INSIDE OUT

Δυσκολίες αντιπολίτευσης για υποψήφιους σε Δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής, Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πετάνε αετό

19-07-2023 | 09:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δυσκολίες αντιπολίτευσης για υποψήφιους σε Δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής, Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πετάνε αετό

Μια βαριά σιωπή έχει σκεπάσει την δημόσια πολιτική σκηνή καθώς οι άνεμοι πνέουν έως και 7 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Μέσα σ’ αυτή την ανυπόφορη ατμόσφαιρα, η ξαφνική έλευση της Φημονόης στο Μαντείο με γεμίζει -χαμηλών τόνων- χαρά. Η Φημονόη είναι τόσο παλιά που σχεδόν κι εγώ την είχα ξεχάσει. Κόρη του Απόλλωνα, η πρώτη Πυθία των Δελφών, πρόσωπο σεβάσμιο και ξακουστό που θα περάσει λίγες μέρες στο Μαντείο. Ανυπομονώ ν’ ακούσω τους χρησμούς.

Έχασαν και 14

Κινητήρια δύναμη αυτού του καλοκαιριού, είναι αναμφισβήτητα οι εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο η παραίτηση του Αλέξη έφερε τα πάνω-κάτω. Κι εκεί που η «Ομπρέλα» ήταν μειοψηφία, ξαφνικά έγινε πλειοψηφικό ρεύμα με δύο υποψηφίους. Και την Έφη και τον Ευκλείδη. Η κατάρρευση της πλειοψηφίας επικυρώθηκε στην περιβόητη ψηφοφορία της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής με επίδικο το εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος πριν, ή μετά τις εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μάλιστα, η επιμονή να γίνει καταμέτρηση των ψήφων, και όχι απλή ανάταση των χεριών, της στοίχισε κι άλλους 14 ψήφους. Έτσι, βγήκε το 160- 88. Αλλιώς, θα ήταν 146-102.

Ορφανό το think tank

Εκτός από τους ΠΑΣΟΚογενείς, στα ορφανά του Αλέξη συγκαταλέγονται και αρκετοί από τα περίφημα μέλη του think tank. Άλλοι εξελέγησαν άκοπα (Όθων Ηλιόπουλος πρώτος στο Επικρατείας), κι άλλοι όχι (Διάνα Βουτυράκου, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Νικόλας Φαραντούρης). Σχεδόν όλοι κρατούν χαμηλούς τόνους κι ασχολούνται με τα επιστημονικά-επαγγελματικά τους. Συνέδρια, δημοσιεύσεις κλπ. Εκτός του Φαραντούρη, που οφείλω να ομολογήσω είναι ευχάριστη δημόσια πινελιά μέσα στην εσωκομματική κατήφεια.

Όπως στον ΣΥΝ

Η εκτίμηση πάντως είναι ότι το επόμενο διάστημα θα αραιώσουν κάπως τα πολλά-πολλά καθώς όλοι έχουν ανάγκη διακοπών, ώστε να προετοιμαστούν για την εσωκομματική μάχη στο τέλος του Αυγούστου. Η κινητικότητα των υποψηφίων θα είναι «αόρατη» στην δημόσια σφαίρα, ενώ στο παρασκήνιο θα οργιάζουν τα νταραβέρια.

Σ’ αυτό το κλίμα, η εμφάνιση του κόμματος στις εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες, είναι σχεδόν το τελευταίο που απασχολεί. Μια εύκολη λύση είναι η επιστροφή στον γνωστό σχεδιασμό του ΣΥΝ: ανακοινώσεις για τους τρεις μεγάλους Δήμους και δυο-τρεις Περιφέρειες, κι έξω απ’ την πόρτα.

Πάει για Σγουρό

Οι επόμενες εκλογές ταλανίζουν και τον Ανδρουλάκη που ετοιμάζεται να παίξει χαρτί ενδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Παρ’ ότι το πνεύμα το ΠΑΣΟΚικό πρόθυμο, η σαρξ φαίνεται ασθενής, καθώς ειδικά στο λεκανοπέδιο, δεν υπάρχει διακριτό ρεύμα υπέρ του κόμματος. Τα πράγματα είναι κάπως ψόφια και οι υποψήφιοι δυσεύρετοι. Ο επίμονος Γιάννης Σγουρός τελικά μπορεί να είναι λύση απέναντι στον Πατούλη, αλλά και στον Γιώργο Ιωακειμίδη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δυσκολίες στην Αθήνα

Στον Δήμο Αθηναίων, παρ’ ότι είναι η χρυσή ευκαιρία για την αντιπολίτευση να εισπράξει από την φθορά του Μεγάλου Περιπάτου του Κώστα Μπακογιάννη, μέχρι στιγμής καταγράφεται επίσης απροθυμία υποψηφίων. Το όνομα του Προέδρου του ΔΣΑ Δ. Βερβεσού κατά βάθος δεν ενθουσιάζει ούτε την γραφειοκρατική Κουμουνδούρου, ούτε και την Χαριλάου Τρικούπη. Στις προηγούμενες εκλογές ο Γερουλάνος, είχε πάει 14%. Τώρα; Στις ΠΑΣΟΚικές σκέψεις υπάρχει και σχετικά νέος κι άφθαρτος συνταγματολόγος, όμως ακόμα υπάρχει δρόμος.

Ευκολίες στην Βουλή

Ευκολότερο να μοιραστούν οι ρόλοι στο δομημένο περιβάλλον της Βουλής, εκεί όπου δεν χρειάζονται ούτε μάχες, ούτε κόπος. Η λαμπερή Ευαγγελία Λιακούλη προβάλλει ως φαβορί για την θέση της Γραμματέως Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και δικαίως. Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι η βασίλισσα του θεσσαλικού κάμπου κι όχι μόνο αφού ουσιαστικά είναι η μοναδική βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δίδυμο

Η στελέχωση των Επιτροπών της Βουλής για την επόμενη περίοδο δεν είχε και πολύ ενδιαφέρον, εκτός από μία. Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, Πρόεδρος θα είναι ο Αθανάσιος Μπούρας, Α΄ Αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και Β΄ Αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Δουδωνής. Η Θεσμών παραδοσιακά έχει μεγάλο ενδιαφέρον και τώρα που ο Τζανακό, δεν θα έχει και πολλά να ασχολείται στο κόμμα, (ούτε και στο σπίτι), λογικά θα ρίξει όλη την πολιτική ορμή του στην Βουλή. Προσβλέπω σε αγαστή συνεργασία με την Έφη, εάν τελικά επικυρωθεί η εκλογή της ως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο.

Busy

Από το καυτό εσωκομματικό μέτωπο απέχουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και λογικό, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει εάν τον Ιούνιο του 2024 οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό, ή με λίστα.

Άλλος το παίζει Πυθία και δίνει χρησμούς (να έχει έναν άντρα και μια γυναίκα η ηγεσία). Άλλος γλυκούλης απέναντι στον Αλέξη (να βρει ρόλο σοφού και να βοηθήσει τη νέα ηγεσία). Άλλος δίνει βάρος σε τεχνικά ζητήματα (να διαλυθούν οι τάσεις). Άλλος επανεμφανίζεται ως προστάτης των ζώων στις πυρκαγιές μέσω των social.

Υπάρχει κι ένας που δεν έχει χρόνο για να ασχοληθεί με αυτά. Ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, καθώς εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Αριστερά για δεύτερη χρονιά, ως επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών (HLPF). Πρόκειται για το όργανο του ΟΗΕ που έχει ως στόχο την παρακολούθηση της προόδου για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Χθες μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και με ΓΓ του ΟΗΕ. Και μη νομίζετε ότι κάποιοι δεν τον σκέφτηκαν για υποψήφιο Πρόεδρο. Αλλά ο Πέτρος είναι busy.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:33

Αυξήθηκαν τα σεξουαλικά εγκλήματα και στην παραβατικότητα παιδιών στη Γερμανία το 2025

21:24

Τραμπ: «Η νέα συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή του 2015»

21:16

Στο 29,36% υποχώρησε η συμμετοχή του Δημοσίου στην CrediaBank μετά την ΑΜΚ

21:12

Γαλλία και Πολωνία θα κατασκευάσουν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο για τον πολωνικό στρατό

20:57

Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»

20:46

Δούκας: Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε αυτόνομο και ισχυρό προορισμό

20:32

Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» - Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

20:30

Πολιτική ανατροπή στη Βουλγαρία με σαρωτική νίκη Ράντεφ - Η επόμενη μέρα

20:23

Εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

20:17

Ελιζέ: «Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας - Ελλάδας»

20:05

Πάνω από 71 δισ. δολάρια χρειάζονται για ανοικοδόμηση της Γάζας ως το 2036

19:53

Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο παρά την εκεχειρία που είναι σε ισχύ

19:40

Γουόρς: «Η Fed θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές»

19:31

Συνάντηση Φλωρίδη με Κοβέσι την επόμενη Τετάρτη - Άγνωστη η ατζέντα

19:23

Πτώση στις ευρωαγορές υπό τον φόβο no deal ΗΠΑ - Ιράν

19:19

Έκκληση Μακρόν σε ΗΠΑ - Ιράν για αποκλιμάκωση εν μέσω έντασης στα Στενά του Ορμούζ

19:08

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί γιόρτασαν την επανίδρυση εβραϊκού οικισμού

18:56

Έλαστρον: Αύξηση 78% στα EBITDA το 2025 - Στα 12,6 εκατ. ευρώ

18:54

Interlife: Στα 27,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,25 ευρώ/μετοχή

18:49

Σερβία: Μόνο νομοσχέδια που δεν αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θα φτάνουν στη Βουλή

18:46

Νέες αγορές 30.000 μετοχών της Metlen από Ευ. Μυτιληναίο

18:44

ΕΛΤΟΝ: Αυξημένος κατά 2,3% ο τζίρος το 2025 - Στα 89,3 εκατ. ευρώ

18:39

Alpha Bank: Στο 5,04% το δυνάμει ποσοστό της Goldman Sachs

18:31

Κυρανάκης: «Δωρεάν μετακινήσεις για ΑμεΑ με 10 ειδικά διαμορφωμένα οχήματα της ΟΣΥ»

18:28

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί ότι θα παραβιάσει την «κίτρινη γραμμή» του Ισραήλ

18:25

Θεοδωρικάκος: «Ο παραγωγικός μετασχηματισμός απαιτεί διάλογο και συναινέσεις»

18:21

Στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χρ. Παπακωνσταντίνου

18:06

Ισραήλ: Απετράπη ιρανικό σχέδιο επίθεσης κατά του αγωγού πετρελαίου Μπακού - Τσεϊχάν

18:04

«Μέθη και απουσίες» - O διευθυντής του FBI μηνύει για 250 εκατ. δολάρια το Atlantic

18:03

Ενέργεια: «Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία» - Πίεση σε τιμές και σχέδια επάρκειας