INSIDE OUT

Μασάζ για τα εθνικά από Γεραπετρίτη-Ντόρα - Αισθητικά αναβαθμισμένος Τσίπρας - Νίκος & Άννα: Και τώρα;

Μαρία Νταλιάνη
23-10-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μασάζ για τα εθνικά από Γεραπετρίτη-Ντόρα - Αισθητικά αναβαθμισμένος Τσίπρας - Νίκος & Άννα: Και τώρα;

Δυο εβδομάδες και δύο μέρες νωρίτερα από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκίνησε τις ενημερώσεις των γαλάζιων βουλευτών για το πλαίσιο, τις προσδοκίες και τις κόκκινες γραμμές. Στο πλευρό Γεραπετρίτη, η έμπειρη και αεράτη Ντόρα, ανέλαβε να φτιάξει κλίμα κερνώντας σοκολατάκια για τα γενέθλια των διδύμων εγγονών, ενώ στην συνέχεια διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι από την εποχή του Εθνάρχη, αλλά και του Κώστα Καραμανλή του οποίου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών, πάντα γίνονταν συναντήσεις και συνομιλίες με τους Τούρκους.

Ουδεμία υπαναχώρηση

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ρητά ότι το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία είναι αυστηρά δομημένο, με μοναδικό θέμα την υφαλοκρηπίδα και γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Εφ’ όσον δεν υπάρξει κοινός τόπος στην ατζέντα δεν θα προχωρήσει τίποτα. Καμία υπαναχώρηση, ήταν το μήνυμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις του νυν και της πρώην ΥπΕξ και φέρεται να δήλωσε ότι καλύφθηκε πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος να πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση «και εσάς». Ο βουλευτής Χρυσομάλλης πάλι, δεν μίλησε καθόλου. Μόνο άκουγε.

Υπεβλήθησαν ακόμα ερωτήσεις για την επίσκεψη Ράμα και τις σχέσεις με Αλβανία, το περιστατικό στην Κάσο, την αξιοποίηση μικρών νησιών και το νέο χωροταξικό, τα θαλάσσια πάρκα (ξεκινούν αρχές του 2025), την τουρκοαιγυπταική προσέγγιση, και φυσικά για τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Τρεις ώρες κράτησε το γαλάζιο μασάζ.

Μίσος

Της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν θα έχουν προηγηθεί οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Και μετά υπάρχει ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρις ότου αναλάβει ο νέος, ή η νέα Πρόεδρος. Το κλίμα στην χώρα περιέγραψε με ζοφερά χρώματα ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας ( ΕΡΤNews, Σιακαντάρης).

Όπως είπε, ο διχασμός που υπάρχει στην Αμερική, δεν συγκρίνεται ούτε με το διχασμό που υπήρχε τη δεκαετία του ‘30, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πραγματικά αυτή δεν είναι η Αμερική που έχουμε συνηθίσει. Υπάρχει ένα μίσος. Ο Αμερικανός πολίτης εξαρτάται τι πιστεύει, ποιο κανάλι βλέπει, ποιον ακολουθεί στο Twitter, ακόμα και που πήγε σχολείο, για να αποφασίσει τι θα ψηφίσει».

Κάτι κινείται

Στον δικό μας μικρόκοσμο, τα πάθη έχουν τιθασευτεί. Το κλίμα είναι διαφορετικό, κι αυτό φαίνεται από κάθε λεπτομέρεια στον πολιτικό καμβά.

Χθες βράδυ, η γκράντε εκδήλωση για την οικονομία του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Θέατρο Πειραιά, δεν θύμιζε σε τίποτα εκδηλώσεις του παρελθόντος. Ούτε πολιτικά, ούτε, αισθητικά. Ο απελευθερωμένος Τσίπρας πέτυχε να μαζέψει όλο τον Συριζα, και πολλούς ακόμα

ενώ στην καλά δουλεμένη ομιλία του, έκανε αναφορές ακόμα και στον Σημίτη. Στο τέλος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση των πραγμάτων στην πολιτική σκηνή.

«Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται» είπε. «Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο «κανένας» συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ας έχουμε κατά νου, χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής».

Μπαράζ εκδηλώσεων

Η σημερινή μέρα είναι μέρα μπαράζ εκδηλώσεων.

Του Κασσελάκη

Του Πολάκη

Ενώ εκδήλωση έχει και η Νέα Αριστερά με ομιλητή τον Ευκλείδη.

Πόσους έχει το 9μελές;

Κι ενώ στον Συριζα, λόγω εσωκομματικής τρικυμίας ζουν στον αστερισμό των εκδηλώσεων, στο Πασοκ-Κιναλ ξεκίνησε η επόμενη μέρα.

Στην πρώτη συνεδρίαση του 9μελούς Συντονιστικού πολιτικού Κέντρου πάντως, μετρήθηκαν και δεν βγήκαν 8 (ο Γερουλάνος είναι στο κρεβάτι του πόνου, λόγω εγχείρησης).

Εκτός από τα στελέχη που ανακοινώθηκαν επισήμως, στο τραπέζι εμφανίστηκαν ο μεταβατικός Γραμματέας Σπυρόπουλος, το νέο δίδυμο της ενημέρωσης Τσουκαλάς και Μαρκογιαννάκη, ενώ υποθέτω βάσιμα ότι ο Γλαβίνας περνούσε τυχαία και του είπε ο Πρόεδρος: Θανάση μπες μέσα, μεταξύ μας είμαστε.

Η συνεδρίαση κύλησε ομαλά, καθώς ο καιρός δεν έχει κρυώσει τόσο πολύ ακόμα, κι έτσι το ρεύμα μεταξύ Νίκου Χριστοδουλάκη και Άννας Διαμαντοπούλου δεν έφερε παγετώνα. Μιλάμε για κάτι πολύ βαθύ, πασοκικό κι εκσυγχρονιστικό που τους ενώνει. Και πως τα φέρνει η μοίρα. Να συναντηθούν υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη για να φτιάξουν πρόγραμμα και στρατηγικό σχεδιασμό. Νομίζω καλύτερα πέρασε ο Νίκος στου Τσίπρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:50

Επικοινωνία Ζελένσκι με Γουίτκοφ-Κούσνερ: «Ας είναι ένα ακόμη βήμα για την ειρήνη»

19:29

Ισραήλ: Σύλληψη 5 ατόμων για επίθεση σε σπίτι Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη – Τραυματίστηκε βρέφος

19:15

Ειδικά χωροταξικά σχέδια: Οι αλλαγές που φέρνει το 2026 στη χρήση γης και τις επενδύσεις

19:03

Ουκρανία: Bρετανικοί πυραύλοι Storm Shadow στα πλήγματα σε ρωσικές μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου

18:47

Φουντώνει ο ψηφιακός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ

18:31

Θεσσαλονίκη: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του διοικητή της Πυροσβεστικής Άνω Ποροΐων

18:14

Σουηδία: Η αστυνομία ερευνά «σοβαρό περιστατικό» στην πόλη Μπόντεν

17:54

CNN: Η σκιά της Ρωσίας πάνω από την Ευρώπη - Ο κίνδυνος πολέμου είναι και πάλι πραγματικός

17:40

Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε

17:20

Ισραήλ: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε μαχητή της ιρανικής Δύναμης Κουντς στον Λίβανο

17:01

Ζαχάροβα: Αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

16:42

Politico: Πώς η ακροδεξιά «έκλεψε» τα Χριστούγεννα της Ευρώπης

16:29

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «παίζει τον Τζακ Σπάροου» στην Καραϊβική

16:14

Στο Παρίσι το πιο όμορφο εστιατόριο στον κόσμο για το 2025

15:59

Βολιβία: Κινητοποιήσεις εργαζόμενων στα ορυχεία μετά τον διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων

15:39

New York Times: Γιατί η Ρωσία πιθανότατα θα απορρίψει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Ουκρανίας

15:21

Πάπας Λέων: «Αναθέτουμε την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της ειρήνης»

14:59

Δένδιας: Τις Άγιες Ημέρες η σκέψη μας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

14:49

Πολωνικά μαχητικά αναχαίτισαν επάνω από την Βαλτική ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος

14:39

ΜMM: Πώς θα κινηθούν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια

14:20

Πούτιν: Ανακήρυξε το 2026 «Έτος Ενότητας των Λαών της Ρωσίας»

13:55

Ακίνητα: Το πρόβλημα της προσιτής στέγης, οι παρεμβάσεις και οι προκλήσεις

13:43

Ουκρανικά drones πλήττουν εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία

13:29

Θρίλερ με τη συντριβή του Falcon: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, στη Γαλλία το «μαύρο κουτί»

13:11

Η Ουκρανία, ο Πούτιν και οι αυταπάτες της ΕΕ

12:53

Τουρκία: Υπό κράτηση 115 πρόσωπα με την υποψία ότι είναι μέλη του ISIS - Φέρεται να σχεδίαζαν επιθέσεις

12:42

Ημαθία: Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Εγνατία Οδό

12:29

Nvidia: Εξαγόρασε την Groq έναντι 20 δισ. δολ - Το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της

12:16

Tα 8 μεγαλύτερα τεχνολογικά «fail» του 2025

12:04

Reuters: H ακτοφυλακή των ΗΠΑ περιμένει ενισχύσεις για να κατασχέσει δεξαμενόπλοιο στη Βενεζουέλα