Tip of the Day

Tip of the day: Ισχυρά κίνητρα για πληρωμές με πλαστικό χρήμα

18-06-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σήμερα, το κίνητρο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν όσο πιο συχνά μπορούν το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους είναι η φορολοταρία. Κάθε μήνα, 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές, κερδίζουν 1.000 ευρώ.

Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του μέτρου, στο υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οποίο αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τρέξει στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Το σχέδιο θα συνοδεύεται με ισχυρά κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε κάθε συναλλαγή.

Οι προτάσεις για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες βρέθηκαν κατά το παρελθόν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι πολλές και προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Στοχευμένες φοροεκπώσεις: Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.

2. Μεγαλύτερα έπαθλα σε λιγότερους φορολογούμενους: Η φορολοταρία θα δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.

3. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων «μετρούν» στη φορολοταρία. Ένα από τα σενάρια προβλέπει, στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

4. Διπλές αποδείξεις: Υπάρχει και το σενάριο που προβλέπει στο όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να μετράνε διπλά.

Σημειώνεται ότι το 2020, η επέλαση της πανδημίας και η θέσπιση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος αύξησαν τις συναλλαγές με κάρτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2019 αλλά η μέση αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι μειωμένη λόγω της πτώσης της κατανάλωσης που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και τα απανωτά lockdown. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1,150 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. O μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:52

Ιράν: Το MoU με τις ΗΠΑ προβλέπει αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 12 δισ. δολαρίων

08:45

Κύθνος: Tο νησί της απλότητας με τις αμέτρητες παραλίες

08:38

Έφτασε στην Ελλάδα η Lululemon – Πού άνοιξε το πρώτο κατάστημα

08:29

Η χώρα που «τρέλανε» τους δημογραφικούς δείκτες - Εμφανίζει baby boom όταν όλες οι άλλες καταγράφουν απώλειες

08:18

Η Ελλάδα στην κορυφή των εποχικών ανατιμήσεων στα Airbnb

08:11

Ο κρίσιμος Ιούνιος των 510 εκατ. ευρώ και το στοίχημα του ΟΣΔΕ 2026

08:07

Καύσιμα: Οι χώρες όπου η βενζίνη παραμένει σχεδόν… δωρεάν παρά τον πόλεμο στον Περσικό

08:00

Σημάδια σταθερότητας στα «πράσινα» τιμολόγια για τον Ιούνιο

23:58

Έδεσσα: Σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών

23:37

Γερμανία: Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ εκφράζει ανησυχία για την παγκόσμια εξάπλωση απολυταρχικών τάσεων

23:15

Attica Green Expo 2026: Ανεπαρκή στελέχωση υπηρεσιών πολιτικής προστασίας διαπίστωσαν εκπρόσωποι αυτοδιοίκησης

22:46

Χαρακόπουλος: Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι δεν διδάχτηκε τίποτα

22:18

Ebola: Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Ιτούρι, επίκεντρο της επιδημίας

22:09

Η MHP επενδύει στη Νιτσιάκος, στηρίζοντας την επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας

21:47

Ρωσία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Αρμενία για «διαβουλεύσεις» σχετικά με τους δεσμούς του Γερεβάν με την ΕΕ

21:18

Φλώρινα: Συνελήφθησαν 24χρονη και ανήλικη για κλοπή από πολυκατάστημα

21:04

Συνάντηση της Κ. Γκιλφόιλ με εκπροσώπους των ONEX και Hanwha Ocean

20:58

Λίβανος: Ο πρωθυπουργός καταδικάζει την επικίνδυνη και άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ

20:48

Συνελήφθη 62χρονη για πυρκαγιά στην Αίγινα

20:42

Άννα Καραμανλή: Η βιωσιμότητα είναι ο δρόμος για τον τουρισμό του μέλλοντος

20:34

Βραζιλία: Ύποπτο κρούσμα ΄Έμπολα στο Σάο Πάολο

20:22

ΕΛΑΣ: 2.453 ψηφιακές κλήσεις έχουν ήδη εκδοθεί μέσω καμερών και «έξυπνων» συστημάτων

20:13

Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» 33χρονος που καταζητούνταν για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων

20:00

Τα «αόρατα» εμπόδια στο Ορμούζ: Από τις νάρκες μέχρι τα… οστρακοειδή

19:48

Τραμπ: Εξετάζει να ακυρώσει τις επετειακές συναυλίες στην Ουάσιγκτον μετά την απροθυμία πολλών καλλιτεχνών να συμμετάσχουν

19:22

Welt: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιταχύνουν την αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων τους απ' την Ευρώπη

18:57

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπληξε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σύμφωνα με τη Rosatom

18:18

Γερμανία: Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι εξελέγη αρχηγός του FDP

17:51

Λίβανος: Νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα νότια της χώρας

17:16

Χέγκσεθ: Επίθεση στους Ευρωπαίους - «Να σταματήσουν τα κηρύγματα»