INSIDE OUT

Αμηχανία στην αντιπολίτευση από την πρόταση Δένδια για ελληνική διοίκηση στις επιχειρήσεις κατά των Χούθι - Με την ειρήνη ο  Χαρίτσης

Μαρία Νταλιάνη
01-02-2024 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αμηχανία στην αντιπολίτευση από την πρόταση Δένδια για ελληνική διοίκηση στις επιχειρήσεις κατά των Χούθι - Με την ειρήνη ο  Χαρίτσης

Μεγάλη κίνηση χθες με την ελληνική πρόταση να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων για την ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι, κατά εμπορικών πλοίων στην Υεμένη. Την πρωτοβουλία έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με ανάρτηση στο X.

Η πρωτοβουλία που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στον πολιτικό κόσμο με κυρίαρχο μέχρι στιγμής, αυτό της αμηχανίας. Πιο γρήγοροι, οι του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς, που τοποθετήθηκαν απέναντι. Ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση της δεύτερης.

«Με ποιους διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” την συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο; Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση; Όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ.

Κάνε ότι κοιμάσαι

Νωρίτερα σε συνέντευξη (στον 9,84) ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, επέκρινε γενικότερα τη στάση της ελληνικής πλευράς τόσο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και στην απάντηση του Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά πολιτών στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Η κυβέρνηση παίζει πάρα πολύ επικίνδυνα παιχνίδια και εμπλέκει την χώρα σε πάρα πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Διαχρονικά η χώρα μας αποτέλεσε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κινούνταν πάντα με όρους σεβασμού και υπεράσπισης της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ακολουθήσει μια λογική όχι απλώς και μόνο του πιστού συμμάχου αλλά του βασιλικότερου του βασιλέως ως προς τις πρωτοβουλίες που παίρνει υπερθεματίζοντας υπέρ της όξυνσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, σαφώς υπέρ του δόγματος «κάνε ότι κοιμάσαι» στην εξωτερική πολιτική.

Στη Βουλή

Χαρίτσης και Μητσοτάκης θα έχουν πάντως το πρώτο τους κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ αύριο στη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος επέλεξε να απαντήσει στην ερώτηση του πρώτου για τα αγροτικά. Η επιλογή αυτή, αυτονόητα δημιουργεί εντυπώσεις στους πρώην συντρόφους και ιδιαίτερα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μόνο από το Κανάλι της Βουλής μπορεί να το δει live.

Στους αγρότες

Ο πρόεδρος Κασσελάκης, ο οποίος μέχρι πριν λίγους μήνες σπάνια έβγαινε από τα όρια του δήμου Αθηναίων, έχει πέσει με τα μούτρα στα ταχύρρυθμα. Συναντά παραγωγικούς φορείς, πρέσβεις ξένων χωρών, και συνδικαλιστές με ρυθμό καταιγιστικό. Πήγε και μερικά ταξίδια στην επαρχία. Τόσο, ώστε να μπορεί ν’ ανεβάζει στα σόσιαλ φράσεις όπως αυτή:

«Τους τελευταίους μήνες έχω επισκεφθεί πολλές αγροτικές περιοχές και έχω αφουγκραστεί την ανησυχία των συμπολιτών μας αγροτών για την ανασφάλεια που βιώνουν στη ζωή τους. Μια ανασφάλεια απολύτως δικαιολογημένη, όπως είναι και ο αναβρασμός που εκφράζεται αυτή τη στιγμή».

Προς το παρόν δεν έχει ερωτηθεί τι είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι προτείνει

Κουτσά στραβά πάντως κάτι καταφέρνουν να πουν στους αγρότες. Κατάργηση ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ΦΠΑ από το 24% στο 6%, ρεύμα 7 σεντς η κιλοβατώρα, επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων, αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, επανασχεδίαση της ΚΑΠ, ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Έρχεται πακέτο

Τις περισσότερες από αυτές, τις εξετάζει ήδη η κυβέρνηση. Θορυβημένοι απ’ τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες φέτος δεν έχουν τη γραφικότητα περασμένων ετών αλλά θλίψη από τις καταστροφές στη Θεσσαλία και ενέργεια από τις διαδηλώσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι επιτελικοί προσπαθούν να βρουν λύσεις. Άμεσες και μακροπρόθεσμες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο Κυριάκος βγήκε στο πεδίο και προσπάθησε να καθησυχάσει τους αγρότες στη Βόνιτσα, πριν πετάξει για Βρυξέλλες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», τους είπε. Τα υπόλοιπα αύριο στη Βουλή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:19

ΧΑ: «Μαγνήτης» για τον Γενικό Δείκτη οι 2.100 μονάδες

18:19

Τζιτζικώστας: Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο στην Ελλάδα

18:16

Φίτσο για Ουκρανία: Δεν θα υποστηρίξω τίποτα - Ας καθίσουμε στις Βρυξέλλες και Πρωτοχρονιά

18:12

ΥΠΑΑΤ: 96 εκατ. ευρώ για μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες

18:08

AS Company: Διανομή έκτακτου μερίσματος 0,06 ευρώ/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

18:06

Ουκρανία: Φωτιά σε πλοίο σε λιμάνι της Οδησσού μετά από ρωσική επίθεση

18:05

Ο πιο ατάραχος άνθρωπος στο δωμάτιο για το τρίγωνο Netflix, Warner Bros και Paramount

17:58

Τηλεφωνική επικοινωνία Κόστα με ηγέτες της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

17:49

Μαρινάκης: Ο κ. Ανδρουλάκης πήγε να παίξει το παιχνίδι «της κουμπάρας ή της κουμπαριάς ή του κουμπάρου»

17:32

Υπερκαλύφθηκε το SAFE - Η Κομισιόν εξετάζει νέο πρόγραμμα δανεισμού για άμυνα

17:19

Το ΠΑΣΟΚ αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του Γιώργου Λαμπράκη

17:13

Το Your Directors Club παρουσιάζει τη νέα πρωτοβουλία White Paper Series – Θέμα Πρώτης Έκδοσης η Κυβερνοασφάλεια

17:01

Γκούλσμπι (Fed): Εξηγεί γιατί ψήφισε «παύση»... αλλά είναι από τους πιο αισιόδοξους για μειώσεις επιτοκίων το 2026

16:59

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τη συμμετοχή AfD σε γκαλά της νεολαίας των Ρεπουμπλικανών

16:53

Ημαθία: Ενισχύσεις de minimis 563,5 ευρώ ανά στρέμμα στους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας

16:53

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Dow - Συνεχίζονται οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

16:48

ΕΦΕΤ: Ανάκληση του προϊόντος «Oreo Cheesecakes»

16:44

Ζελένσκι: Η Ουκρανία ανακατέλαβε τμήματα του Κουπιάνσκ από τις δυνάμεις της Ρωσίας

16:37

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες επαναπροσδιορίζουν τις στρατηγικές και τους στόχους τους

16:26

Παπασταύρου: Η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη

16:22

Άλμα 17 ετών για την UBS: Το πολιτικό «σήμα» που ελάφρυνε τον φόβο των επενδυτών

16:19

Θεοδωρικάκος: Ανοίγει ο δρόμος για νέες ισχυρές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

16:08

ΠΑΣΟΚ: Ποιον προστάτευσε με την σιωπή του ο κ. Ξυλούρης;

16:08

Εστίαση: Κερδίζει το delivery, δίνει «μάχη» η σάλα

16:07

Ουκρανία: Εκεχειρία στις ενεργειακές εγκαταστάσεις και τα λιμάνια πρότεινε ο Ερντογάν στον Πούτιν

16:01

Δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για το σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων

16:00

Κλιμάκωση στη διαμάχη για τα ρωσικά assets: Ρωσική αγωγή στην Euroclear, καθησυχαστική η Ε

15:57

Γιατί όλοι μιλούν για τη διατροφή χωρίς γλουτένη;

15:55

Βουλή: Παρουσία Μητσοτάκη η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2026 - Συγχαρητήρια προς Πιερρακάκη

15:49

Λευκορωσία: Συνομιλίες Λουκασένκο με τον απεσταλμένο του Τραμπ για την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων