INSIDE OUT

Δυσκολίες αντιπολίτευσης για υποψήφιους σε Δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής, Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πετάνε αετό

19-07-2023 | 09:17
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυσκολίες αντιπολίτευσης για υποψήφιους σε Δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής, Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πετάνε αετό

Μια βαριά σιωπή έχει σκεπάσει την δημόσια πολιτική σκηνή καθώς οι άνεμοι πνέουν έως και 7 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Μέσα σ’ αυτή την ανυπόφορη ατμόσφαιρα, η ξαφνική έλευση της Φημονόης στο Μαντείο με γεμίζει -χαμηλών τόνων- χαρά. Η Φημονόη είναι τόσο παλιά που σχεδόν κι εγώ την είχα ξεχάσει. Κόρη του Απόλλωνα, η πρώτη Πυθία των Δελφών, πρόσωπο σεβάσμιο και ξακουστό που θα περάσει λίγες μέρες στο Μαντείο. Ανυπομονώ ν’ ακούσω τους χρησμούς.

Έχασαν και 14

Κινητήρια δύναμη αυτού του καλοκαιριού, είναι αναμφισβήτητα οι εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο η παραίτηση του Αλέξη έφερε τα πάνω-κάτω. Κι εκεί που η «Ομπρέλα» ήταν μειοψηφία, ξαφνικά έγινε πλειοψηφικό ρεύμα με δύο υποψηφίους. Και την Έφη και τον Ευκλείδη. Η κατάρρευση της πλειοψηφίας επικυρώθηκε στην περιβόητη ψηφοφορία της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής με επίδικο το εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος πριν, ή μετά τις εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μάλιστα, η επιμονή να γίνει καταμέτρηση των ψήφων, και όχι απλή ανάταση των χεριών, της στοίχισε κι άλλους 14 ψήφους. Έτσι, βγήκε το 160- 88. Αλλιώς, θα ήταν 146-102.

Ορφανό το think tank

Εκτός από τους ΠΑΣΟΚογενείς, στα ορφανά του Αλέξη συγκαταλέγονται και αρκετοί από τα περίφημα μέλη του think tank. Άλλοι εξελέγησαν άκοπα (Όθων Ηλιόπουλος πρώτος στο Επικρατείας), κι άλλοι όχι (Διάνα Βουτυράκου, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Νικόλας Φαραντούρης). Σχεδόν όλοι κρατούν χαμηλούς τόνους κι ασχολούνται με τα επιστημονικά-επαγγελματικά τους. Συνέδρια, δημοσιεύσεις κλπ. Εκτός του Φαραντούρη, που οφείλω να ομολογήσω είναι ευχάριστη δημόσια πινελιά μέσα στην εσωκομματική κατήφεια.

Όπως στον ΣΥΝ

Η εκτίμηση πάντως είναι ότι το επόμενο διάστημα θα αραιώσουν κάπως τα πολλά-πολλά καθώς όλοι έχουν ανάγκη διακοπών, ώστε να προετοιμαστούν για την εσωκομματική μάχη στο τέλος του Αυγούστου. Η κινητικότητα των υποψηφίων θα είναι «αόρατη» στην δημόσια σφαίρα, ενώ στο παρασκήνιο θα οργιάζουν τα νταραβέρια.

Σ’ αυτό το κλίμα, η εμφάνιση του κόμματος στις εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες, είναι σχεδόν το τελευταίο που απασχολεί. Μια εύκολη λύση είναι η επιστροφή στον γνωστό σχεδιασμό του ΣΥΝ: ανακοινώσεις για τους τρεις μεγάλους Δήμους και δυο-τρεις Περιφέρειες, κι έξω απ’ την πόρτα.

Πάει για Σγουρό

Οι επόμενες εκλογές ταλανίζουν και τον Ανδρουλάκη που ετοιμάζεται να παίξει χαρτί ενδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Παρ’ ότι το πνεύμα το ΠΑΣΟΚικό πρόθυμο, η σαρξ φαίνεται ασθενής, καθώς ειδικά στο λεκανοπέδιο, δεν υπάρχει διακριτό ρεύμα υπέρ του κόμματος. Τα πράγματα είναι κάπως ψόφια και οι υποψήφιοι δυσεύρετοι. Ο επίμονος Γιάννης Σγουρός τελικά μπορεί να είναι λύση απέναντι στον Πατούλη, αλλά και στον Γιώργο Ιωακειμίδη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δυσκολίες στην Αθήνα

Στον Δήμο Αθηναίων, παρ’ ότι είναι η χρυσή ευκαιρία για την αντιπολίτευση να εισπράξει από την φθορά του Μεγάλου Περιπάτου του Κώστα Μπακογιάννη, μέχρι στιγμής καταγράφεται επίσης απροθυμία υποψηφίων. Το όνομα του Προέδρου του ΔΣΑ Δ. Βερβεσού κατά βάθος δεν ενθουσιάζει ούτε την γραφειοκρατική Κουμουνδούρου, ούτε και την Χαριλάου Τρικούπη. Στις προηγούμενες εκλογές ο Γερουλάνος, είχε πάει 14%. Τώρα; Στις ΠΑΣΟΚικές σκέψεις υπάρχει και σχετικά νέος κι άφθαρτος συνταγματολόγος, όμως ακόμα υπάρχει δρόμος.

Ευκολίες στην Βουλή

Ευκολότερο να μοιραστούν οι ρόλοι στο δομημένο περιβάλλον της Βουλής, εκεί όπου δεν χρειάζονται ούτε μάχες, ούτε κόπος. Η λαμπερή Ευαγγελία Λιακούλη προβάλλει ως φαβορί για την θέση της Γραμματέως Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και δικαίως. Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι η βασίλισσα του θεσσαλικού κάμπου κι όχι μόνο αφού ουσιαστικά είναι η μοναδική βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δίδυμο

Η στελέχωση των Επιτροπών της Βουλής για την επόμενη περίοδο δεν είχε και πολύ ενδιαφέρον, εκτός από μία. Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, Πρόεδρος θα είναι ο Αθανάσιος Μπούρας, Α΄ Αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και Β΄ Αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Δουδωνής. Η Θεσμών παραδοσιακά έχει μεγάλο ενδιαφέρον και τώρα που ο Τζανακό, δεν θα έχει και πολλά να ασχολείται στο κόμμα, (ούτε και στο σπίτι), λογικά θα ρίξει όλη την πολιτική ορμή του στην Βουλή. Προσβλέπω σε αγαστή συνεργασία με την Έφη, εάν τελικά επικυρωθεί η εκλογή της ως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο.

Busy

Από το καυτό εσωκομματικό μέτωπο απέχουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και λογικό, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει εάν τον Ιούνιο του 2024 οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό, ή με λίστα.

Άλλος το παίζει Πυθία και δίνει χρησμούς (να έχει έναν άντρα και μια γυναίκα η ηγεσία). Άλλος γλυκούλης απέναντι στον Αλέξη (να βρει ρόλο σοφού και να βοηθήσει τη νέα ηγεσία). Άλλος δίνει βάρος σε τεχνικά ζητήματα (να διαλυθούν οι τάσεις). Άλλος επανεμφανίζεται ως προστάτης των ζώων στις πυρκαγιές μέσω των social.

Υπάρχει κι ένας που δεν έχει χρόνο για να ασχοληθεί με αυτά. Ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, καθώς εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Αριστερά για δεύτερη χρονιά, ως επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών (HLPF). Πρόκειται για το όργανο του ΟΗΕ που έχει ως στόχο την παρακολούθηση της προόδου για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Χθες μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και με ΓΓ του ΟΗΕ. Και μη νομίζετε ότι κάποιοι δεν τον σκέφτηκαν για υποψήφιο Πρόεδρο. Αλλά ο Πέτρος είναι busy.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:19

Ανατρέπεται το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

11:17

ΥΠΑΑΤ: Έως 31/5 οι αιτήσεις για τη δράση «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα»

11:06

Πούτιν από Κίνα: «Θερμές και συντροφικές» οι σχέσεις με τον Σι Τζινιπίνγκ

10:53

ΣΕΒ: Πέντε προτεραιότητες για την ΕΕ ενόψει ευρωεκλογών

10:45

Ολλανδία: Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα ζητήσει να εξαιρεθεί από τους κανόνες της ΕΕ για τη μετανάστευση

10:33

Διατροφή: Οφέλη για την υγεία από τη χορτοφαγία

10:26

Κασσελάκης: Η διάσωση του ΕΣΥ πρώτη προτεραιότητα για μας

10:15

Εκτέρ: Νέα σύμβαση έργου με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

10:10

Συνεργασία Lamda με Εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα για σχολείο στο Ελληνικό

10:03

Την υπέρβαση των 1.500 μονάδων διεκδικεί το Χρηματιστήριο

09:48

Netcompany-Intrasoft: Παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης του ΤΕΕ

09:36

Ρωσία: «Μάταιη» χωρίς τη Μόσχα η διάσκεψη για την Ουκρανία

09:14

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός για την άσκηση εθνικής κυριαρχίας

08:58

Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν σφίγγουν τα χέρια στο Πεκίνο

08:49

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη Ράφα - Αποφεύχθηκε η «καταστροφή», λέει ο Νετανιάχου

08:46

Σλοβακία: Ο Φίτσο ανέκτησε τις αισθήσεις του - «Πολιτικό» το κίνητρο του δράστη

08:33

Πού «ψάχνει» νέες εξαγορές το SMERC fund του Νίκου Καραμούζη

08:13

Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 211,1 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Πλήρης επίτευξη των στόχων - Επιστροφή €122 εκατ. στους μετόχους

08:10

Ακίνητα: Το «top 10» των περιοχών με την υψηλότερη απόδοση στην Αθήνα

08:00

Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Οι τρεις αλλαγές «κλειδιά» - Ποιοι επιχειρηματίες ωφελούνται

07:56

Ρεύμα: «Τρύπα» εκατ. ευρώ στους προμηθευτές – Εκκρεμότητες με τις εξτρά επιδοτήσεις των ΜμΕ

07:51

Στην κορυφή της αγοράς αναψυκτικών ποντάρει η «νέα» ΕΨΑ

07:47

Ένεση εσόδων στον ΕΦΚΑ από 81.000 εργαζόμενους συνταξιούχους - Στα 750 ευρώ η μέση σύνταξη

07:36

«Καμπάνες» από την 1η Ιουλίου σε επαγγελματίες χωρίς IRIS - Μόνο 1 στους 3 έχει εγγραφεί στην υπηρεσία

07:31

Παραχώρηση ΒΟΑΚ: Νοέμβριο «κληρώνει» στο ΣτΕ για τις περιβαλλοντικές προσφυγές των Δήμων στην Κρήτη

07:21

Τι γυρεύει ο Κυριάκος στο ΤΕΕ; Η συμβουλή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το μαγικό κουμπί - Ποιοι προηγούνται στη ΝΔ

07:15

Φάρμακα: Έρχονται νέοι «κόφτες» για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης – Τι αλλάζει

07:12

Οι νέοι δεν μας έχουν ανάγκη

07:05

Η Εθνική τραβάει το κάρο - Ο χρησμός της DBRS – Οι εκτιμήσεις για τον ΟΤΕ

23:57

Φιντάν: Διαφωνούμε με τις ΗΠΑ για το Ισραήλ, συνεργαζόμαστε σε θέματα που συμφωνούμε