INSIDE OUT

Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη - Ο Αλέξανδρος Σίνκα - Το τραπέζι του Κυριακού στον MBS

28-07-2022 | 09:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη - Ο Αλέξανδρος Σίνκα - Το τραπέζι του Κυριακού στον MBS

Ο MBS έφυγε γοητευμένος αφήνοντας πίσω του υπογραφές ιδιαίτερης σημασίας για την χώρα. MBS είναι ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και έτσι θα τον αναφέρουμε προς χάριν συντομίας. Πηγαίνει στην Γαλλία, η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό είναι η χώρα που θα καταλήγει το EMC, - East To Mediterranean Corridor-, δηλαδή το καλώδιο μεταφοράς data που θα ξεκινάει από την Σιγκαπούρη.

Η ιδέα

Να θυμίσω ότι πρώτος ο Πρωθυπουργός παρουσίασε την ιδέα του έργου στον MBS τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο MBS με τις δηλώσεις του ανεδειξε την σημαντικότητα του έργου. Το κομμάτι που είναι ωριμότερο μέχρι στιγμής είναι Σιγκαπούρη-Γένοβα, με τις δύο χώρες (ΣΑ και Ελλάδα) να έχουν κομβικό ρόλο. Όπως και η Κρήτη, λόγω διέλευσης του καλωδίου, εξ ου και το γαμοπίλαφο προχθές το βράδυ. Το καλώδιο θα περνάει από Αττική όπου ήδη αναπτύσσονται μεγάλα Data Centers (Microsoft και Lamda Hellix).

Data data data

Το καλώδιο βάζει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη και ανοίγει νέες προοπτικές. Για παράδειγμα σήμερα στο υπουργικό ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI, για να συνεννοούμεθα τώρα που πήρα φόρα με την τεχνολογία). Can’ t wait για το μέλλον.

Οι μέτοχοι

Το εντυπωσιακό είναι ότι για την ολοκλήρωση του project οι τέσσερις εταιρείες μέτοχοι κατάφεραν και υπέγραψαν shareholders agreement μέσα σε λιγότερους από δέκα μήνες (ΔΕΗ, TTSA, CYTA, STC). Η κοινοπραξία θα έχει έδρα την Κύπρο , ενώ το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο.

Και ο Σίνκα

Κομβικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η TSSA και συγκεκριμένα ο executive director της εταιρείας Αλέξανδρος Σίνκα, ο οποίος κατάφερε αυτό το δύσκολο εγχείρημα αθόρυβα και μεθοδικά, δεδομένου ότι πχ. μιλάμε την STC, μια εταιρεία των 60δις και μόνο εύκολο δεν είναι να κάνεις συμφωνίες με εταιρείες αυτού του βεληνεκούς.

Η υπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση. Μπροστά δεξιά ο ελληνοκύπριος δικηγόρος Αλέξανδρος Σίνκα. Στάσσης και Σίνκα, δυναμικοί σαραντάρηδες, πίστεψαν και έτρεξαν με χίλια το project χωρίς φανφάρες και φρου φρου. Ο Αλέξανδρος, πέρα από την καλή χημεία με Στάσση, είναι βασικός στην ομάδα που έτρεξε το έργο και ξέρει την διεθνή αγορά.

Και ο Ρέντσι στο τραπέζι του Κυριακού

Πριν αναχωρήσει για Γαλλία ο MBS παρακάθησε σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας που έδωσε προς τιμήν του ο Θοδωρής Κυριακού. Συνδαιτυμόνες, εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Πρωθυπουργοί Αλβανίας και Μαυροβουνίου, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Θυμίζω ότι πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ εταιριών Κυριακού και Σαουδαράβων.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:26

ΕΕ και ΗΠΑ έχουν κοινό συμφέρον για την ασφάλεια της Αρκτικής - Αμφιβολίες για το Συμβούλιο Ειρήνης

07:10

Ψηφιακό πελατολόγιο σε γάμους, βαφτίσια και δεξιώσεις - Πότε μπαίνει σε εφαρμογή

07:04

Πρώτο τεστ θετικό - Έρχονται και νέα υψηλά - Το άλμα και το Νταβός

23:49

Greenpeace: Στο 1% των παραληπτών πηγαίνει το 40% των επιδοτήσεων της ΚΑΠ

23:45

ΗΠΑ: H ICE συνέλαβε τέσσερα παιδιά στη Μινεσότα - Ανάμεσά τους και ένα πεντάχρονο

23:36

Intel: Πτώση 6% της μετοχής μετά το «αδύναμο» guidance για το πρώτο τρίμηνο

23:35

Σικελία: Στα 720 εκατ. ευρώ η αποτίμηση των ζημιών από το κύμα κακοκαιρίας

23:28

Κάρνεϊ προς Τραμπ: Ο Καναδάς υπάρχει, αλλά όχι χάρη στις ΗΠΑ

23:17

Ζελένσκι: Εξασφαλίσαμε συμφωνίες για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας στο Νταβός

23:09

Wall Street: Δεύτερη σερί άνοδο μετά την αποκλιμάκωση των απειλών Τραμπ

22:59

Λιβάνιος: Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών αποκάλυψε τους σκελετούς στη ντουλάπα

22:41

Γουίτκοφ και Κούσνερ έφθασαν στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν

22:23

Θετικό πρόσημο στις πωλήσεις κατέγραψε το 2025 το γκρουπ Renault

22:10

Πετρέλαιο: Απώλειες 2% καθώς ο Τραμπ μετριάζει τις απειλές προς Γροιλανδία και Ιράν

22:07

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 14,2 εκατ. ευρώ

21:59

Ζελένσκι: Έτοιμο το έγγραφο με τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ - Παραμένουν άλυτα εδαφικά ζητήματα

21:54

Τραμπ: «Κτηματομεσίτης εκ φύσεως», παρουσίασε το σχέδιό του για τη «Νέα Γάζα» - Τι αποκάλυψε

21:48

Ο Στάρμερ ανησυχεί για τη συμμετοχή του Πούτιν στο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21:45

Χρυσός: Έσπασε και το «φράγμα» των 4.900 δολ. - Συνεχίζουν τα ρεκόρ ασήμι και πλατίνα

21:32

Metron Analysis: Στις 16 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ, η δημοφιλία Καρυστιανού

21:10

Τραμπ: Καταφέρθηκε κατά των New York Times μετά τη δημοσίευση δυσμενούς δημοσκόπησης

21:07

Η Ιαπωνία τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2026

20:56

Τι είναι το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ - Οι συμμετοχές, το καταστατικό και οι άγνωστοι Χ

20:42

Αλβανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης

20:31

Κάλας: Οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα

20:20

Μητσοτάκης: «Ενωμένη η ΕΕ στο πλευρό Δανίας και Γροιλανδίας» - Η πρότασή του για το Συμβούλιο Ειρήνης

20:10

SpaceX: Τέσσερις αμερικανικές τράπεζες ηγούνται μίας από τις μεγαλύτερες IPO στην ιστορία

20:09

Φρεντέρικσεν: Η Δανία έχει ζητήσει μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής

20:03

Μερτς: Ευγνώμων για την αλλαγή στάσης Τραμπ για τη Γροιλανδία - «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση» λέει ο Μακρόν

19:54

Τραμπ: Μηνύει JPMorgan και Ντάιμον - Ζητά 5 δισ. δολ. για φερόμενο «debanking»