Tip of the Day

Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με την υποβολή δηλώσεων και δικαιολογητικών

25-02-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με δηλώσεις και δικαιολογητικά

Την ευκαιρία να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο ακόμη και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή την πρόσκληση παροχής πληροφοριών έχουν οι φορολογούμενοι υποβάλλοντας εκπρόθεσμη δήλωση αρχική ή τροποποιητική.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και τις διορθώσεις που θα γίνουν οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της εφορίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην απόφαση θα πρέπει κατά περίπτωση να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται για να γίνουν αποδεκτές, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Τα δικαιολογητικά που ζητά η Εφορία

1. Κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν την προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη για χρήσεις προγενέστερες του φορολογικού έτους 2014.

2. Για λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων, που οι φορολογούμενοι συμπληρώνουν στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, πρέπει να συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, όπως προβλέπονται στις οικείες αποφάσεις για τον τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων έκαστου φορολογικού έτους, εκτός αν η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3. Για την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής της δήλωσης (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου», ή σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ.).

4. Για την υποβολή δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών), δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, με εξαίρεση:

- του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, και του Τέλους Χαρτοσήμου, όπου απαιτείται η συνυποβολή του σχετικού, κατά νόμο, εγγράφου βάσει του οποίου οφείλεται φόρος, καθώς και

- της δήλωσης απόδοσης των ποσών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, η οποία συνοδεύεται από καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία, ανά τύπο παιγνίων.

5. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην περίπτωση δήλωσης νέου ή μεταβολής δηλωθέντος ακινήτου, με εξαίρεση την προσκόμιση δικαιολογητικών η οποία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση, όπου από την εκκαθάριση της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ και η σύνθεση της νέας δήλωσης και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό από αρμόδια δημόσια αρχή, που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής.

6. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.

7. Κατά την υποβολή δηλώσεων στις φορολογίες μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, είτε αυτές είναι αρχικές είτε τροποποιητικές, δεν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, εκτός αυτών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:46

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης

20:30

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το retweet Λαζαρίδη

20:16

Θρίλερ με τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν: «Όχι» από Τεχεράνη σε νέο γύρο στο Πακιστάν

20:02

Οκτώ παιδιά νεκρά σε μαζική ένοπλη επίθεση στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ

19:48

Κοινό μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς στη Βαρκελώνη

19:34

ΓΣΕΕ: Ολοκληρώθηκε το 39ο Συνέδριο - Ενισχυμένες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΣ

19:20

Καλαφάτης: «Η τοξικότητα δεν είναι πολιτική πρόταση»

19:06

Συζητήσεις Google - Marvell Technology για ανάπτυξη ΑΙ τσιπ

18:52

Στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 4ο προσυνέδριο της ΝΔ

18:38

Κικίλιας: Ενίσχυση του Λιμενικού με επιπλέον εναέρια μέσα, Heron drones και νέα στελέχη

18:24

Επίσκεψη Κοντογεώργη σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο - Περιοδεία και συναντήσεις εργασίας

18:10

Η κρίση στο Ιράν φέρνει τη Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ

17:56

Φιντάν: Απειλή για Τουρκία και μουσουλμανικές χώρες η συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

17:42

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα ζητήσει πλήρη αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ

17:28

Μαρκόπουλος: Ανυπόστατες οι φήμες περί μη ύπαρξης πανεπιστημιακού πτυχίου

17:14

DW: Σενάρια παραίτησης Στάρμερ λόγω Μάντελσον

17:00

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ δεν είναι πλέον το βασικό πρόβλημα...

16:45

Μυτιλήνη: 6η ημέρα κινητοποιήσεων από κτηνοτρόφους - Τι ζητούν οι τυροκόμοι

16:30

Ιράν: Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις - «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιο ταχύτερα»

16:16

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καραγεωργίου, ιδρυτής της 3αλφα

16:02

Γάλλος ΥΠΕΞ: Μη αποδεκτές οι δηλώσεις Τραμπ για Πάπα Λέοντα

15:48

Ρίσκα για στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία εγείρει ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

15:34

Στο Πακιστάν διαπραγματευτές των ΗΠΑ - Νέες απειλές Τραμπ για καταστροφή του Ιράν

15:20

Ανδρουλάκης: Όταν οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες, οι λύσεις πρέπει να είναι προοδευτικές

15:06

Σε εργοτάξια του ΒΟΑΚ τη Δευτέρα ο Δήμας - Το πρόγραμμα της επίσκεψης

14:52

ΔΟΕ: Νέος αγωγός Ιράκ - Τουρκίας για παράκαμψη των Στενών του Ορμούζ

14:38

Ποια είναι η ιδανική ώρα για άσκηση

14:24

FT: Tηλεργασία και επιδοτήσεις στα ΜΜΜ προκρίνει η Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

14:10

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στην πανεπιστημιούπολη της Αϊόβα - 3 τραυματίες

13:56

Στο φως χιλιάδες αρχεία του ΥΠΕΞ: Χούντα, Κύπρος και ιστορία της Ελλάδας