ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η «συνεννόηση» Σκυλακάκη – Σταϊκούρα και τα δώρα της Βεστάγκερ

Γιάννης Αγγέλης
22-11-2021 | 07:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «συνεννόηση» Σκυλακάκη – Σταϊκούρα και τα δώρα της Βεστάγκερ
Σταϊκούρας - Σκυλακάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η Ελένη παρ’ ότι είχε πάρει την τρίτη ενισχυτική δόση, μας ειδοποίησε πως θα ήταν απούσα στο ραντεβού μας, καθώς είχε ανεβάσει πυρετό και το τεστ που ακολούθησε έδειξε πως ήταν θετική στον κορονοϊό. Δεν αισθανόταν όμως ιδιαίτερα άσχημα, η αίσθηση ενός κρυολογήματος θα περιέγραφε λίγο πολύ το πως αισθάνεται, όπως χαρακτηριστικά είπε στον κ. Χ, με τον οποίο μίλησε στο τηλέφωνο.

Έτσι η παρέα αποφάσισε να μη χαλάσει το ραντεβού μας καθώς κανείς από τους τρεις δεν είχε συναντήσει πρόσφατα την Ελένη. Βρεθήκαμε στο σπίτι του κ. Ψ. Καταναλώσαμε τα υπόλοιπα της περσινής ρακής, αφού πρώτα τους διαβεβαίωσα, ότι ήδη είχα κάνει τις συνεννοήσεις για την τροφοδοσία με την φετινή ρακή. Αυτή που μόλις πριν από μία εβδομάδα είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στα δοχεία που θα πάρουν τον δρόμο για την Αθήνα...

«Θα μου λύσετε μία απορία», είπε σε κάποια στιγμή ο κ. Ψ. «Ακούω τελευταία τον Σκυλακάκη να λέει ότι με έλλειμμα 10% του ΑΕΠ μόνο τα αναγκαία μπορούν να γίνουν. Από μια άποψη τον καταλαβαίνω, τα μετράει και βλέπει ότι δεν βγαίνουν... Προφανώς απαντάει και στον Σταϊκούρα που είχε μιλήσει για "μέρισμα" πριν από λίγο καιρό... Εντάξει δεν ρωτάω γιατί δεν συνεννοούνται πριν μιλήσουν, εκτός και αν δεν μιλάνε δηλαδή, αλλά αυτό δεν το ξέρω. Εγώ άλλο με ενδιαφέρει και θέλω να ρωτήσω. Είδα προχθές σε σας» είπε αναφερόμενος σε μένα «να γράφετε ότι η Βεστάγκερ έδωσε νέα περιθώρια για κρατικές παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας βασικά στις επιχειρήσεις, χωρίς τους περιορισμούς της Κομισιόν. Αν δεν κάνω λάθος το ελεύθερο για τέτοια στήριξη χωρίς περιορισμούς ίσχυε μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη. Τώρα λόγω νέας έκρηξης της πανδημίας το πήγανε μέχρι και τον Ιούνιο.

Από την άλλη τις προάλλες πάλι εσείς το γράφατε, η Λαγκάρντ μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, είπε ξεκάθαρα ότι στις 15 – 16 Δεκέμβρη η ΕΚΤ θα κάνει όλες τις ανακοινώσεις, όχι μόνο για το κλείσιμο του PEPP, αλλά και για το νέο PEPP που θα ακολουθήσει το κλείσιμο του παλιού. Δηλαδή νέος κύκλος στήριξης και για τα ελληνικά ομόλογα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά εγώ καταλαβαίνω ότι η πανδημία και το νέο κύμα που έχει βάλει φωτιά στην Βόρεια Ευρώπη, ανοίγει πάλι τις κρατικές τσέπες για να σταθεί όρθιο το κάθε μαγαζί, μαζί και το δικό μας εδώ στην Ελλάδα. Αν είναι έτσι τα πράγματα τότε γιατί ο Σκυλακάκης θυμήθηκε το έλλειμμα και τους... περιορισμούς;

Συμβαίνει κάτι εδώ και εγώ δεν το καταλαβαίνω; Μου φαίνεται περίεργο μία σαν την Βεστάγκερ να λέει δώστε κι άλλα για να κρατήσετε τα «μαγαζιά» σας ανοικτά και εδώ σε μας να θυμούνται το... έλλειμμα. Και μάλιστα σε προεκλογική χρονιά».

«Φίλε μου εγώ δεν μπορώ να σου δώσω απάντηση» είπε μετά από μικρή σιωπή ο κ. Χ. «Έχεις δίκιο σ’ αυτό που λες, όταν η Βεστάγκερ σου δίνει την άδεια να δώσεις κι άλλα δεν πρέπει ποτέ να χάνεις την ευκαιρία γιατί αυτή κυνηγάει και τη μύγα που πετάει στις κρατικές επιδοτήσεις... Δεν ξέρω τι συμβαίνει, αν και μπορεί να συμβαίνει το πολύ απλό της μη συνεννόησης... Ξέρεις αυτά συμβαίνουν στις κυβερνήσεις, ειδικά όταν η κατάσταση γίνεται τέτοια που να κινδυνεύεις να χάσεις την μπάλα από τα πόδια σου. Νομίζω όμως ότι κοιτάζεις σε λάθος μέρος για το πρόβλημα...», σχολίασε χωρίς να δώσει συνέχεια.

Τον κοίταξα χωρίς να ρωτήσω τι εννοεί, αλλά το κατάλαβε και μου έκανε νόημα ότι θα απαντήσει καθώς δοκίμαζε ένα από τα - παραδόξως – λιγοστά μεζεδάκια που είχε ετοιμάσει ο κ. Ψ.

«Εννοώ φίλε μου ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή την στιγμή δεν είναι στους Υπ. Οικονομικών. Είναι στις Κεντρικές Τράπεζες. Για σκεφτείτε σε τι παγίδα είναι πιασμένοι. Θα κάνω ένα βήμα πίσω υπενθυμίζοντας κάποια πράγματα για να γίνω κατανοητός.

Όπως ξέρετε οι καμπύλες των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα είναι ο καθρέπτης των αγορών για το τι περιμένουν στις διάφορες διάρκειες όσο αφορά τον πληθωρισμό. Τι λένε λοιπόν αυτές οι καμπύλες σήμερα; Λένε ότι σε πέντε ή σε δέκα χρόνια ο πληθωρισμός θα είναι εκεί που τον προσδιορίζουν οι εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Δεν είναι τρέλα αυτό όταν οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξοδέψει - και συνεχίζουν να το κάνουν - πάνω από 23 τρισ. δολ. για να κρατήσουν τα επιτόκια τις αγοράς και τις καμπύλες των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στα επίπεδα αυτά; Και την ίδια στιγμή να χρησιμοποιούν το αποτέλεσμα της παρέμβασής τους για να αποδείξουν την αλήθεια των εκτιμήσεων τους για τον πληθωρισμό;

Έχει ξαναγίνει τέτοια... απάτη; Γιατί δεν ξέρω και 'γω πως να την πω αλλιώς. Και οι χρηματαγορές επειδή βολεύονται μ’ αυτή την «τροφοδοσία» συνεχίζουν να την «τραβάνε» και να κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Και τώρα η Λαγκάρντ να λέει ότι τον Δεκέμβρη η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το μετά – PEPP... Σας το είχα πει και την προηγούμενη φορά, πιστεύω ολοένα και περισσότερο ότι η πανδημία έχει γίνει το άλλοθι για να ξεφύγουν από την παγίδα πληθωρισμού – χρέους, αφήνοντας τον πληθωρισμό να «μαζέψει» ότι έχουν μέχρι τώρα διαχύσει στις αγορές... Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς, αφού κάθε εναλλακτική σκέψη για αύξηση του κόστους του χρήματος με τα επιτόκια θα τίναζε τα πάντα στον αέρα...».

«Μπορεί να έχεις και δίκιο» σχολίασα με μικρή καθυστέρηση, «αλλά ο πληθωρισμός όπως ξέρεις καλά, «μαζεύει» αυτό το χρήμα πίσω, με ένα πολύ επικίνδυνο τρόπο, το αφαιρεί σιωπηρά από τις τσέπες του κόσμου απαξιώνοντας το χρήμα που έχει στην διάθεσή του, είτε από την δουλειά του, είτε την περιουσία του, είτε από τα... επιδόματα. Και τότε η βουβή οργή δεν ξέρεις ούτε πως ούτε που θα ξεσπάσει.

Αν η πανδημία έχει βγάλει τον κόσμο στους δρόμους της πλούσιας Ευρώπης, σκέψου τι θα γίνει με ένα παρατεταμένο κύμα ακρίβειας... Μήπως να σου θυμίσω τι έγινε στην περιβόητη αραβική άνοιξη;».

Η συζήτηση συνεχίσθηκε στο ίδιο μοτίβο, αλλά χωρίς... διέξοδο.

Ο κ. Ψ άλλαξε σε λίγο θέμα και με αφορμή την ασθένεια της Ελένης, άρχισε να μας μιλάει για τα όσα είχε πληροφορηθεί τελευταία για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης για την πανδημία. Ήταν καθησυχαστικός, τουλάχιστον με όσα είχε πληροφορηθεί και μας μετέφερε. Ήταν όμως φανερό ότι στο μυαλό μας η κουβέντα για την ακρίβεια είχε αφήσει σημάδια...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:12

Ο Τραμπ γίνεται 80 ετών και γιορτάζει με ένα τουρνουά MMA στον Λευκό Οίκο

13:03

Έρευνα ανακαλύπτει πρωτεϊνες στο αίμα που προβλέπουν τον καρκίνο του πνεύμονα 5 χρόνια πριν την διάγνωση

13:03

Οι Βρυξέλλες απαγορεύουν τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια από το 2027

12:49

Σπανάκης: Επτά νέες θέσεις εργασίας στα ΚΕΠ Μυτιλήνης και Λίμνης Πλαστήρα

12:38

Βιομηχανία: Ετήσια αύξηση 18,4% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Παραγωγού τον Απρίλιο

12:28

Γερμανία: Εκκενώθηκε τμήμα του αεροδρομίου του Αμβούργου - Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

12:18

Υπέρ νέας αύξησης επιτοκίων από ΕΚΤ το ΔΝΤ

12:18

Βουλή: Με διακομματικό προεδρείο η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος - Πρόεδρος ο Μάκης Βορίδης

12:15

Τσιίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης λέει «μία θα είναι η κάλπη», γιατί ξέρει ότι στη δεύτερη θα χάσει

12:08

The Lancet: Συνδυασμένες πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας

12:05

Green Mocktails: Το σύνθημα της Green φέτος το καλοκαίρι είναι «MOCK THE K.O.K.»

12:02

ΙΝΣΕΤΕ: Σταθερά στις πρώτες επιλογές των Ευρωπαίων η Ελλάδα

12:01

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στη Γερμανία - Σε υψηλό 2,5 ετών στη Γαλλία τον Μάιο

11:46

Καρχαρίας μάκο τριών μέτρων βγήκε «παγανιά» στην Ανάβυσσο

11:36

ΥΠΕΝ: Επιπλέον 6.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

11:29

ΥΠΑΑΤ: Πάνω από 67 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πυρκαγιές και πλημμύρες

11:23

Σε πλήρη λειτουργία το Κτηματολόγιο στις Π.Ε. Δυτικής Αττικής και Νήσων

11:22

Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος πάνω από τις 2.400 μονάδες και νέα πολυετή υψηλά

11:16

Ιράν: Σχέδιο συμφωνίας 14 σημείων με ΗΠΑ - Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και κυρώσεις

11:05

Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι ευρωαγορές με κέρδη 1%

11:03

Το Spetses Mini Marathon γιορτάζει! 15 χρόνια Ιστορίας που άλλαξαν τον χάρτη του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα

10:52

NBG Business Seeds: 16 χρόνια στήριξης και επιβράβευσης των καινοτόμων επιχειρήσεων

10:50

«Στη ΔΕΗ γίνεται»: Η ΔΕΗ παρουσιάζει το όραμά της για τους ανθρώπους της

10:38

Δήμας: Εντός του τρίτου τριμήνου ‘26 η ανακοίνωση αναδόχου στο «Δράμα-Αμφίπολη»

10:37

Cosmos Business Systems: Το στοίχημα των 128 εκατ. ευρώ έως το 2030 και η μετά Ταμείου Ανάκαμψης εποχή

10:35

Νάγκελ (ΕΚΤ): Νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί

10:34

Διαβάσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ

10:31

Trastor: Πώληση επαγγελματικού ακινήτου στο Μαρούσι έναντι 9,9 εκατ. ευρώ

10:28

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης

10:08

Γιούνκερ σε Πιερρακάκη: Κανείς δεν θα πίστευε ότι ένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρισκόταν στο τιμόνι του Eurogroup