι συνομιλίες ΗΠΑ- Ιράν στο Ισλαμαμπάντ είναι καθοριστικές για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας

22:01

Λίβανος: Σε 357 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα την Τετάρτη

21:41

Το Πακιστάν και η Γαλλία καταδίκασαν τις «παραβιάσεις της εκεχειρίας στον Λίβανο»

21:20

Ισχυρή ανάπτυξη στην αγορά σούπερ μάρκετ με οδηγό τις αυξήσεις τιμών

21:03

ΟΗΕ: Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με σοβαρή κρίση διατροφικής ασφάλειας

20:41

Σε ιστορικό χαμηλό το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ

20:32

IDF: 30 εκτοξεύσεις βλημάτων έγιναν την Παρασκευή από τον Λίβανο

20:15

Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στα Κανάρια Νησιά: 1 νεκρός - 3 σοβαρά τραυματίες

19:52

Τραμπ: «Φορτώνουμε τα πλοία μας με τα καλύτερα πυρομαχικά, εάν οι συνομιλίες αποτύχουν»

19:38

Hellenic Train: Με καθυστέρηση 64 λεπτών αναχώρησε η αμαξοστοιχία IC57 λόγω τεχνικού προβλήματος

19:22

Ιράν: Ζητά κατάπαυση πυρός στον Λίβανο και αποδέσμευση assets πριν τις διαπραγματεύσεις

19:08

Η πρώτη στρατηγική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν

19:02

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πιέσεις στον αμυντικό κλάδο

18:42

Smartwings: Επαναφορά πτήσεων προς Τελ Αβίβ από 15 Απριλίου

18:23

Με το Ιράν συνδέονται τα περισσότερα πλοία που έχουν πλεύσει μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:05

Ρωσία: Σε 19 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά καταδικάστηκε πρώην υφυπουργός Άμυνας

17:44

Βραζιλία - ΗΠΑ: Ανάληψη κοινής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος

17:25

Κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι εκτιμά ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα

17:11

Βανς: «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε αλλά δεν θα δεχτούμε παιχνίδια από το Ιράν»

16:54

5 πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι μετανιώνουν που δεν έκαναν