INSIDE OUT

Ο Γιάνης βάζει όρους στον Ευκλείδη - Πού κοιτάει ο Βίτσας - Οι συμβουλές Μοσχονά και Λούλη σε Κασσελάκη

14-11-2023 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Γιάνης βάζει όρους στον Ευκλείδη - Πού κοιτάει ο Βίτσας - Οι συμβουλές Μοσχονά και Λούλη σε Κασσελάκη

Οι αναταράξεις συνεχίζονται στην αριστερή πολυκατοικία. Μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο επίσης στην ίδια πλευρά της ιστορίας, Δημήτρης Βίτσας, εξήγησε χθες ότι είναι ανοιχτοί σε δημιουργία πολιτικής κίνησης. Μάλιστα, όπως είπε, είναι πιο πιθανό να συνομιλήσουν με το ΜέΡΑ25, παρά με τη Ζωή και τον Λαφαζάνη. Φυσικά λογάριασε χωρίς τον Γιάνη, ο οποίος δεν ξεχνά.

Με όρους

«Εμείς μιλάμε μόνο πολιτικά. Μιλάμε με θέσεις και προτάσεις. Μόνο πολιτικά και βάσει αρχών πρέπει να συζητάμε στην Αριστερά. Ιδού δέκα σημεία διαλόγου που θέτει το ΜέΡΑ25», ήταν το μήνυμα που κόμισε ο Κλέων Γρηγοριάδης, αντ’ αυτού του Βαρουφάκη. Και συνέχισε λέγοντας «το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα, επιχειρώντας να συγκρατήσουν δυνάμεις, δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση. Έχουμε αποδείξει ότι εμείς τη συζήτηση για την Αριστερά την κάνουμε με πολιτικούς όρους και όχι εργαλειακά».

Ο Γιάνης δεν ξεχνά πως εκεί στο τέλος του καυτού πρώτου εξαμήνου της πρώτης φοράς Αριστερά, στις 6 Ιουλίου του 2015, αντικαταστάθηκε εν μια νυκτί από τον Ευκλείδη. Ήταν βαρύ, καθώς ο ίδιος ο Γιάνης είχε ζητήσει από τον Αλέξη να βάλει τον Ευκλείδη στην κυβέρνηση, και στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την τρόικα- όπερ και εγένετο. Ο κ. Τσακαλώτος τον διαδέχτηκε στο ΥΠΟΙΚ, από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, ενώ έμεινε στο υπουργείο μέχρι το 2019.

Οι δύο συγκρούστηκαν αρκετές φορές στη Βουλή, ενώ για τον Γιάνη, ο Ευκλείδης δεν είναι πια αριστερός. «Ο Ευκλείδης έγινε "yes man" στις 6 Ιουλίου, μέχρι τότε δεν ήταν. Με την περίπτωση του Ευκλείδη πονάω γιατί είδα αυτήν τη μεταλλαγή. Δεν θα υποστηρίξω ποτέ όσα είπε ο Ευκλείδης μετά τις 6 Ιουλίου», έχει δηλώσει.

Βέβαια στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο «μαλάκωσε» λίγο με την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου για τα «τοπικά νομίσματα», την οποία αποκάλυψα εδώ (παιδιά μην κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία, όντως οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα τι έγραφε το commonality).

2+7+2= 11

Οι διεργασίες στην αριστερή πολυκατοικία θα είναι έντονες το επόμενο διάστημα καθώς η «Ομπρέλα» θα αναζητήσει συμμάχους. Εκτός από τον Ευκλείδη, στην ίδια ομάδα υπάρχει και ο εμπειρότατος Νίκος Βούτσης, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο κάποτε στην αναρρίχηση και στον δρόμο για την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Το επόμενο βήμα θα είναι παράλληλες κινήσεις εντός κι εκτός Βουλής. Ο αριθμός των βουλευτών που μπορεί να αποσπαστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τους 11 (7 η ομάδα Αχτσιόγλου κι άλλοι δύο), γεγονός που θα δώσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο νέο σχήμα.

Πρόσωπα

Εκτός Βουλής, πρόσωπα που κάποτε έλαμψαν δίπλα στον Αλέξη, όπως ο παλιός Γραμματέας Τάσος Κορωνάκης και μια ομάδα ανθρώπων στο ίδιο μήκος κύματος, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη συμπεριλαμβανομένου, είναι ήδη στο κάδρο. Κατά τον καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής Γεράσιμο Μοσχονά, η απώλεια της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από το κόμμα του Κασσελάκη, θα του στοιχίσει ένα εκλογικό 8%. Κορωνάκης και Γαβριήλ αποχώρησαν από την τότε κυβέρνηση διαφωνώντας με τους πολιτικούς χειρισμούς και το τρίτο Μνημόνιο.

Θα τον απέλυε

Ο καθηγητής χαρακτήρισε τεράστιο λάθος και από την πλευρά Κασσελάκη και από των υπολοίπων, αυτό που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή (ert news Σιακαντάρης), ενώ όπως είπε, εάν ήταν στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα «απέλυε» αυτόν που του εισηγήθηκε την ιδέα για το δημοψήφισμα. Όμως βρήκε πολύ θετική την εικόνα του Στέφανου, και μάλιστα μετά από αρκετές λάθος εμφανίσεις, αλλά εξακολουθεί να έχει πρόβλημα ηγετικής ομάδας, όπως είπε.

Καθάρισμα

Περίπου την ίδια άποψη έχει και ο Γιάννης Λούλης, σύμβουλος για ένα φεγγάρι των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε χθες (Πρώτο Πρόγραμμα), «το ξεκαθάρισμα πρέπει να συνοδευτεί με καθάρισμα. Δηλαδή πρέπει να χτιστεί κάτι καινούριο. Δεν αρκεί αυτό που υπάρχει σήμερα. Δηλαδή ακόμη και η ηγετική ομάδα θέλει εμπλουτισμό. Πρέπει να φέρει κοντά του κι άλλους ανθρώπους. Δεν μπορεί να μείνει στάσιμος. Και από την άλλη πλευρά δεν νομίζω ότι είναι τελειωμένος. Δηλαδή ο ίδιος ο Κασσελάκης έχει θετικά χαρακτηριστικά».

Ο κ. Λούλης, ευγενής και ευγνώμον άνθρωπος, συνέστησε επίσης στο νέο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει περισσότερο τον Νίκο Παππά στο επιτελείο του, γιατί είναι πολύ άξιος και ικανός.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Κένυα: Τουλάχιστον 88 νεκροί και χιλιάδες άστεγοι εξαιτίας των πλημμυρών

23:44

ΗΠΑ: «Καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές που διέταξε ο Τραμπ

23:34

Τσεχία: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό βιομηχανίας όπλων που συνεργάζεται με ισραηλινή εταιρεία

23:27

Ισραήλ: Τουλάχιστον 12 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους κοντά στο Τελ Αβίβ

23:20

Γάλλος Α/ΓΕΕΘΑ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται ολοένα και λιγότερο προβλέψιμες»

23:11

Οκτώ νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

23:05

Οι 15 όροι του Τραμπ για το τέλος του πολέμου με το Ιράν - Απαιτήσεις και ανταλλάγματα

23:00

Η NASA αναστέλλει το σχέδιο κατασκευής του διαστημικού σταθμού Gateway στη Σελήνη

22:47

Τουρκία: Ο υπουργός Ενέργειας διαψεύδει τη διακοπή ροής φυσικού αερίου από το Ιράν

22:39

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσέρ

22:31

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση σχετικά με τη διαπίστευση της ΑΑΔΕ ως οργανισμού πληρωμών

22:22

FT: «Μη εχθρικά πλοία μπορούν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ» λέει η Τεχεράνη

22:16

Wall Street: Επέστρεψε η νευρικότητα καθώς παραμένει «θολό τοπίο» το Ιράν

22:02

Πετρέλαιο: Ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

21:53

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: «Οι εκλογές στη Δανία είναι οι πιο σημαντικές» στην ιστορία των δύο εδαφών»

21:41

Δανία-exit polls: Πρώτη δύναμη η κεντροαριστερά, αλλά χωρίς πλειοψηφία

21:32

Γερμανία: Σύλληψη δύο υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

21:22

ΑΑΔΕ: Μέχρι 30/4 η δήλωση μεταβολών για υποχρεωτική μετάταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

21:18

Κούβα: Στολίσκος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στην Αβάνα

21:11

Παπασταύρου: Σε τροχιά υλοποίησης η ερευνητική γεώτρηση το α’ τρίμηνο του 2027 στο Ιόνιο

20:58

Τραμπ: Μιλάμε με «τους σωστούς ανθρώπους» στο Ιράν - Θα υπάρξει σοβαρή αλλαγή καθεστώτος

20:50

Ντάιμον: Επικίνδυνος ο πόλεμος βραχυπρόθεσμα αλλά βελτιώνει τις προοπτικές για διαρκή ειρήνη

20:48

Στο 36% υποχώρησε η δημοτικότητα Τραμπ καθώς οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ αυξάνονται

20:41

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

20:31

Ποιοι ποντάρουν στην αύξηση της λάμψης του χρυσού

20:29

H QatarEnergy επικαλείται ανωτέρα βία στις προμήθειες LNG - Ποιες χώρες επηρεάζονται

20:20

Πιερρακάκης για Έκθεση ΔΝΤ: «Εξαιρετικά θετική αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας»

20:18

Τραμπ: «Μιλάμε με τους κατάλληλους ανθρώπους στο Ιράν» - Το Πεντάγωνο στέλνει ακόμα 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

20:02

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή προκαλεί «ένα νέο πετρελαϊκό σοκ»

19:58

Τρεις νεκροί και 30 τραυματίες από ρωσικά drones στην Δυτική Ουκρανία