INSIDE OUT

4 δισ. σε επιδόματα φρενάρουν μείωση ΦΠΑ - Λευκό με λίγο πράσινο για την Άννα - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Μαρία Νταλιάνη
17-07-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
4 δισ. σε επιδόματα φρενάρουν μείωση ΦΠΑ - Λευκό με λίγο πράσινο για την Άννα - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Ανατριχίλες και εφιάλτες σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μοίρασε χθες ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας (Σκάι, Κοσιώνη) ότι θα ξαναβάλει το χέρι στα ουρανοκατέβατα κέρδη τους. Όπως είπε, επί λέξει: «Απόφαση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο». Τις λεπτομέρειες θα ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Σκυλακάκης. Ο ΠΘ υπενθύμισε ότι προ διετίες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δόθηκαν παραπάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιδότηση στους καταναλωτές.

«Πώς το κάναμε αυτό; Φορολογώντας ουσιαστικά, προτιμώ το "ουρανοκατέβατα" από το "υπερκέρδη", διότι είναι απρόοπτα κέρδη για τα οποία δεν δούλεψε κανείς για να τα κερδίσει -αναφέρομαι στις εταιρείες. Το κάναμε αυτό και γι’ αυτό και συγκρατήσαμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή. Παρά ταύτα, και ένας μήνας υψηλών λογαριασμών για ένα νοικοκυριό το οποίο σήμερα δοκιμάζεται, ειδικά τον μήνα Αύγουστο, όταν τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, και για έναν μήνα να μπορούμε να ανακουφίσουμε τα τιμολόγια, γι’ αυτόν τον έναν μήνα που έχουμε μία στρέβλωση στην αγορά, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε».

4 δισ. επιδόματα

Εκτός από υπέρμαχος της φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων» κερδών – ενώ δεν πειράζει καθόλου όσα παράχθηκαν με μόχθο-, ο ΠΘ εμφανίστηκε υπέρμαχος και της επιδοματικής πολιτικής, για την οποία παλαιότερα υπήρξαν στιγμές που κατακεραύνωνε πολιτικούς αντιπάλους. «Η χώρα μας έχει ένα πλαίσιο υποστήριξης του κοινωνικού κράτους, μία επιδοματική πολιτική την οποία θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς πολιτική στοχευμένη και σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική. Όταν δίνουμε 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε επιδόματα, αυτά είναι επιδόματα τα οποία πηγαίνουν στις οικογένειες, πηγαίνουν στα παιδιά, πηγαίνουν στα άτομα με αναπηρία. Τα επιδόματα αυτά χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Άρα, η χώρα μας έχει ένα κοινωνικό κράτος» τόνισε, ξεκόβοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης του ΦΠΑ.

Το μήνυμα

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα των ευρωεκλογών φαίνεται πως έγινε αντιληπτό ότι οι πολίτες «μας είπαν: "δεν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από τη Νέα Δημοκρατία, με την έννοια ότι δεν επιλέγουμε να ενισχύσουμε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά καθόμαστε λίγο στην άκρη, σας κοιτάμε και περιμένουμε να σας αξιολογήσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές για να δούμε αν υλοποιείται αυτά τα οποία μας είπατε"».

Απαντώντας στην κριτική που του έκαναν στο Πολεμικό Μουσείο οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της ΝΔ, ο Κυριάκος με αυτοπεποίθηση σημείωσε ότι έχει κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές. «Έχουμε μάλλον, ως Νέα Δημοκρατία, δεν μου αρέσει ο πρώτος ενικός γιατί είναι πάντα μια συλλογική προσπάθεια. Έχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα».

Το μήνυμα

Δεν έχει την ίδια άποψη για το μήνυμα των ευρωεκλογών η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση είχε μεγάλη φθορά και για πρώτη φορά στην πενταετή θητεία της οδηγείται σε σημείο μη επιστροφής» τόνισε.

Λευκό και πράσινο

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έγινε με ένα βίντεο εσωτερικού χώρου. Με σκηνικό ένα στρογγυλό τραπέζι, ένα μη ανοιγόμενο παράθυρο και δυο φυτά, η πρώην υπουργός και Επίτροπος μίλησε για τα παιδικά της χρόνια στην Κοζάνη και την πολιτική διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, η οποία της επέτρεψε να ξεφύγει από την Κοζάνη. Και ναι, όντως. Η σημερινή Άννα από την Κοζάνη, δεν μπορεί να έχει τις ευκαιρίες που είχε η ίδια, αυτή είναι μια αλήθεια. Κάνω την υπόθεση πως για την ανακοίνωση δεν είχε καμία βοήθεια από φίλους και συνεργάτες στην Kekst CNC

στην οποία προσφέρει (ή προσέφερε) συμβουλευτικές υπηρεσίες για πελάτες παγκόσμιου βεληνεκούς. Ελπίζω να μην τους χρειαστεί καμία στιγμή, ούτε αν τερματίσει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για θέματα όπως

No comment

Ο Κυριάκος φαίνεται να έχει αποδειχθεί ότι θα δεχτεί σκληρή κριτική τους επόμενους μήνες λόγω της εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και από πολιτικούς με τους οποίους υπήρξε συνομιλητής τα τελευταία χρόνια. Και παρ’ ότι στα social απλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης γράφουν ύμνους για την κ. Διαμαντοπούλου, ο ίδιος κήρυξε σιωπητήριο λέγοντας κοφτά: «Δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση, ούτε από εμένα ούτε από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έχω απαγορεύσει δια ροπάλου στα στελέχη μας να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη ή προτίμηση για το τι γίνεται σε ένα άλλο κόμμα, θα ήταν εξάλλου πολύ άκομψο να το κάνουμε».

Καλύτερα αυτοδύναμοι

Περιέργως πως, όμως αμέσως μετά συμπλήρωσε «αλλά θέλω να επαναλάβω ότι η Νέα Δημοκρατία κυβερνά αυτοδύναμα και πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις». Για ποιο λόγο να γίνει συνειρμός της αυτοδυναμίας της ΝΔ με την εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ;

Η φράση για τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ίσως ειπώθηκε για να κλείσει στόματα που υποστηρίζουν ότι το Μαξίμου καλοβλέπει ένα ΠΑΣΟΚ υπό την Άννα, ως λύση ανάγκης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές. Μπορεί. Ακόμα και η Πυθία δεν έχει τόσο μακριά πρόβλεψη.

Ίδιος νόμος

Ίσως πάλι η αναφορά έγινε για να κλείσει το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου που ξανακινείτε. Όπως επισήμανε, μάλιστα, για αυτοδυναμία «μπορεί να χρειάζεται και 36%, μπορεί να χρειάζεται και 40%. Ανάλογα με το πόσα κόμματα είναι στη Βουλή».

Πολύ σωστό.

Άσχετο: Με τους Σπαρτιάτες τί γίνεται;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:54

Η Μόσχα προτείνει στην Σερβία την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ρωσικής τεχνολογίας

14:41

Επενδύσεις 53 δισ. ευρώ σε ΕΕ και ΗΠΑ από Enel έως το 2028

14:28

Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει εκτάσεις άνω των 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον νότο

14:14

Η Gilead αποκτά την Arcellx σε deal 7,8 δισ. δολαρίων

14:01

Τσιάρας: Διασφάλιση ανθεκτικότητας και στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών για βιώσιμη ανάπτυξη

13:47

Γκουτέρες: «Το κράτος δικαίου συνθλίβεται από τον νόμο του ισχυρότερου» σε όλο τον κόσμο

13:33

Οι Βρυξέλλες «παγώνουν» τη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ ελέω δασμών Τραμπ

13:22

Μερτς για πόλεμο στην Ουκρανία: «Η Ρωσία του Πούτιν ότι έχει φτάσει στο βαθύτερο επίπεδο βαρβαρότητας»

13:11

Η Ινδία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν

13:00

Πώς προχωρούν μεγάλα κτηριακά projects - αναπλάσεις - logistics αξίας 2 δισ. μέσω του PPF

12:50

Ολλανδία: Ορκίσθηκε η νέα κυβέρνηση υπό τον κεντρώο Ρομπ Γέτεν

12:40

Γεραπετρίτης για Ιράν: Να εξαντληθεί κάθε διπλωματικό μέσο για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση

12:28

Novo Nordisk: Το CagriSema απέτυχε έναντι της tirzepatide της Eli Lilly - Πίεση για τη μετοχή

12:16

Κάθετος Διάδρομος: Ισχυρό ενδιαφέρον στη σημερινή δημοπρασία - Δέσμευση του 98% της δυναμικότητας

12:05

FT: 140.000 ευρώ στην Λαγκάρντ από BIS παρά τους κανόνες της ΕΚΤ

11:52

Ευχές για Καλή Σαρακοστή από την Ειρήνη Αγαπηδάκη

11:40

Iράν: «Οποιαδήποτε επίθεση σε έδαφός μας θα θεωρηθεί πράξη επιθετικότητας»

11:31

ΕΕ: Στον «αέρα» το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά το ουγγρικό «μπλόκο»

11:22

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Οι δασμοί Τραμπ κινδυνεύουν να διαταράξουν την ισορροπία με την ΕΕ

11:13

Μηνύματα Πεκίνου σε Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ

11:04

Ποιος αγοράζει τα χωράφια μας;

10:55

Απώλειες στις ευρωαγορές στη σκιά των δασμών Τραμπ

10:46

Τρεις νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Οδησσό και Ζαπορίζια

10:37

Λαύκος Πηλίου: Στο «μπαλκόνι» του Παγασητικού

10:28

Αργία Καθαράς Δευτέρας: Πώς αμείβονται όσοι δουλεύουν

10:19

Βόρεια Κορέα: Eπανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος o Κιμ Γιονγκ Ουν

10:13

Πετρέλαιο: Τα σενάρια για 65, 85 ή 100 δολάρια και ο λογαριασμός της Ελλάδας

10:04

Πούτιν: «Ύψιστη προτεραιότητα» η ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας

09:56

Καπνός 100 δισ. δολάρια σε 24 ώρες από τα cryptos - Χάνει τα 65.000 δολάρια το Bitcoin

09:50

Τα αντικείμενα που κλέβουν πιο συχνά οι πελάτες στα ξενοδοχεία