INSIDE OUT

ΠΑΣΟΚικό σχέδιο για μετωπική στην ΚΕΔΕ, Η dream team των «πράσινων» στην Αυτοδιοίκηση, Το όραμα του Τσίπρα

12-12-2023 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΑΣΟΚικό σχέδιο για μετωπική στην ΚΕΔΕ - Η dream team των «πράσινων» στην Αυτοδιοίκηση - Το όραμα του Τσίπρα

Οι χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις αναγκάζουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη να σκεφτεί δημιουργικά. Δεν είναι και λίγο να καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να διασπάται, κι εσύ να μένεις εκεί κολλημένος στο ρηχό διψήφιο έξι μήνες πριν ανοίξουν ξανά οι κάλπες. Ο Ανδρουλάκης στρέφεται προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες, και κατέγραψε αξιόλογες επιδόσεις στις πρόσφατες εκλογές. Μπορεί οι υποψήφιοι να μην είναι στον στενό κύκλο του Προέδρου, αλλά δε βαριέσαι. Έχουν star quality, διάθεση να λάμψουν, κι αφού η πρόσκληση είναι του παλιού υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, επικεφαλής του Ινστιτούτου InSocial, γιατί όχι;

Χάρης Δούκας, Γιάννης Μώραλης, Σταύρος Αρναουτάκης, Δημήτρης Κουρέτας, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Γιάννης Κωνσταντάτος, και έστω και διαδικτυακά (μην παίρνουν και θάρρος) ο Στέλιος Αγγελούδης, έδωσαν το παρόν στην ΠΑΣΟΚική ημερίδα για την Αυτοδιοίκηση.

Φυσικά όλοι ζήτησαν λεφτά και ανεξαρτησία στην διοίκηση, όπως κάνουν δεκαετίες τώρα όλοι οι δήμαρχοι και αιρετοί. Το timing είναι ίσως για πρώτη φορά τόσο καλό για τους πράσινους, μετά την ανυπέρβλητη δεκαετία του ’90, όπου πχ στο λεκανοπέδιο μέτραγες στα δάχτυλα του ενός χεριού Νεοδημοκράτη δήμαρχο. Δήμος Αθηναίων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Κρήτης, Δήμος Χανίων (με συμβολισμό λόγω καταγωγής της οικογένειας Μητσοτάκη), δίνουν τον τόνο και μια ελπίδα στην ομάδα Ανδρουλάκη ότι μπορεί να το γυρίσει το παιχνίδι.

Όχι παραρτήματα

Το κοινό στοιχείο και στίγμα τόσο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο και ομιλητών, ήταν πως δεν πρέπει η Αυτοδιοίκηση να είναι το μακρύ χέρι του κράτους. Εκεί, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, έδωσε τον δικό του τόνο.

«Να κατανοήσουμε όλοι και ιδίως οι νέοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν είναι παραρτήματα του Κράτους», είπε ο ισόβιος Περιφερειάρχης της Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

«Το σύστημα έχει εγκλωβίσει τους δημάρχους και τις δημοτικές αρχές, με τις ευθείες σχέσεις εξάρτησης σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, εξαιτίας της έλλειψης κριτηρίων», υπογράμμισε ο δημοφιλής δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ενώ με μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση, -που ήταν ότι πιο κοντινό ήθελε να κάνει προς το παρόν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης προς το Νίκο Ανδρουλάκη- ζήτησε ένα νέο μοντέλο κεντρικής διοίκησης με άμεση μεταφορά πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Σχέδιο για ΚΕΔΕ

Όταν οι άνθρωποι βιάζονται οι θεοί, κι εγώ, γελάμε φυσικά. Ήταν λάθος του Κυριάκου που βιάστηκε το καλοκαίρι να ανακοινώσει ότι επικεφαλής της ΚΕΔΕ θα τεθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων και τον πήρε στο λαιμό του τον Κώστα Μπακογιάννη που τελικά έχασε από έναν άσημο καθηγητή στο ΕΜΠ, τον Χάρη Δούκα.

Η εκδήλωση του InSocial φυσικά, πέρα από το προφανές, να αναδείξει όλη την αυτοδιοικητική ΠΑΣΟΚική dream team είχε στόχευση: τις εκλογές για την ηγεσία της ΚΕΔΕ, για την οποία, μετά την ήττα Μπακογιάννη, η ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Λάζαρου Κυρίζογλου της Μενεμένης.

Όμως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται με Χάρη Δούκα!

«Είναι η χρυσή ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιοικητικό κίνημα, να σπάσουμε αυτές τις συντηρητικές απόψεις- έλεγαν και για μένα ότι δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί, αλλά έχουμε χρέος να τους δημιουργήσουμε», τόνισε ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας, ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε και στο Ντουμπάι για την Cop28.

και έκανε και τις πρώτες του διεθνείς επαφές με την Ινταλγκό του Παρισιού.

Κεντροαριστερός Κουρέτας

Πολύ κεντροαριστερός εμφανίστηκε ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας ο οποίος είπε ότι με τις κεντροαριστερές απόψεις στη Θεσσαλία θα γίνουν μεταρρυθμίσεις και θα ωφεληθεί και η χώρα και ο χώρος της κεντροαριστεράς, ενώ ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης , αναφέρθηκε εκτενώς στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που δυσχεραίνουν το έργο των δημοτικών αρχών.

Αλέξης στο Παρίσι

Η υπόθεση και η τύχη της κεντροαριστεράς απασχολεί πολύ και τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανακάλυψε ένα νέο σκοπό μετά την απόσυρση από την κεντρική πολιτική σκηνή. Όπως έγραψε προσφάτως η ιταλική La Republica, ο Αλέξης, έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ίδρυμα με ευρωπαϊκό έρεισμα, ικανό να ενώσει τις «δύο αριστερές», τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική.

Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη στο Παρίσι και θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande, τους οικονομολόγους Thomas Piketty και Gabriel Zucman (κοινωνικό κράτος, αντιμετώπιση των ανισοτήτων, προοδευτική οικονομική διακυβέρνηση) ενώ θα δει και 30 γάλλους ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο forum '"Académie des Futurs Leaders" για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τις σύγχρονες προκλήσεις και πολιτικές, καθώς και την σημασία που έχει η ενότητα και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς.

Στο Παρίσι βρίσκεται για να συμμετάσχει στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία θα επικεντρωθεί στους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην μετανάστευση, αλλά ο Αλέξης έχει όρεξη. Με την Κουμουνδούρου στα χέρια του πάλαι ποτέ αντ’ αυτού Νίκου Παππά, μπορεί να επικεντρώσει σε σημαντικότερα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:33

Tουρκία: Θα υποστηρίξει τον Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

14:26

Κωνσταντοπούλου για Μάτι: Ντρέπομαι για την απόφαση του δικαστηρίου

14:21

Το myAADEapp στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας Beyond 2024

14:21

Η COCO-MAT καινοτόμησε στο πρώτο 100% Hotel Show στην Κρήτη με διαδραστική εμπειρία VR

14:16

Δήμος Αθηναίων: Η εκδήλωση για τα Τέμπη δεν ακυρώθηκε αλλά αναβλήθηκε λόγω Πρωτομαγιάς

14:04

Οι Πολωνοί αγρότες αίρουν τον πολύμηνο αποκλεισμό στα ουκρανικά σύνορα

13:54

«Θησαυροφυλάκιο» η Καρέλιας με ταμείο που ξεπερνά τα 690 εκατ. ευρώ

13:51

Αυγενάκης: Ζωτικής σημασίας για τους αγρότες οι ελληνικές προτάσεις για την ΚΑΠ

13:38

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι «οδηγίες για το πρωινό» - Μεγαλύτερη διαφάνεια για μέλι, γάλα, χυμούς και μαρμελάδες

13:36

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των «Πολιτών του Ράιχ»

13:24

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή επιδομάτων άνω των 187 εκατ. σε 679.652 δικαιούχους

13:17

Βουλή: Αντιδράσεις για την τροπολογία που εισάγει ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία

13:09

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα δίνεται το πριμ 15% - Πότε μπαίνει σε ισχύ

13:08

Όμιλος Fourlis: Επεκτείνεται με νέα καταστήματα ΙΚΕΑ, INTERSPORT και Holland & Barrett

13:03

Κασσελάκης: Προεκλογικό πριμ το μπόνους Μητσοτάκη - Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

12:46

Μπλίνκεν: «Μετρήσιμη πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

12:44

ΟΣΕ: Συστήνεται για πρώτη φορά Επιτροπή Ελέγχου

12:44

Sato: Αυξημένος κατά 6,67% ο κύκλος εργασιών το 2023

12:42

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος: Στο 80% η πρόοδος εργασιών μέχρι το τέλος του 2024

12:31

Ισπανία: Δεν παραιτείται ο Σάντσεθ

12:28

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την ΕΕ από το 2019 - Τα καυτά ζητήματα

12:19

ΡΑΑΕΥ: Λειτουργεί από σήμερα το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών Ηλεκτροκίνησης

12:18

«Πράσινο φως σε νέα θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α

12:11

AΣΕΠ: Προκήρυξη 1.137 θέσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ

12:00

Νέα εφαρμογή ΜyCoast για τις παραλίες και πρόστιμα έως 60.000 για τυχόν παραβιάσεις 

11:56

Philips: Διακανονισμός 1 δισ. δολ. για την ανάκληση συσκευών υπνικής άπνοιας - Εκτόξευση 45% της μετοχής

11:53

Βορίδης: Αναντίστοιχη η ποινή με το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι

11:50

Τροποποιούνται τα δρομολόγια των τρένων τη Μ. Τετάρτη λόγω Εργατικής Πρωτομαγιάς

11:47

Μητσοτάκης: Ειδικό μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους που πιάνουν τους στόχους

11:46

Αιμοδοσία στην Κυψέλη: Έλα να Σώσεις Ζωές με την ομάδα του Bloode!