INSIDE OUT

ΠΑΣΟΚικό σχέδιο για μετωπική στην ΚΕΔΕ, Η dream team των «πράσινων» στην Αυτοδιοίκηση, Το όραμα του Τσίπρα

12-12-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΠΑΣΟΚικό σχέδιο για μετωπική στην ΚΕΔΕ - Η dream team των «πράσινων» στην Αυτοδιοίκηση - Το όραμα του Τσίπρα

Οι χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις αναγκάζουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη να σκεφτεί δημιουργικά. Δεν είναι και λίγο να καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να διασπάται, κι εσύ να μένεις εκεί κολλημένος στο ρηχό διψήφιο έξι μήνες πριν ανοίξουν ξανά οι κάλπες. Ο Ανδρουλάκης στρέφεται προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες, και κατέγραψε αξιόλογες επιδόσεις στις πρόσφατες εκλογές. Μπορεί οι υποψήφιοι να μην είναι στον στενό κύκλο του Προέδρου, αλλά δε βαριέσαι. Έχουν star quality, διάθεση να λάμψουν, κι αφού η πρόσκληση είναι του παλιού υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, επικεφαλής του Ινστιτούτου InSocial, γιατί όχι;

Χάρης Δούκας, Γιάννης Μώραλης, Σταύρος Αρναουτάκης, Δημήτρης Κουρέτας, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Γιάννης Κωνσταντάτος, και έστω και διαδικτυακά (μην παίρνουν και θάρρος) ο Στέλιος Αγγελούδης, έδωσαν το παρόν στην ΠΑΣΟΚική ημερίδα για την Αυτοδιοίκηση.

Φυσικά όλοι ζήτησαν λεφτά και ανεξαρτησία στην διοίκηση, όπως κάνουν δεκαετίες τώρα όλοι οι δήμαρχοι και αιρετοί. Το timing είναι ίσως για πρώτη φορά τόσο καλό για τους πράσινους, μετά την ανυπέρβλητη δεκαετία του ’90, όπου πχ στο λεκανοπέδιο μέτραγες στα δάχτυλα του ενός χεριού Νεοδημοκράτη δήμαρχο. Δήμος Αθηναίων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Κρήτης, Δήμος Χανίων (με συμβολισμό λόγω καταγωγής της οικογένειας Μητσοτάκη), δίνουν τον τόνο και μια ελπίδα στην ομάδα Ανδρουλάκη ότι μπορεί να το γυρίσει το παιχνίδι.

Όχι παραρτήματα

Το κοινό στοιχείο και στίγμα τόσο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο και ομιλητών, ήταν πως δεν πρέπει η Αυτοδιοίκηση να είναι το μακρύ χέρι του κράτους. Εκεί, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, έδωσε τον δικό του τόνο.

«Να κατανοήσουμε όλοι και ιδίως οι νέοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν είναι παραρτήματα του Κράτους», είπε ο ισόβιος Περιφερειάρχης της Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

«Το σύστημα έχει εγκλωβίσει τους δημάρχους και τις δημοτικές αρχές, με τις ευθείες σχέσεις εξάρτησης σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, εξαιτίας της έλλειψης κριτηρίων», υπογράμμισε ο δημοφιλής δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ενώ με μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση, -που ήταν ότι πιο κοντινό ήθελε να κάνει προς το παρόν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης προς το Νίκο Ανδρουλάκη- ζήτησε ένα νέο μοντέλο κεντρικής διοίκησης με άμεση μεταφορά πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Σχέδιο για ΚΕΔΕ

Όταν οι άνθρωποι βιάζονται οι θεοί, κι εγώ, γελάμε φυσικά. Ήταν λάθος του Κυριάκου που βιάστηκε το καλοκαίρι να ανακοινώσει ότι επικεφαλής της ΚΕΔΕ θα τεθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων και τον πήρε στο λαιμό του τον Κώστα Μπακογιάννη που τελικά έχασε από έναν άσημο καθηγητή στο ΕΜΠ, τον Χάρη Δούκα.

Η εκδήλωση του InSocial φυσικά, πέρα από το προφανές, να αναδείξει όλη την αυτοδιοικητική ΠΑΣΟΚική dream team είχε στόχευση: τις εκλογές για την ηγεσία της ΚΕΔΕ, για την οποία, μετά την ήττα Μπακογιάννη, η ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Λάζαρου Κυρίζογλου της Μενεμένης.

Όμως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται με Χάρη Δούκα!

«Είναι η χρυσή ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιοικητικό κίνημα, να σπάσουμε αυτές τις συντηρητικές απόψεις- έλεγαν και για μένα ότι δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί, αλλά έχουμε χρέος να τους δημιουργήσουμε», τόνισε ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας, ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε και στο Ντουμπάι για την Cop28.

και έκανε και τις πρώτες του διεθνείς επαφές με την Ινταλγκό του Παρισιού.

Κεντροαριστερός Κουρέτας

Πολύ κεντροαριστερός εμφανίστηκε ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας ο οποίος είπε ότι με τις κεντροαριστερές απόψεις στη Θεσσαλία θα γίνουν μεταρρυθμίσεις και θα ωφεληθεί και η χώρα και ο χώρος της κεντροαριστεράς, ενώ ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης , αναφέρθηκε εκτενώς στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που δυσχεραίνουν το έργο των δημοτικών αρχών.

Αλέξης στο Παρίσι

Η υπόθεση και η τύχη της κεντροαριστεράς απασχολεί πολύ και τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανακάλυψε ένα νέο σκοπό μετά την απόσυρση από την κεντρική πολιτική σκηνή. Όπως έγραψε προσφάτως η ιταλική La Republica, ο Αλέξης, έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ίδρυμα με ευρωπαϊκό έρεισμα, ικανό να ενώσει τις «δύο αριστερές», τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική.

Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη στο Παρίσι και θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande, τους οικονομολόγους Thomas Piketty και Gabriel Zucman (κοινωνικό κράτος, αντιμετώπιση των ανισοτήτων, προοδευτική οικονομική διακυβέρνηση) ενώ θα δει και 30 γάλλους ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο forum '"Académie des Futurs Leaders" για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τις σύγχρονες προκλήσεις και πολιτικές, καθώς και την σημασία που έχει η ενότητα και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς.

Στο Παρίσι βρίσκεται για να συμμετάσχει στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία θα επικεντρωθεί στους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην μετανάστευση, αλλά ο Αλέξης έχει όρεξη. Με την Κουμουνδούρου στα χέρια του πάλαι ποτέ αντ’ αυτού Νίκου Παππά, μπορεί να επικεντρώσει σε σημαντικότερα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:51

Έκλεισε πάνω από τα 105 δολάρια το brent

22:12

Βρετανία: «Συναγερμός» για την αύξηση των τιμών παρακεταμόλης λόγω του πολέμου στο Ιράν

21:59

Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι «δεν βιάζεται» για μια συμφωνία με το Ιράν

21:54

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου

21:44

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλούστευση του επιχειρείν και την ανάπτυξη

21:43

Στηρίζει την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η CVC με νέα επένδυση έως 1,2 δισ. ευρώ

21:30

Meta: Προχωρά σε 8.000 απολύσεις για να συνεχίσει τις επενδύσεις στο ΑΙ

21:15

ΝΥΤ: Σοβαρά τραυματίας, όμως οξύνους και δραστήριος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ

21:04

Ρωσία: Απειλεί την Ευρώπη να μη φιλοξενήσει γαλλικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά

21:03

Το «διόδιο της Τεχεράνης»: Πώς ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ απειλεί τις τιμές ενέργειας και το παγκόσμιο εμπόριο

20:55

Χρίστος Δήμας: Η Ελλάδα αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης στην κατασκευή εμβληματικών έργων

20:26

ΟΚ από τους μετόχους της Warner Bros στην εξαγορά των 111 δισ. δολαρίων από την Paramount

20:23

Η Cloud Office ανακηρύσσεται «Google Cloud Partner of the Year 2026» για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

20:17

Βρεττού: Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών

19:56

Τζαννετάκης (Motor Oil): «Ισορροπία μεταξύ διύλισης καυσίμων και πράσινης μετάβασης – Kρίσιμος ο ρόλος της ρυθμιστικής ευελιξίας»

19:46

Επίσκεψη Παπαθανάση - Ντομπρόβσκις σε επένδυση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης

19:44

Επιτακτική ανάγκη η Ε.Ε. να δημιουργήσει Ένωση Κεφαλαιαγορών

19:41

Νέα Υόρκη: Το τριήμερο που ανοίγει την αυλαία της ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο

19:35

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Έρχεται νέο deal για την Ideal Holdings έως αρχές Ιουνίου

19:30

Τζούρος (Πειραιώς): Επενδύσεις έως 15 δισ. ετησίως για ενεργειακή αυτονομία και «θωράκιση»

19:30

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ράλι για L' Oreal και Nokia

19:25

45 φορές αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ από το 2019 έως και το 2023

19:02

Νίκος Ταχιάος: Αυτοψία στα εργοτάξια και τις αρχαιολογικές εργασίες του ΒΟΑΚ

19:01

Αφθώδης πυρετός στην Λέσβο: Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Στήριξη και στους τυροκόμους

18:50

Το Υπουργείο Οικονομικών θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της ΔΕΗ - «Η ενίσχυση της αποτελεί στρατηγική επιλογή»

18:44

Μανουσάκης: Στα μέσα Ιουνίου ξεκινάει η ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

18:36

ΔΕΗ: Mega άντληση κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ - Θα συμμετάσχουν CVC και Δημόσιο

18:23

Αγαπηδάκη: Πάνω από 6 εκατ. πολίτες έχουν κάνει προληπτικά εξετάσεις με το «Προλαμβάνω»

18:08

Τζιτζικώστας: Τα αεροπορικά καύσιμα επαρκούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου

18:01

Μικτά σινιάλα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – «Γύρισε» στο τέλος ο Γενικός Δείκτης