ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Μια ευχή που κρύβει …πληγή

Γιάννης Αγγέλης
29-04-2021 | 07:32
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Παρότι παίχτηκε το αν τελικά θα βρεθεί η παρέα και την Μ. Εβδομάδα, αποφασίσαμε να βρεθούμε. Αλλά σε άλλο τόπο.

Αυτή την φορά ο κ. Χ μας υποδέχθηκε στην μικρή αλλά γεμάτη λουλούδια βεράντα του στην πίσω πλευρά του σπιτιού.

Το περιβάλλον ήταν τόσο όμορφο, που ο κ. Ψ ομολόγησε ότι... ζηλεύει τον κ. Χ για τον μικρό του κήπο στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας.

Οι καφέδες ήρθαν αμέσως λες και μας περίμεναν.

Όμως η καλή διάθεση και των τριών χάλασε γρήγορα μόλις ο κ. Χ μας ενημέρωσε για ένα κοινό μας φίλο ο οποίος ήταν εδώ και 3 εβδομάδες στο νοσοκομείο χτυπημένος από τον covid και η κατάστασή του απότομα επιδεινώθηκε.

Χρειάσθηκε ΜΕΘ, αλλά οι διαθεσιμότητες ήταν τέτοιες που υποχρέωσαν τους γιατρούς να τον διασοληνώσουν σε ένα θάλαμο αυξημένης προστασίας εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε ο κ. Χ αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητές του να «επιστρέψει» είναι πλέον μειωμένες αν δεν βρεθεί θέση σε κανονική ΜΕΘ…

«Τέλος πάντων» ψιθύρισε ο κ. Ψ, «ελπίζω ο Μάκης να σταθεί τυχερός και αυτή την φορά». Ο φίλος μας πριν από δύο χρόνια, είχε κλείσει πενταετία από την θεραπεία καρκίνου στο παχύ έντερο…

Σιωπηρά και χωρίς ανάγκη συνεννόησης μετά από αυτά, η κουβέντα γύρισε στα οικονομικά και στην πολιτική.

Αφού τα είπαμε και συμφωνήσαμε ότι οι φήμες για εκλογές είναι εκτός τόπου και χρόνου, ο κ. Ψ στράφηκε προς εμένα για να με ρωτήσει την γνώμη μου για το αν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να… μοιράζει λεφτά ή θα τολμήσει να κάνει το πρώτο βήμα για αλλαγές.

Η ανησυχία του όπως μας εξήγησε ήταν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο και «κοπεί» το PEPP τον Μάρτη του 2022 η κατάσταση θα γίνει πολύ άσχημη, αν σκεφτεί κανείς ότι και φέτος δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί η Λαγκάρντ, παρά τις πιέσεις που δέχεται το Συμβούλιο ειδικά τώρα που θα σηκώσει κεφάλι και ο πληθωρισμός, να κάνει τόσο γρήγορα πίσω» απάντησα στον κ. Ψ. «Κανείς δεν αντέχει χωρίς το PEPP, ο ασθενής είναι ακόμα στην ΜΕΘ, δεν γίνεται να του μειώσεις την παροχή οξυγόνου, ότι και να λένε Κεντρικοί Τραπεζίτες όπως ο Κλάους Κνότ ή ο Βάινταν…» σχολίασα στο ερώτημα του κ. Ψ. «Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να κοπεί έτσι εύκολα το PEPP και η κατ’ εξαίρεση επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων σ’ αυτό» πρόσθεσα, «γιατί γι΄ αυτό φαντάζομαι ότι ρωτάς».

Ο κ. Χ μας κοίταξε πρώτα εμένα και μετά τον κ. Ψ και μας άφησε με το στόμα ανοικτό με όσα είπε στην συνέχεια.

