INSIDE OUT

Αλλαγές στη Βουλή - Με εισιτήριο και γραβάτα στο μετρό ο Κασσελάκης, με σνίκερς και χωρίς γραβάτα στο Πεκίνο ο Κυριάκος

03-11-2023 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Κρατάω την ανάσα μου και περιμένω: Θα καταφέρει η Ζωή, Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας να πείσει το ανώτατο δικαστήριο ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις που υπέγραψαν οι βουλευτές (μητέρα και γιος) είναι ισχυρότερες από το Σύνταγμα που προβλέπει ότι οι πολίτες ψηφίζουν βουλευτή (και όχι κόμμα); Θα αποφασίσει το ανώτατο δικαστήριο την τύχη των 11 Σπαρτιατών βουλευτών κι αν εξελέγησαν με ουσιαστικό αρχηγό τον Κασιδιάρη, και που θα πάνε οι έδρες τους;

Η Βουλή ενίοτε γίνεται συναρπαστική. Μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και η σύνθεσή της αλλάζει διαρκώς, με την μεγαλύτερη ρευστοποίηση να συμβαίνει προς το παρόν προς δύο μικρά κόμματα που κατάφεραν να εισέλθουν. Υπάρχει και το Δημοκρατικό Πατριωτικό κόμμα Νίκη του κ. Νατσιού, αλλά παραείναι ήσυχο, σχεδόν αδιάφορο προς το παρόν.

Οι έδρες

Η ελκτική δύναμη της βουλευτικής έδρας είναι τεράστια. Έτσι και κατακτηθεί, δύσκολα την αποχωρίζεται κανείς. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε τα πάντα για να ελέγξει απόλυτα το κόμμα της, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε. Δυο από τους τρεις βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, της ανήκαν, ενώ μπορεί να υπάρξει κι άλλος. Η Ζωή θα δώσει την μάχη δικαστικά απέναντι στους εκλεκτούς της, σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά διαδικασία που σίγουρα θα γράψει ιστορία.

Χωρίς εκλογές

Στην περίπτωση της άρσης ασυλίας των Σπαρτιατών στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη, και παραπομπή σε δικαστήριο, υπάρχει άλλο ένα πρωτοφανές ενδεχόμενο: η διάλυση ενός κόμματος και ο διαμοιρασμός των ιματίων στα υπόλοιπα. Προς το παρόν μόνο σενάρια υπάρχουν για το πως θα γίνει τεχνικά η μοιρασιά των εδρών, αλλά το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να γίνουν νέες εκλογές- απλά οι έδρες των 11 θα πάνε στα υπάρχοντα κόμματα ανάλογα με την δύναμή τους στις περιφέρειες των εκπεσόντων.

Οι 11 τυχεροί

Υπενθυμίζω ότι οι έδρες αυτές βρίσκονται σε Α’ Αθήνας, Βόρειο, Δυτικό, και Νότιο τομέα, Β’ Πειραιά, Ανατολική Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηράκλειο, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Ένα σενάριο θέλει πχ τη ΝΔ να λαμβάνει 5 επιπλέον έδρες (που θα αυξήσουν την δύναμή της σε 163 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ 2 (και θα πάει στους 34), μία θα πάρει μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ (48) κλπ.

Μόνος του και όλοι τους

Στον οποίο ΣΥΡΙΖΑ η εσωστρέφεια έχει καταπιεί τα πάντα, με τον Πρόεδρο Κασσελάκη να προσπαθεί να κάνει τα ταχύρρυθμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή μπας και γυρίσουν οι δημοσκοπήσεις και προλάβει την ρευστοποίηση και του δικού του κόμματος. Σήμερα για παράδειγμα, θα δει τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων της χώρας:

Βερβεσός Δημήτρης, πρόεδρος ΔΣΑ, Κόλλιας Κωνσταντίνος, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Στασινός Γεώργιος, πρόεδρος ΤΕΕ, Γαρδικιώτης Μενέλαος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Μιχαλοπούλου Κωνσταντίνα, αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Ρούσκας Γεώργιος, πρόεδρος συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδας, Μπρουζούκη Μαρία, Γενική Γραμματέας Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, πρόεδρος ΠΙΣ και η Τραχήλη Αθηνά, πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Όλοι τους και μόνος του. Τί θα καταλάβει δεν ξέρω. Λογικά θα πιει έναν ωραίο καφέ στο Joshua πριν, κουβεντιάζοντας με τον Τάιλερ αν θέλει να δώσει στο ΑΣΕΠ για να περάσει νοσοκόμος σε ελληνικό νοσοκομείο.

Ο Κασσελάκης στο μετρό

Εκεί που πραγματικά έδωσε μαθήματα ήταν όταν κατέβηκε στο μετρό.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με άψογο κουστούμι-γραβάτα ακυρώνει εισιτήριο στο Μετρό. Θα έμοιαζε ανέκδοτο μερικά χρόνια πριν, όμως μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται. Αν τα καταφέρει κι ο Τάιλερ με το ΑΣΕΠ, θα γίνει ένας σεισμός στις θέσεις του κόμματος για την δημόσια υγεία. Το νοιώθω.

Βράζουν

Εν τω μεταξύ, σεισμός, αλλά υπόκωφος, γίνεται στις τάξεις των συμπαθέστατων ελευθέρων επαγγελματιών μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη νέα φορολόγηση. Το καζάνι βράζει λέμε, καθώς νιώθουν κάπως εξαπατημένοι που το μέτρο δεν περιελήφθη στις προεκλογικές εξαγγελίες του tik tok-ερ Πρωθυπουργού. Εύχομαι κουράγιο και υπομονή μέχρι τις 9 Ιουνίου που θα ξαναείναι άδειες οι κάλπες.

