Tip of the Day

Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές

08-04-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές

Μία νέα επιδότηση προωθεί το αρμόδιο υπουργείο με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ. Η δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Β. Εύβοιας, της Ελασσόνας και του Αρκαλοχωρίου Κρήτης που έχουν πληγεί ασύμμετρα από τον κορονοϊό (π.χ. με αποδεδειγμένη μείωση κύκλου εργασιών με βάση συγκεκριμένο έτος αναφοράς).

Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κόστος απασχόλησης αλλά και οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού), προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την εκ νέου εκκίνηση των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την πανδημία COVID-19 και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, με χρήση επιλογής απλοποιημένου κόστους, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο με το ύψος συγκεκριμένων κατηγοριών λειτουργικών δαπανών (συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους). Το κατ' αποκοπή ποσό θα τεκμηριώνεται με βάση τα προσκομιζόμενα από τις δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις ιστορικά στοιχεία δαπανών τους.

Το άθροισμα του ποσού της ενίσχυσης και κάθε άλλης άμεσης ενίσχυσης προς την επιχείρηση δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (REACT EU). Επιπρόσθετο ποσό ενδεικτικού ύψους 6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από εθνικούς καθαρά πόρους (μη συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑνΕΚ) για Μεγάλες επιχειρήσεις.

Στην επεξήγηση της πρότασης αναφέρεται πως κατά την προηγούμενη περίοδο (2021) πολλές επιχειρήσεις επλήγησαν και από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές ή σεισμούς (Δήμοι: Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μινώα-Πεδιάδος και περιοχές πέριξ της Ελασσόνας) με συνέπεια να επηρεαστεί ακόμα περισσότερο αρνητικά η οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών.

Οι φυσικές αυτές καταστροφές αλλοίωσαν το σύνολο των φυσικών και επίκτητων πλεονεκτημάτων των αντίστοιχων περιοχών αυτών (χλωρίδα/πανίδα, φυσικό κάλλος, κοινωνικό ιστό, υποδομές/ανωδομές) τα οποία στη βάση της αρχής της σωρευτικής αιτιότητας στήριζαν διαχρονικά την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, την επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως τις δυνατότητες ανάπτυξης με αποτέλεσμα το αρνητικό αποτύπωμα του COVID-19 να είναι βαθύτερο και οι δυνατότητες ανάκαμψης δυσχερέστερες. Τα ποσοτικά στοιχεία στα συγκεκριμένα χωρικά επίπεδα επιβεβαιώνουν τη χαρακτηριστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις προτεινόμενες περιοχές παρέμβασης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των σχετικών Εθνικών βάσεων δεδομένων, τα έξοδα των επιχειρήσεων (σύμφωνα με τον κωδικό «διάφορα λειτουργικά έξοδα» των φορολογικών εντύπων) έχουν μειωθεί το 2020 σε σχέση με το 2019 αφενός στην περιοχή της Β. Ευβοίας κατά 55% και αφετέρου στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης κατά 25%.

Παράλληλα, αποτυπώνεται στις περιοχές αυτές μείωση της απασχόλησης, αλλά κυρίως δραματική πτώση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας λόγω και της φυγής μέρους του πληθυσμού (πχ στο Αρκαλοχώρι, έδρα του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος έχουν αποχωρήσει από τις εστίες τους περίπου 1.500 από τους 5.500 κατοίκους μετά τον καταστροφικό σεισμό). Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσής τους για την ασφαλή, πλήρη και βιώσιμη λειτουργία τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:07

Κάρνεϊ: Δηλώνει διαθέσιμος για επικοινωνία με τον Τραμπ, αλλά με τους όρους του Καναδά

19:02

Κως: Λιμενικό και ΕΥΠ εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία

18:58

Ματαρέλα: «Η ΕΕ έχει την αναγκαία δύναμη για να αντικρούσει την αδικαιολόγητη επιλογή των δασμών»

18:52

ΕΝΦΙΑ: Οι περιοχές που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του για το 2025

18:40

Πολεοδομία Ρόδου: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 7 κατηγορουμένων - Αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζονται

18:35

Μοσκοβισί: «Καμπανάκι» για τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας λόγω αύξησης των αμυντικών δαπανών

18:29

ΗΠΑ: Παραμένει σε ισχύ η δικαστική απόφαση που απαγορεύει προσωρινά την απέλαση Βενεζουελάνων μεταναστών

18:24

ΑΑΔΕ: Επιβάτης μετέφερε 17 κιλά κοκαΐνης – Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος»

18:11

Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

18:06

Ερντογάν: Οι διαδηλώσεις κατά της φυλάκισης Ιμάμογλου έχουν μετατραπεί σε «κίνημα βίας»

18:02

Σε νέο υψηλό 15ετίας το ΧΑ: Διέσπασε και τις 1.725 μονάδες - «Γκάζι» από τράπεζες και ενέργεια

18:01

ΗΠΑ: H κυβέρνηση ζητά να ανακληθεί η απόφαση που ακύρωσε τις απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων

17:54

Austriacard Holdings: Ειδικός διαπραγματευτής επί των μετοχών η Eurobank Equities

17:41

Kάλεσμα Τσιάρα για ενίσχυση της ΚΑΠ: Να γίνει εργαλείο προσαρμοστικότητας, στήριξης και επενδύσεων

17:37

Bitcoin: Ξεπέρασε τα 88.000 δολάρια με άνοδο 3,5% - Στο πιο υψηλό επίπεδο από τις 7 Μαρτίου

17:36

Κικίλιας: «Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας»

17:32

Ι. Τσάρας (ΟΛΘ): Είμαστε πανέτοιμοι για την κατασκευή του Προβλήτα 6

17:25

Alpha Bank για αναβάθμιση από Moody's: Αντανακλά την ισχυρή απόδοση και τις θετικές προοπτικές

17:14

Ρωσική επίθεση σε νοσοκομείο στην Ουκρανία εν μέσω συζητήσεων Μόσχας - Ουάσιγκτον: Τουλάχιστον 65 τραυματίες

17:09

BYD: Πάνω από 100 δισ. δολ. τα έσοδα για το 2024 - Ξεπέρασε και την Tesla

17:00

Μπορούν οι ευρωπαϊκές αγορές να αυτονομηθούν; - Τι απαντά η BofA

16:58

Τραμπ: Επιβολή δασμών 25% στις χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα - Άλμα άνω του 1% για το «μαύρο χρυσό»

16:50

Στάρμερ – Τραμπ: Ξεκίνησαν συνομιλίες για νέα οικονομική συμφωνία

16:37

Λευκάδα: Στον εισαγγελέα 60χρονος για την πυρκαγιά στον Άγιο Νικήτα Λευκάδας

16:28

ΕΕ: Στην Ουάσιγκτον ο Επίτροπος Εμπορίου για την εξομάλυνση των εμπορικών εντάσεων

16:23

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για αναζωπύρωση της «πανδημίας του AIDS» μετά τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας

16:19

Ανδρουλάκης: «Να φύγουμε από τη στασιμότητα που έχει καταδικάσει τη χώρα η κυβέρνηση ΝΔ»

16:08

Wall Street: Οι ελπίδες για τους δασμούς δίνουν ώθηση 500 μονάδων στον Dow - Άλμα 10% για την Tesla

16:05

Πρόγραμμα Θώραξ: Υπεγράφη η σύμβαση από Δένδια και Θεοδωρικάκο - «Ενισχύουμε με πράξεις την Εθνική Άμυνα»

15:59

Κομισιόν για Τουρκία: Τα δικαιώματα των εκλεγμένων αξιωματούχων πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά