INSIDE OUT

Μασάζ για τα εθνικά από Γεραπετρίτη-Ντόρα - Αισθητικά αναβαθμισμένος Τσίπρας - Νίκος & Άννα: Και τώρα;

Μαρία Νταλιάνη
23-10-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μασάζ για τα εθνικά από Γεραπετρίτη-Ντόρα - Αισθητικά αναβαθμισμένος Τσίπρας - Νίκος & Άννα: Και τώρα;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δυο εβδομάδες και δύο μέρες νωρίτερα από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκίνησε τις ενημερώσεις των γαλάζιων βουλευτών για το πλαίσιο, τις προσδοκίες και τις κόκκινες γραμμές. Στο πλευρό Γεραπετρίτη, η έμπειρη και αεράτη Ντόρα, ανέλαβε να φτιάξει κλίμα κερνώντας σοκολατάκια για τα γενέθλια των διδύμων εγγονών, ενώ στην συνέχεια διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι από την εποχή του Εθνάρχη, αλλά και του Κώστα Καραμανλή του οποίου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών, πάντα γίνονταν συναντήσεις και συνομιλίες με τους Τούρκους.

Ουδεμία υπαναχώρηση

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ρητά ότι το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία είναι αυστηρά δομημένο, με μοναδικό θέμα την υφαλοκρηπίδα και γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Εφ’ όσον δεν υπάρξει κοινός τόπος στην ατζέντα δεν θα προχωρήσει τίποτα. Καμία υπαναχώρηση, ήταν το μήνυμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις του νυν και της πρώην ΥπΕξ και φέρεται να δήλωσε ότι καλύφθηκε πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος να πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση «και εσάς». Ο βουλευτής Χρυσομάλλης πάλι, δεν μίλησε καθόλου. Μόνο άκουγε.

Υπεβλήθησαν ακόμα ερωτήσεις για την επίσκεψη Ράμα και τις σχέσεις με Αλβανία, το περιστατικό στην Κάσο, την αξιοποίηση μικρών νησιών και το νέο χωροταξικό, τα θαλάσσια πάρκα (ξεκινούν αρχές του 2025), την τουρκοαιγυπταική προσέγγιση, και φυσικά για τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Τρεις ώρες κράτησε το γαλάζιο μασάζ.

Μίσος

Της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν θα έχουν προηγηθεί οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Και μετά υπάρχει ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρις ότου αναλάβει ο νέος, ή η νέα Πρόεδρος. Το κλίμα στην χώρα περιέγραψε με ζοφερά χρώματα ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας ( ΕΡΤNews, Σιακαντάρης).

Όπως είπε, ο διχασμός που υπάρχει στην Αμερική, δεν συγκρίνεται ούτε με το διχασμό που υπήρχε τη δεκαετία του ‘30, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πραγματικά αυτή δεν είναι η Αμερική που έχουμε συνηθίσει. Υπάρχει ένα μίσος. Ο Αμερικανός πολίτης εξαρτάται τι πιστεύει, ποιο κανάλι βλέπει, ποιον ακολουθεί στο Twitter, ακόμα και που πήγε σχολείο, για να αποφασίσει τι θα ψηφίσει».

Κάτι κινείται

Στον δικό μας μικρόκοσμο, τα πάθη έχουν τιθασευτεί. Το κλίμα είναι διαφορετικό, κι αυτό φαίνεται από κάθε λεπτομέρεια στον πολιτικό καμβά.

Χθες βράδυ, η γκράντε εκδήλωση για την οικονομία του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Θέατρο Πειραιά, δεν θύμιζε σε τίποτα εκδηλώσεις του παρελθόντος. Ούτε πολιτικά, ούτε, αισθητικά. Ο απελευθερωμένος Τσίπρας πέτυχε να μαζέψει όλο τον Συριζα, και πολλούς ακόμα

ενώ στην καλά δουλεμένη ομιλία του, έκανε αναφορές ακόμα και στον Σημίτη. Στο τέλος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση των πραγμάτων στην πολιτική σκηνή.

«Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται» είπε. «Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο «κανένας» συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ας έχουμε κατά νου, χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής».

Μπαράζ εκδηλώσεων

Η σημερινή μέρα είναι μέρα μπαράζ εκδηλώσεων.

Του Κασσελάκη

Του Πολάκη

Ενώ εκδήλωση έχει και η Νέα Αριστερά με ομιλητή τον Ευκλείδη.

Πόσους έχει το 9μελές;

Κι ενώ στον Συριζα, λόγω εσωκομματικής τρικυμίας ζουν στον αστερισμό των εκδηλώσεων, στο Πασοκ-Κιναλ ξεκίνησε η επόμενη μέρα.

Στην πρώτη συνεδρίαση του 9μελούς Συντονιστικού πολιτικού Κέντρου πάντως, μετρήθηκαν και δεν βγήκαν 8 (ο Γερουλάνος είναι στο κρεβάτι του πόνου, λόγω εγχείρησης).

Εκτός από τα στελέχη που ανακοινώθηκαν επισήμως, στο τραπέζι εμφανίστηκαν ο μεταβατικός Γραμματέας Σπυρόπουλος, το νέο δίδυμο της ενημέρωσης Τσουκαλάς και Μαρκογιαννάκη, ενώ υποθέτω βάσιμα ότι ο Γλαβίνας περνούσε τυχαία και του είπε ο Πρόεδρος: Θανάση μπες μέσα, μεταξύ μας είμαστε.

Η συνεδρίαση κύλησε ομαλά, καθώς ο καιρός δεν έχει κρυώσει τόσο πολύ ακόμα, κι έτσι το ρεύμα μεταξύ Νίκου Χριστοδουλάκη και Άννας Διαμαντοπούλου δεν έφερε παγετώνα. Μιλάμε για κάτι πολύ βαθύ, πασοκικό κι εκσυγχρονιστικό που τους ενώνει. Και πως τα φέρνει η μοίρα. Να συναντηθούν υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη για να φτιάξουν πρόγραμμα και στρατηγικό σχεδιασμό. Νομίζω καλύτερα πέρασε ο Νίκος στου Τσίπρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

e-ΕΦΚΑ: Σε παραγωγική λειτουργία από 10/8 το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΚΕΑΟ

23:38

Η Βρετανία θα δώσει στην Ουκρανία την τεχνολογία για αντιμετώπιση ηλεκτρονικών παρεμβολών

23:24

Κρήτη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που αποσπούσε παράνομα ευρωπαϊκές ενισχύσεις

23:07

Wall Street: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή Fed και αποτελεσμάτων

22:54

Κικίλιας: «Το Λιμενικό στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια χιλιάδων επιβατών»

22:41

Αλβανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε δάνειο 302 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό του στρατού

22:29

Μακρόν για φωτιές: «Πρέπει να φυτέψουμε ένα δάσος προσαρμοσμένο στην κλιματική αλλαγή»

22:15

Παπασταύρου: Οι 700 οργανισμοί διαχείρισης νερού δεν είναι μοντέλο για το μέλλον

22:02

AtmoHub: Νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

21:48

Nέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών - Εννέα κατηγορίες επαγγελματικών κατηγοριών

21:40

Σε χαμηλό 10 ημερών το πετρέλαιο - Πτώση 8% για το Brent

21:22

Αυστρία: Η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες

21:09

Στο 7,875% το επιτόκιο για το ομόλογο 300 εκατ. ευρώ της AKTOR

21:05

Πτήση της Olympic Air επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω καπνού - Η ανακοίνωση της Aegean

21:02

Συνολικά 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:56

Η κυβέρνηση Μελόνι μειώνει τους φόρους στο πετρέλαιο κίνησης έως 6 Αυγούστου

20:44

THEON: Ανεκτέλεστο 1,46 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο - Άλμα 35,4% στα έσοδα

20:36

Τρεις συλλήψεις για την τραγωδία με έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια

20:24

Η Wolt καλύπτει καλοκαιρινές ανάγκες σε περισσότερες από 75 πόλεις και νησιά

20:18

Καναδάς: Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο

20:16

Την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς

20:05

Τραμπ για πώληση F-35 στην Τουρκία: «Κανείς δεν θα μας πει τι θα κάνουμε»

20:02

Βουλή: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος

19:53

Υπερκάλυψη κατά 3,4 φορές για την ΑΜΚ της AKTOR - Προσφορές 2,231 δισ. ευρώ

19:45

H Ρωσία είναι «ανοιχτή σε νέες ιδέες» για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία

19:30

O Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον: Η δύσκολη άσκηση πολιτικής ισορροπίας

19:26

Ιταλία-δημοσκοπήσεις: Στο 40,8% ο συνασπισμός της Μελόνι, συνεχίζεται η πτώση της Λέγκα

19:14

Νέα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση υψηλής προτεραιότητας 306 εκατ. ευρώ για Bally’s Intralot

19:05

Πρόληψη πυρκαγιών: 24ωρη επιτήρηση της Ελλάδας με drones από 110 φυλάκια και χρήση ΑΙ

18:53

Ευρωαγορές: Κέρδη με φόντο την πτώση στο πετρέλαιο - «Βουτιά» σχεδόν 9% της ASML