Tip of the Day

Πέντε απλές κινήσεις που «κουρεύουν» τον ΕΝΦΙΑ

14-05-2021 | 07:48
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει φέτος. Δεν μειώνεται, δεν αυξάνεται. Θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν έχετε αλλαγές στην περιουσιακή σας κατάσταση, δηλαδή το 2020 δεν πουλήσατε κάποιο ακίνητο ή δεν αποκτήσατε με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ένα σπίτι, ένα οικόπεδο ή ένα αγροτεμάχιο τότε ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι ίδιος με τον περυσινό.

Μπορεί η ώρα του ΕΝΦΙΑ να αργεί καθώς το ραβασάκι θα «χτυπήσει» την πόρτα όλων των ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στο Σεπτέμβριο αλλά τώρα «τρέχει» μια προθεσμία η οποία λήγει στις 31 Μαϊου και αφορά όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα του Ε9 για διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές και αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων.

Ακόμη και αν δεν έχει αλλάξει η περιουσιακή σας κατάσταση καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο Ε9 που θα βρείτε στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στον προσωπικό σας λογαριασμό στο Taxisnet και να τσεκάρετε τα στοιχεία των ακινήτων σας. Μπορεί να εντοπίσετε λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό της κυριότητας, να έχετε ξεχάσει να δηλώσετε τον όροφο του διαμερίσματος ή την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ή να δηλώσετε ως ημιτελές ένα ακίνητο.

Ακόμη και μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθείτε να πληρώσετε φέτος.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

1. Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

2. Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1 .

3. Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

5. Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:24

ΥΠΕΞ για Global Sumud Flotilla: Η Ελλάδα ανέλαβε για ανθρωπιστικούς λόγους να υποδεχτεί τους επιβαίνοντες

22:12

Ο Τραμπ αίρει τους δασμούς σε ουίσκι και μπέρμπον μετά την επίσκεψη του Κάρολου

22:05

Πεζεσκιάν: «Ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ αποτελεί συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων»

21:50

Η Ιταλία παρατείνει για τρεις ακόμη εβδομάδες τη μείωση φόρου στα καύσιμα

21:38

Έφτασε στο Καράκας η πρώτη απευθείας πτήση από ΗΠΑ μετά από 7 χρόνια

21:27

Δεύτερος «κόκκινος» μήνας για τον χρυσό

21:20

Κίνα: Ζητά «σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη» στις διμερείς σχέσεις από τις ΗΠΑ

21:13

Τραμπ: Ο φοβερότερος από τους βασιλιάδες ο Κάρολος

21:06

Επίσκεψη Κυρανάκη στο Κέντρο Αριστείας της Alstom όπου κατασκευάζονται οι νέοι συρμοί της Hellenic Train

21:04

Λιβανός για προανακριτική ΠΑΣΟΚ: «Άδικη και ανυπόστατη η εμπλοκή μου»

21:02

Y/KNOT Invest: Μείωση 65,24% στα έσοδα πωλήσεων το 2025

20:57

Παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

20:47

Προς την ισραηλινή Rafael «κλειδώνει» το εργοστάσιο της VW στο Όσναμπρουκ

20:45

Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή

20:40

Eπίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Φαραντούρης - Συναντήθηκε με τον Ανδρουλάκη

20:34

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Μπορεί να αναλάβουμε ξανά δράση εναντίον του Ιράν»

20:30

Κορκίδης: «Κρίσιμη η επένδυση στους νέους για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας»

20:27

Κολομβία: Το διεθνές αεροδρόμιο στη Μπογκοτά ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω πτήσης drone

20:22

Το 2027 είναι πολύ κοντά...

20:12

Χωρίς κυρώσεις οι δηλώσεις ΦΠΑ έως 29/5 για αγρότες στο κανονικό καθεστώς

20:04

Κυβερνητικές πηγές: «Ο κ. Ανδρουλάκης για άλλη μία φορά εμφανίζεται κατώτερος των περιστάσεων»

19:55

Η Ουκρανία ζητά διευκρινίσεις για τη ρωσική πρόταση κατάπαυσης πυρός την 9η Μαΐου

19:47

ΥΠΕΝ: Επεκτείνεται σε Ιωάννινα, Πρέβεζα, Γρεβενά και Θεσπρωτία η ασπίδα περιβαλλοντικής προστασίας

19:41

Κέρδη 4,8% στις ευρωαγορές τον Απρίλιο - Η καλύτερη επίδοση εδώ και 15 μήνες

19:36

Προς ένα ακόμη έτος στασιμότητας οδεύει η γερμανική οικονομία

19:29

Attica Group: Ανθεκτικός κύκλος εργασιών αλλά ζημίες 33,7 εκατ. ευρώ το 2025

19:17

Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο: Στη φυλακή ο 89χρονος - «Θα αποζημιώσω τους τραυματίες»

19:15

Παπασταύρου σε Ανδρουλάκη: «Δεν μπορούμε να έχουμε δικαιοσύνη α λα κάρτ»

19:13

Τραμπ: Ο Μερτς να εστιάσει στο Ουκρανικό και στη διαλυμένη χώρα του και όχι στο Ιράν

19:10

ΕΦΚΑ: Προσωρινή αναστολή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας αποδοχής συμβάσεων