INSIDE OUT

Αλλαγές στη Βουλή - Με εισιτήριο και γραβάτα στο μετρό ο Κασσελάκης, με σνίκερς και χωρίς γραβάτα στο Πεκίνο ο Κυριάκος

03-11-2023 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Κρατάω την ανάσα μου και περιμένω: Θα καταφέρει η Ζωή, Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας να πείσει το ανώτατο δικαστήριο ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις που υπέγραψαν οι βουλευτές (μητέρα και γιος) είναι ισχυρότερες από το Σύνταγμα που προβλέπει ότι οι πολίτες ψηφίζουν βουλευτή (και όχι κόμμα); Θα αποφασίσει το ανώτατο δικαστήριο την τύχη των 11 Σπαρτιατών βουλευτών κι αν εξελέγησαν με ουσιαστικό αρχηγό τον Κασιδιάρη, και που θα πάνε οι έδρες τους;

Η Βουλή ενίοτε γίνεται συναρπαστική. Μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και η σύνθεσή της αλλάζει διαρκώς, με την μεγαλύτερη ρευστοποίηση να συμβαίνει προς το παρόν προς δύο μικρά κόμματα που κατάφεραν να εισέλθουν. Υπάρχει και το Δημοκρατικό Πατριωτικό κόμμα Νίκη του κ. Νατσιού, αλλά παραείναι ήσυχο, σχεδόν αδιάφορο προς το παρόν.

Οι έδρες

Η ελκτική δύναμη της βουλευτικής έδρας είναι τεράστια. Έτσι και κατακτηθεί, δύσκολα την αποχωρίζεται κανείς. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε τα πάντα για να ελέγξει απόλυτα το κόμμα της, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε. Δυο από τους τρεις βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, της ανήκαν, ενώ μπορεί να υπάρξει κι άλλος. Η Ζωή θα δώσει την μάχη δικαστικά απέναντι στους εκλεκτούς της, σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά διαδικασία που σίγουρα θα γράψει ιστορία.

Χωρίς εκλογές

Στην περίπτωση της άρσης ασυλίας των Σπαρτιατών στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη, και παραπομπή σε δικαστήριο, υπάρχει άλλο ένα πρωτοφανές ενδεχόμενο: η διάλυση ενός κόμματος και ο διαμοιρασμός των ιματίων στα υπόλοιπα. Προς το παρόν μόνο σενάρια υπάρχουν για το πως θα γίνει τεχνικά η μοιρασιά των εδρών, αλλά το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να γίνουν νέες εκλογές- απλά οι έδρες των 11 θα πάνε στα υπάρχοντα κόμματα ανάλογα με την δύναμή τους στις περιφέρειες των εκπεσόντων.

Οι 11 τυχεροί

Υπενθυμίζω ότι οι έδρες αυτές βρίσκονται σε Α’ Αθήνας, Βόρειο, Δυτικό, και Νότιο τομέα, Β’ Πειραιά, Ανατολική Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηράκλειο, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Ένα σενάριο θέλει πχ τη ΝΔ να λαμβάνει 5 επιπλέον έδρες (που θα αυξήσουν την δύναμή της σε 163 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ 2 (και θα πάει στους 34), μία θα πάρει μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ (48) κλπ.

Μόνος του και όλοι τους

Στον οποίο ΣΥΡΙΖΑ η εσωστρέφεια έχει καταπιεί τα πάντα, με τον Πρόεδρο Κασσελάκη να προσπαθεί να κάνει τα ταχύρρυθμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή μπας και γυρίσουν οι δημοσκοπήσεις και προλάβει την ρευστοποίηση και του δικού του κόμματος. Σήμερα για παράδειγμα, θα δει τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων της χώρας:

Βερβεσός Δημήτρης, πρόεδρος ΔΣΑ, Κόλλιας Κωνσταντίνος, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Στασινός Γεώργιος, πρόεδρος ΤΕΕ, Γαρδικιώτης Μενέλαος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Μιχαλοπούλου Κωνσταντίνα, αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Ρούσκας Γεώργιος, πρόεδρος συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδας, Μπρουζούκη Μαρία, Γενική Γραμματέας Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, πρόεδρος ΠΙΣ και η Τραχήλη Αθηνά, πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Όλοι τους και μόνος του. Τί θα καταλάβει δεν ξέρω. Λογικά θα πιει έναν ωραίο καφέ στο Joshua πριν, κουβεντιάζοντας με τον Τάιλερ αν θέλει να δώσει στο ΑΣΕΠ για να περάσει νοσοκόμος σε ελληνικό νοσοκομείο.

Ο Κασσελάκης στο μετρό

Εκεί που πραγματικά έδωσε μαθήματα ήταν όταν κατέβηκε στο μετρό.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με άψογο κουστούμι-γραβάτα ακυρώνει εισιτήριο στο Μετρό. Θα έμοιαζε ανέκδοτο μερικά χρόνια πριν, όμως μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται. Αν τα καταφέρει κι ο Τάιλερ με το ΑΣΕΠ, θα γίνει ένας σεισμός στις θέσεις του κόμματος για την δημόσια υγεία. Το νοιώθω.

