ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Τα δώρα της Λαγκάρντ και το «καυτό» καλοκαίρι

Γιάννης Αγγέλης
11-06-2021 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Η Ελένη δεν θα κατέβει σήμερα», είπε ο κ. Χ. Τον κοιτάξαμε και οι δύο κάπως παραξενευμένοι, καθώς η... ενημέρωση για την μη άφιξη της Ελένης, ήρθε πριν καν μας πει καλησπέρα.

«Συμβαίνει κάτι;», ρώτησε διερευνητικά ο κ. Ψ.

«Όχι, τίποτα απολύτως, μου τηλεφώνησε ότι δεν θα κατέβει γιατί δεν αισθανόταν καλά. Είχε κάνει από χθες την δεύτερη δόση του εμβολίου και είχε μία ισχυρή ατονία…», απάντησε ο κ. Χ στρίβοντας τον κορμό του για να κάνει νόημα για τον καφέ του.

«Λοιπόν σήμερα σε περίμενα με ανυπομονησία, μπορώ να πω, για να μου εξηγήσεις τις σημερινές ανακοινώσεις της Λαγκάρντ. Από το λεγόμενά σου είχα καταλάβει ότι θεωρούσες πως η ΕΚΤ υπολογίζει περισσότερο από όσο ομολογεί, τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Αυτή όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί αν κρίνω από τα όσα είπε και κυρίως από την γενναιοδωρία της με το PEPP. Θα συνεχίσει τις μεγάλες αγορές και το τρίτο δίμηνο. Χαράς ευαγγέλια για τις αγορές και τα ομόλογα. Έτσι δεν είναι;», σχολίασε ο κ. Ψ απευθυνόμενος καθαρά στον κ. Χ.

Εκείνος δεν απάντησε αμέσως, φάνηκε σαν να σκέφτηκε κάτι πριν μιλήσει.

«Κοίταξε πριν σου απαντήσω θα ήθελα να σκεφτείς ένα πράγμα, αν η κατάσταση είναι τόσο risk free, γιατί θα πρέπει η ΕΚΤ να συνεχίσει να ξοδεύει 80 δις τον μήνα για να αγοράζει κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα χρέους; Το πιο φυσιολογικό θα ήταν να διαμορφώσει από τώρα λεκτικά ένα πλαίσιο από-συμπίεσης του προγράμματος αγορών του PEPP, που έτσι κι αλλιώς η ύπαρξη και η λειτουργία του είναι συνυφασμένη με την κρισιακή κατάσταση. Έτσι δεν είναι;», είπε κοιτάζοντας τον κ. Ψ.

«Πες μου είμαι όλος αυτιά», είπε ο κ. Ψ και δοκίμασε μια γουλιά από τον καφέ του.

«Οι λόγοι για να ανησυχεί η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν, άλλοι ισχυρότεροι και πιο άμεσοι που την υποχρεώνουν να παρουσιάζει αυτό το λεκτικό «προσωπείο» αισιοδοξίας με καθαρό στόχο να καθησυχάσει τις αγορές. Και ο λόγος είναι συγκεκριμένος.

Η Κομισιόν μέσα στο τρίτο τρίμηνο πρέπει να μαζέψει λεφτά, πολλά λεφτά, αλλιώς κανένας στον ευρωπαϊκό νότο δεν πρόκειται να δει τι χρώμα έχουν τα ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης… Σε λίγες εβδομάδες η Κομισιόν αρχίζει να βγαίνει στις αγορές για να μαζέψει πολλές δεκάδες δις ευρώ, τα οποία τα περιμένουν στην Αθήνα, την Ρώμη, την Μαδρίτη και αλλού. Το ίδιο συμβαίνει και με την κυβέρνηση Ντράγκι που πρέπει να πάρει από τις αγορές πολλές δεκάδες δις ευρώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Το ίδιο και η Ισπανία , η Γαλλία, η Πορτογαλία. Τι νομίζεις ότι θα μπορούσε να συμβεί αν η ΕΚΤ αντί να δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει και στο τρίτο τρίμηνο σε τέτοια έκταση τα κρατικά και τα ιδιωτικά ομόλογα χρέους, έλεγε ότι επιστρέφει στα επίπεδα αγορών του πρώτου τριμήνου; Ξέρεις που θα μπορούσαν να βρεθούν οι αποδόσεις τους; Ξέρεις πόσα δις θα κόστιζε αυτό στους προϋπολογισμούς; Η ΕΚΤ έκανε αυτό που ήταν υποχρεωμένη να κάνει, να κρατήσει τις αποδόσεις και τα spreads όσο πιο χαμηλά μπορεί μέχρι να μαζευτούν τα λεφτά από τις αγορές.

Η Κομισιόν έχει πει για παράδειγμα ότι θα δανειζόταν μέσα στο 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης κάπου 70 δισ. ευρώ. Ξέρεις τελικά πόσα θα δανειστεί; Πάνω από 120 δισ. ευρώ και η Ιταλία χρειάζεται άλλα τόσα…».

