Στα 83 δισ. θα φθάσει η αγορά απορριμμάτων τροφίμων – Αρνητικοί παράγοντες η σπατάλη και το κλίμα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 83 δισ. θα φθάσει η αγορά απορριμμάτων τροφίμων – Αρνητικοί παράγοντες η σπατάλη και το κλίμα
Στα 83,23 δισ. δολάρια από τα 38,59 δισ. το 2020 θα φθάσει η αγορά απορριμμάτων τροφίμων μέχρι το 2030.

Στα 83,23 δισ. δολάρια από τα 38,59 δισ. το 2020 θα φθάσει η αγορά απορριμμάτων τροφίμων μέχρι το 2030 καταγράφοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,9% και λαμβάνοντας ώθηση από την αυξανόμενη ζήτηση, την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων, τη σπατάλη που παρατηρείται στις αναπτυσσόμενες κυρίως χώρες και τις κλιματικές συνθήκες.

Η διαχείριση απορριμμάτων τροφίμων περιλαμβάνει όλες τις πρακτικές και τις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιοποίησής τους από την αρχή μέχρι το τέλος και περιλαμβάνει τη συλλογή, τη μεταφορά, την επεξεργασία και τη διάθεση των απορριμμάτων, καθώς και την επίβλεψη και τον έλεγχο. Τα απόβλητα επεξεργασίας τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνουν απόβλητα από την επεξεργασία πουλερικών, κρέατος και θαλασσινών, επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, απόβλητα επεξεργασίας γαλακτοκομικών τροφίμων και απόβλητα από άλλες μορφές επεξεργασίας τροφίμων, είναι ένας από τους κύριους λόγους για την αυξανόμενη ανάπτυξη της διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων.

Η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων χωρίζεται ανά τύπο σε δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρια και θαλασσινά και επεξεργασμένα τρόφιμα και άλλα. Ο τομέας των Φρούτων & Λαχανικών κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το έτος 2020 λόγω έλλειψης επαρκούς χειρισμού, μεταφοράς και επεξεργασίας προϊόντων. Η ευκολία στη διαχείριση απορριμμάτων φρέσκων προϊόντων στη βιομηχανία διαχείρισης τροφίμων για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών αναμένεται να τονώσει την ανάπτυξη της αγοράς ενώ λόγω της άγνοιας των καταναλωτών για τις ημερομηνίες λήξης, τα απορρίμματα δημητριακών αναμένεται να αυξηθούν. Η έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τις πρακτικές αποθήκευσης και συντήρησης δημητριακών συμβάλλει στην υπερβολική σπατάλη, η οποία, κατά συνέπεια, αναμένεται να οδηγήσει στη ζήτηση διαχείρισης απορριμμάτων σε αυτό τον τομέα.

Η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων χωρίζεται ανά πηγή σε Πρωτεύοντες Παραγωγούς Τροφίμων, Κατασκευαστές Τροφίμων, Διανομείς & Προμηθευτές Τροφίμων, Πάροχους Υπηρεσιών Τροφίμων και Δήμους και Νοικοκυριά. Ο τομέας των Δήμων & Νοικοκυριών προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς. Τα απόβλητα τροφίμων που παράγονται από τα νοικοκυριά αναμένεται να αυξηθούν καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται και ο τρόπος ζωής αλλάζει. Ο υπερκαταναλωτισμός, ο ακατάλληλος χειρισμός των τροφίμων, η έλλειψη μαγειρικών δεξιοτήτων και η ακατάλληλη αποθήκευση συμβάλλουν στη σπατάλη τροφίμων στα νοικοκυριά. Η αλλοίωση των τροφίμων και του κρέατος λόγω των αλλαγών στις κλιματικές συνθήκες, του ακατάλληλου χειρισμού και της έλλειψης κατάλληλων εγκαταστάσεων αποθήκευσης αύξησε την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται από τους διανομείς και τους προμηθευτές τροφίμων. Η σπατάλη τροφίμων αυξάνεται σημαντικά από τις συσκευασίες χύδην σε συνδυασμό με τα απούλητα αποθέματα στα σούπερ μάρκετ.

Οι τάσεις στην αγορά

Στα εστιατόρια και στις αλυσίδες ξενοδοχείων, η σπατάλη τροφίμων είναι σχετικά υψηλή. Επιπλέον, κατά την τελευταία δεκαετία, η σπατάλη τροφίμων έχει αυξηθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση πολλών συστημάτων που περιλαμβάνουν διαδικασίες αερόβιας και αναερόβιας χώνευσης για την ανακύκλωση των απορριμμάτων τροφίμων. Η σπατάλη τροφίμων έχει παρατηρηθεί ότι είναι μεγάλη στις αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, οι κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες θεσπίζουν αυστηρούς κανόνες και κανονισμούς προκειμένου να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση των καταναλωτών για νέους τύπους τροφίμων και εξωτικά τρόφιμα, όπως τροπικά φρούτα, καφές υψηλής ποιότητας και εισαγόμενα προϊόντα, αναμένεται να συμβαδίσει με την ανάπτυξη. Η αυξημένη ανταλλαγή τροφίμων και συστατικών τροφίμων μεταξύ των χωρών είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων αλυσίδων εφοδιασμού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της σπατάλης τροφίμων.

Πηγή:https://www.reportlinker.com/

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια και τρόφιμα σέρνουν το χορό της ακρίβειας στην Ελλάδα

Που κολλάει η διεθνής κυκλική διαχείριση απορριμμάτων

Δέκα εκατομμύρια τόνοι ψαριών πετιούνται πίσω στη θάλασσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider