Tip of the Day

Tip of the day: Ισχυρά κίνητρα για πληρωμές με πλαστικό χρήμα

18-06-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σήμερα, το κίνητρο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν όσο πιο συχνά μπορούν το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους είναι η φορολοταρία. Κάθε μήνα, 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές, κερδίζουν 1.000 ευρώ.

Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του μέτρου, στο υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οποίο αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τρέξει στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Το σχέδιο θα συνοδεύεται με ισχυρά κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε κάθε συναλλαγή.

Οι προτάσεις για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες βρέθηκαν κατά το παρελθόν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι πολλές και προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Στοχευμένες φοροεκπώσεις: Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.

2. Μεγαλύτερα έπαθλα σε λιγότερους φορολογούμενους: Η φορολοταρία θα δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.

3. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων «μετρούν» στη φορολοταρία. Ένα από τα σενάρια προβλέπει, στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

4. Διπλές αποδείξεις: Υπάρχει και το σενάριο που προβλέπει στο όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να μετράνε διπλά.

Σημειώνεται ότι το 2020, η επέλαση της πανδημίας και η θέσπιση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος αύξησαν τις συναλλαγές με κάρτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2019 αλλά η μέση αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι μειωμένη λόγω της πτώσης της κατανάλωσης που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και τα απανωτά lockdown. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1,150 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. O μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:23

Γερμανία: Η AfD διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα από τους Χριστιανοδημοκράτες

23:11

Διπλό ρεκόρ με τεχνολογική ώθηση στην Wall Street

22:56

Γάζα: Στόχος ισραηλινής επίθεσης ο νέος ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς

22:43

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: «Το ίδιο αμετανόητος και απαράλλαχτος»

22:36

Πετρέλαιο: «Άγγιξε» τα 100 δολάρια το brent εν μέσω ανησυχίας για τη Μέση Ανατολή

22:20

Πιερρακάκης: «Γινόμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία παίρνει βάρη από τις επόμενες γενιές»

22:11

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 26/05/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:04

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής απειλεί το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

21:46

Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ), το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα

21:43

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ιατρικές του εξετάσεις πήγαν «τέλεια»

21:42

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας περιοχές στον νότιο λίβανο

21:33

Άλτμαν: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έφερε την «αποκάλυψη» που φοβόμασταν στις θέσεις εργασίας

21:25

Ιράν: Μερική αποκατάσταση του διαδικτύου μετά από διακοπή τριών μηνών

21:06

Υπουργικό συμβούλιο: Ταμείο Ανάκαμψης και ισότητα στις αμοιβές μεταξύ όσων συζητήθηκαν

21:04

Μιχαηλίδου: Η επένδυση στον άνθρωπο είναι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης

20:58

Aegean: Υψηλές πληρότητες πτήσεων για ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

20:47

Starlink-Amazon: Πιθανή η είσοδος στο σχέδιο της ΕΕ για το φάσμα δορυφορικής κινητής τηλεφωνίας

20:44

E.IN.S.: Διπλασιασμός του τζίρου στο εξάμηνο - Στα 13 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

20:35

ΗΠΑ: Ο Τραμπ συγκαλεί συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Καμπ Ντέιβιντ για το Ιράν

20:26

Viohalco: Εγκρίθηκε η διανομή μεικτού μερίσματος 0,27 ευρώ/μετοχή

20:17

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια σε Αργολίδα και Αττική - 57 συλλήψεις μέσα στο 2026

20:00

Βρετανία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασιών για τον Μάιο - Πνίγηκαν 4 έφηβοι

19:54

H Τσεχία εξασφάλισε 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία

19:45

Cenergy Holdings: Διανομή μεικτού μερίσματος 0,26 ευρώ/μετοχή - Από 24/6 η καταβολή

19:36

Από τα passwords στα synthetic faces: Πώς η AI αλλάζει τους κανόνες της κυβερνοασφάλειας

19:34

Ρωσία και Καζακστάν θα υπογράψουν συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού σταθμού

19:21

Σπανάκης: Τέλη Ιουλίου ολοκληρώνονται τα έργα στον Ιλισσό, ενόψει ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

19:17

Εγκρίθηκε από το υπουργικό η σύμβαση λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας

19:16

Το Ισραήλ καρατόμησε τη στρατιωτική εισαγγελέα για βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστινίων

19:15

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή