Tip of the Day

Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα

27-04-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν βιώσιμες - Απλά βήματα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και οι θεσμικοί φορείς έχουν ήδη δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις προκειμένου να καταστούν βιώσιμες αλλά πίσω από τις οδηγίες υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά η οποία πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμα για να έχει πραγματικά μόνιμο αντίκτυπο. Και ενώ οι βιώσιμες επιχειρήσεις απαιτούν χρόνο και κόπο ίσως τελικά να μην χρειάζεται να δαπανήσουν τελικά σημαντικό κεφάλαιο, καθώς πρόκειται για επένδυση η οποία προωθεί την κυκλική οικονομία με στρατηγικές οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι πιο αποδοτικές.

Η πανδημία έχει εισάγει μερικούς νέους κανόνες οι οποίοι ωστόσο υποστηρίζουν περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένας από αυτούς είναι η εξ αποστάσεως εργασία. Όταν είναι δυνατόν, ενδείκνυνται να υιοθετούνται μοντέλα απομακρυσμένης και/ή υβριδικής εργασίας. Αν και ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να είναι απρόθυμοι να υιοθετήσουν απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία σε μόνιμη βάση, αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3. Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού απαιτεί την ευελιξία αυτού του τρόπου εργασίας και οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να το προσφέρουν βλέπουν τις επιζήμιες συνέπειες σε όρους βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και κερδοφορίας. Και αυτό, επειδή, σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους εργαζόμενους να καταστούν πιο αποδοτική αντλώντας εργασιακή ικανοποίηση και εξισορροπώντας τους ρόλους στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή όταν ακολουθούν έναν πιο ευέλικτο, υβριδικό ή απομακρυσμένο χώρο εργασίας.

Όταν δεν είναι δυνατή η υβριδική και εξ αποστάσεως εργασία, οι εταιρείες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και να καλύψουν τα έξοδα για τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας για τους εργαζομένους. Εάν η μετακίνηση είναι απαραίτητη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος. Ειδικά για επιχειρήσεις όπου η φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις είναι απαραίτητη, όπως λιανική πώληση, υπηρεσίες φαγητού ή φιλοξενία, αυτή είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3.

Άλλη μία βιώσιμη στρατηγική είναι η χρήση βιώσιμων προϊόντων στο γραφείο. Υπάρχει μια πληθώρα βιώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να έχουν μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Από κομποστοποιήσιμα μαχαιροπίρουνα στην αίθουσα διαλείμματος, μέχρι προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού μετά την κατανάλωση. Αν και ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν υψηλότερο αρχικό κόστος, η επιλογή πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων είναι ένας τρόπος για να εκπληρώσουν αποδεδειγμένα τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα.

Ο περιορισμός της χρήσης χαρτιού αποτελεί μία ακόμη αποτελεσματική μέθοδο αν και για πολλές εταιρείες, η απομακρυσμένη εργασία έχει μειώσει την ποσότητα χαρτιού που χρησιμοποιείται ενώ αρκετές επιχειρήσεις είχαν ακόμη και πριν από την πανδημία εγκαταλείψει το χαρτί, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Η χρήση τεχνολογίας όπως το DocuSign για συμβόλαια και η αποθήκευση στο cloud για την κοινή χρήση σημαντικών εγγράφων είναι ένας απλός τρόπος για να περιοριστεί το χαρτί. Εάν πρέπει να γίνονται εκτυπώσεις καλό είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση χαρτιού εκτυπώνοντας σε διπλή όψη.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 3 R: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση. Το πρώτο βήμα για να έχει αντίκτυπο είναι η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγονται. Η χρήση χωρίς χαρτί και η εξάλειψη των πιάτων, των σκευών και των ποτηριών μιας χρήσης είναι εύκολοι τρόποι μείωσης τέτοιων απορριμμάτων.

Η επαναχρησιμοποίηση όταν είναι δυνατόν είναι ένας ακόμη ενδεδειγμένος. Αντί οι εταιρείες να προσφέρουν χάρτινα φλιτζάνια, καλό είναι να προσφέρουν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ή φλιτζάνια καφέ. Υπάρχουν αρκετές μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο χώρο εργασίας για την προώθηση επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων αντί των επιλογών μιας χρήσης.

Πρέπει βέβαια να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η ανακύκλωση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται, κυρίως επειδή οι άνθρωποι την κάνουν λάθος. Εάν η επιχείρησή λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, μπορεί να ενθαρρύνει με διάφορα μέτρα τους υπαλλήλους να την κάνουν σωστά. Αυτά περιλαμβάνουν τη σαφή σήμανση στα δοχεία ανακύκλωσης, τη σωστή ενημέρωση για συνήθειες ανακύκλωσης και την ενθάρρυνση/επιβράβευση του ανθρώπινου δυναμικού όταν υιοθετεί «πράσινες τακτικές» στο χώρο εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:02

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την τριπλή εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

11:02

Η Gen Z σχεδιάζει την επαγγελματική της πορεία με ευέλικτη εργασία, AI και εναλλακτικά εισοδήματα

11:02

Ελληνικός Χρυσός: Το έργο στρατηγικής σημασίας των Σκουριών στην τελική ευθεία προς παραγωγή

10:50

Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος με ώθηση από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

10:34

Τραμπ: «Πολύ καλές» επαφές με την Τεχεράνη - Το Ιράν θα αγοράζει αγαθά μετά το ξεπάγωμα πόρων

10:28

Σκέρτσος: Ο τοξικός πολιτικός λόγος υποθάλπει τη δολοφονική βία

10:25

Νέα Ιατρική Διευθύντρια της Pfizer Hellas η Χριστίνα Μιχαηλίδη

10:25

Μέσα στον Ιούλιο ανοίγει τις πύλες της η ανακαινισμένη Στοά Αρσακείου

10:13

Η VW ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στα χρονικά - Ως και 100.000 περικοπές θέσεων εργασίας

10:02

Περού: Ο υποψήφιος της αριστεράς αμφισβητεί τη νίκη της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές

09:52

Ξέρετε τι σημαίνει το σήμα CE πάνω στα γυαλιά ηλίου «μαϊμού»; Γιατί αν ξέρατε, δεν θα τα αγοράζατε

09:36

Ουκρανία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες από μαζική ρωσική επίθεση στο Κίεβο

09:33

Πιερρακάκης: «Το Eurogroup θα πρέπει να εστιάσει στην τεχνητή νοημοσύνη και στην τεχνολογική καινοτομία»

09:27

Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα της ΝΔ απέναντι στην τρομοκρατία έξω από το ΓΝΘ Ιπποκράτειο

09:22

Μέση Ανατολή: «Θετική πρόοδος» στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν

09:15

Σε κλοιό αβεβαιότητας το επιχειρείν στην Ελλάδα: Τα εμπόδια και οι προοπτικές

09:14

Γερμανία: Πυρκαγιά σε νοσοκομείο - Τουλάχιστον δυο νεκροί, δεκάδες τραυματίες

09:10

Η Τέιλορ Σουίφτ υπερδιπλασίασε την περιουσία της σε τρία χρόνια

09:10

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, με αμετάβλητη καταναλωτική εμπιστοσύνη

09:00

ΟΣΔΕ: Γιατί η φετινή γενναιοδωρία στα οικολογικά σχήματα μπορεί να φέρει «εκπτώσεις» το 2026;

08:55

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου εμποδίζουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

08:51

Έληξε η μίσθωση, αλλά ο ενοικιαστής δεν φεύγει - Τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης

08:28

Από τη Γροιλανδία μέχρι την Ελλάδα: Πώς ο ακραίος Ιούνιος του 2026 έβαλε τη μισή Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού για φωτιές

08:11

ΣΔΙΤ: Πέντε ισχυροί «μονομάχοι» για τη διαχείριση αποβλήτων Χαλκίδας - Λαμίας, αξίας 158,8 εκατ.

07:56

Hi-tech η γαλάζια ΚΟ - Ο Αρβανίτης «ψήνεται» για αρχηγός - Το αντίο στον Λεβέντη

07:51

Μυτιληναίος: Δίχως μεταλλευτική βιομηχανία, «κενό γράμμα» η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

07:42

Άλμα νέων χρεών 3,77 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο - Στις 72 δόσεις η ευκαιρία

07:38

Νέα «ένεση» 16,6 εκατ. για τη λειψυδρία - Από τις εξαγγελίες στην υλοποίηση, το μεγάλο στοίχημα για το νερό

07:30

Στα «πρότυπα» Ιουνίου τα πράσινα τιμολόγια - Από 13,8 έως 22,6 λεπτά η κιλοβατώρα

07:23

Ποιοι διεθνείς επενδυτές «μπήκαν» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Πώς επελέγη το μοντέλο της ΑΜΚ