INSIDE OUT

4 δισ. σε επιδόματα φρενάρουν μείωση ΦΠΑ - Λευκό με λίγο πράσινο για την Άννα - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Μαρία Νταλιάνη
17-07-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
4 δισ. σε επιδόματα φρενάρουν μείωση ΦΠΑ - Λευκό με λίγο πράσινο για την Άννα - Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ανατριχίλες και εφιάλτες σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μοίρασε χθες ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας (Σκάι, Κοσιώνη) ότι θα ξαναβάλει το χέρι στα ουρανοκατέβατα κέρδη τους. Όπως είπε, επί λέξει: «Απόφαση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο». Τις λεπτομέρειες θα ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Σκυλακάκης. Ο ΠΘ υπενθύμισε ότι προ διετίες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δόθηκαν παραπάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιδότηση στους καταναλωτές.

«Πώς το κάναμε αυτό; Φορολογώντας ουσιαστικά, προτιμώ το "ουρανοκατέβατα" από το "υπερκέρδη", διότι είναι απρόοπτα κέρδη για τα οποία δεν δούλεψε κανείς για να τα κερδίσει -αναφέρομαι στις εταιρείες. Το κάναμε αυτό και γι’ αυτό και συγκρατήσαμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή. Παρά ταύτα, και ένας μήνας υψηλών λογαριασμών για ένα νοικοκυριό το οποίο σήμερα δοκιμάζεται, ειδικά τον μήνα Αύγουστο, όταν τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, και για έναν μήνα να μπορούμε να ανακουφίσουμε τα τιμολόγια, γι’ αυτόν τον έναν μήνα που έχουμε μία στρέβλωση στην αγορά, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε».

4 δισ. επιδόματα

Εκτός από υπέρμαχος της φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων» κερδών – ενώ δεν πειράζει καθόλου όσα παράχθηκαν με μόχθο-, ο ΠΘ εμφανίστηκε υπέρμαχος και της επιδοματικής πολιτικής, για την οποία παλαιότερα υπήρξαν στιγμές που κατακεραύνωνε πολιτικούς αντιπάλους. «Η χώρα μας έχει ένα πλαίσιο υποστήριξης του κοινωνικού κράτους, μία επιδοματική πολιτική την οποία θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς πολιτική στοχευμένη και σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική. Όταν δίνουμε 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε επιδόματα, αυτά είναι επιδόματα τα οποία πηγαίνουν στις οικογένειες, πηγαίνουν στα παιδιά, πηγαίνουν στα άτομα με αναπηρία. Τα επιδόματα αυτά χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Άρα, η χώρα μας έχει ένα κοινωνικό κράτος» τόνισε, ξεκόβοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης του ΦΠΑ.

Το μήνυμα

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα των ευρωεκλογών φαίνεται πως έγινε αντιληπτό ότι οι πολίτες «μας είπαν: "δεν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από τη Νέα Δημοκρατία, με την έννοια ότι δεν επιλέγουμε να ενισχύσουμε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά καθόμαστε λίγο στην άκρη, σας κοιτάμε και περιμένουμε να σας αξιολογήσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές για να δούμε αν υλοποιείται αυτά τα οποία μας είπατε"».

Απαντώντας στην κριτική που του έκαναν στο Πολεμικό Μουσείο οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της ΝΔ, ο Κυριάκος με αυτοπεποίθηση σημείωσε ότι έχει κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές. «Έχουμε μάλλον, ως Νέα Δημοκρατία, δεν μου αρέσει ο πρώτος ενικός γιατί είναι πάντα μια συλλογική προσπάθεια. Έχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα».

Το μήνυμα

Δεν έχει την ίδια άποψη για το μήνυμα των ευρωεκλογών η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση είχε μεγάλη φθορά και για πρώτη φορά στην πενταετή θητεία της οδηγείται σε σημείο μη επιστροφής» τόνισε.

Λευκό και πράσινο

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έγινε με ένα βίντεο εσωτερικού χώρου. Με σκηνικό ένα στρογγυλό τραπέζι, ένα μη ανοιγόμενο παράθυρο και δυο φυτά, η πρώην υπουργός και Επίτροπος μίλησε για τα παιδικά της χρόνια στην Κοζάνη και την πολιτική διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, η οποία της επέτρεψε να ξεφύγει από την Κοζάνη. Και ναι, όντως. Η σημερινή Άννα από την Κοζάνη, δεν μπορεί να έχει τις ευκαιρίες που είχε η ίδια, αυτή είναι μια αλήθεια. Κάνω την υπόθεση πως για την ανακοίνωση δεν είχε καμία βοήθεια από φίλους και συνεργάτες στην Kekst CNC

στην οποία προσφέρει (ή προσέφερε) συμβουλευτικές υπηρεσίες για πελάτες παγκόσμιου βεληνεκούς. Ελπίζω να μην τους χρειαστεί καμία στιγμή, ούτε αν τερματίσει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για θέματα όπως

No comment

Ο Κυριάκος φαίνεται να έχει αποδειχθεί ότι θα δεχτεί σκληρή κριτική τους επόμενους μήνες λόγω της εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και από πολιτικούς με τους οποίους υπήρξε συνομιλητής τα τελευταία χρόνια. Και παρ’ ότι στα social απλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης γράφουν ύμνους για την κ. Διαμαντοπούλου, ο ίδιος κήρυξε σιωπητήριο λέγοντας κοφτά: «Δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση, ούτε από εμένα ούτε από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έχω απαγορεύσει δια ροπάλου στα στελέχη μας να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη ή προτίμηση για το τι γίνεται σε ένα άλλο κόμμα, θα ήταν εξάλλου πολύ άκομψο να το κάνουμε».

