Tip of the Day

Aπλοί τρόποι για να μειώσουν οι επιχειρήσεις τις εκπομπές CO2

12-04-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα αφού πρώτα κάνουν κάποιες λειτουργικές παρεμβάσεις.

Η ουδετερότητα άνθρακα αποτελεί το νέο φιλόδοξο στόχο κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα αφού πρώτα κάνουν κάποιες λειτουργικές παρεμβάσεις στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και ακολουθήσουν πιστά ένα συγκεκριμένο πλάνο ελέγχου και αναπροσαρμογής.

Η διοίκηση της εταιρείας πρέπει σε πρώτη φάση να έχει πλήρη εικόνα των εκπομπών της εταιρείας (μέσω της περιβαλλοντικής λογιστικής) και κατόπιν να σχεδιάσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών.

Οι εκπομπές που δεν μπορούν να μειωθούν, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μέσω αποτελεσματικών έργων αντιστάθμισης CO2 αλλά για να γίνει αποτελεσματικά αυτό θα πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης εταιρικής στρατηγικής να έχουν υπ’ όψιν ότι οι εκπομπές χωρίζονται γενικά σε τρία πεδία:

Πεδίο εφαρμογής 1: Άμεσες εκπομπές που προέρχονται από δραστηριότητες υπό τον έλεγχο της εταιρείας – π.χ. από θέρμανση εγκαταστάσεων της εταιρείας, μεταφορά με αυτοκίνητα της εταιρείας και άμεσες εκπομπές από διάφορες διεργασίες στην εταιρεία.

Πεδίο εφαρμογής 2: Έμμεσες εκπομπές από συλλογικά παρεχόμενη ενέργεια – σημαίνει εκπομπές από την αγορά ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης, τις οποίες μια εταιρεία αγοράζει και χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της.

Πεδίο εφαρμογής 3: Όλες οι άλλες έμμεσες εκπομπές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας σας, τις οποίες δεν κατέχει ή δεν έχει τον έλεγχο. Αυτές θα μπορούσαν να είναι οι εκπομπές από τους προμηθευτές της εταιρείας π.χ. υλικά ή πρώτες ύλες, άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες που προμηθεύεται η εταιρεία σας ή τις εκπομπές CO2 από τη χρήση ή την απόρριψη των προϊόντων σας από τους τελικούς χρήστες.

Η δημιουργία μιας επισκόπησης των εκπομπών CO2 της εταιρείας μέσω αυτής της δομής παρέχει μια εικόνα για τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία της εταιρείας όσον αφορά στο αποτύπωμα άνθρακα. Επιτρέπει επίσης να προσδιορίζει η εταιρεία τυχόν διορθωτικές ενέργειες και σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσει προσπάθειες για την υποστήριξη του κλίματος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Εν συνεχεία μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο μείωσης των εκπομπών.Η μείωση των εκπομπών σε όλα τα πιθανά μέτωπα είναι το κλειδί για την επίτευξη ουδετερότητας CO2 και αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή μέτρων αντιστάθμισης για τις υπόλοιπες εκπομπές. Υπάρχουν φυσικά πολλές διαφορετικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ορισμένες πρωτοβουλίες είναι «φθηνές» και άλλες μειώσεις είναι πολύ πιο δαπανηρές. Σε αυτές συγκαταλέγονται παρεμβάσεις όπως είναι η ενεργειακή βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας, η βελτιστοποίηση των μονάδων παραγωγής, η παραγωγή βιώσιμης ενέργειας με π.χ. ηλιακούς συλλέκτες, μια πράσινη στρατηγική προμηθειών, η απαίτηση βιώσιμων μεθόδων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών από τους προμηθευτές.

Όλες οι εταιρείες είναι μοναδικές και οι πρωτοβουλίες που αποφέρουν οικονομικά αποδοτικές μειώσεις για μια εταιρεία μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο ελκυστικές ανάλογα με την περίπτωση.

Οι επιλογές για την αντιστάθμιση CO2

H αντιστάθμιση CO2 μπορεί να είναι μια καλή λύση για την επίτευξη ουδετερότητας CO2. Η αποζημίωση CO2 – γνωστή και ως αντιστάθμιση CO2 – αφορά Sτην εύρεση μειώσεων ή δεσμεύσεων CO2 εκτός της εταιρείας. Στην πράξη, αποζημίωση CO2 σημαίνει επένδυση σε έργα που ωφελούν το κλίμα. Αυτό θα μπορούσε π.χ. περάστε από:

  • Επένδυση σε έργα δάσωσης, όπου η δέσμευση CO2 των δέντρων αντισταθμίζει τις εκπομπές της ίδιας της εταιρείας
  • Επένδυση στην επαναδιαβροχή εδάφους χαμηλής στάθμης, όπου οι μειωμένες εκπομπές αντισταθμίζουν τις εκπομπές της ίδιας της εταιρείας
  • Επενδύοντας σε διεθνή αναπτυξιακά έργα που μειώνουν τις εκπομπές σε άλλες χώρες και μεταφέρουν τις μειώσεις στον λογαριασμό CO2 της εταιρείας

Πολλά έργα αντιστάθμισης CO2 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής διεθνώς. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν συχνά να επιφέρουν μεγαλύτερες μειώσεις στην τιμή και να συμβάλουν στην κοινωνική, περιβαλλοντική, κλιματική και οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:56

Πρωτοχρονιά στον δρόμο: Πώς μειώνουμε το κόστος καυσίμων

07:40

Τα «χρυσά deals» των ελληνικών startups το 2025

07:34

Το ελληνικό Χρηματιστήριο σε μία από τις καλύτερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του

07:28

Απόλλων: «Κλειδώνουν» έως μέσα Απριλίου τα έργα για φθηνό «πράσινο» ρεύμα στους κοινωνικά ευάλωτους

07:20

Καζαμίας 2026 - Καλή Χρονιά!

07:12

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες φορολογικές δηλώσεις

07:06

Δυνατές οι ασφαλιστικές - Τα υπόλοιπα του RRF - Οι προοπτικές των τραπεζών

23:54

Γερμανία: Στα 30 εκατ. ευρώ εκτιμάται η λεία της ληστείας σε τράπεζα του Γκελζενκίρχεν

23:48

Τουρκία: 357 συλλήψεις σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους

23:42

Η Ρωσία δημοσίευσε βίντεο από την ανάπτυξη πυραύλων Oreshnik στη Λευκορωσία

23:35

Στο Ρίο η μεγαλύτερη πρωτοχρονιάτικη γιορτή στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες

23:24

Σουηδία: Τα επεισόδια με πυροβολισμούς έχουν μειωθεί 63% από το 2022

23:13

Wall Street: Πτωτικά λίγο πριν το 2026 - Τρίτη ημέρα απωλειών για τον S&P 500

23:01

ΗΠΑ: Εκτροχιασμός τρένου με χημικά στο Κεντάκι

22:50

Ανησυχία από 10 χώρες για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα

22:37

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αμφιβάλει για την ουκρανική επίθεση σε κατοικία του Πούτιν

22:22

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 59 εκατ. ευρώ

22:12

Το Ισραήλ απειλεί να αναστείλει την πρόσβαση διεθνών ΜΚΟ στον παλαιστινιακό θύλακα

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 7,5 εκατ. ευρώ

21:59

Rebound στα πολύτιμα μέταλλα - Ολοταχώς για τα μεγαλύτερα κέρδη από το 1979 ο χρυσός

21:58

Γερμανία: Συμμεριζόμαστε την ανησυχία του Κιέβου για ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου

21:45

Ερντογάν: Παράνομη και απαράδεκτη η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ

21:31

Τι σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για Τραμπ και πώληση F-35 στην Τουρκία

21:20

Πρακτικά Fed: Ισχυρή διχογνωμία για την μείωση του Δεκεμβρίου

21:11

Flat το πετρέλαιο με το βλέμμα σε ρωσο-ουκρανικό και Μέση Ανατολή

21:00

Η Τουρκία ζήτησε τη βοήθεια της Γερμανίας για να εξακριβώσει τα αίτια της συντριβής του Falcon

20:51

Ταϊβάν: Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις απέτυχαν

20:42

Γεωργιάδης: Πετύχαμε απορρόφηση πόρων του ΤΑΑ ύψους 615 εκατ. ευρώ

20:32

Γροιλανδία: Το γεωστρατηγικό στοίχημα των ΗΠΑ και η ένταση με Δανία

20:20

Τι αλλάζει από 1/1 στα διόδια της Εγνατίας Οδού - Αναλυτικά οι νέες τιμές