INSIDE OUT

Το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλάζει την Πατησίων, Ο Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ

16-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλάζει την Πατησίων, Ο Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ

Αγνοώ τους συγκεντρωμένους από τον σύλλογο των αρχαιολόγων που διαδηλώνουν απ’ έξω, και τρέχω γρήγορα να προλάβω την παρουσία του Chipperfield και Γυφτόπουλου, για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων. Αρκετά με την μιζέρια. Ο David και οι συνεργάτες του έχουν οργανώσει υποδειγματικά την παρουσίαση. Παρουσιάζει τους συνεργάτες, μιλάει για το ζητούμενο του διαγωνισμού να ‘μεγαλώσει’ το Μουσείο ώστε να εκτεθούν περισσότερα έργα (σήμερα το 90% σπουδαίων θησαυρών είναι στην αποθήκη), και να συνδεθεί με την πόλη. «Βέβαια, αυτό μας ζητούν για κάθε Μουσείο» λέει με χιούμορ. Ξεκινά την παρουσίαση και είναι μαγική.

Η αρχιτεκτονική πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. επελέγη ομόφωνα από τη Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης, που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο 2022, κι αυτό από μόνο του είναι θρίαμβος. Η ομάδα του έχει υπογράψει σημαντικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χαλκοκονδύλη

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση, πιο πολύ κι απ' την Μενδώνη. Χθες είχε μια φουλ μέρα Πολιτισμού. Το πρωί με την αντιπροσωπεία καλλιτεχνών στο Μαξίμου για τα αιτήματά τους, και το βράδυ στο Αρχαιολογικό. Όπως είπε, από την εποχή που είχε το πολιτικό του γραφείο στην οδό Χαλκοκονδύλη, περνούσε σχεδόν καθημερινά από εκεί, έζησε την υποβάθμιση της περιοχής και σκέφτονταν πώς θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική παρέμβαση στο Μουσείο.

Ευχαριστώ Μαρέβα

Στο τέλος της ημέρας όμως, ευχαρίστησε προσωπικά την σύζυγό του Μαρέβα, η οποία όπως φαίνεται, είχε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει πράξη το σπουδαίο έργο. «Και θα ήθελα -δεν το κάνω συχνά, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα- να ευχαριστήσω και προσωπικά τη σύζυγό μου Μαρέβα, η οποία αθόρυβα και χωρίς να διεκδικήσει ποτέ οποιαδήποτε προβολή, υπήρξε η καρδιά αυτής της μεγάλης προσπάθειας», ήταν τα λόγια του. Την χρηματοδότηση του διαγωνισμού ανέλαβαν ο Νικόλας και η Ειρήνη Λαιμού. Ενώ δείχνοντας αρχιτεκτονική ευαισθησία -σπάνια για πολιτικούς- ευχαρίστησε όλους ΄όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Μακέτες

Το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν κάπως πικρόχολο. «Όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο κ. Μητσοτάκης κατεβαίνει με ταχύτητα φωτός τα σκαλιά του αυτοεξευτελισμού του. Αντί για έργα, χωρίς ίχνος ντροπής εγκαινιάζει μακέτες και πανηγυρίζει. Αφού η πρόχειρη εξαγγελία του στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019 για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο πήγε στράφι, σήμερα έκανε εγκαίνια μακέτας" της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου λέγοντας μάλιστα ότι "γίνεται πραγματικότητα ένα προσωπικό του όνειρο"».

Ίσως η Θεανώ να εξηγήσει στο κόμμα πως άλλο η παρουσίαση του πρώτου βραβείου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, και άλλο να στήνονται μουσαμάδες πχ στο Μετρό της Θεσσαλονίκης για να φαίνεται ότι υπάρχει έργο.

Έργα παντού

Ανυπομονώ να ξεκινήσουν τα έργα στο Μουσείο, που θ’ αλλάξει εντελώς την μίζερη εικόνα της Πατησίων. Γενικά η περίοδος είναι γεμάτη έργα: δρόμοι, λεωφόροι, μετρό, λιμάνια, αεροδρόμια, ανακαινίσεις σημαντικών κτιρίων, χαμός. Τα έργα όμως εκτός από χρηματοδότηση, χρειάζονται και ανθρώπους να τα δουλέψουν. Όπως είπε ο υπουργός υποδομών Κώστας Καραμανλής «η δουλειά του Μηχανικού, κάθε ειδικότητας, είναι και πάλι ένα επάγγελμα ελκυστικό».

Το είπε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την έναρξη του πρώτου Επαγγελματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα γίνεται με την υποστήριξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο ΚΚ τόνισε πως για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην πράξη η σύνδεση της αγοράς εργασίας με το ελληνικό Πανεπιστήμιο, κι ευχήθηκε να ακολουθήσουν το παράδειγμα κι άλλες εταιρείες από τους κλάδους αιχμής.

Δε με διαβάζουν

Οι ειδήσεις από την Πατησίων μαλάκωσαν κάπως την λύπη μου, καθώς διαπιστώνω ότι δε με διαβάζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ κρίμα. Γιατί αν το έκαναν, θα μάθαιναν από μένα στις 28 Ιουλίου, ότι πριν αναχωρήσει για Γαλλία ο MBS παρακάθησε σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας που έδωσε προς τιμήν του ο Θοδωρής Κυριακού (Ant1), με Κυριάκο, Πρωθυπουργούς Αλβανίας και Μαυροβουνίου, πρώην ΠΘ Ιταλίας Ματέο Ρέντσι

Τώρα ρωτούν

Έτσι δεν θα χρειάζονταν οι κ.κ. Παπαδημούλης, Γεωργούλης, Κόκκαλης, Κούλογλου και η κυρία Κουντουρά, να διαβάσουν ολόκληρη δημοσιογραφική έρευνα της οργάνωσης Follow The Money, των Reporters United, και της Εφημερίδας των Συντακτών, για να μάθουν ότι στις 27 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε το περίφημο δείπνο στο οποίο παρακάθησαν επίσης ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Εύα Καϊλή.

Απόντες

Θα έλεγα, όχι μόνο οι ευρωβουλευτές, αλλά και μερικοί βουλευτές του Συριζα χάνουν κάπως την μπάλα. Θλιβερή πραγματικότητα, η απουσία βουλευτών της Κρήτης από την πρόσφατη κηδεία του Μανούσου Βολουδάκη. Σε αντίθεση με την κηδεία του βουλευτή και πρώην υπουργού του Συριζα, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην οποία παρέστησαν όλοι οι βουλευτές του νομού Δωδεκανήσων, συν τον Πρόεδρο της Βουλής Τασούλα και τον υπουργό Ναυτιλίας Πλακιωτάκη. Κρίμα. Ούτε στο θάνατο πολιτικός πολιτισμός;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Από τον «κόκκινο Φλεβάρη» στον εμπόλεμο Μάρτιο

17:52

Κικίλιας: Σε αυξημένη επιφυλακή το υπ. Ναυτιλίας για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ

17:46

Συνελήφθη ο σύντροφός της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή στον Κολωνό

17:22

Μέση Ανατολή: Με αμείωτη ένταση η σύγκρουση - Νεκροί τρεις Αμερικανοί στρατιώτες

17:14

Aegean: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς το Ισραήλ, το Ιράκ, τον Λίβανο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία

16:34

Μειώσεις έως 23% στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάρτιο

16:24

ΑΑΕΑ&ΠΚ: Άμεση και εντατική παρέμβαση στην αγορά καυσίμων

16:16

«Πάγωσε» η μεταφορά LNG και πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ

16:04

Τσουκαλάς: Πρώτη φορά παρακολουθούμε κυβέρνηση να πανηγυρίζει επειδή κάποιοι ιδιώτες πιθανώς έκαναν πάρτι κατασκοπείας στη χώρα

15:56

Σκέρτσος: Οργανωμένο κράτος απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα

15:45

Ισραήλ: Εννιά νεκροί στα κεντρικά της χώρας από πλήγμα ιρανικού πυραύλου

15:39

ΥΠΕΞ: Ενεργοποιεί 10 τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες στη Μέση Ανατολή

15:28

Αγορές: «Βλέπουν» το χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο από την κρίση της Μέσης Ανατολής στο άνοιγμα της Δευτέρας

14:49

Βέλγιο: Αναχαίτισε πετρελαιοφόρο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας

14:45

Τηλεφωνική επαφή Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

14:35

Χαμάς: Καταδικάζει τον θάνατο του Χαμενεΐ απ' τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα

14:30

ΗΑΕ προς Ιράν: Ο πόλεμός σας δεν είναι με τους γείτονές σας

14:24

ΕΕ: Το τέλος του Αγιατολάχ πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής των δικτατόρων στο Ιράν

14:20

ΝΥΤ: Η CIA εντόπισε τη θέση του αγιατολάχ Χαμενεΐ επιτρέποντας σε ΗΠΑ και Ισραήλ να τον στοχοθετήσουν

14:04

OPEC+: Συμφωνία για μια περιορισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

13:54

Πούτιν: Έγκλημα η δολοφονία Χαμενεΐ - Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

13:42

Η γνώση στο χωράφι: Το σχέδιο για μια νέα εποχή αγροτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

13:37

Από την αποκατάσταση στην πρόληψη – Νέα εποχή για τα δάση της Αττικής και της χώρας

13:31

ΔΟΑΕ: Έκτακτη συνεδρίαση μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν

13:26

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ θα κριθεί βάσει των πεπραγμένων της και εμείς βάσει του προγράμματός μας

13:21

ΗΠΑ: Η εγγύτητα σε πυρηνικούς σταθμούς συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο

13:16

Χάπια, ενέσεις και τα νεότερα φάρμακα που έρχονται για την παχυσαρκία

13:07

Μητσοτάκης: Παρακολουθούμε στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις σε Ιράν και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή

13:00

Υποδομές/Μεταφορές: «Πράσινο φως» στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 – Που πάνε 2,6 δισ.

12:54

Πετρελαιοφόρο επλήγη ανοιχτά των ακτών του Ομάν μετά από επιθέσεις με drones στο λιμάνι του Ντουκμ