Tip of the Day

Κτηματολόγιο: Τι να κάνετε εάν ξεκίνησε η ανάρτηση στην περιοχή σας

13-05-2021 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η  "ανάρτηση" με απλά λόγια είναι το στάδιο κατά το οποίο  όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δίνονται στη δημοσιότητα.

Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων σε Βόλο, Λαμία και Λειβαδιά. Μάλιστα, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης. Τι σημαίνει όμως ανάρτηση και τι θα μπορούσατε να κάνετε όσοι είστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

Η "ανάρτηση" με απλά λόγια είναι το στάδιο κατά το οποίο όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δίνονται στη δημοσιότητα ώστε όλοι (πολίτες, δήμοι, κράτος κλπ) να ενημερωθούν και να ελέγξουν την ακίνητη περιουσία τους. Είναι σημαντικό οι όποιες διορθώσεις να γίνουν σ’ αυτή τη φάση. Τυχόν αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια οι απαιτούμενες διορθώσεις να γίνουν στο επόμενο στάδιο του Κτηματολογίου μέσω δικαστικής οδού με πολλαπλάσιο κόστος και χρονική καθυστέρηση.

Τα δεδομένα της Ανάρτησης είναι διαθέσιμα στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Η διάρκεια της ανάρτησης ορίζεται σε 2 μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και σε 4 μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού

Η ενημέρωση για το ακίνητό σας γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, με χρήση των κωδικών Taxisnet, αλλά μόνο έως τη λήξη της Ανάρτησης. Σε όσους δικαιούχους είναι διαθέσιμη η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνεται σχετική ειδοποίηση. Όσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει το ακίνητό τους και δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης.

Σε επόμενη φάση πρέπει να ελέγξτε αν ισχύουν σήμερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας, τα οποία είναι καταχωρημένα στο Κτηματολόγιο. Με τη συμμετοχή σας στη διαδικασία «Επικαιροποιηση Στοιχείων Επικοινωνίας» εξασφαλίζετε την άμεση επικοινωνία του Κτηματολογίου μαζί σας για κάθε θέμα που αφορά στην ιδιοκτησία σας. Δεν είναι δυνατή η αλλαγή ονόματος, πατρώνυμου κλπ.

Σημεία που απαιτούν προσοχή

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε με προσοχή όλα τα στοιχεία του ακινήτου και του δικαιώματός σας. Είναι σημαντικό τυχόν σφάλματα και παραλείψεις να διορθωθούν σ΄αυτό το στάδιο (Ανάρτηση) και όχι στη επόμενη φάση διορθώσεων που απαιτεί πολύπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες (πχ δικαστική απόφαση). Για κάθε ακίνητο θα βρείτε δύο αρχεία:

1)Το πρώτο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα. Περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (πχ πλήρης/ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού σας. Επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών, βαρών και διεκδικήσεων.

2)Το δεύτερο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Πρόκειται για απόσπασμα χάρτη, στο οποίο φαίνεται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου σας. Επίσης αναγράφεται το εμβαδόν του ακινήτου και η «αποδεκτή απόκλιση».

Θα πρέπει να ελέγξετε την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων στον Κτηματολογικό Πίνακα και τα όρια των γεωτεμαχίων στο Κτηματολογικό Διάγραμμα.

Για την ορθότητα των στοιχείων, δεν απαιτείται από πλευρά σας καμία ενέργεια. Αποθηκεύστε τα αρχεία αυτά στον υπολογιστή σας.

Τα τελικά στοιχεία της κτηματογράφησης (με όλες τις τυχόν μεταβολές από τα στοιχεία της ανάρτησης πχ από αιτήσεις διόρθωσης, μεταβιβάσεις κλπ) θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Αν υπάρχουν απορίες, πικοινωνήστε με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης και θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα στοιχεία της ιδιοκτησίας σας.

Αν υπάρχουν σφάλματα, θα πρέπει να υποβάλλετε σχετική αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού. Ειδικά για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος για τη Λαμία και τη Λειβαδιά η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2021 και για το Βόλο μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2022.

Πολύ σημαντικό: Αν δεν έχετε δηλώσει ένα ακίνητο, μπορείτε να το κάνω στην ανάρτηση και μάλιστα, ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα σχετικά πρόστιμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:44

Ρωσία: Ο Πούτιν απέπεμψε υπουργό μετά τις μαζικές θανατώσεις βοοειδών στη Σιβηρία

23:38

Πιστόριους: «Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης»

23:22

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street λίγο πριν την εκπνοή της εκεχειρίας

22:45

Μπακογιάννης: «Κανονικότητα η εγκατάλειψη στην Αθήνα»

22:31

Δέσμευση Ερντογάν για «δρακόντεια» μέτρα οπλοκατοχής στην Τουρκία

22:20

Ράλι για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ισλαμαμπάντ: Στα 95 δολάρια το Brent, στο +7% το WTI

22:14

Έβδομη μέρα χωρίς προμήθειες η Λέσβος - Μπλόκο κτηνοτρόφων στο λιμάνι

22:01

ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή

21:52

Πτώση 1% και χαμηλό 7 ημερών για χρυσό

21:42

Χατζηδάκης: Ενότητα, σοβαρότητα και σταθερό τιμόνι χρειάζεται η Ελλάδα του 2030

21:33

Αυξήθηκαν τα σεξουαλικά εγκλήματα και στην παραβατικότητα παιδιών στη Γερμανία το 2025

21:24

Τραμπ: «Η νέα συμφωνία με το Ιράν θα είναι καλύτερη από του 2015, όλα θα συμβούν σχετικά γρήγορα»

21:16

Στο 29,36% υποχώρησε η συμμετοχή του Δημοσίου στην CrediaBank μετά την ΑΜΚ

21:12

Γαλλία και Πολωνία θα κατασκευάσουν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο για τον πολωνικό στρατό

20:57

Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»

20:46

Δούκας: Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε αυτόνομο και ισχυρό προορισμό

20:32

Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» - Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

20:30

Πολιτική ανατροπή στη Βουλγαρία με σαρωτική νίκη Ράντεφ - Η επόμενη μέρα

20:23

Εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

20:17

Ελιζέ: «Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας - Ελλάδας»

20:05

Πάνω από 71 δισ. δολάρια χρειάζονται για ανοικοδόμηση της Γάζας ως το 2036

19:53

Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο παρά την εκεχειρία που είναι σε ισχύ

19:40

Γουόρς: «Η Fed θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές»

19:31

Συνάντηση Φλωρίδη με Κοβέσι την επόμενη Τετάρτη - Άγνωστη η ατζέντα

19:23

Πτώση στις ευρωαγορές υπό τον φόβο no deal ΗΠΑ - Ιράν

19:19

Έκκληση Μακρόν σε ΗΠΑ - Ιράν για αποκλιμάκωση εν μέσω έντασης στα Στενά του Ορμούζ

19:08

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί γιόρτασαν την επανίδρυση εβραϊκού οικισμού

18:56

Έλαστρον: Αύξηση 78% στα EBITDA το 2025 - Στα 12,6 εκατ. ευρώ

18:54

Interlife: Στα 27,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,25 ευρώ/μετοχή