INSIDE OUT

Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη - Ο Αλέξανδρος Σίνκα - Το τραπέζι του Κυριακού στον MBS

28-07-2022 | 09:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη - Ο Αλέξανδρος Σίνκα - Το τραπέζι του Κυριακού στον MBS
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο MBS έφυγε γοητευμένος αφήνοντας πίσω του υπογραφές ιδιαίτερης σημασίας για την χώρα. MBS είναι ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και έτσι θα τον αναφέρουμε προς χάριν συντομίας. Πηγαίνει στην Γαλλία, η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό είναι η χώρα που θα καταλήγει το EMC, - East To Mediterranean Corridor-, δηλαδή το καλώδιο μεταφοράς data που θα ξεκινάει από την Σιγκαπούρη.

Η ιδέα

Να θυμίσω ότι πρώτος ο Πρωθυπουργός παρουσίασε την ιδέα του έργου στον MBS τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο MBS με τις δηλώσεις του ανεδειξε την σημαντικότητα του έργου. Το κομμάτι που είναι ωριμότερο μέχρι στιγμής είναι Σιγκαπούρη-Γένοβα, με τις δύο χώρες (ΣΑ και Ελλάδα) να έχουν κομβικό ρόλο. Όπως και η Κρήτη, λόγω διέλευσης του καλωδίου, εξ ου και το γαμοπίλαφο προχθές το βράδυ. Το καλώδιο θα περνάει από Αττική όπου ήδη αναπτύσσονται μεγάλα Data Centers (Microsoft και Lamda Hellix).

Data data data

Το καλώδιο βάζει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη και ανοίγει νέες προοπτικές. Για παράδειγμα σήμερα στο υπουργικό ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI, για να συνεννοούμεθα τώρα που πήρα φόρα με την τεχνολογία). Can’ t wait για το μέλλον.

Οι μέτοχοι

Το εντυπωσιακό είναι ότι για την ολοκλήρωση του project οι τέσσερις εταιρείες μέτοχοι κατάφεραν και υπέγραψαν shareholders agreement μέσα σε λιγότερους από δέκα μήνες (ΔΕΗ, TTSA, CYTA, STC). Η κοινοπραξία θα έχει έδρα την Κύπρο , ενώ το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο.

Και ο Σίνκα

Κομβικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η TSSA και συγκεκριμένα ο executive director της εταιρείας Αλέξανδρος Σίνκα, ο οποίος κατάφερε αυτό το δύσκολο εγχείρημα αθόρυβα και μεθοδικά, δεδομένου ότι πχ. μιλάμε την STC, μια εταιρεία των 60δις και μόνο εύκολο δεν είναι να κάνεις συμφωνίες με εταιρείες αυτού του βεληνεκούς.

Η υπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση. Μπροστά δεξιά ο ελληνοκύπριος δικηγόρος Αλέξανδρος Σίνκα. Στάσσης και Σίνκα, δυναμικοί σαραντάρηδες, πίστεψαν και έτρεξαν με χίλια το project χωρίς φανφάρες και φρου φρου. Ο Αλέξανδρος, πέρα από την καλή χημεία με Στάσση, είναι βασικός στην ομάδα που έτρεξε το έργο και ξέρει την διεθνή αγορά.

Και ο Ρέντσι στο τραπέζι του Κυριακού

Πριν αναχωρήσει για Γαλλία ο MBS παρακάθησε σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας που έδωσε προς τιμήν του ο Θοδωρής Κυριακού. Συνδαιτυμόνες, εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Πρωθυπουργοί Αλβανίας και Μαυροβουνίου, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Θυμίζω ότι πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ εταιριών Κυριακού και Σαουδαράβων.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:16

Ιράν: Η κηδεία του Αλί Χαμενεΐ θα αρχίσει στην Τεχεράνη στις 4 Ιουλίου

16:08

Ισημερινός: Μείωση της τιμής μπύρας κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ

15:47

Κικίλιας: Η ναυτιλία φέρνει επενδύσεις, δουλειές και προοπτική για την ελληνική οικογένεια

15:37

ΗΠΑ: Αφαιρέθηκε το όνομα του Τραμπ από το Κέντρο Κένεντι

15:33

Πακιστάν: Πιθανή οριστικοποίηση της συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν μέσα στις επόμενες 24 ώρες

15:18

Μητσοτάκης: Eμείς είμαστε έμπειροι μαραθωνοδρόμοι - Kάποιοι άλλοι έχουν ήδη λαχανιάσει

14:50

Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα μια 56χρονη

14:44

Γιαννιτσά: Ομόφωνα ένοχοι οι 4 κατηγορούμενοι για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής

14:37

SpaceX IPO: Ποιες Magnificent Seven; - Πλέον χρειάζεται νέα ορολογία

14:16

Πολωνία: Θα τερματίσει το καλοκαίρι τα μέτρα που περιορίζουν τις τιμές των καυσίμων

14:10

ΟΑΚΑ: Νέα περίφραξη και ολοκληρωμένο σύστημα περιμετρικής ασφάλειας

13:39

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων για την απόρριψη 56 φορτίων μπάζων χωρίς άδεια

13:34

Τσουκαλάς: Το μέτρο της καθολικής πρόσβασης των νέων στα ΜΜΜ είναι απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό

13:30

ΗΑΕ: Διάψευση αναφορών των ΜΜΕ για ξεπάγωμα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ιράν

13:17

Μητσοτάκης στη Ρόδο: Αναβαθμίζεται το νοσοκομείο, προχωρά το master plan για το τουριστικό λιμάνι

13:00

Οφειλές 6,2 δισ. ευρώ έχουν διαγραφεί μέσω Εξωδικαστικού - Πώς κινήθηκαν οι servicers

12:57

Κύπρος: Μόνιμη παρουσία ελληνικών μαχητικών επιδιώκει η Λευκωσία

12:50

Τουρνάς: Η καύσιμη ύλη είναι η μεγάλη πρόκληση του φετινού καλοκαιριού

12:38

Ποια ομάδα θα σηκώσει το Μουντιάλ - Τι απαντά η τεχνητή νοημοσύνη

12:36

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακό άλμα για ταχύτερη απονομή συντάξεων και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

12:30

Βαμβάκι: Ποιο σύστημα γραμμών σποράς είναι πιο πρακτικό για την Ελλάδα

12:27

Η καρέτα-καρέτα, πρεσβευτής του βιώσιμου τουρισμού στην Κρήτη

12:14

Axios: Η επικείμενη συμφωνία Τραμπ με το Ιράν είναι πικρό χάπι για τον Νετανιάχου

12:02

Οι επιπτώσεις των data centers στο μικροκλίμα και οι προκλήσεις για τον αστικό σχεδιασμό

11:57

Θεμιστοκλέους: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανακουφιστική φροντίδα

11:43

Ανδριανός: Ζητούμενο ένα νέο παραγωγικό παράδειγμα

11:28

Ναυπηγεία Χαλκίδας: Επένδυση 35 εκατ. ευρώ σε νέα δεξαμενή Panamax για μεγαλύτερα έργα επισκευής

11:20

Μανουσάκης: Ώθηση στον ενεργειακό μετασχηματισμό με την ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ κατά 1 δισ. ευρώ

10:57

ΔΝΤ: Ζοφερή πρόβλεψη για εκτίναξη του δημόσιου χρέους της ΕΕ στο 130% του ΑΕΠ το 2040

10:48

Enaon: Ποιες πόλεις θα πάρουν αέριο μέχρι τον Μάρτιο του 2027 – Άνοδος 15% στις νέες ενεργοποιήσεις από χρόνο σε χρόνο