INSIDE OUT

Latin όνειρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Ο Γαβράς, ο Γιάννης και η president Δανάη 

01-11-2022 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Latin όνειρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Ο Γαβράς, ο Γιάννης και η president Δανάη 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αλέξης, Γιάνης, Ανδρουλάκης, Κυριάκος. Μ’ αυτή την σειρά απεστάλησαν τα συγχαρητήρια χθες στον Λούλα που επανέκαμψε στην ηγεσία της Βραζιλίας. Του Αλέξη ήταν το πρώτο, νωρίς το πρωί, 9 και κάτι. Τον ακολούθησε ο Γιάνης και σε απόσταση αναπνοής Ανδρουλάκης με λίγα λεπτά διαφορά. Ο Κυριάκος άργησε κάπως και νομίζω τουίταρε κάπως ανόρεχτα προς το μεσημέρι. Το tweet του δεν είχε το νεύρο και την προσδοκία των άλλων τριών αρχηγών. Σαν ψιλοκεντροαριστερή αγγαρεία ήταν. Βέβαια κι απ’ τους τρεις, κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει την κίνηση ματ που σκέφτηκε ο Στρατούλης, της Ανυπότακτης Αριστεράς.

Στη Βενεζουέλα

Ο Στρατούλης, επισκέφτηκε την πρεσβεία της Βενεζουέλας μαζί με τον Κώστα τον Ήσυχο και συνάντησαν τον πρέσβη Φρέντυ Φερνάντες. Όλοι μαζί εξέφρασαν τη χαρά τους για
τη νίκη του γείτονα Λούλα στη Βραζιλία, ενάντια στην πανίσχυρη ακροδεξιά. «Μία νίκη που μπορεί να δώσει ανάσες στα φτωχά λαϊκά στρώματα της Βραζιλίας αλλά και στον παγκόσμιο πνεύμονα της γης, τον Αμαζόνιο». Πολύ θα ήθελα να ακούσω την βαθύτερη ανάλυσή τους για τις πολιτικές εξελίξεις -ειδικά του Ήσυχου που γνωρίζει όσο ελάχιστοι την Λατινική Αμερική. Υπάρχει κι άλλος ένας που γνωρίζει, ο Ιάσων Πιπίνης, αλλά μάλλον τον κατάπιε το Μαξίμου.

Με ποιόν είναι ο Γαβράς

Η αριστερά έχει τα ινδάλματα και τα σύμβολά της. Ένας είναι ο Λούλα. Δεν πα να μπήκε φυλακή για διαφθορά. Παραμένει ίνδαλμα. Ένας άλλος είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Απορώ, πως υπάρχουν κάποιοι που πελαγώνουν και μπερδεύονται, με τον Γαβρά, ενώ όλα είναι σαφή. Ο σκηνοθέτης, θεωρεί πως ο Αλέξης που κάποτε αγάπησε είναι προδότης, ενώ η ελπίδα υπάρχει πλέον μόνο στον Γιάνη. Μετά και το Adults in the room, πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται νομίζω. Ειλικρινά απορώ.

Οι αλγόριθμοι

Ο ίδιος ο Γιάνης πάντως δεν έχει καμία αμφιβολία, ούτε τον μπερδεύουν κόλπα που εμφανίζουν τον Γαβρά, δήθεν υποστηρικτή του Αλέξη. Έχει να ασχοληθεί με σημαντικότερα και δεν εννοώ την απίσχναση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Αυτή την εποχή δουλεύει πάνω στην «κοινωνικοποίηση των αλγορίθμων». Όχι μόνος του, αλλά με τη βοήθεια του Ινστιτούτου του ΜέΡΑ25 mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού. Χθες, στην παρουσίαση του βιβλίου του Guy Standing «Το Πρεκαριάτο: Η νέα επικίνδυνη τάξη» έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ο Γιάνης μίλησε για την «online εργατική τάξη» που αναδύεται, θέτοντας και το ζήτημα της σχέσης της εργασίας με την τεχνολογία και τους τεχνολογικούς κολοσσούς. «Βλέπουμε ακόμα και αλγοριθμικές σχέσεις παραγωγής που δεν έχουν σχέση με τις παραδοσιακές εργασιακές σχέσεις» υπογράμμισε και στο σημείο αυτό έθεσε το ζήτημα της «κοινωνικοποίησης των αλγορίθμων». Καθώς δεν επεκτάθηκε στο θέμα, ανυπομονώ για την συνέχεια. Πιστεύω το ίδιο κι ο 90χρονος Γαβράς.

Δανάη, Πρόεδρος του meta

Συντονιστής της εκδήλωσης ο Σωτήρης Μητραλέξης, δρ. Πολιτικών Επιστημών, διευθυντής του ακαδημαϊκού τομέα του mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του mέta Δανάη Στράτου, την οποία θυμάμαι κάποτε ως απλή σύζυγο. Αν και η Δανάη δεν ήταν ποτέ απλή.

Ούτε η Μαρία

Απλή δεν ήταν ποτέ, ούτε η Μαρία Δαμανάκη. Το πολιτικό σύμβολο της γενιάς του Πολυτεχνείου, μετά από θυελλώδη περάσματα που άφησαν ίχνη στο πολιτικό σκηνικό και την ευρωπαϊκή θητεία ως Επίτροπος Αλιείας, εξακολουθεί και κάνει ενδιαφέροντα πράγματα.

«Υπερήφανη που διδάσκω ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Nova School of Law στη Λισαβόνα, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Maritime management» που κατέλαβε την πρώτη θέση σε παγκόσμια κατάταξη» έγραψε η ίδια με χαρά στα σόσιαλ. Η χαρά της με γέμισε με σπάνια θετικά αισθήματα. Αναγκάζομαι μάλιστα να παραδεχτώ ότι χαίρομαι που δεν το βάζει κάτω.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Πάπας Λέων: «Ας ελπίσουμε ο πόλεμος να τελείωσε πραγματικά»

23:42

Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη δεν πρέπει να αφήσει αυτήν την ευκαιρία «ανεκμετάλλευτη»

23:33

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα υπογράψει οριστική συμφωνία εάν το Ισραήλ δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από τον Λίβανο

23:25

Wall Street: Άγγιξε τις 52.000 μονάδες ο Dow, το tech sell off «πλήγωσε» τον Nasdaq

22:55

ΟΗΕ: Το παράθυρο αποκλιμάκωσης πρέπει να αξιοποιηθεί για πολιτική λύση στην Υεμένη

22:40

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια καθώς οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο αμέσως

22:25

Συνέχισε ανοδικά ο χρυσός με φόντο την συμφωνία

22:15

Ουκρανία: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Ντνιπροπετρόφσκ, Ντονέτσκ και Χερσώνα

21:59

Οι 12 όροι του μνημονίου κατανόησης ΗΠΑ και Ιράν - Τι προβλέπεται για Ορμούζ και πυρηνικά

21:44

Μαρινάκης για Τσίπρα: Αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται ένα κόμμα όταν έρχεται δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές

21:26

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Τουρκία δεν μπορεί να επανέλθει στην ενταξιακή πορεία υπό τις σημερινές συνθήκες

21:14

Ισραήλ: Ο στρατός αναχαίτισε ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς τον νότιο Λίβανο

21:04

Επιδημία Έμπολα: 196 νεκροί επί συνόλου 837 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη ΛΔ Κονγκό

20:57

ΑΑΔΕ - AGEA: Συνάντηση εργασίας για αγροτικές πληρωμές και αξιοποίηση ιταλικής τεχνογνωσίας

20:48

Σερβία: Παράταση 15 ημερών στις διαπραγματεύσεις για πώληση της NIS στη MOL

20:33

Μητσοτάκης: Όποιος σας υπόσχεται τζάμπα παροχές να ξέρετε ότι θα σας τα πάρει - Η πτώση του πετρελαίου θα περάσει στην αγορά

20:28

Μ. Ανατολή: Ιράν και ΗΠΑ θα ξεκινήσουν «επί της ουσίας» συνομιλίες την Παρασκευή στην Ελβετία

20:23

Reuters: Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα απορρίψει την αίτηση της Binance για άδεια - Τι απαντά η εταιρεία

20:16

Βρετανία: Πάνω από 700 μετανάστες διέσχισαν χθες τη Μάγχη, ρεκόρ μέσα στο 2026

20:02

Κρεμλίνο: Πούτιν και Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα της συνάντησης με τον Ζελένσκι

19:54

WSJ: To Ιράν θα μπορεί να πουλάει πετρέλαιο αμέσως μόλις υπογραφεί η συμφωνία

19:53

Με γνωστοποίηση η έναρξη λειτουργίας των συνεδριακών κέντρων

19:43

Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

19:41

Γεωργιάδης: Ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας, ανθεκτικότητας και ευρωπαϊκής ασφάλειας η πρόσβαση στα φάρμακα

19:34

Ζελένσκι: Οι ηγέτες της G7 συζήτησαν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία

19:31

Ψηφιακή πλατφόρμα για την οικονομική διπλωματία - Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΞ, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΕΚΤ

19:30

Τα έξι «αγκάθια» που απειλούν να εκτροχιάσουν την προσέγγιση ΗΠΑ - Ιράν

19:25

Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος με το βούλευμά του για την επιστροφή Γιωτόπουλου στις φυλακές

19:17

Ευρωαγορές: Συνεχίζει σε ρυθμούς ρεκόρ ο Stoxx 600

19:14

Τράπεζα Πειραιώς: Γενέθλια 110 ετών με ρεκόρ κεφαλαιοποίησης