Tip of the Day

Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα

27-04-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και οι θεσμικοί φορείς έχουν ήδη δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις προκειμένου να καταστούν βιώσιμες αλλά πίσω από τις οδηγίες υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά η οποία πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμα για να έχει πραγματικά μόνιμο αντίκτυπο. Και ενώ οι βιώσιμες επιχειρήσεις απαιτούν χρόνο και κόπο ίσως τελικά να μην χρειάζεται να δαπανήσουν τελικά σημαντικό κεφάλαιο, καθώς πρόκειται για επένδυση η οποία προωθεί την κυκλική οικονομία με στρατηγικές οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι πιο αποδοτικές.

Η πανδημία έχει εισάγει μερικούς νέους κανόνες οι οποίοι ωστόσο υποστηρίζουν περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένας από αυτούς είναι η εξ αποστάσεως εργασία. Όταν είναι δυνατόν, ενδείκνυνται να υιοθετούνται μοντέλα απομακρυσμένης και/ή υβριδικής εργασίας. Αν και ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να είναι απρόθυμοι να υιοθετήσουν απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία σε μόνιμη βάση, αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3. Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού απαιτεί την ευελιξία αυτού του τρόπου εργασίας και οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να το προσφέρουν βλέπουν τις επιζήμιες συνέπειες σε όρους βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και κερδοφορίας. Και αυτό, επειδή, σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους εργαζόμενους να καταστούν πιο αποδοτική αντλώντας εργασιακή ικανοποίηση και εξισορροπώντας τους ρόλους στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή όταν ακολουθούν έναν πιο ευέλικτο, υβριδικό ή απομακρυσμένο χώρο εργασίας.

Όταν δεν είναι δυνατή η υβριδική και εξ αποστάσεως εργασία, οι εταιρείες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και να καλύψουν τα έξοδα για τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας για τους εργαζομένους. Εάν η μετακίνηση είναι απαραίτητη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος. Ειδικά για επιχειρήσεις όπου η φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις είναι απαραίτητη, όπως λιανική πώληση, υπηρεσίες φαγητού ή φιλοξενία, αυτή είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3.

Άλλη μία βιώσιμη στρατηγική είναι η χρήση βιώσιμων προϊόντων στο γραφείο. Υπάρχει μια πληθώρα βιώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να έχουν μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Από κομποστοποιήσιμα μαχαιροπίρουνα στην αίθουσα διαλείμματος, μέχρι προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού μετά την κατανάλωση. Αν και ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν υψηλότερο αρχικό κόστος, η επιλογή πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων είναι ένας τρόπος για να εκπληρώσουν αποδεδειγμένα τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα.

Ο περιορισμός της χρήσης χαρτιού αποτελεί μία ακόμη αποτελεσματική μέθοδο αν και για πολλές εταιρείες, η απομακρυσμένη εργασία έχει μειώσει την ποσότητα χαρτιού που χρησιμοποιείται ενώ αρκετές επιχειρήσεις είχαν ακόμη και πριν από την πανδημία εγκαταλείψει το χαρτί, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Η χρήση τεχνολογίας όπως το DocuSign για συμβόλαια και η αποθήκευση στο cloud για την κοινή χρήση σημαντικών εγγράφων είναι ένας απλός τρόπος για να περιοριστεί το χαρτί. Εάν πρέπει να γίνονται εκτυπώσεις καλό είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση χαρτιού εκτυπώνοντας σε διπλή όψη.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 3 R: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση. Το πρώτο βήμα για να έχει αντίκτυπο είναι η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγονται. Η χρήση χωρίς χαρτί και η εξάλειψη των πιάτων, των σκευών και των ποτηριών μιας χρήσης είναι εύκολοι τρόποι μείωσης τέτοιων απορριμμάτων.

Η επαναχρησιμοποίηση όταν είναι δυνατόν είναι ένας ακόμη ενδεδειγμένος. Αντί οι εταιρείες να προσφέρουν χάρτινα φλιτζάνια, καλό είναι να προσφέρουν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ή φλιτζάνια καφέ. Υπάρχουν αρκετές μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο χώρο εργασίας για την προώθηση επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων αντί των επιλογών μιας χρήσης.

Πρέπει βέβαια να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η ανακύκλωση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται, κυρίως επειδή οι άνθρωποι την κάνουν λάθος. Εάν η επιχείρησή λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, μπορεί να ενθαρρύνει με διάφορα μέτρα τους υπαλλήλους να την κάνουν σωστά. Αυτά περιλαμβάνουν τη σαφή σήμανση στα δοχεία ανακύκλωσης, τη σωστή ενημέρωση για συνήθειες ανακύκλωσης και την ενθάρρυνση/επιβράβευση του ανθρώπινου δυναμικού όταν υιοθετεί «πράσινες τακτικές» στο χώρο εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:43

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον - Συνάντηση με Ρούμπιο

09:37

Παπασταύρου από Ουάσιγκτον: «Η Ελλάδα στον πυρήνα της ενεργειακής συνεργασίας ΕΕ και ΗΠΑ»

09:32

Η ανακοίνωση της ΤΕΡΝΑ για τη συνεργασία με την ουκρανική Ukrhydroenergo

09:20

Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο περιφερειακού κόμβου στον χάρτη της AI

09:05

Σε καραντίνα η Κύπρος λόγω αφθώδους πυρετού

08:54

Αλλαγές σε Μετρό και Τραμ - Ποιες γραμμές επηρεάζονται

08:45

Γιατί ο MrBeast κάνει... παιχνίδι και το fintech

08:42

Στην Ανταρκτική η γρίπη των πτηνών - Αποδεκατίζει πληθυσμούς σπάνιων πληθυσμών, ακόμη και θηλαστικών

08:31

Από σήμερα σε εφαρμογή το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας

08:31

Από το αμπέλι στο ράφι: Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για το κρασί

08:15

Παχυσαρκία: Η Κομισιόν ενέκρινε μεγαλύτερη δόση ενέσιμης σεμαγλουτίδης

08:12

Σε ισχύ οι νέοι δασμοί 10% του Τραμπ

08:05

Τελευταία ευκαιρία για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για το 2026

07:58

Βιομηχανικός εμφύλιος στην ΕΕ: Το Made in Europe διχάζει την πράσινη μετάβαση

07:48

Ωριμάζει η συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ukrhydroenergo για μεγάλα ενεργειακά έργα στην Ουκρανία

07:40

Ακίνητα: Το Τop 10 αναζητήσεων για ενοικιάσεις καταστημάτων και αποθηκών στην Αττική

07:34

Κάθετος Διάδρομος: Σφραγίζει συμμαχίες στη Σύνοδο στις ΗΠΑ - Νέα deals

07:31

Το παρασκήνιο και το στοίχημα της ΑΜΚ της Credia

07:20

Στο μικροσκόπιο τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

07:14

Κομβικός ο ρόλος της Κρήτης στον σχεδιασμό των ΗΠΑ για το Ιράν - Η προϋπόθεση Βελόπουλου για συνεργασίες

07:11

Εβδομάδα τραπεζών - Ράλι και καθυστερήσεις - Ο γόρδιος δεσμός των δασμών

23:56

Ελ Μέντσο: 60 νεκροί στο Μεξικό από τα επεισόδια - 10.000 στρατιώτες στο Χαλίσκο

23:40

Συνελήφθη ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας

23:24

Wall Street: AI και θρίλερ δασμών έφεραν τη χειρότερη ημέρα του Dow Jones εδώ και 1 μήνα

23:08

Το νέο AI εργαλείο της Anthropic «βύθισε» τη μετοχή της IBM σε χαμηλό 26ετίας

22:52

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ να είναι ευέλικτη κατά τον καθορισμό των επιτοκίων

22:36

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη

22:36

Πώς οι AI agents μπορούν να εξελιχθούν σε μακροοικονομική «βόμβα»

22:20

Φαραντούρης: Το Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει έρευνα για το ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα

22:04

Η Amazon ρίχνει 12 δισ. δολάρια για AI data centers στη Λουιζιάνα