INSIDE OUT

Μασάζ για τα εθνικά από Γεραπετρίτη-Ντόρα - Αισθητικά αναβαθμισμένος Τσίπρας - Νίκος & Άννα: Και τώρα;

Μαρία Νταλιάνη
23-10-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μασάζ για τα εθνικά από Γεραπετρίτη-Ντόρα - Αισθητικά αναβαθμισμένος Τσίπρας - Νίκος & Άννα: Και τώρα;

Δυο εβδομάδες και δύο μέρες νωρίτερα από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκίνησε τις ενημερώσεις των γαλάζιων βουλευτών για το πλαίσιο, τις προσδοκίες και τις κόκκινες γραμμές. Στο πλευρό Γεραπετρίτη, η έμπειρη και αεράτη Ντόρα, ανέλαβε να φτιάξει κλίμα κερνώντας σοκολατάκια για τα γενέθλια των διδύμων εγγονών, ενώ στην συνέχεια διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι από την εποχή του Εθνάρχη, αλλά και του Κώστα Καραμανλή του οποίου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών, πάντα γίνονταν συναντήσεις και συνομιλίες με τους Τούρκους.

Ουδεμία υπαναχώρηση

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ρητά ότι το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία είναι αυστηρά δομημένο, με μοναδικό θέμα την υφαλοκρηπίδα και γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Εφ’ όσον δεν υπάρξει κοινός τόπος στην ατζέντα δεν θα προχωρήσει τίποτα. Καμία υπαναχώρηση, ήταν το μήνυμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις του νυν και της πρώην ΥπΕξ και φέρεται να δήλωσε ότι καλύφθηκε πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος να πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση «και εσάς». Ο βουλευτής Χρυσομάλλης πάλι, δεν μίλησε καθόλου. Μόνο άκουγε.

Υπεβλήθησαν ακόμα ερωτήσεις για την επίσκεψη Ράμα και τις σχέσεις με Αλβανία, το περιστατικό στην Κάσο, την αξιοποίηση μικρών νησιών και το νέο χωροταξικό, τα θαλάσσια πάρκα (ξεκινούν αρχές του 2025), την τουρκοαιγυπταική προσέγγιση, και φυσικά για τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Τρεις ώρες κράτησε το γαλάζιο μασάζ.

Μίσος

Της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν θα έχουν προηγηθεί οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Και μετά υπάρχει ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρις ότου αναλάβει ο νέος, ή η νέα Πρόεδρος. Το κλίμα στην χώρα περιέγραψε με ζοφερά χρώματα ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας ( ΕΡΤNews, Σιακαντάρης).

Όπως είπε, ο διχασμός που υπάρχει στην Αμερική, δεν συγκρίνεται ούτε με το διχασμό που υπήρχε τη δεκαετία του ‘30, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πραγματικά αυτή δεν είναι η Αμερική που έχουμε συνηθίσει. Υπάρχει ένα μίσος. Ο Αμερικανός πολίτης εξαρτάται τι πιστεύει, ποιο κανάλι βλέπει, ποιον ακολουθεί στο Twitter, ακόμα και που πήγε σχολείο, για να αποφασίσει τι θα ψηφίσει».

Κάτι κινείται

Στον δικό μας μικρόκοσμο, τα πάθη έχουν τιθασευτεί. Το κλίμα είναι διαφορετικό, κι αυτό φαίνεται από κάθε λεπτομέρεια στον πολιτικό καμβά.

Χθες βράδυ, η γκράντε εκδήλωση για την οικονομία του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Θέατρο Πειραιά, δεν θύμιζε σε τίποτα εκδηλώσεις του παρελθόντος. Ούτε πολιτικά, ούτε, αισθητικά. Ο απελευθερωμένος Τσίπρας πέτυχε να μαζέψει όλο τον Συριζα, και πολλούς ακόμα

ενώ στην καλά δουλεμένη ομιλία του, έκανε αναφορές ακόμα και στον Σημίτη. Στο τέλος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση των πραγμάτων στην πολιτική σκηνή.

«Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται» είπε. «Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο «κανένας» συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ας έχουμε κατά νου, χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής».

Μπαράζ εκδηλώσεων

Η σημερινή μέρα είναι μέρα μπαράζ εκδηλώσεων.

Του Κασσελάκη

Του Πολάκη

Ενώ εκδήλωση έχει και η Νέα Αριστερά με ομιλητή τον Ευκλείδη.

Πόσους έχει το 9μελές;

Κι ενώ στον Συριζα, λόγω εσωκομματικής τρικυμίας ζουν στον αστερισμό των εκδηλώσεων, στο Πασοκ-Κιναλ ξεκίνησε η επόμενη μέρα.

Στην πρώτη συνεδρίαση του 9μελούς Συντονιστικού πολιτικού Κέντρου πάντως, μετρήθηκαν και δεν βγήκαν 8 (ο Γερουλάνος είναι στο κρεβάτι του πόνου, λόγω εγχείρησης).

Εκτός από τα στελέχη που ανακοινώθηκαν επισήμως, στο τραπέζι εμφανίστηκαν ο μεταβατικός Γραμματέας Σπυρόπουλος, το νέο δίδυμο της ενημέρωσης Τσουκαλάς και Μαρκογιαννάκη, ενώ υποθέτω βάσιμα ότι ο Γλαβίνας περνούσε τυχαία και του είπε ο Πρόεδρος: Θανάση μπες μέσα, μεταξύ μας είμαστε.

Η συνεδρίαση κύλησε ομαλά, καθώς ο καιρός δεν έχει κρυώσει τόσο πολύ ακόμα, κι έτσι το ρεύμα μεταξύ Νίκου Χριστοδουλάκη και Άννας Διαμαντοπούλου δεν έφερε παγετώνα. Μιλάμε για κάτι πολύ βαθύ, πασοκικό κι εκσυγχρονιστικό που τους ενώνει. Και πως τα φέρνει η μοίρα. Να συναντηθούν υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη για να φτιάξουν πρόγραμμα και στρατηγικό σχεδιασμό. Νομίζω καλύτερα πέρασε ο Νίκος στου Τσίπρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:46

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνα κολύμβησης στη Βαρκελώνη

17:22

Προς εβδομαδιαία κέρδη και Santa Claus rally «κοιτάζει» η Wall Street

17:10

Γερμανός ΥΠΕΞ: Δεν θα συμμετάσχουμε για την ώρα σε διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Γάζας

16:50

Σδούκου για αγροτικά μπλόκα: Δεν μπορεί κάποιος να ζητά χωρίς να συζητά - Πληρωμές και επόμενα βήματα

16:15

Πώς θα είναι ο καιρός έως το τέλος της χρονιάς

16:00

Σιγκαπούρη: Στέλεχος της Bank of America κατηγορείται για χρήση ναρκωτικών σε event - Κινδυνεύει να φυλακιστεί και να μαστιγωθεί

15:40

Γιγάντιο σπίτι της ταινίας «Home Alone» από τζίντζερμπρεντ στο Λος Άντζελες κατέρριψε ρεκόρ Γκίνες

15:25

Τουρκία: Ήπιες αυξήσεις φόρων κατανάλωσης το 2026 με στόχο να μπει «φρένο» στον πληθωρισμό

15:20

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα

15:05

Χριστούγεννα στη μικρή οθόνη: Τα επεισόδια σειρών που έγιναν γιορτινή παράδοση

14:43

Real estate: Τι «τρέχει» στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων

14:31

Άκαρπες μέχρι στιγμής, οι έρευνες για τρεις ορειβάτες στα Βαρδούσια

14:00

Διαβάσατε τα τελευταία οικονομικά νέα; Κάντε το κουίζ!

13:34

Ρούτε: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη

13:27

Απεργούν αύριο ηθοποιοί και μουσικοί

13:18

Συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ την Κυριακή;

12:45

Τρίκαλα - Ελάτη - Περτούλι: Ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις

12:30

Η Ιαπωνία περιμένει το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα μετά από 28 χρόνια

12:05

Τέλος στην «άβολη» διεύθυνση Gmail: Η Google επιτρέπει επιτέλους αλλαγή διεύθυνσης email

11:55

Θεσσαλονίκη: Σε πιλοτική 24ωρη λειτουργία αύριο το μετρό

11:53

Γουόρεν Μπάφετ: Η σημαντικότερη κίνηση στην καριέρα μου ήταν και η πιο χαζή

11:35

Δημοσίευμα Kommersant: Ο Πούτιν ίσως είναι ανοικτός σε ανταλλαγή εδαφών στο πλαίσιο συμφωνίας για την Ουκρανία

11:19

Το Ιράν λέει ότι συνέλαβε ξένο τάνκερ που μετέφερε λαθραία καύσιμα στον Κόλπο

11:14

H Taylor Swift έκανε δωρεά 1 εκατ. δολαρίων στον οργανισμό Feeding America

10:57

Όταν οι ΗΠΑ στόχευαν την Κίνα, αλλά «χτύπησαν» τους δικούς τους αγρότες

10:31

Taste Atlas: Στην κορυφή του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ

10:22

Ιαπωνία: Προϋπολογισμό-ρεκόρ ενέκρινε η κυβέρνηση - Αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες

10:16

Αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα: Κρίσιμες αποφάσεις για κλιμάκωση – «Χωρίς συγκεκριμένες εγγυήσεις από την κυβέρνηση»

10:07

Οι ευκαιρίες απασχόλησης για τους άνεργους στη Γερμανία «λιγότερες από ποτέ»

10:03

ESG 2026: Ποιους πράσινους δείκτες αναζητούν οι επενδυτές και τι δείχνουν οι διεθνείς τάσεις