Tip of the Day

Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα

27-04-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και οι θεσμικοί φορείς έχουν ήδη δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις προκειμένου να καταστούν βιώσιμες αλλά πίσω από τις οδηγίες υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά η οποία πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμα για να έχει πραγματικά μόνιμο αντίκτυπο. Και ενώ οι βιώσιμες επιχειρήσεις απαιτούν χρόνο και κόπο ίσως τελικά να μην χρειάζεται να δαπανήσουν τελικά σημαντικό κεφάλαιο, καθώς πρόκειται για επένδυση η οποία προωθεί την κυκλική οικονομία με στρατηγικές οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι πιο αποδοτικές.

Η πανδημία έχει εισάγει μερικούς νέους κανόνες οι οποίοι ωστόσο υποστηρίζουν περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένας από αυτούς είναι η εξ αποστάσεως εργασία. Όταν είναι δυνατόν, ενδείκνυνται να υιοθετούνται μοντέλα απομακρυσμένης και/ή υβριδικής εργασίας. Αν και ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να είναι απρόθυμοι να υιοθετήσουν απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία σε μόνιμη βάση, αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3. Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού απαιτεί την ευελιξία αυτού του τρόπου εργασίας και οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να το προσφέρουν βλέπουν τις επιζήμιες συνέπειες σε όρους βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και κερδοφορίας. Και αυτό, επειδή, σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους εργαζόμενους να καταστούν πιο αποδοτική αντλώντας εργασιακή ικανοποίηση και εξισορροπώντας τους ρόλους στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή όταν ακολουθούν έναν πιο ευέλικτο, υβριδικό ή απομακρυσμένο χώρο εργασίας.

Όταν δεν είναι δυνατή η υβριδική και εξ αποστάσεως εργασία, οι εταιρείες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και να καλύψουν τα έξοδα για τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας για τους εργαζομένους. Εάν η μετακίνηση είναι απαραίτητη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος. Ειδικά για επιχειρήσεις όπου η φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις είναι απαραίτητη, όπως λιανική πώληση, υπηρεσίες φαγητού ή φιλοξενία, αυτή είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3.

Άλλη μία βιώσιμη στρατηγική είναι η χρήση βιώσιμων προϊόντων στο γραφείο. Υπάρχει μια πληθώρα βιώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να έχουν μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Από κομποστοποιήσιμα μαχαιροπίρουνα στην αίθουσα διαλείμματος, μέχρι προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού μετά την κατανάλωση. Αν και ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν υψηλότερο αρχικό κόστος, η επιλογή πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων είναι ένας τρόπος για να εκπληρώσουν αποδεδειγμένα τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα.

Ο περιορισμός της χρήσης χαρτιού αποτελεί μία ακόμη αποτελεσματική μέθοδο αν και για πολλές εταιρείες, η απομακρυσμένη εργασία έχει μειώσει την ποσότητα χαρτιού που χρησιμοποιείται ενώ αρκετές επιχειρήσεις είχαν ακόμη και πριν από την πανδημία εγκαταλείψει το χαρτί, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Η χρήση τεχνολογίας όπως το DocuSign για συμβόλαια και η αποθήκευση στο cloud για την κοινή χρήση σημαντικών εγγράφων είναι ένας απλός τρόπος για να περιοριστεί το χαρτί. Εάν πρέπει να γίνονται εκτυπώσεις καλό είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση χαρτιού εκτυπώνοντας σε διπλή όψη.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 3 R: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση. Το πρώτο βήμα για να έχει αντίκτυπο είναι η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγονται. Η χρήση χωρίς χαρτί και η εξάλειψη των πιάτων, των σκευών και των ποτηριών μιας χρήσης είναι εύκολοι τρόποι μείωσης τέτοιων απορριμμάτων.

Η επαναχρησιμοποίηση όταν είναι δυνατόν είναι ένας ακόμη ενδεδειγμένος. Αντί οι εταιρείες να προσφέρουν χάρτινα φλιτζάνια, καλό είναι να προσφέρουν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ή φλιτζάνια καφέ. Υπάρχουν αρκετές μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο χώρο εργασίας για την προώθηση επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων αντί των επιλογών μιας χρήσης.

Πρέπει βέβαια να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η ανακύκλωση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται, κυρίως επειδή οι άνθρωποι την κάνουν λάθος. Εάν η επιχείρησή λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, μπορεί να ενθαρρύνει με διάφορα μέτρα τους υπαλλήλους να την κάνουν σωστά. Αυτά περιλαμβάνουν τη σαφή σήμανση στα δοχεία ανακύκλωσης, τη σωστή ενημέρωση για συνήθειες ανακύκλωσης και την ενθάρρυνση/επιβράβευση του ανθρώπινου δυναμικού όταν υιοθετεί «πράσινες τακτικές» στο χώρο εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:37

Γεραπετρίτης: Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

19:25

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι είναι πλήρως υποταγμένη στο δόγμα Τραμπ περί εξορύξεων

19:05

Γάλλος ΥΠΕΞ: Βαριά και ταπεινωτική ήττα ο απολογισμός του Πούτιν έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου

18:45

Θεσσαλονίκη: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

18:30

Ιράν-Ρωσία: Μυστική συμφωνία 500 εκατ. ευρώ για χιλιάδες προηγμένους πυραύλους

18:21

Αντιδράσεις για την απόφαση της Deutsche Welle να κλείσει την ελληνόφωνη σύνταξη

18:05

Guardian: Αφιέρωμα στους 200 της Καισαριανής – «Τώρα μπορούμε να δούμε το θάρρος τους»

17:55

Φωτιά σε αποθήκη εταιρείας με αθλητικά είδη στα Σπάτα

17:42

Δημοσκόπηση Marc: 18,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου - Τι δείχνει για Τσίπρα και Καρυστιανού

17:27

Κικίλιας: «Εχθρός μας είναι οι σύγχρονοι λαθρέμποροι»

17:09

Κομισιόν για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

16:55

McKinsey: Το αβέβαιο στοίχημα του €1 τρισ. για την ευρωπαϊκή Άμυνα

16:44

Εντοπίστηκαν μεταλλάξεις στο DNA παιδιών εργαζομένων του Τσερνόμπιλ

16:26

ΗΠΑ: Νεκρός άνδρας εφοδιασμένος «με τουφέκι και μπιτόνι βενζίνης» που προσπάθησε να μπει στο Μαρ-α-Λάγκο

16:12

Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

15:56

Διακοπές ρεύματος στο υπό ρωσική κατοχή τμήμα της Ζαπορίζια μετά από ουκρανικές επιθέσεις

15:31

New York Times: Γιατί μια επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνη από τη σύλληψη του Μαδούρο

15:21

Ρωσία: Περιορισμός πτήσεων σε τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας

15:05

Τσουκαλάς: «Δεν περιμέναμε την Καθαρά Δευτέρα για να καταλάβουμε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετάει μονίμως χαρταετό»

14:42

ΕΕ: Προτείνει «πάγωμα» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ λόγω του «χάους» των δασμών Τραμπ

14:27

Κώτσηρας: Ελάφρυνση φορολογικών βαρών - Ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών

14:19

Επιστολή Μακρόν στον Τραμπ: Ζητά άρση των κυρώσεων κατά του Τιερί Μπρετόν και του δικαστή Νικολά Γκιγιού

13:55

Στουρνάρας στο Politico: H εντυπωσιακή ελληνική ανάπτυξη δεν εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο

13:36

Το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους υποστηρικτές του να πολεμήσουν το νέο συριακό καθεστώς

13:24

Γροιλανδία: Δεν χρειαζόμαστε το πλωτό νοσοκομείο του Τραμπ, λέει ο Δανός υπουργός Άμυνας

13:10

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές Αθήνας - Θεσσαλονίκης ψάχνουν Έλληνες και ξένοι, πόσα δίνουν για αγορά/ενοικίαση

12:55

Ζαγοροχώρια: Μια βόλτα στα πιο εντυπωσιακά γεφύρια

12:33

Λήμνος: Αίτημα για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Χωρίς νερό η Μύρινα

12:22

Ο Τραμπ απορεί γιατί το Ιράν δεν έχει ήδη «συνθηκολογήσει»

12:07

Δυνατές εξαγγελίες από αδύναμους ηγέτες