Tip of the Day

Κτηματολόγιο: Τι να κάνετε εάν ξεκίνησε η ανάρτηση στην περιοχή σας

13-05-2021 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η  "ανάρτηση" με απλά λόγια είναι το στάδιο κατά το οποίο  όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δίνονται στη δημοσιότητα.

Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων σε Βόλο, Λαμία και Λειβαδιά. Μάλιστα, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης. Τι σημαίνει όμως ανάρτηση και τι θα μπορούσατε να κάνετε όσοι είστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

Η "ανάρτηση" με απλά λόγια είναι το στάδιο κατά το οποίο όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δίνονται στη δημοσιότητα ώστε όλοι (πολίτες, δήμοι, κράτος κλπ) να ενημερωθούν και να ελέγξουν την ακίνητη περιουσία τους. Είναι σημαντικό οι όποιες διορθώσεις να γίνουν σ’ αυτή τη φάση. Τυχόν αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια οι απαιτούμενες διορθώσεις να γίνουν στο επόμενο στάδιο του Κτηματολογίου μέσω δικαστικής οδού με πολλαπλάσιο κόστος και χρονική καθυστέρηση.

Τα δεδομένα της Ανάρτησης είναι διαθέσιμα στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Η διάρκεια της ανάρτησης ορίζεται σε 2 μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και σε 4 μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού

Η ενημέρωση για το ακίνητό σας γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, με χρήση των κωδικών Taxisnet, αλλά μόνο έως τη λήξη της Ανάρτησης. Σε όσους δικαιούχους είναι διαθέσιμη η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνεται σχετική ειδοποίηση. Όσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει το ακίνητό τους και δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης.

Σε επόμενη φάση πρέπει να ελέγξτε αν ισχύουν σήμερα τα στοιχεία επικοινωνίας σας, τα οποία είναι καταχωρημένα στο Κτηματολόγιο. Με τη συμμετοχή σας στη διαδικασία «Επικαιροποιηση Στοιχείων Επικοινωνίας» εξασφαλίζετε την άμεση επικοινωνία του Κτηματολογίου μαζί σας για κάθε θέμα που αφορά στην ιδιοκτησία σας. Δεν είναι δυνατή η αλλαγή ονόματος, πατρώνυμου κλπ.

Σημεία που απαιτούν προσοχή

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε με προσοχή όλα τα στοιχεία του ακινήτου και του δικαιώματός σας. Είναι σημαντικό τυχόν σφάλματα και παραλείψεις να διορθωθούν σ΄αυτό το στάδιο (Ανάρτηση) και όχι στη επόμενη φάση διορθώσεων που απαιτεί πολύπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες (πχ δικαστική απόφαση). Για κάθε ακίνητο θα βρείτε δύο αρχεία:

1)Το πρώτο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα. Περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (πχ πλήρης/ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού σας. Επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών, βαρών και διεκδικήσεων.

2)Το δεύτερο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Πρόκειται για απόσπασμα χάρτη, στο οποίο φαίνεται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου σας. Επίσης αναγράφεται το εμβαδόν του ακινήτου και η «αποδεκτή απόκλιση».

Θα πρέπει να ελέγξετε την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων στον Κτηματολογικό Πίνακα και τα όρια των γεωτεμαχίων στο Κτηματολογικό Διάγραμμα.

Για την ορθότητα των στοιχείων, δεν απαιτείται από πλευρά σας καμία ενέργεια. Αποθηκεύστε τα αρχεία αυτά στον υπολογιστή σας.

Τα τελικά στοιχεία της κτηματογράφησης (με όλες τις τυχόν μεταβολές από τα στοιχεία της ανάρτησης πχ από αιτήσεις διόρθωσης, μεταβιβάσεις κλπ) θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Αν υπάρχουν απορίες, πικοινωνήστε με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης και θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα στοιχεία της ιδιοκτησίας σας.

Αν υπάρχουν σφάλματα, θα πρέπει να υποβάλλετε σχετική αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού. Ειδικά για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος για τη Λαμία και τη Λειβαδιά η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2021 και για το Βόλο μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2022.

Πολύ σημαντικό: Αν δεν έχετε δηλώσει ένα ακίνητο, μπορείτε να το κάνω στην ανάρτηση και μάλιστα, ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα σχετικά πρόστιμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Χανιά: Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες

23:37

Μία σύλληψη για κλοπές οχημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής

23:16

Παράνομο γηροκομείο στους Αμπελόκηπους: Για τις 6 Μαΐου αναβλήθηκε η δίκη της 72χρονης κατηγορουμένης

22:49

ΕΛΑΣ: Επτά νεκροί και 527 τραυματίες σε 461 τροχαία τον Απρίλιο στην Αττική

22:18

Αυτιάς σε Κομισόν: Ολοκληρώστε την ηλεκτρική διασύνδεση με τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου για να μειωθεί η υψηλή τιμή στο ρεύμα

21:47

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 13 ατόμων στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων της αστυνομίας

21:18

Γερμανία: Ελεύθερος στη Βόρεια Θάλασσα ο «Τίμι», η φάλαινα που είχε παγιδευτεί σε αβαθή στη Βαλτική

21:00

Βραζιλία: Τουλάχιστον έξι νεκροί λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

20:49

Πάτρα: Φωτιά σε υπαίθριο χώρο βιομηχανικής εγκατάστασης

20:36

Ιράν: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ

20:17

ΗΠΑ προς ναυτιλιακές: Αν πληρώσετε «διόδια» στο Ιράν για το Ορμούζ κινδυνεύετε με κυρώσεις

20:01

Thyssenkrupp: Ανέστειλε τις συνομιλίες με την ινδική Jindal Steel για την πώληση της TKSE

19:37

Η κατάρρευση της Αριστεράς στην Κεντρική Ευρώπη και η νέα κυριαρχία της Δεξιάς

19:30

Χεζμπολάχ: Χαρακτηρίζει προσβλητικό βίντεο που δείχνει τους μαχητές της ως καρικατούρες από το βιντεοπαιχνίδι Angry Birds

19:16

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Φίτσο θα επισκεφτεί το Κίεβο μετά από επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

19:06

Ζελένσκι: Ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία

18:42

Υεμένη: Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε πειρατεία πετρελαιοφόρου

18:27

Ιράν: Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μοχαμαντί διακομίστηκε σε νοσοκομείο

17:49

ΥΠΑ για Άραξο: Εκφράζει τη συμπαράστασή τους στους τραυματίες

17:23

MarketWatch: Η Ιαπωνία απλώς έβαλε ένα «τσιρότο» στο γεν

17:00

Λίγο ΑΕΠ – μεγάλη μόχλευση: Πώς οι αγροτικές ενισχύσεις των 3,8 δισ. ευρώ συντηρούν την περιφερειακή οικονομία

16:53

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της συγκάλυψης

16:46

Ταυτοποιήθηκε 37χρονος μοτοσικλετιστής που οδηγούσε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θήβας

16:40

Ουκρανία: Οι μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα έφθασαν στα περίχωρα της πόλης Κοστιαντινίφκα

16:27

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών για το αυξημένο κόστος παραγωγής

15:52

Berkshire Hathaway: Ανακοίνωσε αυξημένα λειτουργικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο

15:34

Meta: Αντιμέτωπη με δίκη που θα μπορούσε να επιβάλει αλλαγές σε Facebook και τις άλλες πλατφόρμες της

15:12

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 2 του Μετρό

15:06

ΝΑΤΟ: Εργάζεται με τις ΗΠΑ για να κατανοήσει τις λεπτομέρειες της απόφασης σχετικά με τα αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία

15:00

Μεξικό: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 30 τραυματίες σε τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο