Tip of the Day

Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με την υποβολή δηλώσεων και δικαιολογητικών

25-02-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με δηλώσεις και δικαιολογητικά

Την ευκαιρία να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο ακόμη και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή την πρόσκληση παροχής πληροφοριών έχουν οι φορολογούμενοι υποβάλλοντας εκπρόθεσμη δήλωση αρχική ή τροποποιητική.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και τις διορθώσεις που θα γίνουν οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της εφορίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην απόφαση θα πρέπει κατά περίπτωση να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται για να γίνουν αποδεκτές, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Τα δικαιολογητικά που ζητά η Εφορία

1. Κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν την προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη για χρήσεις προγενέστερες του φορολογικού έτους 2014.

2. Για λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων, που οι φορολογούμενοι συμπληρώνουν στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, πρέπει να συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, όπως προβλέπονται στις οικείες αποφάσεις για τον τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων έκαστου φορολογικού έτους, εκτός αν η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3. Για την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής της δήλωσης (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου», ή σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ.).

4. Για την υποβολή δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών), δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, με εξαίρεση:

- του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, και του Τέλους Χαρτοσήμου, όπου απαιτείται η συνυποβολή του σχετικού, κατά νόμο, εγγράφου βάσει του οποίου οφείλεται φόρος, καθώς και

- της δήλωσης απόδοσης των ποσών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, η οποία συνοδεύεται από καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία, ανά τύπο παιγνίων.

5. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην περίπτωση δήλωσης νέου ή μεταβολής δηλωθέντος ακινήτου, με εξαίρεση την προσκόμιση δικαιολογητικών η οποία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση, όπου από την εκκαθάριση της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ και η σύνθεση της νέας δήλωσης και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό από αρμόδια δημόσια αρχή, που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής.

6. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.

7. Κατά την υποβολή δηλώσεων στις φορολογίες μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, είτε αυτές είναι αρχικές είτε τροποποιητικές, δεν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, εκτός αυτών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:41

ΟΗΕ: Η άνιση εκπροσώπηση των φύλων εμποδίζει τη δίκαιη περιβαλλοντική διακυβέρνηση

12:39

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 17,2% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το γ' τρίμηνο - Άνοδος 75% στις πτωχεύσεις

12:35

Μητσοτάκης: Αύριο η επιστροφή ενοικίου σε παραπάνω από 1 εκατ. ενοικιαστές

12:29

Κακοκαιρία Adel: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Σε κατάσταση «Red Code» ακόμη 2 περιφέρειες

12:23

Wood: Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα για όσους αναζητούν μερισματικές αποδόσεις

12:22

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 7,8% των αδειών οικοδομής τον Αύγουστο

12:14

Kaspersky: 6,4 εκατ. απόπειρες phishing σε αγορές και πάνω από 20 εκατ. επιθέσεις gaming το 2025

11:58

Στην Τουρκία ο πάπας Λέων για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό

11:54

Netflix: Το Stranger Things «έριξε» την πλατφόρμα

11:37

ΔΥΠΑ: Ένταξη μελών στο Μητρώο Προσωρινών Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών στις σχολές EKK

11:18

Μπρατάκος: Αναγκαία η παράταση στο πλαφόν 3% των ενοικίων

11:16

Η Πολιτεία της Τζόρτζια αποσύρει τις κατηγορίες κατά Τραμπ για παρέμβαση στις εκλογές του 2020

11:14

Πιερρακάκης: Η ελληνική ανάκαμψη ως υπόδειγμα για την Ευρώπη

11:13

ΧΑ: Ήπια κατοχύρωση κερδών, σε επαφή με τις 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:10

Ανακοινώσεις στις 15:00 για τη μεταρρύθμιση στις αγροτικές επιδοτήσεις

11:08

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα άμεση κλήση του «Φραπέ» στην εξεταστική - Βίαιη προσαγωγή ζητά η αντιπολίτευση

11:04

Υπ. Εργασίας: Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

10:57

Η Ραλλία Χρηστίδου αναλαμβάνει διευθύντρια του γραφείου του Κασσελάκη

10:50

Τσίπρας: Ανοιχτή πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του στις 3 Δεκέμβρη

10:50

Υποτονικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Άλμα» 13% της Puma

10:49

Κεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αρχές του 2026 η νομοθέτηση της επαναφοράς

10:35

ΕΕΕΔΕΕ: Πάνω από 423.000 ζώα έχουν θανατωθεί λόγω ευλογιάς

10:34

Τέσσερις στις δέκα νέες γυναίκες δεν θέλουν να κάνουν παιδιά - Δημογραφική «βόμβα» για την Ελλάδα

10:25

Μέτρα και διοικητικές διευκολύνσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με απόφαση Δένδια

10:25

Κίνα: Προειδοποιεί για κινδύνους πυρηνικής σύγκρουσης μετά την εντολή Τραμπ για δοκιμές

10:19

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής για 600 εκατ. ευρώ

10:09

34ο CEO Clubs Greece Forum: Αναζητώντας τον Φάρο μας σε Μια Εποχή Αβεβαιότητας

09:46

Παπαθανάσης: Πάνω από 56 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για τις «Νταντάδες της γειτονιάς»

09:41

Εθελουσία στρατιωτική θητεία αναμένεται να ανακοινώσει ο Μακρόν

09:40

BriQ: Στο ταμπλό του ΧΑ οι νέες μετοχές από επανεπένδυση του μερίσματος