Βράζουν

Εν τω μεταξύ, σεισμός, αλλά υπόκωφος, γίνεται στις τάξεις των συμπαθέστατων ελευθέρων επαγγελματιών μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη νέα φορολόγηση. Το καζάνι βράζει λέμε, καθώς νιώθουν κάπως εξαπατημένοι που το μέτρο δεν περιελήφθη στις προεκλογικές εξαγγελίες του tik tok-ερ Πρωθυπουργού. Εύχομαι κουράγιο και υπομονή μέχρι τις 9 Ιουνίου που θα ξαναείναι άδειες οι κάλπες.

Κάζουαλ στο άγημα

Ο ίδιος ο Κυριάκος πάντως είναι πολύ μακριά απ’ όλ’ αυτά. Συγκεκριμένα σήμερα βλέπει Σι Τζιπινγκ, τον πανίσχυρο Πρόεδρο της Κίνας, ενώ χθες αφίχθη στο Πεκίνο.

Γνωρίζοντας άριστα το πρωτόκολλο, εντυπωσίασε η επιλογή του να μην φορέσει κουστούμι και γραβάτα, ενώ τον περίμενε τιμητικό άγημα στο αεροδρόμιο.

Το ίδιο εντυπωσιακή ήταν η πρωτόγνωρα κάζουαλ αμφίεση του οικονομικού του συμβούλου Αλέξη Πατέλη,

κατά την διάρκεια της ξενάγησης στην Απαγορευμένη Πόλη. Γενικά ένα μεγάλο μυστήριο καλύπτει αυτό το τριήμερο ταξίδι στην Κίνα, καθώς το ενδυματολογικό υποδηλώνει προσπάθεια να μειωθεί η σημασία του. Κοιτάξτε τα παπούτσια.

Τώρα για ποιον λόγο δεν πήγε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης, αλλά ο υφυπουργός Φραγκογιάννης, και ο υπουργός Μεταφορών Σταϊκούρας, θα δείξει. Too much ολ’ αυτά για 150 κινέζικα λεωφορεία που θα αγοράσουμε, και ενώ οι γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες κινούνται επικίνδυνα εξαιτίας Ουκρανικού και Χαμάς.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:10

Στον εορταστικό τζίρο ποντάρει το λιανεμπόριο – Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα

08:07

ΑΔΜΗΕ: Πώς προχωρούν οι νησιωτικές και διεθνείς διασυνδέσεις

08:00

Ποντάρουν Ελλάδα και για το καλοκαίρι του 2026 οι αεροπορικές

23:58

Ισραήλ: Εξουδετέρωσε υψηλόβαθμο διοικητή της Χαμάς στη Γάζα

23:27

Πλεύρης: Πολύ σημαντικό ότι πλέον στην Ευρώπη υπάρχει αντίληψη της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής

23:16

Ερντογάν: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν απέχει πολύ

22:49

ΗΠΑ: Το υπ. Υποθέσεων Βετεράνων προγραμματίζει τη μείωση θέσεων εργασίας στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών

22:17

Τασούλας: Επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα για την 82η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος

21:48

Διάσωση 24 αλλοδαπών νότια του Ταίναρου με συνδρομή της Frontex

21:29

Έντονη ανησυχία των ξενοδόχων της Μαγνησίας απ' τη συνέχιση των αγροτικών μπλόκων

21:18

Βρετανία: Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε διοικητές των παραστρατιωτικών ΔΤΥ στο Σουδάν

20:58

Έλληνες αστρονόμοι ανατρέπουν θεμελιώδη παραδοχή για τον τρόπο που τρέφονται οι μαύρες τρύπες

20:54

Σκρέκας: Η ΝΔ είναι σήμερα πόλος έλξης για όλους τους πολίτες

20:49

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι έπληξε σήμερα με drone τουρκικό φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

20:42

Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: Να θεσπιστεί κοινός Κώδικας Δεοντολογίας δικαστών - δικηγόρων

20:37

Αγαπηδάκη: Αυξημένος ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2026 με 600 εκατ. ευρώ επιπλέον

20:27

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Γαλλίας-Κύπρου

20:09

Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια της αδράνειας

19:56

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν 4 κινητά τηλέφωνα

19:45

Βουλή: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού στους αγρότες

19:41

Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη στην ηγεσία του CSU

19:36

Χαρακόπουλος: Με τους αγρότες δεν είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα

19:23

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών που στέλνουν στο Μαξίμου

19:10

Ρίσκο για τις αγορές το αυξημένο κόστος ζωής – Από τη Wall Street στο Χρηματιστήριο Αθηνών

19:05

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ στην Παλμύρα

18:45

Πετραλιάς: Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου απ' την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη 4ετία

18:18

Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 θέτει τα θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο αύριο

18:10

Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε ισχυρό τροχό ανάπτυξης

17:41

Μαρινάκης προς αγρότες: Ναι σε διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους

17:25

Τσουκαλάς: Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αφήνει καμία σκιά ενώ ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό