Tip of the Day

Aπλοί τρόποι για να μειώσουν οι επιχειρήσεις τις εκπομπές CO2

12-04-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα αφού πρώτα κάνουν κάποιες λειτουργικές παρεμβάσεις.

Η ουδετερότητα άνθρακα αποτελεί το νέο φιλόδοξο στόχο κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα αφού πρώτα κάνουν κάποιες λειτουργικές παρεμβάσεις στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και ακολουθήσουν πιστά ένα συγκεκριμένο πλάνο ελέγχου και αναπροσαρμογής.

Η διοίκηση της εταιρείας πρέπει σε πρώτη φάση να έχει πλήρη εικόνα των εκπομπών της εταιρείας (μέσω της περιβαλλοντικής λογιστικής) και κατόπιν να σχεδιάσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών.

Οι εκπομπές που δεν μπορούν να μειωθούν, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μέσω αποτελεσματικών έργων αντιστάθμισης CO2 αλλά για να γίνει αποτελεσματικά αυτό θα πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης εταιρικής στρατηγικής να έχουν υπ’ όψιν ότι οι εκπομπές χωρίζονται γενικά σε τρία πεδία:

Πεδίο εφαρμογής 1: Άμεσες εκπομπές που προέρχονται από δραστηριότητες υπό τον έλεγχο της εταιρείας – π.χ. από θέρμανση εγκαταστάσεων της εταιρείας, μεταφορά με αυτοκίνητα της εταιρείας και άμεσες εκπομπές από διάφορες διεργασίες στην εταιρεία.

Πεδίο εφαρμογής 2: Έμμεσες εκπομπές από συλλογικά παρεχόμενη ενέργεια – σημαίνει εκπομπές από την αγορά ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης, τις οποίες μια εταιρεία αγοράζει και χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της.

Πεδίο εφαρμογής 3: Όλες οι άλλες έμμεσες εκπομπές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας σας, τις οποίες δεν κατέχει ή δεν έχει τον έλεγχο. Αυτές θα μπορούσαν να είναι οι εκπομπές από τους προμηθευτές της εταιρείας π.χ. υλικά ή πρώτες ύλες, άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες που προμηθεύεται η εταιρεία σας ή τις εκπομπές CO2 από τη χρήση ή την απόρριψη των προϊόντων σας από τους τελικούς χρήστες.

Η δημιουργία μιας επισκόπησης των εκπομπών CO2 της εταιρείας μέσω αυτής της δομής παρέχει μια εικόνα για τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία της εταιρείας όσον αφορά στο αποτύπωμα άνθρακα. Επιτρέπει επίσης να προσδιορίζει η εταιρεία τυχόν διορθωτικές ενέργειες και σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσει προσπάθειες για την υποστήριξη του κλίματος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Εν συνεχεία μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο μείωσης των εκπομπών.Η μείωση των εκπομπών σε όλα τα πιθανά μέτωπα είναι το κλειδί για την επίτευξη ουδετερότητας CO2 και αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή μέτρων αντιστάθμισης για τις υπόλοιπες εκπομπές. Υπάρχουν φυσικά πολλές διαφορετικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ορισμένες πρωτοβουλίες είναι «φθηνές» και άλλες μειώσεις είναι πολύ πιο δαπανηρές. Σε αυτές συγκαταλέγονται παρεμβάσεις όπως είναι η ενεργειακή βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας, η βελτιστοποίηση των μονάδων παραγωγής, η παραγωγή βιώσιμης ενέργειας με π.χ. ηλιακούς συλλέκτες, μια πράσινη στρατηγική προμηθειών, η απαίτηση βιώσιμων μεθόδων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών από τους προμηθευτές.

Όλες οι εταιρείες είναι μοναδικές και οι πρωτοβουλίες που αποφέρουν οικονομικά αποδοτικές μειώσεις για μια εταιρεία μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο ελκυστικές ανάλογα με την περίπτωση.

Οι επιλογές για την αντιστάθμιση CO2

H αντιστάθμιση CO2 μπορεί να είναι μια καλή λύση για την επίτευξη ουδετερότητας CO2. Η αποζημίωση CO2 – γνωστή και ως αντιστάθμιση CO2 – αφορά Sτην εύρεση μειώσεων ή δεσμεύσεων CO2 εκτός της εταιρείας. Στην πράξη, αποζημίωση CO2 σημαίνει επένδυση σε έργα που ωφελούν το κλίμα. Αυτό θα μπορούσε π.χ. περάστε από:

  • Επένδυση σε έργα δάσωσης, όπου η δέσμευση CO2 των δέντρων αντισταθμίζει τις εκπομπές της ίδιας της εταιρείας
  • Επένδυση στην επαναδιαβροχή εδάφους χαμηλής στάθμης, όπου οι μειωμένες εκπομπές αντισταθμίζουν τις εκπομπές της ίδιας της εταιρείας
  • Επενδύοντας σε διεθνή αναπτυξιακά έργα που μειώνουν τις εκπομπές σε άλλες χώρες και μεταφέρουν τις μειώσεις στον λογαριασμό CO2 της εταιρείας

Πολλά έργα αντιστάθμισης CO2 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής διεθνώς. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν συχνά να επιφέρουν μεγαλύτερες μειώσεις στην τιμή και να συμβάλουν στην κοινωνική, περιβαλλοντική, κλιματική και οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Παλαιστινιακή οργάνωση που στηρίζεται από το Ισραήλ σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

23:45

Δένδιας στο ΕΒΕΠ: Οι δαπάνες για την άμυνα να γίνουν μοχλός ανάπτυξης της Ελλάδας

23:36

ΗΠΑ: Η Πολιτεία του Ιλινόι μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για «επικίνδυνη χρήση βίας»

23:22

Ισραήλ: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος πρώην συμβούλου του Νετανιάχου

23:09

Wall Street: Φρέσκα ρεκόρ στη «σκιά» της έρευνας κατά Πάουελ

22:53

Χατζηδάκης: Οι 11 δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το 2026

22:25

ΟΗΕ: Η θανατηφόρα βία κατά διαδηλωτών στο Ιράν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

22:12

Τραμπ: «Αν οι δασμοί κριθούν αντισυνταγματικοί, την πατήσαμε»

22:11

Σε υψηλό 5 εβδομάδων το πετρέλαιο με φόντο Ιράν, Βενεζουέλα, Πάουελ

21:56

Διέσπασε τη ζώνη των 4.600 δολαρίων ο χρυσός - Ρεκόρ και για το ασήμι

21:43

Χαμενεΐ: Οι διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος στο Ιράν ήταν μια «προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ»

21:35

Ιταλία: Στις 22 και 23 Μαρτίου το δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

21:18

Λευκός Οίκος: Την Πέμπτη η συνάντηση Τραμπ με Ματσάδο για Βενεζουέλα

21:09

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασιλιά Φελίπε

21:05

Βιλερουά ντε Γκαλό για Fed: Υπόδειγμα ακεραιότητας ο Πάουελ

21:01

H Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για επιθέσεις με drones εναντίον δύο φορτηγών πλοίων στη Μ. Θάλασσα

20:50

Στον «αέρα» το ραντεβού Μητσοτάκη - αγροτών, ποια μπλόκα δεν κατεβαίνουν στη συνάντηση

20:43

ΗΠΑ: Σχεδόν 15.000 νοσηλευτές απεργούν στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης

20:34

Ιράν: Στο ΥΠΕΞ διπλωμάτες από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία - Τι ζητούν από Τεχεράνη

20:20

Αλέξης Τσίπρας: Πότε θα γίνει η παρουσίαση της «Ιθάκης» στη Θεσσαλονίκη

20:13

Βενεζουέλα: Δύο κινεζικά τάνκερ που επρόκειτο να παραλάβουν πετρέλαιο επιστρέφουν στην Ασία

20:09

Κοινή επένδυση 1 δισ. δολαρίων από Nvidia και Eli Lilly για νέο ερευνητικό εργαστήριο

20:00

H μάχη εξουσίας στην Fed: Τραμπ VS Πάουελ - Tα ακίνητα και τα επιτόκια

19:57

Ουκρανία: Οι απώλειες των αμάχων αυξήθηκαν απότομα το 2025, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

19:48

Kινδυνεύουν με ρεπουμπλικανικό «μπλόκο» οι υποψήφιοι Τραμπ για Fed εάν ασκηθεί δίωξη στον Πάουελ

19:38

Ο Τραμπ απείλησε να αφήσει εκτός την Exxon Mobil από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

19:38

Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές αναμένονται χιονοπτώσεις αύριο

19:33

Χατζηδάκης: Η Θεσσαλονίκη αποκτά μια τελείως διαφορετική εικόνα

19:25

Βρετανία: Νέο ρεκόρ για το αεροδρόμιο Χίθροου το 2025 - Ξεπέρασε τα 84,5 εκατ. επιβάτες

19:24

Allwyn: Αγορά 635.417 μετοχών της ΟΠΑΠ έναντι 11,77 εκατ. ευρώ στις 8 και 9 Ιανουαρίου