Κάζουαλ στο άγημα

Ο ίδιος ο Κυριάκος πάντως είναι πολύ μακριά απ’ όλ’ αυτά. Συγκεκριμένα σήμερα βλέπει Σι Τζιπινγκ, τον πανίσχυρο Πρόεδρο της Κίνας, ενώ χθες αφίχθη στο Πεκίνο.

Γνωρίζοντας άριστα το πρωτόκολλο, εντυπωσίασε η επιλογή του να μην φορέσει κουστούμι και γραβάτα, ενώ τον περίμενε τιμητικό άγημα στο αεροδρόμιο.

Το ίδιο εντυπωσιακή ήταν η πρωτόγνωρα κάζουαλ αμφίεση του οικονομικού του συμβούλου Αλέξη Πατέλη,

κατά την διάρκεια της ξενάγησης στην Απαγορευμένη Πόλη. Γενικά ένα μεγάλο μυστήριο καλύπτει αυτό το τριήμερο ταξίδι στην Κίνα, καθώς το ενδυματολογικό υποδηλώνει προσπάθεια να μειωθεί η σημασία του. Κοιτάξτε τα παπούτσια.

Τώρα για ποιον λόγο δεν πήγε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης, αλλά ο υφυπουργός Φραγκογιάννης, και ο υπουργός Μεταφορών Σταϊκούρας, θα δείξει. Too much ολ’ αυτά για 150 κινέζικα λεωφορεία που θα αγοράσουμε, και ενώ οι γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες κινούνται επικίνδυνα εξαιτίας Ουκρανικού και Χαμάς.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου διακομίστηκε σε νοσοκομείο

23:45

Για πρώτη φορά σε Γερμανία και Γαλλία ο Πολωνός πρόεδρος για θέματα ασφάλειας και τη Mercosur

23:30

Λιθουανία: Μαθήματα συναρμολόγησης, προγραμματισμού και χειρισμού drones για παιδιά άνω των 10 ετών

23:26

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τάιλερ Ρόμπινσον για τη δολοφονία Κερκ – Ενδέχεται να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή

23:11

Wall Street: Επιφυλακτικότητα πριν από την απόφαση της Fed

23:00

ΕΟΤ: Δράση εξοικείωσης τουριστικών πρακτόρων της Τουρκίας στη Λήμνο

22:43

Νετανιάχου: Το πλήγμα στη Ντόχα κατά της Χαμάς ήταν δικαιολογημένο

22:33

Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 2% για το WTI λόγω των ουκρανικών επιθέσεων στα ρωσικά διυλιστήρια

22:26

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Παλαιόπολη Άνδρου - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

22:24

Ισραήλ: Δύο χρόνια συνεχούς κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα – Η στάση των ΗΠΑ

22:13

Κλήρωση Τζόκερ: Δείτε τα αποτελέσματα - Οι αριθμοί που κερδίζουν

21:55

Τραμπ: Παρατείνει το deadline πώλησης του TikTok έως τις 16 Δεκεμβρίου

21:31

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό - Πρώτη φορά πάνω από τα 3.700 δολάρια

21:24

Φάμελλος: Η ΔΕΘ οφείλει να παραμείνει δημόσια

21:07

Γκουτέρες: Είμαι αποφασισμένος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

20:55

Κάλας: Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Γάζα θα επιδεινώσει την ήδη απελπιστική κατάσταση

20:53

Καλαφάτης: Προϋπόθεση προόδου και ανάπτυξης στη χώρα μας η στήριξη του υγιούς επιχειρείν

20:48

Ευλογιά των προβάτων: 8 ερωταπαντήσεις από το ΥΠΑΑΤ - Τι πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι

20:26

Συρία: Ο στρατός απέσυρε τα βαρέα όπλα του από τον νότο της χώρας

20:17

Ο εκλεκτός του Τραμπ ορκίστηκε εγκαίρως για τη συνεδρίαση της Fed

20:02

Ο Πούτιν παρακολούθησε τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας-Λευκορωσίας - Συμμετείχαν Αμερικανοί παρατηρητές

19:52

Χατζηδάκης για εξαγορά HSBC Μάλτας από Credia Bank: Σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο και την ελληνική οικονομία

19:47

Νετανιάχου: Το Ισραήλ πρέπει να γίνει «Αθήνα και σούπερ-Σπάρτη» για να αντιμετωπίσει την απομόνωση

19:44

Τσιάρας: Καταστροφικό για γεωργία και κτηνοτροφία ένα lockdown λόγω ζωονόσων

19:35

Reuters: Η Ρωσία μπορεί να μειώσει την εξόρυξη πετρελαίου εξαιτίας των επιθέσεων ουκρανικών drones

19:31

Παπασταύρου: Σε χρόνο ρεκόρ η εκκίνηση έργων πρόληψης και αποκατάστασης στον πυρόπληκτο Φενεό

19:18

Ευρωαγορές: Βουτιά στους δείκτες με πιέσεις στις τράπεζες

19:12

CrediaBank: Στα 200 εκατ. ευρώ το τίμημα για την HSBC Μάλτας

19:10

Intralot: Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων

18:46

«Ένα λιοντάρι έφυγε»: Μέριλ Στριπ, Τζέιν Φόντα και Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρετούν τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