Tip of the Day

Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με την υποβολή δηλώσεων και δικαιολογητικών

25-02-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με δηλώσεις και δικαιολογητικά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την ευκαιρία να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο ακόμη και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή την πρόσκληση παροχής πληροφοριών έχουν οι φορολογούμενοι υποβάλλοντας εκπρόθεσμη δήλωση αρχική ή τροποποιητική.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και τις διορθώσεις που θα γίνουν οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της εφορίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην απόφαση θα πρέπει κατά περίπτωση να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται για να γίνουν αποδεκτές, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Τα δικαιολογητικά που ζητά η Εφορία

1. Κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν την προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη για χρήσεις προγενέστερες του φορολογικού έτους 2014.

2. Για λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων, που οι φορολογούμενοι συμπληρώνουν στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, πρέπει να συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, όπως προβλέπονται στις οικείες αποφάσεις για τον τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων έκαστου φορολογικού έτους, εκτός αν η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3. Για την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής της δήλωσης (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου», ή σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ.).

4. Για την υποβολή δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών), δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, με εξαίρεση:

- του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, και του Τέλους Χαρτοσήμου, όπου απαιτείται η συνυποβολή του σχετικού, κατά νόμο, εγγράφου βάσει του οποίου οφείλεται φόρος, καθώς και

- της δήλωσης απόδοσης των ποσών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, η οποία συνοδεύεται από καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία, ανά τύπο παιγνίων.

5. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην περίπτωση δήλωσης νέου ή μεταβολής δηλωθέντος ακινήτου, με εξαίρεση την προσκόμιση δικαιολογητικών η οποία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση, όπου από την εκκαθάριση της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ και η σύνθεση της νέας δήλωσης και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό από αρμόδια δημόσια αρχή, που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής.

6. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.

7. Κατά την υποβολή δηλώσεων στις φορολογίες μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, είτε αυτές είναι αρχικές είτε τροποποιητικές, δεν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, εκτός αυτών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:53

OTE: Οχυρωμένος απέναντι στον ανταγωνισμό - Οι προοπτικες σε οπτικές ίνες, 5G και ICT

09:49

ΗΠΑ: Δυο νεκροί από χτύπημα εναντίον σκάφους που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό

09:45

Με βραδύ ρυθμό οι μετατροπές δανείων σε ελβετικό – Στα 170 εκατ. ευρώ στην Eurobank

09:22

ΤτΕ: Που οφείλεται το στεγαστικό ζήτημα - Οι κρίσιμοι παράγοντες στην προσφορά και ζήτηση κατοικίας

09:06

ΟΟΣΑ: Ρεκόρ Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2025

08:57

Αγκίστρι: Η ιδανική εκδρομή για τις πρώτες βουτιές

08:49

Βιομεθάνιο και υδρογόνο: Οι κανόνες που θα κρίνουν την αγορά και τις επενδύσεις

08:38

«Βροχή» οι επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων και ποτών - Το στοίχημα της ανάπτυξης

08:27

Στροφή από το «λευκό κολάρο» στη φόρμα εργασίας: Η έλλειψη τεχνικών ειδικοτήτων και η αναδίπλωση της αγοράς κατάρτισης

08:20

Μοσχάρι +19%, αρνί +13,3%! Να η ευκαιρία!

08:13

Ταμείο Ανάκαμψης: Σκληρές διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση - Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα

08:06

Ακίνητα - Βραχυχρόνια Μίσθωση: Στις Κυκλάδες τα «πρωτεία» των αποδόσεων - Ανοδική η τάση στην αγορά

08:00

Ποια μέτρα στήριξης και φοροελαφρύνσεις έρχονται - Πώς χτίζεται το πακέτο της προεκλογικής ΔΕΘ

00:05

Fitch: Αμετάβλητη η αξιολόγηση «ΒΒΒ» για την Ελλάδα

23:58

Έρευνα του Κολούμπια εντόπισε σχεδόν 3.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις με ψευδείς παραπομπές

23:47

Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

23:41

Ζελένσκι: Διατάσσει τον στρατό να μην επιτεθεί στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας για την «Ημέρα της Νίκης»

23:27

Μέχρι το 2060 ο αναπαραγωγικός πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 35% - Τα παράδειγμα Ιθάκης και Γιαννιτσών

23:19

Wall Street: Το deal Intel-Apple ώθησε σε νέα ρεκόρ Nasdaq και S&P 500

22:59

Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν κατά της στρατιωτικής θητείας

22:41

Πετρέλαιο: Άνοδος την Παρασκευή μετά τα νέα πλήγματα, πτώση όμως 6% στην εβδομάδα

22:26

Τραμπ: Το αεροσκάφος που του δώρισε το Κατάρ θα είναι έτοιμο την 4η Ιουλίου

22:05

Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 2% για τον χρυσό

21:57

Κυρανάκης: «Αυστηρά πρόστιμα σε εταιρείες που πωλούν πατίνια εκτός προδιαγραφών»

21:40

«Ευκαιρία εξίσου πολύτιμη με την ατομική βόμβα τα Στενά» λέει σύμβουλος του Χαμενεΐ

21:30

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας - Επιβεβαιώνουν Μόσχα και Κίεβο

21:27

Circana: Άνοδος 6,9% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το α’ τρίμηνο

21:08

Βρετανία: Εκλογική συντριβή για τους Εργατικούς στην Ουαλία

21:04

Intel: «Εκτοξεύεται» 15% η μετοχή μετά την προκαταρκτική συμφωνία με την Apple

20:58

Η ΕΕ αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις αρχές του 2026