INSIDE OUT

Ασφαλή πλειοψηφία με πάνω από 153 βουλευτές ζητά ο Κυριάκος - Άνω-κάτω η Ροδόπη, άφαντοι οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές

12-06-2023 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλή πλειοψηφία με πάνω από 153 βουλευτές ζητά ο Κυριάκος - Άνω-κάτω η Ροδόπη, άφαντοι οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές

Έχω τεράστιο πρόβλημα με τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης και της Ξάνθης. Έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Μαντείο, μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές και να ξεχαστεί κάπως το θέμα τους. Από την μια ο Κυριάκος τους έχει πιστώσει στο τουρκικό Προξενείο, από την άλλη η Ντόρα που ανέβηκε ειδικά για το θέμα να τα πει με τους κατοίκους της περιοχής, από την άλλη τα ΜΜΕ που τους αναζητούν εναγωνίως για μια συνέντευξη, έχουν λουφάξει κι εκλιπαρούν για προστασία. Εν τω μεταξύ, άλλες δύο εβδομάδες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, και η δουλειά έχει πέσει κατακόρυφα. Κανείς δεν ρωτάει «ποιος θα κυβερνήσει», είναι πλέον γνωστό. Άντε να τελειώνουμε.

Ελπίζω το debate την Πέμπτη να δώσει κάποιο ενδιαφέρον.

Ασφαλή πλειοψηφία

Κι ενώ οι φήμες περί ποσοστών «πολιτικού καύσωνα» που έρχεται -όπως του ξέφυγε του Κυριάκου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης- οργιάζουν, με ποσοστά ΝΔ 46%-48%, ο ίδιος ο τέως Πρωθυπουργός, κάνει δεύτερες σκέψεις κι αποφασίζει να χαμηλώσει τους τόνους. Χθες είπε ότι «ζητώ μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Ούτε καύσωνες, ούτε ζέστες, ούτε άνεση. Φυσικά ο Αυτιάς που πήρε τη συνέντευξη τα πιάνει αμέσως αυτά.

- «Τί σημαίνει ασφαλής;» ρώτησε.

- «Αν θέλετε να την ποσοτικοποιήσω, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κοντά σε αυτήν την οποία είχα και στις προηγούμενες εκλογές. Όχι 151, όχι 152, όχι 153 βουλευτές. Και γιατί ζητώ αυτή την ασφαλή πλειοψηφία; Ακριβώς επειδή πιστεύω ότι μόνο μέσα από τις ασφαλείς ισχυρές πλειοψηφίες μπορούν να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές». Το ’19 είχε 158. Έχασε τον Μπογδάνο κι έμεινε με 157.

Απολογείται

Την ώρα που ο Κυριάκος σπάει τα νεύρα με τους «πολιτικούς καύσωνες» που έρχονται και τις «ασφαλείς» πλειοψηφίες, αφήνοντας όλους να αναρωτιούνται τι ξέρει, ο Αλέξης εξακολουθεί να απολογείται για τη βαριά ήττα με είκοσι μονάδες. Φταίει η απλή αναλογική, σίγουρα, αλλά μια ακόμα αιτία είναι «η εικόνα που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η εικόνα εννοώ ενός κόμματος που δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια συνεκτική εικόνα. Δηλώσεις αντιφατικές, πολλές φορές δημιουργούσαν σύγχυση και έδιναν όπλα στον αντίπαλο» όπως είπε στον Παπαχελά (Καθημερινή).

Ομοιογένεια

Πάνε οι εποχές που μόνο τα αριστερά σφυριά χτύπαγαν στον ίδιο ρυθμό. Τώρα ξύπνησαν και οι γαλάζιοι. Όπως είπε κι ο Κυριάκος «πιστεύω ότι έχουμε πετύχει μια μεγάλη, θα έλεγα, ομοιογένεια και ομοιομορφία στον πολιτικό μας λόγο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό μέσα σε μια προεκλογική περίοδο να μην υπάρχουν αποκλίσεις και να μην εκφέρονται τόσο, προσωπικές απόψεις».

Είχε ενημερωθεί

Δυο βδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, κεντρικό θέμα αναδεικνύεται η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του σε Ροδόπη και Ξάνθη. Η αποκάλυψη του κ. Μητσοτάκη ότι είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανάμιξη του τουρκικού Προξενείου στις εκλογές υπέρ των δύο βουλευτών, ταράζει τα νερά. «Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις προηγούμενες εκλογές. Υπηρεσιακά, το γραφείο του είχε ενημερωθεί... Είχε ενημερωθεί απόλυτα για το γεγονός ότι το τουρκικό Προξενείο έκανε ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία υπέρ δύο συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά το μήνυμα ήταν σαφές, κ. Αυτιά: «αυτούς τους δύο μην τους ξαναβάλεις στα ψηφοδέλτια. Υπάρχουν και άλλοι εκπρόσωποι της μειονότητας».

Μην τους βάλεις

«Τον κ. Φερχάτ και τον κ. Ζεϊμπέκ, μην τους βάλεις στα ψηφοδέλτια», αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο σαφώς περάσαμε στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο, δική του επιλογή είναι, και εν πάση περιπτώσει θα κριθεί γι’ αυτό. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι δύο βουλευτές για τους οποίους γίνεται τόσος ντόρος δεν έχουν πει μια κουβέντα; Εγώ τους ζητώ σήμερα, το ελάχιστο το οποίο μπορούν να κάνουν, το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν είναι μια δήλωση και να πουν ότι «εμείς εκπροσωπούμε τη μουσουλμανική και όχι την τουρκική μειονότητα». Δεν είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν γιατί μπορεί να δυσαρεστήσουν το προξενείο το οποίο έχει δώσει τα «ρέστα» του για να τους στηρίξει».

Κυπατζίδικες λογικές

Η απάντηση του Αλέξη στα όσα είπε ο Κυριάκος χθες, ήρθε νωρίτερα, στη συνέντευξη του έδωσε στην «Κ». Ο κ. Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ενημέρωση και χαρακτήρισε «κυπατζίδικες» κι «επικίνδυνες» αυτές τις λογικές. «Με βρίσκουν αντίθετο και επαναλαμβάνω ότι είναι επικίνδυνες, γιατί εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση για το ποιος έχει και ποιος δεν έχει σχέσεις, δεν θα τελειώσουμε εδώ. Νομίζω ότι είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που επιχειρείται και χωρίς λόγο. Ο μόνος λόγος είναι η αλαζονεία και η έπαρση να μην υπάρχει κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη την επόμενη ημέρα», τόνισε.

Ωμός εκβιασμός

Την ίδια ώρα που οι δύο βουλευτές έχουν αποσυρθεί από το προσκήνιο, εκτός από τον Αλέξη, τη μάχη της Ροδόπης δίνει ο Νίκος Μπίστης στα σόσιαλ. «Ελπίζω ότι η μειονότητα στη Θράκη θα αντέξει στον ωμό εκβιασμό. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μαζική αντίδραση αριστερών και προοδευτικών πολιτών σε όσα χωρίς προηγούμενο διαδραματίζονται αυτές τις ώρες στην Ροδόπη. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι τα λόγια της θα καταδιώκουν εσαεί την Ντόρα Μπακογιάννη. «Σας προσέχω εφόσον μας ψηφίζετε. Αν δεν το κάνετε, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για εσάς και τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα».

Η λύση

Κι ενώ το θέμα της Ροδόπης λαμβάνει κεντρικό χώρο στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς ο Κυριάκος είναι έτοιμος να το θέσει απευθείας στον Πρόεδρο Ερντογάν, κι ο Αλέξης στον Πρωθυπουργό Σαρμά, πραγματικά απορώ πως δεν αναθέτουν διαμεσολάβηση στον μοναδικό αυτή την στιγμή άνθρωπο που μπορεί να φέρει εις πέρας ένα τόσο λεπτό χειρισμό. Τον άνθρωπο που πήγε να συγχαρεί τον Ερντογάν μετά τη νίκη του, τον άνθρωπο που τον γνωρίζει από τότε που ήταν και οι δύο απλοί Δήμαρχοι, τον μοναδικό Δημήτρη Αβραμόπουλο- νυν τρίτο βουλευτή στο Νομό Ηλείας.

Η μεγάλη επιστροφή στην ελληνική Βουλή είναι σχεδόν καρμική, απορώ πως δεν το βλέπει ο Κυριάκος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:23

Μεσανατολικό: Τις 17.700 έφτασαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

22:54

ΗΠΑ: Έγκριση πιθανής πώλησης αμερικανικών πυρομαχικών αρμάτων μάχης στο Ισραήλ

22:22

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε επαρκής στην πρόληψη της οπαδικής βίας

21:50

Ελλ. Λύση: Για άλλη μια φορά η Ν.Δ. αποδεικνύει ότι λειτουργεί με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας

21:29

Ηράκλειο: Σύλληψη αστυνομικού που οδηγούσε ιδιωτικό ασθενοφόρο

20:53

Νετανιάχου: Ο δίκαιος πόλεμος για την εξάλειψη της Χαμάς θα συνεχιστεί

20:41

Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε 62χρονος δίπλα σε στάση λεωφορείου στη Μενεμένη

20:37

COP28: «Καταγράφουμε πρόοδο, αλλά όχι αρκετά γρήγορα»

20:16

Αιτωλοακαρνανία: Νεκρός μοτοσικλετιστής στο Θέρμο

20:00

Πατήσια: Επεισόδια από νεαρούς που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το «Στέκι Άνω Κάτω Πατησίων»

19:49

Το αυχενικό προτιμά γυναίκες στη μέση ηλικία και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή

19:30

Πληθωρισμός απληστίας και υπερκέρδη: «Χορηγοί» της ακρίβειας τα «καρτέλ» σε τρόφιμα - ενέργεια

19:23

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν ότι θα στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό το Ισραήλ

19:00

Με υψηλές ταχύτητες το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» - Πότε βγαίνει, ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο

18:54

Microsoft: Αρνείται ότι κατέχει μερίδιο του OpenAI

18:29

Γιαννούλης: Απροστάτευτοι απέναντι στην ακρίβεια παραμένουν οι πολίτες

18:15

Ν. Παππάς: Η σύγχρονη Αριστερά ενώνει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος

17:48

Ανδρουλάκης: Τη Λάρισα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

17:27

Ερντογάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί

17:14

Γερμανία: Αυξήσεις 11% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

17:00

Πώς θα γίνουν «πράσινα» τα ελληνικά λιμάνια – Επενδύσεις εκατομμυρίων για την ηλεκτροδότηση των πλοίων

16:55

Ο νέος δικαστικός χάρτης και οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα τα κυρίαρχα θέματα της συνέλευσης της ΕΔΕ

16:43

Ορίστηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

16:25

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίζονται με όρους εννέα κρατούμενοι για οπαδικό επεισόδιο

16:16

Κικίλιας: Δημιουργούμε 10 νέες μονάδες δασοκομάντος σε ισάριθμες περιοχές της χώρας

16:05

Ισραήλ: Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την επίθεσή του στη Γάζα

15:56

Υπ. Εργασίας: Μπαράζ ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας

15:43

Προς ανανέωση ο ακτοπλοϊκός στόλος – Η πράσινη μετάβαση

15:31

Παλαιστινιακή Αρχή: Οι ΗΠΑ συνεργός στα «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ

15:23

Προμαχώνας: Σύλληψη δύο αλλοδαπών με 1.200 πακέτα λαθραία τσιγάρα