Tip of the Day

Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές

08-04-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μία νέα επιδότηση προωθεί το αρμόδιο υπουργείο με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ. Η δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Β. Εύβοιας, της Ελασσόνας και του Αρκαλοχωρίου Κρήτης που έχουν πληγεί ασύμμετρα από τον κορονοϊό (π.χ. με αποδεδειγμένη μείωση κύκλου εργασιών με βάση συγκεκριμένο έτος αναφοράς).

Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κόστος απασχόλησης αλλά και οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού), προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την εκ νέου εκκίνηση των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την πανδημία COVID-19 και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, με χρήση επιλογής απλοποιημένου κόστους, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο με το ύψος συγκεκριμένων κατηγοριών λειτουργικών δαπανών (συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους). Το κατ' αποκοπή ποσό θα τεκμηριώνεται με βάση τα προσκομιζόμενα από τις δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις ιστορικά στοιχεία δαπανών τους.

Το άθροισμα του ποσού της ενίσχυσης και κάθε άλλης άμεσης ενίσχυσης προς την επιχείρηση δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (REACT EU). Επιπρόσθετο ποσό ενδεικτικού ύψους 6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από εθνικούς καθαρά πόρους (μη συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑνΕΚ) για Μεγάλες επιχειρήσεις.

Στην επεξήγηση της πρότασης αναφέρεται πως κατά την προηγούμενη περίοδο (2021) πολλές επιχειρήσεις επλήγησαν και από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές ή σεισμούς (Δήμοι: Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μινώα-Πεδιάδος και περιοχές πέριξ της Ελασσόνας) με συνέπεια να επηρεαστεί ακόμα περισσότερο αρνητικά η οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών.

Οι φυσικές αυτές καταστροφές αλλοίωσαν το σύνολο των φυσικών και επίκτητων πλεονεκτημάτων των αντίστοιχων περιοχών αυτών (χλωρίδα/πανίδα, φυσικό κάλλος, κοινωνικό ιστό, υποδομές/ανωδομές) τα οποία στη βάση της αρχής της σωρευτικής αιτιότητας στήριζαν διαχρονικά την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, την επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως τις δυνατότητες ανάπτυξης με αποτέλεσμα το αρνητικό αποτύπωμα του COVID-19 να είναι βαθύτερο και οι δυνατότητες ανάκαμψης δυσχερέστερες. Τα ποσοτικά στοιχεία στα συγκεκριμένα χωρικά επίπεδα επιβεβαιώνουν τη χαρακτηριστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις προτεινόμενες περιοχές παρέμβασης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των σχετικών Εθνικών βάσεων δεδομένων, τα έξοδα των επιχειρήσεων (σύμφωνα με τον κωδικό «διάφορα λειτουργικά έξοδα» των φορολογικών εντύπων) έχουν μειωθεί το 2020 σε σχέση με το 2019 αφενός στην περιοχή της Β. Ευβοίας κατά 55% και αφετέρου στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης κατά 25%.

Παράλληλα, αποτυπώνεται στις περιοχές αυτές μείωση της απασχόλησης, αλλά κυρίως δραματική πτώση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας λόγω και της φυγής μέρους του πληθυσμού (πχ στο Αρκαλοχώρι, έδρα του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος έχουν αποχωρήσει από τις εστίες τους περίπου 1.500 από τους 5.500 κατοίκους μετά τον καταστροφικό σεισμό). Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσής τους για την ασφαλή, πλήρη και βιώσιμη λειτουργία τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δυτική Ελλάδα: Δράσεις για την αντιμετώπιση των έντονων και επιδεινούμενων φαινόμενων παράκτιας διάβρωσης και κατολισθήσεων

23:27

Αγαπηδάκη: Η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης, της κοινής λογικής, του καθήκοντος

23:17

Χαρακόπουλος: Το δικό μας γήπεδο είναι αυτό του έργου, της αξιοπιστίας και της ευθύνης και σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί

22:48

Ρωσία: Μόσχα και Ουάσινγκτον διατηρούν πολύ στενές επαφές υψηλού επιπέδου

22:16

Ιταλία: Νεογέννητο πέθανε εξαιτίας υποθερμίας αμέσως μετά τη μεταφορά του στη Λαμπεντούζα

21:47

Αυστραλία: Κατέληξε ο άνδρας που είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

21:03

Τουρνάς: Η χώρα αποτελεί σήμερα πρότυπο ανάκαμψης, προόδου και σταθερότητας

20:56

Σχοινάς: Οι εύκολες αυταπάτες και ο λαϊκισμός μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος για τη χώρα

20:49

Κοινή δήλωση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για θέματα μετανάστευσης σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:42

Κροατία: Airbus με 130 επιβάτες γλίστρησε στον διάδρομο του αεροδρομίου του Σπλιτ κατά τη διαδικασία απογείωσης

20:37

Συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ στο Europe Gulf Forum

20:25

Τρεις συλλήψεις για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης στην Αττική

20:19

Κυρανάκης: Να δείχνουμε στην πράξη τι σημαίνει η οικογένεια της ΝΔ

19:54

Γκεοργκίεβα: Η ενεργειακή κρίση δείχνει χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό

19:36

Παπαθανάσης: Η πολιτική μας έχει πυξίδα τις δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες και απόδειξη το έργο μας

19:21

Η Αθήνα έστησε νέο μέτωπο για τον Κάθετο Διάδρομο και το LNG των Βαλκανίων

19:05

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον Παύλο Πολάκη

19:02

Μητσοτάκης: Η ΤΝ και το «έξυπνο κράτος» προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία

18:47

Πούτιν: Συζήτησε την πολεμική διαμάχη στο Ιράν με τον ομόλογό του των ΗΑΕ

18:42

Διάρρηξη τα ξημερώματα σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ακρόπολης

18:41

Συνελήφθη 68χρονη καταζητούμενη για απάτη άνω των 272.000 ευρώ

18:21

Samsung: Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο της Ν. Κορέας για τις αποδοχές

18:11

Γεραπετρίτης στο 16ο συνέδριο της ΝΔ: Η Ελλάδα δείχνει τη δύναμή της παντού

17:50

Μιχαηλίδου: Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που πήρε την κοινωνική πολιτική στα σοβαρά

17:23

Μαρινάκης: Η σταθερότητα, που σε πολλές χώρες είναι ζητούμενο, στην Ελλάδα πλέον θεωρείται δεδομένη

17:00

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η «δεύτερη ευκαιρία» για την Avramar, οι προοπτικές και το μεγάλο αγκάθι

16:56

Δένδιας: Την πρότασή του για το υπόδειγμα διακυβέρνησης ενόψει του 2030 διατύπωσε ο υπ. Εθνικής Άμυνας

16:51

Σκέρτσος: Το σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος δεν είναι ένας απλός διοικητικός μηχανισμός - Είναι ο συνολικός μας καθρέφτης

16:46

Παπασταύρου: Ισχυρή ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα