Tip of the Day

Εννέα συμβουλές για να είναι ασφαλή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας

21-07-2022 | 07:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εννέα συμβουλές για να είναι ασφαλή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και συνεχώς νέοι τρόποι ανακαλύπτονται από τους «κυβερνοεγκληματίες» ώστε να κλέβουν στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Υπάρχουν όμως και πολλοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο κλοπής των στοιχείων της κάρτας σας. O Phil Muncaster από την ESET συνοψίζει 9 βασικές κινήσεις:

  1. Να είστε σε εγρήγορση: μην απαντάτε ποτέ σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία. Μπορεί να είναι παγιδευμένα με κακόβουλο λογισμικό. Ή θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε σελίδες phishing όπου θα σας ενθαρρύνουν να εισαγάγετε τα στοιχεία σας.
  2. Μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες από το τηλέφωνο, ακόμη και αν ο συνομιλητής σας ακούγεται πειστικός. Ρωτήστε από πού σας καλούν και, στη συνέχεια, καλέστε ξανά αυτόν τον οργανισμό για να το ελέγξετε - και μην χρησιμοποιείτε τους αριθμούς επικοινωνίας που σας δίνουν.
  3. Μην χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, ιδίως χωρίς τη χρήση εικονικού ιδιωτικού δίκτυού (VPN). Αν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσετε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, μην κάνετε τίποτα που απαιτεί την εισαγωγή στοιχείων της κάρτας σας (π.χ. ηλεκτρονικές αγορές).
  4. Μην αποθηκεύετε τα στοιχεία της κάρτας σας σε ιστοσελίδες διαδικτυακών αγορών ή άλλες ιστοσελίδες, παρόλο που αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου σε μελλοντικές επισκέψεις. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι πιθανότητες να ληφθούν τα στοιχεία της κάρτας σας, εάν παραβιαστεί η εν λόγω εταιρεία ή εάν υποκλαπεί ο λογαριασμός σας.
  5. Εγκαταστήστε σε όλους τους φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές λογισμικό anti-malware, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας κατά του phishing, από έναν αξιόπιστο προμηθευτή.
  6. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων σε όλους τους ευαίσθητους λογαριασμούς. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να τους παραβιάσουν οι χάκερ με κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης.
  7. Κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από νόμιμα καταστήματα (Apple App Store, Google Play).
  8. Αν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο, κάντε τις μόνο σε ιστοσελίδες με ασφαλή σύνδεση HTTPS (θα πρέπει να εμφανίζεται ένα λουκέτο στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης δίπλα στη διεύθυνση URL). Έτσι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα υποκλοπής δεδομένων.
  9. Είναι καλή πρακτική να παρακολουθείτε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους λογαριασμούς καρτών σας. Εάν εντοπίσετε ύποπτες συναλλαγές, ενημερώστε αμέσως την τράπεζα. Ορισμένες εφαρμογές σας επιτρέπουν πλέον να "παγώσετε" όλες τις δαπάνες σε συγκεκριμένες κάρτες μέχρι να εξακριβώσετε αν υπήρξε παραβίαση της ασφάλειας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρουν οι εγκληματίες τα στοιχεία της κάρτας μας, αλλά και πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να τους κρατήσουμε σε απόσταση, αναφέρει η ESET.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:32

Τραμπ: «Δεν υπάρχουν συνομιλίες με Ιράν - Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός και ανοικτά τα Στενά του Ορμούζ»

18:22

Φωτιά τώρα σε Σαλαμίνα και Βόλο

18:10

Δήμας: «27 Αυγούστου το Μετρό φτάνει στην Καλαμαριά»

18:00

Επιστολή πρόθεσης εξαγοράς της NPI από Πλαστικά Κρήτης

17:56

Χρηματιστήριο: Η συσώρευση συνεχίζεται

17:53

Συρία: Παραμένει στη χώρα το πυρηνικό υλικό που εντοπίστηκε σε μυστική εγκατάσταση

17:51

Πτώση ελικοπτέρου στη Σίφνο: Επείγουσα οδηγία της ΑΠΑ για τα ελικόπτερα «Bell 206»

17:47

Klarna: Τα ισχυρά αποτελέσματα επισκιάστηκαν από την υποβάθμιση του guidance - «Βουτιά» 19% της μετοχής

17:33

Κολομβία: Πάνω από 9,5 δισ. δολάρια εκτιμώνται οι ζημιές από τον σεισμό

17:31

Στον Όμιλο Qualco μεγάλο έργο ψηφιακής χαρτογράφησης της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Υγείας

17:30

ΟΗΕ: Μόνο το 3% της καλλιεργήσιμης γης στη Γάζα παραμένει ακέραιο και προσβάσιμο

17:17

Νέες σεισμικές δονήσεις στη Γρανάδα - Τρεις τραυματίες, ζημιές σε κτίρια

17:10

Νέο βήμα στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας

17:00

Επιδημία Έμπολα από τον ιό BDBV: 5.000 κρούσματα και 2.300 νεκροί μέχρι τώρα

16:53

«The Chios Festival»: Προσωπικότητες διεθνούς κύρους και καλλιτέχνες δίνουν το «παρών» στις 3/9 στη Χίο

16:51

Wall Street: Στα κόκκινα οι δείκτες καθώς βαθαίνει το sell-off ομολόγων

16:47

Ανθεκτικό το λιανεμπόριο: Άλμα 40,6% στην αξία των πωλήσεων από το 2019 λόγω ανατιμήσεων

16:45

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο με 10 νεκρούς - «Θα απαντήσουμε», λέει ο Ζελένσκι

16:35

Γερμανία: Εγκαινιάστηκε νέο κέντρο αφιερωμένο στην ασφάλεια από τα drones με φόντο τις εντάσεις με τη Μόσχα

16:24

Ο Τραμπ «ανακήρυξε» αμερικανικό έδαφος τα Στενά του Ορμούζ - Αντιδρά το Ιράν

16:15

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Κόμιτο Καρύστου

16:06

Χαλκιδική: Οι ζημιές σε υποδομές και δίκτυα από την πυρκαγιά στη Σίβηρη

15:58

Η κλιματική κρίση το επόμενο πλήγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες - Εκτεθειμένη και η Ελλάδα

15:52

Λειψυδρία: Πάνω από μισό δισ. ευρώ για έργα νερού στο νέο ΕΠΑ - Οι περιοχές όπου πέφτει το βάρος των επενδύσεων

15:45

Κατάρ: Ζητά συμφωνία Ομάν-Ιράν για το Ορμούζ για να ξεπαγώσουν οι διαπραγματεύσεις

15:39

Ανεβάζει στροφές για το Cybercab η Tesla

15:33

Ιράν: Ο Γαλιμπάφ μεταβαίνει στο Ιράκ για συνομιλίες με φόντο πιέσεις των ΗΠΑ

15:21

Η OpenAI παρουσιάζει το ChatGPT για εφήβους με γονικό έλεγχο και εκπαιδευτικές λειτουργίες

15:15

Yardeni: Κανένας πανικός ακόμη στα ομόλογα – Στο ραντάρ οι «bond vigilantes»

15:09

Λαβρόφ: «Ρωσία και Βόρεια Κορέα αγωνίζονται για μια νέα, δίκαιη παγκόσμια τάξη»