Tip of the Day

Τρόποι για να αποκτήσουμε πιο «βιώσιμες» καθημερινές συνήθειες

30-06-2021 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας βιώσιμος τρόπος ζωής δεν είναι μόνο θέμα συλλογικής ευθύνης αλλά και ατομικής.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να γίνουν ανθρακικά ουδέτερες τις επόμενες δεκαετίες και υιοθετούν πολιτικές προκειμένου να βοηθήσουν στη μείωση του αντίκτυπου που έχουν οι καθημερινές μας δραστηριότητες στο περιβάλλον. Όμως, ένας βιώσιμος τρόπος ζωής δεν είναι μόνο θέμα συλλογικής ευθύνης αλλά και ατομικής. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ατομικά ώστε να καταστήσουμε πιο βιώσιμη την καθημερινότητά μας; Να αλλάξουμε απλές καθημερινές συνήθειες, να ρωτάμε για την προέλευση των προϊόντων που αγοράζουμε, να καταναλώνουμε λιγότερους πόρους και να εξοικονομούμε ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση Global Free Slave Index 2018 του Walk Free Foundation, ενδύματα αξίας άνω των 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγονται ετησίως από τα κράτη της G-20 είναι πιθανό να συνδέονται με εργασιακές συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Και παρά το γεγονός ότι το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό είναι δύσκολο να κάνει αυτοψία στους χώρους παραγωγής/κατασκευής των προϊόντων, ακόμη και κάποιες απλές ερωτήσεις του τύπου «από πού προέρχονται τα ρούχα μου, από πού προέρχονται οι σοκολάτες ή από πού προέρχεται ο καφές μου», είναι ικανές να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες.

Ένα άλλο κομμάτι αφορά στο φαγητό που καταναλώνουμε. Μια φυτική διατροφή «έχει οφέλη για ολόκληρο τον πλανήτη και την κοινωνία και τους ανθρώπους στο σύνολό της», δήλωσε στο CNBC η Shireen Kassam, ιδρύτρια της Plant-Based Health Professionals. Το βόειο κρέας είναι το πιο ρυπογόνο προϊόν διατροφής στη σύγχρονη γεωργία, εκπέμποντας 99,48 κιλά αέρια του θερμοκηπίου ανά χιλιόγραμμο τροφής, σύμφωνα με το Our World in Data. Το αρνί και το πρόβειο κρέας ακολουθούν με 39,72 κιλά ανά κιλό φαγητού.

Η ενέργεια, αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα. Η ενεργειακή κατανάλωση παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτύπωμα άνθρακα. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, εκτιμάται ότι οι εκπομπές άνθρακα από τα νοικοκυριά για τις ανάγκες θέρμανσης και το ζεστού νερού θα πρέπει να μειωθούν κατά 95% τα επόμενα 30 χρόνια.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα απόβλητα, από την μείωση χρήσης πλαστικών μέχρι την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων. Η μείωση της χρήσης πλαστικών και η συστηματική ανακύκλωση αποτελούν μια καλή αρχή προς την κατεύθυνση περιορισμού των αποβλήτων και ορθής διαχείρισης των πόρων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:27

Golden Visa: Αλλάζει το πλαίσιο για τους επενδυτές τρίτων χωρών

09:17

Ελληνική σφραγίδα στον ενεργειακό χάρτη ΝΑ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου

09:00

Reuters: Ο Τραμπ αγοράζει ομόλογα από τομείς που ωφελούνται απ' τις πολιτικές του

08:57

Χριστούγεννα στη Βουδαπέστη: Όλα όσα πρέπει να κάνετε

08:48

Bloomberg: Η Ευρώπη αποτιμά τις συνέπειες από το εμπορικό χάος του Τραμπ

08:34

Η αγορά ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων ξεπερνά ήδη τα 45 δισ. - Οι προοπτικές για το μέλλον

08:25

Οι προϋπολογισμοί στο μικροσκόπιο των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ - Οι αστερίσκοι για την Ελλάδα

08:18

Ρεύμα: Οφειλή 500 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές – Ζητούν άμεση κρατική ενίσχυση

08:11

Μπαράζ πληρωμών ξεκινάει στις 25/11 - Πότε θα πληρωθούν συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι

08:05

Τι μπορούν να κερδίσουν οι δανειολήπτες ελβετικού από τη ρύθμιση που έρχεται

08:00

Διαφωνίες στην ΕΕ για τους νέους φόρους στα καύσιμα – Οι κόκκινες γραμμές και το «no go» του Κ. Πιερρακάκη

23:58

Βατικανό: Ο Πάπας έκανε δεκτούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο

23:34

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας εντός του '26

23:15

Συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

22:47

Σερβία: Τρίμηνη αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων για την πετρελαϊκή εταιρία NIS

22:17

Σύλληψη δύο 13χρονων για κλοπή πορτοφολιού στο Μετρό «Κορυδαλλός»

21:47

Συνελήφθη μέλος διεθνούς σπείρας που διέπραττε κλοπές σε σπίτια στο κέντρο της Αθήνας

21:18

Βραζιλία : Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του πρώην προέδρου Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος

21:09

Μενδώνη: Η χειροτεχνία είναι επάγγελμα, δημιουργική απασχόληση και μέσο οικονομικής αυτοτέλειας

21:05

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

21:02

Ιταλία: Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Γένοβας

20:46

Τραμπ: Ζητά 5 δισ. απ' το BBC αλλά δύσκολα θα τα λάβει

20:21

Ποινές φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στους 23 συλληφθέντες με τον νέο νόμο για τον Άγνωστο Στρατιώτη

20:16

Βρετανία: Σοβαρές πλημμύρες στην Ουαλία απ' το πέρασμα της καταιγίδας Κλαούντια

20:04

ΗΠΑ: Ετήσιες ζημιές 9 δισ. δολάρια για τα αμερικανικά ταχυδρομεία

19:42

Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Φιλοθέη και Χαλάνδρι την Κυριακή λόγω της επίσκεψης Ζελένσκι

19:27

ΗΠΑ: Ανοίγουν τον δρόμο για συνομιλίες σχετικά με την πώληση των ξένων περιουσιακών στοιχείων της Lukoil

19:00

Η μεγάλη «παγίδα» των €600 δισ. για τη Γερμανία

18:55

Επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Χάρη Θεοχάρη στην 5η Διεθνή Έκθεση και το Συνέδριο «ReBuild Ukraine 2025»

18:48

Πορτογαλία: Τρεις νεκροί από την καταιγίδα Κλαούντια