Καλύτερα αυτοδύναμοι

Περιέργως πως, όμως αμέσως μετά συμπλήρωσε «αλλά θέλω να επαναλάβω ότι η Νέα Δημοκρατία κυβερνά αυτοδύναμα και πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις». Για ποιο λόγο να γίνει συνειρμός της αυτοδυναμίας της ΝΔ με την εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ;

Η φράση για τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ίσως ειπώθηκε για να κλείσει στόματα που υποστηρίζουν ότι το Μαξίμου καλοβλέπει ένα ΠΑΣΟΚ υπό την Άννα, ως λύση ανάγκης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές. Μπορεί. Ακόμα και η Πυθία δεν έχει τόσο μακριά πρόβλεψη.

Ίδιος νόμος

Ίσως πάλι η αναφορά έγινε για να κλείσει το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου που ξανακινείτε. Όπως επισήμανε, μάλιστα, για αυτοδυναμία «μπορεί να χρειάζεται και 36%, μπορεί να χρειάζεται και 40%. Ανάλογα με το πόσα κόμματα είναι στη Βουλή».

Πολύ σωστό.

Άσχετο: Με τους Σπαρτιάτες τί γίνεται;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:18

Πέντε συλλήψεις σε Έβρο και Ροδόπη για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

21:01

Ηράκλειο: Σε εκδήλωση για την «Ορεινή Ελλάδα όλο το χρόνο» η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

20:55

Μακρόν: Επείγει να σιγήσουν τα όπλα στο Λίβανο

20:47

Βραζιλία: Δύο άνδρες νοσηλεύονται στην απομόνωση, με συμπτώματα Έμπολα

20:39

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την κατάσταση στον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας

20:27

Γερμανία: Το φοιτητικό επίδομα στο επίκεντρο νέας διαμάχης των κυβερνητικών εταίρων

20:00

Ποιοι θησαυρίζουν και ποιοι πληρώνουν το τίμημα – Η νέα γεωοικονομία του πολέμου στο Ιράν

19:46

Τραμπ για Ιράν: Αν βιάζεσαι, δεν θα κάνεις μια καλή συμφωνία

19:24

Γκριν (BoE): Η ζήτηση για stablecoins ενδέχεται σύντομα να εξασθενήσει

19:10

Μιανμάρ: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες

19:00

Μάλτα: Το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές

18:39

Σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φέρνει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

18:24

Ένας νεκρός και 219 τραυματισμοί από τις ταραχές στη Γαλλία μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν

18:09

CNN: Το Ιράν αποκατέστησε την πρόσβαση στα θαμμένα οπλοστάσια του

17:17

Τεχνητή νοημοσύνη: Μετατρέπει την ενέργεια στον πιο «καυτό» επιχειρηματικό τομέα στην Αμερική

16:59

Μαρινάκης: Στόχος μας είναι ξεκάθαρα η αυτοδυναμία

16:50

Γουόλερ (Fed): Η εξάπλωση των stablecoins θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της νομισματικής πολιτικής της Fed

16:26

Λίβανος: 13 τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα κοντά σε νοσοκομείο

16:00

Σούπερ μάρκετ: Επενδύσεις εκατομμυρίων με αιχμή το franchise και στόχο τον τουριστικό τζίρο

15:56

Έντονες αναταράξεις στα παγκόσμια ομόλογα τον Μάιο λόγω του πολέμου με το Ιράν

15:33

Μητσοτάκης: Θα παραβρεθεί στην τελετή εγκαινίων των «Ποσειδωνίων 2026»

15:21

DW: Ισραηλινή προέλαση πολλών… μποφόρ στον Λίβανο

15:07

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την αδιαθεσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

15:03

Γαλλία: Ζητά επείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τον Λίβανο

14:57

ΥΠΕΞ: Ζητάμε πλήρη διαλεύκανση του επεισοδίου στην Αλβανία με τραυματισμό Έλληνα

14:47

IAEA: Οποιος επιτίθεται κατά πυρηνικών σταθμών, παίζει με την φωτιά

14:29

CNBC: Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Ορμούζ ενδέχεται να μην επιστρέψουν στα προ πολέμου επίπεδα

14:07

Ιράν: Δεν θα εγκρίνει καμία συμφωνία με την Ουάσινγκτον χωρίς εγγυήσεις για τα δικαιώματά του

13:56

Ανδρουλάκη: Η ανακύκλωση δεν είναι μπίζνα

13:48

SoftBank: Επενδύσεις 45 δισ. ευρώ στη Γαλλία για υποδομές ΑΙ