Tip of the Day

Απλοί τρόποι για να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή

06-07-2022 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλοί τρόποι για να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κυρίως θέμα ατομικής ευθύνης και αλλαγής νοοτροπίας και τρόπου ζωής.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί μόνο θέμα της διεθνούς πολιτικής ατζέντας. Είναι κυρίως θέμα ατομικής ευθύνης και αλλαγής νοοτροπίας και τρόπου ζωής. Ξεκινά από τη συνειδητοποίηση και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από τη διατροφή μέχρι τη χρήση της ενέργειας και την παραγωγή αποβλήτων. Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι με τους οποίους ο καθένας από εμάς μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Για παράδειγμα, η αποφυγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον πλανήτη. Μελέτες αποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι επίσης καλύτερη για την υγεία των καταναλωτών αλλά και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν χρήσιμο να καταναλώνονται λιγότερες ή μικρότερες μερίδες κρέατος, ειδικά κόκκινο κρέας, που έχει τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να μειώνεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών για τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν υποκατάστατα.

Μια ακόμη λύση είναι να επιλέγετε φρέσκα, εποχιακά προϊόντα που καλλιεργούνται τοπικά για να βοηθήσετε στη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τη μεταφορά, τη συντήρηση και την παρατεταμένη ψύξη.

Πράσινη οικονομία εν... κινήσει

Τα αυτοκίνητα όχι μόνο συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα καυσαέρια αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει ακόμη την υγεία των αγέννητων μωρών και αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

Επιπλέον, έρευνα του Imperial δείχνει ότι η κακή ποιότητα του αέρα στο Λονδίνο οδηγεί σε περίπου 1.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία της πόλης για άσθμα και σοβαρές πνευμονικές παθήσεις κάθε χρόνο και ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετίζεται με 30.000 θανάτους και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Έτσι, αντί να μπείτε στο αυτοκίνητο, περπατήστε ή κάντε ποδήλατο – και απολαύστε τα οφέλη της σωματικής και ψυχικής υγείας αλλά και τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν. Για μεγαλύτερα ταξίδια, χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή δοκιμάστε προγράμματα κοινής χρήσης αυτοκινήτου.

Εάν η οδήγηση είναι αναπόφευκτη μπορείτε να στραφείτε στη χρήση ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων.

Μέσα στο σπίτι

Μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά σας στο σπίτι θα σας βοηθήσουν να καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και τους λογαριασμούς ενέργειας:

  • Χαμηλώστε τη θέρμανση κατά έναν ή δύο βαθμούς
  • Κλείστε τα φώτα και τις συσκευές όταν δεν τα χρειάζεστε
  • Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες με LED ή άλλα φώτα χαμηλής κατανάλωσης
  • Κάντε απλές αλλαγές στον τρόπο χρήσης του ζεστού νερού, όπως η αγορά μιας κεφαλής ντους χαμηλής κατανάλωσης νερού.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ενεργειακά αποδοτικό. Ελέγξτε ότι το κτίριο έχει σωστή μόνωση και στεγάνωση. Εάν βρίσκεστε σε ενοικιαζόμενα καταλύματα βεβαιωθείτε ότι το ακίνητο είναι ενεργειακά αποδοτικό και εάν δεν είναι πιέστε προς πάσα κατεύθυνση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις.

Εκτός σπιτιού

Οι χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και οι κήποι, είναι σημαντικοί. Απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Παράλληλα, βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας ψύχοντας τις υπερθερμασμένες αστικές περιοχές, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πλημμύρας απορροφώντας το επιφανειακό νερό της βροχής και μπορούν να παρέχουν σημαντικά ενδιαιτήματα για μια μεγάλη ποικιλία εντόμων, ζώων, πτηνών και αμφιβίων.

Παρέχουν επίσης πολλαπλά οφέλη στη δημόσια υγεία, με μελέτες που συνδέουν τους χώρους πρασίνου με μειωμένα επίπεδα στρες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας χώρο πρασίνου. Προσθέστε φυτά σε γλάστρες στο περβάζι του παραθύρου ή στο μπαλκόνι σας και αν έχετε δικό σας εξωτερικό χώρο, μην αντικαταστήσετε το γρασίδι με πλακόστρωτο ή τεχνητό χλοοτάπητα.

Μείωση της κατανάλωσης και των αποβλήτων

Τα αυξημένα επίπεδα κατανάλωσης οδηγούν αναπόφευκτα σε απόβλητα.

Αποφύγετε τα είδη μιας χρήσης και προσπαθήστε να μην αγοράζετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε.

Μπορείτε να στραφείτε σε μεταχειρισμένα ή να επιλέγετε επωνυμίες που ευθυγραμμίζονται με τις νέες πράσινες φιλοδοξίες σας.

Η επισκευή και επαναχρησιμοποίηση ελαχιστοποιούν τα απόβλητα αλλά μαζί με αυτά και οι δωρεές.

Δώστε στα ανεπιθύμητα αντικείμενα μια νέα ζωή δωρίζοντάς τα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς ή πουλώντας τα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Στο νοσοκομείο ο 89χρονος βασιλιάς της Νορβηγίας - Είναι ο μακροβιότερος μονάρχης στην Ευρώπη

23:42

Ομοσπονδία δασικών υπαλλήλων: «Η συμβολή του Antinero αναγνωρίστηκε καθολικά»

23:28

Εγγυητική 1,9 δισ. δολαρίων ζητά η Paramount μετά την αντιμονοπωλιακή αγωγή για WBD

23:14

Wall Street: «Κόκκινο 2 στα 2» με βαρίδι το Ιράν

23:00

Τουρκία και Ιράν συζητούν άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και εκεχειρία με ΗΠΑ

22:46

Ναυάγιο με επτά νεκρούς μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης - 50 διασώθηκαν

22:32

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει τη δολοφονία του Νάντερ Τάνους στη Συρία - Ζητά άμεση έρευνα

22:18

Στην Αθήνα η νέα πρέσβης του Ισραήλ - Ποια είναι η Πνινάτ Γιανάι

22:04

Τραμπ: «Όχι» συμφωνία που βολεύει το Ιράν - Θα χειριστούμε εύκολα το Ομάν

21:50

Συνελήφθη 40χρονος για πυρκαγιά από πρόθεση - Ερευνάται για 9 ακόμη εμπρησμούς

21:36

Σε υψηλό 19 ετών το 30ετές αμερικανικό ομόλογο - Στο 5,31%

21:22

Απορρίφθηκε η προσφυγή Τραμπ: Καταβάλλει 5,6 εκατ. δολάρια για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης

21:08

Πυροσβεστική: 41 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

20:54

Επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω 2026»: Φοροδιαφυγή για 1 στα 2 τουριστικά σκάφη στην Σαντορίνη

20:40

ΕΕΤΑΑ – Παιδικοί σταθμοί: Δείτε τα αποτελέσματα για τα vouchers

20:26

Γαλλία: Μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους - Αποδοκιμάστηκε ο Λεκορνί

20:12

Το «ΝΑΤΟ» της Ανατολής γεννιέται: Θα πολεμήσουν μαζί Ριάντ, Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ;

19:58

Le Point: «Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Έλληνας που θέλει να ξυπνήσει την Ευρώπη»

19:44

Κούσνερ: «Πρόοδος εντός 30 ημερών για αφοπλισμό της Χαμάς»

19:30

«Πράσινο 2x2» και κέρδη 1% για χρυσό με το δολάριο σε χαμηλό τριμήνου

19:17

Ευρωαγορές: Σε «κόκκινο έδαφος» η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

19:07

Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάστρα

19:04

ΗΠΑ για GSI: Στηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

18:58

Άνοιξε η εφαρμογή Transpay για τη δημοσιοποίηση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων

18:55

Νέα κέρδη 2% για πετρέλαιο με φόντο τη Μέση Ανατολή

18:40

Έπεσε ελικόπτερο στη Σίφνο: Τρεις νεκροί - Βίντεο από τη συντριβή

18:27

Νετανιάχου: Ζητά να εποπτεύσει τον αφοπλισμό της Χαμάς αμερικανός στρατηγός

18:20

Σδούκου: Η Τουρκία δεν αποκτά δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες

18:11

ΗΠΑ: «Ανόητη απόφαση Τραμπ» η μείωση συμμετοχής του στρατού στα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

18:05

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση αυθαιρέτων με ακυρωμένη οικοδομική άδεια