Tip of the Day

Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές

08-04-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές

Μία νέα επιδότηση προωθεί το αρμόδιο υπουργείο με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ. Η δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Β. Εύβοιας, της Ελασσόνας και του Αρκαλοχωρίου Κρήτης που έχουν πληγεί ασύμμετρα από τον κορονοϊό (π.χ. με αποδεδειγμένη μείωση κύκλου εργασιών με βάση συγκεκριμένο έτος αναφοράς).

Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κόστος απασχόλησης αλλά και οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού), προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την εκ νέου εκκίνηση των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την πανδημία COVID-19 και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, με χρήση επιλογής απλοποιημένου κόστους, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο με το ύψος συγκεκριμένων κατηγοριών λειτουργικών δαπανών (συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους). Το κατ' αποκοπή ποσό θα τεκμηριώνεται με βάση τα προσκομιζόμενα από τις δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις ιστορικά στοιχεία δαπανών τους.

Το άθροισμα του ποσού της ενίσχυσης και κάθε άλλης άμεσης ενίσχυσης προς την επιχείρηση δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (REACT EU). Επιπρόσθετο ποσό ενδεικτικού ύψους 6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από εθνικούς καθαρά πόρους (μη συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑνΕΚ) για Μεγάλες επιχειρήσεις.

Στην επεξήγηση της πρότασης αναφέρεται πως κατά την προηγούμενη περίοδο (2021) πολλές επιχειρήσεις επλήγησαν και από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές ή σεισμούς (Δήμοι: Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μινώα-Πεδιάδος και περιοχές πέριξ της Ελασσόνας) με συνέπεια να επηρεαστεί ακόμα περισσότερο αρνητικά η οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών.

Οι φυσικές αυτές καταστροφές αλλοίωσαν το σύνολο των φυσικών και επίκτητων πλεονεκτημάτων των αντίστοιχων περιοχών αυτών (χλωρίδα/πανίδα, φυσικό κάλλος, κοινωνικό ιστό, υποδομές/ανωδομές) τα οποία στη βάση της αρχής της σωρευτικής αιτιότητας στήριζαν διαχρονικά την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, την επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως τις δυνατότητες ανάπτυξης με αποτέλεσμα το αρνητικό αποτύπωμα του COVID-19 να είναι βαθύτερο και οι δυνατότητες ανάκαμψης δυσχερέστερες. Τα ποσοτικά στοιχεία στα συγκεκριμένα χωρικά επίπεδα επιβεβαιώνουν τη χαρακτηριστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις προτεινόμενες περιοχές παρέμβασης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των σχετικών Εθνικών βάσεων δεδομένων, τα έξοδα των επιχειρήσεων (σύμφωνα με τον κωδικό «διάφορα λειτουργικά έξοδα» των φορολογικών εντύπων) έχουν μειωθεί το 2020 σε σχέση με το 2019 αφενός στην περιοχή της Β. Ευβοίας κατά 55% και αφετέρου στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης κατά 25%.

Παράλληλα, αποτυπώνεται στις περιοχές αυτές μείωση της απασχόλησης, αλλά κυρίως δραματική πτώση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας λόγω και της φυγής μέρους του πληθυσμού (πχ στο Αρκαλοχώρι, έδρα του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος έχουν αποχωρήσει από τις εστίες τους περίπου 1.500 από τους 5.500 κατοίκους μετά τον καταστροφικό σεισμό). Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσής τους για την ασφαλή, πλήρη και βιώσιμη λειτουργία τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκαν τουρίστες από το Γκραν Κάνιον λόγω πυρκαγιάς

23:45

BBC: Τους 118.139 έφτασαν οι νεκροί Ρώσοι στρατιωτικοί στην Ουκρανία - Πάνω από 500 είναι ξένοι

23:35

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αϊτή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο φέτος

23:25

Το AI chatbot Grok-3 απαντά συμβουλευόμενο τις απόψεις του Έλον Μασκ

23:15

ΟΗΕ: Στις 28 και 29 Ιουλίου η διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό

23:08

Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά τους νέους δασμούς Τραμπ - Πτώση σχεδόν 300 μονάδων για Dow

22:47

Άνοδος άνω του 2% για το πετρέλαιο - Κέρδη στην εβδομάδα

22:27

Στο Τέξας ο Τραμπ επτά ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

22:14

Politico: Νίκη Τραμπ καθώς η ΕΕ αποσύρει τους φόρους στις Big Tech

22:11

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 18 Ιουλίου

22:05

Σε υψηλό μιας εβδομάδας ο χρυσός

21:48

Πυροσβεστική: 41 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

21:39

Σύνοδος Πρυτάνεων: Στήριξη για χρηματοδότηση και αλλαγές για διαγραφές φοιτητών και ασφάλεια των πανεπιστημίων

21:30

Κομισιόν: Νέος φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

21:15

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η Κίνα και ο Καναδάς θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους

20:55

Ο καύσωνας «χτύπησε» ακόμα και τη Μόσχα - Ρεκόρ 30 ετών σπάνε οι θερμοκρασίες

20:46

Τραμπ για Βραζιλία: Φέρονται πολύ άδικα στον πρόεδρο Μπολσονάρου

20:31

Μιχαηλίδου: Η συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον είναι μια πραγματική ανάγκη

20:21

ΥΠΑΑΤ: Καμία ανοχή στην «ανοσία αγέλης» για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

20:02

Αλλεπάλληλα ρεκόρ για το Bitcoin: Νέος γύρος ανόδου ή προσωρινή έκρηξη;

19:56

Βουλή: Ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον σιδηρόδρομο

19:46

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου

19:38

ΑΑΔΕ: Διετές «λουκέτο» σε 3 πρατήρια καυσίμων

19:34

Βουλή: Ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον σιδηρόδρομο

19:28

Ευρωαγορές: Πιέσεις στους δείκτες εν αναμονή της επιστολής

19:24

Στη Βόρεια Κορέα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ

19:15

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απολύει πάνω από 1.300 διπλωμάτες και υπαλλήλους

19:04

Ζαχαράκη προς πρυτάνεις: «Καθαροί κανόνες – Καθαρές ευθύνες»

19:01

Χουάνγκ (Nvidia): Πούλησε μετοχές αξίας 36,4 εκατ. δολαρίων - «Παραβγαίνει» με Μπάφετ στον πλούτο

18:59

Ερντογάν για αφοπλισμό PKK: Σημαντικό βήμα για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία