Tip of the Day

Tip of the day: Ισχυρά κίνητρα για πληρωμές με πλαστικό χρήμα

18-06-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Σήμερα, το κίνητρο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν όσο πιο συχνά μπορούν το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους είναι η φορολοταρία. Κάθε μήνα, 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές, κερδίζουν 1.000 ευρώ.

Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του μέτρου, στο υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οποίο αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τρέξει στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Το σχέδιο θα συνοδεύεται με ισχυρά κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε κάθε συναλλαγή.

Οι προτάσεις για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες βρέθηκαν κατά το παρελθόν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι πολλές και προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Στοχευμένες φοροεκπώσεις: Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.

2. Μεγαλύτερα έπαθλα σε λιγότερους φορολογούμενους: Η φορολοταρία θα δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.

3. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων «μετρούν» στη φορολοταρία. Ένα από τα σενάρια προβλέπει, στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

4. Διπλές αποδείξεις: Υπάρχει και το σενάριο που προβλέπει στο όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να μετράνε διπλά.

Σημειώνεται ότι το 2020, η επέλαση της πανδημίας και η θέσπιση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος αύξησαν τις συναλλαγές με κάρτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2019 αλλά η μέση αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι μειωμένη λόγω της πτώσης της κατανάλωσης που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και τα απανωτά lockdown. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1,150 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. O μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Παπαστεργίου: Η σημασία των προγραμμάτων Smart Cities, της κυβερνοασφάλειας και της χρήσης νέων τεχνολογιών από την Αυτοδιοίκηση

23:35

Ιράκ: Η Βαγδάτη διέταξε έρευνα μετά την επίθεση με drone στην κατοικία του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν

23:15

Κιλκίς: Εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων

22:49

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν τρεις 19χρονοι για αρπαγή 22χρονου στην Καλαμαριά

22:17

Πάπας Λέων: Έκκληση προς τους δισεκατομμυριούχους κατοίκους του Μονακό να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη

21:47

Σύνοδος των ΥΠΕΞ Πακιστάν, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Αιγύπτου για τη Μέση Ανατολή

21:34

Μητσοτάκης: Η Μαρινέλλα αφήνει την Ελλάδα πιο σιωπηλή αλλά και πιο πλούσια

21:18

Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ καταδικάζει αναγκαστικούς εκτοπισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

20:55

Φάμελλος: Η Μαρινέλλα άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στη μουσική της σύγχρονης Ελλάδας

20:52

Τασούλας: Η Μαρινέλλα άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού

20:48

ΠΟΥ: Εννέα νοσηλευτές σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο Λίβανο

20:41

Συνάντηση Ν. Κακλαμάνη με τον πρόεδρο αιγυπτιακής Βουλής

20:30

Συρία: Οι καθολικές εκκλησίες της Δαμασκού ακυρώνουν τη λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων

20:20

Κωνσταντοπούλου: Όλες οι δίκες για τα Τέμπη θα γίνουν

20:12

Ισραήλ: Έπληξε συγκρότημα παραγωγής όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό στο Ιράν

20:05

Κέλλας: Η αγροτική πολιτική αποτελεί βαθιά εθνική πολιτική

19:54

Γεραπετρίτης: Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας στη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ

19:41

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη μετά από πυρκαγιά σε οικία στη Νεμέα Κορινθίας

19:26

ΗΑΕ: Η εταιρία Emirates Global Aluminium ανακοίνωσε σημαντικές ζημιές έπειτα από ιρανική επίθεση

19:06

Έφυγε απ' τη ζωή η Μαρινέλλα

19:00

Μπορούν τα αμερικανικά όπλα να «σπάσουν» τον ιρανικό έλεγχο του Ορμούζ;

18:53

Alpha Bank: Η ελληνική βιομηχανία απέναντι στη γεωπολιτική αναταραχή

18:39

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία οδό με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες

18:29

Nestlé: Δώδεκα τόνοι σοκολατών KitKat εξαφανίστηκαν κάπου στην Ευρώπη

18:10

Βανς: Ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να συνεχίσει την επιχείρηση κατά του Ιράν για λίγο ακόμη

17:53

Κοντογεώργης για μετεκλογικά σενάρια: Πολύς ο χρόνος μέχρι τις εκλογές

17:43

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ οφείλει έναντι της χώρας να θέσει ως εκλογικό στόχο τη νίκη του

17:07

Διαμαντοπούλου: Αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η συντήρηση, ο πελατειασμός κι ο κάθε λογής λαϊκισμός

17:00

Εστίαση: Ποντάρει σε «γεμάτα τραπέζια» κόντρα στους τριγμούς του πολέμου

16:50

Γαλλία: Αποτράπηκε βομβιστική επίθεση σε αμερικανική τράπεζα στο Παρίσι