Tip of the Day

Κτηματολόγιο: Τι να κάνετε εάν ξεκίνησε η ανάρτηση στην περιοχή σας

13-05-2021 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η  "ανάρτηση" με απλά λόγια είναι το στάδιο κατά το οποίο  όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δίνονται στη δημοσιότητα.

Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων σε Βόλο, Λαμία και Λειβαδιά. Μάλιστα, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης. Τι σημαίνει όμως ανάρτηση και τι θα μπορούσατε να κάνετε όσοι είστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

Η "ανάρτηση" με απλά λόγια είναι το στάδιο κατά το οποίο όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δίνονται στη δημοσιότητα ώστε όλοι (πολίτες, δήμοι, κράτος κλπ) να ενημερωθούν και να ελέγξουν την ακίνητη περιουσία τους. Είναι σημαντικό οι όποιες διορθώσεις να γίνουν σ’ αυτή τη φάση. Τυχόν αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια οι απαιτούμενες διορθώσεις να γίνουν στο επόμενο στάδιο του Κτηματολογίου μέσω δικαστικής οδού με πολλαπλάσιο κόστος και χρονική καθυστέρηση.

Τα δεδομένα της Ανάρτησης είναι διαθέσιμα στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Η διάρκεια της ανάρτησης ορίζεται σε 2 μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και σε 4 μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού

Η ενημέρωση για το ακίνητό σας γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, με χρήση των κωδικών Taxisnet, αλλά μόνο έως τη λήξη της Ανάρτησης. Σε όσους δικαιούχους είναι διαθέσιμη η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνεται σχετική ειδοποίηση. Όσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει το ακίνητό τους και δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης.

Σε επόμενη φάση πρέπει να ελέγξτε αν ισχύουν σήμερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας, τα οποία είναι καταχωρημένα στο Κτηματολόγιο. Με τη συμμετοχή σας στη διαδικασία «Επικαιροποιηση Στοιχείων Επικοινωνίας» εξασφαλίζετε την άμεση επικοινωνία του Κτηματολογίου μαζί σας για κάθε θέμα που αφορά στην ιδιοκτησία σας. Δεν είναι δυνατή η αλλαγή ονόματος, πατρώνυμου κλπ.

Σημεία που απαιτούν προσοχή

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε με προσοχή όλα τα στοιχεία του ακινήτου και του δικαιώματός σας. Είναι σημαντικό τυχόν σφάλματα και παραλείψεις να διορθωθούν σ΄αυτό το στάδιο (Ανάρτηση) και όχι στη επόμενη φάση διορθώσεων που απαιτεί πολύπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες (πχ δικαστική απόφαση). Για κάθε ακίνητο θα βρείτε δύο αρχεία:

1)Το πρώτο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα. Περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (πχ πλήρης/ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού σας. Επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών, βαρών και διεκδικήσεων.

2)Το δεύτερο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Πρόκειται για απόσπασμα χάρτη, στο οποίο φαίνεται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου σας. Επίσης αναγράφεται το εμβαδόν του ακινήτου και η «αποδεκτή απόκλιση».

Θα πρέπει να ελέγξετε την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων στον Κτηματολογικό Πίνακα και τα όρια των γεωτεμαχίων στο Κτηματολογικό Διάγραμμα.

Για την ορθότητα των στοιχείων, δεν απαιτείται από πλευρά σας καμία ενέργεια. Αποθηκεύστε τα αρχεία αυτά στον υπολογιστή σας.

Τα τελικά στοιχεία της κτηματογράφησης (με όλες τις τυχόν μεταβολές από τα στοιχεία της ανάρτησης πχ από αιτήσεις διόρθωσης, μεταβιβάσεις κλπ) θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Αν υπάρχουν απορίες, πικοινωνήστε με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης και θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα στοιχεία της ιδιοκτησίας σας.

