INSIDE OUT

Latin όνειρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Ο Γαβράς, ο Γιάννης και η president Δανάη 

01-11-2022 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Latin όνειρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Ο Γαβράς, ο Γιάννης και η president Δανάη 

Αλέξης, Γιάνης, Ανδρουλάκης, Κυριάκος. Μ’ αυτή την σειρά απεστάλησαν τα συγχαρητήρια χθες στον Λούλα που επανέκαμψε στην ηγεσία της Βραζιλίας. Του Αλέξη ήταν το πρώτο, νωρίς το πρωί, 9 και κάτι. Τον ακολούθησε ο Γιάνης και σε απόσταση αναπνοής Ανδρουλάκης με λίγα λεπτά διαφορά. Ο Κυριάκος άργησε κάπως και νομίζω τουίταρε κάπως ανόρεχτα προς το μεσημέρι. Το tweet του δεν είχε το νεύρο και την προσδοκία των άλλων τριών αρχηγών. Σαν ψιλοκεντροαριστερή αγγαρεία ήταν. Βέβαια κι απ’ τους τρεις, κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει την κίνηση ματ που σκέφτηκε ο Στρατούλης, της Ανυπότακτης Αριστεράς.

Στη Βενεζουέλα

Ο Στρατούλης, επισκέφτηκε την πρεσβεία της Βενεζουέλας μαζί με τον Κώστα τον Ήσυχο και συνάντησαν τον πρέσβη Φρέντυ Φερνάντες. Όλοι μαζί εξέφρασαν τη χαρά τους για
τη νίκη του γείτονα Λούλα στη Βραζιλία, ενάντια στην πανίσχυρη ακροδεξιά. «Μία νίκη που μπορεί να δώσει ανάσες στα φτωχά λαϊκά στρώματα της Βραζιλίας αλλά και στον παγκόσμιο πνεύμονα της γης, τον Αμαζόνιο». Πολύ θα ήθελα να ακούσω την βαθύτερη ανάλυσή τους για τις πολιτικές εξελίξεις -ειδικά του Ήσυχου που γνωρίζει όσο ελάχιστοι την Λατινική Αμερική. Υπάρχει κι άλλος ένας που γνωρίζει, ο Ιάσων Πιπίνης, αλλά μάλλον τον κατάπιε το Μαξίμου.

Με ποιόν είναι ο Γαβράς

Η αριστερά έχει τα ινδάλματα και τα σύμβολά της. Ένας είναι ο Λούλα. Δεν πα να μπήκε φυλακή για διαφθορά. Παραμένει ίνδαλμα. Ένας άλλος είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Απορώ, πως υπάρχουν κάποιοι που πελαγώνουν και μπερδεύονται, με τον Γαβρά, ενώ όλα είναι σαφή. Ο σκηνοθέτης, θεωρεί πως ο Αλέξης που κάποτε αγάπησε είναι προδότης, ενώ η ελπίδα υπάρχει πλέον μόνο στον Γιάνη. Μετά και το Adults in the room, πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται νομίζω. Ειλικρινά απορώ.

Οι αλγόριθμοι

Ο ίδιος ο Γιάνης πάντως δεν έχει καμία αμφιβολία, ούτε τον μπερδεύουν κόλπα που εμφανίζουν τον Γαβρά, δήθεν υποστηρικτή του Αλέξη. Έχει να ασχοληθεί με σημαντικότερα και δεν εννοώ την απίσχναση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Αυτή την εποχή δουλεύει πάνω στην «κοινωνικοποίηση των αλγορίθμων». Όχι μόνος του, αλλά με τη βοήθεια του Ινστιτούτου του ΜέΡΑ25 mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού. Χθες, στην παρουσίαση του βιβλίου του Guy Standing «Το Πρεκαριάτο: Η νέα επικίνδυνη τάξη» έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ο Γιάνης μίλησε για την «online εργατική τάξη» που αναδύεται, θέτοντας και το ζήτημα της σχέσης της εργασίας με την τεχνολογία και τους τεχνολογικούς κολοσσούς. «Βλέπουμε ακόμα και αλγοριθμικές σχέσεις παραγωγής που δεν έχουν σχέση με τις παραδοσιακές εργασιακές σχέσεις» υπογράμμισε και στο σημείο αυτό έθεσε το ζήτημα της «κοινωνικοποίησης των αλγορίθμων». Καθώς δεν επεκτάθηκε στο θέμα, ανυπομονώ για την συνέχεια. Πιστεύω το ίδιο κι ο 90χρονος Γαβράς.

Δανάη, Πρόεδρος του meta

Συντονιστής της εκδήλωσης ο Σωτήρης Μητραλέξης, δρ. Πολιτικών Επιστημών, διευθυντής του ακαδημαϊκού τομέα του mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του mέta Δανάη Στράτου, την οποία θυμάμαι κάποτε ως απλή σύζυγο. Αν και η Δανάη δεν ήταν ποτέ απλή.

Ούτε η Μαρία

Απλή δεν ήταν ποτέ, ούτε η Μαρία Δαμανάκη. Το πολιτικό σύμβολο της γενιάς του Πολυτεχνείου, μετά από θυελλώδη περάσματα που άφησαν ίχνη στο πολιτικό σκηνικό και την ευρωπαϊκή θητεία ως Επίτροπος Αλιείας, εξακολουθεί και κάνει ενδιαφέροντα πράγματα.

«Υπερήφανη που διδάσκω ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Nova School of Law στη Λισαβόνα, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Maritime management» που κατέλαβε την πρώτη θέση σε παγκόσμια κατάταξη» έγραψε η ίδια με χαρά στα σόσιαλ. Η χαρά της με γέμισε με σπάνια θετικά αισθήματα. Αναγκάζομαι μάλιστα να παραδεχτώ ότι χαίρομαι που δεν το βάζει κάτω.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ισραήλ: Εξουδετέρωσε υψηλόβαθμο διοικητή της Χαμάς στη Γάζα

23:27

Πλεύρης: Πολύ σημαντικό ότι πλέον στην Ευρώπη υπάρχει αντίληψη της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής

23:16

Ερντογάν: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν απέχει πολύ

22:49

ΗΠΑ: Το υπ. Υποθέσεων Βετεράνων προγραμματίζει τη μείωση θέσεων εργασίας στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών

22:17

Τασούλας: Επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα για την 82η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος

21:48

Διάσωση 24 αλλοδαπών νότια του Ταίναρου με συνδρομή της Frontex

21:29

Έντονη ανησυχία των ξενοδόχων της Μαγνησίας απ' τη συνέχιση των αγροτικών μπλόκων

21:18

Βρετανία: Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε διοικητές των παραστρατιωτικών ΔΤΥ στο Σουδάν

20:58

Έλληνες αστρονόμοι ανατρέπουν θεμελιώδη παραδοχή για τον τρόπο που τρέφονται οι μαύρες τρύπες

20:54

Σκρέκας: Η ΝΔ είναι σήμερα πόλος έλξης για όλους τους πολίτες

20:49

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι έπληξε σήμερα με drone τουρκικό φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

20:42

Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: Να θεσπιστεί κοινός Κώδικας Δεοντολογίας δικαστών - δικηγόρων

20:37

Αγαπηδάκη: Αυξημένος ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2026 με 600 εκατ. ευρώ επιπλέον

20:27

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Γαλλίας-Κύπρου

20:09

Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια της αδράνειας

19:56

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν 4 κινητά τηλέφωνα

19:45

Βουλή: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού στους αγρότες

19:41

Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη στην ηγεσία του CSU

19:36

Χαρακόπουλος: Με τους αγρότες δεν είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα

19:23

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών που στέλνουν στο Μαξίμου

19:10

Ρίσκο για τις αγορές το αυξημένο κόστος ζωής – Από τη Wall Street στο Χρηματιστήριο Αθηνών

19:05

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ στην Παλμύρα

18:45

Πετραλιάς: Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου απ' την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη 4ετία

18:18

Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 θέτει τα θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο αύριο

18:10

Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε ισχυρό τροχό ανάπτυξης

17:41

Μαρινάκης προς αγρότες: Ναι σε διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους

17:25

Τσουκαλάς: Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αφήνει καμία σκιά ενώ ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό

17:00

Τα SOS της ρύθμισης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τα κριτήρια και ποιοι θα ωφεληθούν

16:47

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

16:41

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 πολιτικοί κρατούμενοι