Tip of the Day

Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα

27-04-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και οι θεσμικοί φορείς έχουν ήδη δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις προκειμένου να καταστούν βιώσιμες αλλά πίσω από τις οδηγίες υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά η οποία πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμα για να έχει πραγματικά μόνιμο αντίκτυπο. Και ενώ οι βιώσιμες επιχειρήσεις απαιτούν χρόνο και κόπο ίσως τελικά να μην χρειάζεται να δαπανήσουν τελικά σημαντικό κεφάλαιο, καθώς πρόκειται για επένδυση η οποία προωθεί την κυκλική οικονομία με στρατηγικές οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι πιο αποδοτικές.

Η πανδημία έχει εισάγει μερικούς νέους κανόνες οι οποίοι ωστόσο υποστηρίζουν περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένας από αυτούς είναι η εξ αποστάσεως εργασία. Όταν είναι δυνατόν, ενδείκνυνται να υιοθετούνται μοντέλα απομακρυσμένης και/ή υβριδικής εργασίας. Αν και ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να είναι απρόθυμοι να υιοθετήσουν απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία σε μόνιμη βάση, αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3. Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού απαιτεί την ευελιξία αυτού του τρόπου εργασίας και οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να το προσφέρουν βλέπουν τις επιζήμιες συνέπειες σε όρους βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και κερδοφορίας. Και αυτό, επειδή, σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους εργαζόμενους να καταστούν πιο αποδοτική αντλώντας εργασιακή ικανοποίηση και εξισορροπώντας τους ρόλους στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή όταν ακολουθούν έναν πιο ευέλικτο, υβριδικό ή απομακρυσμένο χώρο εργασίας.

Όταν δεν είναι δυνατή η υβριδική και εξ αποστάσεως εργασία, οι εταιρείες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και να καλύψουν τα έξοδα για τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας για τους εργαζομένους. Εάν η μετακίνηση είναι απαραίτητη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος. Ειδικά για επιχειρήσεις όπου η φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις είναι απαραίτητη, όπως λιανική πώληση, υπηρεσίες φαγητού ή φιλοξενία, αυτή είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3.

Άλλη μία βιώσιμη στρατηγική είναι η χρήση βιώσιμων προϊόντων στο γραφείο. Υπάρχει μια πληθώρα βιώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να έχουν μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Από κομποστοποιήσιμα μαχαιροπίρουνα στην αίθουσα διαλείμματος, μέχρι προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού μετά την κατανάλωση. Αν και ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν υψηλότερο αρχικό κόστος, η επιλογή πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων είναι ένας τρόπος για να εκπληρώσουν αποδεδειγμένα τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα.

Ο περιορισμός της χρήσης χαρτιού αποτελεί μία ακόμη αποτελεσματική μέθοδο αν και για πολλές εταιρείες, η απομακρυσμένη εργασία έχει μειώσει την ποσότητα χαρτιού που χρησιμοποιείται ενώ αρκετές επιχειρήσεις είχαν ακόμη και πριν από την πανδημία εγκαταλείψει το χαρτί, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Η χρήση τεχνολογίας όπως το DocuSign για συμβόλαια και η αποθήκευση στο cloud για την κοινή χρήση σημαντικών εγγράφων είναι ένας απλός τρόπος για να περιοριστεί το χαρτί. Εάν πρέπει να γίνονται εκτυπώσεις καλό είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση χαρτιού εκτυπώνοντας σε διπλή όψη.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 3 R: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση. Το πρώτο βήμα για να έχει αντίκτυπο είναι η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγονται. Η χρήση χωρίς χαρτί και η εξάλειψη των πιάτων, των σκευών και των ποτηριών μιας χρήσης είναι εύκολοι τρόποι μείωσης τέτοιων απορριμμάτων.

