Tip of the Day

Πέντε απλές κινήσεις που «κουρεύουν» τον ΕΝΦΙΑ

14-05-2021 | 07:48
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει φέτος. Δεν μειώνεται, δεν αυξάνεται. Θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν έχετε αλλαγές στην περιουσιακή σας κατάσταση, δηλαδή το 2020 δεν πουλήσατε κάποιο ακίνητο ή δεν αποκτήσατε με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ένα σπίτι, ένα οικόπεδο ή ένα αγροτεμάχιο τότε ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι ίδιος με τον περυσινό.

Μπορεί η ώρα του ΕΝΦΙΑ να αργεί καθώς το ραβασάκι θα «χτυπήσει» την πόρτα όλων των ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στο Σεπτέμβριο αλλά τώρα «τρέχει» μια προθεσμία η οποία λήγει στις 31 Μαϊου και αφορά όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα του Ε9 για διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές και αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων.

Ακόμη και αν δεν έχει αλλάξει η περιουσιακή σας κατάσταση καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο Ε9 που θα βρείτε στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στον προσωπικό σας λογαριασμό στο Taxisnet και να τσεκάρετε τα στοιχεία των ακινήτων σας. Μπορεί να εντοπίσετε λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό της κυριότητας, να έχετε ξεχάσει να δηλώσετε τον όροφο του διαμερίσματος ή την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ή να δηλώσετε ως ημιτελές ένα ακίνητο.

Ακόμη και μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθείτε να πληρώσετε φέτος.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

1. Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

2. Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1 .

3. Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

5. Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:35

Ericsson: Κέρδη πάνω από τις προσδοκίες στο β' τρίμηνο παρά τη μείωση των πωλήσεων

10:34

ElvalHalcor: Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά για ΑΜΚ 250 εκατ. ευρώ

10:31

Ευρωαγορές: Πτωτικές κινήσεις με φόντο Ιράν και πετρέλαιο

10:22

Γαλλία: Μεγάλη παρέλαση για την τελευταία 14η Ιουλίου υπό την προεδρία Μακρόν - Παρουσία Μητσοτάκη και ευρωπαίων ηγετών

10:15

Το Ιράν διέσωσε πλήρωμα φορτηγού πλοίου μετά τη σύγκρουση στο Ορμούζ

10:10

Κάρπαθος: Στην κορυφή των «μυστικών» ονειρεμένων προορισμών σε Ευρώπη και Μεσόγειο

09:33

Αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της Ελλάδας

09:20

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε φορείς της Κούβας και στο υπουργείο Τουρισμού

09:09

Παραλίες γεμάτες, χωράφια δίχως χέρια…

08:45

Εγγύηση ενοικίου: Τι καλύπτει και πότε μπορεί να την παρακρατήσει ο ιδιοκτήτης

08:41

Medbest: Η ελληνική εταιρεία που έρχεται Ελλάδα μετά από 30 χρόνια διεθνούς πορείας

08:29

Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών μετά την επιβολή τελών Τραμπ στα Στενά του Ορμούζ

08:09

Η αλήθεια πίσω από τα τραγούδια κάθε ομάδας στο Μουντιάλ

08:02

Στο λιμάνι του Πειραιά ο Β. Κικίλιας

07:57

Σειρά εκρήξεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας

07:49

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν το Ιράν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα

07:43

Καύσιμα: Έρχονται νέες αυξήσεις πριν από τη μείωση των 10 και 5 λεπτών - Γιατί μπορεί να μην φανεί το όφελος

07:40

GEN Z: Γιατί οι νέοι στρέφονται στις Portfolio Careers και τι ρόλο παίζει η Τεχνητή Νοημοσύνη

07:39

Τα μεγαλύτερα ενεργειακά «νησιά» που χτίζονται στη θάλασσα και αλλάζουν τον χάρτη της ηλεκτρικής ενέργειας

07:30

Ισχυρό άλμα στο εμπόριο της Κίνας – Οι εξαγωγές ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη

07:25

Ενοίκια: Εισηγήσεις για παράταση και αναβάθμιση της φοροαπαλλαγής των μισθωμάτων

07:22

Εξωδικαστικός: Διαγραφές χρεών 6,35 δισ. ευρώ και μέσο «κούρεμα» άνω του 30%

07:19

«Φόβοι» για αυξήσεις στο ρεύμα ελέω φυσικού αερίου - Εκτός συζήτησης προς ώρας οι επιδοτήσεις

07:18

Η τρικλοποδιά Άδωνι στον Σαμαρά - H έδρα που «ανοίγει» για τον Κασσελάκη - O βαθμός του Τσίπρα

07:15

Δύο αυξήσεις επιτοκίων - Η επιμονή του σορτάκια - Η επιστροφή της Δούρος

02:29

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν - Τραμπ: «Παραμένει πιθανή η συμφωνία»

23:58

Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την απομάκρυνση του προέδρου

23:45

Τραμπ: «Οι δυνάμεις μας θα πλήξουν σκληρά το Ιράν» - Αναβάλλονται τα ραντεβού στα προξενεία των ΗΠΑ

23:36

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι δύο κατηγορούμενοι για υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων στα Γιαννιτσά

23:29

Ουκρανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Γιούλια Σβιριντένκο