«Μου λες δηλαδή ότι έχουν αφήσει τα του πληθωρισμού για όταν θα έχουν λύσει πρώτα το πρόβλημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης;», ρώτησε ο κ. Ψ.

«Λέει», πετάχτηκα εγώ, «ότι είναι Ιούνιος μήνας, έχουν περάσει 12 μήνες από τότε που συμφώνησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και λεφτά από αυτό δεν πρόκειται να δει κανένας αν η Κομισιόν δεν αρχίσει να μαζεύει φθηνά λεφτά για να τα στείλει στις Κυβερνήσεις να ξεκινήσει καμιά... μπουλντόζα».

«Αλήθεια είναι αυτό», επιβεβαίωσε το κ. Χ. «Μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις ξοδεύουν από τα ελλείμματά τους και δανείζονται με την βοήθεια της ΕΚΤ για να τα καλύψουν. Λεφτά από το Ταμείο κανείς δεν έχει δει ακόμα και δεν θα δει αν η Κομισιόν δεν βγει να τα μαζέψει... Και αυτό το ξέρουν τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Ρώμη. Και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Όταν τα λεφτά του Ταμείου αρχίσουν να φτάνουν στις πρωτεύουσες τότε και η Λαγκάρντ θα αλλάξει... λεξιλόγιο. Το πότε θα γίνει αυτό θα μπορούμε να το πούμε όταν αρχίσουν να φτάνουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο. Ίσως και από τον Σεπτέμβριο. Τότε η ΕΚΤ θα βάλει στο τραπέζι και τον πληθωριστικό κίνδυνο και το tapering...».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:17

Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα πόλης για το 2026

15:15

Τραμπ: «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία»

15:11

Μητσοτάκης από Β. Εύβοια: Με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων γίνεται μια κοσμογονία έργων

15:05

ΕΕ-Ουκρανία: Υπογραφή συμφωνίας σύμπραξης για την παραγωγή drones

15:00

Ο Γιάννης Αμανατίδης νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

14:59

BlackRock: Ιστορικό υψηλό στα υπό διαχείριση assets - Στα 15,3 τρισ. δολάρια το β’ τρίμηνο

14:57

Αλμπανέζι: Η Αυστραλία θα θεσπίσει νόμους για να πλαισιώσει την Τεχνητή Νοημοσύνη

14:51

Ο Μπάφετ παραδέχεται ότι ήταν λάθος του να μην επενδύσει από την αρχή στην Google

14:49

Bank of America: Επιστρέφει η διάθεση για ρίσκο – Στο επίκεντρο τράπεζες και κυκλικές μετοχές

14:46

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Ο ρόλος της κυβέρνησης ως μέτοχος στις εγχώριες τράπεζες έχει φτάσει στο τέλος

14:41

Ρεκόρ εσόδων και κερδοφορίας για Morgan Stanley στο β΄ τρίμηνο

14:31

Διεθνής πλατφόρμα ΑΙ συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών - Επικεφαλής του έργου δύο Έλληνες επιστήμονες

14:25

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Με εντολή εισαγγελέα αποφασίστηκε η αποκομιδή των μπάζων

14:23

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στα εργοστάσια της Καλλιμάνης στο Αίγιο

14:20

Θεοδωρικάκος: «60.000 νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία τα τελευταία έξι χρόνια»

14:19

EΣΠ: Εξοντωτικό όσο ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης το πραγματικό κόστος συμμόρφωσης των ΜμΕ

14:19

Αφγανιστάν: Οι αναγκαστικοί γάμοι κοριτσιών και η εμπορία παιδιών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης

14:13

Η EE παρατείνει την υποδοχή ουκρανών προσφύγων, αποκλείει τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία

14:06

ΓΓΕΚ: Πρόσκληση για τον συμψηφισμό clawback με δαπάνες Ε&Α και επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ έως το 2027

14:06

CrediaBank: Πέρασαν οι μετοχές του placement μέσω του ΧΑ

14:00

Η Γαλλία βιώνει μια «πολύ ανησυχητική» ξηρασία - Περιορισμοί χρήσης του νερού σε 99 περιοχές

13:56

Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

13:54

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν μετά τις επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ στον Κόλπο

13:52

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος και ο 24χρονος για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

13:48

Ολοκλήρώθηκε η επεξεργασία νομοσχεδίου για ΤΝ - Αύριο η ψήφισή του από την Ολομέλεια

13:45

ΑΑΔΕ-ΔΕΟΣ: Φρένο σε παράνομα συμπληρώματα διατροφής στην Αττική - Φοροδιαφυγή άνω των 200.000 ευρώ

13:45

Κικίλιας: Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται με πραγματικούς και ειλικρινείς δεσμούς

13:44

Ιταλία: Συνεργάτες της Μελόνι διαψεύδουν ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης

13:33

Ισραήλ: Στρατιώτης καταδικάστηκε για την αποστολή βίντεο αναχαίτισης πυραύλων σε Ιρανό πράκτορα

13:29

Erste: Προσωρινή η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, ανάκαμψη από το 2027