ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα

Γιάννης Αγγέλης
03-11-2022 | 07:21
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα

«Φίλε μου εδώ και καιρό έχω παρατηρήσει ότι αποφεύγουμε να «μνημονεύουμε» το τι σκέφτονται και γράφουν οι Γερμανοί, αυτοί που έλεγαν επίμονα στην κα Λαγκάρντ να μη δίνει τόση σημασία στα μοντέλα των οικονομολόγων της και να κοιτάζει περισσότερο τι λέει η… ζωή.

Τελικά η κα Λαγκάρντ με μεγάλη καθυστέρηση υποχρεώθηκε να αφήσει στην άκρη τα οικονομετρικά μοντέλα της και να ασχοληθεί με την πραγματικότητα, αφού αυτή η πραγματικότητα επιβλήθηκε με το έτσι θέλω στην ΕΚΤ. Μιλάω βέβαια για τα του πληθωρισμού. Τώρα όμως θέλω να σου επισημάνω τι λένε πάλι οι Γερμανοί της Bundesbank για την πραγματική οικονομία στην Γερμανία».

Το σημείωμα του κ. Χ δεν έδινε άλλες εξηγήσεις, αλλά το ίδιο το κείμενο μιλάει από μόνο του… Και αν αυτό συμβαίνει στην Γερμανία δεν θα ήθελα να σκεφτώ το τι περιμένει εμάς. Παραθέτω λοιπόν το σημείωμα του κ. Χ στο οποίο μου διευκρινίζει ότι είναι τα «λεγόμενα» της Bundesbank έτσι όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της χωρίς καμία δική του παρέμβαση.

«Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Bundesbank, η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Οι εμπειρογνώμονες της Bundesbank περιγράφουν σημαντική, ευρείας βάσης και διαρκή μείωση της οικονομικής παραγωγής. Η έκθεση αναφέρει ότι ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό και το κόστος του επιβαρύνουν επί του παρόντος σημαντικά τη γερμανική οικονομία. Ειδικότερα, η κατάσταση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες λόγω της έλλειψης ρωσικών παραδόσεων. Από τη σημερινή οπτική γωνία, οι οικονομολόγοι εξηγούν ότι είναι αρκετά απίθανο να διανεμηθεί (σ.σ. από την Ρωσία) το φυσικό αέριο. Το υψηλό ενεργειακό κόστος μπορεί ωστόσο να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, ειδικότερα», γράφουν οι ειδικοί.

«Αυτό συνάδει με τα απαισιόδοξα σχέδια παραγωγής και τις προσδοκίες για τις εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, η σημαντική απώλεια αγοραστικής δύναμης και η υποτονική διάθεση των νοικοκυριών για δαπάνες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και να επεκταθούν στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τους καταναλωτές. Η οικονομική παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά συνολικά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023», καταλήγουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, η έκταση της μείωσης είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Οι ελλείψεις φυσικού αερίου, για παράδειγμα, θα ενίσχυαν τις καθοδικές δυνάμεις, αλλά αυτές θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα (ανάλογα με τον σχεδιασμό τους) που έλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να περιορίσει τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Διψήφιος πληθωρισμός

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Bundesbank, ο διψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία (σ.σ. ο υψηλότερος εδώ και 70 χρόνια) είναι πιθανό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ακόμη και αν τεθούν σε ισχύ αρκετά νέα μέτρα ανακούφισης, όπως η μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση από τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός δεν θα επηρεαστεί απαραίτητα από την πληρωμή λογαριασμών φυσικού αερίου από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2022.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς καταβάλλονται οι κρατικές επιδοτήσεις στα νοικοκυριά και επομένως από το πώς αντικατοπτρίζονται στην επίσημη μέτρηση των τιμών», γράφουν οι ειδικοί. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, όπως μετράται από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ανήλθε σε 10,9% τον Σεπτέμβριο (Αύγουστος: 8,8%).

«Οι εξαιρετικά υψηλές αυξήσεις τιμών που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες στα προηγούμενα στάδια της οικονομίας συνεχίστηκαν», σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό οφειλόταν κυρίως στις συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν συνολικά κατά περίπου 33% και οι τιμές των εγχώριων προϊόντων κατά περίπου 46% τον Αύγουστο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι εγχώριες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο τριπλασιάστηκαν…» και η έκθεση συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο περιγράφοντας ένα ζοφερό 2023.

Αυτά συμβαίνουν στην Γερμανία την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με την Κεντρική της Τράπεζα, η οποία παρ’ όλα αυτά επιμένει να ζητάει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων και επίσπευση της συρρίκνωσης της ρευστότητας. Μπορεί κανείς να υποθέσει το τι θα ακολουθήσει αλλού…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

21:42

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

21:28

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή στραμμένη στα μακρο των ΗΠΑ

21:17

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του ΥΠΕΝ για κλιματική αλλαγή

21:05

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

20:53

Enterprise Greece: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φινλανδικών επιχειρήσεων η Ελλάδα

20:42

Reds: Ο Κ. Κόλλιας αναλαμβάνει και υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων

20:33

AEGEAN : Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

20:28

Τσακλόγλου: Το ΤΕΚΑ μακροπρόθεσμα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

20:15

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν - Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

20:10

Ευρωαγορές: «Φρέναρε» το θετικό momentum

20:00

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο - Θα κρατηθεί ως την απολογία του

19:52

Άρειος Πάγος: Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών ο Κασιδιάρης

19:45

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

19:31

Μητσοτάκης στο «ΑΙΓΙΣ»: Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να είμαστε προετοιμασμένοι το καλοκαίρι

19:15

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; - Εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

18:57

CNL Capital: Αύξηση 62% στα έσοδα το 2023 - Στα 588.000 τα καθαρά κέρδη

18:45

Κεραμέως: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

18:33

Ξυλοδαρμός Γραμμένου: Τι οδήγησε στο πρωτοφανές επεισόδιο με τον Φλώρο