Tip of the Day

Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές

08-04-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές

Μία νέα επιδότηση προωθεί το αρμόδιο υπουργείο με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ. Η δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Β. Εύβοιας, της Ελασσόνας και του Αρκαλοχωρίου Κρήτης που έχουν πληγεί ασύμμετρα από τον κορονοϊό (π.χ. με αποδεδειγμένη μείωση κύκλου εργασιών με βάση συγκεκριμένο έτος αναφοράς).

Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κόστος απασχόλησης αλλά και οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού), προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την εκ νέου εκκίνηση των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την πανδημία COVID-19 και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, με χρήση επιλογής απλοποιημένου κόστους, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο με το ύψος συγκεκριμένων κατηγοριών λειτουργικών δαπανών (συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους). Το κατ' αποκοπή ποσό θα τεκμηριώνεται με βάση τα προσκομιζόμενα από τις δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις ιστορικά στοιχεία δαπανών τους.

Το άθροισμα του ποσού της ενίσχυσης και κάθε άλλης άμεσης ενίσχυσης προς την επιχείρηση δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (REACT EU). Επιπρόσθετο ποσό ενδεικτικού ύψους 6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από εθνικούς καθαρά πόρους (μη συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑνΕΚ) για Μεγάλες επιχειρήσεις.

Στην επεξήγηση της πρότασης αναφέρεται πως κατά την προηγούμενη περίοδο (2021) πολλές επιχειρήσεις επλήγησαν και από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές ή σεισμούς (Δήμοι: Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μινώα-Πεδιάδος και περιοχές πέριξ της Ελασσόνας) με συνέπεια να επηρεαστεί ακόμα περισσότερο αρνητικά η οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών.

Οι φυσικές αυτές καταστροφές αλλοίωσαν το σύνολο των φυσικών και επίκτητων πλεονεκτημάτων των αντίστοιχων περιοχών αυτών (χλωρίδα/πανίδα, φυσικό κάλλος, κοινωνικό ιστό, υποδομές/ανωδομές) τα οποία στη βάση της αρχής της σωρευτικής αιτιότητας στήριζαν διαχρονικά την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, την επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως τις δυνατότητες ανάπτυξης με αποτέλεσμα το αρνητικό αποτύπωμα του COVID-19 να είναι βαθύτερο και οι δυνατότητες ανάκαμψης δυσχερέστερες. Τα ποσοτικά στοιχεία στα συγκεκριμένα χωρικά επίπεδα επιβεβαιώνουν τη χαρακτηριστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις προτεινόμενες περιοχές παρέμβασης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των σχετικών Εθνικών βάσεων δεδομένων, τα έξοδα των επιχειρήσεων (σύμφωνα με τον κωδικό «διάφορα λειτουργικά έξοδα» των φορολογικών εντύπων) έχουν μειωθεί το 2020 σε σχέση με το 2019 αφενός στην περιοχή της Β. Ευβοίας κατά 55% και αφετέρου στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης κατά 25%.

Παράλληλα, αποτυπώνεται στις περιοχές αυτές μείωση της απασχόλησης, αλλά κυρίως δραματική πτώση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας λόγω και της φυγής μέρους του πληθυσμού (πχ στο Αρκαλοχώρι, έδρα του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος έχουν αποχωρήσει από τις εστίες τους περίπου 1.500 από τους 5.500 κατοίκους μετά τον καταστροφικό σεισμό). Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσής τους για την ασφαλή, πλήρη και βιώσιμη λειτουργία τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:12

Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

14:00

Ισραήλ: Δεν προβλέπεται καμία απευθείας διαπραγμάτευση με τον Λίβανο

13:54

Πετρέλαιο: Αναμένεται συνέχεια της ανόδου στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα

13:40

Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών

13:31

Ξεκίνησαν οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

13:25

Ιράν: Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο

13:18

Ζελένσκι: Εντός του έτους η δοκιμή του γαλλικού συστήματος αεράμυνας SAMP/P

13:00

Θεσσαλονίκη: «Ξεπουλάνε» διαμερίσματα με μικρό εμβαδόν και μεγάλη ηλικία – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές

12:56

Χανιά: Δέκα συλλήψεις μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

12:52

Ιαπωνία: Το Τόκιο προγραμματίζει τη διάθεση πετρελαίου από τα αποθέματά του

12:49

Ουκρανία: Θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για παροχή βοήθειας στην άμυνα κατά των ιρανικών drones

12:40

Θεσσαλονίκη: Νεαρός άνδρας οδηγούσε με 179χλμ/ώρα και συνελήφθη

12:35

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: Οι οργανώσεις καλούν τους πολίτες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους

12:30

ΗΑΕ: Η ικανότητα φόρτωσης πετρελαίου αποκαταστάθηκε στο λιμάνι της Φουτζάιρα

12:25

Κίνα: Νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα ενέκρινε το Πεκίνο

12:18

Ιόνια Νησιά: Το στοίχημα της γαλλικής αγοράς για τον τουρισμό

12:07

Ιράν: Συλλήψεις 20 υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

11:58

Καζακστάν: Δημοψήφισμα προκειμένου να εκδημοκρατιστεί - αλλά περισσότερο στη θεωρία - το προεδρικό πολιτικό σύστημα

11:50

Ανοίγει ο δρόμος για τα σιδηροδρομικά έργα ΣΚΑ-Οινόη και Μουριές-Προμαχώνας

11:39

Από τις ελάχιστες χώρες η Ελλάδα όπου αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους

11:28

Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο για τη χορήγηση στεγαστικής αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές

11:15

Αμυντική βιομηχανία: Από την ασφάλεια στην ανάπτυξη μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

11:06

Μητσοτάκης: Σε περίοδο διεθνούς αναταραχής σε αγορές και τιμές, η πολιτεία οφείλει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει

10:53

Ιταλία: Εξετάζει επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια λόγω του κόστους των ορυκτών καυσίμων

10:31

Κεφαλογιάννης: Η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

10:19

Τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ οδηγούν σε εργασία

10:14

ΑΑΕΑ&ΠΚ: Η ενημέρωση των πολιτών συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη υγιούς Καταναλωτικής κουλτούρας

10:00

Abdu Mudesir (TELEKOM): Σημαντική για εμάς η Ελλάδα

09:49

Κούβα: Απελευθερώθηκαν 14 πολιτικοί κρατούμενοι

09:21

Γκουτέρες: Συνηγορεί υπέρ του τερματισμού του πολέμου στο Λίβανο μέσω διπλωματικών οδών