Tip of the Day

Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με την υποβολή δηλώσεων και δικαιολογητικών

25-02-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με δηλώσεις και δικαιολογητικά

Την ευκαιρία να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο ακόμη και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή την πρόσκληση παροχής πληροφοριών έχουν οι φορολογούμενοι υποβάλλοντας εκπρόθεσμη δήλωση αρχική ή τροποποιητική.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και τις διορθώσεις που θα γίνουν οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της εφορίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην απόφαση θα πρέπει κατά περίπτωση να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται για να γίνουν αποδεκτές, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Τα δικαιολογητικά που ζητά η Εφορία

1. Κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν την προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη για χρήσεις προγενέστερες του φορολογικού έτους 2014.

2. Για λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων, που οι φορολογούμενοι συμπληρώνουν στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, πρέπει να συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, όπως προβλέπονται στις οικείες αποφάσεις για τον τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων έκαστου φορολογικού έτους, εκτός αν η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3. Για την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής της δήλωσης (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου», ή σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ.).

4. Για την υποβολή δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών), δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, με εξαίρεση:

- του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, και του Τέλους Χαρτοσήμου, όπου απαιτείται η συνυποβολή του σχετικού, κατά νόμο, εγγράφου βάσει του οποίου οφείλεται φόρος, καθώς και

- της δήλωσης απόδοσης των ποσών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, η οποία συνοδεύεται από καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία, ανά τύπο παιγνίων.

5. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην περίπτωση δήλωσης νέου ή μεταβολής δηλωθέντος ακινήτου, με εξαίρεση την προσκόμιση δικαιολογητικών η οποία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση, όπου από την εκκαθάριση της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ και η σύνθεση της νέας δήλωσης και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό από αρμόδια δημόσια αρχή, που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής.

6. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.

7. Κατά την υποβολή δηλώσεων στις φορολογίες μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, είτε αυτές είναι αρχικές είτε τροποποιητικές, δεν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, εκτός αυτών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:44

ΔΥΠΑ: Από 20 Απριλίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για επιδοτούμενες προσλήψεις ανέργων

11:41

Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν χάνει «τον Δούρειο Ίππο του στην ΕΕ» με την ήττα Όρμπαν

11:34

Ρεν (ΕΚΤ): Επιτάχυνση του πληθωρισμού λόγω πολέμου - Καμία προδέσμευση για τα επιτόκια

11:27

Πρακτική άσκηση στο ΝΑΤΟ με μισθό 1.477 ευρώ - Πώς θα κάνετε αίτηση

11:15

Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023 οι τιμές χονδρικής

11:09

Κέρδη άνω του 2% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με το «βλέμμα» στη Μέση Ανατολή

10:54

Greenpeace: Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας αν καταρρεύσει η προστατευτική δομή του Τσερνόμπιλ

10:53

Συμμαχία Novo Nordisk - OpenAI για ανάπτυξη νέων φαρμάκων

10:50

Οι γεννήσεις με καισαρικές αυξάνονται συνεχώς στην Ελλάδα - Το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ

10:41

Πάσχα με «πράσινο πλεόνασμα»: Πώς το σύστημα άντεξε τα 4 GW περίσσειας και πέρασε σε νέα εποχή ελέγχου

10:36

Ευρωαγορές: Άνοδος με την ελπίδα πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν θα ξαναρχίσουν

10:31

Καύσιμα: Τι αλλάζει σε βενζίνη και diesel και γιατί οι τιμές παραμένουν εύθραυστες

10:25

Ο Κινέζος πρόεδρος ζητεί τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών της Μέσης Ανατολής

10:20

Bally’s Intralot: Νέο συμβόλαιο με την British Columbia Lottery Corporation

10:15

Διέλευση πλοίου από τα Στενά του Ορμούζ - Reuters: Προς νέο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ και Ιράν

10:00

Πόλεμος στο Σουδάν: 7 στους 10 ζουν πλέον στη φτώχεια

09:53

Μία νεκρή, 5 τραυματίες στη δυτική Ρωσία σε επιδρομή της Ουκρανίας με drones

09:36

Eurobank: Αγορά 677.073 ιδίων μετοχών έναντι 2,52 εκατ. ευρώ

09:23

ΕΒΕΠ: 1,5 δισ. ευρώ ο πασχαλινός τζίρος - Σηματωρός τα τρόφιμα

09:10

Σε υψηλό 4 μηνών το Bitcoin με βλέμμα σε ΗΠΑ - Ιράν

09:00

Το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

08:53

Πτώση για το πετρέλαιο με φόντο τα Στενά του Ορμούζ

08:41

Κάλεσμα Λαβρόφ στον Ιρανό ΥΠΕΞ να μην ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες

08:32

Κλιματική αβεβαιότητα και ΕΛΓΑ: Όταν ο παγετός του Απριλίου «παγώνει» την οικονομία της υπαίθρου

08:30

Μερτς σε Νετανιάχου: «Τερματισμός των μαχών στον Λίβανο και έναρξη συνομιλιών»

08:22

Η ΕΕ διπλασιάζει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα

08:05

Βανς: Η «μπάλα στο γήπεδο» του Ιράν - Η Τεχεράνη καταγγέλλει «σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας»

08:01

Το ταμείο του Κάνιε Γουέστ από δύο sold out συναυλίες

07:54

Μπιρόλ: Ο Απρίλιος «αναμένεται να είναι χειρότερος από τον Μάρτιο» για τον ενεργειακό τομέα

07:47

Τραμπ: «Μπορεί να περάσουμε από την Κούβα» αφού «τελειώσουμε» με το Ιράν