Tip of the Day

Οδηγός «επιβίωσης» για freelancers

15-12-2021 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οδηγός «επιβίωσης» για freelancers

Οι νέες τεχνολογίες έχουν ευνοήσει τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων και επαγγελματικών πεδίων οδηγώντας πολλούς επαγγελματίες στον «μοναχικό» δρόμο του freelancer. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες απολαμβάνουν πολλά πλεονεκτήματα (ελεύθερο ωράριο, ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλιών, επιλογή συνεργατών κλπ) αλλά καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον αλλά και να αντιμετωπίσουν τις παγίδες που θέτει κάποιες φορές η δουλειά από το σπίτι. Πρόκειται για προκλήσεις τις οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν αν λάβουν υπ’ όψιν κάποιες συγκεκριμένες αρχές.

Πρώτον, πρέπει να καθορίσουν ακριβώς ποιο είναι το πεδίο της ειδικότητάς τους και να εξειδικευθούν όσο γίνεται περισσότερο καθώς οι πελάτες ψάχνουν πάντα για «ειδικούς». Το αν κάποιος είναι ειδικός αποδεικνύεται από δείγματα δουλειάς, από το πελατολόγιό του αλλά και από πτυχία και πιστοποιήσεις. Φυσικά, το πεδίο εξειδίκευσής του είναι το πρώτο που πρέπει να προωθήσει στην στρατηγική marketing.

Ένα δεύτερο στοιχείο που «μετράει» είναι η τιμολογιακή πολιτική που θα επιλέξει ο ελεύθερος επαγγελματίας για τις υπηρεσίες του. Μπορεί να είναι δελεαστικό για πολλούς νέους ελεύθερους επαγγελματίες να πωλούν φθηνότερα τις υπηρεσίες τους όταν ξεκινούν, πιστεύοντας ότι θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν μια πελατειακή βάση αλλά κανονικά θα πρέπει να τιμολογούν με βάση τα προσόντα τους και μάλιστα όσο αυτά εξελίσσονται να αναθεωρούν την πολιτική τους. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι οι πελάτες θέλουν να συνεργαστούν με επαγγελματίες που μπορούν να εμπιστευτούν για να διαχειριστούν το έργο με αυτοπεποίθηση και με υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων. Η πολύ χαμηλή τιμολόγηση μπορεί να «σαμποτάρει» την εμπιστοσύνη των πιθανών πελατών.

Η χρήση των ψηφιακών μέσων είναι απαραίτητη ακόμη και για τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα. Η παρουσία σε όσο περισσότερα δικτυακά μέσα αυξάνει την αναγνωρισιμότητα και κατ’ επέκταση τις πιθανότητες προσέλκυσης νέων πελατών. Διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες διευκολύνουν επίσης τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου που επιδεικνύει τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία για όσους ενδιαφέρονται να προσλάβουν εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Ένας παράγοντας που πολλοί υποτιμούν είναι η τακτική επικοινωνία με τον πελάτη καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Οι πελάτες εκτιμούν όταν ενημερώνονται για την πρόοδο του έργου και στην πραγματικότητα, περιμένουν να λάβουν πληροφορίες. Η ενημέρωση είναι ακόμη πιο σημαντική αν για κάποιο λόγο ο επαγγελματίας αποφασίσει να κάνει αλλαγές, να προσαρμόσει τις προθεσμίες ή αν αλλάξει τις συνθήκες.

Και κάτι τελευταίο. Η γραπτή αποτύπωση όσων έχουν συμφωνηθεί αποτελεί εγγύηση και για τις δύο πλευρές ότι η δουλειά θα διεκπεραιωθεί και ο πελάτης θα πληρώσει. Ακόμη και για μικρά έργα, καλό είναι να υπάρχει λεπτομερής γραπτή συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στην ομαλή ολοκλήρωση του έργου και στην ικανοποίηση τόσο του επαγγελματία όσο και του πελάτη. Στο συμβόλαιο, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε γλώσσα που περιγράφει λεπτομερώς τις ακριβείς προσδοκίες και των δύο πλευρών. Για παράδειγμα, εάν είστε ανεξάρτητος συγγραφέας, σκεφτείτε πόσες διορθώσεις είστε διατεθειμένοι να κάνετε προτού παραδώσετε το έργο. Σε άλλη περίπτωση, εάν το έργο θα πληρώνεται ανά ώρα, φροντίστε να περιγράψετε οδηγίες για τον τρόπο παρακολούθησης και αναφοράς του χρόνου στον πελάτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Stig Thorgersen (EY) στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα πρέπει να μετασχηματιστεί σε εξαγωγέα άμυνας, από απλός αγοραστής

23:27

Τουρκία: Ο Ερντογάν απομάκρυνε τον υφυπουργό Παιδείας

23:15

Φόρουμ των Δελφών: Πώς η ΤΝ ενισχύει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ

22:48

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στο τραπέζι οι αλλαγές στο Σύνταγμα και οι σύγχρονες προκλήσεις

22:17

Γκιουλέκας: Η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να γίνουν μια αναπτυξιακή νησίδα για όλη την Ελλάδα

21:47

Ζελένσκι: Υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

21:18

Θεσσαλονίκη: Ειδική επιχειρησιακή δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων στην Καλαμαριά

21:00

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση της Αστυνομίας σε εγκαταλελειμμένο κτίριο – Προσαγωγές ατόμων

20:45

Τραμπ: Αγόρασε ομόλογα αξίας 51 εκατ. δολαρίων τον Μάρτιο

20:33

Politico: Ελλάδα και Γαλλία ζητούν νέα ευρωομόλογα και παράταση στην αποπληρωμή του Ταμείου Ανάκαμψης

20:15

Τα αιωρούμενα σωματίδια «πολιορκούν» την ατμόσφαιρα της Πάτρας

20:05

Γερμανία: Προληπτική μεταφορά πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο

19:56

Γάζα: Τοπικές εκλογές υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής

19:37

Ουγγαρία: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Όρμπαν δηλώνει ότι θα παραδώσει την κοινοβουλευτική του έδρα

19:17

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

18:52

Apple: Νέα εποχή με Τέρνους εν μέσω γεωπολιτικών πιέσεων και ανατροπών από AI

18:14

Αδιέξοδο στο Πακιστάν: Αποχώρησε η Ιρανική αντιπροσωπία - Δεν θα μεταβεί η αντιπροσωπία των ΗΠΑ

17:47

Μητσοτάκης στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ: Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονται σήμερα πιο κοντά από ποτέ

17:31

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τον καθαρισμό οικοπέδων - 15 Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία

17:25

Μαλί: Συντονισμένες επιθέσεις τζιχαντιστικών και αυτονομιστικών οργανώσεων σε ολόκληρη την χώρα

17:09

Χρυσοχοΐδης: 100–120 καταγγελίες καθημερινά για ενδοοικογενειακή βία

17:00

Σούπερ μάρκετ: Το «καταφύγιο» της ιδιωτικής ετικέτας και ο καταναλωτής σε εγρήγορση

16:53

Θεοδωρικάκος: Τομέας αιχμής της ελληνογαλλικής συνεργασίας η πυρηνική τεχνολογία

16:43

Πακιστάν: Παραμένει αισιόδοξο για διεξαγωγή συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν

16:23

Σέρρες: Σύλληψη διαιτητή πολεμικών τεχνών για «φακελάκι»

16:08

Bitcoin: Σε «αθόρυβη» πορεία για τις 80.000 δολάρια

15:53

Δένδιας: Υπέγραψε με τη Γαλλίδα ομόλογό του την ανανέωση της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» Ελλάδας – Γαλλίας

15:26

Κεφαλογιάννη: Καμία ανησυχία για τον τουρισμό – Ευρωπαϊκή πρόκληση η αύξηση του κόστους καυσίμων

15:04

Γολεμής (ESA): Η συμπερίληψη, δεν είναι μόνο αξία αλλά και πρακτική ευφυΐα

14:48

Το 2028 στην Ελλάδα τα δύο πρώτα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair