Tip of the Day

Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα

27-04-2022 | 07:31
Μοιράσου το
Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και οι θεσμικοί φορείς έχουν ήδη δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις προκειμένου να καταστούν βιώσιμες αλλά πίσω από τις οδηγίες υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά η οποία πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμα για να έχει πραγματικά μόνιμο αντίκτυπο. Και ενώ οι βιώσιμες επιχειρήσεις απαιτούν χρόνο και κόπο ίσως τελικά να μην χρειάζεται να δαπανήσουν τελικά σημαντικό κεφάλαιο, καθώς πρόκειται για επένδυση η οποία προωθεί την κυκλική οικονομία με στρατηγικές οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι πιο αποδοτικές.

Η πανδημία έχει εισάγει μερικούς νέους κανόνες οι οποίοι ωστόσο υποστηρίζουν περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένας από αυτούς είναι η εξ αποστάσεως εργασία. Όταν είναι δυνατόν, ενδείκνυνται να υιοθετούνται μοντέλα απομακρυσμένης και/ή υβριδικής εργασίας. Αν και ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να είναι απρόθυμοι να υιοθετήσουν απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία σε μόνιμη βάση, αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3. Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού απαιτεί την ευελιξία αυτού του τρόπου εργασίας και οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να το προσφέρουν βλέπουν τις επιζήμιες συνέπειες σε όρους βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και κερδοφορίας. Και αυτό, επειδή, σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους εργαζόμενους να καταστούν πιο αποδοτική αντλώντας εργασιακή ικανοποίηση και εξισορροπώντας τους ρόλους στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή όταν ακολουθούν έναν πιο ευέλικτο, υβριδικό ή απομακρυσμένο χώρο εργασίας.

Όταν δεν είναι δυνατή η υβριδική και εξ αποστάσεως εργασία, οι εταιρείες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και να καλύψουν τα έξοδα για τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας για τους εργαζομένους. Εάν η μετακίνηση είναι απαραίτητη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος. Ειδικά για επιχειρήσεις όπου η φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις είναι απαραίτητη, όπως λιανική πώληση, υπηρεσίες φαγητού ή φιλοξενία, αυτή είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3.

Άλλη μία βιώσιμη στρατηγική είναι η χρήση βιώσιμων προϊόντων στο γραφείο. Υπάρχει μια πληθώρα βιώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να έχουν μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Από κομποστοποιήσιμα μαχαιροπίρουνα στην αίθουσα διαλείμματος, μέχρι προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού μετά την κατανάλωση. Αν και ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν υψηλότερο αρχικό κόστος, η επιλογή πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων είναι ένας τρόπος για να εκπληρώσουν αποδεδειγμένα τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα.

Ο περιορισμός της χρήσης χαρτιού αποτελεί μία ακόμη αποτελεσματική μέθοδο αν και για πολλές εταιρείες, η απομακρυσμένη εργασία έχει μειώσει την ποσότητα χαρτιού που χρησιμοποιείται ενώ αρκετές επιχειρήσεις είχαν ακόμη και πριν από την πανδημία εγκαταλείψει το χαρτί, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Η χρήση τεχνολογίας όπως το DocuSign για συμβόλαια και η αποθήκευση στο cloud για την κοινή χρήση σημαντικών εγγράφων είναι ένας απλός τρόπος για να περιοριστεί το χαρτί. Εάν πρέπει να γίνονται εκτυπώσεις καλό είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση χαρτιού εκτυπώνοντας σε διπλή όψη.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 3 R: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση. Το πρώτο βήμα για να έχει αντίκτυπο είναι η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγονται. Η χρήση χωρίς χαρτί και η εξάλειψη των πιάτων, των σκευών και των ποτηριών μιας χρήσης είναι εύκολοι τρόποι μείωσης τέτοιων απορριμμάτων.

Η επαναχρησιμοποίηση όταν είναι δυνατόν είναι ένας ακόμη ενδεδειγμένος. Αντί οι εταιρείες να προσφέρουν χάρτινα φλιτζάνια, καλό είναι να προσφέρουν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ή φλιτζάνια καφέ. Υπάρχουν αρκετές μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο χώρο εργασίας για την προώθηση επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων αντί των επιλογών μιας χρήσης.

Πρέπει βέβαια να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η ανακύκλωση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται, κυρίως επειδή οι άνθρωποι την κάνουν λάθος. Εάν η επιχείρησή λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, μπορεί να ενθαρρύνει με διάφορα μέτρα τους υπαλλήλους να την κάνουν σωστά. Αυτά περιλαμβάνουν τη σαφή σήμανση στα δοχεία ανακύκλωσης, τη σωστή ενημέρωση για συνήθειες ανακύκλωσης και την ενθάρρυνση/επιβράβευση του ανθρώπινου δυναμικού όταν υιοθετεί «πράσινες τακτικές» στο χώρο εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ουκρανία: Ξεπερνούν τα 6 εκατ. οι εσωτερικά εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου

23:44

Μελέτη: Γυναίκες, άτομα 50-60 ετών και εκείνοι με κακή υγεία κινδυνεύουν περισσότερο με μακρά Covid-19

23:32

G7: Ζητά από την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

23:22

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν ζήτησε ιδιαίτερες παραχωρήσεις για την άρση του βέτο

23:17

Η ύφεση στοιχειώνει την Wall Street - «Βουτιά» 3% για τον Nasdaq

23:04

Λιθουανία: Δια νόμου η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αερίου

22:57

ΗΠΑ: Ενεργοποιούνται οι κυρώσεις κατά του χρυσού και της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας

22:43

Η ξενοδοχειακή Accor προσλαμβάνει 12.000 εργαζομένους ενόψει του Μουντιάλ στο Κατάρ

22:30

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο - Πάνω από τα 110 δολάρια το WTI

22:28

Τζόνσον: Η Σουηδία και η Φινλανδία θα κάνουν το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και πιο ασφαλές

22:10

Η Γκισλέν Μάξγουελ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών για σεξουαλικά εγκλήματα

22:10

Νέες απώλειες για τον χρυσό - Σε χαμηλά δύο εβδομάδων

22:01

Ουίλιαμς - Ντάλι (Fed): Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αποφύγει την ύφεση

21:48

Η βρετανική Diageo αποφάσισε να φύγει από τη Ρωσία

21:37

Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

21:34

Άρειος Πάγος: Επιλέχθηκαν οι 14 υποψήφιοι για το αξίωμα του εισαγγελέα

21:23

Δημοσκόπηση Marc: Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

21:09

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ναυπηγεία Σκαραμαγκά και καζίνο στο Ελληνικό

21:01

Τα 600 δισ. των G7 για να αποσπάσουν τις αναδυόμενες από την αγκαλιά της Κίνας και της Ρωσίας

20:44

Ακινητοποιημένα την Τετάρτη λεωφορεία και τρόλεϊ - 24ωρη απεργία των εργαζομένων

20:41

H Novartis προχωρά σε περικοπές 8.000 θέσεων εργασίας

20:32

Συνάντηση Μπάιντεν - Σάντσεθ: Συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και άμυνας

20:30

Η Airbnb βάζει "stop" στη διοργάνωση πάρτι μέσω της πλατφόρμας

20:14

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο εξαναγκασμού

20:11

Πειραιώς: Στο 8,471% τα δικαιώματα ψήφου της Helikon Investments Limited

20:08

Πανελλήνιες: Μεγάλα ποσοστά με χαμηλές βαθμολογίες - Τα στατιστικά στοιχεία

20:05

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ/μετοχή

20:01

Οικονόμου: Στήριξη του Τύπου με επιχορήγηση μεταφορικού κόστους και δημοσιογραφικού χάρτου

19:55

To ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ

19:44

Αγωγή κατά του ΣΕΗ κατέθεσε ο Γιώργος Κιμούλης