Tip of the Day

Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα

27-04-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και οι θεσμικοί φορείς έχουν ήδη δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις προκειμένου να καταστούν βιώσιμες αλλά πίσω από τις οδηγίες υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά η οποία πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμα για να έχει πραγματικά μόνιμο αντίκτυπο. Και ενώ οι βιώσιμες επιχειρήσεις απαιτούν χρόνο και κόπο ίσως τελικά να μην χρειάζεται να δαπανήσουν τελικά σημαντικό κεφάλαιο, καθώς πρόκειται για επένδυση η οποία προωθεί την κυκλική οικονομία με στρατηγικές οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι πιο αποδοτικές.

Η πανδημία έχει εισάγει μερικούς νέους κανόνες οι οποίοι ωστόσο υποστηρίζουν περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένας από αυτούς είναι η εξ αποστάσεως εργασία. Όταν είναι δυνατόν, ενδείκνυνται να υιοθετούνται μοντέλα απομακρυσμένης και/ή υβριδικής εργασίας. Αν και ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να είναι απρόθυμοι να υιοθετήσουν απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία σε μόνιμη βάση, αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3. Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού απαιτεί την ευελιξία αυτού του τρόπου εργασίας και οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να το προσφέρουν βλέπουν τις επιζήμιες συνέπειες σε όρους βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και κερδοφορίας. Και αυτό, επειδή, σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους εργαζόμενους να καταστούν πιο αποδοτική αντλώντας εργασιακή ικανοποίηση και εξισορροπώντας τους ρόλους στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή όταν ακολουθούν έναν πιο ευέλικτο, υβριδικό ή απομακρυσμένο χώρο εργασίας.

Όταν δεν είναι δυνατή η υβριδική και εξ αποστάσεως εργασία, οι εταιρείες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και να καλύψουν τα έξοδα για τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας για τους εργαζομένους. Εάν η μετακίνηση είναι απαραίτητη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος. Ειδικά για επιχειρήσεις όπου η φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις είναι απαραίτητη, όπως λιανική πώληση, υπηρεσίες φαγητού ή φιλοξενία, αυτή είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3.

Άλλη μία βιώσιμη στρατηγική είναι η χρήση βιώσιμων προϊόντων στο γραφείο. Υπάρχει μια πληθώρα βιώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να έχουν μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Από κομποστοποιήσιμα μαχαιροπίρουνα στην αίθουσα διαλείμματος, μέχρι προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού μετά την κατανάλωση. Αν και ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν υψηλότερο αρχικό κόστος, η επιλογή πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων είναι ένας τρόπος για να εκπληρώσουν αποδεδειγμένα τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα.

Ο περιορισμός της χρήσης χαρτιού αποτελεί μία ακόμη αποτελεσματική μέθοδο αν και για πολλές εταιρείες, η απομακρυσμένη εργασία έχει μειώσει την ποσότητα χαρτιού που χρησιμοποιείται ενώ αρκετές επιχειρήσεις είχαν ακόμη και πριν από την πανδημία εγκαταλείψει το χαρτί, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Η χρήση τεχνολογίας όπως το DocuSign για συμβόλαια και η αποθήκευση στο cloud για την κοινή χρήση σημαντικών εγγράφων είναι ένας απλός τρόπος για να περιοριστεί το χαρτί. Εάν πρέπει να γίνονται εκτυπώσεις καλό είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση χαρτιού εκτυπώνοντας σε διπλή όψη.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 3 R: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση. Το πρώτο βήμα για να έχει αντίκτυπο είναι η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγονται. Η χρήση χωρίς χαρτί και η εξάλειψη των πιάτων, των σκευών και των ποτηριών μιας χρήσης είναι εύκολοι τρόποι μείωσης τέτοιων απορριμμάτων.

Η επαναχρησιμοποίηση όταν είναι δυνατόν είναι ένας ακόμη ενδεδειγμένος. Αντί οι εταιρείες να προσφέρουν χάρτινα φλιτζάνια, καλό είναι να προσφέρουν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ή φλιτζάνια καφέ. Υπάρχουν αρκετές μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο χώρο εργασίας για την προώθηση επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων αντί των επιλογών μιας χρήσης.

