INSIDE OUT

Μπούμερανγκ για Σούνακ η μη συνάντηση με Κυριάκο, Λήξαν το θέμα για Αθήνα, Γιατί έφυγαν οι μειονοτικοί του ΣΥΡΙΖΑ οέο;

29-11-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπούμερανγκ για Σούνακ η μη συνάντηση με Κυριάκο - Λήξαν το θέμα για Αθήνα - Γιατί έφυγαν οι μειονοτικοί του ΣΥΡΙΖΑ οέο;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ψυχραιμία και πάμε παρακάτω είναι το κλίμα στην Αθήνα μετά το διπλωματικό επεισόδιο μεγατόνων που προκάλεσε η άρνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό το κλίμα θα μεταφερθεί και στην συνάντηση που έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η αψυχολόγητη κίνηση Σούνακ τον εκθέτει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και δείχνει ηγέτη που έχει πενιχρή σκακιστική ικανότητα. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Λονδίνου μετά απ΄ αυτό; Πώς θα επουλώσει το ψυχολογικό χάσμα με την Αθήνα τους επόμενους μήνες; Ποια τα ίχνη που αφήνει στην εικόνα του στην διεθνή σκηνή; Το τσουνάμι αρνητικών δημοσιευμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει τον αντίκτυπο της κίνησης Σούνακ. Εδώ βλέπω ένα μπούμερανγκ να τον πλησιάζει επικίνδυνα.

Γερά θεμέλια

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι κατά την παραμονή τους στο Λονδίνο, μέλη της ελληνικής αποστολής όπως ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, δέχτηκαν μηνύματα από συντηρητικούς βουλευτές οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία, την λύπη και τον σκεπτικισμό τους για αυτή την απρόσμενη αντίδραση. Ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών και πρώην Πρωθυπουργός των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον κυνηγούσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη για να μαζέψει ό,τι μπορούσε. Για την Αθήνα, πάντως, το επεισόδιο θεωρείται λήξαν. Άλλωστε, πρόκειται για μια ένα διπλωματικό επεισόδιο κι όχι για κρίση.

Όπως λένε όλα τα «πουλάκια» στο Μαξίμου, οι ελληνοβρετανικές σχέσεις έχουν βάθος και γερά θεμέλια, και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα.

Ενδιαφέρον

Και κάπως έτσι, αυτά που δεν συζήτησε με τον κ. Σούνακ ο Κυριάκος, θα συζήτησε με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Εδώ στιγμιότυπο από την συνάντηση που ανέβασε στα σόσιαλ ο οικονομικός σύμβουλος του ΠΘ Αλέξης Πατέλης.

Σε αυτή ξεδιπλώθηκε όλη η ατζέντα: πόλεμος στο Ισραήλ, Ουκρανία, πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα και φυσικά και το επίμαχο της επανένωσης των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Στάρμερ έδωσε την εντύπωση γνώστη των διεθνών θεμάτων και η συνάντηση μαζί του είχε ενδιαφέρον. Τελικά η κίνηση Σούνακ επέστρεψε στην Ελλάδα να διεθνοποιήσει με τρόπο σαρωτικό το αίτημα της επανένωσης, σε μια εποχή που οι ίδιοι οι βρετανοί βλέπουν με πολύ μεγαλύτερη συμπάθεια το αίτημα.

Και στο βάθος Ερντογάν

Η επεισοδιακή εβδομάδα κλείνει για τον Πρωθυπουργό με ταξίδι στο Ντουμπάι για την CΟΡ28, ενώ την επόμενη, όλη η προσοχή θα στραφεί στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Φυσικά η Τουρκία, που ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και έχει σκακιστικές ικανότητες επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το επεισόδιο με τον Σούνακ για να πει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει οπλικά συστήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο με το οποίο σύναψε αμυντική συμφωνία. Όπως τονίζεται πάντως από τον Αθήνα, αυτά είναι πιο πολύ τουρκική φιλολογία.

Νέο κόμμα στην Βουλή

Στα εσωτερικά, κλείνει και τυπικά το θέμα με τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που συστήνουν οι 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Και φυσικά το όνομα είναι φετίχ καθώς ο Πρόεδρος και αυτής της ΚΟ λέγεται Αλέξης. Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Αλέξης θα ανέβει στο βήμα της Βουλής ως Πολιτικός Αρχηγός πλέον, το βράδυ του Προϋπολογισμού, και θα γίνουν οι αναπόφευκτες συγκρίσεις. Ο Μεσσήνιος βουλευτής, ο οποίος το καλοκαίρι έκανε πίσω από την διεκδίκηση της θέσης στην εσωκομματική εκλογή, και προτίμησε να είναι στο πλευρό, αντί απέναντι από την κ. Αχτσιόγλου, βρίσκεται σήμερα Πρόεδρος κόμματος με τους εξής βουλευτές στην ομάδα του: Σία Αναγνωστόπουλου, Ευκλείδη, Ηλιόπουλο, Τζανακόπουλο, Θεανώ, Μερόπη Τζούφη, Πέτη Πέρκα, Έφη Αχτσιόγλου και τους δύο μειονοτικούς Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, και Φερχάτ Οζγκιουρ.

