INSIDE OUT

Αμηχανία στην αντιπολίτευση από την πρόταση Δένδια για ελληνική διοίκηση στις επιχειρήσεις κατά των Χούθι - Με την ειρήνη ο  Χαρίτσης

Μαρία Νταλιάνη
01-02-2024 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αμηχανία στην αντιπολίτευση από την πρόταση Δένδια για ελληνική διοίκηση στις επιχειρήσεις κατά των Χούθι - Με την ειρήνη ο  Χαρίτσης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μεγάλη κίνηση χθες με την ελληνική πρόταση να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων για την ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι, κατά εμπορικών πλοίων στην Υεμένη. Την πρωτοβουλία έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με ανάρτηση στο X.

Η πρωτοβουλία που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στον πολιτικό κόσμο με κυρίαρχο μέχρι στιγμής, αυτό της αμηχανίας. Πιο γρήγοροι, οι του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς, που τοποθετήθηκαν απέναντι. Ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση της δεύτερης.

«Με ποιους διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” την συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο; Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση; Όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ.

Κάνε ότι κοιμάσαι

Νωρίτερα σε συνέντευξη (στον 9,84) ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, επέκρινε γενικότερα τη στάση της ελληνικής πλευράς τόσο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και στην απάντηση του Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά πολιτών στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Η κυβέρνηση παίζει πάρα πολύ επικίνδυνα παιχνίδια και εμπλέκει την χώρα σε πάρα πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Διαχρονικά η χώρα μας αποτέλεσε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κινούνταν πάντα με όρους σεβασμού και υπεράσπισης της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ακολουθήσει μια λογική όχι απλώς και μόνο του πιστού συμμάχου αλλά του βασιλικότερου του βασιλέως ως προς τις πρωτοβουλίες που παίρνει υπερθεματίζοντας υπέρ της όξυνσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, σαφώς υπέρ του δόγματος «κάνε ότι κοιμάσαι» στην εξωτερική πολιτική.

Στη Βουλή

Χαρίτσης και Μητσοτάκης θα έχουν πάντως το πρώτο τους κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ αύριο στη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος επέλεξε να απαντήσει στην ερώτηση του πρώτου για τα αγροτικά. Η επιλογή αυτή, αυτονόητα δημιουργεί εντυπώσεις στους πρώην συντρόφους και ιδιαίτερα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μόνο από το Κανάλι της Βουλής μπορεί να το δει live.

Στους αγρότες

Ο πρόεδρος Κασσελάκης, ο οποίος μέχρι πριν λίγους μήνες σπάνια έβγαινε από τα όρια του δήμου Αθηναίων, έχει πέσει με τα μούτρα στα ταχύρρυθμα. Συναντά παραγωγικούς φορείς, πρέσβεις ξένων χωρών, και συνδικαλιστές με ρυθμό καταιγιστικό. Πήγε και μερικά ταξίδια στην επαρχία. Τόσο, ώστε να μπορεί ν’ ανεβάζει στα σόσιαλ φράσεις όπως αυτή:

«Τους τελευταίους μήνες έχω επισκεφθεί πολλές αγροτικές περιοχές και έχω αφουγκραστεί την ανησυχία των συμπολιτών μας αγροτών για την ανασφάλεια που βιώνουν στη ζωή τους. Μια ανασφάλεια απολύτως δικαιολογημένη, όπως είναι και ο αναβρασμός που εκφράζεται αυτή τη στιγμή».

Προς το παρόν δεν έχει ερωτηθεί τι είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι προτείνει

Κουτσά στραβά πάντως κάτι καταφέρνουν να πουν στους αγρότες. Κατάργηση ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ΦΠΑ από το 24% στο 6%, ρεύμα 7 σεντς η κιλοβατώρα, επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων, αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, επανασχεδίαση της ΚΑΠ, ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Έρχεται πακέτο

Τις περισσότερες από αυτές, τις εξετάζει ήδη η κυβέρνηση. Θορυβημένοι απ’ τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες φέτος δεν έχουν τη γραφικότητα περασμένων ετών αλλά θλίψη από τις καταστροφές στη Θεσσαλία και ενέργεια από τις διαδηλώσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι επιτελικοί προσπαθούν να βρουν λύσεις. Άμεσες και μακροπρόθεσμες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο Κυριάκος βγήκε στο πεδίο και προσπάθησε να καθησυχάσει τους αγρότες στη Βόνιτσα, πριν πετάξει για Βρυξέλλες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», τους είπε. Τα υπόλοιπα αύριο στη Βουλή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:56

Πετρέλαιο: Άνοδος 4% εν μέσω αβεβαιότητας για το άνοιγμα του Ορμούζ

20:40

Κωτσόβολος: Ιστορικό υψηλό πωλήσεων το 2025 με ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία

20:25

O Τραμπ προαναγγέλει πως θα ζητήσει αποζημιώσεις από την Τεχεράνη «για όσους έχουν σκοτώσει»

20:08

Ιράν: Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε o Μοτζταμπά Χαμενεΐ

19:52

Η Σουηδία απέτρεψε επιχείρηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών

19:45

Ρωσία: Ουκρανική επίθεση με drones σε διυλιστήριο πετρελαίου - 13 νεκροί και 75 τραυματίες

19:30

Αναδιάταξη ισχύος γύρω από το Ιράν - Η συμφωνία της Μέκκας και η εσωτερική διαμάχη στην Τεχεράνη

19:25

Ζαπορίζια: Διακοπή ηλεκτροδότησης μετά από ουκρανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

19:20

Κίνα: Απέτυχε η εκτόξευση του δορυφόρου ChinaSat-4B, εξερράγη ο πύραυλος

19:08

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600 με μικτά πρόσημα στα ταμπλό

18:52

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Κοκκινόχωμα Καβάλας - Μήνυμα από το 112

18:41

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ - Στενός συντονισμός Αθήνας και Καΐρου

18:25

Το Ομάν λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει πετρελαιοκηλίδα κοντά στις ακτές του

18:20

Μελόνι-Φρεντέρικσεν: «Όχι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση» -Σε κοινή δήλωση ζητούν κέντρα επαναπατρισμού σε τρίτες χώρες

18:15

Mέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού σχεδόν στο 70% της Γαλλίας

17:47

Ισπανία: Πύρινος εφιάλτης σε Βαλένθια και Ανδαλουσία - Χιλιάδες στρέμματα στις φλόγες

17:41

Εποχικοί Πυροσβέστες: Υπεγράφη η απόφαση για επιπλέον υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα

17:40

Χρηματιστήριο: «Άντεξαν» ξανά οι 2.600 μονάδες - Αντίρροπες δυνάμεις σε τράπεζες και blue chips

17:38

Βρετανία: Επιδεινώνεται η ξηρασία - Ποτάμια και ταμιευτήρες σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα

17:34

Σαουδική Αραβία: Νεκροί 16 εργάτες σε εργοστάσιο κατασκευής καναπέδων στο Ριάντ

17:19

Μάικλ Μπέρι (The Big Short): Η Berkshire Hathaway δεν είναι ελκυστική χωρίς τον Μπάφετ

16:56

Wall Street: Μικτά πρόσημα με το βλέμμα σε Ιράν και τεχνητή νοημοσύνη

16:50

ΔΑΕΕ: Πανελλαδική προκαταρκτική εξέταση για αιολικά πάρκα μετά τη φωτιά στη Βοιωτία

16:45

Moody’s: Νέα δυναμική για τις ελληνικές τράπεζες - Πιστωτική επέκταση και προμήθειες οδηγούν τα κέρδη

16:32

SkyImpact Challenge: Οι κορυφαίες ιδέες καινοτομίας για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου

16:16

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Κολομβία: Τουλάχιστον 69 νεκροί - Ζημιές σε 6 αεροδρόμια

16:09

Ο Ζούκερμπεργκ απαντά στους «κινδυνολόγους» του AI με δοκίμιο... 6.500 λέξεων

15:59

Η πτώση των υδάτων σε Ρήνο και Βιστούλα συνεχίζεται σε ιστορικά χαμηλά

15:59

Η Intel πουλά μετοχές αξίας 15 δισ. δολαρίων

15:57

Alpha Bank: Στα 5,30 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η Citi - Στα 6,90 ευρώ στο bullish σενάριο