Tip of the Day

Πώς θα μειώσουμε τους λογαριασμούς στα τρόφιμα που καταναλώνουμε

Με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τις δαπάνες για την αγορά τροφίμων.
Πώς θα μειώσουμε τους λογαριασμούς στα τρόφιμα που καταναλώνουμε

Με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τις δαπάνες για την αγορά τροφίμων. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο προγραμματισμός και η σωστή διαχείριση αποδεικνύονται σωτήρια.

Σε εβδομαδιαία βάση, είναι χρήσιμο να ετοιμάζουμε γεύματα σε πακέτο, να τρώμε το ίδιο φαγητό το μεσημέρι και το βράδυ και γιατί όχι και την επόμενη ημέρα (με κάποια παραλλαγή), και να μαγειρεύουμε μεγαλύτερες ποσότητες λιγότερες φορές την εβδομάδα προκειμένου να εξοικονομούμε υλικά αλλά και ενέργεια.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε να αλλάξουμε μάρκες ακόμη και σούπερ μάρκετ (είναι εκπληκτικό το πόσος μεγάλες διαφορές προκύπτουν στον τελικό λογαριασμό), όταν μας φαίνονται ιδιαίτερα αυξημένες οι τιμές ενώ ίσως θα ήταν καλό να είμαστε πιο ανοιχτοί στο να δοκιμάσουμε νέες επωνυμίες (ίσως και φθηνότερες). Φυσικά, αυτό προϋποθέτει έρευνα αγοράς αλλά και χρόνο, ο οποίος όμως δεν πάει χαμένος αν συνυπολογίσει κανείς την εξοικονόμηση που μπορούμε να επιτύχουμε.

Κατά την επιλογή των προϊόντων, συχνά τα εγχώρια τρόφιμα είναι πλέον φθηνότερα από τα εισαγόμενα ενώ προσοχή απαιτείται κατά την επιλογή της λεγόμενης οικονομικής συσκευασίας, η οποία δεν αποδεικνύεται πάντα τόσο οικονομική όταν τελικά πετάμε το υπόλοιπο προϊόν επειδή ξεχάστηκε ή χάλασε.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να αξιοποιούμε σωστά και τις ενδείξεις της ημερομηνίας λήξης. Είναι άλλο όταν αναγράφεται "ανάλωση μέχρι την ...." και άλλο "είναι προτιμότερο να αναλώνεται πριν από". Σε πολλά προϊόντα ο προαιρετικός χαρακτήρας σημαίνει σημαντική παράταση του χρόνου ζωής του προϊόντος ενώ κάποιες φορές αναγράφονται πάνω από μία ημερομηνίες οι οποίες αναφέρονται στην ιδανική κατάσταση του προϊόντος και στην αποδεκτή κατάσταση.

Ένας άλλος τρόπος για να πληρώσετε λιγότερα είναι να αξιοποιήσετε τις εκπτώσεις στα τρόφιμα και στις εβδομαδιαίες προσφορές αλλά και να εγγραφείτε στα προγράμματα αφοσίωσης των σούπερ μάρκετ. Τα προγράμματα επιβράβευσης είναι γενικά δωρεάν για εγγραφή και χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση η εξοικονόμηση τροφίμων αποτελεί από μόνη της ένα ολόκληρο project για το νοικοκυριό το οποίο απαιτεί προγραμματισμό, παρακολούθηση και αναθεώρηση. Για παράδειγμα, ενδείκνυται περισσότερο να ψωνίζουμε από σούπερ μάρκετ αντί από ψιλικατζίδικο ή μικρό παντοπωλείο, να κάνουμε λίστα αγορών ή να προγραμματίσουμε πότε θα καταναλώνουμε ψάρι, κρέας, όσπρια κλπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