Tip of the Day

Τρόποι για να αποκτήσουμε πιο «βιώσιμες» καθημερινές συνήθειες

30-06-2021 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Ένας βιώσιμος τρόπος ζωής δεν είναι μόνο θέμα συλλογικής ευθύνης αλλά και ατομικής.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να γίνουν ανθρακικά ουδέτερες τις επόμενες δεκαετίες και υιοθετούν πολιτικές προκειμένου να βοηθήσουν στη μείωση του αντίκτυπου που έχουν οι καθημερινές μας δραστηριότητες στο περιβάλλον. Όμως, ένας βιώσιμος τρόπος ζωής δεν είναι μόνο θέμα συλλογικής ευθύνης αλλά και ατομικής. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ατομικά ώστε να καταστήσουμε πιο βιώσιμη την καθημερινότητά μας; Να αλλάξουμε απλές καθημερινές συνήθειες, να ρωτάμε για την προέλευση των προϊόντων που αγοράζουμε, να καταναλώνουμε λιγότερους πόρους και να εξοικονομούμε ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση Global Free Slave Index 2018 του Walk Free Foundation, ενδύματα αξίας άνω των 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγονται ετησίως από τα κράτη της G-20 είναι πιθανό να συνδέονται με εργασιακές συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Και παρά το γεγονός ότι το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό είναι δύσκολο να κάνει αυτοψία στους χώρους παραγωγής/κατασκευής των προϊόντων, ακόμη και κάποιες απλές ερωτήσεις του τύπου «από πού προέρχονται τα ρούχα μου, από πού προέρχονται οι σοκολάτες ή από πού προέρχεται ο καφές μου», είναι ικανές να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες.

Ένα άλλο κομμάτι αφορά στο φαγητό που καταναλώνουμε. Μια φυτική διατροφή «έχει οφέλη για ολόκληρο τον πλανήτη και την κοινωνία και τους ανθρώπους στο σύνολό της», δήλωσε στο CNBC η Shireen Kassam, ιδρύτρια της Plant-Based Health Professionals. Το βόειο κρέας είναι το πιο ρυπογόνο προϊόν διατροφής στη σύγχρονη γεωργία, εκπέμποντας 99,48 κιλά αέρια του θερμοκηπίου ανά χιλιόγραμμο τροφής, σύμφωνα με το Our World in Data. Το αρνί και το πρόβειο κρέας ακολουθούν με 39,72 κιλά ανά κιλό φαγητού.

Η ενέργεια, αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα. Η ενεργειακή κατανάλωση παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτύπωμα άνθρακα. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, εκτιμάται ότι οι εκπομπές άνθρακα από τα νοικοκυριά για τις ανάγκες θέρμανσης και το ζεστού νερού θα πρέπει να μειωθούν κατά 95% τα επόμενα 30 χρόνια.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα απόβλητα, από την μείωση χρήσης πλαστικών μέχρι την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων. Η μείωση της χρήσης πλαστικών και η συστηματική ανακύκλωση αποτελούν μια καλή αρχή προς την κατεύθυνση περιορισμού των αποβλήτων και ορθής διαχείρισης των πόρων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:26

Διπλασιάζει το guidance για το 2029 η Qualcomm

11:19

Μητσοτάκης: «Στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας τεχνολογίας για να κρατήσουμε ασφαλή την Ελλάδα»

11:10

Προϋπολογισμός: ΦΠΑ και φόροι εισοδήματος στήριξαν τα έσοδα στο πεντάμηνο

11:09

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος με συγκρατημένο τζίρο

11:08

Παράταση έως τις 24 Ιουλίου για τα τρία καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου

11:04

Νέο βήμα ανάπτυξης της Profile στο Ηνωμένο Βασίλειο

10:57

Λαγκάρντ σε Αυτιά: «Μετρητά και ψηφιακό ευρώ αποτελούν νόμιμο χρήμα, οι πολίτες επιλέγουν»

10:54

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τσιπ και πετρέλαιο

10:47

Επίσκεψη της Σοφίας Ζαχαράκη στη Χάλκη

10:44

Πιερρακάκης: «Σωστή η πρόθεση του νόμου Κατσέλη, κακή η εφαρμογή του»

10:27

Στα 205 δισ. δολάρια το κόστος των πολέμων του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου

10:25

Συμφωνία Hellenic Cables με ΑΔΜΗΕ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών

10:23

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Άνοδος πληρότητας και φαινόμενα «δύο ταχυτήτων» στους προορισμούς

10:17

ΚΕΦίΜ: Υλοποιημένο το 49,3% του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ

10:12

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν πλοία για διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ

10:03

«Ακραία φιλελεύθερος» για τον Ντόναλντ Τραμπ ο Άντι Μπέρναμ

10:03

Πληρωμή Οικολογικών - Μέγιστο Πριμ, Ελάχιστοι Παραλήπτες

09:57

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού: Φόρος τιμής από ΙΜΟ και ΠΝΟ

09:55

Πώς θα επηρεάσει τις αγορές από Temu και Shein η επιβολή δασμού 3 ευρώ

09:47

Στο Λουξεμβούργο ο Παπασταύρου για τα Συμβούλια των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας

09:44

Στο ΕΣΠΑ η 2η φάση της ηλεκτροκίνησης- σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης στη σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα

09:41

Πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια: Δύο δισ. άτομα χρησιμοποιούν ρυπογόνα καύσιμα για μαγείρεμα

09:26

Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο 88 δισ. δολάρια κυρίως για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν

09:25

Κάθετος διάδρομος: Ενδιαφέρον για εξαγωγές φυσικού αερίου σε έξι χώρες της ΝΑ Ευρώπης

09:15

Το Ιράν κατηγορεί το NATO για «συνέργεια» στον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του

09:14

Από το PHAROS AI Factory στα data centers: Το τεχνολογικό στοίχημα που ανέδειξε το Growthfund Investor Summit 2026

08:56

Φάρμα Μητσόπουλος: Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ και νέο εργοστάσιο για την ιστορική εταιρεία από την Κορινθία

08:47

Τραμπ: Ο Ζελένσκι τα πάει καλά στον πόλεμο με τη Ρωσία - «Αντέχει»

08:34

Σε τιμές προ πολέμου επιστρέφει το πετρέλαιο

08:30

Νέες κάψουλες εσπρέσο από Lavazza με 100% καφέ - Οι 5 ποικιλίες