INSIDE OUT

Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη - Ο Αλέξανδρος Σίνκα - Το τραπέζι του Κυριακού στον MBS

28-07-2022 | 09:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη - Ο Αλέξανδρος Σίνκα - Το τραπέζι του Κυριακού στον MBS
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο MBS έφυγε γοητευμένος αφήνοντας πίσω του υπογραφές ιδιαίτερης σημασίας για την χώρα. MBS είναι ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και έτσι θα τον αναφέρουμε προς χάριν συντομίας. Πηγαίνει στην Γαλλία, η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό είναι η χώρα που θα καταλήγει το EMC, - East To Mediterranean Corridor-, δηλαδή το καλώδιο μεταφοράς data που θα ξεκινάει από την Σιγκαπούρη.

Η ιδέα

Να θυμίσω ότι πρώτος ο Πρωθυπουργός παρουσίασε την ιδέα του έργου στον MBS τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο MBS με τις δηλώσεις του ανεδειξε την σημαντικότητα του έργου. Το κομμάτι που είναι ωριμότερο μέχρι στιγμής είναι Σιγκαπούρη-Γένοβα, με τις δύο χώρες (ΣΑ και Ελλάδα) να έχουν κομβικό ρόλο. Όπως και η Κρήτη, λόγω διέλευσης του καλωδίου, εξ ου και το γαμοπίλαφο προχθές το βράδυ. Το καλώδιο θα περνάει από Αττική όπου ήδη αναπτύσσονται μεγάλα Data Centers (Microsoft και Lamda Hellix).

Data data data

Το καλώδιο βάζει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη και ανοίγει νέες προοπτικές. Για παράδειγμα σήμερα στο υπουργικό ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI, για να συνεννοούμεθα τώρα που πήρα φόρα με την τεχνολογία). Can’ t wait για το μέλλον.

Οι μέτοχοι

Το εντυπωσιακό είναι ότι για την ολοκλήρωση του project οι τέσσερις εταιρείες μέτοχοι κατάφεραν και υπέγραψαν shareholders agreement μέσα σε λιγότερους από δέκα μήνες (ΔΕΗ, TTSA, CYTA, STC). Η κοινοπραξία θα έχει έδρα την Κύπρο , ενώ το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο.

Και ο Σίνκα

Κομβικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η TSSA και συγκεκριμένα ο executive director της εταιρείας Αλέξανδρος Σίνκα, ο οποίος κατάφερε αυτό το δύσκολο εγχείρημα αθόρυβα και μεθοδικά, δεδομένου ότι πχ. μιλάμε την STC, μια εταιρεία των 60δις και μόνο εύκολο δεν είναι να κάνεις συμφωνίες με εταιρείες αυτού του βεληνεκούς.

Η υπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση. Μπροστά δεξιά ο ελληνοκύπριος δικηγόρος Αλέξανδρος Σίνκα. Στάσσης και Σίνκα, δυναμικοί σαραντάρηδες, πίστεψαν και έτρεξαν με χίλια το project χωρίς φανφάρες και φρου φρου. Ο Αλέξανδρος, πέρα από την καλή χημεία με Στάσση, είναι βασικός στην ομάδα που έτρεξε το έργο και ξέρει την διεθνή αγορά.

Και ο Ρέντσι στο τραπέζι του Κυριακού

Πριν αναχωρήσει για Γαλλία ο MBS παρακάθησε σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας που έδωσε προς τιμήν του ο Θοδωρής Κυριακού. Συνδαιτυμόνες, εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Πρωθυπουργοί Αλβανίας και Μαυροβουνίου, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Θυμίζω ότι πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ εταιριών Κυριακού και Σαουδαράβων.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ειδική συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου

23:42

Στο αμερικανικό Κογκρέσο νέες κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

23:28

Ειδική διοίκηση για πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας συγκροτεί ο Ζελένσκι

23:16

Λάρισα: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης - Ήχησε το 112

23:10

Wall Street: Εβδομαδιαία κέρδη για S&P 500 και Nasdaq - Ξεχώρισαν Meta και SK Hynix

23:00

Χρυσοχοΐδης: «Η Δημοκρατία δεν ανέχεται πρακτικές που οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών»

22:47

Πυροσβεστική: 26 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

22:33

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για επέκταση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: 13 ερωταπαντήσεις

22:18

Φρένο στο πτωτικό σερί 1 μήνα για πετρέλαιο - Κέρδη στην εβδομάδα

22:04

Οι συριακές αρχές κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις στη Δαμασκό

21:50

Στο Ομάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ για συνομιλίες: Επί τάπητος τα Στενά του Ορμούζ - «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ»

21:36

Εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

21:12

Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησε η συγχώνευση 6 θυγατρικών της

21:00

Τσίπρας: Η εξέλιξη με τα F-35 αποτελεί εθνική ήττα που την χρεώνεται ο κ. Μητσοτάκης

20:48

Βρετανία: Δολοφονήθηκε η πρώην υπουργός, Αν Γουίτικαμ - 1 σύλληψη

20:36

Φιντάν: «Ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα για τα F-35»

20:24

Υποτροφίες σε 365 αριστούχους φοιτητές από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

20:12

Πόσα ευρώ επιστρέφουν σε θέσεις εργασίας, οικονομία και κοινωνία οι επενδύσεις στη φαρμακευτική καινοτομία

20:00

Το Ντονμπάς, οι πιέσεις προς το Κίεβο και το επικίνδυνο στοίχημα της Μόσχας

19:47

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Δόθηκε παράταση - Έως πότε η προθεσμία

19:41

Ρωσικά πλήγματα στο Κραματόρσκ, ουκρανικά χτυπήματα στην Αζοφική - Κλείνει ο δίαυλος Ντον-Αζόφ

19:29

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στα ταμπλό με πιέσεις από τεχνολογία

19:26

Θεσμική συμμαχία ΥΠΕΞ - Εξαγωγέων για ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας

19:15

SK Hynix: Δυναμικό ντεμπούτο με άλμα 13,08% στον Nasdaq - Στα 170 δολάρια η μετοχή

19:04

Συνθήκες καύσωνα συνεχίζουν να πλήττουν δυτικές περιοχές της Γαλλίας

18:53

Ο Μακρόν υποδέχεται τη Δευτέρα στο Παρίσι 25 ηγέτες για τη στήριξη της Ουκρανίας

18:42

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τη θέσπιση ενός γραφείου κατά της διαφθοράς

18:30

Λίμνη Ζηρού: Ένα μαγευτικό τοπίο στην Πρέβεζα

18:18

Τραμπ: Πρόθυμος για συνομιλίες με το Ιράν - «Οι ΗΠΑ όμως τους ξεκαθάρισαν ότι η εκεχειρία τελείωσε»