Tip of the Day

Πέντε απλές κινήσεις που «κουρεύουν» τον ΕΝΦΙΑ

14-05-2021 | 07:48
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει φέτος. Δεν μειώνεται, δεν αυξάνεται. Θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν έχετε αλλαγές στην περιουσιακή σας κατάσταση, δηλαδή το 2020 δεν πουλήσατε κάποιο ακίνητο ή δεν αποκτήσατε με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ένα σπίτι, ένα οικόπεδο ή ένα αγροτεμάχιο τότε ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι ίδιος με τον περυσινό.

Μπορεί η ώρα του ΕΝΦΙΑ να αργεί καθώς το ραβασάκι θα «χτυπήσει» την πόρτα όλων των ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στο Σεπτέμβριο αλλά τώρα «τρέχει» μια προθεσμία η οποία λήγει στις 31 Μαϊου και αφορά όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα του Ε9 για διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές και αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων.

Ακόμη και αν δεν έχει αλλάξει η περιουσιακή σας κατάσταση καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο Ε9 που θα βρείτε στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στον προσωπικό σας λογαριασμό στο Taxisnet και να τσεκάρετε τα στοιχεία των ακινήτων σας. Μπορεί να εντοπίσετε λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό της κυριότητας, να έχετε ξεχάσει να δηλώσετε τον όροφο του διαμερίσματος ή την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ή να δηλώσετε ως ημιτελές ένα ακίνητο.

Ακόμη και μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθείτε να πληρώσετε φέτος.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

1. Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

2. Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1 .

3. Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

5. Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:35

Υδρογονάνθρακες: Το roadmap των ερευνών από Chevron & Helleniq Energy - Το ορόσημο για γεωτρήσεις

07:29

Fly Over Θεσσαλονίκης (ΣΔΙΤ): «Παράθυρο» για αποζημιώσεις σε ΑΒΑΞ - ΜΕΤΚΑ;

07:24

Ένα Eurogroup με ειδικό ενδιαφέρον: Στο επίκεντρο οι παγκόσμιες ανισορροπίες και η ομάδα των 6

07:19

Σε εφαρμογή από σήμερα το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ - Τι αλλάζει για εργοδότες και εργαζόμενους

07:15

ΕΝΦΙΑ 2026: Πότε έρχεται ο λογαριασμός σε 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Κλείνει η πλατφόρμα του Ε9

07:07

Πάλι ετοιμάζεται για λάθος κίνηση η Γερμανία - Συνέδριο με φοβικούς αποκλεισμούς στο ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο

07:00

Εβδομάδα Αρείου Πάγου - Πιέσεις για την «αρχιτεκτονική» της ενέργειας - Ο κίνδυνος των margins

23:58

Κίνα: Eπιβεβαιώνει την απαλλαγή από υποχρέωση βίζας για Καναδούς και Βρετανούς επισκέπτες από τις 17 Φεβρουαρίου

23:35

Καλαφάτης: Εθνική και ευρωπαϊκή συμμαχία Έρευνας και ΑΙ στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου

23:15

Ασπρόπυργος: Εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος διαπιστώθηκε από τις Αρχές σε επιχείρηση - Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

22:19

Δένδιας: Ελληνικότητα δεν είναι μόνο κυριαρχία, είναι και ποιότητα ζωής

22:16

Λάρισα: Δύο συλλήψεις για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

21:47

Συνελήφθη 40χρονη στο «Ελ. Βενιζέλος» με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα

21:18

Συνελήφθη 45χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος γυναικών στα Εξάρχεια

20:58

Αποκαθίστανται σταδιακά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια – Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι

20:48

Μαρινάκης: Το λιμενικό δεν σκοτώνει, διασώζει

20:44

Ευθυμίου: Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου

20:38

Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη

20:35

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναχώρησε για τη Γενεύη για τον νέο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ

20:30

Δήμας: Αυτοψία σε αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου «Κόρινθος-Πάτρα»

20:20

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν αμφισβητούν την έκθεση πέντε ευρωπαϊκών χωρών για τον θάνατο του Ναβάλνι και την ευθύνη της Μόσχας

20:08

Τουρκία: Αποστέλλει πλοίο - γεωτρύπανο στη Σομαλία στην πρώτη υπερπόντια έρευνα της για υδρογονάνθρακες

19:54

Σύλληψη 19χρονου στο λιμάνι της Ρόδου - Είχε στην κατοχή του 525,5 γραμμάρια ηρωίνη

19:41

Γερουλάνος: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που αλλάζει τα πάντα

19:29

Τραμπ: Καλεί τη Χαμάς να αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως και άμεσα

19:23

Ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών για την εκδημία της Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα

19:10

Συνελήφθησαν δύο νεαροί για βιασμό ανηλίκου - Κατηγορείται και ανήλικη για την υπόθεση

19:00

Η δύσκολη μετάβαση σε έναν κόσμο στρατηγικού ανταγωνισμού και «σκληρής ισχύος»

18:53

Καλαφάτης: Οι νέοι της Ελλάδας με ποσοστό 83,5% καταλαμβάνουν στην 1η θέση στη χρήση εργαλείων ΤΝ

18:38

Reuters: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ιράν - ΗΠΑ πιθανά ενεργειακά, μεταλλευτικά και αεροπορικά deals