INSIDE OUT

Ο Πίνατ μίλησε για τις εκλογές και τα ξέρασε όλα - Το βαρόμετρο των γαλάζιων στο βόρειο τομέα - Η πρωτιά και το καλάθι

24-02-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Πίνατ μίλησε για τις εκλογές και τα ξέρασε όλα - Το βαρόμετρο των γαλάζιων στο βόρειο τομέα - Η πρωτιά και το καλάθι

Μ’ αρέσει ζεστή, λεπτή και τραγανή. Με χρυσαφί σουσάμι στην επιφάνεια. Την απολαμβάνω σκέτη, κατευθείαν από τον πυρακτωμένο φούρνο, με το άρωμα του ψημένου σιταριού να τυλίγει το κρύο πρωινό στο Μαντείο σαν την αχλή από τον ύπνο της θεάς Δήμητρας. Έφτασε η εποχή της λαγάνας. Κηρύσσω επίσημα το τέλος της εποχής κοπής της πίτας. Ανοίγω τα κιούπια με τις αγαπημένες μου ελιές Αμφίσσης, πικρούτσικες και, κρουστές, κι απολαμβάνω μια μπουκιά.

Εκλογές μέσω διαρροής

Αναγγελία εκλογών μέσω διαρροών αποφάσισε να κάνει ο πονηρούλης ο Πίνατ το βράδυ της Πέμπτης.

Μετά από μήνες σεναριολογίας, φημών και σιβυλλικών δηλώσεων από πλευράς του ίδιου του Πρωθυπουργού, το Μαξίμου αποκάλυψε τον οδικό χάρτη και τον ρόλο των προσώπων στην προεκλογική περίοδο με κάθε λεπτομέρεια. Υπουργικό την άλλη Παρασκευή για κατώτατο, άλλο ένα στις 9 Μαρτίου συναισθηματικού χαρακτήρα. Παρασκευή 10 Μαρτίου θυροκολλείται το Διάταγμα για κλείσιμο της Βουλής, αφού θα έχουν ψηφιστεί οι γνωστές τροπολογίες και ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής.

Α! Να μην ξεχάσει ο Κυριάκος να ενημερώσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας – θεσμικά πάντα, ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου. Επίσης, μην ξεχαστούν, να ανακοινώσουν και τους υποψήφιους βουλευτές. Μες την αναμπουμπούλα, ποτέ δεν ξέρεις.

Το timing

Η 9η Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, είναι ένα έξτρα μπόνους για τους πολίτες καθώς συνδυάζει την έξοδο για το Πάσχα με την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής. Επίσης, αναμένω με χαρά τον αναπάντεχο συνδυασμό διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, με τα μυστήρια και το ιδιαίτερο τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας. Η σειρά αναμένεται ως εξής: Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Τετάρτη Κυριάκος, Μεγάλη Τετάρτη έως Μεγάλη Παρασκευή ο Αλέξης (τυχερός!), Μεγάλη Παρασκευή Κυριακή, άντε Δευτέρα του Πάσχα, Ανδρουλάκης. Υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεύτερη κάλπη στις 14, άντε στις 21 Μαΐου.

Οι ρόλοι

Ρόλο εκπροσώπου τύπου στην προεκλογική περίοδο θα έχει ο αγαπημένος και ιδιαίτερα επικοινωνιακός Άκης Σκέρτσος. Στην Βόρεια Ελλάδα επιστρατεύεται η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία έλαμψε πρόσφατα στην κηδεία του τελευταίου Βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου, του οποίου υπήρξε βαφτισιμιά. Στην γαλάζια πανστρατιά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εκτιμώ ως κορυφαία στιγμή το debate Άκη-Πόπης. Τα υπόλοιπα δε μ’ ενδιαφέρουν.

Περιμένει

Εφιστώ την προσοχή στον Κυριάκο που ανεβαίνει Λάρισα κι αύριο στα Γρεβενά, να βρει λίγο χρόνο για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Αβραμό, μετά από μια πλήρη θητεία ως Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει, καθώς έχει πολλά να δώσει ακόμα στον τόπο. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος (Σκάι), παρ’ ότι τιμά τις ρίζες του (Αρκαδία και Ηλεία), και δηλώνει στρατιώτης του κόμματος, επιθυμεί να συνεχίσει εκεί που τον γνωρίζει ο κόσμος: την Α’ Αθηνών. Η συνάντηση θα γίνει την άλλη βδομάδα.

Τρέχει και δεν φτάνει

Εάν ο Αβραμό θα κάνει προεκλογική εκστρατεία ολίγων ημερών και γκρινιάζει γι’ αυτό, φαντάσου τι τραβούν υποψήφιοι με την -αφήνω το ποσοστό στην φαντασία σας- αναγνωρισιμότητά του. Πρόχειρο παράδειγμα ο υπουργός Παπαθανάσης που κατεβαίνει στον βόρειο τομέα. Χθες τον πέτυχα σε κοπή πίτας της στην κοπή πίτας της Β1 ΔΕΕΠ Βορείου Τομέα Αθηνών, στην οποία βραβεύτηκε ο Γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης.

Η κοπή έγινε σε more than big σκηνικό, κάτω από έναν επιβλητικό πολυέλαιο και ήταν σχεδόν όλοι οι γαλάζιοι του βορείου τομέα εκεί. Πρόκειται για το Κλειστό του Γαλατσίου, που υπό μία έννοια ευτυχώς, δόθηκε στον Δήμο, και υπό την στιβαρή διοίκηση του Γιώργου Μαρκόπουλου (παίρνει 60% και), αξιοποιείται, αντί να μαραζώνει. Η κεντρική αίθουσα (Ρυθμική Γυμναστική το 2004, έδρα της μπασκετικής ΑΕΚ μετά) μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή, ενώ ακόμα και η τοπική Εφορία, βρήκε επιτέλους γραφεία με πάρκινγκ.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν οι περισσότεροι από τους γαλάζιους υποψήφιους βορείου τομέα.

Στα άδυτα του ΕΦΚΑ

Εκτός από τον Κωστή Χατζηδάκη που δεν πήρε το μάτι μου. Ο υπουργός βρέθηκε στον ΕΦΚΑ της Αγίας Παρασκευής ενάμιση χρόνο μετά, επιβλέποντας την εντελώς διαφορετική κατάσταση σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Από το τέρας με τους φακέλους, στην ψηφιακή εξυπηρέτηση με χαμόγελο.

Ο Χατζηδάκης απολαμβάνει τους καρπούς μιας πρωτόγνωρης προσπάθειας τόσο για την οργάνωση της απονομής των συντάξεων, όσο και της εξυπηρέτησης των πολιτών με το 1555, αλλά και την πρωτιά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην μάχη του σταυρού.

Καλάθι

Οι ίδιες μετρήσεις δείχνουν μάχη για την δεύτερη θέση μεταξύ Άδωνι και Νίκης Κεραμέως, ενώ αμέσως μετά βάζει καλάθι ο αεικίνητος και ανεξάντλητος -αν και καθηγητής-, Δημήτρης Καιρίδης, που ανεβαίνει ραγδαία.

Τα ιερά του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχαιρετώ την εποχή κοπής της πίτας με την ωραιότερη φωτογραφία οργάνωσης, καθώς εκτιμώ πως έχει συλλεκτικό χαρακτήρα. Ένα κρύο βράδυ Γενάρη, στην Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αμπελοκήπων ή Πολυγώνου, κατέβηκαν τα σκαλιά πρωτοκλασάτοι και πρωτοεμφανιζόμενοι, να πουν δυο κουβέντες σταράτες, υπό το βλέμμα των ιερών και οσίων του κόμματος.

