Tip of the Day

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους

09-09-2022 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιες φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του έτους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μπορεί η ηλεκτρονική αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων να έχει πέσει αλλά υπάρχουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αφήσει εκκρεμότητες στην Εφορία τις οποίες θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι το τέλος του έτους υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους που έλαβαν το 2021 αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν τα αναδρομικά με τροποποιητική φορολογική δήλωση, για τους κληρονόμους φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021 και υποβάλουν υποχρεωτικά χειρόγραφη δήλωση στην Εφορία αλλά και για φορολογούμενους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες που καλούνται να κλείσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

1. Εισοδήματα παλαιότερων ετών. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

2. Δηλώσεις από κληρονόμους. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

3. Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Κάλυψη τεκμηρίων

Επίσης οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2022.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Υπογράφηκε το μνημόνιο για τη νέα ΑΣΤΕΚ στον Άγιο Νικόλαο – Επένδυση 8,4 εκατ. ευρώ στην τουριστική εκπαίδευση

23:30

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν για έβδομη νύχτα

23:24

Περισσότερες από 200 πυρκαγιές καίνε ανεξέλεγκτα στον Καναδά

23:16

Wall Street: Στις συμπληγάδες του τεχνολογικού sell off και του Ιράν - Εβδομαδιαίες απώλειες 3% ο Nasdaq

23:05

Ρεκόρ συλλήψεων για εμπρησμούς από αμέλεια το τελευταίο διήμερο

22:47

Ουκρανία-Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί και αρκετοί τραυματίες εξαιτίας επιθέσεων

22:32

Νορβηγία: Περισσότερα από 50 σπίτια καταστράφηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς

22:21

Χρυσός: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Ιουνίου

22:18

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης άνοιξαν πυρ εναντίον εμπορικού πλοίου στα Στενά του Ορμούζ

22:10

ΑΔΜΗΕ: Από 4/9 η καταβολή καθαρού υπόλοιπου μερίσματος για το 2025 - Το νέο ΔΣ

21:41

Πετρέλαιο: «Άλμα» 4,5% μετά το πλήγμα Ιράν σε κρίσιμες υποδομές του Κουβέιτ - Ράλι 16% στην εβδομάδα

21:22

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Πολιτικά Ευβοίας και Ακόντιο Βοιωτίας - 35 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

21:16

ΗΠΑ: Παράσιτο που εντοπίστηκε σε μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ υπεύθυνο για την επιδημία εντερικής λοίμωξης

20:56

ΕΚΤΕΡ: Υπογραφή δεύτερης τροποποιητικής σύμβασης για το έργο «Infinity, Six Senses Porto Heli»

20:43

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει μαζική κλιμάκωση κατά του Ιράν - Στέλνει επιπλέον δεκάδες αεροσκάφη στο Ισραήλ

20:25

EE: Νέοι κανόνες για να σταματήσει η καταστροφή απούλητων ρούχων και υποδημάτων

20:13

Γάζα: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ισραηλινή επιδρομή κατά τη διάρκεια κηδείας στη Νουσέιρατ

20:00

Τραμπ: Αγώνας δρόμου για να θέσει υπό τον έλεγχό του τις εκλογές

19:52

Iδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της Αττικής

19:39

To EFA GROUP εξαγοράζει το 100% της SSMART

19:35

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό από 19 Ιουλίου στο τμήμα «Ευαγγελισμός - Κατεχάκη»

19:29

Νέα πτώση στις ευρωαγορές με βαρίδι το διεθνές sell off στα τσιπ

19:16

Διευρύνεται τo sell off της SpaceX - «Καπνός» πάνω από 1 τρισ. δολ.

19:12

Μεξικό: Σεισμός 7,4 βαθμών στα ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας

19:06

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 34 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Κίνα

18:55

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σέρρες λόγω βλάβης

18:47

Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε κέντρο ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Τσαμπαχάρ

18:39

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αποπομπή του Φιόντοροφ

18:29

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των τιμών εισαγωγών τον Ιούνιο λόγω Κίνας

18:12

Tο Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε στον ΕΛΕΓΕΠ ελλείμματα και λανθασμένες πληρωμές