Tip of the Day

Πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος στο σπίτι ενώ λείπουμε διακοπές

21-06-2022 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος στο σπίτι ενώ λείπουμε διακοπές
Όταν λείπουμε διακοπές το «κοντέρ» στο σπίτι συνεχίζει να γράφει χωρίς να είμαστε καν μέσα. 

Όταν φεύγουμε για διακοπές τείνουμε να προγραμματίζουμε τέλεια το ταξίδι μας: διαμονή, εστιατόρια, περιηγήσεις στα αξιοθέατα... αλλά ξεχνάμε τι αφήνουμε πίσω. Και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το «κοντέρ» στο σπίτι συνεχίζει να γράφει χωρίς να είμαστε καν μέσα.

Αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν εξασφαλίσουμε ότι ο χώρος θα παραμείνει ενεργειακά αποδοτικός όσο θα λείπουμε. Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αποσυνδέσουμε τις οικιακές συσκευές. Οι φούρνοι μικροκυμάτων, ο φούρνος, το μπλέντερ, ο βραστήρας και οι καφετιέρες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται. Το ίδιο ισχύει για φορτιστές τηλεφώνων, φορτιστές φορητών υπολογιστών, μπαταρίες ξυραφιών, πιστολάκι μαλλιών κ.λπ.

Προσοχή στις κουρτίνες, τις πόρτες και τα παράθυρα

Είναι επίσης χρήσιμο, όταν φεύγουμε από το σπίτι να κλείνουμε τόσο τις κουρτίνες όσο και τα παντζούρια των παραθύρων. Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί η απώλεια θερμότητας λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και να διατηρηθεί η θερμοκρασία του δωματίου όπως ήταν, ειδικά εάν διαμένουμε σε μια ζεστή περιοχή και θέλουμε να διατηρήσουμε το εσωτερικό του σπιτιού μας δροσερό.

Ο ήλιος επίσης ξεθωριάζει τα χρώματα, οπότε η τοποθέτηση κουρτινών και το κλείσιμο των παραθυρόφυλλων θα βοηθήσει να διατηρηθούν περισσότερο το χρώμα των τοίχων (ή των επίπλων ή των λευκών ειδών αν αφορά στην κρεβατοκάμαρά).

Για την αποτροπή εισροής ρευμάτων και απώλειας θερμότητας, πρέπει να κλείνουν σωστά οι πόρτες και τα παράθυρα για να διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία.

Ο ρόλος του θερμοστάτη

Η ρύθμιση του θερμοστάτη (eco mode) αποτελεί μία ακόμη τεχνική που λειτουργεί προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό όταν λείπουμε από το σπίτι, καθώς μπορούμε να ορίσουμε τις επιθυμητές θερμοκρασίες σε ορισμένα δωμάτια. Στους περισσότερους θερμοστάτες σήμερα, η λειτουργία "eco" επιτρέπει να διατηρούμε μια σταθερή θερμοκρασία ενώ χρησιμοποιείται λίγο καύσιμο (ανάλογα με τον τύπο του λέβητα και επομένως έναν λογαριασμό ο οποίος θα είναι μειωμένος).

Το ψυγείο και τα φώτα-Οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε

Όταν φεύγουμε για διακοπές, καλό είναι να αδειάζουμε το ψυγείο για να μειώσουμε την ποσότητα του φαγητού που θα καταλήξει στα σκουπίδια και κατόπιν μπορούμε να μειώσουμε την ισχύ του ψυγείου μας ώστε να εξοικονομήσουμε ρεύμα.

Όπως είναι γνωστό το σβήσιμο των φώτων μπορεί να βοηθήσει να εξοικονομήσουμε τόση ενέργεια και χρήματα. Και φυσικά αυτή δεν είναι μόνο μια χειρονομία εξοικονόμησης κόστους αλλά και μια χειρονομία προστασίας του περιβάλλοντος.

Και για να μην ξεχάσουμε τίποτα από όλα τα παραπάνω, είναι χρήσιμο να τα συμπεριλάβουμε όλα σε μια λίστα ελέγχου και να την ελέγξουμε πριν φύγουμε από το σπίτι για διακοπές. Το μολύβι και το χαρτί είναι μια παλιά, αλλά πάντα αποτελεσματική στρατηγική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις κατά της προσωρινής προέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες

23:48

ΕΕ: Δύο εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κούβα

23:32

Τι θα πει ο Τραμπ στο διάγγελμά του, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου

23:22

Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ μετά τον έλεγχο του υπογειοποιημένου και διαβρωμένου σωλήνα

23:16

Wall Street: «Μπήκε» με κέρδη στον Απρίλιο ελπίζοντας σε αποκλιμάκωση στο Ιράν

22:57

Πάνω από 1.300 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο

22:44

Κέρδη 2% για τον χρυσό - Τέταρτη ημέρα ανόδου

22:25

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% για το Brent υπό την ελπίδα αποκλιμάκωσης στο Ιράν

22:14

Ιράκ: Συνελήφθη ύποπτος μέλος φιλοϊρανικής οργάνωσης για την απαγωγή Αμερικανίδας δημοσιογράφου

21:59

ΗΠΑ: Επιφυλακτικό το Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα του διατάγματος Τραμπ για το δίκαιο του εδάφους

21:45

Κακοκαιρία Erminio: 133 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική στην Αττική - Στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο ύψος βροχής

21:28

Αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων: Χρυσός, πετρέλαιο και μέταλλα σε κρίσιμη καμπή

21:25

FT: Ο Τραμπ απειλεί να σταματήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

21:20

«Βρισκόμαστε σε θέση άμυνας, δεν είμαστε απειλή»: Ανοιχτή επιστολή Πεζεσκιάν στον αμερικανικό λαό

21:16

Συνάντηση Ν. Δένδια με υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας

21:06

Ήρων: Τα τιμολόγια Απριλίου

21:06

Στουμπ σε Τραμπ: «Διαμορφώνεται ένα πιο ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ»

21:00

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη ΙΧ με τον μήνα

20:51

Ζελένσκι: «Η Ρωσία απαντά στην πρόταση για εκεχειρία το Πάσχα με επιθέσεις»

20:36

Πούτιν: «Η ένταξη της Αρμενίας στην ΕΕ είναι απλούστατα αδύνατη»

20:28

Βασίλης Φουρλής: Αυτό θα είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία - Η επόμενη μέρα για τη Holland & Barrett

20:24

AnimaWings: Νέες απευθείας πτήσεις από Ρουμανία προς Αθήνα

20:17

Παπασταύρου: «Ορόσημο η ένταξη των πρώτων μπαταριών στο σύστημα ηλεκτροδότησης»

20:07

Ιράν: Ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ - Η μεγαλύτερη επίθεση από την έναρξη του πολέμου

19:52

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές μετά το «Βατερλώ» του Μαρτίου

19:32

SpaceX: Εμπιστευτικό αίτημα για IPO με αποτίμηση έως 1,75 τρισ. δολάρια

19:32

Η Ελβετία ίσως ακυρώσει την αγορά Patriot λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις

19:18

Η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος - «Ξεκινάμε για την ελπίδα»

19:07

Υποχωρεί το πετρέλαιο «πιάνοντας vibes» αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

19:07

Eli Lilly: Ο FDA ενέκρινε για το χάπι αδυνατίσματος Foundayo - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην αγορά GLP-1