INSIDE OUT

Μασάζ για τα εθνικά από Γεραπετρίτη-Ντόρα - Αισθητικά αναβαθμισμένος Τσίπρας - Νίκος & Άννα: Και τώρα;

Μαρία Νταλιάνη
23-10-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μασάζ για τα εθνικά από Γεραπετρίτη-Ντόρα - Αισθητικά αναβαθμισμένος Τσίπρας - Νίκος & Άννα: Και τώρα;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δυο εβδομάδες και δύο μέρες νωρίτερα από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκίνησε τις ενημερώσεις των γαλάζιων βουλευτών για το πλαίσιο, τις προσδοκίες και τις κόκκινες γραμμές. Στο πλευρό Γεραπετρίτη, η έμπειρη και αεράτη Ντόρα, ανέλαβε να φτιάξει κλίμα κερνώντας σοκολατάκια για τα γενέθλια των διδύμων εγγονών, ενώ στην συνέχεια διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι από την εποχή του Εθνάρχη, αλλά και του Κώστα Καραμανλή του οποίου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών, πάντα γίνονταν συναντήσεις και συνομιλίες με τους Τούρκους.

Ουδεμία υπαναχώρηση

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ρητά ότι το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία είναι αυστηρά δομημένο, με μοναδικό θέμα την υφαλοκρηπίδα και γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Εφ’ όσον δεν υπάρξει κοινός τόπος στην ατζέντα δεν θα προχωρήσει τίποτα. Καμία υπαναχώρηση, ήταν το μήνυμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις του νυν και της πρώην ΥπΕξ και φέρεται να δήλωσε ότι καλύφθηκε πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος να πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση «και εσάς». Ο βουλευτής Χρυσομάλλης πάλι, δεν μίλησε καθόλου. Μόνο άκουγε.

Υπεβλήθησαν ακόμα ερωτήσεις για την επίσκεψη Ράμα και τις σχέσεις με Αλβανία, το περιστατικό στην Κάσο, την αξιοποίηση μικρών νησιών και το νέο χωροταξικό, τα θαλάσσια πάρκα (ξεκινούν αρχές του 2025), την τουρκοαιγυπταική προσέγγιση, και φυσικά για τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Τρεις ώρες κράτησε το γαλάζιο μασάζ.

Μίσος

Της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν θα έχουν προηγηθεί οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Και μετά υπάρχει ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρις ότου αναλάβει ο νέος, ή η νέα Πρόεδρος. Το κλίμα στην χώρα περιέγραψε με ζοφερά χρώματα ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας ( ΕΡΤNews, Σιακαντάρης).

Όπως είπε, ο διχασμός που υπάρχει στην Αμερική, δεν συγκρίνεται ούτε με το διχασμό που υπήρχε τη δεκαετία του ‘30, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πραγματικά αυτή δεν είναι η Αμερική που έχουμε συνηθίσει. Υπάρχει ένα μίσος. Ο Αμερικανός πολίτης εξαρτάται τι πιστεύει, ποιο κανάλι βλέπει, ποιον ακολουθεί στο Twitter, ακόμα και που πήγε σχολείο, για να αποφασίσει τι θα ψηφίσει».

Κάτι κινείται

Στον δικό μας μικρόκοσμο, τα πάθη έχουν τιθασευτεί. Το κλίμα είναι διαφορετικό, κι αυτό φαίνεται από κάθε λεπτομέρεια στον πολιτικό καμβά.

Χθες βράδυ, η γκράντε εκδήλωση για την οικονομία του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Θέατρο Πειραιά, δεν θύμιζε σε τίποτα εκδηλώσεις του παρελθόντος. Ούτε πολιτικά, ούτε, αισθητικά. Ο απελευθερωμένος Τσίπρας πέτυχε να μαζέψει όλο τον Συριζα, και πολλούς ακόμα

ενώ στην καλά δουλεμένη ομιλία του, έκανε αναφορές ακόμα και στον Σημίτη. Στο τέλος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση των πραγμάτων στην πολιτική σκηνή.

«Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται» είπε. «Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο «κανένας» συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ας έχουμε κατά νου, χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής».

Μπαράζ εκδηλώσεων

Η σημερινή μέρα είναι μέρα μπαράζ εκδηλώσεων.

Του Κασσελάκη

Του Πολάκη

Ενώ εκδήλωση έχει και η Νέα Αριστερά με ομιλητή τον Ευκλείδη.

Πόσους έχει το 9μελές;

Κι ενώ στον Συριζα, λόγω εσωκομματικής τρικυμίας ζουν στον αστερισμό των εκδηλώσεων, στο Πασοκ-Κιναλ ξεκίνησε η επόμενη μέρα.

Στην πρώτη συνεδρίαση του 9μελούς Συντονιστικού πολιτικού Κέντρου πάντως, μετρήθηκαν και δεν βγήκαν 8 (ο Γερουλάνος είναι στο κρεβάτι του πόνου, λόγω εγχείρησης).

Εκτός από τα στελέχη που ανακοινώθηκαν επισήμως, στο τραπέζι εμφανίστηκαν ο μεταβατικός Γραμματέας Σπυρόπουλος, το νέο δίδυμο της ενημέρωσης Τσουκαλάς και Μαρκογιαννάκη, ενώ υποθέτω βάσιμα ότι ο Γλαβίνας περνούσε τυχαία και του είπε ο Πρόεδρος: Θανάση μπες μέσα, μεταξύ μας είμαστε.

Η συνεδρίαση κύλησε ομαλά, καθώς ο καιρός δεν έχει κρυώσει τόσο πολύ ακόμα, κι έτσι το ρεύμα μεταξύ Νίκου Χριστοδουλάκη και Άννας Διαμαντοπούλου δεν έφερε παγετώνα. Μιλάμε για κάτι πολύ βαθύ, πασοκικό κι εκσυγχρονιστικό που τους ενώνει. Και πως τα φέρνει η μοίρα. Να συναντηθούν υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη για να φτιάξουν πρόγραμμα και στρατηγικό σχεδιασμό. Νομίζω καλύτερα πέρασε ο Νίκος στου Τσίπρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:20

Eurobank: Πωλητήριο σε step-up δάνεια, «γύρισε» σε ευρώ σχεδόν το μισό χαρτοφυλάκιο σε ελβετικό

07:11

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Στο σκάνερ χιλιάδες συμβόλαια του 2025 για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

07:07

Νέα δεδομένα με την είσοδο Meridiam - Προσπέραση στον MSCI Greece - Της… ανακαινίσεως

23:52

Η Etsy απολύει το 12% του προσωπικού της - «Δεν οφείλεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

23:42

Κατσαφάδος: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό – Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

23:30

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις εισαγωγές από τον μεγαλύτερο παραγωγό αβοκάντο του Μεξικού

23:17

Wall Street: «Ξεφούσκωσε» το ράλι αλλά το ρεκόρ ήρθε για τον Dow

23:08

Ουγγαρία: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή του νέου προέδρου

22:48

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας συζήτησαν την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας

22:37

O Mr. Big Short πάει κόντρα στο ράλι: Προειδοποιεί για κραχ αντίστοιχο του 1987

22:23

ΗΠΑ: Το Νέο Μεξικό προσέφυγε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για πρόσβαση στους φακέλους Έπστιν

22:10

Λιθουανία: Εντοπίστηκε σήραγγα κάτω από τον συνοριακό φράχτη με τη Λευκορωσία για τη διακίνηση μεταναστών

21:53

Υπ. Ανάπτυξης: Στην τέταρτη φάση υλοποίησης η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινική ρήτρα για εκπρόθεσμα παραδοτέα

21:40

Πετρέλαιο: Ήπιες μεταβολές με φόντο τις συζητήσεις για τον έλεγχο του Ορμούζ

21:30

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι έπληξαν και δεύτερο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν

21:15

Χρυσός: Άνοδος πάνω από 4% λόγω δολαρίου και Μέσης Ανατολής - Η καλύτερη ημέρα από τον Φεβρουάριο

21:03

Αρχηγός IDF: Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να «επιχειρεί προληπτικά» στη Γάζα

20:53

Μικροσκοπικές δίνες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια του Ήλιου

20:40

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Ρούτε περισσότερη βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα

20:23

Η Βουλγαρία έλαβε 1 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

20:15

Aktor: Πάνω από το 20% η Castellano, κάτω από το 15% η BLUE SILK μετά την ΑΜΚ

20:14

ΗΠΑ: Ο Αμπντούλ Ελ Σαγιέντ, της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, κέρδισε το χρίσμα του κόμματος στο Μίσιγκαν

20:03

ΔΕΗ: Data center 1 GW, νέα συμφωνία ΑΠΕ και Vodafone στο επίκεντρο της επόμενης φάσης ανάπτυξης

19:53

Prodea: Εγκρίθηκε πρόγραμμα επαναγοράς έως 1,3 εκατ. ιδίων μετοχών

19:37

Viohalco: Στα 4,3 δισ. ευρώ ο τζίρος εξαμήνου, αύξηση 14% - «Άλμα» 62% στα κέρδη προ φόρων

19:32

Fitch: Ο κίνδυνος διόρθωσης στην AI απειλεί οικονομία και αγορές

19:29

Επιφυλακτικό ρεκόρ στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

19:12

Τρεις συλλήψεις σε Τρίκαλα, Ανατολική Αττική και Πρέβεζα για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

19:02

Ιράν: Συμφώνησε με το Ομάν για τις συντεταγμένες της διαδρομής μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:47

Flexopack: Από 7 Αυγούστου η διαπραγμάτευση των 82.400 νέων μετοχών