Tip of the Day

Tip of the day: Ισχυρά κίνητρα για πληρωμές με πλαστικό χρήμα

18-06-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σήμερα, το κίνητρο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν όσο πιο συχνά μπορούν το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους είναι η φορολοταρία. Κάθε μήνα, 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές, κερδίζουν 1.000 ευρώ.

Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του μέτρου, στο υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οποίο αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τρέξει στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Το σχέδιο θα συνοδεύεται με ισχυρά κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε κάθε συναλλαγή.

Οι προτάσεις για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες βρέθηκαν κατά το παρελθόν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι πολλές και προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Στοχευμένες φοροεκπώσεις: Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.

2. Μεγαλύτερα έπαθλα σε λιγότερους φορολογούμενους: Η φορολοταρία θα δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.

3. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων «μετρούν» στη φορολοταρία. Ένα από τα σενάρια προβλέπει, στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

4. Διπλές αποδείξεις: Υπάρχει και το σενάριο που προβλέπει στο όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να μετράνε διπλά.

Σημειώνεται ότι το 2020, η επέλαση της πανδημίας και η θέσπιση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος αύξησαν τις συναλλαγές με κάρτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2019 αλλά η μέση αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι μειωμένη λόγω της πτώσης της κατανάλωσης που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και τα απανωτά lockdown. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1,150 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. O μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:11

ΟΗΕ: Μόνο το 3% της καλλιεργήσιμης γης στη Γάζα παραμένει ακέραιο και προσβάσιμο

20:00

Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης έχει νέο όπλο: Τα τρισεκατομμύρια της Κίνας

19:56

Ζελένσκι: Πρότεινε τον Χμάρα για τη θέση του υπουργού Άμυνας

19:48

Σίβηρη Χαλκιδικής: Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Κατσαφάδο αύριο στις πληγείσες περιοχές

19:38

Πυροσβεστική: Σε 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:27

Disney εναντίον Τραμπ: Στα δικαστήρια για το ABC και την ελευθερία του Τύπου - Ο παράγοντας Τζίμι Κίμελ

19:16

Μηνυτήρια αναφορά της Διοικήτριας της ΔΥΠΑ για απειλές κατά εργαζομένων στην Κηφισιά

19:04

ΥΠΕΝ: Το Antinero κρίνεται από τα στοιχεία και τα αποτελέσματά του

18:55

«Κόκκινο 5x5» στις ευρωαγορές - Πτωτικό σερί 9 μηνών

18:47

Νεκρός ναυτικός από επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

18:34

Τραμπ: «Δεν υπάρχουν συνομιλίες με Ιράν - Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός και ανοικτά τα Στενά του Ορμούζ»

18:22

Δύο πύρινα μέτωπα στον Βόλο - Ήχησε το 112

18:10

Δήμας: «27 Αυγούστου το Μετρό φτάνει στην Καλαμαριά»

18:00

Επιστολή πρόθεσης εξαγοράς της NPI από Πλαστικά Κρήτης

17:56

Χρηματιστήριο: Η συσώρευση συνεχίζεται

17:53

Συρία: Παραμένει στη χώρα το πυρηνικό υλικό που εντοπίστηκε σε μυστική εγκατάσταση

17:51

Πτώση ελικοπτέρου στη Σίφνο: Επείγουσα οδηγία της ΑΠΑ για τα ελικόπτερα «Bell 206»

17:47

Klarna: Τα ισχυρά αποτελέσματα επισκιάστηκαν από την υποβάθμιση του guidance - «Βουτιά» 19% της μετοχής

17:33

Κολομβία: Πάνω από 9,5 δισ. δολάρια εκτιμώνται οι ζημιές από τον σεισμό

17:31

Στον Όμιλο Qualco μεγάλο έργο ψηφιακής χαρτογράφησης της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Υγείας

17:17

Νέες σεισμικές δονήσεις στη Γρανάδα - Τρεις τραυματίες, ζημιές σε κτίρια

17:10

Νέο βήμα στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας

17:00

Επιδημία Έμπολα από τον ιό BDBV: 5.000 κρούσματα και 2.300 νεκροί μέχρι τώρα

16:53

«The Chios Festival»: Προσωπικότητες διεθνούς κύρους και καλλιτέχνες δίνουν το «παρών» στις 3/9 στη Χίο

16:51

Wall Street: Στα κόκκινα οι δείκτες καθώς βαθαίνει το sell-off ομολόγων

16:47

Ανθεκτικό το λιανεμπόριο: Άλμα 40,6% στην αξία των πωλήσεων από το 2019 λόγω ανατιμήσεων

16:45

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο με 10 νεκρούς - «Θα απαντήσουμε», λέει ο Ζελένσκι

16:35

Γερμανία: Εγκαινιάστηκε νέο κέντρο αφιερωμένο στην ασφάλεια από τα drones με φόντο τις εντάσεις με τη Μόσχα

16:24

Ο Τραμπ «ανακήρυξε» αμερικανικό έδαφος τα Στενά του Ορμούζ - Αντιδρά το Ιράν

16:15

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Κόμιτο Καρύστου