Πρέπει βέβαια να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η ανακύκλωση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται, κυρίως επειδή οι άνθρωποι την κάνουν λάθος. Εάν η επιχείρησή λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, μπορεί να ενθαρρύνει με διάφορα μέτρα τους υπαλλήλους να την κάνουν σωστά. Αυτά περιλαμβάνουν τη σαφή σήμανση στα δοχεία ανακύκλωσης, τη σωστή ενημέρωση για συνήθειες ανακύκλωσης και την ενθάρρυνση/επιβράβευση του ανθρώπινου δυναμικού όταν υιοθετεί «πράσινες τακτικές» στο χώρο εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:26

Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν: Πώς απαντά η Τεχεράνη - Δήλωση από Τραμπ

00:19

Oracle: Απογοήτευσαν οι νέες δαπάνες για AI - Πτώση για τη μετοχή

00:06

Χέγκσεθ για Ιράν: Δυνατές και ξεκάθαρες επιθέσεις - Ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα στην Τεχεράνη

23:55

Σύμβαση 587.215 ευρώ για μελέτη στα Ειδικά Σχολεία των Χανίων

23:42

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μαριναρισμένης καπνιστής πέστροφας

23:29

Ακόμα και η μέτρια ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα

23:16

«Κόκκινη» η Wall Street από Τραμπ, πετρέλαιο, πληθωρισμό - Βαθαίνει το sell off στα τσιπ

23:02

Ισραηλινός υπ. Άμυνας: Το τέλος της σύγκρουσης με το Ιράν απέχει πολύ ακόμη

22:48

Τασούλας: Aνακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Διστόμου - «Δικαίωση είναι να νοιαζόμαστε για τον τόπο μας»

22:34

Δάνειο 75 εκατ. ευρώ για έργα στα σχολεία θα πάρει ο δήμος Αθηναίων

22:20

Περικοπές από Τραμπ στο γραφείο συντονισμού των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών

22:07

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1,5% μετά τη νέα απειλή Τραμπ προς Ιράν

21:54

Ρεκόρ όλων των εποχών για τη μετοχή της Coca Cola

21:41

«Κόκκινο 4x4» για χρυσό με πτώση 3,5%

21:28

Γκουτέρες: Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει ο «ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή

21:14

Νετανιάχου προς Λιβανέζους: Ενωθείτε με το Ισραήλ απέναντι στη Χεζμπολάχ

21:00

Αμερικανικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

20:48

Κυρανάκης: Με ψυχολογία νικητή στις εκλογές - «Να ιδρώσουμε τη φανέλα της παράταξης»

20:39

Motor Oil: Στο 3,75% το επιτόκιο για το νέο ομόλογο 400 εκατ. ευρώ

20:28

Aktor: Πρώτη περίοδος εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου 2025 ύψους 140 εκατ. ευρώ

20:24

Ιταλία: Η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπεριληφθεί στα σχολικά προγράμματα

20:12

SpaceX: Η μεγαλύτερη IPO στην ιστορία - Η retail φρενίτιδα και το στοίχημα της Wall Street

20:09

Τραμπ: Λατρεύω τον πληθωρισμό - Μεταφέραμε μυστικά εκατ. βαρέλια πετρελαίου μέσω Ορμούζ

20:07

Ζήτημα ανταγωνιστικότητας η επάρκεια της Ευρώπης σε φάρμακα- Το λαμπρό παράδειγμα της Ελλάδας

20:02

Μπιλ Γκέιτς για δεσμούς με Έπστιν: «Ήταν ένα μεγάλο λάθος, αλλά δεν γνώριζα τις πράξεις του»

19:57

Σχέδια Βελτίωσης - Ποιοι έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ένταξης;

19:56

Quest: «Ναι» από ΓΣ σε καθαρό μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Παπασταύρου: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας γεωμετρίας της ενέργειας»

19:38

Alpha Bank: Δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη και εργαζόμενους

19:35

Όμιλος ΑΔΜΗΕ: Αύξηση 27% στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου - Στα 49,1 εκατ. ευρώ