Tip of the Day

Aπλοί τρόποι για να μειώσουν οι επιχειρήσεις τις εκπομπές CO2

12-04-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα αφού πρώτα κάνουν κάποιες λειτουργικές παρεμβάσεις.

Η ουδετερότητα άνθρακα αποτελεί το νέο φιλόδοξο στόχο κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα αφού πρώτα κάνουν κάποιες λειτουργικές παρεμβάσεις στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και ακολουθήσουν πιστά ένα συγκεκριμένο πλάνο ελέγχου και αναπροσαρμογής.

Η διοίκηση της εταιρείας πρέπει σε πρώτη φάση να έχει πλήρη εικόνα των εκπομπών της εταιρείας (μέσω της περιβαλλοντικής λογιστικής) και κατόπιν να σχεδιάσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών.

Οι εκπομπές που δεν μπορούν να μειωθούν, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μέσω αποτελεσματικών έργων αντιστάθμισης CO2 αλλά για να γίνει αποτελεσματικά αυτό θα πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης εταιρικής στρατηγικής να έχουν υπ’ όψιν ότι οι εκπομπές χωρίζονται γενικά σε τρία πεδία:

Πεδίο εφαρμογής 1: Άμεσες εκπομπές που προέρχονται από δραστηριότητες υπό τον έλεγχο της εταιρείας – π.χ. από θέρμανση εγκαταστάσεων της εταιρείας, μεταφορά με αυτοκίνητα της εταιρείας και άμεσες εκπομπές από διάφορες διεργασίες στην εταιρεία.

Πεδίο εφαρμογής 2: Έμμεσες εκπομπές από συλλογικά παρεχόμενη ενέργεια – σημαίνει εκπομπές από την αγορά ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης, τις οποίες μια εταιρεία αγοράζει και χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της.

Πεδίο εφαρμογής 3: Όλες οι άλλες έμμεσες εκπομπές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας σας, τις οποίες δεν κατέχει ή δεν έχει τον έλεγχο. Αυτές θα μπορούσαν να είναι οι εκπομπές από τους προμηθευτές της εταιρείας π.χ. υλικά ή πρώτες ύλες, άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες που προμηθεύεται η εταιρεία σας ή τις εκπομπές CO2 από τη χρήση ή την απόρριψη των προϊόντων σας από τους τελικούς χρήστες.

Η δημιουργία μιας επισκόπησης των εκπομπών CO2 της εταιρείας μέσω αυτής της δομής παρέχει μια εικόνα για τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία της εταιρείας όσον αφορά στο αποτύπωμα άνθρακα. Επιτρέπει επίσης να προσδιορίζει η εταιρεία τυχόν διορθωτικές ενέργειες και σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσει προσπάθειες για την υποστήριξη του κλίματος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Εν συνεχεία μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο μείωσης των εκπομπών.Η μείωση των εκπομπών σε όλα τα πιθανά μέτωπα είναι το κλειδί για την επίτευξη ουδετερότητας CO2 και αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή μέτρων αντιστάθμισης για τις υπόλοιπες εκπομπές. Υπάρχουν φυσικά πολλές διαφορετικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ορισμένες πρωτοβουλίες είναι «φθηνές» και άλλες μειώσεις είναι πολύ πιο δαπανηρές. Σε αυτές συγκαταλέγονται παρεμβάσεις όπως είναι η ενεργειακή βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας, η βελτιστοποίηση των μονάδων παραγωγής, η παραγωγή βιώσιμης ενέργειας με π.χ. ηλιακούς συλλέκτες, μια πράσινη στρατηγική προμηθειών, η απαίτηση βιώσιμων μεθόδων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών από τους προμηθευτές.

Όλες οι εταιρείες είναι μοναδικές και οι πρωτοβουλίες που αποφέρουν οικονομικά αποδοτικές μειώσεις για μια εταιρεία μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο ελκυστικές ανάλογα με την περίπτωση.

Οι επιλογές για την αντιστάθμιση CO2

H αντιστάθμιση CO2 μπορεί να είναι μια καλή λύση για την επίτευξη ουδετερότητας CO2. Η αποζημίωση CO2 – γνωστή και ως αντιστάθμιση CO2 – αφορά Sτην εύρεση μειώσεων ή δεσμεύσεων CO2 εκτός της εταιρείας. Στην πράξη, αποζημίωση CO2 σημαίνει επένδυση σε έργα που ωφελούν το κλίμα. Αυτό θα μπορούσε π.χ. περάστε από:

  • Επένδυση σε έργα δάσωσης, όπου η δέσμευση CO2 των δέντρων αντισταθμίζει τις εκπομπές της ίδιας της εταιρείας
  • Επένδυση στην επαναδιαβροχή εδάφους χαμηλής στάθμης, όπου οι μειωμένες εκπομπές αντισταθμίζουν τις εκπομπές της ίδιας της εταιρείας
  • Επενδύοντας σε διεθνή αναπτυξιακά έργα που μειώνουν τις εκπομπές σε άλλες χώρες και μεταφέρουν τις μειώσεις στον λογαριασμό CO2 της εταιρείας

Πολλά έργα αντιστάθμισης CO2 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής διεθνώς. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν συχνά να επιφέρουν μεγαλύτερες μειώσεις στην τιμή και να συμβάλουν στην κοινωνική, περιβαλλοντική, κλιματική και οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:55

ΕΤΕ: Εκτοξεύει στα 20 ευρώ την τιμή στόχο η Citi - Τι βλέπει

14:48

Ίος: Διακοπές στο νησί με τις παραδεισένιες παραλίες

14:42

Η κυβέρνηση Τραμπ θα δαπανήσει τουλάχιστον 900 εκατ. δολάρια για έργα στον Λευκό Οίκο

14:38

Πυρκαγιά στον Λουτρόπυργο Αττικής, επιχειρούν πέντε εναέρια μέσα

14:22

Ανησυχία ΠΟΥ για τις νέες εμβολιαστικές οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ

14:21

Σε ισχύ νέοι κανόνες για την επεξεργασία των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους

14:18

Το Ιράν θα ενταχθεί σύντομα στην αναπτυξιακή τράπεζα της ομάδας χωρών BRICS

14:17

«Καμίνι» πάλι η Ευρώπη - Σε ρυθμούς καύσωνα 92 εκατ. πολίτες σε 3 χώρες

14:14

Αργυρού στο Reuters: «Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε δημοσιονομικό κίνδυνο για την Ελλάδα»

14:08

Έξαρση γρίπης και Covid στις Κυκλάδες - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

13:46

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Στο «κόκκινο» αύριο Αττική και ακόμα τρεις περιφέρειες

13:46

Gemini: Η εφαρμογή της Google έφτασε το 1 δισεκατομμύριο χρήστες

13:45

ΕΛΓΑ: 60 προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας έως οκτώ μήνες - Οι περιοχές και η προθεσμία

13:37

Τέσσερα βασικά στοιχεία για τη σπάνια ολική έκλειψη ηλίου

13:33

Ρωσία: Ο Πούτιν απειλεί ότι θα συλλαμβάνει δυτικά πλοία ως αντίποινα

13:30

ΗΠΑ: Αγωγή δεκάδων πολιτειών κατά της Meta για «εθισμό» ανηλίκων στα social media

13:27

Ρεκόρ κερδών για το νορβηγικό fund – Τα τσιπ έφεραν 185 δισ. δολάρια σε έξι μήνες

13:24

Πυρκαγιά σε εξέλιξη στον Ίμερο Ροδόπης - Ήχησε το 112

13:19

Πιερρακάκης: Στόχος ένας ανθεκτικός, ανταγωνιστικός και πραγματικά ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας

13:15

Παρελήφθησαν 14 νέα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα 12.000 λίτρων στο Πυροσβεστικό Σώμα

13:12

EasyJet: Νέα εφαρμογή πιλότων για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών ρύπων

12:46

Anadolu: ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν να παρατείνουν την εκεχειρία των 60 ημερών

12:33

Allianz για data centers: Nέα εποχή κινδύνων και ευκαιριών στις υποδομές για τον ασφαλιστικό κλάδο

12:24

Dotsoft: Αύξηση τζίρου 39,3% στο εξάμηνο - Στα 3,64 εκατ. τα EBITDA

12:21

Μιχαηλίδου: Ο Προσωπικός Βοηθός γίνεται μόνιμος θεσμός εθνικής εμβέλειας

12:15

Δυτική Αττική: Ξεκινούν πριν τις 15/9 τα πρώτα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα

12:11

Τσίπρας: «Έχουμε μια σειρά από πολύ σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στον μεγάλο πλούτο»

12:08

Μπέζος: Οι 4 λόγοι που θέλει να μπει στην Λίβερπουλ και το αγγλικό ποδόσφαιρο

11:39

ΙΕΑ: Ραγδαία μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου παρά το πλήγμα στη ζήτηση

11:30

JPMorgan: Γιατί επενδύει εννιαψήφιο ποσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028