Tip of the Day

Ποια ζευγάρια θα πρέπει να «χωρίσουν» για τα «μάτια» της Εφορίας

06-05-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Εφορία δεν είναι αυτή που χωρίζει τα ζευγάρια. Οι έγγαμοι γυρίζουν την πλάτη στο «φορολογικό» διαζύγιο και προτιμούν να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση. Με την υποβολή κοινής δήλωσης οι σύζυγοι γλιτώνουν από τις παγίδες των χωριστών δηλώσεων που κρύβουν έξτρα φόρο. Ο ένας μπορεί να καλύψει τον άλλο στα τεκμήρια αλλά και στις αποδείξεις που θα λείπουν. Άλλωστε με την υποβολή κοινής δήλωσης ο κάθε σύζυγος έχει και το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα. Πληρώνει το φόρο που προκύπτει για το εισόδημά του ή εισπράττει ο ίδιος χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με την οφειλή που μπορεί να έχει ο άλλος σύζυγος, την επιστροφή φόρου που δικαιούται.

Έτσι και φέτος, ο αριθμός των φορολογούμενων που επέλεξαν να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο» και να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις είναι σχετικά μικρός με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν υπερβαίνει τις 40.000.

Ποια ζευγάρια παίρνουν «φορολογικό διαζύγιο»

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ζευγάρια που θα πρέπει υποχρεωτικά να χωρίσουν οι δρόμοι τους προς την Εφορία. Πιο συγκεκριμένα οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν υποχρεωτικά χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

- Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Ποιοι υποβάλουν φορολογική δήλωση

Σημειώνεται ότι υποχρέωση για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχουν:

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

2. Οι κάτοικοι εξωτερικού μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

3. Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.

4. Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς, επιδικίας, πτώχευσης, μεσεγγύησης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.

5. Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

6. Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Τι ισχύει για τους συζύγους

Οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. Κοινή δήλωση δύνανται να υποβάλουν και τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης στην περίπτωση που ενημερώσουν το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με δήλωση μεταβολής. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι το μέρος συμφώνου συμβίωσης, το οποίο δηλώνεται ως υπόχρεος, και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους συμφώνου συμβίωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:42

Δήμας: «Οριστική λύση στην αναθεώρηση τιμών στις δημόσιες συμβάσεις»

20:39

Νέα «Εξοικονομώ»: Σε ποιους απευθύνονται, τι αλλάζει, τα ποσά και οι προϋποθέσεις

20:35

Ρούμπιο: «Τα μέτρα υπέρ των επενδύσεων που ανακοίνωσε η Κούβα είναι ανεπαρκή»

20:29

Μακρόν: Η Γαλλία δε θα συμμετέχει σε επιχειρήσεις για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

20:28

«Σημαντική η σχέση του ΗΒ με τους Ευρωπαίους γείτονες του» λέει η Βρετανίδα υπ. Οικονομικών

20:28

Ταξί: Πανελλαδική απεργία και αύριο - Καθολική συμμετοχή την πρώτη ημέρα

20:24

Νίκη Κεραμέως: Νέα, εξαιρετικά σημαντική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό

20:19

Μητσοτάκης: Εντυπωσιασμένος από τον νέο κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

20:11

Ιράν: Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις των Μπασίτζ στην Τεχεράνη, νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη

20:05

Real Consulting: ΑΜΚ ύψους €3,681 εκατ. με εισφορά εις είδος

20:04

Ιράν: Η δολοφονία Λαριτζανί «τινάζει στον αέρα» την ισορροπία εξουσίας

20:04

Η Ελλάδα στρατηγική αγορά για την Booking.com

19:59

Συνάντηση Πιερρακάκη - Birol στο Παρίσι, στο επίκεντρο Μ. Ανατολή και ενεργειακή ασφάλεια

19:49

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Κερδίσαμε τον πόλεμο με το Ιράν - Οι στόχοι παραμένουν ανεκπλήρωτοι»

19:38

Υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό-τουρισμό και στην αρτοποιία

19:32

Κυρανάκης: «Η αύξηση του τουρισμού μας υποχρεώνει να βρούμε λύσεις για τη μεταφορά των επισκεπτών»

19:26

Τα ΗΑΕ «θα μπορούσαν να συμμετάσχουν» σε μια επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ

19:16

Τουρκία: Aστυνομικός που έριξε χημικά σε γυναίκα στο Γκεζί καταδικάστηκε να φυτεύσει 300 δέντρα

19:16

ΠΑΣΟΚ: Τον Πάρι Κουκουλόπουλο προτείνει για Αντιπρόεδρο της Βουλής ο Ανδρουλάκης

19:11

Ρωσία: Εκφράζει την «αλληλεγγύη» της στην Κούβα και καταδικάζει τα σε βάρος της μέτρα

19:06

ΗΠΑ: Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν 157 φερόμενα μέλη ή συνεργάτες καρτέλ ναρκωτικών

19:02

Αναβάλλεται για «πέντε με έξι εβδομάδες» η επίσημη επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στην Κίνα

19:00

Ευρωαγορές: Πέτυχαν άνοδο παρά τα 100 δολάρια του πετρελαίου

18:46

Οι μεσήλικες θεωρούν την κλιματική αλλαγή σοβαρό κίνδυνο και ανησυχούν για τις επιπτώσεις

18:34

ΧΑ: Νέα μικρή άνοδος για τον ΓΔ - «Διελκυστίνδα» στον FTSE Large Cap

18:33

Οι προτάσεις της ΚΕΕΕ για τον νέο επιμελητηριακό νόμο

18:23

Στους 912 οι νεκροί στον Λίβανο από τα ισραηλινά πλήγματα

18:22

Λέσβος: Αυστηρά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό - Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

18:14

Τραμπ: «Θα αποχωρήσουμε στο πολύ κοντινό μέλλον από τις επιχειρήσεις στο Ιράν» - Τι είπε για τo NATO

18:05

Ηράκλειο: Συνέχεια μεταναστευτικών ροών - 39 αλλοδαποί αποβιβάστηκαν σε παραλία του Δήμου Φαιστού