INSIDE OUT

Αμηχανία στην αντιπολίτευση από την πρόταση Δένδια για ελληνική διοίκηση στις επιχειρήσεις κατά των Χούθι - Με την ειρήνη ο  Χαρίτσης

Μαρία Νταλιάνη
01-02-2024 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αμηχανία στην αντιπολίτευση από την πρόταση Δένδια για ελληνική διοίκηση στις επιχειρήσεις κατά των Χούθι - Με την ειρήνη ο  Χαρίτσης

Μεγάλη κίνηση χθες με την ελληνική πρόταση να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων για την ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι, κατά εμπορικών πλοίων στην Υεμένη. Την πρωτοβουλία έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με ανάρτηση στο X.

Η πρωτοβουλία που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στον πολιτικό κόσμο με κυρίαρχο μέχρι στιγμής, αυτό της αμηχανίας. Πιο γρήγοροι, οι του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς, που τοποθετήθηκαν απέναντι. Ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση της δεύτερης.

«Με ποιους διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” την συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο; Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση; Όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ.

Κάνε ότι κοιμάσαι

Νωρίτερα σε συνέντευξη (στον 9,84) ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, επέκρινε γενικότερα τη στάση της ελληνικής πλευράς τόσο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και στην απάντηση του Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά πολιτών στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Η κυβέρνηση παίζει πάρα πολύ επικίνδυνα παιχνίδια και εμπλέκει την χώρα σε πάρα πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Διαχρονικά η χώρα μας αποτέλεσε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κινούνταν πάντα με όρους σεβασμού και υπεράσπισης της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ακολουθήσει μια λογική όχι απλώς και μόνο του πιστού συμμάχου αλλά του βασιλικότερου του βασιλέως ως προς τις πρωτοβουλίες που παίρνει υπερθεματίζοντας υπέρ της όξυνσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, σαφώς υπέρ του δόγματος «κάνε ότι κοιμάσαι» στην εξωτερική πολιτική.

Στη Βουλή

Χαρίτσης και Μητσοτάκης θα έχουν πάντως το πρώτο τους κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ αύριο στη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος επέλεξε να απαντήσει στην ερώτηση του πρώτου για τα αγροτικά. Η επιλογή αυτή, αυτονόητα δημιουργεί εντυπώσεις στους πρώην συντρόφους και ιδιαίτερα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μόνο από το Κανάλι της Βουλής μπορεί να το δει live.

Στους αγρότες

Ο πρόεδρος Κασσελάκης, ο οποίος μέχρι πριν λίγους μήνες σπάνια έβγαινε από τα όρια του δήμου Αθηναίων, έχει πέσει με τα μούτρα στα ταχύρρυθμα. Συναντά παραγωγικούς φορείς, πρέσβεις ξένων χωρών, και συνδικαλιστές με ρυθμό καταιγιστικό. Πήγε και μερικά ταξίδια στην επαρχία. Τόσο, ώστε να μπορεί ν’ ανεβάζει στα σόσιαλ φράσεις όπως αυτή:

«Τους τελευταίους μήνες έχω επισκεφθεί πολλές αγροτικές περιοχές και έχω αφουγκραστεί την ανησυχία των συμπολιτών μας αγροτών για την ανασφάλεια που βιώνουν στη ζωή τους. Μια ανασφάλεια απολύτως δικαιολογημένη, όπως είναι και ο αναβρασμός που εκφράζεται αυτή τη στιγμή».

Προς το παρόν δεν έχει ερωτηθεί τι είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι προτείνει

Κουτσά στραβά πάντως κάτι καταφέρνουν να πουν στους αγρότες. Κατάργηση ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ΦΠΑ από το 24% στο 6%, ρεύμα 7 σεντς η κιλοβατώρα, επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων, αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, επανασχεδίαση της ΚΑΠ, ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Έρχεται πακέτο

Τις περισσότερες από αυτές, τις εξετάζει ήδη η κυβέρνηση. Θορυβημένοι απ’ τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες φέτος δεν έχουν τη γραφικότητα περασμένων ετών αλλά θλίψη από τις καταστροφές στη Θεσσαλία και ενέργεια από τις διαδηλώσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι επιτελικοί προσπαθούν να βρουν λύσεις. Άμεσες και μακροπρόθεσμες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο Κυριάκος βγήκε στο πεδίο και προσπάθησε να καθησυχάσει τους αγρότες στη Βόνιτσα, πριν πετάξει για Βρυξέλλες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», τους είπε. Τα υπόλοιπα αύριο στη Βουλή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:21

Ουκρανία: Υποδέχεται τους συμμάχους της στο Κίεβο για διαβουλεύσεις

10:56

Aνέλαβαν καθήκοντα τα νέα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

10:45

ΑΑΔΕ - myProperty: Ψηφιακά και οι τροποποιητικές δηλώσεις ΦΜΑ για συστάσεις ιδιοκτησιών και τροποποιήσεις

10:19

ΗΠΑ: Η Ακτοφυλακή ανέστειλε έρευνα για επιζώντες έπειτα από πλήγμα σε σκάφη ύποπτα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών

09:58

Αύξηση των θυμάτων αεροπορικών δυστυχημάτων διεθνώς το 2025

09:51

Σαουδική Αραβία: Προσκαλεί όλες τις παρατάξεις του νότου της Υεμένης σε διάλογο στο Ριάντ

09:23

Τραμπ: Ο Μαδούρο συνελήφθη και μεταφέρθηκε εκτός Βενεζουέλας

09:20

Μεξικό: Δύο νεκροί από το σεισμό των 6,5 βαθμών

09:05

Γκουτέρες: Καλεί το Ισραήλ να ακυρώσει απόφαση απαγόρευσης των ΜΚΟ στη Γάζα

08:56

Η Ελλάδα συγχαίρει τα νέα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

08:50

Τραμπ: Μπλόκο στην εξαγορά της Emcore απ' την HieFo για λόγους εθνικής ασφάλειας

08:36

Σαββατοκύριακο στα Τίρανα: Απόδραση στην ανερχόμενη πρωτεύουσα των Βαλκανίων

08:27

Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα: Πίεση στη βιομηχανία, τεστ για την Ελλάδα

08:18

Πώς αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης των επενδύσεων

08:10

Δημογραφικό: Μειώθηκαν κατά 14% οι μαθητές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά μέσα σε μία 10ετία

08:00

Δημόσια ακίνητα: Αποκτούν ηλεκτρονικό φάκελο και ταυτότητα - Στόχος η προστασία και η αξιοποίησή τους

23:59

Βρετανία: Το 2025 η θερμότερη χρονιά στα χρονικά

23:47

ΕΛΑΣ: Για ταχύτητα, κράνος και αλκοόλ οι περισσότερες οδικές παραβάσεις τον Δεκέμβριο

23:34

ΗΠΑ: Απετράπη επίθεση με έμπνευση από το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Καρολίνα

23:19

Wall Street: Mε κέρδη στην εκκίνηση του 2026 οι Dow Jones και S&P 500

23:01

Λίβανος: Ισραηλινά πυρά εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ

22:45

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως θεσμικός και συναινετικός

22:27

Αγρότες: Σκέψεις για «απόβαση» στην Αθήνα - Εισήγηση για γενικευμένη κλιμάκωση κινητοποιήσεων

22:10

Υεμένη: Τουλάχιστον 20 νεκροί από τα πλήγματα της Σαουδικής Αραβίας

21:56

Πετρέλαιο: Με πτώση στο 2026 μετά την «κατρακύλα» πενταετίας

21:42

Ιρανός ΥΠΕΞ: Άφρων και επικίνδυνη η παρέμβαση Τραμπ στα εσωτερικά μας

21:28

ΕΛΑΣ προς εκδρομείς: «Όχι» σε ταυτόχρονη μαζική επιστροφή - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω μπλόκων

21:14

Απαγορευτικό απόπλου λόγω καιρού - Ποια δρομολόγια δεν θα γίνουν

21:10

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 71 εκατ. ευρώ

20:56

Χατζηδάκης: Το ΠΑΣΟΚ συνδυάζει την άγνοια με τη δημαγωγία