Ο συλλεκτικός χαρακτήρας προκύπτει από την παρουσία της βουλεύτριας Αδαμοπούλου, η οποία αφού αποχώρησε απ’ το Μέρα25, έγινε ανεξάρτητη, μετά πήγε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά ήταν να κατέβει στην Α’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο τέλος έστριψε για άγνωστη κατεύθυνση. Τι να την τρόμαξε άραγε;

Ερωτήσεις

Στην ίδια περιφέρεια, κατεβαίνει όμως δημοσιογράφος τον οποίο, το ομολογώ, στηρίζω πλήρως, γιατί έχει αίσθηση. Αυτό αποκαλύπτει και η δεύτερη ερώτηση που έκανε στην συνέντευξη που πήρε από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, μια ημέρα πριν ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητά του.

«Πόσο εφικτό είναι το σενάριο πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής και η πιθανότητα προοδευτικές κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή του Μέρα25 ή και των δύο;»

Έλα ντε;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:40

Κουτσούμπας: Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι το αισιόδοξο μήνυμα της κάλπης

19:20

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τον ΣΠΑΠ με δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα

19:08

Γάζα: Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στη Ράφα

19:01

Ζελένσκι: Μαζί κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη

18:50

Γαλλία: Η τέλεια καταιγίδα στην αγορά ομολόγων - Καζάνι που βράζει η πολιτική σκηνή

18:22

Ερυθρά Θάλασσα: Εκκένωση φλεγόμενου πλοίου στα ανατολικά του Άντεν μετά από επίθεση των Χούθι

18:10

Μελόνι: Στήριξη της Ουκρανίας με ευρύτατη δράση

18:02

Καβάλα: Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λεύκη

17:54

Κικίλιας: Άμεσα αντιμετωπίστηκε φωτιά στο Πανόραμα Βούλας

17:43

ΗΠΑ: Η αντιπρόεδρος Χάρις ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

17:11

Νάουσα: Επιτήδειοι προσπάθησαν να αποσπάσουν 135.000 ευρώ από τρία άτομα προφασιζόμενοι τραυματισμό συγγενή τους

16:56

Ερντογάν: Η Γερμανία έχει «μαλακώσει» στο θέμα των Eurofighter

16:35

Υπουργικό συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

16:19

Σουηδία: Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο

16:11

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 17 έως 21 Ιουνίου

16:00

Πετρέλαιο: Η αγορά διαφωνεί για το peak της ζήτησης - Στα 50 - 90 δολάρια το εύρος της τιμής του Brent

15:55

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

15:45

Συνελήφθη ο Ναν για «επεισόδιο» με την σύζυγο του

15:39

Αθανασάκης: Χαμηλότερο το προσδόκιμο υγιούς επιβίωσης μετά τα 65 στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ΟΟΣΑ

15:31

Στην Ελβετία για τη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

15:23

Σταϊκούρας: Επέκταση της Ιόνιας Οδού και μεγάλα έργα ύδρευσης στη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο

15:17

Γεραπετρίτης στην κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας: Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται

15:11

Ρωσία: Πέντε νεκροί σε μεθοριακή πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

15:03

Κοντογεώργης: Εντατικοποίηση της δουλειάς και μετριοπάθεια

14:59

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:Με υπογραφή Κ. Μητσοτάκη η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής

14:50

Γαλλία: Ο Φρ. Ολάντ υποψήφιος βουλευτής με το Λαϊκό Μέτωπο

14:37

Χαρτογραφώντας το αίσθημα δυσφορίας στον καύσωνα στην Αθήνα - Σε ποιες περιοχές καταγράφεται πιο έντονο

14:31

Βοτσαρίδης (INTERLIFE): Θεσμοθέτηση ΣΔΙΤ για τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές

14:22

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας που δρούσε στην περιοχή του Μεταξουργείου

14:19

ΗΠΑ: Χορήγησαν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθειας 315 εκατ. δολαρίων στο Σουδάν