Tip of the Day

Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές

08-04-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα επιχορήγηση επιχειρήσεων σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μία νέα επιδότηση προωθεί το αρμόδιο υπουργείο με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ. Η δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Β. Εύβοιας, της Ελασσόνας και του Αρκαλοχωρίου Κρήτης που έχουν πληγεί ασύμμετρα από τον κορονοϊό (π.χ. με αποδεδειγμένη μείωση κύκλου εργασιών με βάση συγκεκριμένο έτος αναφοράς).

Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κόστος απασχόλησης αλλά και οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού), προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την εκ νέου εκκίνηση των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την πανδημία COVID-19 και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, με χρήση επιλογής απλοποιημένου κόστους, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο με το ύψος συγκεκριμένων κατηγοριών λειτουργικών δαπανών (συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους). Το κατ' αποκοπή ποσό θα τεκμηριώνεται με βάση τα προσκομιζόμενα από τις δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις ιστορικά στοιχεία δαπανών τους.

Το άθροισμα του ποσού της ενίσχυσης και κάθε άλλης άμεσης ενίσχυσης προς την επιχείρηση δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (REACT EU). Επιπρόσθετο ποσό ενδεικτικού ύψους 6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από εθνικούς καθαρά πόρους (μη συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑνΕΚ) για Μεγάλες επιχειρήσεις.

Στην επεξήγηση της πρότασης αναφέρεται πως κατά την προηγούμενη περίοδο (2021) πολλές επιχειρήσεις επλήγησαν και από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές ή σεισμούς (Δήμοι: Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μινώα-Πεδιάδος και περιοχές πέριξ της Ελασσόνας) με συνέπεια να επηρεαστεί ακόμα περισσότερο αρνητικά η οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών.

Οι φυσικές αυτές καταστροφές αλλοίωσαν το σύνολο των φυσικών και επίκτητων πλεονεκτημάτων των αντίστοιχων περιοχών αυτών (χλωρίδα/πανίδα, φυσικό κάλλος, κοινωνικό ιστό, υποδομές/ανωδομές) τα οποία στη βάση της αρχής της σωρευτικής αιτιότητας στήριζαν διαχρονικά την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, την επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως τις δυνατότητες ανάπτυξης με αποτέλεσμα το αρνητικό αποτύπωμα του COVID-19 να είναι βαθύτερο και οι δυνατότητες ανάκαμψης δυσχερέστερες. Τα ποσοτικά στοιχεία στα συγκεκριμένα χωρικά επίπεδα επιβεβαιώνουν τη χαρακτηριστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις προτεινόμενες περιοχές παρέμβασης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των σχετικών Εθνικών βάσεων δεδομένων, τα έξοδα των επιχειρήσεων (σύμφωνα με τον κωδικό «διάφορα λειτουργικά έξοδα» των φορολογικών εντύπων) έχουν μειωθεί το 2020 σε σχέση με το 2019 αφενός στην περιοχή της Β. Ευβοίας κατά 55% και αφετέρου στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης κατά 25%.

Παράλληλα, αποτυπώνεται στις περιοχές αυτές μείωση της απασχόλησης, αλλά κυρίως δραματική πτώση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας λόγω και της φυγής μέρους του πληθυσμού (πχ στο Αρκαλοχώρι, έδρα του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος έχουν αποχωρήσει από τις εστίες τους περίπου 1.500 από τους 5.500 κατοίκους μετά τον καταστροφικό σεισμό). Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσής τους για την ασφαλή, πλήρη και βιώσιμη λειτουργία τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για τoν κίνδυνο για την υγεία από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων

23:45

Κροατία: Ο πρώην διευθυντής του σημαντικότερου δρυμού της χώρας κατηγορείται για λαθροθηρία

23:27

Αίτημα του ΠΑΣΟΚ για ακρόαση στη Βουλή του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και του διοικητή της ΕΥΠ

23:22

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 - Nasdaq καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να ιντριγκάρει

23:00

Ζελένσκι: Η Ρωσία έπληξε 23 φορές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας

22:46

ΗΠΑ: Ο Βανς διαπιστώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

22:38

Αποχωρεί η FedEx από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

22:20

Πιέσεις για το πετρέλαιο με βλέμμα σε επιτόκια και Τραμπ - Σι

22:08

Τέλος εποχής για τον Πάουελ - Νέος πρόεδρος της Fed ο Κέβιν Γουόρς

21:59

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο

21:56

Επίσκεψη στο Πεκίνο: Ο Τραμπ φέρνει CEOs, αλλά ο Σι κρατά τον πραγματικό μοχλό ισχύος

21:37

Ο Αραγτσί ζητά την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Ιρανών που συνελήφθησαν στο Κουβέιτ

21:20

Πολύωρη μυστική συνάντηση Νετανιάχου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

21:10

Noval Property: Μέρισμα 0,07 ευρώ για το 2025 - Καταβολή στις 26 Ιουνίου

20:56

Η Γερουσία απέρριψε και πάλι την πρόταση αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράν

20:49

Κώτσηρας: Ενίσχυση της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας του φορολογικού πλαισίου

20:44

Στάρμερ: Θα δώσω τη μάχη εάν κινηθεί η διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας μου

20:33

L’ Oreal Hellas: 89 χρόνια ιστορίας, 13.200 κωδικοί προϊόντων ομορφιάς και ένα μεγάλο αποτύπωμα

20:23

Βρετανία: Έρευνα στον Νάιτζελ Φαράζ για μη δηλωμένο δώρο αξίας 5 εκατ. λιρών

20:13

Δένδιας: «Η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα είναι αναπόσταστο κομμάτι της ταυτότητας της Ελλάδας»

20:03

Νικολά Σαρκοζί: Εισαγγελική πρόταση για επταετή φυλάκιση και πρόστιμο 300.000 ευρώ

19:53

Ταχιάος για «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών»: Ολοκλήρωση στα χρονικά όρια του Ταμείου Ανάκαμψης

19:44

Παραιτήθηκε από τη ΝΔ η Ιωάννα Γκελεστάθη

19:34

ΟΟΣΑ: «Χρυσή» η Ελλάδα στην αύξηση του εισοδήματος νοικοκυριών στο δ' τετράμηνο του 2025

19:30

Orilina Properties: Έναρξη προγράμματος αγοράς έως 700.000 ιδίων μετοχών

19:20

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με φόντο τις αναταράξεις στην Βρετανία

19:08

TUI: Ελλάδα και Ισπανία ευνοημένες από τις κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής»

18:53

Ζελένκσι: Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 800 drones την ημέρα επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα

18:50

ΕΕ: Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες και ενιαίο εισιτήριο για σιδηροδρομικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

18:42

Η Σλοβακία κλείνει τα σύνορά της με την Ουκρανία