Αν υπάρχουν σφάλματα, θα πρέπει να υποβάλλετε σχετική αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού. Ειδικά για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος για τη Λαμία και τη Λειβαδιά η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2021 και για το Βόλο μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2022.

Πολύ σημαντικό: Αν δεν έχετε δηλώσει ένα ακίνητο, μπορείτε να το κάνω στην ανάρτηση και μάλιστα, ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα σχετικά πρόστιμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:00

Ράλι στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας λόγω Μ. Ανατολής - Άλμα 10,4% στην αμόλυβδη και 19,7% στο ντίζελ

16:52

ΕΕΤ: Ολοκληρώθηκε ο 9ος Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα “European Money Quiz”

16:40

QatarEnergy για ιρανικές επιθέσεις στο Ras Laffan: «Έως 5 χρόνια για αποκατάσταση ζημιών»

16:34

Κοινή δήλωση 6 χωρών για τα Στενά του Ορμούζ: «Θα συμβάλλουμε στην ασφαλή διέλευση πλοίων»

16:21

ΕΕ: Αμετακίνητος ο Όρμπαν από το βέτο για το δάνειο 90 δισ. ευρώ προς Ουκρανία

16:12

Τελ Αβίβ: «Η επίθεση στο South Pars έγινε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ»

16:10

Βασιλικός (ΞΕΕ): Η ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας αναδιαμορφώνει τον τουρισμό

16:08

Ζαχαράκη: Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών - Αντίδραση από τα υπόλοιπα κόμματα

15:55

CrediaBank: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη

15:49

Επεκτείνεται το πτωτικό σερί στην Wall Street - Νέες απώλειες για τους δείκτες

15:43

SMERC: Νέες Επενδύσεις ύψους €12 εκατ. στις εταιρείες Άροσις-Γης Βοΐου και Organic3S

15:38

Ισραήλ: Ο πόλεμος εναντίον του Ιράν είναι «μια ευλογία», σύμφωνα με υπουργό

15:36

«Βουτιά» 7% για τον χρυσό, στο -12% το ασήμι

15:34

Υδρογονάνθρακες: Στη δεύτερη φάση ερευνών το υπεράκτιο οικόπεδο «Μπλοκ 2» στο Ιόνιο

15:28

Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης: Η METRO δίνει νέα ζωή σε χιλιάδες τόνους υλικών

15:28

Προκαταρκτική συμφωνία Cooke - Avramar Ελλάδας

15:15

ΕΚΤ: Σταθερά για 6η συνεχόμενη φορά τα επιτόκια - «Καμπανάκι» για πληθωρισμό, ανάπτυξη

15:14

Παπαστεργίου: «Θέμα ημερών οι αποφάσεις για την απαγόρευση των social media σε ανηλίκους»

15:09

Χέγκσεθ: «Οι στόχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν δεν έχουν αλλάξει»

14:56

Πώς η κλιματική αλλαγή μειώνει τη σωματική δραστηριότητα και αυξάνει τους πρόωρους θανάτους

14:49

Μ. Ανατολή: Ποιες ενεργειακές υποδομές του Κόλπου έχουν γίνει στόχος επιθέσεων

14:35

Εντείνεται η εσωτερική καταστολή στο Ιράν - 97 συλλήψεις για «σχέσεις με Ισραήλ και ΗΠΑ»

14:27

Καύσιμα: Αποφεύχθηκαν οι απεργίες - Παραμένει το πλαφόν, voucher 3.000 ευρώ στα πρατήρια

14:26

Παπασταύρου: Νέες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας

14:19

Αμετάβλητα τα επιτόκια από ΒοΕ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων

14:14

Μακρόν: «Απερίσκεπτη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή» - Έκκληση για εκεχειρία

13:58

Σε 27 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα της επιδημίας μηνιγγίτιδας στην Αγγλία

13:58

Μόλις το 4,4% του πληθυσμού δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του

13:54

Μειώνεται η τιμή του Wegovy

13:52

Μαρινάκης: «Οι επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία είναι εξαιρετικά σοβαρές»