Tip of the Day

Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές

08-04-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μία νέα επιδότηση προωθεί το αρμόδιο υπουργείο με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ. Η δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Β. Εύβοιας, της Ελασσόνας και του Αρκαλοχωρίου Κρήτης που έχουν πληγεί ασύμμετρα από τον κορονοϊό (π.χ. με αποδεδειγμένη μείωση κύκλου εργασιών με βάση συγκεκριμένο έτος αναφοράς).

Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κόστος απασχόλησης αλλά και οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού), προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την εκ νέου εκκίνηση των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την πανδημία COVID-19 και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, με χρήση επιλογής απλοποιημένου κόστους, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο με το ύψος συγκεκριμένων κατηγοριών λειτουργικών δαπανών (συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους). Το κατ' αποκοπή ποσό θα τεκμηριώνεται με βάση τα προσκομιζόμενα από τις δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις ιστορικά στοιχεία δαπανών τους.

Το άθροισμα του ποσού της ενίσχυσης και κάθε άλλης άμεσης ενίσχυσης προς την επιχείρηση δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (REACT EU). Επιπρόσθετο ποσό ενδεικτικού ύψους 6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από εθνικούς καθαρά πόρους (μη συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑνΕΚ) για Μεγάλες επιχειρήσεις.

Στην επεξήγηση της πρότασης αναφέρεται πως κατά την προηγούμενη περίοδο (2021) πολλές επιχειρήσεις επλήγησαν και από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές ή σεισμούς (Δήμοι: Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μινώα-Πεδιάδος και περιοχές πέριξ της Ελασσόνας) με συνέπεια να επηρεαστεί ακόμα περισσότερο αρνητικά η οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών.

Οι φυσικές αυτές καταστροφές αλλοίωσαν το σύνολο των φυσικών και επίκτητων πλεονεκτημάτων των αντίστοιχων περιοχών αυτών (χλωρίδα/πανίδα, φυσικό κάλλος, κοινωνικό ιστό, υποδομές/ανωδομές) τα οποία στη βάση της αρχής της σωρευτικής αιτιότητας στήριζαν διαχρονικά την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, την επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως τις δυνατότητες ανάπτυξης με αποτέλεσμα το αρνητικό αποτύπωμα του COVID-19 να είναι βαθύτερο και οι δυνατότητες ανάκαμψης δυσχερέστερες. Τα ποσοτικά στοιχεία στα συγκεκριμένα χωρικά επίπεδα επιβεβαιώνουν τη χαρακτηριστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις προτεινόμενες περιοχές παρέμβασης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των σχετικών Εθνικών βάσεων δεδομένων, τα έξοδα των επιχειρήσεων (σύμφωνα με τον κωδικό «διάφορα λειτουργικά έξοδα» των φορολογικών εντύπων) έχουν μειωθεί το 2020 σε σχέση με το 2019 αφενός στην περιοχή της Β. Ευβοίας κατά 55% και αφετέρου στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης κατά 25%.

Παράλληλα, αποτυπώνεται στις περιοχές αυτές μείωση της απασχόλησης, αλλά κυρίως δραματική πτώση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας λόγω και της φυγής μέρους του πληθυσμού (πχ στο Αρκαλοχώρι, έδρα του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος έχουν αποχωρήσει από τις εστίες τους περίπου 1.500 από τους 5.500 κατοίκους μετά τον καταστροφικό σεισμό). Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσής τους για την ασφαλή, πλήρη και βιώσιμη λειτουργία τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:30

Εξοικονομώ: Το «τυφλό σημείο» που εντόπισε η ΕΕ στις επιδοτήσεις για τις κατοικίες

15:24

Ουκρανικά drones έπληξαν τρία ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου σε μία νύχτα

15:19

Ανατολικό Πήλιο: 8 μαγευτικές παραλίες για βουτιές στο Αιγαίο

15:15

Κρεμλίνο: Ελπίδες για τουρκική παρέμβαση στην Ουκρανία - Προειδοποίηση προς τη Λιθουανία για τα πυρηνικά

15:04

Στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Συρίας Αλ Σαράα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ - Συνάντηση με Τραμπ

15:00

Θεοδωρικάκος: «Ασφαλής Ελλάδα είναι μόνο μια πιο παραγωγική Ελλάδα»

14:54

Booking: Στο ραντάρ της Επ. Ανταγωνισμού οι online κρατήσεις ξενοδοχείων

14:54

Ορμούζ: 6.000 ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Κόλπο

14:40

ΑΑΔΕ: Μνημόνιο Συνεργασίας για εκπαίδευση και έρευνα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

14:34

Η Πειραιώς στο club των 12 τραπεζών που ιδρύουν τη Defense and Resilience Bank

14:32

UniCredit και Alpha Bank ενισχύουν τη συνεργασία τους σε περιφερειακές αγορές

14:13

Συρία: Ένας νεκρός και 36 τραυματίες από τις εκρήξεις στη Δαμασκό

14:09

ΕΕ: Στηρίζει τα μέλη της μετά τις απειλές Τραμπ - «Η Γροιλανδία αποφασίζει για το μέλλον της»

14:02

Δίκη για Τέμπη: Ξεκίνησαν οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων - Αίτημα προς το Δικαστήριο της ΕΕ

14:01

Apple: Mega deal 30 δισ. δολαρίων για αγορά τσιπ από την Broadcom

13:59

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η Ευρώπη ενδυναμώνει τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας

13:56

Spitogatos: Οι ακριβότερες και πιο φθηνές περιοχές της Ελλάδας για αγορά - ενοικίαση κατοικίας

13:43

Κομισιόν: Παραπέμπει την Ελλάδα για παραβάσεις εις βάρος εκπαιδευτικών δημόσιων σχολείων

13:42

H Metlen η πρώτη ελληνική εταιρεία με το νέο ISO για τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων

13:34

Η Μαρίν Λεπέν ξεκινά την προεκλογική της εκστρατεία παρά την καταδίκη

13:21

Χρυσός: Πτώση 2,5% με φόντο τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή - Στο -4% το ασήμι

13:18

Ξεκινά η πρώτη κλινική μελέτη σε ανθρώπους παγκοσμίως για την αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος

13:12

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒΕ ο Θέμης Σαρασίδης - Στόχος η ενίσχυση της εξωστρέφειας

13:07

Εξάρχου: Εφικτή η μετάβαση της οικονομίας σε μία δυναμική φάση ανάπτυξης

13:07

ΓΑΙΑΟΣΕ: Νέα προθεσμία για τον διαγωνισμό εκμίσθωσης καντίνας στον Σταθμό Λαρίσης

12:53

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,16% η απόδοση για τα τρίμηνα έντοκα 400 εκατ. ευρώ

12:43

Κάλας: Οι νέες επιθέσεις Ιράν και ΗΠΑ περιπλέκουν τις συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου

12:42

Πιερρακάκης: Το ψηφιακό ευρώ θα είναι πραγματικότητα έως το 2029

12:28

Reuters: Ο Χέγκσεθ ακύρωσε συνάντηση με Νετανιάχου για F-35 στην Τουρκία

12:25

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση εξαγωγών και μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Μάιο 2026