Tip of the Day

Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με την υποβολή δηλώσεων και δικαιολογητικών

25-02-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με δηλώσεις και δικαιολογητικά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την ευκαιρία να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο ακόμη και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή την πρόσκληση παροχής πληροφοριών έχουν οι φορολογούμενοι υποβάλλοντας εκπρόθεσμη δήλωση αρχική ή τροποποιητική.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και τις διορθώσεις που θα γίνουν οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της εφορίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην απόφαση θα πρέπει κατά περίπτωση να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται για να γίνουν αποδεκτές, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Τα δικαιολογητικά που ζητά η Εφορία

1. Κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν την προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη για χρήσεις προγενέστερες του φορολογικού έτους 2014.

2. Για λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων, που οι φορολογούμενοι συμπληρώνουν στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, πρέπει να συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, όπως προβλέπονται στις οικείες αποφάσεις για τον τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων έκαστου φορολογικού έτους, εκτός αν η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3. Για την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής της δήλωσης (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου», ή σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ.).

4. Για την υποβολή δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών), δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, με εξαίρεση:

- του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, και του Τέλους Χαρτοσήμου, όπου απαιτείται η συνυποβολή του σχετικού, κατά νόμο, εγγράφου βάσει του οποίου οφείλεται φόρος, καθώς και

- της δήλωσης απόδοσης των ποσών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, η οποία συνοδεύεται από καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία, ανά τύπο παιγνίων.

5. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην περίπτωση δήλωσης νέου ή μεταβολής δηλωθέντος ακινήτου, με εξαίρεση την προσκόμιση δικαιολογητικών η οποία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση, όπου από την εκκαθάριση της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ και η σύνθεση της νέας δήλωσης και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό από αρμόδια δημόσια αρχή, που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής.

6. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.

7. Κατά την υποβολή δηλώσεων στις φορολογίες μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, είτε αυτές είναι αρχικές είτε τροποποιητικές, δεν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, εκτός αυτών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:06

Κικίλιας: «Εκπτώσεις υπάρχουν στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όχι στην ασφάλεια»

16:06

Λαγκάρντ: Το ενεργειακό σοκ θα διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο έως το 2027

15:57

Τραμπ: Σε νέα επίθεση των Χούθι, θα θεωρήσουμε υπεύθυνο το Ιράν

15:55

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Άνοδος βάσεων για 6 στις 10 σχολές

15:49

Τουρκία: Αμετάβλητα για 4η διαδοχική φορά τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας

15:45

Πρόγραμμα SAFE: Η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση ύψους 118,2 εκατ. ευρώ

15:44

Ο Σταύρος Ντογιάκος αναλαμβάνει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου

15:32

Χωρίς πόθεν έσχες 8.500 υπόχρεοι - Ποιοι μπήκαν στο ραντάρ της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

15:20

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο της ακτοπλοΐας

15:15

Πώς να μη βγάλεις πανάδες στο σώμα φέτος το καλοκαίρι

15:15

Στον «πάγο» τα επιτόκια της ΕΚΤ: Μη ορατός ακόμη όλος ο πληθωριστικός αντίκτυπος του ενεργειακού σοκ

15:11

Όμιλος ΑΒΑΞ: Παράδοση και εγκαίνια της Γέφυρας Ξηριά στον Αλμυρό Βόλου

14:54

Wall Street: «Βουτιά» για Tesla, Alphabet μετά τα σχέδια αύξησης των δαπανών για AI

14:52

Σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία εκθεσιακών χώρων και κέντρων

14:50

Εξάρχου για ΑΜΚ: Από τις κεφαλαιακά ισχυρότερες εταιρείες υποδομών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη η AKTOR

14:46

Σφοδρές πυρκαγιές σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία - Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν

14:41

ΑΔΜΗΕ: Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής υποψήφιο στα ευρωπαϊκά βραβεία «Regiostars 2026»

14:30

Σχεδόν 5,5 εκατ. Έλληνες έκαναν τουλάχιστον ένα ταξίδι το 2025

14:17

ΔΥΠΑ: Αρχές Αυγούστου ξεκινά το νέο πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους άνω των 55 ετών

14:11

Πάνω από 200 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα ΗΑΕ

14:08

Αερομεταφορές: Αυξήσεις φωτιά 265% στην Ελλάδα, με τεράστια διαφορά οι υψηλότερες στην ΕΕ

14:06

ΑΑΔΕ: Έως 30/7 η υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής Ιουνίου

14:03

Χατζηδάκης: «Οι πληγές της Θεσσαλίας μία-μία κλείνουν»

13:56

Αλβανία: Ανεπανόρθωτες οι περιβαλλοντικές ζημιές από έργο του γαμπρού του Τραμπ

13:53

Ανησυχία στο Ισραήλ μετά την πυρηνική συμφωνία Σ. Αραβίας - ΗΠΑ

13:49

ΤτΕ: Περιορισμένοι οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το γ' τρίμηνο

13:46

Ευρώπη: Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την ξηρασία - Επτά ελληνικά νησιά σε κατάσταση συναγερμού

13:38

Κενές σελίδες, γεμάτες πιθανές απειλές: Η Kaspersky προειδοποιεί για τα parked domains

13:35

Πρόστιμο σχεδόν 1 δισ. ευρώ από ΕΕ στην Google

13:26

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τη Ρόδο αύριο Παρασκευή