INSIDE OUT

Τα Greek Statistics του Βορίδη – Το Λιμάνι, ο Ολυμπιακός και η «ηθική της Αριστεράς»

11-08-2023 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα Greek Statistics του Βορίδη – Το Λιμάνι, ο Ολυμπιακός και η «ηθική της Αριστεράς»
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, λέει η λαϊκή παροιμία. Η κυβέρνηση έσπευσε να προχωρήσει σε καρατομήσεις στην ΕΛΑΣ μετά το φιάσκο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Για να επιδείξει επικοινωνιακά αντανακλαστικά, προφανώς. Αλλά οι επιλογές που έκανε λειτούργησαν ως επικοινωνιακό μπούμερανγκ.

Έχουμε και λέμε:

Απομάκρυναν το στέλεχος στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Δηλαδή, την υπηρεσία που ενημέρωσε, χαρτί και καλαμάρι, πόσοι επικίνδυνοι είναι οι χούλιγκαν και ότι μπορούν να φτάσουν στο έγκλημα. Αποτέλεσμα; Διέρρευσαν οι λεπτομερείς ενημερώσεις και μάθαμε όλοι πότε και πώς είχε ενημερωθεί για όλα η ΕΛΑΣ.

Απομάκρυναν τους «τροχονόμους» (τους επικεφαλής των τμημάτων Τροχαίας ανά την Ελλάδα) και στη συνέχεια διέρρευσαν οι ενημερώσεις που είχαν κάνει προς την ΕΛΑΣ. Πότε ήρθαν οι χούλιγκαν, πότε πέρασαν τα σύνορα και τα διόδια, πού κατευθύνονται, ποιοι είναι οι αριθμοί κυκλοφορίας των αυτοκινήτων… Και μάθαμε όλοι - πάλι - πόσο καλά ήταν ενημερωμένες οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για αυτό που θα ερχόταν…

Με άλλα λόγια, η βιασύνη για «καρατομήσεις» σε πρώτο χρόνο, τροφοδότησε τις διαρροές με το τσουβάλι. Και έπεται συνέχεια...

Βρες το λάθος

«Αναμφίβολα υπάρχει ένα λάθος», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Μόνο ένα βρήκε; Ούτε στα πάλαι ποτέ «Greek Statistics» δεν είχε τέτοιο μέτρημα. Συνέχισε, βέβαια, ο ίδιος διαπιστώνοντας τα ουσιώδη:

«Το σημαντικό είναι να δούμε αν υπάρχουν προβλήματα στη συστημική λειτουργία της Αστυνομίας. Αυτό που πρέπει, είναι να μην υπάρχουν συστημικές αποτυχίες». Σωστό. Αλλά η λεγόμενη «θεσμική μνήμη» ενός Σώματος δεν διαμορφώνεται από την μια μέρα στην άλλη.

Διαμορφώνεται και «αποδίδει» (εντός ή εκτός εισαγωγικών) έπειτα από 20 με 25 χρόνια. Αυτό, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να μην τα ρίχνει κάθε κυβέρνηση στην προηγούμενη. Για το τελευταίο, στην προκειμένη περίπτωση, de facto δεν μπορεί να ειπωθεί.

Ποιο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ;

Με αυτά και μ’ αυτά, η αντιπολίτευση συνεχίζει να σφυροκοπά την κυβέρνηση. «Το νέο "αφήγημα" της κυβέρνησης ότι οι υπουργοί δεν εμπλέκονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνεπώς η πολιτική ηγεσία είχε μαύρα μεσάνυχτα για την κάθοδο εκατοντάδων χούλιγκαν στη χώρα μας, την εκθέτει ακόμη περισσότερο και υπογραμμίζει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του κ. Οικονόμου, που όχι μόνο αποφεύγει να αναλάβει, αλλά κυρίως δεν του επιμερίζει ο πρωθυπουργός» λέει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Τα μπλέκει λίγο ως πολύ, για να καταλήξει πάλι στον Οικονόμου. Βάζει και τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, τις φωτιές στα δάση, τους χούλιγκαν – όλα μέσα στο μπλέντερ. Λίγο ακόμη ήθελε η ανακοίνωση για να μοιάζει με εκείνα τα «πονήματα» του ποιητή Φανφάρα στη γνωστή ασπρόμαυρη ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση υποσχόταν προεκλογικά. Είναι κομματάκι δύσκολο;

Ιδού η Ρόδος – Πού το πήδημα;

Διήμερη επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές από τις φωτιές, συναντήσεις με κτηνοτρόφους, αγρότες και μελισσοκόμους για τις ζημιές… Γιατί η Ρόδος δεν ζει μόνο από τον τουρισμό.

Ταυτόχρονα, στη Ρόδο βρίσκεται και ο εν δυνάμει υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, που πήγε παραλία. Και ανακάλυψε ότι εξακολουθούν να έχουν ξαπλώστρες στη θάλασσα. Και μίλησε για την πολλαπλή παραβίαση των κανόνων δικαίου και της νομοθεσίας.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Όταν αποκαλύπτεται πώς λειτουργεί η Αστυνομία τον Αύγουστο, τι μπορούμε να περιμένουμε από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου;

«Ένα χαλαρό καλοκαιρινό απόγευμα»

«Ένα χαλαρό καλοκαιρινό απόγευμα με ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο Απόστολος Νικολαΐδης», ποστάρισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, με φωτογραφία μαζί με τον Κώστα Αλεξίου, δημοτικό σύμβουλο της «Ανοιχτής Πόλης». Αλλά τι το ‘θελε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων; Τον «στόλισαν» με σχόλια στα social media. Πιο «χαλαρό απόγευμα» μετά τη δολοφονία του 29χρονου που έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα;

Ας είμαστε επιεικείς. Είναι γνωστό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάνε καλά με τα επικοινωνιακά, πόσο μάλλον όταν επιλέγουν να αυτοσχεδιάζουν.

Όταν ο Σημίτης έγινε Ολυμπιακός

Τα ‘χουν, βέβαια, αυτά οι υποψήφιοι πολιτικοί σε προεκλογικές περιόδους. Τρέχουν σε γιορτές και πανηγύρια, στα γήπεδα που κάποτε η Ελλάδα αναστέναζε. Και θυμήθηκα τι είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ που είχε πάει την επικοινωνία σε άλλο επίπεδο. Θυμάστε την αφίσα με τα «πράσινα άλογα»; Έπος!

Αλλά ας μείνουμε στον χώρο του ποδοσφαίρου. Σε μια εκλογική αναμέτρηση που παιζόταν η έδρα στον Πειραιά, είχε βάλει υποψήφιος ο Κώστας Σημίτης. Δημόσια δεν είχε αποκαλύψει τι ομάδα είναι. Αλλά σε στενούς συνεργάτες του, είχε εκμυστηρευτεί ότι μικρός πήγαινε με τον πατέρα του στο γήπεδο της Λεωφόρου. Καλά καταλάβατε, ο Σημίτης ήταν Παναθηναϊκός – όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας που δεν το έκρυψαν.

Αλλά για τις ανάγκες τις προεκλογικές, για τη έδρα στο Λιμάνι, εμφανίστηκε ως… Ολυμπιακός. Έτσι είχε κυκλοφορήσει τότε ένα πρωτοσέλιδο σε αθλητική εφημερίδα του Ολυμπιακού βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Και είχε αποτέλεσμα.

Οι «ηθικές αξίες της Αριστεράς»

Η Ελένη Λαφτσή, η οποία είχε καταγγείλει «παρέμβαση» του τουρκικού προξενείου στις εκλογές στη Ροδόπη, ανακοίνωσε επίσημα πως αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τις δηλώσεις της είχε παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος – την ίδια Επιτροπή που είχαν πάει και τον Πολάκη που έχει το ακαταλόγιστο.

«Υπηρέτησα τον χώρο ανυστερόβουλα, σε μια άγονη για την Αριστερά περιοχή, χωρίς να επιδιώξω πολιτικά ή επαγγελματικά ανταλλάγματα, ακόμη και κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι βέβαιη ότι μπορούν όλοι να ισχυριστούν το ίδιο σε αυτό το χώρο, ιδιαίτερα όσοι κινούνται στις αυλές των γνωστών τάσεων στο κέντρο (…). Δεν μπορώ να αποδεχτώ να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του...». Και σημειώνει:

«Τι σχέση λοιπόν μπορούν να έχουν όλα αυτά με τον ηθικό κώδικα, τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η Αριστερά; Δυστυχώς όλα αυτά ήταν σε πλήρη γνώση της ηγεσίας του κόμματος...».

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:39

ΓΑΙΑΟΣΕ: Κατατέθηκαν οι φάκελοι πολεοδομικής ωρίμανσης για 4 εμβληματικά ακίνητα

10:37

Μπεν Γκβιρ: Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας Τραμπ

10:36

Οι ηγέτες της G7 συναντώνται στη Γαλλία μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

10:32

Μενίδι: Μεγάλη φωτιά σε επιχείρηση με ανταλλακτικά αυτοκινήτων

10:29

Κάλας για συμφωνία: Ο πιθανός ρόλος της Ευρώπης και οι κυρώσεις κατά του Ιράν

10:29

ΔΑΑ: Βγαίνει στις αγορές με 7ετές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ

10:28

Τυχερά παιχνίδια: Νέο φορολογικό βάρος από την 1η Ιουλίου σε μια αγορά που ήδη αποδίδει πάνω από 1 δισ. ευρώ

10:18

Εύσημα Handelsblatt σε Πιερρακάκη για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους 6,9 δισ. ευρώ

10:15

Χρυσός: Έντονη ανοδική αντίδραση στη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

10:14

Προϋπολογισμός: Πάνω από το στόχο κατά 7,4% τα φοροέσοδα τον Μάιο

09:56

Athlos Energy: Ολοκλήρωσε την πρώτη προκαταρκτική μελέτη χωροθέτησης πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα

09:43

Σκέρτσος: Φορολογικός λαϊκισμός και ακοστολόγητες προτάσεις

09:34

Σε υψηλό 2 εβδομάδων το bitcoin

09:34

Πωλείται η θρυλική βίλα της Αντζελίνα Τζολί στο Λος Άντζελες

09:29

ΠΟΥ: Επιμένουν οι ανισότητες στη διαθεσιμότητα αίματος - Ζητήματα ασφαλείας και ανεπαρκείς αιμοδοσίες

09:25

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν, ταχεία και πλήρη εφαρμογή ζητά η Λάιεν

09:15

Η Oxfam επικρίνει έντονα τη G7 για περικοπές στις δαπάνες ανθρωπιστικής βοήθειας

09:00

Ο Τραμπ απειλεί τη Γαλλία με δασμούς 100% σε κρασιά και σαμπάνιες

08:51

Αρχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

08:44

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά από τη Νίκαια κύκλο συναντήσεων με τους πολίτες

08:40

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Ένα ενεργειακό σοκ που κρατά τη Fed όμηρο

08:36

Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της η Granarolo Ελλάς

08:35

Ακαθάριστα οικόπεδα: Βήμα-βήμα η ηλεκτρονική δήλωση καθαρισμού

08:27

Γαλάζιες περιοδείες με.. τσίπουρα - Κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ για περισσότερα δωρεάν - Τα μπλόκα του Τσίπρα

08:14

Ανάχωμα στον Έβρο για τη δημογραφική κρίση - Μία τραπεζική πρωτοβουλία με έντονο αποτύπωμα

08:07

Τέλος χρονιάς για νηπιαγωγεία και δημοτικά

07:56

Έξυπνοι μετρητές: Σε λειτουργία για το 66% της κατανάλωσης του συστήματος - Το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ

07:51

Τα «γεμάτα» ταμεία, η νέα αποπληρωμή χρέους και τα μηνύματα

07:46

Κυκλική οικονομία: Στα 198 δισ. δολάρια οι επενδύσεις παγκοσμίως, αλλά τα αναπτυσσόμενα κράτη μένουν πίσω

07:29

Ακίνητα: Ανοίγει η πλατφόρμα του ΜΙΔΑ - Ποια στοιχεία θα δηλώσουν πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι