ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Να γιατί «αδειάζουν» τις τράπεζες από «χάρτινο» χρυσό

Γιάννης Αγγέλης
05-07-2021 | 08:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ήταν η πρώτη φορά που το επιχειρήσαμε και είχε επιτυχία παρά τις κάποιες μικρές δυσκολίες που είχαμε στην... εκκίνηση. Η πανδημία αν μη τι άλλο μας έμαθε – όταν το θέλουμε - να μη χάνουμε τα ραντεβού μας ακόμα και όταν είναι αδύνατο να είμαστε εκεί. Στην περίπτωσή μας, εγώ βρισκόμουνα στο πλέον απομακρυσμένο χωριό του Οροπεδίου και η υπόλοιπη παρέα στη βεράντα του κ. Ψ, οποίος είχε φροντίσει για την διαδικτυακή μου παρουσία στην παρέα.

«Λοιπόν τι γίνεται εκεί πάνω; Όλα καλά;», ρώτησε ο κ. Ψ καθώς εμφανιζόμουνα στην οθόνη του laptop που είχε τοποθετηθεί σε μία βολική θέση στο τραπέζι. «Όλα καλά και μπόλικη δροσιά εδώ πάνω», απάντησα, αν και δεν ήταν εντελώς αλήθεια.

Με το που μπήκαμε στο σχεδόν... αρχαίο κτίσμα/σπίτι ανακαλύψαμε ότι από τα πολλά χιόνια του χειμώνα είχε πέσει το μισό ξύλινο κάλυμμα του ταβανιού της κουζίνας, αποκαλύπτοντας τις σκλήθρες και τους κορμούς των δένδρων που το στερέωναν.

Αλλά, δεν είπα τίποτα γιατί στη συνέχεια θα έπρεπε να εξηγήσω τα πως και τι… Από τα λεγόμενα της Ελένης κατάλαβα ότι δεν είχα μπει εξ αρχής στην κουβέντα και ο κ. Χ ήδη μιλούσε για κάτι που του είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.

Πράγματι στράφηκε προς εμένα, δηλαδή την οθόνη του laptop και σχεδόν φώναξε σαν να ήμουνα μακριά και δεν άκουγα, «νομίζω ότι έλυσα το μυστήριο με εκείνη την απόφαση της BIS (σ.σ. Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) για τις τράπεζες και τον «χάρτινο» χρυσό» είπε, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Ψ του έκανε νόημα να χαμηλώσει το ύψος της φωνής του γιατί το μικρόφωνο του laptop έπιανε πολύ καλά και γυροσκοπικά τις φωνές όλων τους.

«Θυμάσαι εκείνο που είχατε γράψει, ότι η BIS υποχρεώνει τις εμπορικές τράπεζες στην Ευρωζώνη, είτε να απαλλαχθούν από τα παράγωγα σε «χάρτινο» χρυσό είτε να αγοράσουν τον αντίστοιχο χρυσό σε φυσική μορφή; Ε, λοιπόν φαίνεται ότι περιμένουν... μπόρες ή για να είμαι ακριβής, περιμένουν καταιγίδες. Η ESRB, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, προειδοποιεί αφ’ ενός ότι το ευρωσύστημα σε πολύ υψηλό ποσοστό ενσωματώνει κινδύνους στα χαρτοφυλάκιά του τους οποίους δεν υπολογίζει όπως πρέπει, δηλαδή σκόπιμα τους υποτιμά και αφ’ εταίρου ότι το 80% του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι εκτεθειμένο και απροστάτευτο από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Και οι δύο εκθέσεις έχουν προκαλέσει αναταραχή, πολύ περισσότερο που οι επισημάνσεις έγιναν από μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ…», εξήγησε ο κ. Χ.

Η Ελένη τον κοίταξε προσεκτικά και μετά ρώτησε μάλλον διστακτικά, «εντάξει, αλλά εγώ δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό που είπες για τις παρεμβάσεις του ESRB με την απόφαση της BIS για τον «χάρτινο» χρυσό…».

Ο κ. Ψ εκείνη την στιγμή άφηνε το πιατάκι με τα κεράσια που αρέσουν στον κ. Χ στο τραπεζάκι απέναντι του, χαμογέλασε με συγκατάβαση προσπαθώντας να μη προσβάλει την Ελένη και παρατήρησε «βρε Ελένη, αυτοί είναι οι κίνδυνοι που δεν αναφέρει η ανακοίνωση της ESRB, ο «χάρτινος» χρυσός και όλες οι άλλες φούσκες που τιμολογούν με αξίες που δεν υπάρχουν, συμβόλαια με χάρτινες αξίες που ορίζονται από τους λογιστές τους…».

Παρατηρούσα μέσα από το δικό μου το laptop, ότι ο κ. Χ είχε εφορμήσει στα κεράσια - είναι η αδυναμία του - και σχεδόν μπουκωμένος σχολίασε «ναι και αν έχετε παρατηρήσει από τότε που έγινε η ανακοίνωση/υπενθύμιση της BIS, ίσως έχετε προσέξει ότι η τιμή του χρυσού με μικρά σκαμπανεβάσματα κινείται σταθερά προς τα πάνω…».

Στο σημείο αυτό αναγκάστηκα να ειδοποιήσω την παρέα ότι εκτάκτως θα πρέπει να εγκαταλείψω την συνάντηση γιατί είχε έρθει ένας μάστορας για κάποιες δουλειές που έπρεπε να γίνουν. Τους αποχαιρέτησα και έκλεισα την σύνδεση.

Είχε έρθει πράγματι ο μάστορας για να δούμε τι θα γίνει με το ταβάνι της κουζίνας. Το δίλημμα ήταν αν θα ρίξουμε και το υπόλοιπο ξύλινο κάλυμμα και θα αποκαλύψουμε το «παλιό» ταβάνι με τους κορμούς και τις σκλήθρες, πράγμα δύσκολο, γιατί η στερέωση του θα χρειασθεί άλλο τεχνίτη και ειδικά υλικά ή θα το ξανα-σκεπάσουμε.

Η απάντηση βρισκόταν στο πορτοφόλι μου. Και τελικά ήταν μονόδρομος. Θα ξανα-σκεπάσουμε το ταβάνι με μία εύκολη κατασκευή ραμποτέ... Όσο καλύτερη μπορούμε.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:55

Σε χαμηλά 2 μηνών το πετρέλαιο, κάτω από τα 90 δολάρια το brent

09:37

ΝΥΤ: Οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τα αεροσκάφη και τα πλοία που στέλνουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

09:25

Atlantic See LNG Trade: Eπέκταση της συμφωνίας με τη Venture Global - Διπλασιάζει τις ποσότητες LNG από τις ΗΠΑ

09:24

Βρετανία: Η οικονομία συρρικνώθηκε 0,1% τον Απρίλιο

09:15

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

09:14

Κοντογεώργης: «Με απτά έργα και μεγάλες μεταρρυθμίσεις χτίζουμε τη Μακεδονία του μέλλοντος»

09:07

Ουίσκι: Το καλύτερο μπέρμπον στον κόσμο κοστίζει μόλις 35 ευρώ

08:59

Μ. Ανατολή: Ο Τραμπ ακύρωσε τους βομβαρδισμούς στο Ιράν γιατί υπάρχει «πολύ καλή συμφωνία» - Διαψεύδει η Τεχεράνη

08:56

Μπάρμπα Στάθης: Ανανέωση προϊοντικού χαρτοφυλακίου και ενίσχυση εξαγωγών η «συνταγή» για το 2026

08:39

Τίθεται σήμερα σε ισχύ το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

08:33

Χιώνης (Athlos Energy): Τι θα σήμαινε η πυρηνική ενέργεια για την Ελλάδα, τη βιομηχανία και τους καταναλωτές

08:15

Το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον κυρίαρχη προτεραιότητα για τη Gen Z - Έπονται μισθός και παροχές

08:03

Σενάριο αυτοδυναμίας με «σαμαρικές» πλάτες - Το γλέντι του Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι «πασόκοι» που δεν μασούν

07:58

Σε ποιον τεχνικό όμιλο «κλειδώνει» η υλοποίηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Μαραθώνα (ΕΥΔΑΠ)

07:53

Τέλος εξετάσεων στα λύκεια

07:52

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε Τσάφο για τα δικαιώματα βιομηχανικών κλάδων από την αντιστάθμιση CO2 του 2025

07:44

Υδρογονάνθρακες: Νέο βήμα από το Χιούστον για Chevron, ExxonMobil και τις ελληνικές γεωτρήσεις

07:28

Dimand: Προχωρούν αναπτύξεις 1,7 δισ. ευρώ - Τι έρχεται για Καμπά, Γούρνες, ΦΙΞ, ΤΕΕ, Πύργο Πειραιά (exit)

07:22

Επιστροφές φόρων: Η ΑΑΔΕ ψάχνει χιλιάδες για να τους δώσει 191 εκατ. ευρώ

07:16

Κατασκευαστές: Νέο «καμπανάκι» για τιμές υλικών που «ξεφεύγουν» - Συνθήκες «ανωτέρας βίας» στα δημόσια έργα

07:14

Διπλό όφελος από τις μετατροπές σε ελβετικό και step-up - Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες

07:04

Μετά από 3 χρόνια αύξηση στα επιτόκια - Στα ύψη η επαγγελματική στέγη - Επιβεβαιώθηκαν στο ποντάρισμα

23:54

Γάλλος πρωθυπουργός: «Σοβαρές απειλές» ξένης παρέμβασης στις εκλογές του 2027

23:42

Νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ο Νταν Τζάρβις

23:28

Ρεκόρ για την IPO της SpaceX: «Μάζεψε»75 δισ. δολάρια - Πόσο αποτιμάται

23:16

Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έδωσε «φτερά» στη Wall Street - Ράλι 2,54% για Nasdaq

23:04

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

22:51

«Παράθυρο» Τραμπ για υπογραφή συμφωνίας με Ιράν στην Ευρώπη - Πότε ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ

22:40

Euronext Athens: Καθαρό μέρισμα 0,109 ευρώ ανά μετοχή - Στις 30 Ιουνίου η καταβολή

22:37

Πιερρακάκης: Οι επενδύσεις στην ενέργεια κλειδί για ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της Ευρώπης