Tip of the Day

Έρχονται 2 νέες δράσεις κατάρτισης εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες

14-07-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχονται 2 νέες δράσεις κατάρτισης εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Σύγχρονες και Βιώσιμες θέσεις απασχόλησης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Εθνικής Οικονομίας» είναι το ένα από τα 2 συνολικά νέα προγράμματα κατάρτισης με κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ που θα «τρέξουν» από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα. Το δεύτερο ονομάζεται «Προσαρμογή Εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού Τομέα μέσω της αναβάθμισης ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων τους, σε ειδικότητες των τομέων δραστηριότητας της Γαλάζιας Οικονομίας». Εγκρίθηκαν πρόσφατα και στόχος είναι να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Για το «Σύγχρονες και Βιώσιμες θέσεις απασχόλησης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Εθνικής Οικονομίας» ο ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 19,99 εκατ. ευρώ και πρέπει να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου γιατί δεν είναι συμβατή με το νέο ΕΣΠΑ. Αφορά όπως αναφέρεται από το υπουργείο Ανάπτυξης στην ολιστική παροχή υπηρεσιών κατάρτισης και καθοδήγησης (mentoring) σε όλα τα πεδία του ψηφιακού κατά κλάδο μετασχηματισμού για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας .

Αντικείμενο της δράσης είναι η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης 10.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων (σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17024 ή ισοδύναμο ή τον ΕΟΠΠΕΠ) που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις διαρθρωτικές αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της οικονομίας εν γένει. Αφορά σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Μπορούν να μετέχουν απόφοιτοι πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, θα καλούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους στα χρονικά πλαίσια που θα ορίζονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (μέσω portal). Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης θα λαμβάνουν μέρος σε διαδικασία interview, (2 συνεδρίες) με σκοπό τη διερεύνηση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που διαθέτουν. Η κατάρτιση στην Α΄ φάση θα αφορά στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων (soft skills) (ενδεικτική διάρκεια: 40 ώρες) και στη 2η φάση νέες τεχνολογίες και ψηφιακές δεξιότητες (ενδεικτική διάρκεια: 110 ώρες).

Η κατάρτιση στον τομέα γαλάζιας οικονομίας

Ανάλογα, στη δράση «Προσαρμογή Εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού Τομέα μέσω της αναβάθμισης ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων τους, σε ειδικότητες των τομέων δραστηριότητας της Γαλάζιας Οικονομίας»» ο ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 12.57 εκατ. ευρώ και επίσης αφορά στο τρέχον ΕΣΠΑ. Έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης 5.500 εργαζόμενων, σε ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων που αφορούν ειδικότητες και επαγγέλματα στους τομείς δραστηριότητας της Γαλάζιας Οικονομίας, με στόχους, την προσαρμογή τους στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις, τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους και τη διατήρησή τους στην Αγορά Εργασίας.

Αφορά σε Κατάρτιση, Συμβουλευτική, Πιστοποίηση σε ψηφιακές δεξιότητες που αφορούν, ενδεικτικά, τα εξής αντικείμενα/ δραστηριότητες/ειδικότητες:

  • ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γενικά: τμήματα οικονομικών, λογιστηρίου, προμηθειών, διοικητική υποστήριξης o ταξιδιωτικά γραφεία
  • ναυτιλιακές επιχειρήσεις ασφαλίσεων και ασφαλιστικών απαιτήσεων o νηογνώμονες o ναυτιλιακές επιχειρήσεις ναυλώσεων, πρακτόρευσης πλοίων, ναυλομεσιτείας (μεσίτες ναυτιλιακών συμβάσεων)
  • επιχειρήσεις εφοδιασμού πλοίων o χονδρικό εμπόριο σχετικό με τη ναυτιλία
  • ενοικίαση σκαφών και ειδών αναψυχής για τη θάλασσα
  • εμπόριο τουριστικών ειδών για τη θάλασσα
  • διαχείριση μαρινών o εκτελωνιστές o διαχείριση και προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος
  • υπηρεσίες υποστήριξης της κρουαζιέρας o υπηρεσίες logistics
  • χειριστές μηχανημάτων ανύψωσης, ατμομηχανών και λεβήτων, μηχανών επεξεργασίας και συντήρησης ιχθύων
  • τεχνικοί περιβάλλοντος. τεχνικοί αφαλάτωσης, τεχνίτες σε αντικείμενα ναυπήγησης και ναυπηγοεπισκευής

Περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, παροχή υπηρεσιών κατάρτισης και συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεων και ψηφιακών δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν. Η μέση διάρκεια των προγραμμάτων κατάρτισης εκτιμάται σε 150 ώρες ανά πρόγραμμα κατάρτισης και ειδικότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:15

Χαρδαλιάς: Σε ολόκληρη τη διαδρομή μου στα κοινά δεν επέλεξα ποτέ να διοικώ από το γραφείο

11:00

Πιερρακάκης: Νέα πλατφόρμα «Συνέπεια» έως τέλος του έτους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες

10:52

ΗΠΑ: Seattle Times και Newsday κατέθεσαν αγωγή κατά της OpenAI και Microsoft

10:42

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της υπηρεσιακής εξέλιξης των Δημοσίων Υπαλλήλων

10:34

Ανδρουλάκης: Δίκαιη λύση στο ιδιωτικό χρέος - Τέλος στην ασυδοσία των funds

10:11

Γερμανία: Ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα ΑfD πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Σαξονία-Άνχαλτ

09:58

Χατζηδάκης για τη νέα ΚΑΠ: Τι θα αλλάξει στην ελληνική γεωργία

09:48

Τραμπ: Στέλνει Κούσνερ και Γουίτκοφ σε Μόσχα - Κίεβο με νέα πρόταση τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία

09:38

ΕΛΓΑ: Κατέβαλε αποζημιώσεις 2,1 δισ. ευρώ σε παραγωγούς την περίοδο 2020-2026

09:27

Αυστραλία: Ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες στο Σίδνεϊ και κίνδυνος πυρκαγιών

09:21

Ταχιάος: Ο κάθετος άξονας Χαλάστρα – Εύζωνοι αλλάζει τον αναπτυξιακό χάρτη της Βόρειας Ελλάδας

08:51

Τραμπ: Είναι παιχνιδάκι για εμάς η σύγκρουση με το Ιράν

08:43

Star Bulk: Στην Euronext Athens με δημόσια προσφορά έως 4,4 εκατ. νέων μετοχών

08:36

Η νο1 ταξιδιωτική τάση του 2026 - Τι είναι το Sweat Jetting

08:34

Πού ανοίγει το πρώτο attica Beauty Store

08:21

Ποια είναι η νέα real estate επένδυση 95 εκατ. στη Θεσσαλονίκη (Πυλαία)

08:17

Καύσιμα: Νέο κύμα ανατιμήσεων - Πού έχει ήδη ξεπεράσει τα 2,30 ευρώ η βενζίνη

08:12

Τριετίες: Έρχονται αυξήσεις μισθού έως 10% στον ιδιωτικό τομέα από το 2027

08:08

Στρατόπεδο Γκόνου: «Στα χέρια» των ΟΛΘ και Goldair – AKTOR – Trade Estates το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης

08:05

Οι 4 παρεμβάσεις της Ελλάδας στη Task Force για τις τιμές ενέργειας – «Παγίδα» ο στόχος του 90% και το TTF

08:00

Πακέτο ΔΕΘ: Τα μέτρα έκπληξη, η ώθηση από την οικονομία και οι άγνωστοι «Χ»

23:56

Τραμπ: Έχουμε πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία – Υπάρχει καλη πιθανότητα συμφωνίας

23:47

Μελόνι: Η αποδοχή μας από τον κόσμο είναι υψηλότερη από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης

23:38

Τραμπ: Θα διαθέσει 400 έως 500 εκατ. δολ. από το ταμείο της MAGA Inc. για τις ενδιάμεσες εκλογές

23:29

Υπ. Παιδείας: «Τα βιβλία δεν αποτελούν επιλογές πολιτικής ηγεσίας»

23:22

Wall Street: Πτώση στον απόηχο της απασχόλησης και της «αντίδρασης» Fed

23:04

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ για την Ελλάδα, αναβαθμίζει το outlook

22:58

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 6,5% για το Brent, πάνω από 8% το WTI

22:49

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ

22:46

Μητσοτάκης: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη πια μιλάμε με έργα, όχι με λόγια