Tip of the Day

Aπλοί τρόποι για να μειώσουν οι επιχειρήσεις τις εκπομπές CO2

12-04-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα αφού πρώτα κάνουν κάποιες λειτουργικές παρεμβάσεις.

Η ουδετερότητα άνθρακα αποτελεί το νέο φιλόδοξο στόχο κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα αφού πρώτα κάνουν κάποιες λειτουργικές παρεμβάσεις στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και ακολουθήσουν πιστά ένα συγκεκριμένο πλάνο ελέγχου και αναπροσαρμογής.

Η διοίκηση της εταιρείας πρέπει σε πρώτη φάση να έχει πλήρη εικόνα των εκπομπών της εταιρείας (μέσω της περιβαλλοντικής λογιστικής) και κατόπιν να σχεδιάσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών.

Οι εκπομπές που δεν μπορούν να μειωθούν, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μέσω αποτελεσματικών έργων αντιστάθμισης CO2 αλλά για να γίνει αποτελεσματικά αυτό θα πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης εταιρικής στρατηγικής να έχουν υπ’ όψιν ότι οι εκπομπές χωρίζονται γενικά σε τρία πεδία:

Πεδίο εφαρμογής 1: Άμεσες εκπομπές που προέρχονται από δραστηριότητες υπό τον έλεγχο της εταιρείας – π.χ. από θέρμανση εγκαταστάσεων της εταιρείας, μεταφορά με αυτοκίνητα της εταιρείας και άμεσες εκπομπές από διάφορες διεργασίες στην εταιρεία.

Πεδίο εφαρμογής 2: Έμμεσες εκπομπές από συλλογικά παρεχόμενη ενέργεια – σημαίνει εκπομπές από την αγορά ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης, τις οποίες μια εταιρεία αγοράζει και χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της.

Πεδίο εφαρμογής 3: Όλες οι άλλες έμμεσες εκπομπές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας σας, τις οποίες δεν κατέχει ή δεν έχει τον έλεγχο. Αυτές θα μπορούσαν να είναι οι εκπομπές από τους προμηθευτές της εταιρείας π.χ. υλικά ή πρώτες ύλες, άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες που προμηθεύεται η εταιρεία σας ή τις εκπομπές CO2 από τη χρήση ή την απόρριψη των προϊόντων σας από τους τελικούς χρήστες.

Η δημιουργία μιας επισκόπησης των εκπομπών CO2 της εταιρείας μέσω αυτής της δομής παρέχει μια εικόνα για τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία της εταιρείας όσον αφορά στο αποτύπωμα άνθρακα. Επιτρέπει επίσης να προσδιορίζει η εταιρεία τυχόν διορθωτικές ενέργειες και σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσει προσπάθειες για την υποστήριξη του κλίματος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Εν συνεχεία μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο μείωσης των εκπομπών.Η μείωση των εκπομπών σε όλα τα πιθανά μέτωπα είναι το κλειδί για την επίτευξη ουδετερότητας CO2 και αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή μέτρων αντιστάθμισης για τις υπόλοιπες εκπομπές. Υπάρχουν φυσικά πολλές διαφορετικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ορισμένες πρωτοβουλίες είναι «φθηνές» και άλλες μειώσεις είναι πολύ πιο δαπανηρές. Σε αυτές συγκαταλέγονται παρεμβάσεις όπως είναι η ενεργειακή βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας, η βελτιστοποίηση των μονάδων παραγωγής, η παραγωγή βιώσιμης ενέργειας με π.χ. ηλιακούς συλλέκτες, μια πράσινη στρατηγική προμηθειών, η απαίτηση βιώσιμων μεθόδων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών από τους προμηθευτές.

Όλες οι εταιρείες είναι μοναδικές και οι πρωτοβουλίες που αποφέρουν οικονομικά αποδοτικές μειώσεις για μια εταιρεία μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο ελκυστικές ανάλογα με την περίπτωση.

Οι επιλογές για την αντιστάθμιση CO2

H αντιστάθμιση CO2 μπορεί να είναι μια καλή λύση για την επίτευξη ουδετερότητας CO2. Η αποζημίωση CO2 – γνωστή και ως αντιστάθμιση CO2 – αφορά Sτην εύρεση μειώσεων ή δεσμεύσεων CO2 εκτός της εταιρείας. Στην πράξη, αποζημίωση CO2 σημαίνει επένδυση σε έργα που ωφελούν το κλίμα. Αυτό θα μπορούσε π.χ. περάστε από:

  • Επένδυση σε έργα δάσωσης, όπου η δέσμευση CO2 των δέντρων αντισταθμίζει τις εκπομπές της ίδιας της εταιρείας
  • Επένδυση στην επαναδιαβροχή εδάφους χαμηλής στάθμης, όπου οι μειωμένες εκπομπές αντισταθμίζουν τις εκπομπές της ίδιας της εταιρείας
  • Επενδύοντας σε διεθνή αναπτυξιακά έργα που μειώνουν τις εκπομπές σε άλλες χώρες και μεταφέρουν τις μειώσεις στον λογαριασμό CO2 της εταιρείας

Πολλά έργα αντιστάθμισης CO2 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής διεθνώς. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν συχνά να επιφέρουν μεγαλύτερες μειώσεις στην τιμή και να συμβάλουν στην κοινωνική, περιβαλλοντική, κλιματική και οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:03

Έρευνα AFP: Πώς οι Νήσοι Κουκ βοηθούν Ρωσία και Ιράν να μεταφέρουν πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις

08:59

Δύο νέα ενημερωτικά σποτ της ΕΕΕΠ για τον εθισμό στα παίγνια και τον παράνομο τζόγο

08:54

Λευκός Οίκος: Ναύαρχος διέταξε δεύτερο πλήγμα εναντίον σκάφους ανοικτά της Βενεζουέλας

08:53

Καραγκούνης: Η Κοινωνική Συμφωνία θα οδηγήσει σε περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

08:51

Ο γιος του μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» ομολογεί την ενοχή του στις ΗΠΑ

08:50

Γερμανία: Ανέγερση μνημείου στο Βερολίνο για τους Πολωνούς θύματα των Ναζί

08:49

Αναδυόμενο κόμβο διαστημικής τεχνολογίας κάνει την Ελλάδα η Open Cosmos

08:45

Καναδάς: Συμφωνία για ένταξη στο πρόγραμμα SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης

08:39

Η ΕΕΕΠ για το μέλλον των επίγειων καζίνο: Από αίθουσες παιγνίων σε ολοκληρωμένα θέρετρα ψυχαγωγίας

08:34

Λ. Ποσειδώνος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 2 έως 5 Δεκεμβρίου

08:25

Έσπασε τα ταμεία το Zootopia 2 - Ρεκόρ με 556 εκατ. δολάρια στο box office

08:16

Αποχωρεί ο επικεφαλής της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Apple - Ποιος τον διαδέχεται

08:07

Κλειστή και σήμερα η Εθνική Οδός Αθηνών–Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας, ενισχύουν το μπλόκο οι αγρότες

07:57

Βελτιωμένη προσφορά από την Netflix στη μάχη για την Warner Bros

07:41

Ρευματοκλοπές: Πώς θα «τσιμπάει» ο ΔΕΔΔΗΕ τους παραβάτες - Τα τσουχτερά πρόστιμα

07:33

Μπλόκα: Κραυγή αγωνίας ή αδιέξοδο;

07:32

Ελληνικό: «Πράσινο φως» για τη μεγάλη σχολική μονάδα «Κωστέα – Γείτονα» στο project της Lamda

07:29

Πυρκαγιές 2025: Αύξηση έως και 1.200% στην Ευρώπη - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

07:28

«Κονταροχτυπιούνται» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR – Metlen, ΑΒΑΞ για 2 οδικά ΣΔΙΤ 700 εκατ.

07:26

Πώς να μειώσεις τον λογαριασμό ρεύματος χωρίς να αλλάξεις πάροχο

07:24

Ξεπάγωσε με Ελπιδοφόρο - Νοιαζόμαστε και Προσπαθούμε το σύνθημα - Έλληνας δημόσιος υπάλληλος στην Οξφόρδη

07:16

Πράσινα τιμολόγια: Εικόνα σταθερότητας τον Δεκέμβριο – Από 13,9 έως 25,3 λεπτά ανά kWh

07:15

Χάος με τα κρυπτονομίσματα - Τα μηνύματα από το Λονδίνο - «Κάλαντα» με… Εγνατία

23:58

ΔΣΑ: Στον β΄ γύρο των εκλογών οι Δ. Αναστασόπουλος και Α. Κουτσόλαμπρος

23:45

Στάρμερ: Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το κράτος πρόνοιας

23:33

Ρωσία: Η τράπεζα VTB δημιουργεί εταιρεία κολοσσό στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις

23:19

Σε μαγνητική τομογραφία υποβλήθηκε ο Τραμπ - Λ. Οίκος: «Ο πρόεδρος είναι σε εξαιρετική κατάσταση»

23:07

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street στην «πρεμιέρα» του Δεκεμβρίου

22:52

Χρυσοχοΐδης: Απάτη και διαφθορά, τα κύρια στοιχεία που ενισχύουν το οργανωμένο έγκλημα

22:38

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο τον Δεκέμβριο – Στα 13,9 λεπτά ανά kWh