INSIDE OUT

Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη - Ο Αλέξανδρος Σίνκα - Το τραπέζι του Κυριακού στον MBS

28-07-2022 | 09:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη - Ο Αλέξανδρος Σίνκα - Το τραπέζι του Κυριακού στον MBS

Ο MBS έφυγε γοητευμένος αφήνοντας πίσω του υπογραφές ιδιαίτερης σημασίας για την χώρα. MBS είναι ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και έτσι θα τον αναφέρουμε προς χάριν συντομίας. Πηγαίνει στην Γαλλία, η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό είναι η χώρα που θα καταλήγει το EMC, - East To Mediterranean Corridor-, δηλαδή το καλώδιο μεταφοράς data που θα ξεκινάει από την Σιγκαπούρη.

Η ιδέα

Να θυμίσω ότι πρώτος ο Πρωθυπουργός παρουσίασε την ιδέα του έργου στον MBS τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο MBS με τις δηλώσεις του ανεδειξε την σημαντικότητα του έργου. Το κομμάτι που είναι ωριμότερο μέχρι στιγμής είναι Σιγκαπούρη-Γένοβα, με τις δύο χώρες (ΣΑ και Ελλάδα) να έχουν κομβικό ρόλο. Όπως και η Κρήτη, λόγω διέλευσης του καλωδίου, εξ ου και το γαμοπίλαφο προχθές το βράδυ. Το καλώδιο θα περνάει από Αττική όπου ήδη αναπτύσσονται μεγάλα Data Centers (Microsoft και Lamda Hellix).

Data data data

Το καλώδιο βάζει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη και ανοίγει νέες προοπτικές. Για παράδειγμα σήμερα στο υπουργικό ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI, για να συνεννοούμεθα τώρα που πήρα φόρα με την τεχνολογία). Can’ t wait για το μέλλον.

Οι μέτοχοι

Το εντυπωσιακό είναι ότι για την ολοκλήρωση του project οι τέσσερις εταιρείες μέτοχοι κατάφεραν και υπέγραψαν shareholders agreement μέσα σε λιγότερους από δέκα μήνες (ΔΕΗ, TTSA, CYTA, STC). Η κοινοπραξία θα έχει έδρα την Κύπρο , ενώ το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο.

Και ο Σίνκα

Κομβικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η TSSA και συγκεκριμένα ο executive director της εταιρείας Αλέξανδρος Σίνκα, ο οποίος κατάφερε αυτό το δύσκολο εγχείρημα αθόρυβα και μεθοδικά, δεδομένου ότι πχ. μιλάμε την STC, μια εταιρεία των 60δις και μόνο εύκολο δεν είναι να κάνεις συμφωνίες με εταιρείες αυτού του βεληνεκούς.

Η υπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση. Μπροστά δεξιά ο ελληνοκύπριος δικηγόρος Αλέξανδρος Σίνκα. Στάσσης και Σίνκα, δυναμικοί σαραντάρηδες, πίστεψαν και έτρεξαν με χίλια το project χωρίς φανφάρες και φρου φρου. Ο Αλέξανδρος, πέρα από την καλή χημεία με Στάσση, είναι βασικός στην ομάδα που έτρεξε το έργο και ξέρει την διεθνή αγορά.

Και ο Ρέντσι στο τραπέζι του Κυριακού

Πριν αναχωρήσει για Γαλλία ο MBS παρακάθησε σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας που έδωσε προς τιμήν του ο Θοδωρής Κυριακού. Συνδαιτυμόνες, εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Πρωθυπουργοί Αλβανίας και Μαυροβουνίου, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Θυμίζω ότι πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ εταιριών Κυριακού και Σαουδαράβων.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Το ΑΠΘ ετοιμάζεται να «πάει Διάστημα» με τον νανοδορυφόρο PeakSat

23:37

Ζελένσκι: Επισκέπτεται την Ιορδανία για «σημαντικές συναντήσεις»

23:15

Συνελήφθη 19χρονος στην Αγ. Παρασκευή που εκβίαζε ανηλίκους

22:46

Θεοχάρης: Συμμετοχή του ΥΦΥΠΕΞ στην 14η Υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

22:18

Πάπας Λέων: Ο Θεός απορρίπτει τις προσευχές ηγετών που διεξάγουν πολέμους

21:47

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται με έργα που υλοποιούνται με συνέπεια

21:18

Γαλλία: Δύο νέες συλλήψεις για την αποτυχημένη επίθεση εναντίον της BofA στο Παρίσι

21:00

Κακλαμάνης: Η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί κοινή ευθύνη

20:49

Κοντογεώργης: Η Ροδόπη βρίσκεται στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη

20:40

ΕΛΑΣ: Επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα - Κατασχέθηκαν ναρκωτικά και όπλα

20:32

Λίβανος: Περισσότεροι από 1.200 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα από την έναρξη του πολέμου

20:18

Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο των ΗΑΕ

20:03

Την Τρίτη η κηδεία της Μαρινέλλας - Σε προσκύνημα η σορός της στη Μητρόπολη Αθηνών

19:50

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο

19:21

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν εκφράζει τη στήριξή του στον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

19:12

Ιράν: Ο νέος Ανώτατος ηγέτης ευχαρίστησε τον ιρακινό λαό και τη θρησκευτική ηγεσία για τη στήριξή τους

19:00

ΗΠΑ - Ισραήλ: Έχουν κοινό εχθρό, αλλά διαφορετικούς πολέμους

18:51

Νετανιάχου: Η απαγόρευση για τον Πανάγιο Τάφο δεν είχε κακόβουλη πρόθεση

18:33

Ιράν: Κατέστρεψε αμερικανικό αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου στη Σαουδική Αραβία

18:24

Ιταλία: Η κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

18:00

Επενδυτική ψυχολογία σε καιρό πολέμου – Οι παγίδες που κοστίζουν ακριβά

17:51

Πακιστάν, Τουρκία, Σ. Αραβία και Αιγύπτος προτείνουν σχέδιο για το Ιράν

17:40

Πιερρακάκης: Θα στηρίξουμε τους πολίτες, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, την παραγωγή, για όσο διάστημα χρειαστεί

17:19

Eli Lilly: Συμφωνία $2,75 δισ. για παγκόσμια διάθεση φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί μέσω ΑΙ

16:57

Οι Ελβετοί τάσσονται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους

16:36

Reuters: Ο τζόγος πριν από ορισμένες ανακοινώσεις του Τραμπ δημιουργεί ερωτηματικά

16:26

Μητσοτάκης: Σύσκεψη με αντικείμενο την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

16:00

Γιατί διστάζει η ΕΕ; Τα μαθήματα από την ενεργειακή κρίση του 2022

15:41

Λίβανος: Κηδεύτηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή

15:29

Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο