Tip of the Day

Tip of the day: Ισχυρά κίνητρα για πληρωμές με πλαστικό χρήμα

18-06-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σήμερα, το κίνητρο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν όσο πιο συχνά μπορούν το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους είναι η φορολοταρία. Κάθε μήνα, 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές, κερδίζουν 1.000 ευρώ.

Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του μέτρου, στο υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οποίο αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τρέξει στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Το σχέδιο θα συνοδεύεται με ισχυρά κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε κάθε συναλλαγή.

Οι προτάσεις για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες βρέθηκαν κατά το παρελθόν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι πολλές και προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Στοχευμένες φοροεκπώσεις: Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.

2. Μεγαλύτερα έπαθλα σε λιγότερους φορολογούμενους: Η φορολοταρία θα δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.

3. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων «μετρούν» στη φορολοταρία. Ένα από τα σενάρια προβλέπει, στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

4. Διπλές αποδείξεις: Υπάρχει και το σενάριο που προβλέπει στο όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να μετράνε διπλά.

Σημειώνεται ότι το 2020, η επέλαση της πανδημίας και η θέσπιση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος αύξησαν τις συναλλαγές με κάρτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2019 αλλά η μέση αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι μειωμένη λόγω της πτώσης της κατανάλωσης που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και τα απανωτά lockdown. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1,150 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. O μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:20

Πέθανε σε ηλικία 104 ετών ο Γάλλος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν

12:12

Συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών μέσω της φωνητικής πύλης 1135 και της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ

12:06

Χαρδαλιάς: Τα εμβληματικά έργα που υλοποιούνται στην Αττική ζωντανό παράδειγμα του τί μπορούν να πετύχουν οι Περιφέρειες

11:54

Κατάρ: Αντίθετο στην επιβολή μόνιμων τελών διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ

11:44

Τέλος σε μια πολυετή ασφαλιστική ανισότητα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ

11:33

Κίνητρα για την αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά

11:19

Ηλεκτρική ενέργεια: Τριπλάσιο πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο

11:08

DW: Μία «χαμένη γενιά» στη Βρετανία λόγω ανεργίας;

11:00

Σε ισχύ τα νέα πρόστιμα για όσους δεν έχουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς

10:53

Οι τιμές του ρυζιού στην Ασία εκτοξεύθηκαν κατά 20% τον Μάιο - Πόλεμος και καιρικές συνθήκες απειλούν την παραγωγή

10:39

Χέγκσεθ: Οι ΗΠΑ είναι παραπάνω από ικανές να ξαναρχίσουν τον πόλεμο εναντίον του Ιράν

10:27

Tesla: Αντιμέτωπη με αγωγές στην Κίνα για το σύστημα αυτόνομης οδήγησης

10:18

WSJ: Το παρασκήνιο της αποπομπής του προέδρου της ΒΡ

10:04

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Πρώτη ημέρα εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ

10:02

Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος Τραμπ «συνεχίζει να χαίρει άκρας υγείας»

09:39

Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό: Έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των φορέων του κλάδου

09:28

Έξοδος τριημέρου Αγ. Πνεύματος: Πάνω από 28.800 εκδρομείς αναχωρούν από τα λιμάνια της Αττικής

09:17

Πούτιν: Επανέλαβε την πρόταση να επιλέξει η ΕΕ τον Γκέρχαρντ Σρέντερ ως μεσολαβητή για ειρήνευση στην Ουκρανία

09:06

8 νησιά για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο

09:02

ΗΠΑ: Με δικαστική απόφαση αφαιρείται το όνομα του Τραμπ απ' το Κέντρο Τεχνών Κένεντι

08:51

Στα 451 εκατομμύρια έφτασε ο πληθυσμός της Ευρώπης - Το 14% είναι παιδιά και το 6% υπερήλικες - Οι περισσότεροι στην Ελλάδα

08:42

Η Ναυτιλία κοιτάζει προς την πυρηνική ενέργεια – Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα;

08:32

Τσάφος: Γιατί η Ελλάδα είναι φθηνότερη στο ρεύμα από γειτονικές χώρες – Τα δύο κρίσιμα «ατού»

08:18

«Μια παγκόσμια σύγχρονη κρίση μοναξιάς»: Το κείμενο της Μαργαρίτας Βεργολιά στα ΝΕΑ που έπεσε στις Πανελλαδικές

08:08

ΕΚΤΕΡ: Ανεκτέλεστο 200 εκατ., νέες mega συμβάσεις και πτυχίο – «Βλέπει» τζίρο 300 εκατ. και ebitda margin 15%

08:00

«Buy in May and stay» – Το ισχυρότερο δίμηνο της τριετίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

23:45

ΗΠΑ: Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε στο Κογκρέσο για την υπόθεση Έπστιν

23:42

Γαλλία: Πρωτόγνωρο ρεκόρ ζέστης στη μισή και πλέον χώρα τον Μάιο

23:32

Για κίνδυνο έλλειψης καυσίμων το καλοκαίρι προειδοποιούν μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί

23:26

Η Wall Street πέτυχε νέα ρεκόρ με την τεχνολογία στο «τιμόνι»