Tip of the Day

Tip of the day: Ισχυρά κίνητρα για πληρωμές με πλαστικό χρήμα

18-06-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σήμερα, το κίνητρο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν όσο πιο συχνά μπορούν το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους είναι η φορολοταρία. Κάθε μήνα, 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές, κερδίζουν 1.000 ευρώ.

Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του μέτρου, στο υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οποίο αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τρέξει στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Το σχέδιο θα συνοδεύεται με ισχυρά κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε κάθε συναλλαγή.

Οι προτάσεις για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες βρέθηκαν κατά το παρελθόν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι πολλές και προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Στοχευμένες φοροεκπώσεις: Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.

2. Μεγαλύτερα έπαθλα σε λιγότερους φορολογούμενους: Η φορολοταρία θα δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.

3. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων «μετρούν» στη φορολοταρία. Ένα από τα σενάρια προβλέπει, στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

4. Διπλές αποδείξεις: Υπάρχει και το σενάριο που προβλέπει στο όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να μετράνε διπλά.

Σημειώνεται ότι το 2020, η επέλαση της πανδημίας και η θέσπιση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος αύξησαν τις συναλλαγές με κάρτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2019 αλλά η μέση αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι μειωμένη λόγω της πτώσης της κατανάλωσης που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και τα απανωτά lockdown. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1,150 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. O μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:10

Reuters: Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν σύμφωνα με ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο

13:48

ΠΟΜΙΔΑ: Να αποσυρθεί η διάταξη για διαγραφή ακινήτων από το Μητρώο Βραχυχρονίων Μισθώσεων λόγω μεταβίβασης

13:32

Τα αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού δημιουργούν συμφόρηση στα αεροδρόμια του Ισραήλ

13:09

Χατζηδάκης: Στη ΔΕΘ οι πρώτες ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό μας πρόγραμμα

13:00

Νέο κυβερνητικό «μήνυμα» για οδικές παρεμβάσεις στο «μποτιλιαρισμένο» Λεκανοπέδιο – Τα «ανοιχτά» μέτωπα

12:54

Κοντογεώργης: Επιστρέφουμε με δίκαιο τρόπο το μέρισμα ανάπτυξης στην κοινωνία χωρίς να θυσιάζουμε το μέλλον των παιδιών μας

12:49

Ιράν: Προβλήματα σε τέσσερις τράπεζες από κυβερνοεπίθεση

12:40

Wall Street και επενδυτές στρέφονται σε ΑΙ μοντέλα υπολογισμού πιθανών πολέμων

12:20

Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ και ξέρει και θέλει και μπορεί να στηρίξει τη δημόσια υγεία

12:10

Περιφερειακά κανάλια: Ο οδικός χάρτης για τις άδειες και η μετάβαση σε HD μετά την ψήφιση του ν/σ

12:06

Ουκρανία: Πλήγματα σε πετρελαϊκή εγκατάσταση και εργοστάσιο χημικών στη Ρωσία

11:54

Amazon: Πρώτη βάρεσε «καμπανάκι» για θέματα κυβερνοασφάλειας για το νέο μοντέλο ΑΙ της Anthropic

11:42

ΠΑΣΟΚ: Το Μ. Μαξίμου οφείλει να απαντήσει - Έχουν εκδοθεί κρατικές συστατικές επιστολές για το Predator;

11:34

NBA: Πρωταθλητές οι Νικς μετά από 53 χρόνια

11:27

Φιλιππίνες: Σε 61 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό

11:18

Bloomberg: Οι διαδικτυακές απάτες θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν τα πράγματα

11:07

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν άβατα στη μάχη με τη διαφθορά

11:04

Βρετανία: Αναχαιτίστηκε πετρελαιοφόρο του ρωσικού σκιώδους στόλου που επιχειρούσε να διασχίσει τη Μάγχη

10:53

Πόλεμος χωρίς μπλόκο στο πετρέλαιο: Πώς αλλάζει ο χάρτης στις ροές «μαύρου χρυσού» στη Μέση Ανατολή

10:45

Οι οικονομολόγοι του μέλλοντος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

10:39

Συμφωνία Βρετανίας–Ιαπωνίας για επενδύσεις και τεχνολογικές συνεργασίες ύψους 24 δισ. δολαρίων

10:25

Ελβετία: Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν εάν ο πληθυσμός της χώρας θα περιοριστεί στα 10 εκατομμύρια

10:19

Ιαπωνία: Σχεδιάζει αποστολή αντιπροσωπείας στη Γροιλανδία για να αξιολογήσει το ενδεχόμενο εξόρυξης σπάνιων γαιών

10:15

Επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 149 νεκροί επί συνόλου 710 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

10:11

Βόρεια Κορέα: Το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα

10:04

«Δίψα» των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets

09:38

Μουντιάλ 2026: Θα πάρουν 50.000 δολάρια για να δουν όλους τους αγώνες από διάφανο κουτί στην Times Square

09:28

Κτηματολόγιο: Νέα ψηφιακή εποχή με τη μετάβαση όλων των συστημάτων στο Κυβερνητικό Νέφος

09:14

Πανελλαδικές: Συνέχεια με Ειδικά Μαθήματα

09:05

Φορολογικές δηλώσεις 2026: έως τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η προθεσμία για έκπτωση 3%