Tip of the Day

Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με την υποβολή δηλώσεων και δικαιολογητικών

25-02-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικός έλεγχος: Πώς θα τον αποφύγετε με δηλώσεις και δικαιολογητικά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την ευκαιρία να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο ακόμη και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή την πρόσκληση παροχής πληροφοριών έχουν οι φορολογούμενοι υποβάλλοντας εκπρόθεσμη δήλωση αρχική ή τροποποιητική.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και τις διορθώσεις που θα γίνουν οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της εφορίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην απόφαση θα πρέπει κατά περίπτωση να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται για να γίνουν αποδεκτές, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Τα δικαιολογητικά που ζητά η Εφορία

1. Κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν την προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη για χρήσεις προγενέστερες του φορολογικού έτους 2014.

2. Για λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων, που οι φορολογούμενοι συμπληρώνουν στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, πρέπει να συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, όπως προβλέπονται στις οικείες αποφάσεις για τον τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων έκαστου φορολογικού έτους, εκτός αν η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3. Για την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής της δήλωσης (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου», ή σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ.).

4. Για την υποβολή δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών), δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, με εξαίρεση:

- του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, και του Τέλους Χαρτοσήμου, όπου απαιτείται η συνυποβολή του σχετικού, κατά νόμο, εγγράφου βάσει του οποίου οφείλεται φόρος, καθώς και

- της δήλωσης απόδοσης των ποσών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, η οποία συνοδεύεται από καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία, ανά τύπο παιγνίων.

5. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην περίπτωση δήλωσης νέου ή μεταβολής δηλωθέντος ακινήτου, με εξαίρεση την προσκόμιση δικαιολογητικών η οποία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση, όπου από την εκκαθάριση της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ και η σύνθεση της νέας δήλωσης και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό από αρμόδια δημόσια αρχή, που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής.

6. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.

7. Κατά την υποβολή δηλώσεων στις φορολογίες μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, είτε αυτές είναι αρχικές είτε τροποποιητικές, δεν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, εκτός αυτών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:52

Ενισχύεται σημαντικά ο κλιματικός κίνδυνος του καύσωνα στην Αττική έως το 2060

10:33

Αγαπηδάκη: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του δέρματος σε όλο τον πληθυσμό

10:21

ΗΠΑ στο ΣA του OHE: Αναφορά στις επιθέσεις της 17 Νοέμβρη στην Ελλάδα

09:55

Πούτιν: Τα συστηματικά λάθη των δυτικών κρατών υπεύθυνα για την άνοδο του AfD

09:49

Σομαλία: Πειρατές άφησαν ελεύθερο φορτηγό πλοίο που κρατούσαν από τον Απρίλιο

09:43

Γαλλία: 44 τραυματίες από εκτροχιασμό τραίνου

09:30

Τραμπ: Θα ήταν εντάξει αν η Κίνα κατασκεύαζε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ

09:16

Β. Κορέα: Νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μετά τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Νότιας Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας

09:06

Απόδραση κρατούμενου από το νοσοκομείο Σερρών - Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛ.ΑΣ.

08:55

ΜΕΓΑ: Μια ανάσα από τα 300 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις – Επενδύσεις και εξαγωγές τα «δυνατά χαρτιά»

08:41

Βουνό και θάλασσα: 4 προορισμοί για τις πρώτες φθινοπωρινές αποδράσεις

08:36

Χέγκσεθ: Ο υπ. άμυνας των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του

08:22

Συντάξεις: Τακτικές, έκτακτες καταβολές και αυξήσεις πριν το τέλος του 2026 - Αναλυτικά τα χρονοδιάγραμμα

08:16

ΔΕΔΔΗΕ: Περιθώρια για νέες μικρομεσαίες επενδύσεις ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής – Πως θα εξελιχθεί η ζήτηση μέχρι το 2030

08:09

Ξεμπλοκάρει δικαστικά η επέκταση της Λ. Κύμης (ΤΕΡΝΑ, AKTOR) - «Στον αέρα» χρηματοδότηση και έργο

08:00

Ακίνητα: Διπλό «ψαλίδι» στους φόρους το 2027 - Πάνω από 592.000 ιδιοκτήτες γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ

23:57

11η Σεπτεμβρίου: Η CIA είχε προειδοποιήσει για την Αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις

23:44

Βρετανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε οριακά το νομοσχέδιο για την ευθανασία

23:32

ΠΟΥ: Το 64% των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη διαθέτει κάποια μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης

23:27

ΗΠΑ: Ρώσος αξιωματούχος θα μετάσχει στη G20 για την ενέργεια την ερχόμενη εβδομάδα

23:20

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τον Τραμπ να υιοθετήσει «από τώρα αυστηρές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας

23:09

Wall Street: Τέλος στο 4ήμερο πτωτικό σερί, +500 μονάδες για τον Dow Jones

22:55

ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι – Αλληλεγγύη στη Σαουδική Αραβία

22:40

Αλλάζει τις επόμενες ημέρες ο καιρός - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

22:23

Εβδομαδιαίο ράλι για το πετρέλαιο παρά τη σημερινή διόρθωση

22:04

Κλήρωση Eurojackpot 11/09/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:57

Ρεκόρ αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι - Πρωταγωνιστούν τα Βαλκάνια

21:36

Ελληνικό Μετρό: Μεταβατικός πρόεδρος ο Σπ. Χρυσανθόπουλος μετά την παραίτηση Καραδήμα

21:25

Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το χρυσό - Υποχώρησε 1,5%

21:11

Μεταλλείο Σκουριών: Η Ελλάδα εδραιώνεται στον ευρωπαϊκό χάρτη των κρίσιμων πρώτων υλών