INSIDE OUT

Τα Greek Statistics του Βορίδη – Το Λιμάνι, ο Ολυμπιακός και η «ηθική της Αριστεράς»

11-08-2023 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα Greek Statistics του Βορίδη – Το Λιμάνι, ο Ολυμπιακός και η «ηθική της Αριστεράς»
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, λέει η λαϊκή παροιμία. Η κυβέρνηση έσπευσε να προχωρήσει σε καρατομήσεις στην ΕΛΑΣ μετά το φιάσκο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Για να επιδείξει επικοινωνιακά αντανακλαστικά, προφανώς. Αλλά οι επιλογές που έκανε λειτούργησαν ως επικοινωνιακό μπούμερανγκ.

Έχουμε και λέμε:

Απομάκρυναν το στέλεχος στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Δηλαδή, την υπηρεσία που ενημέρωσε, χαρτί και καλαμάρι, πόσοι επικίνδυνοι είναι οι χούλιγκαν και ότι μπορούν να φτάσουν στο έγκλημα. Αποτέλεσμα; Διέρρευσαν οι λεπτομερείς ενημερώσεις και μάθαμε όλοι πότε και πώς είχε ενημερωθεί για όλα η ΕΛΑΣ.

Απομάκρυναν τους «τροχονόμους» (τους επικεφαλής των τμημάτων Τροχαίας ανά την Ελλάδα) και στη συνέχεια διέρρευσαν οι ενημερώσεις που είχαν κάνει προς την ΕΛΑΣ. Πότε ήρθαν οι χούλιγκαν, πότε πέρασαν τα σύνορα και τα διόδια, πού κατευθύνονται, ποιοι είναι οι αριθμοί κυκλοφορίας των αυτοκινήτων… Και μάθαμε όλοι - πάλι - πόσο καλά ήταν ενημερωμένες οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για αυτό που θα ερχόταν…

Με άλλα λόγια, η βιασύνη για «καρατομήσεις» σε πρώτο χρόνο, τροφοδότησε τις διαρροές με το τσουβάλι. Και έπεται συνέχεια...

Βρες το λάθος

«Αναμφίβολα υπάρχει ένα λάθος», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Μόνο ένα βρήκε; Ούτε στα πάλαι ποτέ «Greek Statistics» δεν είχε τέτοιο μέτρημα. Συνέχισε, βέβαια, ο ίδιος διαπιστώνοντας τα ουσιώδη:

«Το σημαντικό είναι να δούμε αν υπάρχουν προβλήματα στη συστημική λειτουργία της Αστυνομίας. Αυτό που πρέπει, είναι να μην υπάρχουν συστημικές αποτυχίες». Σωστό. Αλλά η λεγόμενη «θεσμική μνήμη» ενός Σώματος δεν διαμορφώνεται από την μια μέρα στην άλλη.

Διαμορφώνεται και «αποδίδει» (εντός ή εκτός εισαγωγικών) έπειτα από 20 με 25 χρόνια. Αυτό, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να μην τα ρίχνει κάθε κυβέρνηση στην προηγούμενη. Για το τελευταίο, στην προκειμένη περίπτωση, de facto δεν μπορεί να ειπωθεί.

Ποιο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ;

Με αυτά και μ’ αυτά, η αντιπολίτευση συνεχίζει να σφυροκοπά την κυβέρνηση. «Το νέο "αφήγημα" της κυβέρνησης ότι οι υπουργοί δεν εμπλέκονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνεπώς η πολιτική ηγεσία είχε μαύρα μεσάνυχτα για την κάθοδο εκατοντάδων χούλιγκαν στη χώρα μας, την εκθέτει ακόμη περισσότερο και υπογραμμίζει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του κ. Οικονόμου, που όχι μόνο αποφεύγει να αναλάβει, αλλά κυρίως δεν του επιμερίζει ο πρωθυπουργός» λέει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Τα μπλέκει λίγο ως πολύ, για να καταλήξει πάλι στον Οικονόμου. Βάζει και τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, τις φωτιές στα δάση, τους χούλιγκαν – όλα μέσα στο μπλέντερ. Λίγο ακόμη ήθελε η ανακοίνωση για να μοιάζει με εκείνα τα «πονήματα» του ποιητή Φανφάρα στη γνωστή ασπρόμαυρη ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση υποσχόταν προεκλογικά. Είναι κομματάκι δύσκολο;

Ιδού η Ρόδος – Πού το πήδημα;

Διήμερη επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές από τις φωτιές, συναντήσεις με κτηνοτρόφους, αγρότες και μελισσοκόμους για τις ζημιές… Γιατί η Ρόδος δεν ζει μόνο από τον τουρισμό.

Ταυτόχρονα, στη Ρόδο βρίσκεται και ο εν δυνάμει υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, που πήγε παραλία. Και ανακάλυψε ότι εξακολουθούν να έχουν ξαπλώστρες στη θάλασσα. Και μίλησε για την πολλαπλή παραβίαση των κανόνων δικαίου και της νομοθεσίας.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Όταν αποκαλύπτεται πώς λειτουργεί η Αστυνομία τον Αύγουστο, τι μπορούμε να περιμένουμε από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου;

«Ένα χαλαρό καλοκαιρινό απόγευμα»

«Ένα χαλαρό καλοκαιρινό απόγευμα με ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο Απόστολος Νικολαΐδης», ποστάρισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, με φωτογραφία μαζί με τον Κώστα Αλεξίου, δημοτικό σύμβουλο της «Ανοιχτής Πόλης». Αλλά τι το ‘θελε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων; Τον «στόλισαν» με σχόλια στα social media. Πιο «χαλαρό απόγευμα» μετά τη δολοφονία του 29χρονου που έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα;

Ας είμαστε επιεικείς. Είναι γνωστό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάνε καλά με τα επικοινωνιακά, πόσο μάλλον όταν επιλέγουν να αυτοσχεδιάζουν.

Όταν ο Σημίτης έγινε Ολυμπιακός

Τα ‘χουν, βέβαια, αυτά οι υποψήφιοι πολιτικοί σε προεκλογικές περιόδους. Τρέχουν σε γιορτές και πανηγύρια, στα γήπεδα που κάποτε η Ελλάδα αναστέναζε. Και θυμήθηκα τι είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ που είχε πάει την επικοινωνία σε άλλο επίπεδο. Θυμάστε την αφίσα με τα «πράσινα άλογα»; Έπος!

Αλλά ας μείνουμε στον χώρο του ποδοσφαίρου. Σε μια εκλογική αναμέτρηση που παιζόταν η έδρα στον Πειραιά, είχε βάλει υποψήφιος ο Κώστας Σημίτης. Δημόσια δεν είχε αποκαλύψει τι ομάδα είναι. Αλλά σε στενούς συνεργάτες του, είχε εκμυστηρευτεί ότι μικρός πήγαινε με τον πατέρα του στο γήπεδο της Λεωφόρου. Καλά καταλάβατε, ο Σημίτης ήταν Παναθηναϊκός – όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας που δεν το έκρυψαν.

Αλλά για τις ανάγκες τις προεκλογικές, για τη έδρα στο Λιμάνι, εμφανίστηκε ως… Ολυμπιακός. Έτσι είχε κυκλοφορήσει τότε ένα πρωτοσέλιδο σε αθλητική εφημερίδα του Ολυμπιακού βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Και είχε αποτέλεσμα.

Οι «ηθικές αξίες της Αριστεράς»

Η Ελένη Λαφτσή, η οποία είχε καταγγείλει «παρέμβαση» του τουρκικού προξενείου στις εκλογές στη Ροδόπη, ανακοίνωσε επίσημα πως αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τις δηλώσεις της είχε παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος – την ίδια Επιτροπή που είχαν πάει και τον Πολάκη που έχει το ακαταλόγιστο.

«Υπηρέτησα τον χώρο ανυστερόβουλα, σε μια άγονη για την Αριστερά περιοχή, χωρίς να επιδιώξω πολιτικά ή επαγγελματικά ανταλλάγματα, ακόμη και κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι βέβαιη ότι μπορούν όλοι να ισχυριστούν το ίδιο σε αυτό το χώρο, ιδιαίτερα όσοι κινούνται στις αυλές των γνωστών τάσεων στο κέντρο (…). Δεν μπορώ να αποδεχτώ να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του...». Και σημειώνει:

«Τι σχέση λοιπόν μπορούν να έχουν όλα αυτά με τον ηθικό κώδικα, τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η Αριστερά; Δυστυχώς όλα αυτά ήταν σε πλήρη γνώση της ηγεσίας του κόμματος...».

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Παπαστεργίου: «Μειώνουμε το ψηφιακό χάσμα και ενισχύουμε την κοινωνική και εδαφική συνοχή»

23:41

Ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή φέρνει πιο κοντά τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης

23:15

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: «Η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί κάθε καλοκαίρι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις»

22:52

Λίβανος: Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη του στρατού

22:30

Βραζιλία: Ανακαλεί τον πρέσβη της στην Αργεντινή μετά από προσβλητικές δηλώσεις του Μιλέι

22:03

Η Ρωσία λέει ότι έπληξε ουκρανικά λιμάνια και πλοία - Βυθίστηκε το Golden Leo

21:49

Ο Γερμανός υπ. Μεταφορών ζητά την απόλυσή του από τον Μερτς

21:28

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η ανάπτυξη της «Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης» στη Γάζα

21:16

ΥΠΕΞ: Τρίτος γύρος συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας - Λιβύης

21:00

Συμφωνία ή αδιέξοδο; Το πυρηνικό deal ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας στον αέρα

20:42

Ονδούρα: Επέστρεψε ο πρώην πρόεδρος Ερνάντες μετά τη χάρη που του απένειμε ο Τραμπ

20:36

Αυστραλία: Ο Αλμπανέζι σκοπεύει να θέσει στον Τραμπ το ζήτημα των νέων δασμών

20:17

Στο Σάλτσμπουργκ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας

20:06

Δύο ελληνικά Canadair επιχειρούν στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές της Ισπανίας

19:53

Αραγτσί: «Η επίθεση της Ουκρανίας σε ιρανικό πλοίο δεν θα μείνει αναπάντητη»

19:40

Ιταλία: Πάνω από 400 τουρίστες απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης λόγω πυρκαγιάς στην Απουλία

19:20

Ζημία 99 εκατ. δολαρίων για τη Shein λίγο πριν την IPO στο Χονγκ Κονγκ

19:04

Οι καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς

18:47

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά χωριά και έκαψαν δύο τζαμιά

18:28

Μπέρναμ: «Θα θέτω πάντοτε τα συμφέροντα της Βρετανίας πάνω απ’ όλα»

18:09

Πεσκόφ: «Πρόωρο να σχολιάσουμε τις πληροφορίες για παύση των εναέριων επιθέσεων»

17:49

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο οι δύο πυρκαγιές σε Πυλαία και Μονόλοφο Ωραιόκαστρου

17:38

Κίνα: Δέκα νεκροί από ξαφνική πλημμύρα στα βορειοδυτικά - Συναγερμός για τον τυφώνα Νουλ

17:17

Βερολίνο: Νεκρός ο φερόμενος δράστης της επίθεσης σε εκδήλωση του Pride

17:02

Τράπεζες και επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης

16:49

Δύο συλλήψεις για σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική - Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

16:32

Tasnim: Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ που προσέκρουσε σε νάρκη

16:16

Άντι Μπέρναμ: Ο πρώτος Βρετανός Πρωθυπουργός που στηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

16:06

Η Ινδία εξασφάλισε χαμηλότερους δασμούς έπειτα από συνομιλίες με τις ΗΠΑ

15:51

Σάντσεθ: Έκκληση για εθνική «συμφωνία» απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής