Tip of the Day

Πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος στο σπίτι ενώ λείπουμε διακοπές

21-06-2022 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος στο σπίτι ενώ λείπουμε διακοπές
Όταν λείπουμε διακοπές το «κοντέρ» στο σπίτι συνεχίζει να γράφει χωρίς να είμαστε καν μέσα. 

Όταν φεύγουμε για διακοπές τείνουμε να προγραμματίζουμε τέλεια το ταξίδι μας: διαμονή, εστιατόρια, περιηγήσεις στα αξιοθέατα... αλλά ξεχνάμε τι αφήνουμε πίσω. Και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το «κοντέρ» στο σπίτι συνεχίζει να γράφει χωρίς να είμαστε καν μέσα.

Αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν εξασφαλίσουμε ότι ο χώρος θα παραμείνει ενεργειακά αποδοτικός όσο θα λείπουμε. Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αποσυνδέσουμε τις οικιακές συσκευές. Οι φούρνοι μικροκυμάτων, ο φούρνος, το μπλέντερ, ο βραστήρας και οι καφετιέρες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται. Το ίδιο ισχύει για φορτιστές τηλεφώνων, φορτιστές φορητών υπολογιστών, μπαταρίες ξυραφιών, πιστολάκι μαλλιών κ.λπ.

Προσοχή στις κουρτίνες, τις πόρτες και τα παράθυρα

Είναι επίσης χρήσιμο, όταν φεύγουμε από το σπίτι να κλείνουμε τόσο τις κουρτίνες όσο και τα παντζούρια των παραθύρων. Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί η απώλεια θερμότητας λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και να διατηρηθεί η θερμοκρασία του δωματίου όπως ήταν, ειδικά εάν διαμένουμε σε μια ζεστή περιοχή και θέλουμε να διατηρήσουμε το εσωτερικό του σπιτιού μας δροσερό.

Ο ήλιος επίσης ξεθωριάζει τα χρώματα, οπότε η τοποθέτηση κουρτινών και το κλείσιμο των παραθυρόφυλλων θα βοηθήσει να διατηρηθούν περισσότερο το χρώμα των τοίχων (ή των επίπλων ή των λευκών ειδών αν αφορά στην κρεβατοκάμαρά).

Για την αποτροπή εισροής ρευμάτων και απώλειας θερμότητας, πρέπει να κλείνουν σωστά οι πόρτες και τα παράθυρα για να διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία.

Ο ρόλος του θερμοστάτη

Η ρύθμιση του θερμοστάτη (eco mode) αποτελεί μία ακόμη τεχνική που λειτουργεί προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό όταν λείπουμε από το σπίτι, καθώς μπορούμε να ορίσουμε τις επιθυμητές θερμοκρασίες σε ορισμένα δωμάτια. Στους περισσότερους θερμοστάτες σήμερα, η λειτουργία "eco" επιτρέπει να διατηρούμε μια σταθερή θερμοκρασία ενώ χρησιμοποιείται λίγο καύσιμο (ανάλογα με τον τύπο του λέβητα και επομένως έναν λογαριασμό ο οποίος θα είναι μειωμένος).

Το ψυγείο και τα φώτα-Οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε

Όταν φεύγουμε για διακοπές, καλό είναι να αδειάζουμε το ψυγείο για να μειώσουμε την ποσότητα του φαγητού που θα καταλήξει στα σκουπίδια και κατόπιν μπορούμε να μειώσουμε την ισχύ του ψυγείου μας ώστε να εξοικονομήσουμε ρεύμα.

Όπως είναι γνωστό το σβήσιμο των φώτων μπορεί να βοηθήσει να εξοικονομήσουμε τόση ενέργεια και χρήματα. Και φυσικά αυτή δεν είναι μόνο μια χειρονομία εξοικονόμησης κόστους αλλά και μια χειρονομία προστασίας του περιβάλλοντος.

Και για να μην ξεχάσουμε τίποτα από όλα τα παραπάνω, είναι χρήσιμο να τα συμπεριλάβουμε όλα σε μια λίστα ελέγχου και να την ελέγξουμε πριν φύγουμε από το σπίτι για διακοπές. Το μολύβι και το χαρτί είναι μια παλιά, αλλά πάντα αποτελεσματική στρατηγική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:08

Το Πακιστάν βομβάρδισε στόχους σε αφγανικές πόλεις του Αφγανιστάν - Φόβοι για ανοικτό πόλεμο

18:08

Ταξιδιωτική οδηγία ΥΠΕΞ: Αποφύγετε επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιράν

18:03

Στα 730 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της OpenAI - 12ψήφιος γύρος χρηματοδότησης

17:57

Η κινεζική πρεσβεία στο Ισραήλ προειδοποιεί για «αυξανόμενους κινδύνους ασφαλείας» στην περιοχή

17:56

ΧΑ: Με απώλειες 1,2% έκλεισε ο Φεβρουάριος για τον Γενικό Δείκτη - Υποαπέδωσαν οι τράπεζες

17:46

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει προσωρινά τη λειτουργία δεκάδων ΜΚΟ στη Γάζα

17:38

Η Κομισιόν στηρίζει το δημοψήφισμα της Ισλανδίας για επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

17:38

Δήμας: Στο 93% η πρόοδος κατασκευής στο βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε-65

17:35

Reuters: Ο αγωγός Druzhba μετέφερε ουκρανικό και ρωσικό πετρέλαιο πριν δεχθεί επίθεση

17:34

ΔΟΑΕ: Το Ιράν αποθηκεύει ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού σε υπόγεια εγκατάσταση

17:22

Νέες συστάσεις ΠΟΥ για την σύνθεση του εμβολίου γρίπης

17:21

Κώτσηρας: Η ιδιωτική ασφάλιση μειώνει την αβεβαιότητα, προστατεύει τα νοικοκυριά και ενισχύει τα δημόσια έσοδα

17:14

ΚΕΠΕ: Ευνοϊκές οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία

17:14

Η Βρετανία αποσύρει προσωρινά το προσωπικό της από το Ιράν

17:02

Στα 6 δισ. ευρώ η παραγωγή ασφαλίστρων το 2025 στην ελληνική αγορά με αύξηση 5,6%

16:54

Πιτσιλής: Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν κάνουν διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

16:51

Wall Street: Προς τον χειρότερο μήνα του εδώ και σχεδόν 1 χρόνο ο Nasdaq

16:43

Χρυσοχοΐδης: Στις προκλήσεις απαντάμε με την ίδια πίστη και αφοσίωση στη δουλειά μας

16:35

Δημοπρασία 12μηνων έντοκων 400 εκατ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ στις 4 Μαρτίου

16:32

ΕΚΤ: Χαμηλός ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων - Αποσύρθηκαν 444.000 το 2025

16:31

134 γεννήσεις σε 7 έτη το αποτύπωμα της Belive σε υπογονιμότητα και δημογραφικό με αρωγό τη Σ. Ζαχαράκη

16:19

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα το Σάββατο για Τέμπη: Τι ισχύει για ΜΜΜ - Όλες οι συγκεντρώσεις

16:05

Στο 2,9% ο πληθωρισμός χονδρικής (PPI) στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο

15:57

Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ: «Όσα μέλη της πρεσβείας θέλουν να φύγουν, να το κάνουν σήμερα»

15:50

Πέντε ταξίδια ζωής για solo travellers

15:49

Αγαπηδάκη: Η χώρα μας δίνει τα φώτα της στο εξωτερικό ώστε να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι καλή καρδιαγγειακή υγεία

15:42

Οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή αυξήθηκαν στους ενήλικες κάτω των 55 ετών

15:33

Λαμπερά εγκαίνια για το κατάστημα Allwyn στην Allwyn Arena – Εορταστικό κλίμα και μια αναβαθμισμένη εμπειρία διασκέδασης από τη νέα εποχή

15:28

Δημοσκόπηση: Το 68% των Αμερικανών διαφωνεί ότι «η οικονομία των ΗΠΑ ανθίζει»

15:23

Διαβάσατε όλες τις ειδήσεις; Κάντε το κουίζ του insider