INSIDE OUT

Το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλάζει την Πατησίων, Ο Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ

16-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλάζει την Πατησίων, Ο Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αγνοώ τους συγκεντρωμένους από τον σύλλογο των αρχαιολόγων που διαδηλώνουν απ’ έξω, και τρέχω γρήγορα να προλάβω την παρουσία του Chipperfield και Γυφτόπουλου, για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων. Αρκετά με την μιζέρια. Ο David και οι συνεργάτες του έχουν οργανώσει υποδειγματικά την παρουσίαση. Παρουσιάζει τους συνεργάτες, μιλάει για το ζητούμενο του διαγωνισμού να ‘μεγαλώσει’ το Μουσείο ώστε να εκτεθούν περισσότερα έργα (σήμερα το 90% σπουδαίων θησαυρών είναι στην αποθήκη), και να συνδεθεί με την πόλη. «Βέβαια, αυτό μας ζητούν για κάθε Μουσείο» λέει με χιούμορ. Ξεκινά την παρουσίαση και είναι μαγική.

Η αρχιτεκτονική πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. επελέγη ομόφωνα από τη Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης, που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο 2022, κι αυτό από μόνο του είναι θρίαμβος. Η ομάδα του έχει υπογράψει σημαντικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χαλκοκονδύλη

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση, πιο πολύ κι απ' την Μενδώνη. Χθες είχε μια φουλ μέρα Πολιτισμού. Το πρωί με την αντιπροσωπεία καλλιτεχνών στο Μαξίμου για τα αιτήματά τους, και το βράδυ στο Αρχαιολογικό. Όπως είπε, από την εποχή που είχε το πολιτικό του γραφείο στην οδό Χαλκοκονδύλη, περνούσε σχεδόν καθημερινά από εκεί, έζησε την υποβάθμιση της περιοχής και σκέφτονταν πώς θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική παρέμβαση στο Μουσείο.

Ευχαριστώ Μαρέβα

Στο τέλος της ημέρας όμως, ευχαρίστησε προσωπικά την σύζυγό του Μαρέβα, η οποία όπως φαίνεται, είχε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει πράξη το σπουδαίο έργο. «Και θα ήθελα -δεν το κάνω συχνά, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα- να ευχαριστήσω και προσωπικά τη σύζυγό μου Μαρέβα, η οποία αθόρυβα και χωρίς να διεκδικήσει ποτέ οποιαδήποτε προβολή, υπήρξε η καρδιά αυτής της μεγάλης προσπάθειας», ήταν τα λόγια του. Την χρηματοδότηση του διαγωνισμού ανέλαβαν ο Νικόλας και η Ειρήνη Λαιμού. Ενώ δείχνοντας αρχιτεκτονική ευαισθησία -σπάνια για πολιτικούς- ευχαρίστησε όλους ΄όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Μακέτες

Το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν κάπως πικρόχολο. «Όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο κ. Μητσοτάκης κατεβαίνει με ταχύτητα φωτός τα σκαλιά του αυτοεξευτελισμού του. Αντί για έργα, χωρίς ίχνος ντροπής εγκαινιάζει μακέτες και πανηγυρίζει. Αφού η πρόχειρη εξαγγελία του στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019 για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο πήγε στράφι, σήμερα έκανε εγκαίνια μακέτας" της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου λέγοντας μάλιστα ότι "γίνεται πραγματικότητα ένα προσωπικό του όνειρο"».

Ίσως η Θεανώ να εξηγήσει στο κόμμα πως άλλο η παρουσίαση του πρώτου βραβείου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, και άλλο να στήνονται μουσαμάδες πχ στο Μετρό της Θεσσαλονίκης για να φαίνεται ότι υπάρχει έργο.

Έργα παντού

Ανυπομονώ να ξεκινήσουν τα έργα στο Μουσείο, που θ’ αλλάξει εντελώς την μίζερη εικόνα της Πατησίων. Γενικά η περίοδος είναι γεμάτη έργα: δρόμοι, λεωφόροι, μετρό, λιμάνια, αεροδρόμια, ανακαινίσεις σημαντικών κτιρίων, χαμός. Τα έργα όμως εκτός από χρηματοδότηση, χρειάζονται και ανθρώπους να τα δουλέψουν. Όπως είπε ο υπουργός υποδομών Κώστας Καραμανλής «η δουλειά του Μηχανικού, κάθε ειδικότητας, είναι και πάλι ένα επάγγελμα ελκυστικό».

Το είπε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την έναρξη του πρώτου Επαγγελματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα γίνεται με την υποστήριξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο ΚΚ τόνισε πως για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην πράξη η σύνδεση της αγοράς εργασίας με το ελληνικό Πανεπιστήμιο, κι ευχήθηκε να ακολουθήσουν το παράδειγμα κι άλλες εταιρείες από τους κλάδους αιχμής.

Δε με διαβάζουν

Οι ειδήσεις από την Πατησίων μαλάκωσαν κάπως την λύπη μου, καθώς διαπιστώνω ότι δε με διαβάζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ κρίμα. Γιατί αν το έκαναν, θα μάθαιναν από μένα στις 28 Ιουλίου, ότι πριν αναχωρήσει για Γαλλία ο MBS παρακάθησε σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας που έδωσε προς τιμήν του ο Θοδωρής Κυριακού (Ant1), με Κυριάκο, Πρωθυπουργούς Αλβανίας και Μαυροβουνίου, πρώην ΠΘ Ιταλίας Ματέο Ρέντσι

Τώρα ρωτούν

Έτσι δεν θα χρειάζονταν οι κ.κ. Παπαδημούλης, Γεωργούλης, Κόκκαλης, Κούλογλου και η κυρία Κουντουρά, να διαβάσουν ολόκληρη δημοσιογραφική έρευνα της οργάνωσης Follow The Money, των Reporters United, και της Εφημερίδας των Συντακτών, για να μάθουν ότι στις 27 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε το περίφημο δείπνο στο οποίο παρακάθησαν επίσης ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Εύα Καϊλή.

Απόντες

Θα έλεγα, όχι μόνο οι ευρωβουλευτές, αλλά και μερικοί βουλευτές του Συριζα χάνουν κάπως την μπάλα. Θλιβερή πραγματικότητα, η απουσία βουλευτών της Κρήτης από την πρόσφατη κηδεία του Μανούσου Βολουδάκη. Σε αντίθεση με την κηδεία του βουλευτή και πρώην υπουργού του Συριζα, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην οποία παρέστησαν όλοι οι βουλευτές του νομού Δωδεκανήσων, συν τον Πρόεδρο της Βουλής Τασούλα και τον υπουργό Ναυτιλίας Πλακιωτάκη. Κρίμα. Ούτε στο θάνατο πολιτικός πολιτισμός;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:23

Πυροσβεστική: Συνολικά 36 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Δύο συλλήψεις σε Ναύπλιο και Χαλκίδα

19:20

JTI: H εταιρεία με τις ιαπωνικές καταβολές στην 90ή ΔΕΘ

19:17

Μαρινάκης για τις ανακοινώσεις ΔΕΘ: Τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και «δεν θα αφήσουν εκτός κανέναν»

19:10

Ideal Holdings: Τα 10 deals που δεν προχώρησαν και η δυναμική της επένδυσης στην Kymora

19:08

Google: Το νέο AI μοντέλο καιρού, δίνει ωριαίες προγνώσεις 5 χιλιομέτρων

19:04

Σε υψηλό μήνα το γεν με κέρδη 2%

18:52

Η Συρία ξεκίνησε την καταστροφή χημικών όπλων της εποχής Άσαντ, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της στον ΟΗΕ

18:45

Έπεσαν ChatGTP, Grok, Claude και Gemini

18:41

Fais Group: Απορρόφηση δύο θυγατρικών από την Sportswind

18:28

Naftogaz: Η Ρωσία έπληξε μονάδες παραγωγής ενέργειας

18:18

Παπασταύρου: «Ο ακριτικός Έβρος μετεξελίσσεται σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης»

18:10

Η Ρωσία έπληξε δύο πλοία στη Μαύρη Θάλασσα που μετέφεραν όπλα για την Ουκρανία

18:07

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ απολογείται, διότι είπε πως κανείς Αμερικανός δεν έχει πεθάνει στον ιρανικό πόλεμο

18:06

Κλιματική κρίση: Πόσο κοστίζει ήδη στην ελληνική οικονομία - Οι κλάδοι στην πρώτη γραμμή

18:02

Εργοστάσιο στη Βαυαρία άρχισε την παραγωγή 5.000 κατευθυνόμενων με ΤΝ drones για το Κίεβο

17:58

Υεμένη: Δεκατρείς κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με τους αντάρτες Χούθι

17:48

Συνάντηση Μπέρναμ-Μακρόν: Στο επίκεντρο οι σχέσεις ΕΕ και Βρετανίας και το μεταναστευτικό

17:46

Πετρόπουλος: Στα 2,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο - Στα 7,03 εκατ. τα EBITDA

17:40

Νεπάλ: Στους 1.259 νεκρούς και 5.083 αγνοούμενους ο απολογισμός των θυμάτων από την πλημμύρα

17:39

Χαμηλό 6 μηνών για τα ρωσικά έσοδα πετρελαίου - Πτώση 22% τον Αύγουστο

17:37

ΗΠΑ: Οριακή άνοδο στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

17:34

Ο Μαδούρο ζητεί άρση των σε βάρος του κατηγοριών στις ΗΠΑ, επικαλούμενος ασυλία ως αρχηγός ξένου κράτους

17:29

Ράλι στο Χρηματιστήριο με φόντο την αναβάθμιση

17:13

Ισραήλ: Το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα απελευθερωθούν πέντε Λιβανέζοι κρατούμενοι

17:10

Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ για θαλάσσια πάρκα και Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια

17:10

Μειωμένη τιμή εισόδου στη ΔΕΘ σε όσους εκδώσουν ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους έως την Παρασκευή

17:06

Οι ΗΠΑ συνόδευσαν -μόνο την Τρίτη- 40 πλοία με 18 εκατ. βαρέλια πετρελαίου μέσω Ορμούζ

17:01

Νέα κέρδη στη Wall Street με φόντο τα ομόλογα

16:52

ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης είναι φορείς της ίδιας πολιτικής που κρίθηκε»

16:49

Νορβηγία: Κατάσχεση ρωσικού πλοίου στην Αρκτική για αποζημίωση 4,22 δισ. δολαρίων στην ουκρανική Naftogaz