Δεν αντέχουν

Η απομάκρυνση των δύο τελευταίων από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν έχει διερευνηθεί, ούτε εξηγηθεί ακόμα. Οι βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης, ειδικά ο δεύτερος, είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής την προεκλογική περίοδο από τη Νέα Δημοκρατία μετά και τις καταγγελίες του πρώην διπλωματικού συμβούλου Γ. Αϋφαντή περί κινητοποίησης του τουρκικού Προξενείου υπέρ του Φερχάτ Οζγκιούρ. Έλαβε 12.000 και σταυρούς, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες υπήρχαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τοπικά στελέχη του.

Γιατί, όμως, οι δύο μειονοτικοί βουλευτές έφυγαν απ’ το μαντρί; Ειλικρινά δεν θέλω ούτε καν να υποψιαστώ ότι έχει να κάνει με την ιδιωτική ζωή του νέου Προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τον Τάιλερ απ’ το πλευρό του. Γιατί τότε, προβλέπω φουρτούνες στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Ευκλείδη, Σίας, Θεανούς και της ομάδας των δικαιωματιστών οι οποίοι έχουν μια πολύ συνεκτική ατζέντα σε θέματα όπως πχ ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:13

Κάλας: Η Ρωσία επιδίδεται σε απερίσκεπτο πυρηνικό ακροβατισμό στις τελευταίες επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας

12:57

Ψήφισε για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης: «Η αποχή δεν είναι επιλογή»

12:45

Ferrari: Δημιουργεί Formula 1 «superfans» μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

12:21

ΗΠΑ: Οι αρχές στην Καλιφόρνια συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για έκρηξη δεξαμενής με χημικά προϊόντα

12:03

Ακίνητα: Πόσοι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί, πόσο αξίζουν οι κατοικίες - Η γεωγραφική κατανομή

11:57

Tραμπ για επίθεση στον Λευκό Οίκο: Ο δράστης είχε «ιστορικό βίας» και «εμμονή» με την προεδρία

11:46

Παπασταύρου: «Νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με τον χωροταξικό σχεδιασμό»

11:23

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε πάνω από 40 περιοχές του Κιέβου

11:20

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει μια πιθανή συμφωνία για το Ιράν

11:02

Η Delivery Hero επιβεβαίωσε την πρόταση εξαγοράς από την Uber

10:50

Κυκλοφοριακό μπλόκο έως τις 16.00 στην Εθνική Θεσσαλονίκης –Έδεσσας

10:45

Tasnim: Το Ιράν δεν έχει αποδεχθεί ακόμη μέτρα για το πυρηνικό του πρόγραμμα

10:33

«Εξωστρεφής Γεωργία»: Το ψηφιακό restart του πρωτογενούς τομέα

10:23

Μητσοτάκης: Παράταση έως τέλος Αυγούστου για το «Σπίτι μου ΙΙ - «Με το νέο χωροταξικό βάζουμε τάξη στην τουριστική ανάπτυξη»

10:12

Αμυντική βιομηχανία: Το στοίχημα του 25% και η μάχη των ελληνικών ομίλων για τα νέα εξοπλιστικά

09:53

ΕΛΑΣ: Πώς θα γίνει η μετακίνηση των φιλάθλων για τον τελικό του Final Four της Euroleague

09:47

«Σβήνονται» πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις στην εφορία - Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά επιστροφή δύο ετών

09:27

Στο «Fjord» του Κριστιάν Μουντζίου ο Χρυσός Φοίνικας του 79ου Φεστιβάλ Καννών

09:21

ΔΝΤ: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία της ψηφιακής φορολογικής διοίκησης στην ΕΕ

09:12

Ολυμπιακός - Ρεάλ: Πόσα χρήματα παίρνουν οι διαιτητές του τελικού

09:05

Ουκρανία: Σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο, τουλάχιστον ένας νεκρός

08:39

Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την «πρεμιέρα»

08:30

Πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο: Νεκρός ο ύποπτος και τραυματίας ένας περαστικός

08:21

ΙΟΒΕ: Νέα πίεση στην ελληνική βιομηχανία από ενέργεια και μεταφορές

08:17

NYT: Υποχωρεί το Ιράν στο θέμα του εμπλουτισμένου ουρανίου - Παραμένει «αγκάθι» το Ορμούζ

08:09

Γιατί το προφίλ στο LinkedIn μετράει περισσότερο από το βιογραφικό στην αγορά εργασίας

08:08

Καύσιμα: Τι θα γινόταν σε Ευρώπη και Ελλάδα εάν ο πόλεμος στον Περσικό σταματούσε αύριο

08:05

Συντάξεις χηρείας: Καμία περικοπή διαμηνύει το υπουργείο Εργασίας - Νομοθετική ρύθμιση εντός του Ιουνίου

08:00

Τουρισμός: Οι αγορές υψηλής αξίας και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

23:56

Τραμπ για συμφωνία: «Έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί - Θα ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ»