Tip of the Day

Απολύσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι - Πότε είναι άκυρες

03-08-2022 | 09:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απολύσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι - Πότε είναι άκυρες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έναν νέο «οδηγό» για όσα πρέπει να γνωρίζουν και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση απόλυσης δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων – Γενική Ομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) απαντώντας στις πιο συχνές ερωτήσεις, σχετικά με τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ο εκάστοτε εργαζόμενος.

Α. Πότε είναι άκυρη η απόλυση

Σε περίπτωση παράλειψης καταβολής αποζημίωσης έστω και μίας δόσης επέρχεται ακυρότητα της απόλυσης.

Β. Πότε είναι καταχρηστική η απόλυση

Όταν το δικαίωμα του εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας ασκείται καταχρηστικά, όταν δηλαδή υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού ή οικονομικού σκοπού του δικαιώματος. Πολλές περιπτώσεις απόλυσης έχουν κριθεί από τα Δικαστήρια σαν καταχρηστικές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Απόλυση που γίνεται για την ικανοποίηση από τον εργοδότη αισθήματος εκδίκησης προς τον εργαζόμενο που είναι άσχετο με την εκτέλεση της σύμβασης εργασίας.
  • Καταχρηστικές είναι και οι απολύσεις που γίνονται λόγω νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης του εργαζόμενου, ή λόγω δικαστικής διεκδίκησης των αξιώσεών του, ή λόγω αρνήσεώς του να δεχθεί παράνομη απαίτηση του εργοδότη, ή για πολιτικούς λόγους κλπ.
  • Καταχρηστική έχει κριθεί επίσης η προσφυγή από τον εργοδότη στο δυσμενέστερο για τον εργαζόμενο μέσο, την απόλυση, για πειθαρχική παράβαση, ενώ ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί με ηπιότερα μέτρα, όπως με τις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της επιχείρησης ποινές.
  • Γενικά καταχρηστική είναι κάθε απόλυση που δεν δικαιολογείται από το καλώς εννοούμενο συμφέρον του εργοδότη ή από άλλες αντισυμβατικές ενέργειες του εργαζόμενου, από τις οποίες επηρεάζεται ο κανονικός ρυθμός της εργασίας.

Γ. Σε ποιες περιπτώσεις είναι αντίθετη με τις απαγορευτικές διατάξεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις η νομοθεσία απαγορεύει ρητά την απόλυση. Τέτοιες περιπτώσεις είναι κυρίως οι εξής:

  • Συνδικαλιστικά στελέχη:

Απαγορεύεται η απόλυση των συνδικαλιστικών στελεχών χωρίς απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής.

  • Έγκυες εργαζόμενες:

1. Η παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 1483/1984 (Α΄ 153) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.

Η προστασία από την καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας ισχύει τόσο έναντι του εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται, χωρίς να έχει προηγουμένως απασχοληθεί αλλού, πριν συμπληρώσει 18 μήνες από τον τοκετό ή το μεγαλύτερο χρόνο που προβλέπεται στην παρούσα, όσο και έναντι του νέου εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται και μέχρι τη συμπλήρωση των ανωτέρω χρόνων. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.»

άρθρο 36, Ν.3996/2011

Αντίστοιχη προστασία προβλέφθηκε και για τον πατέρα εργαζόμενο, δυνάμει του άρθρου 48 του Ν. 4808/2021, σύμφωνα με το οποίο η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενου πατέρα από τον εργοδότη για χρονικό διάστημα 6 μηνών από τον τοκετό απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.

  • Αδειούχοι εργαζόμενοι:

Είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου που έγινε κατά την διάρκεια της ετήσιας άδειας αναπαύσεως που του χορηγήθηκε.

  • Στρατευμένοι μισθωτοί:

Δεν αποτελεί λόγο λύσης σύμβασης εργασίας, η στράτευσή τους. Υπάρχουν προστατευτικές διατάξεις γι’ αυτούς που στρατεύονται ή αποστρατεύονται και δεν επιτρέπεται να απολυθούν, ακόμα και για ένα χρόνο μετά την αποστράτευσή τους. Η κύρωση για το μη σεβασμό των διατάξεων, είναι η ειδική πρόσθετη αποζημίωση, ίση με μισθούς 6 μηνών επιπλέον της αποζημίωσης για την απόλυση.

Οι προσληφθέντες αναγκαστικά με τις διατάξεις για την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνων, πολεμιστών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κλπ, δεν επιτρέπεται να απολυθούν χωρίς απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής

Ενέργειες Εργαζόμενου σε περίπτωση Άκυρης Απόλυσης

Ο εργαζόμενος που απολύεται από την εργασία του με άκυρη καταγγελία μπορεί να προσφύγει στα Δικαστήρια και να ζητήσει να αναγνωρισθεί η ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του και να του καταβληθούν οι μισθοί υπερημερίας από τον εργοδότη που δεν αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του.

Ποιες είναι οι προθεσμίες

Η σχετική αγωγή πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 3 μηνών από την κοινοποίηση του εγγράφου της απόλυσης, αλλιώς το δικαίωμα παραγράφεται και η αγωγή απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

Αν η ακυρότητα της απόλυσης οφείλεται στη μη κοινοποίηση εγγράφου, η 3μηνη προθεσμία αρχίζει από την ημέρα που ο εργοδότης σταμάτησε να αποδέχεται τις υπηρεσίες του εργαζόμενου. Πάντως, η με επιφύλαξη είσπραξη της αποζημίωσης δεν αποτελεί παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα ακυρότητας της απόλυσης ή της επιδίωξης μεγαλύτερης αποζημίωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:28

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από «άγνωστο βλήμα» ανοικτά του Ομάν

08:25

Ο Γκουτέρες προτείνει τη βοήθεια του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση μεταφορών λιπασμάτων στο Ορμούζ

08:20

Οι ΗΠΑ κόβουν «όλους τους οικονομικούς πόρους» του Ιράν - Νέα «ήττα» για του Αμερικανούς υπόσχεται η Τεχεράνη

08:18

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο σε δυο ευρωβουλευτές της Σουηδίας

08:15

"Right to Stay": Mια νέα γεωγραφία ανάπτυξης

08:13

Βενεζουέλα: 6.509 νεκροί με τον νέο απολογισμό, δυο μήνες μετά τον διπλό σεισμό

08:11

NASA: Πώς μια πυρκαγιά μπορεί να δημιουργήσει τη δική της καταιγίδα

07:55

Ακίνητα: Ανάρπαστες από τους ξένους οι κατοικίες στην Ελλάδα - Ποιο είναι το budget

07:52

Πού θα κριθεί το deal για την πώληση της Evergood

07:46

Το γαλάζιο μπλόκο προς τα δεξιά - Το μαύρισμα του Άδωνι - Οι… βουτιές του Τσίπρα

07:40

Στα 1.404 ευρώ ο μέσος μισθός τον Ιανουάριο - Αυξήθηκε κατά 3,38% μέσα σε ένα έτος

07:30

Σιδηρόδρομος: «Μακραίνει» ο ορίζοντας ολοκλήρωσης για αποκατάσταση σηματοδότησης, ETCS, τηλεδιοίκησης στη Θεσσαλία (Alstom)

07:18

ΥΠΕΝ: Νέα «φόρμουλα» για να πάρουν «ρεύμα» τα data center - «Τείχος» στους ευκαιριακούς επενδυτές

07:11

Κρυπτονομίσματα: Το φορολογικό κενό «μπλοκάρει» τα κέρδη των επενδυτών

07:04

Τζίρος με το σταγονόμετρο - Η έκπληξη της Motor Oil - Κίνδυνος πρώτης γραμμής

23:58

Europol: Οι ληστείες μουσείων έχουν γίνει βιαιότερες - Oι κλέφτες στρατολογούνται μέσω social media

23:50

Στα 117 εκατ. ευρώ οι δωρεές προς το ΥΠΕΘΑ από τον Ιούλιο του 2023

23:42

Χέγκσεθ: «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων εναντίον του Ιράν»

23:30

Τυνησία: Νοσοκομείο έχει παραλάβει 19 σορούς μετά από ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

23:25

Το Ιράν υπόσχεται μία νέα «ήττα» για τις ΗΠΑ μετά τις νέες κυρώσεις

23:14

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με φόντο δασμούς, Ιράν και Nvidia

22:55

Φωτιά στη Νεβάδα: Σχεδόν 90.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

22:46

Παραιτήθηκε από σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Σωτήρης Σέρμπος

22:25

Οι πρώτοι AI δορυφόροι της SpaceX με τσιπ της Nvidia θα εκτοξευθούν το 2027

22:17

Ποια πόλη στην Ελλάδα «έβρασε» με 41,5 βαθμούς Κελσίου σήμερα

22:01

Στη Βουλή το νέο πλαίσιο κρατικής αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές

21:52

Reuters: Ποιες είναι οι επιλογές του Ιράν για κλιμάκωση της έντασης μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

21:34

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας

21:28

Σε νέο υψηλό 3,5 μηνών ο χρυσός με προσοχή σε PCE και Τζάκσον Χολ

21:16

Πυροσβεστική: 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο