ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Τα δώρα της Λαγκάρντ και το «καυτό» καλοκαίρι

Γιάννης Αγγέλης
11-06-2021 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Η Ελένη δεν θα κατέβει σήμερα», είπε ο κ. Χ. Τον κοιτάξαμε και οι δύο κάπως παραξενευμένοι, καθώς η... ενημέρωση για την μη άφιξη της Ελένης, ήρθε πριν καν μας πει καλησπέρα.

«Συμβαίνει κάτι;», ρώτησε διερευνητικά ο κ. Ψ.

«Όχι, τίποτα απολύτως, μου τηλεφώνησε ότι δεν θα κατέβει γιατί δεν αισθανόταν καλά. Είχε κάνει από χθες την δεύτερη δόση του εμβολίου και είχε μία ισχυρή ατονία…», απάντησε ο κ. Χ στρίβοντας τον κορμό του για να κάνει νόημα για τον καφέ του.

«Λοιπόν σήμερα σε περίμενα με ανυπομονησία, μπορώ να πω, για να μου εξηγήσεις τις σημερινές ανακοινώσεις της Λαγκάρντ. Από το λεγόμενά σου είχα καταλάβει ότι θεωρούσες πως η ΕΚΤ υπολογίζει περισσότερο από όσο ομολογεί, τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Αυτή όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί αν κρίνω από τα όσα είπε και κυρίως από την γενναιοδωρία της με το PEPP. Θα συνεχίσει τις μεγάλες αγορές και το τρίτο δίμηνο. Χαράς ευαγγέλια για τις αγορές και τα ομόλογα. Έτσι δεν είναι;», σχολίασε ο κ. Ψ απευθυνόμενος καθαρά στον κ. Χ.

Εκείνος δεν απάντησε αμέσως, φάνηκε σαν να σκέφτηκε κάτι πριν μιλήσει.

«Κοίταξε πριν σου απαντήσω θα ήθελα να σκεφτείς ένα πράγμα, αν η κατάσταση είναι τόσο risk free, γιατί θα πρέπει η ΕΚΤ να συνεχίσει να ξοδεύει 80 δις τον μήνα για να αγοράζει κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα χρέους; Το πιο φυσιολογικό θα ήταν να διαμορφώσει από τώρα λεκτικά ένα πλαίσιο από-συμπίεσης του προγράμματος αγορών του PEPP, που έτσι κι αλλιώς η ύπαρξη και η λειτουργία του είναι συνυφασμένη με την κρισιακή κατάσταση. Έτσι δεν είναι;», είπε κοιτάζοντας τον κ. Ψ.

«Πες μου είμαι όλος αυτιά», είπε ο κ. Ψ και δοκίμασε μια γουλιά από τον καφέ του.

«Οι λόγοι για να ανησυχεί η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν, άλλοι ισχυρότεροι και πιο άμεσοι που την υποχρεώνουν να παρουσιάζει αυτό το λεκτικό «προσωπείο» αισιοδοξίας με καθαρό στόχο να καθησυχάσει τις αγορές. Και ο λόγος είναι συγκεκριμένος.

Η Κομισιόν μέσα στο τρίτο τρίμηνο πρέπει να μαζέψει λεφτά, πολλά λεφτά, αλλιώς κανένας στον ευρωπαϊκό νότο δεν πρόκειται να δει τι χρώμα έχουν τα ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης… Σε λίγες εβδομάδες η Κομισιόν αρχίζει να βγαίνει στις αγορές για να μαζέψει πολλές δεκάδες δις ευρώ, τα οποία τα περιμένουν στην Αθήνα, την Ρώμη, την Μαδρίτη και αλλού. Το ίδιο συμβαίνει και με την κυβέρνηση Ντράγκι που πρέπει να πάρει από τις αγορές πολλές δεκάδες δις ευρώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Το ίδιο και η Ισπανία , η Γαλλία, η Πορτογαλία. Τι νομίζεις ότι θα μπορούσε να συμβεί αν η ΕΚΤ αντί να δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει και στο τρίτο τρίμηνο σε τέτοια έκταση τα κρατικά και τα ιδιωτικά ομόλογα χρέους, έλεγε ότι επιστρέφει στα επίπεδα αγορών του πρώτου τριμήνου; Ξέρεις που θα μπορούσαν να βρεθούν οι αποδόσεις τους; Ξέρεις πόσα δις θα κόστιζε αυτό στους προϋπολογισμούς; Η ΕΚΤ έκανε αυτό που ήταν υποχρεωμένη να κάνει, να κρατήσει τις αποδόσεις και τα spreads όσο πιο χαμηλά μπορεί μέχρι να μαζευτούν τα λεφτά από τις αγορές.

Η Κομισιόν έχει πει για παράδειγμα ότι θα δανειζόταν μέσα στο 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης κάπου 70 δισ. ευρώ. Ξέρεις τελικά πόσα θα δανειστεί; Πάνω από 120 δισ. ευρώ και η Ιταλία χρειάζεται άλλα τόσα…».

«Μου λες δηλαδή ότι έχουν αφήσει τα του πληθωρισμού για όταν θα έχουν λύσει πρώτα το πρόβλημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης;», ρώτησε ο κ. Ψ.

«Λέει», πετάχτηκα εγώ, «ότι είναι Ιούνιος μήνας, έχουν περάσει 12 μήνες από τότε που συμφώνησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και λεφτά από αυτό δεν πρόκειται να δει κανένας αν η Κομισιόν δεν αρχίσει να μαζεύει φθηνά λεφτά για να τα στείλει στις Κυβερνήσεις να ξεκινήσει καμιά... μπουλντόζα».

«Αλήθεια είναι αυτό», επιβεβαίωσε το κ. Χ. «Μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις ξοδεύουν από τα ελλείμματά τους και δανείζονται με την βοήθεια της ΕΚΤ για να τα καλύψουν. Λεφτά από το Ταμείο κανείς δεν έχει δει ακόμα και δεν θα δει αν η Κομισιόν δεν βγει να τα μαζέψει... Και αυτό το ξέρουν τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Ρώμη. Και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Όταν τα λεφτά του Ταμείου αρχίσουν να φτάνουν στις πρωτεύουσες τότε και η Λαγκάρντ θα αλλάξει... λεξιλόγιο. Το πότε θα γίνει αυτό θα μπορούμε να το πούμε όταν αρχίσουν να φτάνουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο. Ίσως και από τον Σεπτέμβριο. Τότε η ΕΚΤ θα βάλει στο τραπέζι και τον πληθωριστικό κίνδυνο και το tapering...».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:57

Titan: Τα 3,2 δισ. ευρώ άγγιξαν οι προσφορές για το ομόλογο 350 εκατ. ευρώ

15:56

H Dow περικόπτει 4.500 θέσεις εργασίας - Απολύει το 13% τoυ προσωπικού της

15:42

Κάλλας: Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή

15:39

Χρυσοχοΐδης: Το έγκλημα δεν σταματάει - Θέλει επαγρύπνηση και διαρκή δουλειά

15:38

Your Directors Club – Εναρκτήρια Συνάντηση 2026: Δέσμευση, Στρατηγική και Ανθρωποκεντρική Καινοτομία

15:34

Κομισιόν: Πενταετής στρατηγική για τη μετανάστευση και το άσυλο, με έμφαση στις επιστροφές

15:31

Κεραμέως: Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι τραγωδία

15:26

Κρεμλίνο: ΗΠΑ και Ιράν να συνομιλήσουν - Απαράδεκτες οι κυρώσεις στη Lukoil

15:22

Τι πραγματικά συμβαίνει στην πέψη σου όταν πίνεις πράσινο τσάι κάθε μέρα

15:21

Κλονισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, οι Δυτικοί παίρνουν τον δρόμο του Πεκίνου

15:10

Κοντογεώργης: Οι πυλώνες της πολιτικής μας για το επόμενο διάστημα

15:08

Caterpillar: Αυξημένα μεγέθη τριμήνου - «Καμπανάκι» για πλήγμα 2,6 δισ. το 2026 λόγω δασμών

15:00

Blackstone: Άλμα 59% στα καθαρά έσοδα δ' τριμήνου - Αύξηση 3% στα διανεμητέα κέρδη

15:00

Προβλήματα στο δίκτυo της Nova - Αποκαθίστανται σταδιακά

14:58

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό δικαστήριο απαγόρευσε την κράτηση νόμιμων προσφύγων στη Μινεσότα

14:44

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κλείσετε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια

14:44

Πετρέλαιο: Τα 70 δολάρια «πιάνει» το Brent με φόντο Τραμπ - Ιράν

14:43

Θεσσαλονίκη: Στο «Παπαγεωργίου» οι δύο τραυματίες φίλαθλοι που διακομίστηκαν από τη Ρουμανία

14:39

Τσιόδρας: Παρουσίασε την έκθεσή του για την απλοποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ

14:26

Κίνα: Εκτελέστηκαν 11 μέλη της μαφίας με κέρδη δισεκατομμυρίων

14:26

Μαρινάκης: Σε εξέλιξη οι έρευνες για Βιολάντα και τροχαίο στη Ρουμανία – Επιστολική ψήφος, στέγη και ευλογιά στην ατζέντα

14:16

Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στη Ζαπορίζια

14:14

Μερτς για ΗΠΑ: Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι, όχι υποτελείς!

14:05

H&M: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη δ' τριμήνου - Ανησυχίες για τις πωλήσεις

13:52

SAP: Οι «αδύναμες» cloud προοπτικές έφεραν τη μεγαλύτερη βουτιά της μετοχής από το 2020

13:47

Πορτογαλία: Στους πέντε οι νεκροί λόγω της καταιγίδας Κριστίν - Χωρίς ρεύμα 450.000 νοικοκυριά

13:46

Τσάφος: Η Ελλάδα μπορεί να στείλει LNG σε πολλούς εταίρους

13:39

Οι έξι ισχυροί και οι… 21 ανίσχυροι. Αλλάζει κάτι στην ΕΕ;

13:34

EasyJet: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ζημία τριμήνου - «Δυνατό καλοκαίρι» προβλέπει ο CEO

13:34

ΤτΕ: Εκτόξευση καταθέσεων κατά 6,325 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο