Tip of the Day

Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με την υποβολή δηλώσεων και δικαιολογητικών

25-02-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με δηλώσεις και δικαιολογητικά

Την ευκαιρία να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο ακόμη και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή την πρόσκληση παροχής πληροφοριών έχουν οι φορολογούμενοι υποβάλλοντας εκπρόθεσμη δήλωση αρχική ή τροποποιητική.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και τις διορθώσεις που θα γίνουν οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της εφορίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην απόφαση θα πρέπει κατά περίπτωση να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται για να γίνουν αποδεκτές, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Τα δικαιολογητικά που ζητά η Εφορία

1. Κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν την προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη για χρήσεις προγενέστερες του φορολογικού έτους 2014.

2. Για λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων, που οι φορολογούμενοι συμπληρώνουν στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, πρέπει να συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, όπως προβλέπονται στις οικείες αποφάσεις για τον τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων έκαστου φορολογικού έτους, εκτός αν η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3. Για την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής της δήλωσης (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου», ή σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ.).

4. Για την υποβολή δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών), δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, με εξαίρεση:

- του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, και του Τέλους Χαρτοσήμου, όπου απαιτείται η συνυποβολή του σχετικού, κατά νόμο, εγγράφου βάσει του οποίου οφείλεται φόρος, καθώς και

- της δήλωσης απόδοσης των ποσών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, η οποία συνοδεύεται από καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία, ανά τύπο παιγνίων.

5. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην περίπτωση δήλωσης νέου ή μεταβολής δηλωθέντος ακινήτου, με εξαίρεση την προσκόμιση δικαιολογητικών η οποία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση, όπου από την εκκαθάριση της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ και η σύνθεση της νέας δήλωσης και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό από αρμόδια δημόσια αρχή, που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής.

6. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.

7. Κατά την υποβολή δηλώσεων στις φορολογίες μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, είτε αυτές είναι αρχικές είτε τροποποιητικές, δεν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, εκτός αυτών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:56

Καύσιμα σε «ζώνη αδράνειας»: Γιατί οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο δεν θα πέσουν σύντομα

18:55

Ευρωαγορές: Κέρδη με το βλέμμα σε αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

18:43

Το Ιράν συνεχίζει να διαψεύδει τα περί συνομιλιών με τις ΗΠΑ

18:37

Μ. Ανατολή: Δύο τάνκερ με υγραέριο και προορισμό την Ινδία πέρασαν από το Ορμούζ

18:34

Η Novibet ανεβάζει ρυθμούς στη Βραζιλία: Νέα γραφεία με πάνω από 300 εργαζόμενους στο Σάο Πάολο

18:32

Γαλλία: Η κυβέρνηση ζητά από τα διυλιστήρια να αυξήσουν «προσωρινά» την παραγωγή τους

18:24

Πώς θα κάνετε την αίτηση για το Fuel Pass

18:15

Ακραία μεταβλητότητα στο ταμπλό του ΧΑ - Εντυπωσιακό «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη

18:00

Motor Oil: Στο 1,059 δισ. ευρώ τα EBITDA του 2025 - Πρόταση για μέρισμα 1,75 ευρώ/μετοχή

17:42

OpenAI: Ενισχύει τη συνεργασία με private equity firms και εντείνει τον «πόλεμο» με την Anthropic

17:33

Reuters: Με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου συνομιλούν οι απεσταλμένοι του Τραμπ

17:22

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη - μέλη να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το χειμώνα

17:17

easyJet: Υπερελαφριά καθίσματα νέας γενιάς για ενίσχυση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας

17:14

Κρεμλίνο: «Παρακολουθούμε τις αντικρουόμενες δηλώσεις αναφορικά με το Ιράν»

16:59

Πάνω από 2 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα παρέδωσε η Volkswagen

16:55

Νότια Κορέα και Ομάν προτρέπουν το Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

16:41

Επιδότηση λιπασμάτων 15%: Ποιοι τη δικαιούνται, πώς γίνεται η αίτηση και τι σημαίνει για το κόστος παραγωγής

16:39

Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε σημαντικά σημεία συμφωνίας - Θα υπάρξει σοβαρή αλλαγή καθεστώτος»

16:36

Αφθώδης πυρετός: Αποζημίωση για το γάλα που έχει παραληφθεί από τις 15/3 έως την άρση των μέτρων

16:24

My market: Επένδυση €7 εκατ. για το πρώτο κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης και το ανακαινισμένο κατάστημα στον Άλιμο

16:23

Ιταλία: Προβάδισμα του «Όχι» δείχνουν τα exit polls στο δημοψήφισμα για τη δικαστική μεταρρύθμιση

15:59

Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε με πράξεις την κοινωνία και την οικονομία»

15:53

Wall Street: «Ανάσα» στους δείκτες από τις δηλώσεις Τραμπ για συνομιλίες με Ιράν

15:49

Κομισιόν: Απόλυτη προτεραιότητά μας μία ολοκληρωμένη, δίκαιη και διαρκής λύση για την Κύπρο

15:43

Πράκτορες της ICE ξεκινούν να αναπτύσσονται σε αμερικανικά αεροδρόμια

15:38

Diesel κίνησης: Η επιδότηση των 20 λεπτών και πώς επηρεάζει μεταφορές, ταξί και τιμές

15:25

Δύο στελέχη της Nexi Ελλάδος στη λίστα «20 Under 40 FinTech 2026»

15:05

FT: Ο Τραμπ εξετάζει να προσκαλέσει τον Λουκασένκο στον Λευκό Οίκο ή στο Μαρ-α-Λάγκο

15:02

Πέθανε ο ιδιοκτήτης του OnlyFans, Λεονίντ Ραντβίνσκι

14:58

Η Βρετανία καλωσορίζει τις εποικοδομητικές συνομιλίες του Τραμπ με το Ιράν