Η επαναχρησιμοποίηση όταν είναι δυνατόν είναι ένας ακόμη ενδεδειγμένος. Αντί οι εταιρείες να προσφέρουν χάρτινα φλιτζάνια, καλό είναι να προσφέρουν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ή φλιτζάνια καφέ. Υπάρχουν αρκετές μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο χώρο εργασίας για την προώθηση επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων αντί των επιλογών μιας χρήσης.

Πρέπει βέβαια να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η ανακύκλωση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται, κυρίως επειδή οι άνθρωποι την κάνουν λάθος. Εάν η επιχείρησή λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, μπορεί να ενθαρρύνει με διάφορα μέτρα τους υπαλλήλους να την κάνουν σωστά. Αυτά περιλαμβάνουν τη σαφή σήμανση στα δοχεία ανακύκλωσης, τη σωστή ενημέρωση για συνήθειες ανακύκλωσης και την ενθάρρυνση/επιβράβευση του ανθρώπινου δυναμικού όταν υιοθετεί «πράσινες τακτικές» στο χώρο εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:58

Νέα δράση για την ένταξη φοιτητών στην αγορά εργασίας, μέσω ΕΣΠΑ

09:55

ΗΠΑ: 15 πολιτείες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των παιδιών

09:52

«Ταύρος» για ΕΤΕ η Citi - Αυξάνει στα 16,50 ευρώ την τιμή στόχο, με payout άνω του 70%

09:20

Ελληνικός Χρυσός: Ιστορικό ρεκόρ μεταλλευτικών τελών για τον Δήμο Αριστοτέλη

09:16

Η Ώρα της Κρίσης: Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και η «σφαγή» του Ευρωπαίου αγρότη

09:08

Νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για την Α. Βεζύρογλου - Επένδυση άνω των 12 εκατ. ευρώ

09:01

Πώς χωρίστηκε η πίτα του streaming το 2025

09:00

Η HSBC ξεπέρασε ακόμη και τις δικές της εκτιμήσεις με τα κέρδη του 2025

08:59

Η Ουκρανία χαιρετίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ για διαρκή ειρήνη

08:31

Mega deal Metlen - Shell για LNG

08:10

Η οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης για τις επόμενες 300 ημέρες του χρόνου

07:52

Εξορμήσεις εκτός των τειχών για Κυριάκο - Να ‘τος πετιέται ο Πολάκης - Τα καλά νέα της Ειρήνης

07:40

Φωτιές και πλημμύρες κοστίζουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα - Νέα μέσα στη μάχη της Πολιτικής Προστασίας

07:34

Το στοίχημα για τον νέο CEO της Heineken

07:28

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ πλουσιότερες και ισχυρότερες παρά ποτέ»

07:17

Big business για τις κατασκευαστικές στα Βαλκάνια με το «βλέμμα» (και) στην Ουκρανία

07:15

Airbnb: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις και λιγότερο φόρο - Τι πρέπει να κάνετε

07:05

Πωλήσεις μετοχών και μπακάλικα - Τα ερωτήματα του 1 ευρώ - Το ΑΙ και οι τράπεζες

23:59

Πορτογαλία: Ο Φεβρουάριος είναι ήδη ο πιο βροχερός μήνας των τελευταίων 47 ετών

23:48

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» δεσμεύεται ο Στάρμερ

23:36

Boυλή: Στην ολομέλεια το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

23:32

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του UCLA

23:24

Ιράν: Εφικτή μία συμφωνία πριν τις νέες συνομιλίες με ΗΠΑ

23:11

«Πράσινη» η Wall Street με rebound στις μετοχές λογισμικού - Ράλι 8,77% για AMD

22:59

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόσκληση για παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στη γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων

22:47

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα: 4 μακροχρόνια deals για Κάθετο Διάδρομο από Atlantic SEE LNG Trade

22:33

Λιβάνιος για απόδημους: Να ψηφιστεί άμεσα η ρύθμιση ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές

22:20

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 61 εκατ. ευρώ

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,3 εκατ. ευρώ

21:54

Κοντά στο υψηλό επτά μηνών το πετρέλαιο