INSIDE OUT

Το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλάζει την Πατησίων, Ο Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ

16-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλάζει την Πατησίων, Ο Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αγνοώ τους συγκεντρωμένους από τον σύλλογο των αρχαιολόγων που διαδηλώνουν απ’ έξω, και τρέχω γρήγορα να προλάβω την παρουσία του Chipperfield και Γυφτόπουλου, για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων. Αρκετά με την μιζέρια. Ο David και οι συνεργάτες του έχουν οργανώσει υποδειγματικά την παρουσίαση. Παρουσιάζει τους συνεργάτες, μιλάει για το ζητούμενο του διαγωνισμού να ‘μεγαλώσει’ το Μουσείο ώστε να εκτεθούν περισσότερα έργα (σήμερα το 90% σπουδαίων θησαυρών είναι στην αποθήκη), και να συνδεθεί με την πόλη. «Βέβαια, αυτό μας ζητούν για κάθε Μουσείο» λέει με χιούμορ. Ξεκινά την παρουσίαση και είναι μαγική.

Η αρχιτεκτονική πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. επελέγη ομόφωνα από τη Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης, που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο 2022, κι αυτό από μόνο του είναι θρίαμβος. Η ομάδα του έχει υπογράψει σημαντικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χαλκοκονδύλη

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση, πιο πολύ κι απ' την Μενδώνη. Χθες είχε μια φουλ μέρα Πολιτισμού. Το πρωί με την αντιπροσωπεία καλλιτεχνών στο Μαξίμου για τα αιτήματά τους, και το βράδυ στο Αρχαιολογικό. Όπως είπε, από την εποχή που είχε το πολιτικό του γραφείο στην οδό Χαλκοκονδύλη, περνούσε σχεδόν καθημερινά από εκεί, έζησε την υποβάθμιση της περιοχής και σκέφτονταν πώς θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική παρέμβαση στο Μουσείο.

Ευχαριστώ Μαρέβα

Στο τέλος της ημέρας όμως, ευχαρίστησε προσωπικά την σύζυγό του Μαρέβα, η οποία όπως φαίνεται, είχε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει πράξη το σπουδαίο έργο. «Και θα ήθελα -δεν το κάνω συχνά, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα- να ευχαριστήσω και προσωπικά τη σύζυγό μου Μαρέβα, η οποία αθόρυβα και χωρίς να διεκδικήσει ποτέ οποιαδήποτε προβολή, υπήρξε η καρδιά αυτής της μεγάλης προσπάθειας», ήταν τα λόγια του. Την χρηματοδότηση του διαγωνισμού ανέλαβαν ο Νικόλας και η Ειρήνη Λαιμού. Ενώ δείχνοντας αρχιτεκτονική ευαισθησία -σπάνια για πολιτικούς- ευχαρίστησε όλους ΄όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Μακέτες

Το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν κάπως πικρόχολο. «Όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο κ. Μητσοτάκης κατεβαίνει με ταχύτητα φωτός τα σκαλιά του αυτοεξευτελισμού του. Αντί για έργα, χωρίς ίχνος ντροπής εγκαινιάζει μακέτες και πανηγυρίζει. Αφού η πρόχειρη εξαγγελία του στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019 για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο πήγε στράφι, σήμερα έκανε εγκαίνια μακέτας" της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου λέγοντας μάλιστα ότι "γίνεται πραγματικότητα ένα προσωπικό του όνειρο"».

Ίσως η Θεανώ να εξηγήσει στο κόμμα πως άλλο η παρουσίαση του πρώτου βραβείου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, και άλλο να στήνονται μουσαμάδες πχ στο Μετρό της Θεσσαλονίκης για να φαίνεται ότι υπάρχει έργο.

Έργα παντού

Ανυπομονώ να ξεκινήσουν τα έργα στο Μουσείο, που θ’ αλλάξει εντελώς την μίζερη εικόνα της Πατησίων. Γενικά η περίοδος είναι γεμάτη έργα: δρόμοι, λεωφόροι, μετρό, λιμάνια, αεροδρόμια, ανακαινίσεις σημαντικών κτιρίων, χαμός. Τα έργα όμως εκτός από χρηματοδότηση, χρειάζονται και ανθρώπους να τα δουλέψουν. Όπως είπε ο υπουργός υποδομών Κώστας Καραμανλής «η δουλειά του Μηχανικού, κάθε ειδικότητας, είναι και πάλι ένα επάγγελμα ελκυστικό».

Το είπε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την έναρξη του πρώτου Επαγγελματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα γίνεται με την υποστήριξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο ΚΚ τόνισε πως για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην πράξη η σύνδεση της αγοράς εργασίας με το ελληνικό Πανεπιστήμιο, κι ευχήθηκε να ακολουθήσουν το παράδειγμα κι άλλες εταιρείες από τους κλάδους αιχμής.

Δε με διαβάζουν

Οι ειδήσεις από την Πατησίων μαλάκωσαν κάπως την λύπη μου, καθώς διαπιστώνω ότι δε με διαβάζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ κρίμα. Γιατί αν το έκαναν, θα μάθαιναν από μένα στις 28 Ιουλίου, ότι πριν αναχωρήσει για Γαλλία ο MBS παρακάθησε σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας που έδωσε προς τιμήν του ο Θοδωρής Κυριακού (Ant1), με Κυριάκο, Πρωθυπουργούς Αλβανίας και Μαυροβουνίου, πρώην ΠΘ Ιταλίας Ματέο Ρέντσι

Τώρα ρωτούν

Έτσι δεν θα χρειάζονταν οι κ.κ. Παπαδημούλης, Γεωργούλης, Κόκκαλης, Κούλογλου και η κυρία Κουντουρά, να διαβάσουν ολόκληρη δημοσιογραφική έρευνα της οργάνωσης Follow The Money, των Reporters United, και της Εφημερίδας των Συντακτών, για να μάθουν ότι στις 27 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε το περίφημο δείπνο στο οποίο παρακάθησαν επίσης ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Εύα Καϊλή.

Απόντες

Θα έλεγα, όχι μόνο οι ευρωβουλευτές, αλλά και μερικοί βουλευτές του Συριζα χάνουν κάπως την μπάλα. Θλιβερή πραγματικότητα, η απουσία βουλευτών της Κρήτης από την πρόσφατη κηδεία του Μανούσου Βολουδάκη. Σε αντίθεση με την κηδεία του βουλευτή και πρώην υπουργού του Συριζα, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην οποία παρέστησαν όλοι οι βουλευτές του νομού Δωδεκανήσων, συν τον Πρόεδρο της Βουλής Τασούλα και τον υπουργό Ναυτιλίας Πλακιωτάκη. Κρίμα. Ούτε στο θάνατο πολιτικός πολιτισμός;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:41

Σδούκου: Η σοβαρή πολιτική κοιτάζει τι γίνεται και έξω από τα σύνορα

15:36

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών στέλεχος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής

15:28

Γεωργιάδης: Πρωτοβουλία για απαγόρευση της παραπλανητικής διαφήμισης για «θαυματουργές» θεραπείες

15:12

Καναδάς: Το μποϊκοτάζ των καταναλωτών στα αμερικανικά προϊόντα αναδιαμορφώνει τα ράφια των σούπερ μάρκετ

14:42

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 14 έως 18 Σεπτεμβρίου

14:37

Τραμπ: Την Ιρλανδία επισκέπτεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ

14:31

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι μεταβαίνει στην Ινδία για τη σύνοδο των BRICS

14:17

Ναυτιλία: Απογειώνουν τους ναύλους στα ξηρά φορτία οι μεγάλες αποστάσεις

14:09

Δήμας: 670 σχολεία αλλάζουν όψη μέσα σε δύο χρόνια με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

14:00

Από τον Οκτώβριο ξεκινά το «myKataggelies»

13:47

Χατζηδάκης: Τα 5 συμπεράσματα από την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

13:31

Σκέρτσος: Συμφωνία προόδου και ευημερίας για την Ελλάδα του 2030

13:21

ΕΛΑΣ: Έγινε προσπάθεια να διαγραφούν στοιχεία στην υπόθεση Μαζωνάκη

13:13

Κοντογεώργης: Υψηλού εθνικού συμβολισμού αλλά και στήριξης των ακριτικών περιοχών η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελλόριζο

13:00

Η Ελλάδα απέναντι στο διπλό σοκ της ΕΚΤ: Ενέργεια και δάνεια πιέζουν ανάπτυξη και πληθωρισμό

12:58

Ανδρουλάκης: Συμβόλαιο τιμής με τον ελληνικό λαό

12:44

Πετραλιάς: Τα μέτρα στήριξης της ΔΕΘ ήταν μια άσκηση ισορροπίας με βάση το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο

12:23

Nvidia: Σε διαπραγματεύσεις με την Anthropic για την IPO της - Θέλει θέση στρατηγικού επενδυτή

11:56

Μαρινάκης: Ο Κουτεντάκης «άδειασε» τον Τσίπρα – «Τα 7,5 δισ. είναι ετήσιες δαπάνες»

11:44

Μητσοτάκης: Δέσμευση της κυβέρνησης να κλείσουν μέσα στην επόμενη τετραετία οι σημαντικές εκκρεμότητες σε έργα υποδομής στο Καστελλόριζο

11:39

Δένδιας: Με τη νέα θητεία οι Πρώτες Βοήθειες εντάσσονται στην εκπαίδευση των Οπλιτών

11:31

Μελόνι: Βλέπει στο 1% την ανάπτυξη στην Ιταλία για το 2026

11:20

Σκέρτσος για φωτιές: Η Ελλάδα άντεξε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό Νότο το καλοκαίρι

11:04

Ford: Ανακαλεί 223.472 οχήματα στις ΗΠΑ λόγω προβλήματος στο ρεζερβουάρ καυσίμων

10:52

Ενισχύεται σημαντικά ο κλιματικός κίνδυνος του καύσωνα στην Αττική έως το 2060

10:33

Αγαπηδάκη: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του δέρματος σε όλο τον πληθυσμό

10:21

ΗΠΑ στο ΣA του OHE: Αναφορά στις επιθέσεις της 17 Νοέμβρη στην Ελλάδα

09:55

Πούτιν: Τα συστηματικά λάθη των δυτικών κρατών υπεύθυνα για την άνοδο του AfD

09:49

Σομαλία: Πειρατές άφησαν ελεύθερο φορτηγό πλοίο που κρατούσαν από τον Απρίλιο

09:43

Γαλλία: 44 τραυματίες από εκτροχιασμό τραίνου