INSIDE OUT

Ο Γιάνης βάζει όρους στον Ευκλείδη - Πού κοιτάει ο Βίτσας - Οι συμβουλές Μοσχονά και Λούλη σε Κασσελάκη

14-11-2023 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Γιάνης βάζει όρους στον Ευκλείδη - Πού κοιτάει ο Βίτσας - Οι συμβουλές Μοσχονά και Λούλη σε Κασσελάκη

Οι αναταράξεις συνεχίζονται στην αριστερή πολυκατοικία. Μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο επίσης στην ίδια πλευρά της ιστορίας, Δημήτρης Βίτσας, εξήγησε χθες ότι είναι ανοιχτοί σε δημιουργία πολιτικής κίνησης. Μάλιστα, όπως είπε, είναι πιο πιθανό να συνομιλήσουν με το ΜέΡΑ25, παρά με τη Ζωή και τον Λαφαζάνη. Φυσικά λογάριασε χωρίς τον Γιάνη, ο οποίος δεν ξεχνά.

Με όρους

«Εμείς μιλάμε μόνο πολιτικά. Μιλάμε με θέσεις και προτάσεις. Μόνο πολιτικά και βάσει αρχών πρέπει να συζητάμε στην Αριστερά. Ιδού δέκα σημεία διαλόγου που θέτει το ΜέΡΑ25», ήταν το μήνυμα που κόμισε ο Κλέων Γρηγοριάδης, αντ’ αυτού του Βαρουφάκη. Και συνέχισε λέγοντας «το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα, επιχειρώντας να συγκρατήσουν δυνάμεις, δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση. Έχουμε αποδείξει ότι εμείς τη συζήτηση για την Αριστερά την κάνουμε με πολιτικούς όρους και όχι εργαλειακά».

Ο Γιάνης δεν ξεχνά πως εκεί στο τέλος του καυτού πρώτου εξαμήνου της πρώτης φοράς Αριστερά, στις 6 Ιουλίου του 2015, αντικαταστάθηκε εν μια νυκτί από τον Ευκλείδη. Ήταν βαρύ, καθώς ο ίδιος ο Γιάνης είχε ζητήσει από τον Αλέξη να βάλει τον Ευκλείδη στην κυβέρνηση, και στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την τρόικα- όπερ και εγένετο. Ο κ. Τσακαλώτος τον διαδέχτηκε στο ΥΠΟΙΚ, από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, ενώ έμεινε στο υπουργείο μέχρι το 2019.

Οι δύο συγκρούστηκαν αρκετές φορές στη Βουλή, ενώ για τον Γιάνη, ο Ευκλείδης δεν είναι πια αριστερός. «Ο Ευκλείδης έγινε "yes man" στις 6 Ιουλίου, μέχρι τότε δεν ήταν. Με την περίπτωση του Ευκλείδη πονάω γιατί είδα αυτήν τη μεταλλαγή. Δεν θα υποστηρίξω ποτέ όσα είπε ο Ευκλείδης μετά τις 6 Ιουλίου», έχει δηλώσει.

Βέβαια στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο «μαλάκωσε» λίγο με την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου για τα «τοπικά νομίσματα», την οποία αποκάλυψα εδώ (παιδιά μην κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία, όντως οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα τι έγραφε το commonality).

2+7+2= 11

Οι διεργασίες στην αριστερή πολυκατοικία θα είναι έντονες το επόμενο διάστημα καθώς η «Ομπρέλα» θα αναζητήσει συμμάχους. Εκτός από τον Ευκλείδη, στην ίδια ομάδα υπάρχει και ο εμπειρότατος Νίκος Βούτσης, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο κάποτε στην αναρρίχηση και στον δρόμο για την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Το επόμενο βήμα θα είναι παράλληλες κινήσεις εντός κι εκτός Βουλής. Ο αριθμός των βουλευτών που μπορεί να αποσπαστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τους 11 (7 η ομάδα Αχτσιόγλου κι άλλοι δύο), γεγονός που θα δώσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο νέο σχήμα.

Πρόσωπα

Εκτός Βουλής, πρόσωπα που κάποτε έλαμψαν δίπλα στον Αλέξη, όπως ο παλιός Γραμματέας Τάσος Κορωνάκης και μια ομάδα ανθρώπων στο ίδιο μήκος κύματος, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη συμπεριλαμβανομένου, είναι ήδη στο κάδρο. Κατά τον καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής Γεράσιμο Μοσχονά, η απώλεια της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από το κόμμα του Κασσελάκη, θα του στοιχίσει ένα εκλογικό 8%. Κορωνάκης και Γαβριήλ αποχώρησαν από την τότε κυβέρνηση διαφωνώντας με τους πολιτικούς χειρισμούς και το τρίτο Μνημόνιο.

Θα τον απέλυε

Ο καθηγητής χαρακτήρισε τεράστιο λάθος και από την πλευρά Κασσελάκη και από των υπολοίπων, αυτό που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή (ert news Σιακαντάρης), ενώ όπως είπε, εάν ήταν στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα «απέλυε» αυτόν που του εισηγήθηκε την ιδέα για το δημοψήφισμα. Όμως βρήκε πολύ θετική την εικόνα του Στέφανου, και μάλιστα μετά από αρκετές λάθος εμφανίσεις, αλλά εξακολουθεί να έχει πρόβλημα ηγετικής ομάδας, όπως είπε.

Καθάρισμα

Περίπου την ίδια άποψη έχει και ο Γιάννης Λούλης, σύμβουλος για ένα φεγγάρι των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε χθες (Πρώτο Πρόγραμμα), «το ξεκαθάρισμα πρέπει να συνοδευτεί με καθάρισμα. Δηλαδή πρέπει να χτιστεί κάτι καινούριο. Δεν αρκεί αυτό που υπάρχει σήμερα. Δηλαδή ακόμη και η ηγετική ομάδα θέλει εμπλουτισμό. Πρέπει να φέρει κοντά του κι άλλους ανθρώπους. Δεν μπορεί να μείνει στάσιμος. Και από την άλλη πλευρά δεν νομίζω ότι είναι τελειωμένος. Δηλαδή ο ίδιος ο Κασσελάκης έχει θετικά χαρακτηριστικά».

Ο κ. Λούλης, ευγενής και ευγνώμον άνθρωπος, συνέστησε επίσης στο νέο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει περισσότερο τον Νίκο Παππά στο επιτελείο του, γιατί είναι πολύ άξιος και ικανός.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:39

Σομαλία: Οι κάτοικοι του Μογκαντίσου ψηφίζουν για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια σε άμεσες εκλογές

22:15

Τουρκικό Υπ. Άμυνας: Η ασυνέπεια της ελληνικής προσέγγισης ευθύνεται για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

21:44

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Aμπντελάτι

21:28

Η πρόταση της Μόσχας στο Παρίσι για τον φυλακισμένο στην Ρωσία ερευνητή Λοράν Βινατιέ

20:59

Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

20:36

Θεσσαλονίκη: «Μαϊμού» εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ άρπαξαν από 70χρονη λίρες και κοσμήματα αξίας μισού εκατ. ευρώ

20:13

Μυστήριο στο Λιχνεστάιν: Νεκρά τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας

19:50

Επικοινωνία Ζελένσκι με Γουίτκοφ-Κούσνερ: «Ας είναι ένα ακόμη βήμα για την ειρήνη»

19:29

Ισραήλ: Σύλληψη 5 ατόμων για επίθεση σε σπίτι Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη – Τραυματίστηκε βρέφος

19:15

Ειδικά χωροταξικά σχέδια: Οι αλλαγές που φέρνει το 2026 στη χρήση γης και τις επενδύσεις

19:03

Ουκρανία: Bρετανικοί πυραύλοι Storm Shadow στα πλήγματα σε ρωσικές μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου

18:47

Φουντώνει ο ψηφιακός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ

18:31

Θεσσαλονίκη: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του διοικητή της Πυροσβεστικής Άνω Ποροΐων

18:14

Σουηδία: Αστυνομικοί εξουδετέρωσαν νεαρό μετά από επίθεση σε σπίτι - Νεκρή μία 55χρονη, δύο τραυματίες

17:54

CNN: Η σκιά της Ρωσίας πάνω από την Ευρώπη - Ο κίνδυνος πολέμου είναι και πάλι πραγματικός

17:40

Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε

17:20

Ισραήλ: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε μαχητή της ιρανικής Δύναμης Κουντς στον Λίβανο

17:01

Ζαχάροβα: Αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

16:42

Politico: Πώς η ακροδεξιά «έκλεψε» τα Χριστούγεννα της Ευρώπης

16:29

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «παίζει τον Τζακ Σπάροου» στην Καραϊβική

16:14

Στο Παρίσι το πιο όμορφο εστιατόριο στον κόσμο για το 2025

15:59

Βολιβία: Κινητοποιήσεις εργαζόμενων στα ορυχεία μετά τον διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων

15:39

New York Times: Γιατί η Ρωσία πιθανότατα θα απορρίψει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Ουκρανίας

15:21

Πάπας Λέων: «Αναθέτουμε την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της ειρήνης»

14:59

Δένδιας: Τις Άγιες Ημέρες η σκέψη μας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

14:49

Πολωνικά μαχητικά αναχαίτισαν επάνω από την Βαλτική ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος

14:39

ΜMM: Πώς θα κινηθούν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια

14:20

Πούτιν: Ανακήρυξε το 2026 «Έτος Ενότητας των Λαών της Ρωσίας»

13:55

Ακίνητα: Το πρόβλημα της προσιτής στέγης, οι παρεμβάσεις και οι προκλήσεις

13:43

Ουκρανικά drones πλήττουν εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία