INSIDE OUT

Οι δύο ψυχούλες του ΠΑΣΟΚ - Ένα νέο Lab γεννιέται στον προοδευτικό χώρο - Η βελόνα

Μαρία Νταλιάνη
23-09-2025 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι δύο ψυχούλες του ΠΑΣΟΚ - Ένα νέο Lab γεννιέται στον προοδευτικό χώρο - Η βελόνα

Καθώς όλα τα ελληνικά φώτα είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχει απόψε στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Ερντογάν, στρέφω τους προβολείς του Μαντείου σε συναντήσεις ζουμερές, πασοκικές που γαργαλάνε το ενδιαφέρον και τροφοδοτούν με αλατοπίπερο την πολιτική αντζέντα: Η Τέχνη ενώνει, είναι γεγονός, αλλά είναι δυνατό να ενώνει τόσο πολύ;

Ως φιλότεχνος και Δήμαρχος της Πόλης που φιλοξενεί την Art Athina βρέθηκε ο Χάρης Δούκας στο Ζάππειο. Πολλοί κι εκλεκτοί καλλιτέχνες, αλλά σαν μαγνήτης τον τράβηξε η παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου.

«Είμαστε οι δύο ψυχές του ΠΑΣΟΚ!» της είπε πηγαίνοντας κοντά. Η Αννα δεν τα ‘χασε.

«Μπορεί στο μέλλον να γίνουμε μία» φέρεται να απάντησε σε μια εκδοχή, ή «Θέλεις να γίνουμε μία;» σε άλλη.

Οι δυο ψυχές του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης και η Άννα, η Άννα και ο Χάρης, φωτογραφήθηκαν μαζί, και η συνάντηση εμφανίζεται και στα σόσιαλ της κ. Διαμαντοπούλου με σιβυλλικό μήνυμα.

«Φεύγω με έμπνευση και πίστη ότι η τέχνη μπορεί να ανοίγει δρόμους, να ενώνει, να προκαλεί μαγεία».

Κάτι νέο γεννιέται

Μαγεία όμως δεν προκαλεί μόνο η Τέχνη, αλλά ενίοτε και η πολιτική. Κι εκεί που η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το αν και πότε θα κάνει κόμμα ο Αλέξης, που το πάει η Καρυστιανού, κι αν θα το τολμήσει ο Σαμαράς, τσουπ πετιέται μέσα στη νύχτα της Δευτέρας η ανακοίνωση για την ίδρυση ενός πολιτικού think tank από εκεί που δεν το περιμένεις.

Το Progressive Lab!

Προοδευτικά

Με συντονιστή τον πρώην υπουργό και τέταρτο κατά σειρά ευρωβουλευτή (πρώτος επιλαχών) του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, Φίλιππο Σαχινίδη, το νέο think tank «δημιουργήθηκε με έναν σκοπό. Την επανανοηματοδότηση των προοδευτικών θέσεων και προτάσεων που στοχεύουν στην οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική κινητική ανοδικότητα».

Η είδηση είναι φρέσκια αλλά σίγουρα θα δημιουργήσει αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ένα ερωτηματικό είναι πως θα υποδεχτεί η Χαριλάου Τρικούπη του Ανδρουλάκη το Progressive Lab, «το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εργαστήριο παραγωγής ιδεών και πολιτικών προτάσεων». Και δίνει «προτεραιότητα στη διατύπωση προτάσεων Πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών: την επισφάλεια, τις κοινωνικές ανισότητες, την κλιματική κρίση, την τεχνητή νοημοσύνη, το δημογραφικό, το μεταναστευτικό».

Θα το αγκαλιάσει ζεστά, όπως έχει κάνει π.χ. με το Δίκτυο της υπεύθυνης Προγράμματος του κόμματος (Άννα Διαμαντοπούλου); Θα το σνομπάρει; Κάτι άλλο;

Πρόσωπα

Το Lab δεν είναι αδιάφορο. Ο Σαχινίδης παρ’ ότι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται περίπου ως εσωκομματικός εχθρός από την ηγετική ομάδα. Στις κάλπες πριν από έναν χρόνο, φέρεται να στήριξε απαλά τον Χάρη Δούκα, με τον οποίο αγκαλιάζεται καλλιτεχνικά σήμερα η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία εισπράττει με ταπεινότητα συγχαρητήρια σε τηλεοπτικές εκπομπές για το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος.

Στο ΠΑΣΟΚ όλα μπερδεύονται γλυκά, το ίδιο και στου Σαχινίδη. Στην Επιστημονική Επιτροπή μετέχει ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης,

ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επί Αλέξη Τσίπρα, και ο Θόδωρος Μητράκος ο οποίος τοποθετήθηκε στην ΤτΕ επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο Θοδωρής Κουτμερίδης γιος του πρώην βουλευτή Στάθη Κουτμερίδη επί ΓΑΠ.

Ενώ στην Οργανωτική Επιτροπή ξεχωρίζει ο πολύ γνωστός στα πασοκικά Θανάσης Σερέπας, ο άνθρωπος πίσω από την μάχη του σταυρού στην τότε Ανατολική Αττική που έδινε ο αείμνηστος Θόδωρος Πάγκαλος.

ΠΑΣΠ Ξάνθης

Αν υπάρχει ένα κερασάκι στην τούρτα του Lab αυτό είναι αναμφισβήτητα ο Θάνος Βαβάτσικος. Ο Γραμματέας της ΠΑΣΠ Ξάνθης που διαδέχτηκε τον Χρήστο Σπίρτζη (ναι, τόσο βαθιά σας πάω στα πασοκικά), και τον οποίο έφαγε, με κομψό τρόπο εννοείται, ο Νίκος Ανδρουλάκης την εποχή του νόμου Αρσένη ξεκινώντας την πολιτική του καριέρα ως νεαρό στέλεχος.

Ο Σαχινίδης παίζει τολμηρά και δεν του το ‘χα.

Α! Μην το ξεχάσω. Η παρουσία Κουτεντάκη κρύβει κι ένα ρεκόρ: Ο ίδιος μετέχει σ’ ένα think tank και η σύζυγός του σε ένα άλλο: Στο ΕΝΑ του Δραγασάκη. Προφανώς δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, τουλάχιστον όχι από το Μαντείο που είναι υπέρ της κυκλοφορίας των ιδεών και πληροφοριών σ' ένα σπιτικό.

Η βελόνα

Μακριά από Ινστιτούτα και think tank, αλλά κοντά στο λαό, ο Παύλος Γερουλάνος βρέθηκε στην Αριδαία της Πέλλας. Αφού εξήρε την εμφάνιση του Προέδρου στη ΔΕΘ, μίλησε για την ανάγκη αυτή να μεταφραστεί σε πολιτικό κέρδος. «Υπάρχει κενό στην κοινωνία και πρέπει να το γεμίσουμε» τόνισε. Και παρότρυνε τα τοπικά στελέχη -κι όχι μόνο-, «όλοι μαζί να οργώσουμε την Ελλάδα, να κουνηθεί η βελόνα για να έχουμε την ελπίδα να ανατρέψουμε το σκηνικό».

Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο Γερουλάνος, πάντως η δημοσκοπική βελόνα του ΠΑΣΟΚ, είτε ανεβαίνουν, είτε κατεβαίνουν τα κόμματα γύρω του, παραμένει κολλημένη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:39

Παπουτσάνης: Στα 1,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο 2026

20:26

Wall Street: Η SEC προτείνει κατάργηση των τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων

20:12

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από τις ρωσικές επιθέσεις σε Ζαπορίζια και

20:04

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ξεκινά συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

19:56

Βουλγαρία: Η πρόεδρος Γιότοβα θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο PB του Ράντεφ

19:47

Κορκίδης: Τα τρία σύνθετα σενάρια του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

19:45

Τραμπ: «Το Ιράν πρέπει να φερθεί έξυπνα και να υψώσει λευκή σημαία»

19:30

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο το Ιράν

19:20

Δεσμευτική συμφωνία της Theon για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της γαλλικής Merio

19:13

Ρωσία: Κάθειρξη 12,5 ετών με την κατηγορία της προδοσίας σε δύο ειδικούς στην υπερηχητική τεχνολογία

19:10

Σκληρό σιτάρι 2026: Η ψευδαίσθηση του πολεμικού premium και η σιωπηρή παγίδα της Άγκυρας

19:08

Χατζηδάκης: Πέντε αριστοτελικές αρχές απέναντι στα άκρα και τις ακρότητες

19:04

Έρευνα: 1 στους 2 νέους στην Ευρώπη χρησιμοποιούν ΑΙ chatbot για πολύ προσωπικά ζητήματα

19:01

Πιερρακάκης: «Η Ευρώπη να περάσει από την ανθεκτικότητα στην επίθεση»

18:57

Ιορδανία: Τέλος η πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες με απόφαση των αρχών

18:44

Θεοδωρικάκος προς ΠΑΣΟΚ: «Μη λέτε ψέματα, ψηφίστε το νομοσχέδιο προστασίας των καταναλωτών»

18:29

Νέα ιρανική επίθεση στα ΗΑΕ - «Σοβαρή κλιμάκωση»

18:19

ΧΑ: Ώθηση στον Γενικό Δείκτη από τράπεζες και blue chips

18:11

Λαγκάρντ: «Καμπανάκι» για την Ευρώπη η εκτίναξη των τιμών ενέργειας

18:06

Ισπανία: «Καμία απόφαση» για ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου με τα κρούσματα χανταΐού

17:56

Ιράν: Πυρκαγιά ξέσπασε σε εμπορικό κέντρο δυτικά της Τεχεράνης - Άγνωστα τα αίτια

17:52

Μπλε Κέδρος: Μέρισμα ύψους 0,16 ευρώ/μετοχή - Από 6/5 η αποκοπή

17:48

Η Φλώρινα επανασυνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

17:46

Δύο νεκροί από αμερικανικό πλήγμα σε σκάφος στον ανατολικό Ειρηνικό ύποπτο για διακίνηση ναρκωτικών

17:41

Γκίλφοϊλ: «Στην Ελλάδα εντός του 2026 ο Τραμπ»

17:39

ΕΕΑ για 4ήμερη εργασία: Να δρούμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της ΜμΕ

17:18

Ισραηλινό δικαστήριο παρατείνει την κράτηση δύο ακτιβιστών του «Στολίσκου για τη Γάζα»

17:08

Γολγοθάς η μεταβίβαση ακινήτου: Έως 213 ημέρες στη Θεσσαλονίκη - Πόσο θέλει η έκδοση άδειας

17:06

Στο ΔΣ του αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας Ηλεκτρικής Ενέργειας (EPRI) ο Γεώργιος Στάσσης

17:04

Ρωσία: Το διυλιστήριο Κιρίσι διέκοψε την επεξεργασία πετρελαίου μετά από επίθεση ουκρανικών drones