Tip of the Day

Aπλοί τρόποι για να μειώσουν οι επιχειρήσεις τις εκπομπές CO2

12-04-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα αφού πρώτα κάνουν κάποιες λειτουργικές παρεμβάσεις.

Η ουδετερότητα άνθρακα αποτελεί το νέο φιλόδοξο στόχο κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα αφού πρώτα κάνουν κάποιες λειτουργικές παρεμβάσεις στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και ακολουθήσουν πιστά ένα συγκεκριμένο πλάνο ελέγχου και αναπροσαρμογής.

Η διοίκηση της εταιρείας πρέπει σε πρώτη φάση να έχει πλήρη εικόνα των εκπομπών της εταιρείας (μέσω της περιβαλλοντικής λογιστικής) και κατόπιν να σχεδιάσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών.

Οι εκπομπές που δεν μπορούν να μειωθούν, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μέσω αποτελεσματικών έργων αντιστάθμισης CO2 αλλά για να γίνει αποτελεσματικά αυτό θα πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης εταιρικής στρατηγικής να έχουν υπ’ όψιν ότι οι εκπομπές χωρίζονται γενικά σε τρία πεδία:

Πεδίο εφαρμογής 1: Άμεσες εκπομπές που προέρχονται από δραστηριότητες υπό τον έλεγχο της εταιρείας – π.χ. από θέρμανση εγκαταστάσεων της εταιρείας, μεταφορά με αυτοκίνητα της εταιρείας και άμεσες εκπομπές από διάφορες διεργασίες στην εταιρεία.

Πεδίο εφαρμογής 2: Έμμεσες εκπομπές από συλλογικά παρεχόμενη ενέργεια – σημαίνει εκπομπές από την αγορά ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης, τις οποίες μια εταιρεία αγοράζει και χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της.

Πεδίο εφαρμογής 3: Όλες οι άλλες έμμεσες εκπομπές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας σας, τις οποίες δεν κατέχει ή δεν έχει τον έλεγχο. Αυτές θα μπορούσαν να είναι οι εκπομπές από τους προμηθευτές της εταιρείας π.χ. υλικά ή πρώτες ύλες, άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες που προμηθεύεται η εταιρεία σας ή τις εκπομπές CO2 από τη χρήση ή την απόρριψη των προϊόντων σας από τους τελικούς χρήστες.

Η δημιουργία μιας επισκόπησης των εκπομπών CO2 της εταιρείας μέσω αυτής της δομής παρέχει μια εικόνα για τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία της εταιρείας όσον αφορά στο αποτύπωμα άνθρακα. Επιτρέπει επίσης να προσδιορίζει η εταιρεία τυχόν διορθωτικές ενέργειες και σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσει προσπάθειες για την υποστήριξη του κλίματος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Εν συνεχεία μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο μείωσης των εκπομπών.Η μείωση των εκπομπών σε όλα τα πιθανά μέτωπα είναι το κλειδί για την επίτευξη ουδετερότητας CO2 και αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή μέτρων αντιστάθμισης για τις υπόλοιπες εκπομπές. Υπάρχουν φυσικά πολλές διαφορετικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ορισμένες πρωτοβουλίες είναι «φθηνές» και άλλες μειώσεις είναι πολύ πιο δαπανηρές. Σε αυτές συγκαταλέγονται παρεμβάσεις όπως είναι η ενεργειακή βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας, η βελτιστοποίηση των μονάδων παραγωγής, η παραγωγή βιώσιμης ενέργειας με π.χ. ηλιακούς συλλέκτες, μια πράσινη στρατηγική προμηθειών, η απαίτηση βιώσιμων μεθόδων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών από τους προμηθευτές.

Όλες οι εταιρείες είναι μοναδικές και οι πρωτοβουλίες που αποφέρουν οικονομικά αποδοτικές μειώσεις για μια εταιρεία μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο ελκυστικές ανάλογα με την περίπτωση.

Οι επιλογές για την αντιστάθμιση CO2

H αντιστάθμιση CO2 μπορεί να είναι μια καλή λύση για την επίτευξη ουδετερότητας CO2. Η αποζημίωση CO2 – γνωστή και ως αντιστάθμιση CO2 – αφορά Sτην εύρεση μειώσεων ή δεσμεύσεων CO2 εκτός της εταιρείας. Στην πράξη, αποζημίωση CO2 σημαίνει επένδυση σε έργα που ωφελούν το κλίμα. Αυτό θα μπορούσε π.χ. περάστε από:

  • Επένδυση σε έργα δάσωσης, όπου η δέσμευση CO2 των δέντρων αντισταθμίζει τις εκπομπές της ίδιας της εταιρείας
  • Επένδυση στην επαναδιαβροχή εδάφους χαμηλής στάθμης, όπου οι μειωμένες εκπομπές αντισταθμίζουν τις εκπομπές της ίδιας της εταιρείας
  • Επενδύοντας σε διεθνή αναπτυξιακά έργα που μειώνουν τις εκπομπές σε άλλες χώρες και μεταφέρουν τις μειώσεις στον λογαριασμό CO2 της εταιρείας

Πολλά έργα αντιστάθμισης CO2 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής διεθνώς. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν συχνά να επιφέρουν μεγαλύτερες μειώσεις στην τιμή και να συμβάλουν στην κοινωνική, περιβαλλοντική, κλιματική και οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τουρνάς: Από 13.000 σε 18.500 το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος

23:46

Γερμανία: Η υπηρεσία αντικατασκοπείας «βλέπει» αυξανόμενες απειλές από Ρωσία, Κίνα

23:22

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέλυσε τον γενικό εισαγγελέα και τον κατηγόρησε για διαφθορά

23:10

Wall Street: Μικρές μεταβολές στη σκιά των ανησυχιών για την AI

23:04

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της ρωσικής τράπεζας VTB σε σχέση με το Ιράν

22:55

Συνελήφθη 40χρονος για εμπρησμούς κατ’ εξακολούθηση στην Εύβοια

22:42

Ο πάπας Λέων καταργεί την μείωση του 10% στους μισθούς καρδιναλίων

22:27

Ιμαλάια: Οι παγετώνες λιώνουν πιο γρήγορα, απειλείται η ασφάλεια των υδάτων

22:14

Πετρέλαιο: Μετριασμένη άνοδος με τη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

22:00

Υεμένη: Η Σ. Αραβία εξαπέλυσε πάνω από 50 αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι

21:48

Τραμπ: «Φάρσα» η προειδοποίηση ότι το ΑΙ μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα

21:38

Χρυσός: Υποχώρησε σε χαμηλό άνω του ενός μηνός

21:16

Γερμανία: Ένας στους τρεις εθελοντές κρίνεται ακατάλληλος για θητεία στην Bundeswehr

20:55

Ζελένσκι: Ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Τραμπ για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Ρωσία

20:44

Κικίλιας: «Απαραίτητη η δημιουργία κλειστής δομής στο Ηράκλειο»

20:31

Τουλάχιστον 13 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο

20:19

Το Ιράν επιθυμεί «απεγνωσμένα» μια συμφωνία επιμένει ο Τραμπ

20:15

Εθνική Τράπεζα: Στις 17 Σεπτεμβρίου η διαγραφή ιδίων μετοχών

20:10

Aktor: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών - Εύρος τιμών από 0,30 έως 15 ευρώ

20:00

Δοκιμασία για την αξιοπιστία της Fed οι 50 ημέρες μέχρι τα midterms

19:46

Σουηδία-εκλογές: Η ακροδεξιά έχασε έδαφος, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη

19:33

Πιτσιλής στο HEC Paris: Θεσμική ανθεκτικότητα, τεχνολογία και εμπιστοσύνη στη σύγχρονη φορολογική διοίκηση

19:28

Νεπάλ: Εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ινδία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

19:27

ΕΕ: Παράταση επτά ημερών στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

19:22

ΙΣΑ για υπόθεση Μαζωνάκη: Απαντήσεις για τον τρόπο αδειοδότησης των ιατρείων

19:12

Ευρωαγορές: Πτώση με φόντο Μέση Ανατολή, ΑΙ αλλά και Αρκτική

18:57

Τραμπ: «Αρρωστημένη συνωμοσία κατά της AI και των data centers»

18:46

«Το μέλλον είναι στην ΕΕ»: Kοινή διακήρυξη Σκωτίας, Ουαλίας, Β. Ιρλανδίας για «αυτοδιάθεση»

18:42

Aegean: Θετική αλλά μειωμένη η κερδοφορία στο α' εξάμηνο

18:36

Τραμπ: Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν να μην πλήττουν ενεργειακούς στόχους