Tip of the Day

Τρόποι για να αποκτήσουμε πιο «βιώσιμες» καθημερινές συνήθειες

30-06-2021 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας βιώσιμος τρόπος ζωής δεν είναι μόνο θέμα συλλογικής ευθύνης αλλά και ατομικής.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να γίνουν ανθρακικά ουδέτερες τις επόμενες δεκαετίες και υιοθετούν πολιτικές προκειμένου να βοηθήσουν στη μείωση του αντίκτυπου που έχουν οι καθημερινές μας δραστηριότητες στο περιβάλλον. Όμως, ένας βιώσιμος τρόπος ζωής δεν είναι μόνο θέμα συλλογικής ευθύνης αλλά και ατομικής. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ατομικά ώστε να καταστήσουμε πιο βιώσιμη την καθημερινότητά μας; Να αλλάξουμε απλές καθημερινές συνήθειες, να ρωτάμε για την προέλευση των προϊόντων που αγοράζουμε, να καταναλώνουμε λιγότερους πόρους και να εξοικονομούμε ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση Global Free Slave Index 2018 του Walk Free Foundation, ενδύματα αξίας άνω των 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγονται ετησίως από τα κράτη της G-20 είναι πιθανό να συνδέονται με εργασιακές συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Και παρά το γεγονός ότι το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό είναι δύσκολο να κάνει αυτοψία στους χώρους παραγωγής/κατασκευής των προϊόντων, ακόμη και κάποιες απλές ερωτήσεις του τύπου «από πού προέρχονται τα ρούχα μου, από πού προέρχονται οι σοκολάτες ή από πού προέρχεται ο καφές μου», είναι ικανές να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες.

Ένα άλλο κομμάτι αφορά στο φαγητό που καταναλώνουμε. Μια φυτική διατροφή «έχει οφέλη για ολόκληρο τον πλανήτη και την κοινωνία και τους ανθρώπους στο σύνολό της», δήλωσε στο CNBC η Shireen Kassam, ιδρύτρια της Plant-Based Health Professionals. Το βόειο κρέας είναι το πιο ρυπογόνο προϊόν διατροφής στη σύγχρονη γεωργία, εκπέμποντας 99,48 κιλά αέρια του θερμοκηπίου ανά χιλιόγραμμο τροφής, σύμφωνα με το Our World in Data. Το αρνί και το πρόβειο κρέας ακολουθούν με 39,72 κιλά ανά κιλό φαγητού.

Η ενέργεια, αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα. Η ενεργειακή κατανάλωση παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτύπωμα άνθρακα. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, εκτιμάται ότι οι εκπομπές άνθρακα από τα νοικοκυριά για τις ανάγκες θέρμανσης και το ζεστού νερού θα πρέπει να μειωθούν κατά 95% τα επόμενα 30 χρόνια.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα απόβλητα, από την μείωση χρήσης πλαστικών μέχρι την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων. Η μείωση της χρήσης πλαστικών και η συστηματική ανακύκλωση αποτελούν μια καλή αρχή προς την κατεύθυνση περιορισμού των αποβλήτων και ορθής διαχείρισης των πόρων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:41

Γουίτκοφ και Κούσνερ έφθασαν στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν

22:23

Θετικό πρόσημο στις πωλήσεις κατέγραψε το 2025 το γκρουπ Renault

22:10

Πετρέλαιο: Απώλειες 2% καθώς ο Τραμπ μετριάζει τις απειλές προς Γροιλανδία και Ιράν

22:07

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 14,2 εκατ. ευρώ

21:59

Ζελένσκι: Έτοιμο το έγγραφο με τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ - Παραμένουν άλυτα εδαφικά ζητήματα

21:54

Τραμπ: «Κτηματομεσίτης εκ φύσεως», παρουσίασε το σχέδιό του για τη «Νέα Γάζα» - Τι αποκάλυψε

21:48

Ο Στάρμερ ανησυχεί για τη συμμετοχή του Πούτιν στο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21:45

Χρυσός: Έσπασε και το «φράγμα» των 4.900 δολ. - Συνεχίζουν τα ρεκόρ ασήμι και πλατίνα

21:32

Metron Analysis: Στις 16 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ, η δημοφιλία Καρυστιανού

21:10

Τραμπ: Καταφέρθηκε κατά των New York Times μετά τη δημοσίευση δυσμενούς δημοσκόπησης

21:07

Η Ιαπωνία τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2026

20:56

Τι είναι το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ - Οι συμμετοχές, το καταστατικό και οι άγνωστοι Χ

20:42

Αλβανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης

20:31

Κάλας: Οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα

20:20

Μητσοτάκης: «Ενωμένη η ΕΕ στο πλευρό Δανίας και Γροιλανδίας» - Η πρότασή του για το Συμβούλιο Ειρήνης

20:10

SpaceX: Τέσσερις αμερικανικές τράπεζες ηγούνται μίας από τις μεγαλύτερες IPO στην ιστορία

20:09

Φρεντέρικσεν: Η Δανία έχει ζητήσει μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής

20:03

Μερτς: Ευγνώμων για την αλλαγή στάσης Τραμπ για τη Γροιλανδία - «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση» λέει ο Μακρόν

19:54

Τραμπ: Μηνύει JPMorgan και Ντάιμον - Ζητά 5 δισ. δολ. για φερόμενο «debanking»

19:43

Η Δανία σκοπεύει να άρει την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας

19:36

Viohalco: Νέος πρόεδρος του Δ.Σ. ο Μιχαήλ Στασινόπουλος

19:31

Χατζηδάκης: Υπεύθυνες δηλώσεις αντί πιστοποιητικών για την επιτάχυνση διαδικασιών

19:19

ΕΟΔΥ: Μείωση της θετικότητας γρίπης και COVID - Τα νεότερα στοιχεία

19:17

Eυρωαγορές: Ράλι μετά την εκτόνωση της έντασης στη Γροιλανδία - Καταποντίστηκε στο -40% η Ubisoft

19:06

Παπουτσάνης: Παραιτήθηκε ο Δημήτριος Παπουτσάνης από Αντιπρόεδρος του ΔΣ

18:55

ΥΠΕΞ Γροιλανδίας: «Θετικά» τα νέα από το Νταβός - «Θέσαμε κόκκινες γραμμές»

18:45

Πρώην ειδικός εισαγγελέας: Ο Τραμπ επιχείρησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020

18:38

Societe Generale: «Ψαλίδι» σε 1.800 θέσεις εργασίας για μείωση εξόδων

18:27

ΕΧΑΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο

18:14

Ubisoft: «Παγώνει» έξι παιχνίδια, κλείνει δύο στούντιο - «Γκρεμίζεται» -36% η μετοχή