INSIDE OUT

Αμηχανία στην αντιπολίτευση από την πρόταση Δένδια για ελληνική διοίκηση στις επιχειρήσεις κατά των Χούθι - Με την ειρήνη ο  Χαρίτσης

Μαρία Νταλιάνη
01-02-2024 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αμηχανία στην αντιπολίτευση από την πρόταση Δένδια για ελληνική διοίκηση στις επιχειρήσεις κατά των Χούθι - Με την ειρήνη ο  Χαρίτσης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μεγάλη κίνηση χθες με την ελληνική πρόταση να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων για την ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι, κατά εμπορικών πλοίων στην Υεμένη. Την πρωτοβουλία έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με ανάρτηση στο X.

Η πρωτοβουλία που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στον πολιτικό κόσμο με κυρίαρχο μέχρι στιγμής, αυτό της αμηχανίας. Πιο γρήγοροι, οι του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς, που τοποθετήθηκαν απέναντι. Ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση της δεύτερης.

«Με ποιους διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” την συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο; Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση; Όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ.

Κάνε ότι κοιμάσαι

Νωρίτερα σε συνέντευξη (στον 9,84) ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, επέκρινε γενικότερα τη στάση της ελληνικής πλευράς τόσο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και στην απάντηση του Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά πολιτών στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Η κυβέρνηση παίζει πάρα πολύ επικίνδυνα παιχνίδια και εμπλέκει την χώρα σε πάρα πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Διαχρονικά η χώρα μας αποτέλεσε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κινούνταν πάντα με όρους σεβασμού και υπεράσπισης της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ακολουθήσει μια λογική όχι απλώς και μόνο του πιστού συμμάχου αλλά του βασιλικότερου του βασιλέως ως προς τις πρωτοβουλίες που παίρνει υπερθεματίζοντας υπέρ της όξυνσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, σαφώς υπέρ του δόγματος «κάνε ότι κοιμάσαι» στην εξωτερική πολιτική.

Στη Βουλή

Χαρίτσης και Μητσοτάκης θα έχουν πάντως το πρώτο τους κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ αύριο στη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος επέλεξε να απαντήσει στην ερώτηση του πρώτου για τα αγροτικά. Η επιλογή αυτή, αυτονόητα δημιουργεί εντυπώσεις στους πρώην συντρόφους και ιδιαίτερα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μόνο από το Κανάλι της Βουλής μπορεί να το δει live.

Στους αγρότες

Ο πρόεδρος Κασσελάκης, ο οποίος μέχρι πριν λίγους μήνες σπάνια έβγαινε από τα όρια του δήμου Αθηναίων, έχει πέσει με τα μούτρα στα ταχύρρυθμα. Συναντά παραγωγικούς φορείς, πρέσβεις ξένων χωρών, και συνδικαλιστές με ρυθμό καταιγιστικό. Πήγε και μερικά ταξίδια στην επαρχία. Τόσο, ώστε να μπορεί ν’ ανεβάζει στα σόσιαλ φράσεις όπως αυτή:

«Τους τελευταίους μήνες έχω επισκεφθεί πολλές αγροτικές περιοχές και έχω αφουγκραστεί την ανησυχία των συμπολιτών μας αγροτών για την ανασφάλεια που βιώνουν στη ζωή τους. Μια ανασφάλεια απολύτως δικαιολογημένη, όπως είναι και ο αναβρασμός που εκφράζεται αυτή τη στιγμή».

Προς το παρόν δεν έχει ερωτηθεί τι είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι προτείνει

Κουτσά στραβά πάντως κάτι καταφέρνουν να πουν στους αγρότες. Κατάργηση ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ΦΠΑ από το 24% στο 6%, ρεύμα 7 σεντς η κιλοβατώρα, επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων, αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, επανασχεδίαση της ΚΑΠ, ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Έρχεται πακέτο

Τις περισσότερες από αυτές, τις εξετάζει ήδη η κυβέρνηση. Θορυβημένοι απ’ τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες φέτος δεν έχουν τη γραφικότητα περασμένων ετών αλλά θλίψη από τις καταστροφές στη Θεσσαλία και ενέργεια από τις διαδηλώσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι επιτελικοί προσπαθούν να βρουν λύσεις. Άμεσες και μακροπρόθεσμες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο Κυριάκος βγήκε στο πεδίο και προσπάθησε να καθησυχάσει τους αγρότες στη Βόνιτσα, πριν πετάξει για Βρυξέλλες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», τους είπε. Τα υπόλοιπα αύριο στη Βουλή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:15

Ευ. Μυτιληναίος: «Θα παράγουμε γάλλιο με χαμηλότερο κόστος από την Κίνα»

20:59

Βρετανία: Στις 18 Ιουνίου οι επαναληπτικές εκλογές με υποψήφιο τον δήμαρχο του Μάντσεστερ

20:40

Μητσοτάκης: Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και συλλογικές συμβάσεις στις συγκοινωνίες - «Το είπαμε, το κάναμε»

20:26

Μιχαηλίδου: «Στην Αίγινα τα σχολικά γεύματα φτάνουν πλέον σε όλα τα δημοτικά σχολεία»

20:08

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε στην παγίδα της Τεχεράνης

20:03

Νότια Κορέα: Αναστέλλεται η απεργία στη Samsung Electronics - Συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις

20:02

Κομισιόν: Χαιρετίζει την πολιτική απόφαση για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

19:52

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Για πρώτη φορά ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή της γαλλικής φρεγάτας Amiral Louzeau

19:44

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 62,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

19:42

Το ισοζύγιο της Fed: Γιατί η συρρίκνωση είναι η λάθος απάντηση στο λάθος ερώτημα

19:30

Παπαθανάσης: Οι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώνονται στο 100%, σύμφωνα με τον προγραμματισμό

19:24

Ευρωαγορές: Κέρδη στους δείκτες με πληθωρισμό και ομόλογα στο επίκεντρο

19:20

Τραμπ για Ιράν: «Ή υπογράφουν συμφωνία ή θα τελειώσουμε τη δουλειά»

19:04

Ως το τέλος του χρόνου η διοικητική αναδιάρθρωση της Επιτροπής - Κλειδί ο επόμενος προϋπολογισμός

18:48

Μπέζος για «φούσκα» τεχνητής νοημοσύνης: «Δεν πρέπει να ανησυχείτε»

18:31

Βρετανία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του αναπληρωτή πρέσβη στην Ουάσινγκτον

18:26

Διάβημα ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τον στολίσκο: «Απαράδεκτη η συμπεριφορά προς τους Έλληνες πολίτες»

18:21

Χατζηδάκης στο Βερολίνο: Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε παράδειγμα επιτυχίας

18:20

Στη Λακωνία την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:06

ΔΟΑΕ: Η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό των ΗΑΕ προκάλεσε «σοβαρή ανησυχία»

18:03

Quest: Αύξηση πωλήσεων και κερδών μετά από φόρους στο α’ τρίμηνο

18:03

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί

17:58

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα ενισχύσει την άμυνα της στα βόρεια ενάντια στα ρωσικά επιθετικά σενάρια

17:55

Δούκας: «Η ενεργειακή φτώχεια αυξάνεται»

17:48

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Ζημίες 1,83 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2026

17:38

Πρόθυμος να μιλήσει με τον πρόεδρο της Ταϊβάν ο Τραμπ

17:36

Helleniq Energy: Δεν αναμένεται έλλειψη αεροπορικών καυσίμων το καλοκαίρι

17:34

Πούτιν-Σι: Το κοινό ανακοινωθέν για έναν «Πολυπολικό Κόσμο» - Τα «καρφιά» στις ΗΠΑ

17:25

Τουρκία: Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη

17:13

Το Ιράν επέτρεψε σε τουλάχιστον 25 πλοία να περάσουν από το Ορμούζ το τελευταίο 24ωρο