Tip of the Day

Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με την υποβολή δηλώσεων και δικαιολογητικών

25-02-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με δηλώσεις και δικαιολογητικά

Την ευκαιρία να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο ακόμη και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή την πρόσκληση παροχής πληροφοριών έχουν οι φορολογούμενοι υποβάλλοντας εκπρόθεσμη δήλωση αρχική ή τροποποιητική.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και τις διορθώσεις που θα γίνουν οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της εφορίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην απόφαση θα πρέπει κατά περίπτωση να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται για να γίνουν αποδεκτές, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Τα δικαιολογητικά που ζητά η Εφορία

1. Κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν την προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη για χρήσεις προγενέστερες του φορολογικού έτους 2014.

2. Για λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων, που οι φορολογούμενοι συμπληρώνουν στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, πρέπει να συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, όπως προβλέπονται στις οικείες αποφάσεις για τον τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων έκαστου φορολογικού έτους, εκτός αν η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3. Για την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής της δήλωσης (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου», ή σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ.).

4. Για την υποβολή δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών), δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, με εξαίρεση:

- του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, και του Τέλους Χαρτοσήμου, όπου απαιτείται η συνυποβολή του σχετικού, κατά νόμο, εγγράφου βάσει του οποίου οφείλεται φόρος, καθώς και

- της δήλωσης απόδοσης των ποσών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, η οποία συνοδεύεται από καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία, ανά τύπο παιγνίων.

5. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην περίπτωση δήλωσης νέου ή μεταβολής δηλωθέντος ακινήτου, με εξαίρεση την προσκόμιση δικαιολογητικών η οποία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση, όπου από την εκκαθάριση της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ και η σύνθεση της νέας δήλωσης και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό από αρμόδια δημόσια αρχή, που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής.

6. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.

7. Κατά την υποβολή δηλώσεων στις φορολογίες μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, είτε αυτές είναι αρχικές είτε τροποποιητικές, δεν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, εκτός αυτών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:39

Μιχαηλίδου: Συμπληρώθηκαν οι 100 αιτήσεις για το Σήμα Διαφορετικότητας

20:34

Το έργο GREGY στο 3SI Business Forum 2026 της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία

20:24

Παπασταύρου: Μέχρι μέσα Μαΐου η παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ

20:15

Μετάθεση προθεσμιών για δήλωση και πληρωμή 1ης δόσης φόρου πλοίων Α’ κατηγορίας έως 30 Ιουνίου

20:06

Ρεύμα: Το σχέδιο της Κομισιόν για χαμηλότερους φόρους και το «αγκάθι» για την Ελλάδα

19:57

Νέα συμφωνία AKTOR για πώληση αμερικανικού LNG: 20ετές deal με ALUMINIJ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

19:48

Ανοίγει ο δρόμος για τον διορισμό Γουόρς στην προεδρία της Fed

19:39

Τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό - Iκανοποίηση Πλεύρη για τη σημαντική μείωση των ροών

19:30

ΟΔΔΗΧ: Η Ελλάδα μειώνει το χρέος της και το καθιστά βιώσιμο

19:23

Απώλειες στις ευρωαγορές σε φόντο OPEC - «Άλμα» 8% για την Adidas

19:22

Τέμπη: Το Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα για αποζημιώσεις και παραιτείται από όσα έχουν ήδη ασκηθεί

19:14

Τραμπ: Άρση ναυτικού αποκλεισμού με συμφωνία για πυρηνικά - Σκληρό μήνυμα Χέγκσεθ

19:05

Alpha Real Estate Services: Στα 7,52 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 - Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,50 ευρώ/μετοχή

19:04

Δρομέας: Πτώση τζίρου 19% το 2025

18:57

Μαθιός Πυρίμαχα: Ζημιές 514.000 ευρώ το 2025 με αύξηση τζίρου 10%

18:56

Πρωτοδικείο Αθήνας: Από το 2024 η Διοίκηση είχε ζητήσει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο πρώην Ειρηνοδικείο

18:54

ΕΛΙΝΟΙΛ: Μείωση 19% στον κύκλο εργασιών το 2025

18:50

Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει τη Χίο - Χορηγία 1,3 εκατ. για έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας

18:47

Παγκόσμια Τράπεζα: Αύξηση 16% των τιμών των εμπορευμάτων το 2026

18:45

Συμφωνία Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ για κοινό σύστημα ασφάλειας στους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους

18:32

Πεντάγωνο: Ο αμερικανικός πόλεμος στο Ιράν έχει στοιχίσει 25 δισ. δολ.

18:28

Βακάκης: Η Jumbo δεν θα απολογηθεί γιατί είναι επιτυχημένη - Η στρατηγική μας αποδίδει

18:26

Revoil: Σημαντική αύξηση 85,28% των κερδών προ φόρων

18:23

Mevaco: Διπλασίασε τα καθαρά κέρδη το 2025, αύξηση 19,56% στον κύκλο εργασιών

18:17

Το Ιράν προειδοποιεί με «πρωτοφανή στρατιωτική δράση» - Ο Τραμπ μιλά για αποκλεισμό «πολλών μηνών»

18:12

Γάμοι-υπερπαραγωγές στην Ελλάδα: Στα 157.000 ευρώ το μέσο κόστος

18:10

Centric: Ράλι 91,2% για τα καθαρά κέρδη το 2025 - Στα 7,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος

18:07

Κέκροψ: Στα 2,08 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025 - Δεν διανέμει μέρισμα

18:02

Κώτσηρας: Μόνιμες παρεμβάσεις, προϊόν της καλής πορείας της οικονομίας

17:58

Μνημόνιο Συνεργασίας Grid Telecom - 4iG για ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας σε Βαλκάνια και Μεσόγειο