«Μα τι λέτε, αυτό το θέμα έχει «λυθεί» εδώ και μερικούς μήνες από όσα έχω ακούσει εγώ. Η διατήρηση της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων στις αγορές της ΕΚΤ, θα διασφαλισθεί όταν έρθει η ώρα με ένα μικρό δάνειο από τον ESM (σ.σ. PCCL, ECCL). Από όσα έχω ακούσει από αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα ένα μικρό δάνειο από τον ESM με την συνοδεία βέβαια του εποπτικού MOU, θα εξασφαλίσει την απαραίτητη εγγύηση για την ΕΚΤ όσο αφορά τα ελληνικά ομόλογα… Απ’ όσο ξέρω αυτό είναι μία σιωπηρή συμφωνία που θεωρείται μάλλον δεδομένη».

Εγώ έμεινα για λίγο άφωνος με αυτό που άκουσα. Ο κ. Χ έδειχνε ότι δεν είχε αντιληφθεί την έκπληξη που είχε προκαλέσει, αλλά μάλλον από μέσα του το διασκέδαζε…

Όταν αποφάσισα να μιλήσω, τον κοίταξα στα μάτια και είπα «καταλαβαίνεις βέβαια ότι αυτό που είπες είναι …τεράστια είδηση, με εκρηκτικό πολιτικό ενδιαφέρον. Ξέρω ότι δεν πετάς εύκολα κουβέντες και μάλιστα τέτοιας σημασίας, αλλά θα μου επιτρέψεις να κρατήσω τις επιφυλάξεις μου για την αξιοπιστία αυτού που σου το είπε. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, αν δεν το διασταυρώσω ο ίδιος…».

Ο κ. Χ κούνησε το κεφάλι του και γύρισε την κουβέντα στο αγαπημένο του θέμα, το νέο πρόγραμμα κρατικών δαπανών του Μπάϊντεν ύψους 1,8 τρις δολ.. Η κουβέντα ζωήρεψε, αλλά που και που έπιανα το βλέμμα του κ. Ψ να με κοιτάζει διερευνητικά. Προφανώς για τον κεραυνό που είχε εξαπολύσει το κ. Χ λίγα λεπτά πριν και τώρα έκανε σαν να μη συμβαίνει τίποτα…

Υστερόγραφο

Για τους φίλους αναγνώστες που για πρώτη φορά ασχολούνται με το Οικονογράφημα οι ακόλουθες διευκρινίσεις είναι χρήσιμες.

Πολλές φορές το «Οικονογράφημα» αντί της μορφής του οικονομικού σχολίου θα έχει την μορφή ενός χρονογραφήματος ή καλύτερα ενός διαλόγου ανάμεσα σε τρία πρόσωπα.

Πρόκειται για τους κ.κ. Χ και Ψ μαζί με τον γράφοντα.

Ο κ. Χ είναι ένας παλιός τραπεζίτης, από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης, χωρίς εμμονές, αξιόπιστος πάντα όσο αφορά τις πληροφορίες και τις αναλύσεις του, ένας παλιός τραπεζίτης που έχει μεν αποσυρθεί από την ενεργό εμπλοκή στον τραπεζικό τομέα, αλλά δεν έχει χάσει τις σημαντικές επαφές του με τον χώρο αυτό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Φρανκφούρτη, την έδρα της ΕΚΤ.

Ο κ. Ψ είναι ένα πρόσωπο που μπήκε με καθυστέρηση στην παρέα και προέρχεται από τον χώρο του Σύριζα. Ο κ. Ψ απογοητεύθηκε από την μεγάλη στροφή του Σύριζα το 2015 και αποχώρησε από τα …κομματικά. Δεν έπαψε όμως και αυτός να διατηρεί τις πολύ καλές του επαφές με τα ηγετικά στελέχη του Σύριζα.

Την παρέα συμπληρώνει ένας δημοσιογράφος ο οποίος αν και έχει διατρέξει περισσότερα από 30 χρόνια στο δημοσιογραφικό περιβάλλον, αποφεύγει να εμπλέκεται με τα επιτελεία των ΜΜΕ και παραμένει επιφυλακτικός. Η εμπειρία του έχει «θρέψει» την επιφυλακτικότητά του τόσο που μερικές φορές να γίνεται αντιπαθής στους συνομιλητές του. Αντιπαθής, αλλά όχι αναξιόπιστος. Παραμένει κατά κάποιο τρόπο ενεργός – «είναι το χούι μου» όπως συνηθίζει να λέει – και δεν έχει την ίδια υπογραφή με τον γράφοντα. Αυτή η διευκρίνιση είναι αναγκαία προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

Αυτή η παρέα των τριών, με τις ιδιοτροπίες τους, τα καβγαδάκια τους, τις αναπάντεχες μερικές φορές αποκαλύψεις τους, αλλά κυρίως με την αντίληψή τους για τα όσα γίνονται και κυρίως τα όσα πρόκειται να γίνουν, θα μας κάνουν συντροφιά δύο φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη πρωί, από τις γραμμές του Insider.gr.

Καλώς βρεθήκαμε λοιπόν και πάλι μαζί !

Γιάννης Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:00

Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στην Θεσσαλία

14:56

Πλημμύρες στη Ρωσία: Εντολή εκκένωσης σε περιοχές της επαρχίας Κουργκάν

14:30

Μενδώνη: Το 2024 αφιερωματικό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα

14:19

Δένδιας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος

13:55

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η εκδήλωση «Open Day στο Σύνταγμα

13:28

Κοντογεώργης: Να μην επιτρέψουμε την αναβίωση του λαϊκισμού

13:04

Συντάξεις: Μικρότερα ποσά και αργότερα θα λαμβάνουν οι Έλληνες - Στοίχημα η ενίσχυση γεννήσεων και εισοδημάτων

12:58

Τριαντόπουλος: 260 εκατ. δόθηκαν σε δικαιούχους κρατικής αρωγής τα τελευταία τρία χρόνια

12:37

Στον Άγιο Δημήτριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Στέλνουμε μήνυμα συσπείρωσης και νίκης»

12:28

FAZ: Ιράν και Ισραήλ φαίνεται να απεύχονται την κλιμάκωση

12:11

Εντοπίστηκε κουτί με 200.000 πλαστά δολάρια σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

11:58

Κασσελάκης: Ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

11:37

Συστήνονται Αγροτικά Τμήματα σε 45 Επιμελητήρια

11:30

Μαρινάκης: O Κασσελάκης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Βελόπουλο - Μια νέα μητέρα παίρνει πλέον 10.000 ευρώ

11:08

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

10:56

Περιοδεία Κασσελάκη σε νησιά του Αιγαίου

10:51

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη

10:34

Wella Hellas: Από πού προήλθε η ισχυρή ανάπτυξη τζίρου 46% - Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

10:20

Σπανάκης: Η 6ημερη εργασία μπορεί να υπάρξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

10:04

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Γάζα

09:48

Επιχειρήσεις: Κίνητρα για συγχωνεύσεις και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών - Δύο παρεμβάσεις για την ανάπτυξη

09:28

Σκύρος: Πρόταση για τη ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

09:21

Θέμα χρόνου η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τον Νίγηρα

09:15

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα

09:00

Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε στρατιωτική βάση νότια της Βαγδάτης

08:41

Υποβαθμίζει την επίθεση ο ΥΠΕΞ του Ιράν- Κάνει λόγο για «παιδικά παιχνίδια» και όχι drones

08:26

ΕΤΑΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το Tae Kwon Do – Επανασχεδιασμός και νέο εγχείρημα αξιοποίησης

08:24

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

08:18

Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την απάντηση του Ισραήλ - Γιατί οι τιμές αντιστέκονται στον γεωπολιτικό κίνδυνο

08:12

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – Κικίλιας: Η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε