INSIDE OUT

Ασφαλή πλειοψηφία με πάνω από 153 βουλευτές ζητά ο Κυριάκος - Άνω-κάτω η Ροδόπη, άφαντοι οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές

12-06-2023 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλή πλειοψηφία με πάνω από 153 βουλευτές ζητά ο Κυριάκος - Άνω-κάτω η Ροδόπη, άφαντοι οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές

Έχω τεράστιο πρόβλημα με τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης και της Ξάνθης. Έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Μαντείο, μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές και να ξεχαστεί κάπως το θέμα τους. Από την μια ο Κυριάκος τους έχει πιστώσει στο τουρκικό Προξενείο, από την άλλη η Ντόρα που ανέβηκε ειδικά για το θέμα να τα πει με τους κατοίκους της περιοχής, από την άλλη τα ΜΜΕ που τους αναζητούν εναγωνίως για μια συνέντευξη, έχουν λουφάξει κι εκλιπαρούν για προστασία. Εν τω μεταξύ, άλλες δύο εβδομάδες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, και η δουλειά έχει πέσει κατακόρυφα. Κανείς δεν ρωτάει «ποιος θα κυβερνήσει», είναι πλέον γνωστό. Άντε να τελειώνουμε.

Ελπίζω το debate την Πέμπτη να δώσει κάποιο ενδιαφέρον.

Ασφαλή πλειοψηφία

Κι ενώ οι φήμες περί ποσοστών «πολιτικού καύσωνα» που έρχεται -όπως του ξέφυγε του Κυριάκου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης- οργιάζουν, με ποσοστά ΝΔ 46%-48%, ο ίδιος ο τέως Πρωθυπουργός, κάνει δεύτερες σκέψεις κι αποφασίζει να χαμηλώσει τους τόνους. Χθες είπε ότι «ζητώ μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Ούτε καύσωνες, ούτε ζέστες, ούτε άνεση. Φυσικά ο Αυτιάς που πήρε τη συνέντευξη τα πιάνει αμέσως αυτά.

- «Τί σημαίνει ασφαλής;» ρώτησε.

- «Αν θέλετε να την ποσοτικοποιήσω, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κοντά σε αυτήν την οποία είχα και στις προηγούμενες εκλογές. Όχι 151, όχι 152, όχι 153 βουλευτές. Και γιατί ζητώ αυτή την ασφαλή πλειοψηφία; Ακριβώς επειδή πιστεύω ότι μόνο μέσα από τις ασφαλείς ισχυρές πλειοψηφίες μπορούν να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές». Το ’19 είχε 158. Έχασε τον Μπογδάνο κι έμεινε με 157.

Απολογείται

Την ώρα που ο Κυριάκος σπάει τα νεύρα με τους «πολιτικούς καύσωνες» που έρχονται και τις «ασφαλείς» πλειοψηφίες, αφήνοντας όλους να αναρωτιούνται τι ξέρει, ο Αλέξης εξακολουθεί να απολογείται για τη βαριά ήττα με είκοσι μονάδες. Φταίει η απλή αναλογική, σίγουρα, αλλά μια ακόμα αιτία είναι «η εικόνα που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η εικόνα εννοώ ενός κόμματος που δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια συνεκτική εικόνα. Δηλώσεις αντιφατικές, πολλές φορές δημιουργούσαν σύγχυση και έδιναν όπλα στον αντίπαλο» όπως είπε στον Παπαχελά (Καθημερινή).

Ομοιογένεια

Πάνε οι εποχές που μόνο τα αριστερά σφυριά χτύπαγαν στον ίδιο ρυθμό. Τώρα ξύπνησαν και οι γαλάζιοι. Όπως είπε κι ο Κυριάκος «πιστεύω ότι έχουμε πετύχει μια μεγάλη, θα έλεγα, ομοιογένεια και ομοιομορφία στον πολιτικό μας λόγο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό μέσα σε μια προεκλογική περίοδο να μην υπάρχουν αποκλίσεις και να μην εκφέρονται τόσο, προσωπικές απόψεις».

Είχε ενημερωθεί

Δυο βδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, κεντρικό θέμα αναδεικνύεται η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του σε Ροδόπη και Ξάνθη. Η αποκάλυψη του κ. Μητσοτάκη ότι είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανάμιξη του τουρκικού Προξενείου στις εκλογές υπέρ των δύο βουλευτών, ταράζει τα νερά. «Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις προηγούμενες εκλογές. Υπηρεσιακά, το γραφείο του είχε ενημερωθεί... Είχε ενημερωθεί απόλυτα για το γεγονός ότι το τουρκικό Προξενείο έκανε ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία υπέρ δύο συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά το μήνυμα ήταν σαφές, κ. Αυτιά: «αυτούς τους δύο μην τους ξαναβάλεις στα ψηφοδέλτια. Υπάρχουν και άλλοι εκπρόσωποι της μειονότητας».

Μην τους βάλεις

«Τον κ. Φερχάτ και τον κ. Ζεϊμπέκ, μην τους βάλεις στα ψηφοδέλτια», αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο σαφώς περάσαμε στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο, δική του επιλογή είναι, και εν πάση περιπτώσει θα κριθεί γι’ αυτό. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι δύο βουλευτές για τους οποίους γίνεται τόσος ντόρος δεν έχουν πει μια κουβέντα; Εγώ τους ζητώ σήμερα, το ελάχιστο το οποίο μπορούν να κάνουν, το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν είναι μια δήλωση και να πουν ότι «εμείς εκπροσωπούμε τη μουσουλμανική και όχι την τουρκική μειονότητα». Δεν είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν γιατί μπορεί να δυσαρεστήσουν το προξενείο το οποίο έχει δώσει τα «ρέστα» του για να τους στηρίξει».

Κυπατζίδικες λογικές

Η απάντηση του Αλέξη στα όσα είπε ο Κυριάκος χθες, ήρθε νωρίτερα, στη συνέντευξη του έδωσε στην «Κ». Ο κ. Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ενημέρωση και χαρακτήρισε «κυπατζίδικες» κι «επικίνδυνες» αυτές τις λογικές. «Με βρίσκουν αντίθετο και επαναλαμβάνω ότι είναι επικίνδυνες, γιατί εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση για το ποιος έχει και ποιος δεν έχει σχέσεις, δεν θα τελειώσουμε εδώ. Νομίζω ότι είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που επιχειρείται και χωρίς λόγο. Ο μόνος λόγος είναι η αλαζονεία και η έπαρση να μην υπάρχει κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη την επόμενη ημέρα», τόνισε.

Ωμός εκβιασμός

Την ίδια ώρα που οι δύο βουλευτές έχουν αποσυρθεί από το προσκήνιο, εκτός από τον Αλέξη, τη μάχη της Ροδόπης δίνει ο Νίκος Μπίστης στα σόσιαλ. «Ελπίζω ότι η μειονότητα στη Θράκη θα αντέξει στον ωμό εκβιασμό. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μαζική αντίδραση αριστερών και προοδευτικών πολιτών σε όσα χωρίς προηγούμενο διαδραματίζονται αυτές τις ώρες στην Ροδόπη. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι τα λόγια της θα καταδιώκουν εσαεί την Ντόρα Μπακογιάννη. «Σας προσέχω εφόσον μας ψηφίζετε. Αν δεν το κάνετε, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για εσάς και τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα».

Η λύση

Κι ενώ το θέμα της Ροδόπης λαμβάνει κεντρικό χώρο στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς ο Κυριάκος είναι έτοιμος να το θέσει απευθείας στον Πρόεδρο Ερντογάν, κι ο Αλέξης στον Πρωθυπουργό Σαρμά, πραγματικά απορώ πως δεν αναθέτουν διαμεσολάβηση στον μοναδικό αυτή την στιγμή άνθρωπο που μπορεί να φέρει εις πέρας ένα τόσο λεπτό χειρισμό. Τον άνθρωπο που πήγε να συγχαρεί τον Ερντογάν μετά τη νίκη του, τον άνθρωπο που τον γνωρίζει από τότε που ήταν και οι δύο απλοί Δήμαρχοι, τον μοναδικό Δημήτρη Αβραμόπουλο- νυν τρίτο βουλευτή στο Νομό Ηλείας.

Η μεγάλη επιστροφή στην ελληνική Βουλή είναι σχεδόν καρμική, απορώ πως δεν το βλέπει ο Κυριάκος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ανάρτηση της ΠτΔ για την ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826

23:39

Μπανγκλαντές: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία εν μέσω σφοδρού καύσωνα

23:16

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό κοντά στο Ντονέτσκ

22:50

Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων και νεαρών που διακινούσε ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι

22:21

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος μετά από καταγγελία της συντρόφου του ότι την εξέδιδε και της ασκούσε σωματική βία

21:53

Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

21:48

Ρωσία: Και δεύτερος δημοσιογράφος συνελήφθη για παραγωγή βίντεο για τον Αλεξέι Ναβάλνι

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 34.454 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

21:00

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

20:51

Μπορέλ: Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Ριάντ

20:47

Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου

20:35

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

20:04

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

19:41

Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

19:30

Game changer στη παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

18:59

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία

18:17

Σάμος: Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από ημιβύθιση σκάφους με μετανάστες στο Καρλόβασι

18:12

Λευκός Οίκος: Σύμφωνο το Ισραήλ να ακούσει τους αμερικανικούς προβληματισμούς πριν εισβάλει στη Ράφα

17:47

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα που απέκρυπτε 675 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

17:34

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

17:11

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο