Tip of the Day

Τρόποι για να αποκτήσουμε πιο «βιώσιμες» καθημερινές συνήθειες

30-06-2021 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Ένας βιώσιμος τρόπος ζωής δεν είναι μόνο θέμα συλλογικής ευθύνης αλλά και ατομικής.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να γίνουν ανθρακικά ουδέτερες τις επόμενες δεκαετίες και υιοθετούν πολιτικές προκειμένου να βοηθήσουν στη μείωση του αντίκτυπου που έχουν οι καθημερινές μας δραστηριότητες στο περιβάλλον. Όμως, ένας βιώσιμος τρόπος ζωής δεν είναι μόνο θέμα συλλογικής ευθύνης αλλά και ατομικής. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ατομικά ώστε να καταστήσουμε πιο βιώσιμη την καθημερινότητά μας; Να αλλάξουμε απλές καθημερινές συνήθειες, να ρωτάμε για την προέλευση των προϊόντων που αγοράζουμε, να καταναλώνουμε λιγότερους πόρους και να εξοικονομούμε ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση Global Free Slave Index 2018 του Walk Free Foundation, ενδύματα αξίας άνω των 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγονται ετησίως από τα κράτη της G-20 είναι πιθανό να συνδέονται με εργασιακές συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Και παρά το γεγονός ότι το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό είναι δύσκολο να κάνει αυτοψία στους χώρους παραγωγής/κατασκευής των προϊόντων, ακόμη και κάποιες απλές ερωτήσεις του τύπου «από πού προέρχονται τα ρούχα μου, από πού προέρχονται οι σοκολάτες ή από πού προέρχεται ο καφές μου», είναι ικανές να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες.

Ένα άλλο κομμάτι αφορά στο φαγητό που καταναλώνουμε. Μια φυτική διατροφή «έχει οφέλη για ολόκληρο τον πλανήτη και την κοινωνία και τους ανθρώπους στο σύνολό της», δήλωσε στο CNBC η Shireen Kassam, ιδρύτρια της Plant-Based Health Professionals. Το βόειο κρέας είναι το πιο ρυπογόνο προϊόν διατροφής στη σύγχρονη γεωργία, εκπέμποντας 99,48 κιλά αέρια του θερμοκηπίου ανά χιλιόγραμμο τροφής, σύμφωνα με το Our World in Data. Το αρνί και το πρόβειο κρέας ακολουθούν με 39,72 κιλά ανά κιλό φαγητού.

Η ενέργεια, αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα. Η ενεργειακή κατανάλωση παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτύπωμα άνθρακα. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, εκτιμάται ότι οι εκπομπές άνθρακα από τα νοικοκυριά για τις ανάγκες θέρμανσης και το ζεστού νερού θα πρέπει να μειωθούν κατά 95% τα επόμενα 30 χρόνια.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα απόβλητα, από την μείωση χρήσης πλαστικών μέχρι την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων. Η μείωση της χρήσης πλαστικών και η συστηματική ανακύκλωση αποτελούν μια καλή αρχή προς την κατεύθυνση περιορισμού των αποβλήτων και ορθής διαχείρισης των πόρων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:58

Νέα ψηφιακά συστήματα σε 30 σταθμούς του ΟΣΕ

17:58

Μαίνεται η φωτιά στον Μύτικα Θήβας - Στη μάχη 80 πυροσβέστες και 20 εναέρια μέσα

17:50

Συνάντηση Σ. Παπασταύρου με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άλισον Χούκερ

17:50

Βραζιλιάνικες εκλογές: Κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε Λούλα και Μπολσονάρου

17:45

Eurobank: Από 4 Σεπτεμβρίου στο ταμπλό οι νέες μετοχές της ΑΜΚ μετά την άσκηση των options

17:40

Η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

17:40

Στις 26.053 τα τεχνικά ασφαλιστήρια στην Ελλάδα το 2025 - Τι καλύψεις αφορά το 40,5%

17:36

Σερβία: Η 25η Οκτωβρίου πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών

17:29

Τριήμερο αρνητικό σερί στο Χρηματιστήριο, με τζίρο άνω των 300 εκατ. ευρώ

17:24

Κ. Χατζηδάκης: Επειδή η ΔΕΗ σώθηκε το 2019, μπορεί σήμερα να στηρίζει τους καταναλωτές

17:21

Νετανιάχου: Ελέγχουμε το 60% της Γάζας και εξοντώνουμε τους τρομοκράτες που μας απειλούν

17:20

Η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας μετέφερε 86 τόνους χρυσού από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προς τη Βρετανία

17:14

Σύγκρουση πλοίων στον Μαρμαρά: Οι κρίσιμες συνομιλίες πριν το ναυάγιο

17:14

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για τις επιθέσεις με drones στη Λειψία

17:12

Η Centcom διαψεύδει ότι στόχευσε αμάχους στο Ιράν

17:07

Δήμας: Πυλώνες ανάπτυξης για τα Γρεβενά ο Ε65 και οι σύγχρονες κτιριακές υποδομές

17:05

Wall Street: Ήπιες μεταβολές με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων

17:03

Γεύμα Μητσοτάκη με τον μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ

16:56

Παρατείνεται έως 12 μήνες η διαδικασία για τις θέσεις στις λαϊκές αγορές

16:55

Το Κίεβο ζητά από τον ICAO απαγόρευση στα μέλη για χρήση του ρωσικού εναέριου χώρου

16:49

Έως 39 ευρώ τον μήνα η μέση εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά από τη μείωση τιμών

16:46

«Νέα κίνητρα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων» - Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου

16:40

Reuters: Έως το 2029 η Αθήνα ξεπληρώνει το πρώτο μνημόνιο

16:32

H Uber κόβει το 10% του εργατικού της δυναμικού για να μειώσει το κόστος

16:19

Chevron: Υπερδιπλασιάζει την παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα - Επένδυση 7 δισ. δολαρίων

16:05

Σι Τζινπίνγκ από Αίγυπτο: «Η εξωτερική ανάμειξη στην Μέση Ανατολή πρέπει να αποκρουστεί»

16:05

Λάιεν: «Η απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση της Ρωσίας»

16:01

Η Ουκρανία ολοκληρώνει την συμφωνία για την παραγωγή drones με τη Γερμανία

15:56

Κύπρος: Οι 20 αγνοούμενοι του ναυαγίου στην Κερύνεια είναι εγκλωβισμένοι στο βυθισμένο πλοίο

15:55

Αφθώδης πυρετός: Παράταση και αναστολή φορολογικών οφειλών των πληγέντων στη Λέσβο