Tip of the Day

Εννέα συμβουλές για να είναι ασφαλή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας

21-07-2022 | 07:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εννέα συμβουλές για να είναι ασφαλή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και συνεχώς νέοι τρόποι ανακαλύπτονται από τους «κυβερνοεγκληματίες» ώστε να κλέβουν στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Υπάρχουν όμως και πολλοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο κλοπής των στοιχείων της κάρτας σας. O Phil Muncaster από την ESET συνοψίζει 9 βασικές κινήσεις:

  1. Να είστε σε εγρήγορση: μην απαντάτε ποτέ σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία. Μπορεί να είναι παγιδευμένα με κακόβουλο λογισμικό. Ή θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε σελίδες phishing όπου θα σας ενθαρρύνουν να εισαγάγετε τα στοιχεία σας.
  2. Μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες από το τηλέφωνο, ακόμη και αν ο συνομιλητής σας ακούγεται πειστικός. Ρωτήστε από πού σας καλούν και, στη συνέχεια, καλέστε ξανά αυτόν τον οργανισμό για να το ελέγξετε - και μην χρησιμοποιείτε τους αριθμούς επικοινωνίας που σας δίνουν.
  3. Μην χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, ιδίως χωρίς τη χρήση εικονικού ιδιωτικού δίκτυού (VPN). Αν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσετε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, μην κάνετε τίποτα που απαιτεί την εισαγωγή στοιχείων της κάρτας σας (π.χ. ηλεκτρονικές αγορές).
  4. Μην αποθηκεύετε τα στοιχεία της κάρτας σας σε ιστοσελίδες διαδικτυακών αγορών ή άλλες ιστοσελίδες, παρόλο που αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου σε μελλοντικές επισκέψεις. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι πιθανότητες να ληφθούν τα στοιχεία της κάρτας σας, εάν παραβιαστεί η εν λόγω εταιρεία ή εάν υποκλαπεί ο λογαριασμός σας.
  5. Εγκαταστήστε σε όλους τους φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές λογισμικό anti-malware, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας κατά του phishing, από έναν αξιόπιστο προμηθευτή.
  6. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων σε όλους τους ευαίσθητους λογαριασμούς. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να τους παραβιάσουν οι χάκερ με κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης.
  7. Κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από νόμιμα καταστήματα (Apple App Store, Google Play).
  8. Αν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο, κάντε τις μόνο σε ιστοσελίδες με ασφαλή σύνδεση HTTPS (θα πρέπει να εμφανίζεται ένα λουκέτο στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης δίπλα στη διεύθυνση URL). Έτσι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα υποκλοπής δεδομένων.
  9. Είναι καλή πρακτική να παρακολουθείτε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους λογαριασμούς καρτών σας. Εάν εντοπίσετε ύποπτες συναλλαγές, ενημερώστε αμέσως την τράπεζα. Ορισμένες εφαρμογές σας επιτρέπουν πλέον να "παγώσετε" όλες τις δαπάνες σε συγκεκριμένες κάρτες μέχρι να εξακριβώσετε αν υπήρξε παραβίαση της ασφάλειας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρουν οι εγκληματίες τα στοιχεία της κάρτας μας, αλλά και πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να τους κρατήσουμε σε απόσταση, αναφέρει η ESET.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:29

Σε υψηλό καθεστώς ελέγχου ChatGPT, Reddit και Roblox στην ΕΕ

13:26

Βάντεφουλ για δημοψήφισμα στην Ισλανδία: «Η ΕΕ πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική»

13:16

Μαρινάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Δημιουργία 650.000 θέσεων εργασίας και αύξηση 60% των επενδύσεων

13:15

«Κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο» ο ιός του Δυτικού Νείλου - Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία

13:12

Γιατί αυτό το καλοκαίρι έμοιαζε ατελείωτο - Οι ειδήσεις που δεν μας άφησαν να πάρουμε ανάσα

12:52

Χατζηδάκης: «Ψεύτικες οι υποσχέσεις της αντιπολίτευσης που υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια»

12:51

Mercedes: Ξεκινά επαναγορά μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ

12:51

Ζαχαράκη: Πρόσληψη 36.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

12:37

Χαμηλές πωλήσεις στις θερινές εκπτώσεις - ΕΣΕΕ: «Επείγουν τα μέτρα στήριξης»

12:34

Λιανεμπόριο: Αύξηση 4,2% του τζίρου τον Ιούνιο

12:31

Ξαφνική πλημμύρα στο Γκραν Κάνιον: 1 νεκρός, 15 αγνοούμενοι

12:24

Παπασταύρου: Στις αρχές του 2027 η λειτουργία των θαλάσσιων πάρκων - Ο νέος σχεδιασμός για ΑΠΕ, τουρισμό και data centers

12:19

Αυξήθηκαν κατά 43,7% οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων το β' τρίμηνο

12:13

Στο 7,9% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο

12:11

Bally’s Intralot: Η Deutsche Bank απέκτησε 1,07 εκατ. μετοχές

12:07

Γεραπετρίτης: «Σε κάθε αυθαιρεσία και επιθετικότητα της Τουρκίας θα υπάρχει απάντηση»

11:59

Σούπερ μάρκετ: Στα ράφια 1.740 κωδικοί με χαμηλότερες τιμές - Στο 9,5% η μέση μείωση - Αναλυτικές λίστες

11:56

CNBC: «Μαύρο πρόβατο» του χρέους η Γαλλία - Στα υψηλά της κρίσης του 2008 το κόστος δανεισμού

11:55

Ταχύτερη από το αναμενόμενο η ανάπτυξη της Τουρκίας το δεύτερο τρίμηνο

11:53

Παρατείνεται και τον Σεπτέμβριο η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

11:46

Αλλαγή σκυτάλης στην Αpple - Τι αφήνει πίσω ο Τιμ Κουκ

11:42

Σούκουλη (ΥΠΕΝ): «Τάξη στον χώρο - Η σιωπηρή μεταρρύθμιση απέκτησε πλέον δυνατή φωνή»

11:41

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τις 50 ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ

11:36

«Αξία για το Μέλλον»: Το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο στη 90ή ΔΕΘ

11:19

Επαφή με τις 2.700 μονάδες στο Χρηματιστήριο εν αναμονή του rebalancing

11:18

Νέο «καμπανάκι» της Goldman Sachs για το ντίζελ

11:12

Η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

10:59

Οι 8 τάσεις που διαμορφώνουν τη δημόσια διοίκηση έως το 2030

10:56

Φλωρίδης για κόμμα Σαμαρά: «Κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο - Ελπίζουν ότι θα πλήξει τη ΝΔ»

10:52

Σάντσεθ: «Συνεχίζεται η έρευνα για τη συρροή μεταναστών στη Θέουτα»