Tip of the Day

Απολύσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι - Πότε είναι άκυρες

03-08-2022 | 09:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απολύσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι - Πότε είναι άκυρες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έναν νέο «οδηγό» για όσα πρέπει να γνωρίζουν και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση απόλυσης δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων – Γενική Ομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) απαντώντας στις πιο συχνές ερωτήσεις, σχετικά με τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ο εκάστοτε εργαζόμενος.

Α. Πότε είναι άκυρη η απόλυση

Σε περίπτωση παράλειψης καταβολής αποζημίωσης έστω και μίας δόσης επέρχεται ακυρότητα της απόλυσης.

Β. Πότε είναι καταχρηστική η απόλυση

Όταν το δικαίωμα του εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας ασκείται καταχρηστικά, όταν δηλαδή υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού ή οικονομικού σκοπού του δικαιώματος. Πολλές περιπτώσεις απόλυσης έχουν κριθεί από τα Δικαστήρια σαν καταχρηστικές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Απόλυση που γίνεται για την ικανοποίηση από τον εργοδότη αισθήματος εκδίκησης προς τον εργαζόμενο που είναι άσχετο με την εκτέλεση της σύμβασης εργασίας.
  • Καταχρηστικές είναι και οι απολύσεις που γίνονται λόγω νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης του εργαζόμενου, ή λόγω δικαστικής διεκδίκησης των αξιώσεών του, ή λόγω αρνήσεώς του να δεχθεί παράνομη απαίτηση του εργοδότη, ή για πολιτικούς λόγους κλπ.
  • Καταχρηστική έχει κριθεί επίσης η προσφυγή από τον εργοδότη στο δυσμενέστερο για τον εργαζόμενο μέσο, την απόλυση, για πειθαρχική παράβαση, ενώ ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί με ηπιότερα μέτρα, όπως με τις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της επιχείρησης ποινές.
  • Γενικά καταχρηστική είναι κάθε απόλυση που δεν δικαιολογείται από το καλώς εννοούμενο συμφέρον του εργοδότη ή από άλλες αντισυμβατικές ενέργειες του εργαζόμενου, από τις οποίες επηρεάζεται ο κανονικός ρυθμός της εργασίας.

Γ. Σε ποιες περιπτώσεις είναι αντίθετη με τις απαγορευτικές διατάξεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις η νομοθεσία απαγορεύει ρητά την απόλυση. Τέτοιες περιπτώσεις είναι κυρίως οι εξής:

  • Συνδικαλιστικά στελέχη:

Απαγορεύεται η απόλυση των συνδικαλιστικών στελεχών χωρίς απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής.

  • Έγκυες εργαζόμενες:

1. Η παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 1483/1984 (Α΄ 153) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.

Η προστασία από την καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας ισχύει τόσο έναντι του εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται, χωρίς να έχει προηγουμένως απασχοληθεί αλλού, πριν συμπληρώσει 18 μήνες από τον τοκετό ή το μεγαλύτερο χρόνο που προβλέπεται στην παρούσα, όσο και έναντι του νέου εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται και μέχρι τη συμπλήρωση των ανωτέρω χρόνων. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.»

άρθρο 36, Ν.3996/2011

Αντίστοιχη προστασία προβλέφθηκε και για τον πατέρα εργαζόμενο, δυνάμει του άρθρου 48 του Ν. 4808/2021, σύμφωνα με το οποίο η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενου πατέρα από τον εργοδότη για χρονικό διάστημα 6 μηνών από τον τοκετό απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.

  • Αδειούχοι εργαζόμενοι:

Είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου που έγινε κατά την διάρκεια της ετήσιας άδειας αναπαύσεως που του χορηγήθηκε.

  • Στρατευμένοι μισθωτοί:

Δεν αποτελεί λόγο λύσης σύμβασης εργασίας, η στράτευσή τους. Υπάρχουν προστατευτικές διατάξεις γι’ αυτούς που στρατεύονται ή αποστρατεύονται και δεν επιτρέπεται να απολυθούν, ακόμα και για ένα χρόνο μετά την αποστράτευσή τους. Η κύρωση για το μη σεβασμό των διατάξεων, είναι η ειδική πρόσθετη αποζημίωση, ίση με μισθούς 6 μηνών επιπλέον της αποζημίωσης για την απόλυση.

Οι προσληφθέντες αναγκαστικά με τις διατάξεις για την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνων, πολεμιστών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κλπ, δεν επιτρέπεται να απολυθούν χωρίς απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής

Ενέργειες Εργαζόμενου σε περίπτωση Άκυρης Απόλυσης

Ο εργαζόμενος που απολύεται από την εργασία του με άκυρη καταγγελία μπορεί να προσφύγει στα Δικαστήρια και να ζητήσει να αναγνωρισθεί η ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του και να του καταβληθούν οι μισθοί υπερημερίας από τον εργοδότη που δεν αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του.

Ποιες είναι οι προθεσμίες

Η σχετική αγωγή πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 3 μηνών από την κοινοποίηση του εγγράφου της απόλυσης, αλλιώς το δικαίωμα παραγράφεται και η αγωγή απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

Αν η ακυρότητα της απόλυσης οφείλεται στη μη κοινοποίηση εγγράφου, η 3μηνη προθεσμία αρχίζει από την ημέρα που ο εργοδότης σταμάτησε να αποδέχεται τις υπηρεσίες του εργαζόμενου. Πάντως, η με επιφύλαξη είσπραξη της αποζημίωσης δεν αποτελεί παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα ακυρότητας της απόλυσης ή της επιδίωξης μεγαλύτερης αποζημίωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:15

Euronext Athens: Στην τελική ευθεία η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές

13:02

Σιδηρόδρομος: Η (κυβερνητική) λίστα με τα μεγάλα έργα ανά την Ελλάδα - Η πρόοδος και τα χρονοδιαγράμματα

12:54

ΠΑΣΟΚ: Στον «αέρα» την Κυριακή το νέο vidcast για την Παιδεία

12:36

Ιός Δυτικού Νείλου: Κορύφωση για ακόμη 2 με 3 εβδομάδες – Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν

12:27

Οι διαιτητές κερδίζουν έως και 3.000 δολ. ανά αγώνα - Γιατί έχουν βαρεθεί και τα παρατάνε

12:11

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις – Πότε αναμένεται η κλήρωση

11:52

Φονέας: Η παραλία με την άγρια ομορφιά στη Μεσσηνιακή Μάνη

11:36

ΟΑΣΘ: Έρχονται 12 νέες γραμμές λεωφορείων από 1η Σεπτεμβρίου

11:20

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 60χρονο με ένταλμα σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία της Interpol

11:09

Τι επιλέγουν να σπουδάσουν οι νέοι στην ΕΕ: Το χάσμα των δύο φύλων στα.. πτυχία - Η εικόνα στην Ελλάδα

10:58

Ουκρανία: Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάντεφουλ στο Κίεβο

10:44

Προσωρινό «ΟΚ» από το Ανώτατο Δικαστήριο για την αίθουσα χορού στο Λευκό Οίκο - «Ευγνώμων» δηλώνει ο Τραμπ

10:36

ΔΕΘ: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη – Πάνω από 3.500 αστυνομικοί επί ποδός

10:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 16 νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο

10:21

Τραμπ: Επιλογή Μπέσεντ η παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

10:01

Η περιορισμένη χωρητικότητα κρατά ψηλά τους ναύλους των containers

09:39

Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια της Αττικής – 80.000 ταξιδιώτες φεύγουν για τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου

09:35

ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν σκληρά μηνύματα ενόψει των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων

09:32

Σε τροχιά καύσωνα η Ελλάδα - Πού θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

09:21

Τουρισμός: Οι ενδείξεις και οι προβληματισμοί του α΄ εξαμήνου

09:17

ΗΠΑ: Το TikTok θα καταβάλει 400 εκατ. δολάρια για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων ανηλίκων

09:06

Τα βομβαρδισμένα λιμάνια σε Ουκρανία και Ρωσία «μπλοκάρουν» τα σιτηρά – Η σοδειά δεν φεύγει, οι αγρότες δεν μπορούν να σπείρουν

09:03

Καταβλήθηκαν οι πρώτες οικονομικές ενισχύσεις σε πυρόπληκτους στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας

08:47

Ψυττάλεια 3.0: Τα 500 εκατ. ευρώ, οι καθυστερήσεις και ο δρόμος μέχρι την κατασκευή

08:33

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως και 35% στα ποσά που λαμβάνουν

08:31

Δασμοί των ΗΠΑ 50% σε καναδικά προϊόντα - Ναυάγησαν οι συνομιλίες

08:19

Τράπεζες: Το πάρτι των μετόχων συνεχίζεται – Πόσα θα πάνε σε μέρισμα και buybacks

08:05

Καύσιμα: Έξι μήνες πολέμου στην αντλία - Στο +15% η βενζίνη, στο +29% το diesel

23:58

Iσραήλ: «Ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να σταθεί απέναντι στον αντισημιτισμό»

23:45

Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και άλλες διασημότητες θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στη Daily Mail