Tip of the Day

Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με την υποβολή δηλώσεων και δικαιολογητικών

25-02-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με δηλώσεις και δικαιολογητικά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την ευκαιρία να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο ακόμη και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή την πρόσκληση παροχής πληροφοριών έχουν οι φορολογούμενοι υποβάλλοντας εκπρόθεσμη δήλωση αρχική ή τροποποιητική.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και τις διορθώσεις που θα γίνουν οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της εφορίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην απόφαση θα πρέπει κατά περίπτωση να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται για να γίνουν αποδεκτές, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Τα δικαιολογητικά που ζητά η Εφορία

1. Κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν την προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη για χρήσεις προγενέστερες του φορολογικού έτους 2014.

2. Για λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων, που οι φορολογούμενοι συμπληρώνουν στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, πρέπει να συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, όπως προβλέπονται στις οικείες αποφάσεις για τον τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων έκαστου φορολογικού έτους, εκτός αν η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3. Για την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής της δήλωσης (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου», ή σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ.).

4. Για την υποβολή δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών), δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, με εξαίρεση:

- του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, και του Τέλους Χαρτοσήμου, όπου απαιτείται η συνυποβολή του σχετικού, κατά νόμο, εγγράφου βάσει του οποίου οφείλεται φόρος, καθώς και

- της δήλωσης απόδοσης των ποσών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, η οποία συνοδεύεται από καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία, ανά τύπο παιγνίων.

5. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην περίπτωση δήλωσης νέου ή μεταβολής δηλωθέντος ακινήτου, με εξαίρεση την προσκόμιση δικαιολογητικών η οποία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση, όπου από την εκκαθάριση της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ και η σύνθεση της νέας δήλωσης και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό από αρμόδια δημόσια αρχή, που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής.

6. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.

7. Κατά την υποβολή δηλώσεων στις φορολογίες μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, είτε αυτές είναι αρχικές είτε τροποποιητικές, δεν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, εκτός αυτών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:09

Χατζηδάκης: Πλήρης ολοκλήρωση του Κτηματολογίου μέσα στο 2026

12:06

Energean: Στις εγκαταστάσεις του Πρίνου η Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Μηχανικών Πετρελαίου

12:00

Κεραμέως: Επεκτείνουμε τα προγράμματα για ανέργους 55+ και άτομα με αναπηρία

12:00

ΤτΕ: Σε ισχυρότερη θέση η Ελλάδα - Βασική προϋπόθεση η διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας

12:00

ΔΥΠΑ: Παράταση επικαιροποίησης στοιχείων στο Μητρώο Εκπαιδευτικών

11:59

Εξαϋλώθηκαν 400 δισ. δολάρια για SpaceX σε 24 ώρες - Γιατί ξέσπασε sell off;

11:55

Τεχνητή νοημοσύνη: Πολλοί τη χρησιμοποιούν, λίγοι την εμπιστεύονται

11:52

Ευρωζώνη: Η επιχειρηματική δραστηριότητα δείχνει ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν

11:47

Χρυσοχοΐδης: Σε λίγες ημέρες τίθενται σε λειτουργία 300 κάμερες για τις παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη

11:44

Αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων με τα παγωμένα κεφάλαια του Ιράν ζητά ο Τραμπ

11:28

ΕΚΠΑ: Κατακτά την 61η θέση στην Ευρώπη και την 1η στα Ελληνικά και Κυπριακά Πανεπιστήμια

11:20

Η Uni Systems αποκτά τέσσερις νέες σημαντικές διακρίσεις της Microsoft

11:20

Κατοχύρωση κερδών στη Λεωφόρο Αθηνών

11:18

H Πειραιώς Best in Business Transformation στα Project Management Awards 2026

11:14

Σε τι οφείλεται η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα - 5 δέσμες μέτρων από ΓΠΚΒ

11:12

Επένδυση του Halcyon Equity Partners στην Mailo’s ΑΕ

11:10

Όμιλος TITAN: Χρυσό Μετάλλιο στην αξιολόγηση βιώσιμης ανάπτυξης EcoVadis 2026

11:10

ΑΑΔΕ: Εντόπισε κατασκευαστική με τζίρο… 3 ευρώ - Μαύρο χρήμα άνω των 3 εκατ. μαζί με μεσιτικό γραφείο

11:06

Καύσωνας στη Γαλλία: 20 νεκροί από πνιγμό, διακοπή λειτουργίας πυρηνικού σταθμού

11:05

Άγνωστοι έγραψαν συνθήματα έξω από το σπίτι του Ν. Χαρδαλιά

10:53

Μανουσάκης: Αλλάζει πίστα ο ΑΔΜΗΕ μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

10:51

Δίκη για τα Τέμπη: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για τηλεοπτική κάλυψη και εμφάνιση των κατηγορουμένων

10:47

Σε δημόσια διαβούλευση το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής του AI Act

10:47

Alpha Bank: Συμβουλευτική Τραπεζική σε περισσότερες από 220 ΜμΕ σε Πάτρα, Ζάκυνθο, Κω και Ρέθυμνο

10:41

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης το αίτημα άρσης ασυλίας του Δ. Αβραμόπουλου

10:35

Ευρωαγορές: Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές τεχνολογίας

10:34

Cenergy: Σε θεσμικούς επενδυτές το 3% του μετοχικού κεφαλαίου

10:30

Metlen: Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών 600 εκατ. ευρώ

10:16

O Τραμπ συγχαίρει τον «νέο πρόεδρο» της Κολομβίας: «Μπράβο, Τίγρη!»

10:04

Αναθεώρηση Συντάγματος: Οι προτάσεις της ΝΔ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημοψηφίσματα και διάλυση της Βουλής