INSIDE OUT

Αμηχανία στην αντιπολίτευση από την πρόταση Δένδια για ελληνική διοίκηση στις επιχειρήσεις κατά των Χούθι - Με την ειρήνη ο  Χαρίτσης

Μαρία Νταλιάνη
01-02-2024 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αμηχανία στην αντιπολίτευση από την πρόταση Δένδια για ελληνική διοίκηση στις επιχειρήσεις κατά των Χούθι - Με την ειρήνη ο  Χαρίτσης

Μεγάλη κίνηση χθες με την ελληνική πρόταση να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων για την ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι, κατά εμπορικών πλοίων στην Υεμένη. Την πρωτοβουλία έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με ανάρτηση στο X.

Η πρωτοβουλία που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στον πολιτικό κόσμο με κυρίαρχο μέχρι στιγμής, αυτό της αμηχανίας. Πιο γρήγοροι, οι του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς, που τοποθετήθηκαν απέναντι. Ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση της δεύτερης.

«Με ποιους διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” την συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο; Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση; Όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ.

Κάνε ότι κοιμάσαι

Νωρίτερα σε συνέντευξη (στον 9,84) ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, επέκρινε γενικότερα τη στάση της ελληνικής πλευράς τόσο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και στην απάντηση του Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά πολιτών στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Η κυβέρνηση παίζει πάρα πολύ επικίνδυνα παιχνίδια και εμπλέκει την χώρα σε πάρα πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Διαχρονικά η χώρα μας αποτέλεσε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κινούνταν πάντα με όρους σεβασμού και υπεράσπισης της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ακολουθήσει μια λογική όχι απλώς και μόνο του πιστού συμμάχου αλλά του βασιλικότερου του βασιλέως ως προς τις πρωτοβουλίες που παίρνει υπερθεματίζοντας υπέρ της όξυνσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, σαφώς υπέρ του δόγματος «κάνε ότι κοιμάσαι» στην εξωτερική πολιτική.

Στη Βουλή

Χαρίτσης και Μητσοτάκης θα έχουν πάντως το πρώτο τους κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ αύριο στη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος επέλεξε να απαντήσει στην ερώτηση του πρώτου για τα αγροτικά. Η επιλογή αυτή, αυτονόητα δημιουργεί εντυπώσεις στους πρώην συντρόφους και ιδιαίτερα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μόνο από το Κανάλι της Βουλής μπορεί να το δει live.

Στους αγρότες

Ο πρόεδρος Κασσελάκης, ο οποίος μέχρι πριν λίγους μήνες σπάνια έβγαινε από τα όρια του δήμου Αθηναίων, έχει πέσει με τα μούτρα στα ταχύρρυθμα. Συναντά παραγωγικούς φορείς, πρέσβεις ξένων χωρών, και συνδικαλιστές με ρυθμό καταιγιστικό. Πήγε και μερικά ταξίδια στην επαρχία. Τόσο, ώστε να μπορεί ν’ ανεβάζει στα σόσιαλ φράσεις όπως αυτή:

«Τους τελευταίους μήνες έχω επισκεφθεί πολλές αγροτικές περιοχές και έχω αφουγκραστεί την ανησυχία των συμπολιτών μας αγροτών για την ανασφάλεια που βιώνουν στη ζωή τους. Μια ανασφάλεια απολύτως δικαιολογημένη, όπως είναι και ο αναβρασμός που εκφράζεται αυτή τη στιγμή».

Προς το παρόν δεν έχει ερωτηθεί τι είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι προτείνει

Κουτσά στραβά πάντως κάτι καταφέρνουν να πουν στους αγρότες. Κατάργηση ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ΦΠΑ από το 24% στο 6%, ρεύμα 7 σεντς η κιλοβατώρα, επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων, αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, επανασχεδίαση της ΚΑΠ, ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Έρχεται πακέτο

Τις περισσότερες από αυτές, τις εξετάζει ήδη η κυβέρνηση. Θορυβημένοι απ’ τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες φέτος δεν έχουν τη γραφικότητα περασμένων ετών αλλά θλίψη από τις καταστροφές στη Θεσσαλία και ενέργεια από τις διαδηλώσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι επιτελικοί προσπαθούν να βρουν λύσεις. Άμεσες και μακροπρόθεσμες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο Κυριάκος βγήκε στο πεδίο και προσπάθησε να καθησυχάσει τους αγρότες στη Βόνιτσα, πριν πετάξει για Βρυξέλλες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», τους είπε. Τα υπόλοιπα αύριο στη Βουλή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:16

Τσεχία: Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σύγκρουση τρένων

10:12

Πλαστικά Θράκης: Στα 13,74 εκατ. τα καθαρά κέρδη - Διανομή προσωρινού μερίσματος 0,07 ευρώ/μτχ

10:00

Τέσσερις γαλλικές τράπεζες κατηγορούνται από ΜΚΟ ότι χρηματοδοτούν την αποψίλωση του Αμαζονίου

09:58

Βουλή: Στην Ολομέλεια εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ

09:54

Χατζηδάκης: Η Κομισιόν ενέκρινε τις αγροτικές επιδοτήσεις – Στην τελική ευθεία για τις πληρωμές

09:49

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με υπόμνημα θα καταθέσει σήμερα ο Γ. Ξυλούρης – Κανονικά στην Εξεταστική ο Ανδρέας Στρατάκης

09:45

Η Elikonos Capital ανακοίνωσε την πρώτη της επένδυση στη Mytilos

09:36

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι ετοιμάζεται να παρουσιάσει φρέσκα μέτρα στήριξης 112 δισ. δολαρίων

09:32

Παπαθανάσης: Νέες παρεμβάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, μέσω ΕΣΠΑ

09:18

Ideal Holdings: Αύξηση 62% στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 9μήνου

09:04

Η Τουρκία θα φιλοξενήσει την COP31 - Αντιδρούν τα νησιά του Ειρηνικού

08:57

Τραμπ: Θα συναντηθεί αύριο με τον «κομμουνιστή» δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μαμντάνι

08:49

Θεοδωρικάκος για ανελκυστήρες: Να προχωρήσουν άμεσα στην απογραφή ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων

08:42

Σκλαβενίτης: Πάει για το 2027 το Food Hall στον Ρέντη – Τι θα περιλαμβάνει

08:29

Lamda: Πότε πέφτουν υπογραφές για το deal με ΙΟΝ - Τα έργα στο Ελληνικό

08:22

Η Γερμανία υπόσχεται 1 δισ. ευρώ στην πρωτοβουλία της Βραζιλίας για την προστασία των τροπικών δασών

08:08

Έρχονται νέες εξαγορές στα σούπερ μάρκετ

08:07

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σιγκαπούρη για το Bloomberg Economy Forum

08:02

Oxfam: Θα αρκούσαν μόνο τα περσινά κέρδη των δισεκατομμυριούχων της G20 για να λάβει τέλος η φτώχεια

07:52

Μερτς: Ο ουκρανικός στρατός θα εξοπλιστεί με συστήματα πυρός μεγάλου βεληνεκούς

07:39

Υπογραφή Τραμπ για δημοσιοποίηση των αρχείων Έπστιν

07:29

Γάζα: Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι νεκροί - Αλληλοκατηγορούνται Ισραήλ και Χαμάς για παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός

07:20

Ελλάδα: Τι δείχνει η μελέτη IRENA–CPI για τις «πράσινες» επενδυτικές ανάγκες της επόμενης πενταετίας

07:19

Επίδομα θέρμανσης: Τα SOS για διαχειριστές και ένοικους πολυκατοικιών

07:17

Ανατροπή με τις ασφαλιστικές εισφορές - Πόσο αυξάνονται από 1/1/2026 για όλες τις κατηγορίες - Αναλυτικοί πίνακες

07:14

Αποκαλυπτήρια για τον προϋπολογισμό του 2026 – Ανάπτυξη 2,4% και μέτρα 1,76 δισ. ευρώ

07:08

ΔΕΗ: Τα σχέδια για τον «ενεργειακό διάδρομο» στις 6 χώρες της ΝΑ Ευρώπης – Οι επενδύσεις ανά αγορά

07:04

Επιστροφή ενοικίου: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν θα λάβουν την ενίσχυση

07:02

Τα σημαντικά της ΔΕΗ - Η επιτυχία της Metlen - Φαβορί ο Πιερρακάκης

07:00

Η Πέμπτη της Εξεταστικής και του Αλέξη - Από τώρα νικητής ο Πιερρ - Πώς ξεκολλάει η βελόνα του ΠΑΣΟΚ