Tip of the Day

Ποια ζευγάρια θα πρέπει να «χωρίσουν» για τα «μάτια» της Εφορίας

06-05-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Εφορία δεν είναι αυτή που χωρίζει τα ζευγάρια. Οι έγγαμοι γυρίζουν την πλάτη στο «φορολογικό» διαζύγιο και προτιμούν να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση. Με την υποβολή κοινής δήλωσης οι σύζυγοι γλιτώνουν από τις παγίδες των χωριστών δηλώσεων που κρύβουν έξτρα φόρο. Ο ένας μπορεί να καλύψει τον άλλο στα τεκμήρια αλλά και στις αποδείξεις που θα λείπουν. Άλλωστε με την υποβολή κοινής δήλωσης ο κάθε σύζυγος έχει και το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα. Πληρώνει το φόρο που προκύπτει για το εισόδημά του ή εισπράττει ο ίδιος χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με την οφειλή που μπορεί να έχει ο άλλος σύζυγος, την επιστροφή φόρου που δικαιούται.

Έτσι και φέτος, ο αριθμός των φορολογούμενων που επέλεξαν να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο» και να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις είναι σχετικά μικρός με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν υπερβαίνει τις 40.000.

Ποια ζευγάρια παίρνουν «φορολογικό διαζύγιο»

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ζευγάρια που θα πρέπει υποχρεωτικά να χωρίσουν οι δρόμοι τους προς την Εφορία. Πιο συγκεκριμένα οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν υποχρεωτικά χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

- Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Ποιοι υποβάλουν φορολογική δήλωση

Σημειώνεται ότι υποχρέωση για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχουν:

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

2. Οι κάτοικοι εξωτερικού μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

3. Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.

4. Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς, επιδικίας, πτώχευσης, μεσεγγύησης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.

5. Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

6. Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Τι ισχύει για τους συζύγους

Οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. Κοινή δήλωση δύνανται να υποβάλουν και τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης στην περίπτωση που ενημερώσουν το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με δήλωση μεταβολής. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι το μέρος συμφώνου συμβίωσης, το οποίο δηλώνεται ως υπόχρεος, και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους συμφώνου συμβίωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση στον Δ. Λαγκαδά για την παραβατικότητα ανηλίκων

23:15

Χαρακόπουλος: Αποδραματοποίηση των βουλευτικών παρεμβάσεων

22:46

ΥΠΠΟ- ΕΚΚΟΜΕΔ: Νέα εποχή για την οπτικοακουστική δημιουργία

22:20

Αεροπορικές υπό πίεση: Το Λονδίνο επιτρέπει συγχώνευση πτήσεων το καλοκαίρι

22:19

Συνελήφθησαν πέντε ανήλικοι για κλοπές στο κέντρο της Αθήνας

21:47

Γαλλία: Δύο μετανάστριες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν τη Μάγχη

21:18

Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

21:14

Τραμπ: Μελέτησα την ιρανική πρόταση - Δεν είναι αποδεκτή

20:59

Βρετανία: Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες από έκρηξη σε σπίτι στο Μπρίστολ

20:48

ΗΠΑ: Εξακριβώθηκε ότι ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου πυροβόλησε έναν αστυνομικό

20:32

Επίθεση σε φορτηγό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

20:22

DW: Βαρύτερο πλήγμα για τη Γερμανία θα ήταν η απομάκρυνση των πυραύλων Tomahawk

20:07

Παρουσιάζεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

19:54

Ιράν: Λύση «πακέτο» εντός 30 ημερών προτείνει η Τεχεράνη

19:30

Ολοταχώς προς εκλογική ήττα ο Ντοναλντ Τραμπ

19:29

Μπέσεντ: Οι ΗΠΑ προκαλούν ασφυξία στο ιρανικό καθεστώς με τον οικονομικό αποκλεισμό

19:15

Μητσοτάκης: Άλμα της Ελλάδας στο διάστημα

18:57

Δύο κρατούμενοι νεκροί στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών

18:52

Ιταλία: O ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο πρόκειται να επισκεφθεί το Βατικανό και τη Ρώμη

18:18

Στουρνάρας: Ανησυχίες για ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πραγματικές και δικαιολογημένες

18:00

Επίσκεψη Τασούλα στην Αρμενία

17:49

ΔΟΑE: Drone έθεσε στο στόχαστρο εργαστήριο ελέγχου ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:39

Μαρινάκης για παγκόσμια ημέρα ελευθερίας Τύπου: Αυτά έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και άλλαξε το τοπίο στα ΜΜΕ

17:29

Μαρόκο: Αγνοούνται δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην άσκηση "African Lion 2026"

17:20

Τσίπρας: Γιατί αρνήθηκα να συμμετάσχω στη σειρά ντοκιμαντέρ του Σκάι

17:01

Οι επιθέσεις Τραμπ κατά Ευρωπαίων ηγετών επιδεινώνουν το ψυχρό κλίμα στις διατλαντικές σχέσεις

16:24

Σδούκου: Αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ

16:16

ΠΟΜΙΔΑ: Τα 10 βήματα της νέας διαδικασίας διαταγής απόδοσης μισθίου

16:13

Τα μνημόνια δεν χτίζονται σε μια μέρα

16:00

Παπασταύρου: Κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία