ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα

Γιάννης Αγγέλης
03-11-2022 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα

«Φίλε μου εδώ και καιρό έχω παρατηρήσει ότι αποφεύγουμε να «μνημονεύουμε» το τι σκέφτονται και γράφουν οι Γερμανοί, αυτοί που έλεγαν επίμονα στην κα Λαγκάρντ να μη δίνει τόση σημασία στα μοντέλα των οικονομολόγων της και να κοιτάζει περισσότερο τι λέει η… ζωή.

Τελικά η κα Λαγκάρντ με μεγάλη καθυστέρηση υποχρεώθηκε να αφήσει στην άκρη τα οικονομετρικά μοντέλα της και να ασχοληθεί με την πραγματικότητα, αφού αυτή η πραγματικότητα επιβλήθηκε με το έτσι θέλω στην ΕΚΤ. Μιλάω βέβαια για τα του πληθωρισμού. Τώρα όμως θέλω να σου επισημάνω τι λένε πάλι οι Γερμανοί της Bundesbank για την πραγματική οικονομία στην Γερμανία».

Το σημείωμα του κ. Χ δεν έδινε άλλες εξηγήσεις, αλλά το ίδιο το κείμενο μιλάει από μόνο του… Και αν αυτό συμβαίνει στην Γερμανία δεν θα ήθελα να σκεφτώ το τι περιμένει εμάς. Παραθέτω λοιπόν το σημείωμα του κ. Χ στο οποίο μου διευκρινίζει ότι είναι τα «λεγόμενα» της Bundesbank έτσι όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της χωρίς καμία δική του παρέμβαση.

«Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Bundesbank, η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Οι εμπειρογνώμονες της Bundesbank περιγράφουν σημαντική, ευρείας βάσης και διαρκή μείωση της οικονομικής παραγωγής. Η έκθεση αναφέρει ότι ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό και το κόστος του επιβαρύνουν επί του παρόντος σημαντικά τη γερμανική οικονομία. Ειδικότερα, η κατάσταση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες λόγω της έλλειψης ρωσικών παραδόσεων. Από τη σημερινή οπτική γωνία, οι οικονομολόγοι εξηγούν ότι είναι αρκετά απίθανο να διανεμηθεί (σ.σ. από την Ρωσία) το φυσικό αέριο. Το υψηλό ενεργειακό κόστος μπορεί ωστόσο να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, ειδικότερα», γράφουν οι ειδικοί.

«Αυτό συνάδει με τα απαισιόδοξα σχέδια παραγωγής και τις προσδοκίες για τις εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, η σημαντική απώλεια αγοραστικής δύναμης και η υποτονική διάθεση των νοικοκυριών για δαπάνες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και να επεκταθούν στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τους καταναλωτές. Η οικονομική παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά συνολικά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023», καταλήγουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, η έκταση της μείωσης είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Οι ελλείψεις φυσικού αερίου, για παράδειγμα, θα ενίσχυαν τις καθοδικές δυνάμεις, αλλά αυτές θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα (ανάλογα με τον σχεδιασμό τους) που έλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να περιορίσει τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Διψήφιος πληθωρισμός

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Bundesbank, ο διψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία (σ.σ. ο υψηλότερος εδώ και 70 χρόνια) είναι πιθανό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ακόμη και αν τεθούν σε ισχύ αρκετά νέα μέτρα ανακούφισης, όπως η μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση από τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός δεν θα επηρεαστεί απαραίτητα από την πληρωμή λογαριασμών φυσικού αερίου από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2022.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς καταβάλλονται οι κρατικές επιδοτήσεις στα νοικοκυριά και επομένως από το πώς αντικατοπτρίζονται στην επίσημη μέτρηση των τιμών», γράφουν οι ειδικοί. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, όπως μετράται από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ανήλθε σε 10,9% τον Σεπτέμβριο (Αύγουστος: 8,8%).

«Οι εξαιρετικά υψηλές αυξήσεις τιμών που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες στα προηγούμενα στάδια της οικονομίας συνεχίστηκαν», σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό οφειλόταν κυρίως στις συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν συνολικά κατά περίπου 33% και οι τιμές των εγχώριων προϊόντων κατά περίπου 46% τον Αύγουστο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι εγχώριες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο τριπλασιάστηκαν…» και η έκθεση συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο περιγράφοντας ένα ζοφερό 2023.

Αυτά συμβαίνουν στην Γερμανία την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με την Κεντρική της Τράπεζα, η οποία παρ’ όλα αυτά επιμένει να ζητάει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων και επίσπευση της συρρίκνωσης της ρευστότητας. Μπορεί κανείς να υποθέσει το τι θα ακολουθήσει αλλού…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:39

Άνοδος στις ευρωαγορές εν μέσω εταιρικών κερδών - Άλμα 11% για την Saab

10:35

ΟΤΕ: Στις 27 Ιουλίου η ημερομηνία διαγραφής από το Χ.Α. των μετοχών που ακυρώνονται

10:13

Υπ. Εμπορίου Κίνας: Η οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια «πολύ σοβαρή και περίπλοκη» κατάσταση

10:00

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα χαρακτηρίζει «απαράδεκτο εκβιασμό» την απειλή Τραμπ για επιβολή δασμών 50%

09:42

ΕΕ: Υιοθετεί το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Νέο πλαφόν για το πετρέλαιο

09:29

Η Chiquita απέλυσε όλους τους εργάτες της στον Παναμά - 7.000 απολύσεις από τον Μάιο

09:24

Έκρηξη σε εστιατόριο στο Μαρούσι - Τραυματίστηκαν δύο εργαζόμενες

09:16

Μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο - Στα 754.325 άτομα

09:16

7 πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για τη στεγαστική κρίση

09:11

Θέμα ημερών η νέα εφαρμογή καταγγελιών για τραπεζοκαθίσματα, MyStreet

09:08

Κυρανάκης: Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός σιδηρόδρομος «τώρα, όχι αύριο»

09:05

ΗΠΑ: Χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» την οργάνωση που κατηγορήθηκε για την επίθεση του Απριλίου στο Κασμίρ της Ινδίας

08:55

Έρευνα Bloomberg: Δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να μεταφέρει τον Δεκέμβριο τη μείωση των επιτοκίων

08:46

«Απαγορευτική» για τους νέους η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγη

08:37

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

08:28

Η Σλοβακία πλέον έτοιμη να εγκρίνει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

08:26

Γεραπετρίτης στο ΣΑ ΟΗΕ για Συρία: «Αποτροπιασμός της Ελλάδας για τη μεταχείριση αμάχων»

08:23

Τέλος ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας - Πότε επιστρέφει

08:16

Πυρηνικά: Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν ξανά το Ιράν πως θα επαναφέρουν τις κυρώσεις

08:13

Η Ιαπωνία επιδιώκει να γίνει «στρατιωτικός γίγαντας», καταγγέλλει η Βόρεια Κορέα

08:08

Ο Τραμπ απειλεί να πάει τη WSJ στα δικαστήρια για τον Έπστιν

08:02

Γεραπετρίτης από Ν. Υόρκη: Σημαντική η επιστροφή του Κυπριακού στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας

07:56

Στο τέλος 2025 εξελίξεις στο ΣΔΙΤ 140 εκατ. για το νέο κτήριο της Γ.Γ. Υποδομών

07:55

Alfa Pastry: Πώς θα εδραιωθεί περαιτέρω εντός και εκτός Ελλάδας – Οι στρατηγικές προτεραιότητες

07:46

Στα «σκαριά» νέα τουριστική επένδυση στην Καβάλα με ξενοδοχείο και κατοικίες

07:45

Διψούν για χρηματοδότηση οι μικρομεσαίες - Νέα δάνεια 240 εκατ. ευρώ μέσω ΤΕΠΙΧ III

07:42

Πυρκαγιές: Τα νέα πυροσβεστικά, τα canadair και η ευρωπαϊκή συνδρομή

07:39

Premia: Νέες επενδύσεις σε τουρισμό/φοιτητικές κατοικίες, χαρτοφυλάκιο 650 εκατ. - Οι «ηχηροί συμπαίκτες»

07:32

Τα θολά σημεία για τo νέο success story του ελληνικού τουρισμού

07:31

Ανυπόστατοι χάρτες πιάνουν στον ύπνο το ΥΠΕΞ - Με άρωμα ΔΗΜΑΡ ο νέος Συριζα - Η μάχη της Βαρυμπόμπης