Tip of the Day

Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές

08-04-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μία νέα επιδότηση προωθεί το αρμόδιο υπουργείο με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ. Η δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Β. Εύβοιας, της Ελασσόνας και του Αρκαλοχωρίου Κρήτης που έχουν πληγεί ασύμμετρα από τον κορονοϊό (π.χ. με αποδεδειγμένη μείωση κύκλου εργασιών με βάση συγκεκριμένο έτος αναφοράς).

Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κόστος απασχόλησης αλλά και οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού), προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την εκ νέου εκκίνηση των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την πανδημία COVID-19 και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, με χρήση επιλογής απλοποιημένου κόστους, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο με το ύψος συγκεκριμένων κατηγοριών λειτουργικών δαπανών (συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους). Το κατ' αποκοπή ποσό θα τεκμηριώνεται με βάση τα προσκομιζόμενα από τις δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις ιστορικά στοιχεία δαπανών τους.

Το άθροισμα του ποσού της ενίσχυσης και κάθε άλλης άμεσης ενίσχυσης προς την επιχείρηση δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (REACT EU). Επιπρόσθετο ποσό ενδεικτικού ύψους 6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από εθνικούς καθαρά πόρους (μη συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑνΕΚ) για Μεγάλες επιχειρήσεις.

Στην επεξήγηση της πρότασης αναφέρεται πως κατά την προηγούμενη περίοδο (2021) πολλές επιχειρήσεις επλήγησαν και από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές ή σεισμούς (Δήμοι: Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μινώα-Πεδιάδος και περιοχές πέριξ της Ελασσόνας) με συνέπεια να επηρεαστεί ακόμα περισσότερο αρνητικά η οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών.

Οι φυσικές αυτές καταστροφές αλλοίωσαν το σύνολο των φυσικών και επίκτητων πλεονεκτημάτων των αντίστοιχων περιοχών αυτών (χλωρίδα/πανίδα, φυσικό κάλλος, κοινωνικό ιστό, υποδομές/ανωδομές) τα οποία στη βάση της αρχής της σωρευτικής αιτιότητας στήριζαν διαχρονικά την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, την επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως τις δυνατότητες ανάπτυξης με αποτέλεσμα το αρνητικό αποτύπωμα του COVID-19 να είναι βαθύτερο και οι δυνατότητες ανάκαμψης δυσχερέστερες. Τα ποσοτικά στοιχεία στα συγκεκριμένα χωρικά επίπεδα επιβεβαιώνουν τη χαρακτηριστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις προτεινόμενες περιοχές παρέμβασης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των σχετικών Εθνικών βάσεων δεδομένων, τα έξοδα των επιχειρήσεων (σύμφωνα με τον κωδικό «διάφορα λειτουργικά έξοδα» των φορολογικών εντύπων) έχουν μειωθεί το 2020 σε σχέση με το 2019 αφενός στην περιοχή της Β. Ευβοίας κατά 55% και αφετέρου στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης κατά 25%.

Παράλληλα, αποτυπώνεται στις περιοχές αυτές μείωση της απασχόλησης, αλλά κυρίως δραματική πτώση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας λόγω και της φυγής μέρους του πληθυσμού (πχ στο Αρκαλοχώρι, έδρα του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος έχουν αποχωρήσει από τις εστίες τους περίπου 1.500 από τους 5.500 κατοίκους μετά τον καταστροφικό σεισμό). Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσής τους για την ασφαλή, πλήρη και βιώσιμη λειτουργία τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:11

Κρυπτονομίσματα: Το φορολογικό κενό «μπλοκάρει» τα κέρδη των επενδυτών

07:04

Τζίρος με το σταγονόμετρο - Η έκπληξη της Motor Oil - Κίνδυνος πρώτης γραμμής

23:58

Europol: Οι ληστείες μουσείων έχουν γίνει βιαιότερες - Oι κλέφτες στρατολογούνται μέσω social media

23:50

Στα 117 εκατ. ευρώ οι δωρεές προς το ΥΠΕΘΑ από τον Ιούλιο του 2023

23:42

Χέγκσεθ: «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων εναντίον του Ιράν»

23:30

Τυνησία: Νοσοκομείο έχει παραλάβει 19 σορούς μετά από ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

23:25

Το Ιράν υπόσχεται μία νέα «ήττα» για τις ΗΠΑ μετά τις νέες κυρώσεις

23:14

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με φόντο δασμούς, Ιράν και Nvidia

22:55

Φωτιά στη Νεβάδα: Σχεδόν 90.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

22:46

Παραιτήθηκε από σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Σωτήρης Σέρμπος

22:25

Οι πρώτοι AI δορυφόροι της SpaceX με τσιπ της Nvidia θα εκτοξευθούν το 2027

22:17

Ποια πόλη στην Ελλάδα «έβρασε» με 41,5 βαθμούς Κελσίου σήμερα

22:01

Στη Βουλή το νέο πλαίσιο κρατικής αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές

21:52

Reuters: Ποιες είναι οι επιλογές του Ιράν για κλιμάκωση της έντασης μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

21:34

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας

21:28

Σε νέο υψηλό 3,5 μηνών ο χρυσός με προσοχή σε PCE και Τζάκσον Χολ

21:16

Πυροσβεστική: 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

21:04

Νετανιάχου: «Το Ιράν επιχείρησε να δολοφονήσει έναν από τους γιους μου»

21:02

Απώλειες 2,5% για το πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις Μπέσεντ στο Ιράν

20:51

Βρετανία: 12 συλλήψεις έπειτα από πολύνεκρο δυστύχημα σε αυτοκινητόδρομο

20:45

Ο ουκρανικός στρατός «χτύπησε» στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ροστόφ

20:31

Η Ρωσία έπληξε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία

20:20

Austriacard: Στο 96,29% το ποσοστό της Dai Nippon Printing

20:17

Νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν με έμφαση σε 5 τομείς - Μπέσεντ: «Κομμένη κάθε οικονομική γραμμή ζωής»

20:14

«Περιφέρεια 2030»: Το κυβερνητικό σχέδιο για ορεινές περιοχές και νησιά

20:02

«Πακέτο» ΔΕΘ για μικρομεσαίους: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να τους ξανακερδίσει

19:58

Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο

19:54

Εκτός λειτουργίας το ρωσικό διυλιστήριο στην Περμ

19:41

Παπουτσάνης: Από 2 Νοεμβρίου η πληρωμή καθαρού προμερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή

19:30

Κεφαλογιάννη: «Προτεραιότητα η νησιωτικότητα και ιδιαίτερα η στήριξη των μικρών νησιών»