INSIDE OUT

Αγωνία για τη Σαντορίνη - Όλα για όλα στην Προανακριτική το ΠΑΣΟΚ - Σαρακηνιές και ΝΟΚ, άφαντος ο Ταγαράς

Μαρία Νταλιάνη
07-02-2025 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγωνία για τη Σαντορίνη - Όλα για όλα στην Προανακριτική το ΠΑΣΟΚ - Σαρακηνιές και ΝΟΚ, άφαντος ο Ταγαράς

Δύσκολες μέρες και νύχτες για Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη, Ίο και τα γύρω νησιά. Ο πρωθυπουργός άνευ απροόπτου θα βρεθεί στην περιοχή, ενώ οι εμφανίσεις των σεισμολόγων έχουν πυκνώσει. Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε χθες ότι «ο σεισμός των 5.2 Ρίχτερ επιβεβαίωσε την άποψή μου ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό;». Και μέσα στην μεγάλη αγωνία, εμφανίστηκε στα ΜΜΕ και Τούρκος σεισμολόγος, ο οποίος υποστήριξε κόντρα σε όλους τους άλλους, ότι δεν πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς, αλλά για διεργασίες του ηφαιστείου της Σαντορίνης! Πάντως ακόμα και στο Ισραήλ λαμβάνουν μέτρα για τυχόν τσουνάμι.

Επίθεση Ανδρουλάκη

Με φόρα κινείται στο πολιτικό σκηνικό και το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να περάσει στην αντεπίθεση με αιχμή τα Τέμπη. Την Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος- η πρώτη συνεδρίαση Οργάνου του κόμματος μετά από πάαααρα πολλούς μήνες. Η συνεδρίαση έρχεται μετά από την υποβολή του αιτήματος για Προανακριτική Επιτροπή, η οποία ήδη απομάκρυνε τον υφυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο από την κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης δεν κρύβει την ικανοποίησή του και επιχειρεί να εμφανίσει την κίνηση ως άλλη μια πρωτοβουλία με την οποία το ΠΑΣΟΚ «τρώει» κεντρικό πολιτικό στέλεχος.

Ψυχική συνδρομή

Στις επάλξεις και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλάς, ο οποίος με την ιδιότητα του δικηγόρου, εξηγεί τι σημαίνει ο όρος «ψυχική συνδρομή», για την οποία το κόμμα του κατηγορεί τον υφυπουργό Τριαντόπουλο στα Τέμπη: «Πρόκειται για νομική ορολογία. Για να το καταλάβουν, λοιπόν, εφόσον δεν το γνωρίζουν στη Νέα Δημοκρατία, είναι όταν είμαι στον τόπο του εγκλήματος και μπορεί να κριθεί ότι ενίσχυσα την απόφαση του δράστη να εκτελέσει το αδίκημα».

Η σύνδεση -κατά το ΠΑΣΟΚ - είναι ότι ο Τριαντόπουλος, με την παρουσία του, ενίσχυσε τα όργανα να μπαζώσουν/απομακρύνουν/συγκαλύψουν/αποκρύψουν στοιχεία του ατυχήματος που οδηγούσαν σε αποκαλύψεις.

Και ο Καρχιμάκης

Στις επάλξεις και ο άλλος νομικός που ανήκει στον στενό πυρήνα του Προέδρου Ανδρουλάκη, ο Λευτέρης Καρχιμάκης. Όπως είπε (ΣΚΑΪ), υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που η κυβέρνηση κάνει το παν για να μην λάβουν απάντηση, να μην βγουν στοιχεία. Γι’ αυτό έστειλε στα Τέμπη τον υφυπουργό αρμόδιο για τις κλιματικές καταστροφές ως μη όφειλε. «Ήταν παρόν σε δύο συσκέψεις» θυμίζει ο κ. Καρχιμάκης, στο πρόσωπο του οποίου πολλοί βλέπουν τον επόμενο Γραμματέα του κόμματος (μαζί με Γλαβίνα, και λιγότερο πλέον, Μήλη).

Μετωπική

Η σύγκρουση κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ με αφορμή την Προανακριτική για Τριαντόπουλο είναι σφοδρή. Από πλευράς κυβέρνησης το βάρος σηκώνουν εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μαρινάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Ρωμανός, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ Γ. Σμυρλής. «Θα κριθεί για την αρμοδιότητα που είχε, όχι αυτή που φαντάζεται το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κυλιστούμε στην λάσπη» είπε ο τελευταίος (ΣΚΑΪ).

Σαρακηνιές

Η περίοδος δεν είναι καλή για την κυβέρνηση. Τέμπη, και πιθανότητα μεγάλης καταστροφής στη Σαντορίνη, ήρθαν κι έδεσαν με την αποκάλυψη για κατασκευή ξενοδοχείου

στο Σαρακήνικο της Μήλου.

Για το θέμα βγήκε ο υπουργός Σκυλακάκης, αναδεικνύοντας άλλη μια φορά το απόλυτο μπάχαλο στη λειτουργία των πολεοδομιών και την κατάσταση φαρ ουέστ σε ότι αφορά τους κανόνες δόμησης στη χώρα.

Όπως εξήγησε, ναι μεν ο επιχειρηματίας έλαβε από κάθε αρμόδια υπηρεσία ότι άδεια έπρεπε να λάβει, αλλά μπορεί εκ των υστέρων να έρθει ένας χωρικός σχεδιασμός στο νησί και να βγει παράνομο το ξενοδοχείο!

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση, πώς ένας ξένος επενδυτής να έρθει σ’ αυτή την χώρα, ο υπουργός σιώπησε. Όμως όπως είναι γνωστό, αρμόδιος για τα θέματα αυτά είναι ο άρχοντας της Πολεοδομίας και του ΝΟΚ υφυπουργός Ταγαράς, ο οποίος προτιμά να μην βγαίνει στα ΜΜΕ.

Τόσο ο επιχειρηματίας της Μήλου, όσο και όσοι έλαβαν άδεια να χτίσουν με το ΝΟΚ αλλά μετά τους άναψε κόκκινο το ΣτΕ, θα διεκδικήσουν και θα λάβουν αποζημιώσεις για το αλαλούμ. «2.000.000 τ.μ. είναι στον αέρα μετά την απαγόρευση του ΣτΕ για τους όρους δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού» είπε ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος επιμένει να μην κάνει πίσω στην ουσία του ΝΟΚ λέγοντας ότι «πρέπει να βρούμε τον μέσο δρόμο, να προστατεύσουμε ότι πρέπει να προστατευτεί και να συνεχίσουμε».

Επιστολή στην Πυθία

Ενίοτε οι άνθρωποι αδυνατούν να έρθουν στο Μαντείο. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ηλεκτρονικές επιστολές. Μια τέτοια έλαβα από την κ. Νιόβη Χριστοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτή της ΝΔ, με αφορμή τις αναφορές της περασμένης Πέμπτης την οποία και δημοσιεύω:

«Καταρχήν, σας ευχαριστώ που παρακολουθήσατε τη συζήτηση μου με τον εξαιρετικό κ. Ζαχαρό στο One. Το πλαίσιο της συζήτησης αφορούσε τις πρωτοβουλίες των γιγάντων της τεχνολογίας γύρω από την αντικειμενική πληροφόρηση (κυρίως το Facebook).

Κανένα παράπονο

«Θεωρώ ότι με παρερμηνεύσατε με τρόπο που δεν συνάδει με τις απόψεις μου και μεταφέρατε την άποψη μου για αποτελεσματική διατλαντική συνεργασία εκτός πλαισίου. Δεν έχω κανένα παράπονο από το κόμμα της ΝΔ και κανένα παράπονο γενικότερα. Αντίθετα, θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και εξαιρετική την στήριξη των συμπατριωτών μου δεδομένου ότι ήμουν η μόνη υποψηφιότητα από ΗΠΑ με στόχο να τιμήσω και να ενισχύσω την εκπροσώπηση της ομογένειας».

Βαρύ βιογραφικό

Επί τη ευκαιρία ας θυμηθούμε το βιογραφικό της κ. Χριστοπούλου την οποία οι ψηφοφόροι της ΝΔ, δεν έστειλαν στην ευρωβουλή. Έτσι δεν είχε την ευκαιρία να προταθεί για την Επιτροπή της ΕΕ «Ασπίδα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» η οποία θα έχει ως αποστολή να αξιολογήσει την υφιστάμενη και τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία και τα μέτρα της ΕΕ από κάθε πιθανή παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή σε εκλογές τις παρεμβάσεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, τις κυβερνοεπιθέσεις, το περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη.

Αντιθέτως, στην Επιτροπή αυτή θα μετέχει

ο Κύπριος Youtuber Φειδίας, μετά από πρόταση του γαλάζιου ευρωβουλευτή Φρέντυ Μπελέρη.

Τι πιο λογικό;

Ποια είναι

Η Νιόβη Χριστοπούλου είναι νομικός Αθηνών, ΝΥ και Ουάσιγκτον. Σταδιοδρόμησε ως νομική σύμβουλος στην Amazon, στον τομέα των παγκόσμιων συστημάτων πληρωμών (fintech). Η μητρική της γλώσσα είναι τα ελληνικά και μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο του Leuven, ενώ έκαμε και δεύτερο στάδιο μεταπτυχιακών, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Ασχολείται συστηματικά με τις διατλαντικές πολιτικές, ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, ειδικά στους τομείς της ασφάλειας και της ηθικής διακυβέρνησης, σε ολόκληρο το φάσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και με ζητήματα δεοντολογίας και ορθών πρακτικών στη διαχείριση των δεδομένων, τις ψηφιακές πολιτικές κ.λ.π.

Αλλά δεν είναι Youtuber!

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:40

Συρία: Η εκεχειρία με τους Κούρδους έληξε, χωρίς επίσημη ανακοίνωση για την παράτασή της

22:00

Η Ελίζαμπεθ Χολμς ζητά πρόωρη αποφυλάκιση από τον Τραμπ

21:32

Γαλλία: Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ζητά μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος

20:55

Συνομιλίες για την Ουκρανία: Την επόμενη Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι ο επόμενος γύρος

20:51

Ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε τους «πολύ γενναίους» Βρετανούς στρατιώτες» μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του

20:43

Γαλλία: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις του Τραμπ για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

20:29

Αναβολή των Ασιατικών Χειμερινών Αγώνων 2029 – Πλήγμα για τις αθλητικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας

20:03

S&P: Ευκολότερη η έναρξη νέων στρατιωτικών συγκρούσεων, πιο αβέβαιη η πρόσβαση σε αμυντικές τεχνολογίες

19:50

Γερμανός παράγοντας καλεί σε μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2026 λόγω Τραμπ

19:39

Κούβα: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας

19:22

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την ηγεσία της Fed;

18:48

Νεκρός άνδρας στη Μινεάπολη από πυρά ομοσπονδιακών – Δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό σε δύο εβδομάδες

18:29

Στα Καλάβρυτα, στο χιονοδρομικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

18:22

«Φέρτε πίσω τον χρυσό»: Γερμανοί οικονομολόγοι πιέζουν για απόσυρση από τα αμερικανικά θησαυροφυλάκια

18:03

Η Γερμανία και η Ιταλία υπενθυμίζουν στον Τραμπ τη θυσία των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν

17:54

Γιατί τα 60 θεωρούνται η πιο ευτυχισμένη ηλικία της ζωής μας, σύμφωνα με τους ειδικούς

17:43

Νέες συναντήσεις Ουκρανίας-Ρωσίας πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, λέει ο Ζελένσκι

17:35

Η Σιγκαπούρη «πέφτει με τα μούτρα» στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

17:17

BYD: Στόχος να πουληθούν 1,3 εκατομμύρια οχήματα εκτός Κίνας το 2026

17:02

Γ. Γεραπετρίτης για Συμβούλιο Ειρήνης: Είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών που προωθούν την ειρήνη

16:53

Ο Τραμπ απειλεί τον Καναδά με δασμούς 100%

16:35

Γερμανός ταξίαρχος: Το ΝΑΤΟ θέλει να δημιουργήσει μια «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία

16:10

Αυξημένα 24% τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών – «Όπλο» για συγκράτηση των τιμών

15:55

Αλβανία: Ενώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος θέλουν να σταματήσουν τουριστικό σχέδιο του γαμπρού του Τραμπ

15:33

Κραν Μοντανά: Έντονη διαμαρτυρία της Ιταλίας για την αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη του κλαμπ

15:16

Στο Ισραήλ οι αμερικανοί ειδικοί απεσταλμένοι για να συζητήσουν το μέλλον της Γάζας

14:59

Σε επιφυλακή 150 εκατ. Αμερικανοί λόγω χιονοθύελλας - 14 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14:44

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Βανς θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

14:29

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 1,2 εκατ. κατοικίες μετά το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών

14:18

DW: Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