INSIDE OUT

Αλλαγές στη Βουλή - Με εισιτήριο και γραβάτα στο μετρό ο Κασσελάκης, με σνίκερς και χωρίς γραβάτα στο Πεκίνο ο Κυριάκος

03-11-2023 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Κρατάω την ανάσα μου και περιμένω: Θα καταφέρει η Ζωή, Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας να πείσει το ανώτατο δικαστήριο ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις που υπέγραψαν οι βουλευτές (μητέρα και γιος) είναι ισχυρότερες από το Σύνταγμα που προβλέπει ότι οι πολίτες ψηφίζουν βουλευτή (και όχι κόμμα); Θα αποφασίσει το ανώτατο δικαστήριο την τύχη των 11 Σπαρτιατών βουλευτών κι αν εξελέγησαν με ουσιαστικό αρχηγό τον Κασιδιάρη, και που θα πάνε οι έδρες τους;

Η Βουλή ενίοτε γίνεται συναρπαστική. Μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και η σύνθεσή της αλλάζει διαρκώς, με την μεγαλύτερη ρευστοποίηση να συμβαίνει προς το παρόν προς δύο μικρά κόμματα που κατάφεραν να εισέλθουν. Υπάρχει και το Δημοκρατικό Πατριωτικό κόμμα Νίκη του κ. Νατσιού, αλλά παραείναι ήσυχο, σχεδόν αδιάφορο προς το παρόν.

Οι έδρες

Η ελκτική δύναμη της βουλευτικής έδρας είναι τεράστια. Έτσι και κατακτηθεί, δύσκολα την αποχωρίζεται κανείς. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε τα πάντα για να ελέγξει απόλυτα το κόμμα της, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε. Δυο από τους τρεις βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, της ανήκαν, ενώ μπορεί να υπάρξει κι άλλος. Η Ζωή θα δώσει την μάχη δικαστικά απέναντι στους εκλεκτούς της, σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά διαδικασία που σίγουρα θα γράψει ιστορία.

Χωρίς εκλογές

Στην περίπτωση της άρσης ασυλίας των Σπαρτιατών στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη, και παραπομπή σε δικαστήριο, υπάρχει άλλο ένα πρωτοφανές ενδεχόμενο: η διάλυση ενός κόμματος και ο διαμοιρασμός των ιματίων στα υπόλοιπα. Προς το παρόν μόνο σενάρια υπάρχουν για το πως θα γίνει τεχνικά η μοιρασιά των εδρών, αλλά το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να γίνουν νέες εκλογές- απλά οι έδρες των 11 θα πάνε στα υπάρχοντα κόμματα ανάλογα με την δύναμή τους στις περιφέρειες των εκπεσόντων.

Οι 11 τυχεροί

Υπενθυμίζω ότι οι έδρες αυτές βρίσκονται σε Α’ Αθήνας, Βόρειο, Δυτικό, και Νότιο τομέα, Β’ Πειραιά, Ανατολική Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηράκλειο, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Ένα σενάριο θέλει πχ τη ΝΔ να λαμβάνει 5 επιπλέον έδρες (που θα αυξήσουν την δύναμή της σε 163 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ 2 (και θα πάει στους 34), μία θα πάρει μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ (48) κλπ.

Μόνος του και όλοι τους

Στον οποίο ΣΥΡΙΖΑ η εσωστρέφεια έχει καταπιεί τα πάντα, με τον Πρόεδρο Κασσελάκη να προσπαθεί να κάνει τα ταχύρρυθμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή μπας και γυρίσουν οι δημοσκοπήσεις και προλάβει την ρευστοποίηση και του δικού του κόμματος. Σήμερα για παράδειγμα, θα δει τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων της χώρας:

Βερβεσός Δημήτρης, πρόεδρος ΔΣΑ, Κόλλιας Κωνσταντίνος, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Στασινός Γεώργιος, πρόεδρος ΤΕΕ, Γαρδικιώτης Μενέλαος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Μιχαλοπούλου Κωνσταντίνα, αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Ρούσκας Γεώργιος, πρόεδρος συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδας, Μπρουζούκη Μαρία, Γενική Γραμματέας Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, πρόεδρος ΠΙΣ και η Τραχήλη Αθηνά, πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Όλοι τους και μόνος του. Τί θα καταλάβει δεν ξέρω. Λογικά θα πιει έναν ωραίο καφέ στο Joshua πριν, κουβεντιάζοντας με τον Τάιλερ αν θέλει να δώσει στο ΑΣΕΠ για να περάσει νοσοκόμος σε ελληνικό νοσοκομείο.

Ο Κασσελάκης στο μετρό

Εκεί που πραγματικά έδωσε μαθήματα ήταν όταν κατέβηκε στο μετρό.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με άψογο κουστούμι-γραβάτα ακυρώνει εισιτήριο στο Μετρό. Θα έμοιαζε ανέκδοτο μερικά χρόνια πριν, όμως μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται. Αν τα καταφέρει κι ο Τάιλερ με το ΑΣΕΠ, θα γίνει ένας σεισμός στις θέσεις του κόμματος για την δημόσια υγεία. Το νοιώθω.

Βράζουν

Εν τω μεταξύ, σεισμός, αλλά υπόκωφος, γίνεται στις τάξεις των συμπαθέστατων ελευθέρων επαγγελματιών μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη νέα φορολόγηση. Το καζάνι βράζει λέμε, καθώς νιώθουν κάπως εξαπατημένοι που το μέτρο δεν περιελήφθη στις προεκλογικές εξαγγελίες του tik tok-ερ Πρωθυπουργού. Εύχομαι κουράγιο και υπομονή μέχρι τις 9 Ιουνίου που θα ξαναείναι άδειες οι κάλπες.

Κάζουαλ στο άγημα

Ο ίδιος ο Κυριάκος πάντως είναι πολύ μακριά απ’ όλ’ αυτά. Συγκεκριμένα σήμερα βλέπει Σι Τζιπινγκ, τον πανίσχυρο Πρόεδρο της Κίνας, ενώ χθες αφίχθη στο Πεκίνο.

Γνωρίζοντας άριστα το πρωτόκολλο, εντυπωσίασε η επιλογή του να μην φορέσει κουστούμι και γραβάτα, ενώ τον περίμενε τιμητικό άγημα στο αεροδρόμιο.

Το ίδιο εντυπωσιακή ήταν η πρωτόγνωρα κάζουαλ αμφίεση του οικονομικού του συμβούλου Αλέξη Πατέλη,

κατά την διάρκεια της ξενάγησης στην Απαγορευμένη Πόλη. Γενικά ένα μεγάλο μυστήριο καλύπτει αυτό το τριήμερο ταξίδι στην Κίνα, καθώς το ενδυματολογικό υποδηλώνει προσπάθεια να μειωθεί η σημασία του. Κοιτάξτε τα παπούτσια.

Τώρα για ποιον λόγο δεν πήγε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης, αλλά ο υφυπουργός Φραγκογιάννης, και ο υπουργός Μεταφορών Σταϊκούρας, θα δείξει. Too much ολ’ αυτά για 150 κινέζικα λεωφορεία που θα αγοράσουμε, και ενώ οι γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες κινούνται επικίνδυνα εξαιτίας Ουκρανικού και Χαμάς.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:40

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

17:38

ΚΕΦίΜ: Το 2024 το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων ήταν 15% χαμηλότερο από το 2009

17:34

Ρούτε: Τα 2/3 των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί στον μηχανισμό PURL - Έπαινοι στον Τραμπ

17:28

Fitch: Η Ελλάδα μεταξύ των ελάχιστων ευρωπαϊκων χωρών με δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2026

17:28

Όταν πέφτουν έξω οι «γκουρού» των Χρηματιστηρίων

17:23

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Family Sports Park 2025 στο Ελληνικό

17:21

Υπ. Εργασίας και Rebrain Greece στη Νέα Υόρκη με 35 εταιρείες αιχμής από Ελλάδα

17:19

Σε εκδήλωση του υπ. Δικαιοσύνης την Πέμπτη ο Μητσοτάκης

17:17

Παπαθανάσης: Η ταχεία υλοποίηση του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης φέρνει ήδη αποτέλεσμα

17:17

Λειψυδρία στην Αττική: Εικόνες - σοκ, χαμηλά αποθέματα και μεγάλα έργα 2,5 δισ. ευρώ

17:12

Μ. Θάλασσα: Οι ΥΠΕΞ Τουρκίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο»

17:04

Ρωσία: Τα κέρδη στο πεδίο της μάχης επηρέασαν τις συνομιλίες με ΗΠΑ για την Ουκρανία

16:59

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή η απεργία των ταξί στην Αττική

16:59

Ολυμπία Οδός: Ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα αποκλειστικά με αυτόματα διόδια

16:58

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο 2% τους επόμενους μήνες

16:57

Πιτσιλής: Αξιοποιούμε την ανταλλαγή πληροφοριών - Ενισχύουμε τη φορολογική συμμόρφωση

16:55

Σε «θολά νερά» η Wall Street με βαρίδι τη Microsoft

16:48

ΙΟΒΕ: Στο 2% του ΑΕΠ οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις - Στηρίζουν 40.000 θέσεις εργασίας

16:43

Συνάντηση Χατζηδάκη - Γκιλφόιλ: Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών

16:37

Τσιάρας: Πληρωμές 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες αυτή την εβδομάδα

16:35

Ουκρανία: Ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2026 με εστίαση στην άμυνα

16:33

Ο Ζελένσκι ζήτησε επείγουσα ανανέωση των εποπτικών συμβουλίων στην άμυνα

16:30

Μέσα στα ερείπια της Γάζας 54 ζευγάρια έκαναν μαζικό γάμο

16:23

Motor Oil και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού

16:21

Χιλιάδες τρακτέρ στα μπλόκα των αγροτών - Έρχεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

16:11

ΗΠΑ: Επιδείνωση της αγοράς εργασίας - Απολύσεις 32.000 εργαζομένων ιδιωτικού τομέα τον Νοέμβριο

15:57

Ψάλτης: Στρατηγική προτεραιότητα η επένδυση στις νέες τεχνολογίες – Δεν ανταγωνιζόμαστε μόνο άλλες τράπεζες, αλλά και τις Big Tech

15:46

Κομισιόν: Στήριξη της Ουκρανίας με δύο δάνεια - Οι 5 νομοθετικές προτάσεις

15:44

Τα έργα που θα γίνουν ανά Περιφέρεια έως το 2027 - Αναλυτικός χάρτης

15:43

Η Ουκρανία έπληξε τον αγωγό που στέλνει ρωσικό πετρέλαιο σε Ουγγαρία και Σλοβακία