INSIDE OUT

Μασάζ για τα εθνικά από Γεραπετρίτη-Ντόρα - Αισθητικά αναβαθμισμένος Τσίπρας - Νίκος & Άννα: Και τώρα;

Μαρία Νταλιάνη
23-10-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μασάζ για τα εθνικά από Γεραπετρίτη-Ντόρα - Αισθητικά αναβαθμισμένος Τσίπρας - Νίκος & Άννα: Και τώρα;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δυο εβδομάδες και δύο μέρες νωρίτερα από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκίνησε τις ενημερώσεις των γαλάζιων βουλευτών για το πλαίσιο, τις προσδοκίες και τις κόκκινες γραμμές. Στο πλευρό Γεραπετρίτη, η έμπειρη και αεράτη Ντόρα, ανέλαβε να φτιάξει κλίμα κερνώντας σοκολατάκια για τα γενέθλια των διδύμων εγγονών, ενώ στην συνέχεια διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι από την εποχή του Εθνάρχη, αλλά και του Κώστα Καραμανλή του οποίου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών, πάντα γίνονταν συναντήσεις και συνομιλίες με τους Τούρκους.

Ουδεμία υπαναχώρηση

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ρητά ότι το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία είναι αυστηρά δομημένο, με μοναδικό θέμα την υφαλοκρηπίδα και γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Εφ’ όσον δεν υπάρξει κοινός τόπος στην ατζέντα δεν θα προχωρήσει τίποτα. Καμία υπαναχώρηση, ήταν το μήνυμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις του νυν και της πρώην ΥπΕξ και φέρεται να δήλωσε ότι καλύφθηκε πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος να πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση «και εσάς». Ο βουλευτής Χρυσομάλλης πάλι, δεν μίλησε καθόλου. Μόνο άκουγε.

Υπεβλήθησαν ακόμα ερωτήσεις για την επίσκεψη Ράμα και τις σχέσεις με Αλβανία, το περιστατικό στην Κάσο, την αξιοποίηση μικρών νησιών και το νέο χωροταξικό, τα θαλάσσια πάρκα (ξεκινούν αρχές του 2025), την τουρκοαιγυπταική προσέγγιση, και φυσικά για τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Τρεις ώρες κράτησε το γαλάζιο μασάζ.

Μίσος

Της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν θα έχουν προηγηθεί οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Και μετά υπάρχει ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρις ότου αναλάβει ο νέος, ή η νέα Πρόεδρος. Το κλίμα στην χώρα περιέγραψε με ζοφερά χρώματα ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας ( ΕΡΤNews, Σιακαντάρης).

Όπως είπε, ο διχασμός που υπάρχει στην Αμερική, δεν συγκρίνεται ούτε με το διχασμό που υπήρχε τη δεκαετία του ‘30, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πραγματικά αυτή δεν είναι η Αμερική που έχουμε συνηθίσει. Υπάρχει ένα μίσος. Ο Αμερικανός πολίτης εξαρτάται τι πιστεύει, ποιο κανάλι βλέπει, ποιον ακολουθεί στο Twitter, ακόμα και που πήγε σχολείο, για να αποφασίσει τι θα ψηφίσει».

Κάτι κινείται

Στον δικό μας μικρόκοσμο, τα πάθη έχουν τιθασευτεί. Το κλίμα είναι διαφορετικό, κι αυτό φαίνεται από κάθε λεπτομέρεια στον πολιτικό καμβά.

Χθες βράδυ, η γκράντε εκδήλωση για την οικονομία του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Θέατρο Πειραιά, δεν θύμιζε σε τίποτα εκδηλώσεις του παρελθόντος. Ούτε πολιτικά, ούτε, αισθητικά. Ο απελευθερωμένος Τσίπρας πέτυχε να μαζέψει όλο τον Συριζα, και πολλούς ακόμα

ενώ στην καλά δουλεμένη ομιλία του, έκανε αναφορές ακόμα και στον Σημίτη. Στο τέλος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση των πραγμάτων στην πολιτική σκηνή.

«Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται» είπε. «Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο «κανένας» συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ας έχουμε κατά νου, χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής».

Μπαράζ εκδηλώσεων

Η σημερινή μέρα είναι μέρα μπαράζ εκδηλώσεων.

Του Κασσελάκη

Του Πολάκη

Ενώ εκδήλωση έχει και η Νέα Αριστερά με ομιλητή τον Ευκλείδη.

Πόσους έχει το 9μελές;

Κι ενώ στον Συριζα, λόγω εσωκομματικής τρικυμίας ζουν στον αστερισμό των εκδηλώσεων, στο Πασοκ-Κιναλ ξεκίνησε η επόμενη μέρα.

Στην πρώτη συνεδρίαση του 9μελούς Συντονιστικού πολιτικού Κέντρου πάντως, μετρήθηκαν και δεν βγήκαν 8 (ο Γερουλάνος είναι στο κρεβάτι του πόνου, λόγω εγχείρησης).

Εκτός από τα στελέχη που ανακοινώθηκαν επισήμως, στο τραπέζι εμφανίστηκαν ο μεταβατικός Γραμματέας Σπυρόπουλος, το νέο δίδυμο της ενημέρωσης Τσουκαλάς και Μαρκογιαννάκη, ενώ υποθέτω βάσιμα ότι ο Γλαβίνας περνούσε τυχαία και του είπε ο Πρόεδρος: Θανάση μπες μέσα, μεταξύ μας είμαστε.

Η συνεδρίαση κύλησε ομαλά, καθώς ο καιρός δεν έχει κρυώσει τόσο πολύ ακόμα, κι έτσι το ρεύμα μεταξύ Νίκου Χριστοδουλάκη και Άννας Διαμαντοπούλου δεν έφερε παγετώνα. Μιλάμε για κάτι πολύ βαθύ, πασοκικό κι εκσυγχρονιστικό που τους ενώνει. Και πως τα φέρνει η μοίρα. Να συναντηθούν υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη για να φτιάξουν πρόγραμμα και στρατηγικό σχεδιασμό. Νομίζω καλύτερα πέρασε ο Νίκος στου Τσίπρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:54

Ευρωζώνη: Σε υψηλό τετραετίας το επενδυτικό κλίμα

11:51

ΕΕΑΑ: Αξιοποιήθηκαν 516 χιλ. τόνοι υλικών συσκευασίας το 2025 - Στο 151% του στόχου

11:42

Κεραμέως: Θέλουμε να καταργούμε φόρους και να αυξάνονται μισθοί και συντάξεις

11:35

Κικίλιας: «Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ιαπωνίας σε ναυτιλία, ναυπηγεία και λιμένες»

11:33

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής - «Βαρίδι» o κλάδος του αυτοκινήτου

11:27

ΟΗΕ: Οι δασικές πυρκαγιές και οι καύσωνες απειλούν την ποιότητα του αέρα και την υγεία των ανθρώπων

11:22

Novartis: Απέτυχε σε κλινική δοκιμή φάρμακο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα - Πτώση της μετοχής

11:10

Μαρινάκης: Μέχρι να κάνει κόμμα ο Σαμαράς δεν είναι πολιτικός μας αντίπαλος

11:05

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτική άνοδος με το βλέμμα στις τιμές του πετρελαίου

11:02

Ryanair κατά Κομισιόν: «Χάος το σύστημα ελέγχου εισόδου στην ΕΕ»

10:51

Η Νικαράγουα πάει τη Γερμανία στο Διεθνές Δικαστήριο για τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

10:50

Πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ορμούζ και επιτόκια

10:46

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για μέτρα ΔΕΘ: «Το πρώτο βήμα για μια ολοκληρωτική δικαίωση»

10:40

Καβάλα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ελαιοχώρι

10:31

Παπαθανάσης στο Insider: Δεν θα χαθεί ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα επόμενα βήματα για το τελικό αίτημα των 6,5 δισ.

10:29

Ιστορικό ρεκόρ στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Αύγουστο - Ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ επιβάτες

10:27

Goldman Sachs: Έως τα 120 δολάρια το πετρέλαιο εάν αυξηθούν οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

10:15

Χατζηδάκης: «Όσο ανεβαίνει η οικονομία θα ανεβαίνει και η στήριξη της κοινωνίας»

10:03

Όρμπαν για νίκη AfD: «Είναι μόνο η αρχή» - Ανησυχία σε Γαλλία, Πολωνία

09:44

ΕΣΠ για ΔΕΘ: Η αγορά περίμενε περισσότερα - Χρειάζεται σχέδιο για το επιχειρείν σήμερα

09:43

Ωνάσεια Σχολεία: Λήγουν την Τρίτη οι αιτήσεις για τη συμπληρωματική διαδικασία εισαγωγής

09:35

ΕΕΤ: Διαγραφή δανείων και 50.000 ευρώ στις οικογένειες των πιλότων του Phantom που συνετρίβη

09:25

Ουκρανία: Αναχώρησαν από το Κίεβο οι Αμερικανοί απεσταλμένοι μετά από συνομιλίες με τον Ζελένσκι

09:08

Παλιά σπίτια: Πότε η ηλεκτρική εγκατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη

09:06

Ο δισεκατομμυριούχος «εγκέφαλος» που «τρέχει» τη Λίβερπουλ

09:00

Ινδονησία: Επτά αεροδρόμια παρατείνουν το κλείσιμό τους εξαιτίας ηφαιστειακής έκρηξης

08:46

Το Ιράν θα κηρύξει «ζώνη απαγόρευσης» κοντά στα Στενά του Ορμούζ τις επόμενες ημέρες

08:38

Οι αγρότες μας δεν «καίγονται» στη δουλειά ούτε «πνίγονται» στα λεφτά, ας αναβαθμιστούν σε προστάτες του περιβάλλοντος

08:31

Πυρκαγιές: Γιατί η Ελλάδα έμεινε με γερασμένα Canadair - Τα κονδύλια και η ανανέωση του στόλου

08:26

Ο Τραμπ προτείνει να μετονομαστεί το Νέο Μεξικό σε «Νέα Αμερική»