INSIDE OUT

Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη - Ο Αλέξανδρος Σίνκα - Το τραπέζι του Κυριακού στον MBS

28-07-2022 | 09:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη - Ο Αλέξανδρος Σίνκα - Το τραπέζι του Κυριακού στον MBS

Ο MBS έφυγε γοητευμένος αφήνοντας πίσω του υπογραφές ιδιαίτερης σημασίας για την χώρα. MBS είναι ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και έτσι θα τον αναφέρουμε προς χάριν συντομίας. Πηγαίνει στην Γαλλία, η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό είναι η χώρα που θα καταλήγει το EMC, - East To Mediterranean Corridor-, δηλαδή το καλώδιο μεταφοράς data που θα ξεκινάει από την Σιγκαπούρη.

Η ιδέα

Να θυμίσω ότι πρώτος ο Πρωθυπουργός παρουσίασε την ιδέα του έργου στον MBS τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο MBS με τις δηλώσεις του ανεδειξε την σημαντικότητα του έργου. Το κομμάτι που είναι ωριμότερο μέχρι στιγμής είναι Σιγκαπούρη-Γένοβα, με τις δύο χώρες (ΣΑ και Ελλάδα) να έχουν κομβικό ρόλο. Όπως και η Κρήτη, λόγω διέλευσης του καλωδίου, εξ ου και το γαμοπίλαφο προχθές το βράδυ. Το καλώδιο θα περνάει από Αττική όπου ήδη αναπτύσσονται μεγάλα Data Centers (Microsoft και Lamda Hellix).

Data data data

Το καλώδιο βάζει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Χάρτη και ανοίγει νέες προοπτικές. Για παράδειγμα σήμερα στο υπουργικό ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI, για να συνεννοούμεθα τώρα που πήρα φόρα με την τεχνολογία). Can’ t wait για το μέλλον.

Οι μέτοχοι

Το εντυπωσιακό είναι ότι για την ολοκλήρωση του project οι τέσσερις εταιρείες μέτοχοι κατάφεραν και υπέγραψαν shareholders agreement μέσα σε λιγότερους από δέκα μήνες (ΔΕΗ, TTSA, CYTA, STC). Η κοινοπραξία θα έχει έδρα την Κύπρο , ενώ το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο.

Και ο Σίνκα

Κομβικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η TSSA και συγκεκριμένα ο executive director της εταιρείας Αλέξανδρος Σίνκα, ο οποίος κατάφερε αυτό το δύσκολο εγχείρημα αθόρυβα και μεθοδικά, δεδομένου ότι πχ. μιλάμε την STC, μια εταιρεία των 60δις και μόνο εύκολο δεν είναι να κάνεις συμφωνίες με εταιρείες αυτού του βεληνεκούς.

Η υπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση. Μπροστά δεξιά ο ελληνοκύπριος δικηγόρος Αλέξανδρος Σίνκα. Στάσσης και Σίνκα, δυναμικοί σαραντάρηδες, πίστεψαν και έτρεξαν με χίλια το project χωρίς φανφάρες και φρου φρου. Ο Αλέξανδρος, πέρα από την καλή χημεία με Στάσση, είναι βασικός στην ομάδα που έτρεξε το έργο και ξέρει την διεθνή αγορά.

Και ο Ρέντσι στο τραπέζι του Κυριακού

Πριν αναχωρήσει για Γαλλία ο MBS παρακάθησε σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας που έδωσε προς τιμήν του ο Θοδωρής Κυριακού. Συνδαιτυμόνες, εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Πρωθυπουργοί Αλβανίας και Μαυροβουνίου, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Θυμίζω ότι πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ εταιριών Κυριακού και Σαουδαράβων.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:08

Μετσόλα: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα η Ελλάδα αποτελεί success story

23:57

Επιστήμονες δημιουργούν ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα

23:46

Επιχείρηση «Κιβωτός»: 101 Έλληνες επαναπατρίστηκαν από Μέση Ανατολή με τα 45 κατοικίδιά τους

23:35

Μακρόν: «Ελεύθερη Γαλλία» το αεροπλανοφόρο που θα αντικαταστήσει το Σαρλ ντε Γκωλ

23:24

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Φον ντερ Λάιεν: Ικανοποίηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Κύπρο

23:13

Η Ιταλία μειώνει τους φόρους στα καύσιμα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες

23:02

Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα έσοδα της Μicron το β' τρίμηνο - Στα 13,8 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη

22:51

Στη Λέσβο ο Κέλλας - Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο περιορισμού του αφθώδους πυρετού

22:40

Νόμος στη Σλοβακία επιτρέπει την επιβολή υψηλότερων τιμών στα καύσιμα για ξένους

22:29

Wall Street: Fed και Πάουελ έριξαν σε χαμηλό έτους τον Dow Jones - Φόβοι αναθέρμανσης του πληθωρισμού

22:14

Θωρακίζεται από κυβερνοεπιθέσεις η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

22:00

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 107 δολάρια το Brent με κέρδη 4%

21:58

ΗΠΑ, Γερμανία και Ισραήλ συνεργάζονται για συστήματα προστασίας κρίσιμων υποδομών από drones

21:46

Χαμηλό ενός μήνα για τον χρυσό στην σκιά των επιτοκίων της Fed

21:35

Από την Πέμπτη κανονικά τα δρομολόγια σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 του Τραμ

21:21

Τσίπρας: «H χώρα έχει ανάγκη από νέα εθνική πυξίδα»

21:05

Οι «χρησμοί» Πάουελ για επιτόκια, πληθωρισμό, ενέργεια, Μ. Ανατολή

20:59

Αντίποινα Ιράν μετά το χτύπημα στο South Pars: Επιθέσεις με πυραύλους σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ

20:42

Πηγές ΥΠΑΝ για πλαφόν στα καύσιμα: Έχει προσωρινό χαρακτήρα

20:40

Κορκίδης: «Η μεταποίηση πυλώνας για ένα νέο, ανθεκτικό και εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο»

20:28

Μόσχα για πόλεμο στη Μ. Ανατολή: Η σοβαρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και 40 χρόνια

20:26

EE: Πώς διχάζει Ουκρανικό, Ιράν - Σε θέση μάχης για τη Σύνοδο Κορυφής

20:17

Στο Βελιγράδι την Πέμπτη ο Σταύρος Παπασταύρου

20:07

Στους Καναδούς της Cooke η Avramar - Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

20:00

Πάτησε πάλι το «φρένο» στα επιτόκια η Fed: Αβέβαιες οι επιπτώσεις από Μ. Ανατολή - «Νεύμα» για 1 μείωση το 2026

19:59

Τι αναφέρει η Κομισιόν για το κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

19:49

Ιράκ: Ξαναρχίζει η εξαγωγή πετρελαίου προς την Τουρκία - Το σχέδιο της Άγκυρας

19:48

Κυρανάκης: «Στα 3.600 τα δημόσια σημεία φόρτισης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη»

19:31

Οι βενζινοπώλες προειδοποιούν για κινητοποιήσεις

19:22

Δεν τρίτωσε το... καλό στις ευρωαγορές με φόντο Fed και ΕΚΤ